Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 12 november 2020

De zaak-Pandy (deel 3): Levenslang achter tralies. “Rondom mij zijn er geen doden, geen resten van doden, geen tand...

HLN
De zaak-Pandy (deel 3): Levenslang achter tralies. "Rondom mij zijn er geen doden, geen resten van doden, geen tanden, zelfs geen haren..."
Achttien jaar geleden werd voor het Brusselse assisenhof geschiedenis geschreven. Een van de gruwelijkste en vreemdste moorddossiers die ons land gekend had beleefde een gedenkwaardig slot in het imposante justitiepaleis. De ingrediënten? Minstens zes doden, een dochter die haar vader beschuldigde, een verwarde klusjesman en als grote ster een spraakwaterval van een dominee die er zijn grote show van maakte. Het Laatste Nieuws maakt een reconstructie van zijn gruweldaden, vandaag: de jaren achter de tralies. Hoe verging het Andras en Agnes Pandy na het proces? Lees meer over de strafste misdaadverhalen van de voorbije 50 jaar in dit dossier.
Lees verder

Uitverkoop van 25.000 boeken na faillissement van uitgeverij Kramat
Na het faillissement van uitgeverij Kramat uit Westerlo blijft er nog een immense stock van zo'n 25.000 boeken over. In eerste instantie gaan de curatoren nog op zoek naar een overnemer, maar als die niet wordt gevonden doet veilingkantoor VH Auctions de boeken van de hand via een onlineveiling – althans als de auteurs zelf hun boeken niet willen terugkopen.
Lees verder

Europese Commissie wil meer bescherming voor LGBTIQ-gemeenschap en wil homohaat als strafbaar feit vastleggen
De Europese Commissie heeft vandaag voor het eerst een strategie voor de gelijkheid van de LGBTIQ-gemeenschap (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, interseksuele en queer personen) gepresenteerd. Ze stelt onder meer voor om homohaat toe te voegen aan de lijst van strafbare feiten die in het Europese verdrag is opgenomen.
Lees verder

Dries Mertens kruipt in rol van gelegenheidskapper Rode Duivels en werkt snit Jan Vertonghen bij
Rustdag voor de Belgen in aanloop naar de Nations League-partij van zondag in Leuven tegen Engeland. Wat een Rode Duivel dan zoal doet? Zijn haar laten bijwerken - zeker in tijden van lockdown met gesloten kapperszaken geen evidentie. Gelukkig is er bij de nationale ploeg eentje die met een tondeuse overweg kan: Dries Mertens. Dat had zelfs de Tunesische kapper die de kapsels van onze Duivels tijdens het WK 2018 in Rusland onder handen nam, al door. "Ik zie hier zelfs een opvolger. Dries Mertens had kapper kunnen worden", aldus de man twee jaar geleden. Dat moet Vertonghen, die gisteren een uur speelde tegen Zwitserland, onthouden hebben. Hij vertrouwde Mertens Mertens toe om de tondeuse te hanteren. De verdediger was alvast fier op het resultaat: met de duim omhoog deelde hij op zijn Instagrampagina een voor- en nafoto.
Lees verder

"We kunnen geen derde golf aan": topdokter Elisabeth De Waele roept op tot gezond verstand
Hoewel de ziekenhuisopnames in het UZ Brussel lichtjes tanen, is er geen enkele sprake van hoerastemming bij prof. Elisabeth De Waele, diensthoofd ad interim op de afdeling Intensieve Zorg. Een tweetal weken geleden omschreef ze de situatie in haar ziekenhuis nog met de veelzeggende woorden "georganiseerde nachtmerrie". Ondertussen zouden de lockdownmaatregelen voor wat soelaas gezorgd moeten hebben, maar de toestand blijft extreem urgent. "Het blijft donker op intensieve."
Lees verder

Prinses Madeleine van Zweden onder vuur: "Ze verwaarloost haar koninklijke plichten en rukt haar kinderen weg uit een veilige omgeving"
De Zweden portretteren haar als een luie prinses en het Zweedse hof is haar non-stop verhuizingen beu: prinses Madeleine (38) krijgt bakken kritiek over zich heen. De prinses lijkt haar koninklijke taken te ontvluchten en is maar zelden aanwezig op belangrijke familie-evenementen, zoals de verjaardag van kroonprinses Victoria (43) deze zomer. Ooit was er nochtans veel hoop op de prinses gevestigd: "De koning rekende erop dat zijn dochter op de lange termijn wat taken kon overnemen van haar oudere broer en zus."
Lees verder

REVIEW. PlayStation 5: Een entertainmentbeest waarvoor het betere werk nog moet komen
Nog minder dan zeven keer slapen, en de PlayStation 5 is uit. Is dit de console waarop je als fervente gamer altijd al hebt zitten wachten? Hier is onze finale review.
Lees verder

PlayStation 5: onze review
Nog minder dan zeven keer slapen, en de PlayStation 5 is uit. Is dit de console waarop je als fervente gamer altijd al hebt zitten wachten? Hier is onze finale review.
Lees verder

België komt pas met volledige strategie als alle kenmerken van vaccins gekend zijn
De overheid werkt volop aan een vaccinatiestrategie, maar de gedetailleerde uitwerking ervan zal pas kunnen gebeuren als de specifieke kenmerken van de Covid-19-vaccins volledig gekend zijn. Dat antwoordde premier Alexander De Croo (Open Vld) op vragen in de plenaire Kamer.
Lees verder

Kate Moss ontkent geruchten over verloving: "Ik had gewoon een lege vinger"
Stapt het Britse topmodel Kate Moss (46) binnenkort in het huwelijksbootje met haar vriend, graaf Nikolai von Bismarck (33)? Het was een vraag die op ieders lippen lag sinds het topmodel gezien werd met een diamanten ring rond haar linkerringvinger. Maar volgens Kate is er helemaal niets aan de hand.
Lees verder

Israël hervat nederzettingenproject in Oost-Jeruzalem
In Israël is de bouw van bijna honderd nieuwe woningen in een kolonisatiewijk in Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat meldt een Israëlische ngo aan het Franse persbureau AFP. Het gaat om een project dat in 2010 was opgeschort omdat toenmalig Amerikaans vicepresident Joe Biden zich ertegen verzette.
Lees verder

KOERS KORT. Zesdaagse Gent krijgt virtuele editie - EF Pro Cycling houdt Sebastian Langeveld aan boord -
De Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent gaat dit jaar niet door vanwege de coronacrisis maar de organisatie pakt wel uit met een virtuele editie. Iedereen kan zich daarvoor inschrijven in duo's. Het doel is elke dag het aantal rondjes te verzamelen dat op het programma staat, buiten of op de rollen, en dat in duo's. Van 25 km op dag 1 tot 66 km op de zesde dag, goed voor 400 (virtuele) rondjes op de piste.
Lees verder

Studente brengt eigen drankspel uit en zoekt sponsors via crowdfunding: "Bepaal zelf het tempo en doe geen domme dingen"
De 25-jarige studente Edith Lagrou lanceert het bordspel 'Drunken Sailor'. Dankzij de verschillende opdrachtkaarten, gesprekskaarten en drinkkaarten leren spelers elkaar beter kennen. Edith hoopt om het spel op de markt te kunnen brengen en verzamelt daarom geld via een crowdfunding.
Lees verder

"Zweedse investeerder benadert KPN voor overname"
De Zweedse investeerder EQT heeft naar verluidt KPN benaderd voor een overname van het Nederlandse telecombedrijf. Door het bericht, gebaseerd op bronnen van persbureau Bloomberg, schoot de koers van KPN rond de 8 procent omhoog op de beurs in Amsterdam. EQT is een investeringsvehikel van de Zweedse industriële familie Wallenberg.
Lees verder

Steeds meer zeehonden in Nederlands deel van Waddenzee
Het aantal zeehonden in het Nederlandse deel van de Waddenzee is afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Onderzoekers telden er afgelopen zomer 7.661, of 4 procent meer dan vorig jaar, meldt Wageningen University & Research. Bijna een derde van de getelde zeehonden was nog pup. Het aantal pups in de Nederlandse Waddenzee lag dit jaar 9 procent hoger dan vorig jaar.
Lees verder

Auto die op politiebureau in Londen inreed was geen aanslag
Een incident waarbij een auto op een politiebureau in Noord-Londen is ingereden, was geen terroristische aanslag. Dat heeft de Londense politie meegedeeld.
Lees verder

Regen is spelbreker op eerste dag van Masters golf, maar er wordt opnieuw gespeeld
De golfers hebben hun spel op de Masters in Georgia (Verenigde Staten) kunnen hervatten. Door regenbuien lag het toernooi op de eerste dag meer dan drie uur stil. Slechts negen spelers hadden donderdagmorgen gedurende 35 minuten speeltijd hun eerste hole op het parcours van Augusta kunnen afwerken. Nadien moest er geschuild worden voor de regen.
Lees verder

Obama in memoires openhartig over zijn verleidingskunsten, eerste ambtstermijn en "duistere krachten" binnen de Republikeinse partij
Voormalig Amerikaans president Barack Obama toont zich in zijn memoires hard voor de evolutie die de Republikeinse partij doormaakt en die volgens hem begon bij Sarah Palin. George W. Bush kan wel op zijn goedkeuring rekenen: Obama wijst op het grote verschil tussen het welkom dat Bush hem gaf en de houding van Donald Trump deze dagen. Het 768 pagina's tellende 'A promised Land' verschijnt op 17 november en handelt over Obama's jeugd, zijn eerste stappen in de politiek, zijn verkiezingscampagne in 2008 en zijn eerste vier jaar in het Witte Huis.
Lees verder

Russell Crowe (56) treedt in het openbaar met nieuwe vlam (30)
Het ziet ernaar uit dat Russell Crowe (56) van de markt is. Hij speelde woensdag een stomend partijtje tennis met z'n nieuwe vlam, dat op de gevoelige plaat vastgelegd kon worden. En dat is slecht nieuws voor z'n goede vriendin Terri Irwin (56).
Lees verder

Ook Aalsterse Forum blijft gesloten: speelkalender van het basketbal verder uitgehold
Vanavond wordt de tweede speeldag van het nieuwe basketbalkampioenschap afgewerkt. In het eerste duel staan Charleroi en Brussels tegenover elkaar. Beide teams verloren vorig weekend, maar zetten wel een solide, hoopgevende prestatie neer. In Bergen-Leuven Bears maken beide teams hun seizoensdebuut.
Lees verder