Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 5 november 2020

Dit zijn de loodzware dossiers van de nieuwe Amerikaanse president

HLN
Dit zijn de loodzware dossiers van de nieuwe Amerikaanse president
Dat de nieuwe president de Verdeelde Staten van Amerika erft, is een understatement. Niet alleen moet de zeventiger een gepolariseerd land verzoenen, hij krijgt ook corona en een economische crisis op zijn bord. Wat zijn de lastige dossiers van de komende vier jaar? En zijn er ook mogelijkheden om het beter te doen?
Lees verder

Stemmen tellen? Elke staat bepaalt zelf hoe dat gebeurt
De presidentsverkiezingen in de VS lijken voor buitenstaanders nogal ingewikkeld georganiseerd. "Dat valt wel mee", zegt Amerika-kenner Bart Kerremans (KU Leuven). "Elke staat bepaalt zelf hoe de verkiezing wordt georganiseerd en hoe de stemmen worden geteld. Als je dat wil veranderen, zou je de grondwet moeten aanpassen."
Lees verder

Uber komt naar Vlaanderen: dit moet u weten over 's werelds grootste taxidienst zonder eigen taxi's
Uber komt naar Vlaanderen. Vanaf volgende maandag kunnen gebruikers van de app een UberX - een wagen voor vier passagiers - bestellen. Dat kan in gans Vlaanderen maar de meeste Ubers zullen in Antwerpen, Gent en Leuven beschikbaar zijn. Hoe werkt het? En is het veilig? Alles wat u moet weten.
Lees verder

Hoe stemden de Amerikanen? Vrouwen en jongeren voor Biden, blanken en rijken kiezen Trump
Het antwoord op dé vraag - wie wordt de 46ste president van de VS? - kennen we nog niet, maar waarom veel Amerikanen uren in de rij stonden, wordt wel duidelijk. De blanke en de rijkere kiezers willen nog eens vier jaar Donald Trump in het Witte Huis. Jongeren, minderheden en wie vreest voor corona hopen dat hij plaats maakt voor Joe Biden.
Lees verder

INTERVIEW. Hoelang moeten we de maatregelen nog volhouden nu het aantal besmettingen daalt? Viroloog Steven Van Gucht legt uit
We hebben er heel lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover: het aantal nieuwe coronabesmettingen is lichtjes gedaald. Dat is voor het eerst sinds begin september. Als we die daling te danken hebben aan de nieuwe maatregelen, hoelang moeten we die dan nog volhouden? Of zijn de cijfers alleen maar beter omdat er nu minder getest wordt? Sciensano-viroloog Steven Van Gucht (44) legt uit.
Lees verder

Malaise in de cross, ook bondscoach Vanthourenhout ziet geen licht aan einde van de tunnel: "Meisjes gaan liever turnen of paardrijden"
Dat het met het veldrijden bij de vrouwen in België niet goed is gesteld. Dat gaat ook bondscoach Sven Vanthourenhout niet ontkennen. Sanne Cant werd drie keer wereldkampioen, maar een opvolger is nog niet in zicht. "Bij ons gaan de meisjes liever turnen of paardrijden."
Lees verder

Kunnen we nog verhinderen dat onze ziekenhuizen een infarct krijgen, en hoe?
Het aantal ziekenhuisopnames en de bezetting op intensieve zorg overtreffen nu ook in Vlaanderen de piekmomenten uit de eerste golf. De ziekenhuizen staan zwaar onder druk: UZ Gent kan hooguit tot eind deze week nog extra patiënten op intensieve opnemen. De vraag van één miljoen: zullen noodingrepen zoals het spreidingsplan, extra geld voor 'handen aan het bed' en hulp van studenten en militairen volstaan om te verhinderen dat de dammen in de gezondheidszorg breken?
Lees verder

Philippe Geubels zet nu ook noorderburen in hun blootje: "Pindasaus op frieten?! Tranen in mijn ogen als ik daaraan denk"
Nadat hij eerder zijn gang ging met ons Belgen, fileert Philippe Geubels (39) voortaan de rare gewoontes van onze noorderburen, bij wie de Antwerpse komiek al jaren immens veel succes heeft met zijn theater- en tv-shows. "Ze vinden ons heel leuk, ja. Maar of ze ons ook au sérieux nemen? Dat weet ik niet."
Lees verder

Joe Biden wil al tijdens eerste dag als president weer toetreden tot klimaatakkoord Parijs
De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil al tijdens de eerste dag van zijn presidentschap werk maken van een Amerikaanse herintrede in het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft hij via Twitter aangekondigd. De VS maken sinds woensdag officieel geen deel meer uit van dat klimaatakkoord.
Lees verder

Mijn Beste Boek. Pascale Naessens is 10 jaar auteur: "Als wat ik verkondig niet juist was vanaf het begin, zouden mensen mijn boeken niet kopen"
Geen traditionele Boekenbeurs dit jaar, maar deze herfstvakantie is wél de periode om aandacht te besteden aan onze auteurs en boeken. Gedurende twee weken fileert een van hen zijn eigen oeuvre en het huidige aanbod voor het Feest van het Boek. Vandaag: Pascale Naessens (51) viert haar tiende verjaardag als auteur en blikt terug op haar succes. "Ik heb een gevoelige snaar geraakt, maar wist niet dat ze zo groot was."
Lees verder

Mijn Beste Boek. Pascale Naessens viert dat ze 10 jaar auteur is: "Toen ze vroegen of er een tweede boek kwam, dacht ik: kán ik dat wel?"
Geen traditionele Boekenbeurs dit jaar, maar deze herfstvakantie is wél de periode om aandacht te besteden aan onze auteurs en boeken. Gedurende twee weken fileert een van hen zijn eigen oeuvre en het huidige aanbod voor het Feest van het Boek. Vandaag: Pascale Naessens (51) viert haar tiende verjaardag als auteur en blikt terug op haar succes. "Ik heb een gevoelige snaar geraakt, maar wist niet dat ze zo groot was."
Lees verder

Nu al match van de laatste kans voor Standard: Rouches zijn halve defensie kwijt, maar dat is geen excuus
Wat zal het straks worden voor Standard? Een roemloze Europese aftocht in Polen of nog een sprankel hoop op die tweede plaats - dat doet leven. Zonder halve defensie... "We vinden wel een oplossing om met die tegenslagen om te gaan."
Lees verder

Is levenslange monogamie nog van deze tijd? 1 op 5 Vlamingen denkt van niet
U kon het sinds 22 oktober al ontdekken via Streamz, maar vanaf vanavond zendt VTM 2 'Free Love Paradis', een nieuw relatie-experiment, open en vrij uit. De hamvraag: Je levenslang binden aan één partner: is dat nog wel van deze tijd? In het nieuwe relatie-experiment nemen zes jonge koppels, drie Vlaamse en drie Nederlandse, de proef op de som. Ze trekken samen naar een zonnige bestemming in Mexico met de vraag: is het mogelijk om de regels van monogamie open te breken?
Lees verder

De vrije liefde en wie wordt de 'Homo Universalis'? Dit kan u vanavond op tv bekijken.
De tweede golf van het tv-herfstoffensief is van start gegaan. Dankzij HLN kan u deze week vooraf perfect kiezen waar u van wil genieten. Wij bezorgen u een compleet overzicht van alle nieuwe programma's en van alle toptitels die terugkeren. Met tekst en uitleg en exclusieve videofragmenten, zodat u voor geen verrassingen komt te staan. Voor de snelle beslissers is er dit handige overzicht. Wie meer informatie wil, klikt op een programmatitel en wordt op zijn wenken bediend.
Lees verder

Football Talk. Dimata traint opnieuw met de groep - Rodgers: "Tielemans ontwikkelt zich als topspeler"
Behalve Yari Verschaeren (enkel) mocht Vincent Kompany intussen ook Nany Dimata, Bogdan Mykhaylichenko en Mario Stroeykens opnieuw verwelkomen op training. De spits blesseerde zich anderhalve week geleden in de oefenmatch tegen Charleroi aan de knie en ontbrak nog tegen Antwerp. Maar inmiddels traint hij dus weer met de groep. Mykhaylichenko en Stroeykens zijn dan weer verlost van het coronavirus. (TLB)
Lees verder

Zonnige herfstdagen in het verschiet, met in het weekend maxima tot 16 graden
Na een sombere oktobermaand komen er nu enkele mooie herfstdagen aan met zachtere temperaturen.
Lees verder

VIER volgt Gert Verhulst en gezin voor nieuwe realityreeks
Zender Vier start deze week met de opnames van 'De Verhulstjes', een realityreeks die de kijker een unieke blik moet gunnen op het leven van Gert Verhulst (52) en z'n gezin. Het idee daarvoor is ontstaan na het succes van de onlinereeks 'Viktor Vlogdown'. "Dat was de eerste keer dat we de familie van zo dichtbij konden volgen", zegt Annick Bongers, programmadirecteur bij SBS, in Het Nieuwsblad.
Lees verder

Hoe leef je met kanker, en wat nadien? "Zware revalidatie, maar blij dat ik een extra kans in het leven heb gekregen"
Wil je iemand in je omgeving helpen die kanker heeft? Bied dan heel concrete hulp aan, adviseert kankeronderzoeker Johan Swinnen. Marketing-freelancer Evelyne (37) en country manager Jan (57), die in 2018 en 2019 hun diagnose te horen kregen, beamen hoe belangrijk een goed vangnet op zo'n moment is. Zij getuigen over de enorme impact die de ziekte op hun leven had.
Lees verder

OVERZICHT. Cijfers stabiliseren: aantal nieuwe besmettingen opnieuw licht gedaald
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is tussen 26 oktober en 1 november opnieuw licht gedaald, met 6 procent in vergelijking met de week daarvoor. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano. Daarmee lijkt er sprake van een mogelijke kentering, al blijft de druk op de ziekenhuizen bijzonder groot.
Lees verder

Protesten in meerdere Amerikaanse steden na uitblijven winnaar
In de Verenigde Staten lijkt de onrust te groeien nu de verkiezingsuitslag op zich laat wachten. Op verschillende plekken zijn demonstranten de straat opgegaan en worden arrestaties gemeld.
Lees verder