Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 28 november 2020

Corona duwt vrouwen terug naar de haard

Corona duwt vrouwen terug naar de haard

Uit een studie van de Verenigde Naties blijkt dat vrouwen sinds corona vaker opdraaien voor huishoudelijke klussen dan mannen. Het verschil is zo opvallend, dat de gelijke kansen van mannen en vrouwen onder druk komen te staan, zegt de VN.

Lees verder

Schotse premier wil volgend jaar referendum over onafhankelijkheid

De Schotse premier Nicola Sturgeon stuurt aan op een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid volgend jaar. Dat meldt de Britse krant 'The Times'.

Lees verder

Na jaren van plagerij verandert Fucking van naam

Het wereldberoemde Oostenrijkse dorpje Fucking verandert zijn naam vanaf 1 januari in Fugging. De inwoners waren het zat dat hun plaatsnaamborden steeds weer vleugels kregen.

Lees verder

Napoli-fans brengen indrukwekkend eerbetoon aan Diego Maradona

In het Italiaanse Napels zijn duizenden fans van Diego Maradona op straat gekomen voor een indrukwekkend eerbetoon aan de overleden Argentijn. Maradona speelde zeven seizoenen voor de Italiaanse ploeg en bezorgde Napoli in 1987 de eerste landstitel in de clubgeschiedenis. Iets wat ze in Napels duidelijk nog niet vergeten zijn.

Lees verder

FIFA bevestigt potten voor loting WK-kwalificatie: Rode Duivels zonder verrassing topreekshoofd

Wereldvoetbalbond FIFA heeft vrijdag de potten bevestigd voor de loting van de kwalificaties voor het WK van 2022 in Qatar, die op 7 december in Zürich op de agenda staat. De Rode Duivels vormen zoals geweten het topreekshoofd.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronacijfers

De verschillende parameters over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in ons land blijven dalen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum een persconferentie om meer uitleg te geven bij deze dalingen. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Iraanse oppositie op terrorismeproces in Antwerpen: 'Het volledige regime staat hier vandaag terecht'

'We staan vandaag voor een zaak van staatsgeorganiseerd terrorisme', zo heeft oppositiegroep NCRI vrijdag verklaard bij de start in Antwerpen van het proces rond de verijdelde aanslag in Frankrijk in 2018. Volgens de NCRI waren de hoogste Iraanse leiders op de hoogte van de geplande aanslag.

Lees verder

Oproep | Bent u een vrouw en werkt u minder door covid-19? Vertel ons uw verhaal

De coronacrisis treft werkende vrouwen wereldwijd harder dan mannen. Meer dan mannen gaan vrouwen minder werken, lopen ze jobkansen mis, of verliezen ze zelfs hun job. Dat blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. Ook in Europa is dat het geval.

Lees verder

Angèle op de drempel van wereldwijde doorbraak dankzij concert met Dua Lipa

Corona heeft het live concertgebeuren zo goed als versmacht, maar voor de Belgische Angèle zou die ellende net haar grote internationale doorbraak kunnen betekenen. Vanavond zingt ze in Studio 2054, een concert dat wereldwijd wordt gestreamd, een duet met Dua Lipa.

Lees verder

Luc Nilis gaat expertise delen bij Anderlecht

Luc Nilis zal een aantal weken de A-kern van RSC Anderlecht volgen en zijn expertise delen. Dat heeft RSCA vrijdag gemeld.

Lees verder

Van Gucht: 'Quarantaine misschien ook nog nodig na vaccinatie'

Ook wie straks gevaccineerd zou zijn, zal misschien nog wel eens in quarantaine moeten gaan. 'Het is nog niet duidelijk of het vaccin ons ook gaat beschermen tegen een besmetting', zei Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Lees verder

Vrouw die in Gent dood op straat werd gevonden, overleden na val

De vrouw die woensdag in Gent dood op straat werd gevonden, is na een val omgekomen. Dat meldt het parket.

Lees verder

Nieuwe campagne moedigt Belgen aan: 'Eén ploeg van 11 miljoen om het virus te verslaan'

De regering lanceert – in aanloop naar het Overlegcomité van vandaag – een campagne die alle Belgen oproept om door te zetten, 'als één ploeg van 11 miljoen'. De campagne vraagt om samen voor hetzelfde doel te gaan, elkaar niet los te laten en collectief het coronavirus te verslaan.

Lees verder

Sanctie voor politiek nepnieuws stoot op weerstand

De SP.A wil Vlaamse Parlementsleden die bewust fake news verspreiden, een deontologische sanctie kunnen opleggen. Veel animo is daar niet voor.

Lees verder

Vliegtuig vol in de remmen bij opstijgen Brussels Airport: acht banden gesprongen

Op Brussels Airport is donderdagavond een vliegtuigongeval vermeden. Een cargovliegtuig van DHL ondervond problemen bij het opstijgen en moest vol in de remmen. Daarbij sprongen acht banden op zowat driehonderd meter van het einde van de startbaan.

Lees verder

Amerikaanse sprintbom Christian Coleman tekent beroep aan tegen dopingschorsing

De Amerikaanse sprinter Christian Coleman heeft zoals aangekondigd bij het Internationaal Sporttribunaal TAS beroep aangetekend tegen zijn schorsing van twee jaar die hij van de Athletics Integrity Unit (AIU) kreeg opgelegd omdat hij vorig jaar drie dopingcontroles had gemist. Dat heeft het TAS vrijdag gemeld.

Lees verder

Meeting in Tokio opent internationaal atletiekseizoen in olympisch jaar 2021

De meeting van Tokio, die in het nieuwe olympische stadion in de Japanse hoofdstad op de planning staat, opent op 9 mei volgend jaar het internationale atletiekseizoen. Dat heeft World Athletics vrijdag gemeld.

Lees verder

Kim Meylemans eindigt in Sigulda als zesde in Wereldbeker skeleton

Kim Meylemans heeft vrijdag in het Letse Sigulda een zesde plaats neergezet in de tweede manche van het seizoen in de Wereldbeker skeleton.

Lees verder

Franse president Macron 'erg geschrokken' door politiegeweld tegen zwarte man

De Franse president Emmanuel Macron is donderdag 'erg geschrokken' van beelden waarop te zien is hoe de politie in Parijs een zwarte man mishandelt, zo citeren Franse media uit een reactie van het Elysée. Macron heeft zich nog niet publiekelijk over de video uitgesproken.

Lees verder

Dodenlijst duidt op een keihard conflict in Nederlandse cokemaffia

De recherche is in een lopend onderzoek op een dodenlijst gestuit die duidt op een keihard conflict in de Nederlandse onderwereld.

Lees verder

Vakbondsactie tegen aantasting stakingsrecht

De socialistische vakbond ABVV organiseert op 1 december werkonderbrekingen in bedrijven overal in België om het stakingsrecht te verdedigen. Op 10 december volgen nog eens symbolische acties.

Lees verder

'Een zeldzame vondst': duizenden jaren oud walvisskelet gevonden in Thailand

In Thailand is het bijna perfecte skelet gevonden van een walvis. Het skelet is zo'n drieduizend tot vijfduizend jaar oud.

Lees verder

Ererector UAntwerpen Alain Verschoren overleden

Alain Verschoren is donderdagnacht onverwacht overleden in Tenerife. Dat meldt de Universiteit Antwerpen. Verschoren was 66 jaar oud. Hij was rector van de UAntwerpen voor twee opeenvolgende mandaten tussen 2008 en 2016.

Lees verder

Real Madrid-verdediger Dani Carvajal ligt alweer in de lappenmand

Real Madrid zal het even moeten stellen zonder Dani Carvajal. De rechtsachter is out met een spierblessure in het bovenbeen. Dat heeft het team van Eden Hazard en Thibaut Courtois vrijdag gemeld.

Lees verder

In de VS heeft Black Friday zijn beste tijd gehad

Terwijl de hype in Europa elk jaar groter wordt, is Black Friday in zijn geboorteland juist op de terugweg.

Lees verder

Politie massaal aanwezig om protest voor Adil te beteugelen

In Anderlecht vindt een protestactie plaats voor Adil C., de 19-jarige jongen die op 10 april door een politiewagen werd aangereden en stierf. De politie is massaal aanwezig, staat klaar met waterkanonnen en arresteerde verschillende betogers. Enkele jongeren gooiden met flessen en staken vuurwerk af richting de politie.

Lees verder

'De Joodse gemeenschap kent de regels, dát is het probleem niet'

Gisteren werd een feest van orthodoxe Joden stilgelegd door de Antwerpse politie. Het was al het derde lockdownfeest deze week in de Joodse wijk.

Lees verder

Hoe lang blijft de 'Chinese muur' tussen N-VA en Vlaams Belang nog overeind?

De Vlaamse oppositie tegen de regering-De Croo komt van twee partijen: N-VA en Vlaams Belang. Hoe verhouden beide partijen zich tegenover elkaar?

Lees verder

Hooggeplaatste Iraanse atoomfysicus gedood bij aanslag

Een hooggeplaatste Iraanse atoomfysicus, Mohsen Fakhrizadeh, is het doelwit geworden van een aanslag en is daarbij bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt het Iraanse ministerie van Defensie.

Lees verder

Inter boekte vorig seizoen 102,4 miljoen verlies door het coronavirus

Inter Milan heeft een verlies van 102,4 miljoen euro geleden tijdens de periode 2019/2020 als gevolg van de coronacrisis. Dat heeft de club van Romelu Lukaku vrijdag gemeld.

Lees verder

Drie weken geleden was België 'koploper' in Europa, hoe doen we het nu?

Begin november was ons land nog de coronakoploper in Europa. Sindsdien zijn de cijfers in ons land al flink gezakt. Hoe staan we er intussen voor in vergelijking met onze buren?

Lees verder

Militairen verdwijnen tegen september 2021 uit het straatbeeld

Bij ongewijzigd dreigingsniveau verdwijnen alle militairen tegen uiterlijk 1 september volgend jaar uit het straatbeeld. Dat heeft de ministerraad vrijdag beslist. De militairen zullen dan bijna zes jaar lang bijzondere bewakingsopdrachten hebben uitgevoerd.

Lees verder

Live | Volg hier straks de persconferentie na het Overlegcomité

Het Overlegcomité heeft beslist dat niet-essentiële winkels weer open mogen vanaf 1 december. Hoe we de kerstperiode mogen doorbrengen, ligt nog in de weegschaal. Volg hierboven de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.

Lees verder

Strategisch document toont waarom versoepelen met kerst zo delicaat is

De riem lossen vóór de feestdagen zal waarschijnlijk niet kunnen, zo blijkt uit de 'beheersstrategie' die coronacommissaris Pedro Facon uitgewerkt heeft. Er wordt gepleit voor 'grote omzichtigheid'.

Lees verder

Welke vragen heeft u over de nieuwe coronamaatregelen?

Beperkt winkelen, gelimiteerd sociaal contact tijdens de feestperiode met Kerstmis en Nieuwjaar, en voorlopig geen heropening van de horeca: een reeks nieuwe maatregelen moet het coronavirus beteugelen.

Lees verder

Verontwaardiging in Italië om handleiding over 'sexy shopping' voor vrouwen op openbare omroep

In het programma Detto fatto werd aan vrouwen uitgelegd hoe ze op aanlokkelijke wijze een winkelkarretje moeten duwen en goederen uit de rekken halen.

Lees verder

Overzicht | Dit zijn de nieuwste maatregelen voor de kerstperiode en nadien

Enkel alleenstaanden krijgen met kerst een versoepeling van de coronamaatregelen. Niet-essentiële winkels en musea mogen heropenen, zij het onder strikte voorwaarden. De nieuwste maatregelen van het Overlegcomité gelden tot 15 januari.

Lees verder

Johnson blijft doof voor Brexit-alarmbellen

Hoewel de tijd op is en er geen vooruitgang wordt geboekt, blijven de Brexit-onderhandelaars praten. Maar deal of geen deal, vanaf 1 januari zal het handelsverkeer met het VK chaotisch worden.

Lees verder

Horecazaken: 'Op 10,5 maand zullen we er 6,5 dicht geweest zijn'

'Het is een drama. We zijn de eersten die dicht moesten en de laatsten die mogen openen', zegt de ceo van Le Pain Quotidien.

Lees verder

Géén twee knuffelcontacten: wat mag wél voor alleenstaanden met kerst?

Wat te verwachten en te vrezen viel, is ook beslist: er komt amper een versoepeling voor kerst en nieuw. Het Overlegcomité maakte enkel voor alleenstaanden wat ruimte voor meer contact. Ze mogen geen twee knuffelcontacten, maar wel twee mensen tegelijk uitnodigen.

Lees verder

Alexis Pinturault wint wereldbekermanche parallelle reuzenslalom in Lech

De 29-jarige Fransman Alexis Pinturault heeft vrijdag de parallelle reuzenslalom in het Oostenrijkse Lech gewonnen. In de finale liet hij zijn Noorse rivaal Henrik Kristoffersen elf honderdsten van een seconde achter zich. De Duitser Alexander Schmid werd derde, de Oostenrijker Adrian Pertl vierde.

Lees verder

Dopingdokter Mark Schmidt biedt diepvriezers aan om vaccins tegen coronavirus in te bewaren

De Duitse dokter Mark Schmidt, die in München terechtstaat in een dopingzaak beter bekend als Operatie Aderlass, heeft vrijdag aangeboden om zijn diepvriezers in te zetten voor het bewaren van coronavaccins. Momenteel zijn de diepvriezers nog in beslag genomen door het gerecht.

Lees verder

'Niemand weet hoe hoog de berg is. Dat werkt demotiverend'

De eindejaarsperiode van 2020 dient zich eenzaam aan, beperkt tot het eigen gezin, hoogstens aangevuld met één knuffelcontact. Alleenstaanden mogen thuis twee mensen ontvangen. 'Er zijn duidelijkere doelen nodig', zegt motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent).

Lees verder

Charleroi laat gedeelde leidersplaats liggen bij Eupen

Eupen versloeg Charleroi in de eerste wedstrijd van de veertiende speeldag met 3-1. De panda's liepen 3-0 uit via Smail Prevljak, een owngoal van doelman Nicolas Penneteau en Julien Ngoy. In de slotfase kon Joris Kayembe tegenscoren. De zebra's lieten de kans liggen om opnieuw gedeeld leider met Club Brugge te worden.

Lees verder

Wout van Aert wint tweede Flandrien op rij, Lotte Kopecky voor het eerst Flandrienne

Het peloton heeft gekozen. Wout van Aert (26) is de Flandrien 2020. De renner van Team Jumbo-Visma won met ruime voorsprong op de onfortuinlijke Remco Evenepoel. Lotte Kopecky (25) mag zich voor het eerst Flandrienne noemen.

Lees verder

De boer die niet vergroot, gaat dood. Waarom megastallen het Vlaamse platteland veroveren

Vlaanderen telt 42 miljoen kippen en 5,7 miljoen varkens. We hebben zowat de grootste veeconcentratie van Europa. Toch bouwen boeren steeds grotere stallen. Waarom? En wat is de limiet?

Lees verder

De boer die niet vergroot, gaat dood. Waarom megastallen het Vlaamse platteland veroveren
Vlaanderen telt 42 miljoen kippen en 5,7 miljoen varkens. We hebben zowat de grootste veeconcentratie van Europa. Toch bouwen boeren steeds grotere stallen. Waarom? En wat is de limiet?
Lees verder

Liggen er megastallen in uw gemeente?
Vergeet het beeld dat u hebt van een stal. Dieren worden tegenwoordig gefokt in grote hallen waar vlees wordt geproduceerd tegen bodemprijzen. Landbouwers zitten vast in een wedstrijd naar groter en meer. Waar liggen deze megastallen in Vlaanderen?
Lees verder

'Doodsvonnis Djalali is niet onvermijdelijk'

Wat kan het leven van dokter Djalali (49) nog redden? Een louche gevangenenruil, of toch een mediatieke campagne?

Lees verder

Ongehoord | 'Kom terug, vreemde stinkende mannen, ik heb jullie nodig'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Wat met corona en Kerstmis, uitstapjes, de kapper en de avondklok? Uw vragen over de nieuwe maatregelen

Vanaf dinsdag 1 december tot minstens 15 januari gelden nieuwe coronamaatregelen. Gelden dezelfde regels voor bezoek op nieuwjaar en kerst? Hoelang en met wie mag u gaan winkelen, en wat met sport- en welnesscentra en dierentuinen? Hieronder vindt u een antwoord op de meest gestelde vragen.

Lees verder

Aantal patiënten op intensieve zorg zakt onder de duizend

Er liggen opnieuw minder dan duizend mensen met covid-19 op intensieve zorg, zo blijkt zaterdag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook de overige maatstaven tonen aan dat de verspreiding van de ziekte verder afneemt.

Lees verder

Regering-Trump wil meer executiemethodes toestaan

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump maakt de weg vrij voor bijkomende methodes om terdoodveroordeelden te executeren. Het ministerie van Justitie legt de laatste hand aan enkele wijzigingen, die staten de toelating zullen geven alle methodes te gebruiken die legaal zijn in de staat die de terdoodveroordeling heeft uitgesproken.

Lees verder

Australië krijgt al voor zomer met eerste hittegolf af te rekenen

Hoewel de meteorologische zomer nog moet beginnen in Australië, is de eerste hittegolf van het seizoen al een feit. Op veel plaatsen in het oosten en zuiden van het land steeg de temperatuur tot boven de 40 graden.

Lees verder

Belgische verzekeraars moeten steeds minder verkeersongevallen afhandelen

De Belgische verzekeraars hebben vorig jaar 331.516 verkeersongevallen geregistreerd, of gemiddeld 908 per dag. Dat zijn er in totaal ongeveer 50.000 minder dan in 2010.

Lees verder