Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 21 november 2020

“De Groenen wachtten bijna twintig jaar op regeringsdeelname, ook nu weer dreigt de fout van twintig jaar geleden”

HLN
"De Groenen wachtten bijna twintig jaar op regeringsdeelname, ook nu weer dreigt de fout van twintig jaar geleden"
Professor politicologie aan de UGent Carl Devos analyseert elke week voor HLN de stand van zaken in de Wetstraat. Je kan hem ook volgen op Twitter via @devoscarl
Lees verder

Vertrouwen in wetenschap krijgt boost door corona
De coronacrisis brengt niet enkel miserie, blijkt uit de nieuwe wetenschapsbarometer van minister Crevits. Door de pandemie hebben Vlamingen meer vertrouwen gekregen in de wetenschap. We zijn vooral gerust in het werk van wetenschappers, van wie we vinden dat ze helder communiceren. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) reageert opgetogen en hoopt dat in de toekomst ook klimaatwetenschappers meer vertrouwen zullen krijgen.
Lees verder

Ons seksleven ziet af in coronatijd, maar gelukkig is dat allemaal normaal volgens seksuologe
Hoe gaat het met uw seksleven? Het is een onbeschaamde vraag, maar ze moet in deze tijd vaker gesteld, vindt psychologe Marieke Dewitte (40). "We spreken omfloerst over huidhonger. Wanneer durft iemand ronduit te zeggen: 'Ik heb te weinig seks?'" Een gesprek over vibrerende eitjes, een vluggertje tijdens de werkuren en vooral: mildheid voor uzelf en uw partner.
Lees verder

Dieter Coppens trapt nieuw seizoen 'Down The Road' af: "Geen correct beeld? Ik begrijp die kritiek"
Dieter Coppens (42) weet intussen hoe je met jongvolwassenen met down omgaat én hoe je daar een oerdegelijk programma rond maakt. Jammer genoeg duurde de reis naar Lapland voor het vierde seizoen van 'Down the Road' minder lang dan gepland - corona - en bovendien blijft de reeks niet gespaard van kritiek. "Sommige ouders van mensen met down zeggen dat we de werkelijkheid niet correct weergeven. Dat begrijp ik."
Lees verder

20 procent meer omzet, maar uitbaters buurtsupermarkten beleven geen gouden tijden: "Gebrek aan respect was schrijnend"
Er zijn nog zekerheden in het leven, met name: ook in tijden van crisis blijft de band van de supermarkt rollen. Door de sluiting van de horeca en door de vele thuiswerkers zien vooral buurtsupermarkten hun omzet stijgen, met gemiddeld 20%. Al zal dat aan het einde van de rit de kassa niet harder doen rinkelen. Zegt een uitbater: "Ik moet al veel appeltjes en tomaatjes verkopen om die ontsmettingstoestellen terug te verdienen."
Lees verder

Twee jongemannen zwaargewond na klap tegen paal: auto breekt in twee
In het centrum van het West-Vlaamse Poelkapelle raakten vrijdagnacht twee jongemannen zwaargewond bij een spectaculair ongeval. Ze botsten tegen een paal, waardoor de buurt urenlang zonder elektriciteit zat. Hun wagen, een zware Mercedes, brak in twee.
Lees verder

Telenet-Baloise Lions trekt 15.000 euro uit voor eigen 'coronatestpost'
Iedereen die op een cross aanwezig is, van renners en hun entourage over media tot wedstrijdjury en organisatoren, moet voortaan een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat besliste Belgian Cycling enkele dagen geleden. Daarmee schakelt de Belgische wielerfederatie het veldrijden gelijk met alle andere profsporten die op dit moment nog mogen plaatsvinden. De maatregel gaat in vanaf de Urban Cross in Kortrijk, volgende week zaterdag 28 november en geldt tot nader order voor alle wedstrijden op Belgisch grondgebied.
Lees verder

Actrices Halina Reijn (45), Carice van Houten (44) en Maaike Neuville (37) schitteren samen in de tv-reeks 'Red Light' over prostitutie: "De prostitutiewereld is minder zwart-wit dan we denken"
Drie vrouwen. Drie geschiedenissen. Drie verschillende dromen, ambities en angsten. Maar dan, plots vervlechten hun levens zich met elkaar. Het is, op z'n allerkortst, de samenvatting van de VTM-reeks Red Light. Een zinderende, donkere, zwoele en bij momenten gewelddadige tv-reeks tegen de achtergrond van vrouwenhandel en prostitutie. Leading ladies Halina Reijn (45), Carice van Houten (44) en Maaike Neuville vertellen aan onze reporter wat de serie voor hen betekent: "Red Light is een reeks over vrouwen, door vrouwen en verteld vanuit een vrouwelijk perspectief."
Lees verder

Afluisteren, post openen en stiekem plaatsen doorzoeken: Belgische inlichtingendiensten doen het steeds vaker
Nog nooit hebben de Belgische Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV zoveel uitzonderlijke inlichtingenmethoden ingezet als vorig jaar. Dat staat in het Jaarverslag 2019 van toezichthouder Comité I, dat Knack en Le Soir konden inkijken.
Lees verder

COLUMN. Lara (34) is zwanger van haar derde kind en ongeneeslijk ziek: "Ik vecht niet meer alleen, ik vecht voor twee"
Lara Switten is mama van twee, zwanger van een zoontje maar ongeneeslijk ziek. Vanaf vandaag vertelt ze wekelijks in NINA hoe het met haar gaat, nu ze tegelijk haar droom en haar ergste nachtmerrie beleeft. "Hoe kl*te het ook is dat ik me hierop moet voorbereiden: ik bén er nog altijd. Vandaag nog, morgen nog, wellicht binnen een paar maanden ook nog. Intussen maak ik extra veel foto's, schrijf ik vaker verhalen en brieven. Iemand die bruusk uit het leven getrokken wordt, kan dat niet."
Lees verder

Peter Van de Velde is aan z'n laatste seizoen in 'Thuis' bezig: "Ik begrijp niet waarom de schrijvers een bocht van 180 graden hebben gemaakt"
Peter Van de Velde (53) kennen we in verschillende gedaanten. Voor de kleine kinderen is hij Piet Piraat, voor de iets oudere kinderen Cooper uit 'Nachtwacht', voor musicalliefhebbers is hij priester Daens én vader Emiel in '40-45'. En sinds drie jaar nu ook Jacques in 'Thuis', de zachtmoedige zwemcoach die eerst het hart van dokter Judith veroverde en dan dat van Rosa, om uiteindelijk verkrachter en moordenaar te worden.
Lees verder

Vijf verdachten opgepakt voor groepsverkrachting in Airbnb
Vijf verdachten van een groepsverkrachting die enkele weken geleden zou plaatsgevonden hebben in een Brusselse Airbnb, zijn door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst.
Lees verder

Terugkeer van Harry & Meghan naar UK lijkt definitief uitgesloten: "Prinses Eugenie woont nu in hun huis"
De kans dat prins Harry (36) en Meghan Markle (39) ooit nog definitief zullen terugkeren naar de UK is bijzonder klein. Het koppel, dat intussen in Californië woont, heeft volgens de krant The Sun in het holst van de nacht hun Britse woonst Frogmore Cottage laten leeghalen. Vervolgens zou de zwangere prinses Eugenie (30) er haar intrek genomen hebben.
Lees verder

Amerikaanse 'Wipeout'-deelnemer sterft na afleggen parcours
In de Verenigde Staten is een deelnemer van 'Wipeout' overleden. Tijdens dat tv-programma moeten kandidaten een uitdagend hindernissenparcours afleggen. Volgens Amerikaanse media kreeg een man woensdag tijdens de opnames een hartaanval.
Lees verder

De Wever biedt gratis wisselmeerderheid aan tegen kernuitstap: "Dit is zo rampzalig dat we het koste wat het kost moeten vermijden"
NV-A-voorzitter Bart De Wever biedt een wisselmeerderheid aan om de wet op kernenergie terug te draaien. Dat heeft hij gezegd in De ochtend op Radio 1. "Ik vraag er niets voor in ruil", klonk het. "Als we overstappen op gascentrales, zullen we de meest vervuilende energieproducent worden na Polen. Om nog te zwijgen over de hogere energieprijzen en de energieonzekerheid. Dit is zo rampzalig dat we het koste wat het kost moeten vermijden."
Lees verder

De Wever biedt gratis wisselmeerderheid aan tegen kernuitstap: "Dit is zo rampzalig dat we het kost wat kost moeten vermijden"
NV-A-voorzitter Bart De Wever biedt een wisselmeerderheid aan om de wet op kernenergie terug te draaien. Dat heeft hij gezegd in De ochtend op Radio 1. "Ik vraag er niets voor in ruil", klonk het. "Als we overstappen op gascentrales, zullen we de vervuilendste energieproducent worden na Polen. Om nog te zwijgen over de hogere prijzen en de energieonzekerheid. Dit is zo rampzalig dat we dat kost wat kost moeten vermijden."
Lees verder

Wonderkind Youssoufa Moukoko kan jongste Bundesliga-debutant ooit worden: wat maakt hem zo uniek?
Het beest mag eindelijk los. Vanavond kan Youssoufa Moukoko, pas 16 jaar, het eerste stukje geschiedenis van zijn veelbelovende carrière schrijven. De doelpuntenmachine van Borussia Dortmund wordt straks de jongste speler ooit in de Bundesliga én allicht ook in de Champions League, tegen... Club Brugge. Maak kennis met de wonderboy die de opvolger van Lionel Messi kan worden en nu al een recordsalaris opstrijkt.
Lees verder

Vanavond debuteert Youssoufa Moukoko, wonderkind dat begon te voetballen op turnpantoffels: "Als deze jongen het niet maakt, wie dan wel?"
Het beest mag eindelijk los. Vanavond kan Youssoufa Moukoko, pas 16 jaar, het eerste stukje geschiedenis van zijn veelbelovende carrière schrijven. De doelpuntenmachine van Borussia Dortmund wordt straks de jongste speler ooit in de Bundesliga én allicht ook in de Champions League, tegen... Club Brugge. Maak kennis met de wonderboy die de opvolger van Lionel Messi kan worden en nu al een recordsalaris opstrijkt.
Lees verder

Football Talk. Einde aan ongeslagen reeks vrouwen Lyon na 80 wedstrijden - Cybercriminelen viseren Manchester United
De voetbalsters van Paris Saint-Germain hebben recordkampioen Olympique Lyon de eerste competitienederlaag in bijna vier jaar bezorgd. PSG won het duel in eigen huis met 1-0 dankzij een treffer van Marie-Antoinette Katoto. Bij Lyon zat Red Flame Janice Cayman de hele wedstrijd op de bank.
Lees verder

Meester Ivan heeft het braafste klasje van 1A: Antwerp maakt dit seizoen nog amper overtredingen
Een volgende stap in het proces om topclub te worden. Onder leiding van Ivan Leko werpt Royal Antwerp FC steeds manifester het imago van 'vuile ploeg' - inherent aan het vechtvoetbal onder Laszlo Bölöni - van zich af. Meer nog: de jongens van Meester Ivan zijn de braafsten van 1A. Een kus van de juf en een bank vooruit!
Lees verder