Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 9 november 2020

Gouverneur Cathy Berx verbiedt kerstmarkten, schaatsbanen en winterdorpen tot 31 januari 2021: “Duidelijkheid creë...

HLN
Gouverneur Cathy Berx verbiedt kerstmarkten, schaatsbanen en winterdorpen tot 31 januari 2021: "Duidelijkheid creëren voor iedereen en druk op hulpdiensten en ziekenhuizen verminderen"
Provinciegouverneur Cathy Berx heeft maandag alle burgemeesters en politiezones in de provincie Antwerpen op de hoogte gebracht dat het verbod op kerstmarkten, schaatsbanen en winterdorpen verlengd wordt tot 31 januari 2021. De politieverordening is ter kennisgave ook gestuurd naar alle andere provincies in ons land en de federale regering. "De cijfers lijken dan wel positief te evolueren, maar we zijn er nog lang niet", zegt Cathy Berx.
Lees verder

Politie betrapt 14 jongeren tijdens lockdownfeestjes in hotelkamers
Afgelopen weekend heeft de politie in Borgerhout verschillende hotelgasten betrapt die inbreuken pleegden tegen de geldende coronamaatregelen. Zo hielden ze zich bezig met lachgas en drugs tijdens lockdownfeestjes. Veertien van hen kregen een proces-verbaal en drie personen werden bestuurlijk gearresteerd.
Lees verder

Vrouw (77) belandt met scootmobiel in het water en overlijdt
In de Broekstraat in Kinrooi is maandag omstreeks 13.20 uur een vrouw uit Kinrooi met haar scootmobiel in een beek beland.
Lees verder

Nederlands parket zoekt man die Wilders bedreigde in video
Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag is op zoek naar de man die via een video Geert Wilders bedreigde. Dat meldt een woordvoerder. Op de beelden was te zien hoe hij met een pistool op een foto van de uiterst rechtse PVV-leider schoot.
Lees verder

Zwitsers zakken op volle sterkte naar Leuven af: ook kwelduivel Haris Seferovic van de partij
De Zwitserse bondscoach Vladimir Petkovic heeft een 24-koppige selectie bekendgemaakt voor de oefeninterland van woensdag in Leuven tegen de Rode Duivels, en de Nations League-duels tegen Spanje en Oekraïne.
Lees verder

Vriendengroep omzeilt Ierse lockdown en gaat pintelieren op luchthaven
Vier vrienden hebben met succes de Ierse lockdown weten te omzeilen om te kunnen pintelieren in een café. Ze trokken daarvoor naar de luchthaven van Dublin.
Lees verder

Kersverse Rode Duivel Charles De Ketelaere: "Druk programma? Ik kijk er alleen maar naar uit"
Charles De Ketelaere werd voor het eerst opgeroepen bij de Rode Duivels. "Ik was wel een beetje onder de indruk", klonk het op de persconferentie. "Dat ik mag spelen met Romelu Lukaku, misschien wel de beste spits ter wereld, is een droom die uitkomt."
Lees verder

Vlaams Belang: "Regering-De Croo verhindert ernstige discussie over beleidsbrieven"
Het Vlaams Belang is niet te spreken over "het totale gebrek aan respect dat de regering-De Croo toont voor de oppositie". Volgens de partij leggen de meerderheidspartijen het Kamerreglement naast zich neer: de beleidsbrieven van alle ministers en staatssecretarissen werden ruim te laat ingediend. "Om te verhinderen dat er een degelijk debat over gevoerd kan worden", klinkt het. "Ongezien en onaanvaardbaar."
Lees verder

Inspecteurs zien bij bijna helft van werkgevers overtredingen coronaregels op de werkvloer
Bij bijna de helft van de gecontroleerde werkgevers zijn sinds de eerste lockdown van 13 maart één of meerdere inbreuken op de coronaregels vastgesteld. Vice-eersteminister en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) maakte de cijfers maandag bekend op een persconferentie.
Lees verder

Football Talk. FC Barcelona is Ansu Fati vier maanden kwijt - "Nilis weg bij Ankaragücü"
FC Barcelona-toptalent Ansu Fati is vandaag met succes geopereerd aan de meniscus van zijn linkerknie. Barça houdt er rekening mee dat de 18-jarige Spaanse international (4 caps) vier maanden buiten strijd is.
Lees verder

Belg wurgt partner in Lloret de Mar
Een man heeft zich vanochtend bij de politie in de Spaanse badplaats Lloret de Mar aangegeven nadat hij zijn vrouw gewurgd had. De verdachte en het slachtoffer hebben de Belgische nationaliteit. Het gaat volgens Spaanse media om vijftigers.
Lees verder

Belgisch bedrijf brengt minder pijnlijke neuswissers op de markt
Om een infectie met Covid-19 vast te stellen, dient een staaltje van de bovenste luchtwegen afgenomen te worden. Dat gebeurt meestal via een pijnlijke neuswisser, al moet dat volgens het Belgische bedrijf Ziggzagg niet noodzakelijk zo pijnlijk zijn. Daarom lanceerde het bedrijf een gebruiksvriendelijke wisser met een minder ruw uiteinde.
Lees verder

Amateurclubs worstelen met financieel en sportief vraagstuk voor uitgestelde 1/16de finales in beker: "Dit zal ons geld kosten"
Na veel onzekerheid is de kogel door de kerk: de 1/16de finales van de Beker van België worden verplaatst van 16 december naar 9 januari. Want door corona komen de amateurclubs niet meer in actie in 2020. "We moeten op z'n minst nadenken over de zin en de onzin van deze bekercompetitie", zegt Stephan Van den Berghe, voorzitter van Olsa Brakel dat tegen Club Brugge speelt. "Dit zal ons geld kosten."
Lees verder

Amateurclubs tasten in het duister: "Wanneer spelen wij 1/16de finales beker?"
Op 16 december staan de 1/16de finales van de Beker van België op het programma. Maar door corona komen de amateurclubs niet meer in actie in 2020. "Wanneer we onze bekermatch zullen spelen? We weten van niets, meneer."
Lees verder

Steunpakket loopt vertraging op na vraag om tweede lezing, Vandenbroucke boos: "U snijdt duizenden uitbaters van onder meer cafés en restaurants de adem af"
Een eerste steunpakket voor sectoren die getroffen zijn door de coronacrisis, kon maandag in de Kamercommissie Sociale Zaken geen groen licht krijgen. Björn Anseeuw (N-VA) vroeg immers de tweede lezing uit onvrede met de manier van werken. "U snijdt duizenden ondernemers de adem af", beet minister Frank Vandenbroucke (sp.a) hem toe.
Lees verder

Thorgan Hazard steekt broer Eden hart onder de riem: "Hoop dat dit snel voorbij is. België mist hem"
Blessureleed en nu Covid-19. België kan in de komende interlands opnieuw niet rekenen op Eden Hazard (29). Zijn laatste interland dateert van 19 november 2019, in Cyprus. Dat weet ook broer Thorgan (27). "Eén jaar is lang. Ik hoop echt dat er de volgende keer niet weer iets is."
Lees verder

Yves Van Laethem: "Coronavirus kan tot meer gevallen van Parkinson leiden"
Van de mensen die twee of meer maanden geleden geïnfecteerd geraakten door het coronavirus vertoont 22,4 procent nog steeds symptomen. Dat blijkt uit de resultaten van de Grote Coronastudie van de Universiteit Antwerpen. Over de gevolgen op lange termijn is sowieso nog weinig bekend. Infectioloog Yves Van Laethem houdt er in ieder geval rekening mee dat het aantal Parkinsonpatiënten zou kunnen stijgen.
Lees verder

David Guetta is de beste dj ter wereld, maar: "Ik heb interactie met mensen nodig, dat mis ik heel erg"
Hij moest er negen jaar op wachten, maar voor de tweede keer is David Guetta verkozen tot populairste dj ter wereld. In een Zoomgesprek vertelt de Fransman over die beloning - "Ik vind dat de dance de laatste tien jaar te veel naar de pop is verschoven" - en zijn gemoedstoestand nu hij niet mag draaien. "Hoe succesvoller je bent als dj, hoe minder tijd er overblijft om muziek te maken. Je wordt opgeslokt door reizen, interviews en allerlei meetings. Nu is dat allemaal stilgevallen."
Lees verder

"Russische helikopter neergeschoten boven Armenië"
Het Russische leger deelt mee dat een van hun Mi-24-helikopters vandaag werd neergehaald boven Armenië, nabij de grens met een regio die deel uitmaakt van Azerbeidzjan. Daarbij zouden twee bemanningsleden om het leven gekomen zijn. Een derde raakte gewond.
Lees verder

Marc Degryse in podcast 'Top Of The League': "Dit seizoen 40 speeldagen afwerken? Daar heb ik grote twijfels bij"
Anderlecht draait toch verrassend mee bovenin. "En niet alleen Anderlecht", aldus Marc Degryse in onze gloednieuwe voetbalpodcast Top Of The League. "Beerschot ook, als promovendus. Genk heeft nog geen drie goeie matchen gespeeld. Alle Belgische ploegen zijn op zoek naar constante prestaties. Voor hetzelfde geld stoppen we na speeldag 28. Gaan we alle speeldagen kunnen spelen? Dat is maar de vraag. We moeten er 40 spelen hé, met de play-offs erbij. We hadden het al over die overvolle kalender en we weten dat Covid-19 nog niet weg is en in januari nog niet weg zal zijn. Kunnen wij 40 speeldagen afwerken? Ik heb daar mijn grootste twijfels bij."
Lees verder