Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 22 november 2020

LIVE. Minister Verlinden wil “perspectief bieden”: “Met Kerstmis misschien iets meer menselijke nabijheid toela...

HLN
LIVE. Minister Verlinden wil "perspectief bieden": "Met Kerstmis misschien iets meer menselijke nabijheid toelaten" - VS keuren 'Trumpmedicijn' goed
Het aantal overlijdens door het coronavirus in België heeft de trieste mijlpaal van 15.000 ruim overschreden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van gezondheidsagentschap Sciensano. De andere cijfers gaan wel de goede kant uit: het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft afnemen, al gaat de daling de laatste dagen wel minder snel. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

COLUMN. De horeca verdient onze steun, maar wij kunnen die van hen straks ook wel gebruiken
Weinig kans dat de restaurants nog openen, in 2020. Het nieuws viel te verwachten, maar even prikken deed het wel, eerder deze week. Ja, ik weet dat een mens intussen van alles kan afhalen, tot kreeft met salieboter toe, en dat smaakt geweldig, maar... ik mis de vertrouwde choreografie van uit eten gáán. Dat duwtje tegen de deur, en hoe je dan meteen op een glimlach stootte. "Goeienavond! U had gereserveerd?" Je knikte, in het tevreden besef dat je daarmee tot de geprivilegieerden behoorde. Tafeltje kiezen. "Had u iets gewenst om te drinken, mevrouw?"
Lees verder

Verwacht geen 'nieuw' Racing Genk van John van den Brom: "Je mag nooit je ogen sluiten voor wat goed loopt"
John van den Brom is een spraakwaterval, maar hij praat met kennis van zaken. Over Dries Mertens, Nacer Chadli, Youri Tielemans en natuurlijk Racing Genk. Wij luisterden met plezier. Relaas van een gezellig halfuurtje.
Lees verder

Peter Koelewijn zal zijn 80ste verjaardag niet vieren met nieuwe plaat: "Hoe meer vrije tijd ik heb, hoe luier ik word"
Op 29 december viert Peter Koelewijn zijn tachtigste verjaardag. Zijn Belgische boekingsagent had een grootschalige show met tal van bevriende artiesten als Helmut Lotti, Willy Sommers, Luc Steeno en Lisa del Bo in gedachten; maar dat was buiten de aanslepende coronacrisis gerekend. Uitstel is echter geen afstel. 'Het voordeel is dat ik in 2021 nog bijna een jaar lang 80 ben, tijd genoeg voor een feestje dus', klinkt het vastberaden. En misschien komt daar wel een hernieuwde samenwerking van met Will Tura, die andere prille tachtiger.
Lees verder

Ontbijten met HLN-lezer Deborah Vermassen (36): "Kerst vier ik in mijn kleine bubbel, aan mama is dit feest niet meer besteed"
In onze rubriek 'Ontbijt met Lezer' schuiven we dit weekend aan bij Deborah Vermassen (36) uit Wetteren. Een alleenstaande mama, die het best moeilijk heeft met de coronapandemie. "Wij hebben een fijn contact met de buren en wij helpen elkaar waar we kunnen. Maar ik begrijp heel goed dat alleenstaanden die echt niemand hebben om op terug te vallen, in deze tijden soms heel zwaarmoedig worden."
Lees verder

Druilerige zondag met mogelijk mistbanken
Het is zondag overwegend zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van regen of motregen vanaf het noorden. In Belgisch Lotharingen blijft het waarschijnlijk nog een groot deel van de dag droog. De maxima liggen tussen 6 en 9 graden in het zuiden van het land, en tussen 9 en 12 graden elders. De matige zuidwestelijke wind draait in het westen van het land op het eind van de dag naar west tot noordwest en wordt zwak, zegt het KMI.
Lees verder

Naar sterrensolo's luisteren of zelf een robot maken: met deze wetenschappelijke experimenten kan je thuis aan de slag
De Dag van de Wetenschap van vandaag gaat dit jaar digitaal door, een primeur vanwege de coronacrisis. De dag wordt gecoördineerd door het doe-centrum Technopolis. Maar hoe ga je virtueel aan de slag met het bouwen van een robot of het uitvoeren van chemische proeven? Wij selecteerden de 5 leukste activiteiten uit het aanbod om samen met je kinderen te ontdekken vanuit je kot. Onze wetenschapsexpert Martijn Peters licht de experimenten wetenschappelijk toe. De volledige liveshow van Dag van de Wetenschap kan je volgen via HLN Live.
Lees verder

Het speciale verhaal van Hannes Delcroix, die tegen z'n ex-club Beerschot speelt (en deze zomer bijna weg was bij Anderlecht)
Op zijn Wikipedia-pagina staan zelfs niet al zijn jeugdploegen. Vandaar: een voorstelling van Hannes Delcroix (21), geadopteerd uit Haïti, zopas Rode Duivel geworden en zondag met Anderlecht tegen zijn ex-club Beerschot.
Lees verder

Trump vraagt om nieuwe hertelling van stemmen in Georgia
Na de nipte overwinning van zijn Democratische rivaal Joe Biden bij de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia, heeft zittend president Donald Trump om een nieuwe hertelling in de staat verzocht. De bijbehorende aanvraag is zaterdag ingediend, heeft zijn campagneteam bekendgemaakt.
Lees verder

Vlaanderen installeert komende vijf jaar 30.000 extra laadpalen
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) trekt 30 miljoen euro uit voor nieuwe publieke laadpalen. Dat schrijft De Zondag.
Lees verder

Helft van de zelfstandigen zit er mentaal en financieel door, blijkt uit bevraging NSZ
Op dit moment zeggen meer dan 7 op de 10 zelfstandigen dat ze erg veel stress ervaren. Ruim de helft (52 procent) van de zelfstandigen zit er momenteel mentaal en financieel door. Dat blijkt uit een bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij handelszaken die niet-essentiële producten verkopen.
Lees verder

BINNENKIJKEN. In dit huis verwerkte Ellie Goulding haar mentale dip: "Nu kan ze de spotlights weer aan"
Ze is jaren onder de radar gebleven, maar nu wil Ellie Goulding (33) de aandacht weer opzoeken. De Engelse nachtegaal, die met Love Me Like You Do de soundtrack verzorgde van filmhit Fifty Shades of Grey, overwon haar diepgewortelde angsten en durft weer naar de toekomst kijken.
Lees verder

Aerts bokst in z'n eentje op tegen heel team van Pauwels Sauzen-Bingoal: "Ik word hier een betere coureur van"
Eén tegen allen, allen tegen één. De cross wordt gedomineerd door de ploeg van Jurgen Mettepenningen en de enige die in de weg staat, is Toon Aerts (27). In zijn eentje bokst hij op tegen drie, vier of vijf ploegmaats. "Dat is ambetant, maar ik word elke week slimmer."
Lees verder

43-jarige die Dribbel doodstak is fervent ultraloper en wetenschapper bij natuurinstituut: "Hij had zijn route op Strava al gewist"
De 43-jarige man die de hond Dribbel doodstak in Waasmunster is een bekend ultraloper. Het is nog altijd een raadsel wat hem bezield heeft tot die daad. Temeer omdat de man ook actief is in de plaatselijke natuurbeweging en als wetenschapper werkt voor het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Hij wordt omschreven als een loopfreak en natuurmens.
Lees verder

Kritiek op 'The Crown' neemt toe: Britse politici en royalty-experts eisen dat Netflix duidelijk maakt dat serie fictie is
Hoewel het vierde seizoen opnieuw een grote hit is, groeit tegelijkertijd de kritiek op de Netflix-reeks 'The Crown'. Enkele prominente Britse politici, royaltywatchers en een goeie vriendin van prins Charles hebben de krachten verenigd en eisen dat de streamingdienst aan het begin van elke aflevering duidelijk maakt dat het om fictie gaat. Dat schrijft Daily Mail. "Dit kan de toekomst van de monarchie schade toebrengen."
Lees verder

Spaanse pers snoeihard voor Barça na nieuwe nederlaag: "Aan dit tempo volgend seizoen zelfs niet in de Champions League"
11 op 24. Wat is er aan de hand met FC Barcelona? Tegen Atlético Madrid verloor het gisteren al voor de derde keer dit seizoen. Messi en Griezmann waren onzichtbaar. In de Spaanse pers zien ze het somber in voor de grootmacht. "Barça is een schim van wat het vroeger was."
Lees verder

Album dat John Lennon signeerde voor moordenaar onder de hamer
Een album dat John Lennon signeerde voor zijn moordenaar Mark Chapman wordt geveild. Het exemplaar van 'Double Fantasy', de plaat die de zanger in 1980 samen met zijn vrouw Yoko Ono uitbracht, wordt door veilinghuis Goldin Auctions te koop aangeboden.
Lees verder

Vrouw (42) uit Mol in levensgevaar na ontploffing in stacaravan op camping Baalse Hei in Turnhout
Een 42-jarige vrouw uit Mol is zondagochtend zwaargewond geraakt bij een brand in een stacaravan op de camping Baalse Hei in Turnhout. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar mogelijk gaat het om een ontplofte gasfles.
Lees verder

Wim De Decker bezorgd over gevolgen van coronabesmettingen "Spelers zijn niet dezelfden als voordien"
Wim De Decker kreeg gisteren goed nieuws: de laatste Covidtests leverden geen nieuwe positieve resultaten op. De coach van AA Gent kijkt evenwel bezorgd naar de gevolgen die een coronabesmetting op spelers heeft. "Ik zie dat jongens die terugkomen niet dezelfde zijn als daarvoor. De medische staff staat ook daar soms nog voor raadsels."
Lees verder

Onder welke omstandigheden gaat Australian Open door? Organisatie hoopt snel klare wijn te schenken
Door de coronapandemie is het allerminst duidelijk onder welke omstandigheden de Australian Open zal plaatsvinden. Het toernooi staat in de tweede helft van januari geprogrammeerd maar er zijn nog heel wat vraagtekens. Craig Tiley, CEO van Tennis Australia, liet vandaag verstaan dat er "binnenkort" knopen worden doorgehakt.
Lees verder