Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 28 november 2020

LIVE (18u30). Voert Bongonda een nieuwe show op tegen Cercle?

HLN
LIVE (18u30). Voert Bongonda een nieuwe show op tegen Cercle?
• Theo Bongonda scoorde zes keer in de laatste drie wedstrijden
Lees verder

LIVE. 'Pfizer-vaccin binnen 10 dagen in Britse ziekenhuizen' - 998 coronapatiënten op intensieve zorgen - Vandenbroucke geeft richtdoel om uit de storm te raken
Winkels gaan onder strenge voorwaarden weer open, singles zullen hun beide contacten tegelijk mogen ontvangen op Kerstmis. Dat wordt qua sociaal contact de enige versoepeling voor de feestperiode. Zwembaden en musea zullen ook weer de deuren mogen openen. De horeca dreigt nog twee maanden te moeten wachten. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. "Pfizer-vaccin binnen 10 dagen in Britse ziekenhuizen" - Vandenbroucke geeft richtdoel om uit de storm te raken
Het Overlegcomité besliste gisteren dat winkels onder strenge voorwaarden weer open mogen vanaf 1 december. Tijdens de feestdagen blijven de strenge maatregelen van kracht, enkel voor singles werd een versoepeling aangekondigd: zij mogen op 24 of 25 december 2 mensen tegelijk ontvangen, in de plaats van 1 persoon. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kan er pas aan versoepelingen gedacht worden eens het aantal nieuwe besmettingen per dag onder de 800 zakt. Vandaag zitten we op gemiddeld 2.546,7. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Nog 998 coronapatiënten op intensieve zorgen - 'Pfizer-vaccin binnen 10 dagen in Britse ziekenhuizen' - Vandenbroucke geeft richtdoel om uit de storm te raken
Winkels gaan onder strenge voorwaarden weer open, singles zullen hun beide contacten tegelijk mogen ontvangen op Kerstmis. Dat wordt qua sociaal contact de enige versoepeling voor de feestperiode. Zwembaden en musea zullen ook weer de deuren mogen openen. De horeca dreigt nog twee maanden te moeten wachten. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

INTERVIEW. Sophie Wilmès overwon corona: "Onwezenlijk dat ik nu al terug ben"
Het lot kan eigenaardige wendingen nemen. Dat weet Sophie Wilmès (MR) als geen ander. Per ongeluk premier. Vervolgens premier om een pandemie te bestieren. En dan vlak na de eindmeet zelf corona krijgen. En hoe. Ze lag zelfs acht dagen op intensieve zorg. "Ik had niet gedacht dat ik hier nu al opnieuw zou zitten."
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Zo ging het eraan toe in het Overlegcomité: "Vandenbroucke was 'monsieur non' aan tafel"
De heropening van de winkels passeerde gisteren vlotjes op het Overlegcomité. Maar over kerst werd er nog flink gediscussieerd, al hield ook daar de tandem De Croo-Vandenbroucke het been stijf. Behalve dan voor de singles.
Lees verder

Electrabel plant vier nieuwe gascentrales
Het Frans-Belgische energiebedrijf Engie Electrabel heeft de voorbereidingen in gang gezet om vier grote gascentrales te bouwen, zo meldt De Tijd zaterdag. Er zijn vier sites in België geselecteerd en de vergunningen zijn aangevraagd.
Lees verder

Impasse dreigt op Anderlecht: kapitaalsverhoging of niet? Coucke zal zijn bijdrage leveren
Nu Michael Verschueren van 5 naar 11 procent aandelen bij Anderlecht ging, is de belangrijkste vraag: welke invloed heeft dat op de gesprekken over de kapitaalsverhoging? De B-aandeelhouders zijn niet geneigd geld in de clubkas te pompen, wat maakt dat een oplossing ver weg is, ondanks de intenties van eigenaar Marc Coucke.
Lees verder

Carl Devos: "De Croo en Vandenbroucke laten zo weinig ruimte dat het de andere partijen steeds meer irriteert"
Het coronabeleid staat voor een gedempte versoepeling. Oude demonen steken dan de kop op. In de aanloop naar het Overlegcomité namen partijen stellingen in. MR, CD&V en PS wilden soepelere feestdagen, soepelere winkelregels werden al door het buitenland beslist. Uren voor het Overlegcomité liet PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne al weten dat die laatste er ook in België komen. Ondertussen liet hij zien dat niet enkel hardliners Alexander De Croo en Frank Vandenbroucke het beleid bepalen.
Lees verder

Jihadist door Turkije overgeleverd aan België
Syriëstrijder Fouad Akrich is overgebracht naar een Belgische gevangenis. Justitie nam eerder zijn Belgische nationaliteit af, maar toch kon Turkije hem uitleveren, zo bericht De Morgen zaterdag.
Lees verder

Koppel riskeert 18 jaar cel op terrorismeproces in Antwerpen: "Dit zou een enorm bloederige aanslag zijn geweest"
De ogen van veiligheidsdiensten van over de hele wereld waren vrijdag gericht op de rechtbank in Antwerpen. Daar staan Amir S. (38) en zijn vrouw Nasimeh N. (34), een Belgisch-Iraans koppel uit Wilrijk terecht. Het leek een onopvallend koppel, tot ze op 30 juni 2018 werden klemgereden door de speciale eenheden in Sint-Pieters-Woluwe. In de koffer van hun Mercedes-Benz lag een toilettas gevuld met 500 gram springstof waarmee ze een aanslag wilden plegen.
Lees verder

Wout van Aert rijdt vandaag eerste cross, met klein hartje: "Het kan pijnlijk worden"
Het is zover: vandaag maakt Wout van Aert (26) zijn rentree in de cross. Een moment waar naar uitgekeken wordt, misschien nog het meest door hemzelf. "Ik heb veel goesting, maar ook een beetje stress. Er wordt veel te optimistisch over mij gedaan."
Lees verder

Nieuw proces voor onterecht veroordeelde Syriëstrijder uit Turnhout
Volgende maand buigt de Antwerpse rechtbank zich opnieuw over Ahmed Daoudi (38), een man uit Turnhout die acht jaar geleden naar Syrië trok en op het grote proces tegen Shariah4Belgium tot tien jaar cel veroordeeld werd.
Lees verder

Onze reporter interviewt koningin Mathilde: "Mijn kinderen hebben meer dan 300 eenzame bejaarden opgebeld"
"De steun van de koning is belangrijk. Hij heeft me altijd gesteund in alles wat ik onderneem." Dubbel feest voor de koningin volgende week: ze is 21 jaar getrouwd met de koning en ze viert de 20ste verjaardag van het fonds dat haar naam draagt. En dat in volle coronacrisis, ook voor de koningin en haar gezin een moeilijke tijd. "Kerstmis? Dat vieren wij zoals alle Belgen, met respect voor de maatregelen."
Lees verder

Winkeliers reageren opgelucht nu ze mogen openen: "Wie wil, is ook na sluitingstijd welkom"
Het Overlegcomité heeft vrijdag besloten dat de winkels weer mogen openen, mits ze strenge veiligheidsvoorwaarden respecteren. Onze verslaggever Sven Ponsaerts peilde de stemming bij vier ondernemers.
Lees verder

Zachte en zonnige start van weekeinde
Met maximumtemperaturen van 8 tot 11 graden belooft zaterdag een zonnige dag te worden, zo voorspelt het KMI. Zondag duiken er mogelijk vrij veel lage wolken op in Vlaanderen en dalen de maxima, van 2 tot 5 graden.
Lees verder

Geen omgevingsvergunning meer voor tijdelijke zorgunits in tuin
Wie een tijdelijke zorgunit in de tuin wil inrichten, zal daar binnenkort geen omgevingsvergunning meer voor nodig hebben. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft daarvoor een ontwerp van decreet gemaakt dat nog voor de zomer van 2021 van kracht zou moeten worden.
Lees verder

De speech van de premier geanalyseerd: "De Croo ontgoochelt iedereen, en hij doet dat goéd"
"Leiderschap is mensen ontgoochelen op het tempo dat ze aankunnen. En dat heeft premier De Croo heel goed gedaan", zegt expert ter zake Jesse Segers. "Maar aan zijn charisma kan nog worden gewerkt."
Lees verder

Sterrenchef Luc Bellings bezoekt bekendste frietkoten van het land: "Wie dit opeet, heeft er 's avonds nog 'plezier' van"
Ook in lockdowntijden lust de Vlaming wel eens een frietje en een curryworst speciaal. Maar waar is het nu écht de moeite om te gaan aanschuiven? Sterrenchef Luc Bellings bezocht voor ons de bekendste frietkoten van de Vlaamse hoofdsteden en Brussel, en stelt vast dat geen enkele frituur erin slaagt om ze allebei perfect klaar te maken. "Waar de friet top is, is curryworst vaak flop." Toch heeft hij één perfect bakje friet gevonden en één curryworst speciaal die een 10 op 10 verdient.
Lees verder

Onze chef voetbal Stephan Keygnaert kijkt na reeks flauwe prestaties naar spelers én Philippe Clement: "Wil het echte Club Brugge nu opstaan?"
De twijfels omtrent Club Brugge groeien, wegens een reeks flauwe prestaties. Zelfs in België is Club zijn dominantie kwijt. Wie of wat is daarvoor verantwoordelijk? Een beschouwing.
Lees verder