Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 27 november 2020

ASSISEN. 29 jaar na moord 15 jaar cel gekregen: “Kans van 1 op 1 miljard dat ze er niet bij was”

HLN
ASSISEN. 29 jaar na moord 15 jaar cel gekregen: "Kans van 1 op 1 miljard dat ze er niet bij was"
Alinda Van der Cruysen is veroordeeld tot 15 jaar opsluiting voor de dubbele moord op haar grootoom Jules Bogaerts en haar groottante Jeanne Jacobs, nu 29 jaar geleden. Het beantwoorden van de vraag of ze schuldig was of niet, vroeg een hele dag beraad. Het was een dubbeltje op zijn kant. Slechts één stem scheelde het of Van der Cruysen was vrij. Binnen de jury was er de kleinst mogelijke meerderheid, 7 tegen 5, zodat het hof de beslissende stem kreeg. De beroepsmagistraten sloten zich aan bij die meerderheid.
Lees verder

LIVE. Meer dan een miljoen besmettingen in Duitsland - Miljoenen Amerikanen negeren coronarichtlijnen op Thanksgiving
Veel versoepelingen staan er vandaag niet op de agenda van het Overlegcomité, maar de winkels mogen wél weer open. Mits strenge veiligheidsvoorwaarden uiteraard, al lijkt shoppen op afspraak van de baan. Over kerst zal er nog stevig gediscussieerd worden. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

LIVE. Miljoenen Amerikanen negeren coronarichtlijnen op Thanksgiving - Trump: "Leveringen vaccins vanaf volgende week"
Het aantal Covidpatiënten in de Belgische ziekenhuizen is onder de grens van 5.000 patiënten gedoken. Ook de andere coronacijfers in ons land blijven verder dalen. Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen om zich te beraden over de lockdownmaatregelen in ons land. Vraag is vooral of er al dan niet tijdelijke versoepelingen komen voor de kerstperiode. Volg alle ontwikkelingen in dit liveblog.
Lees verder

Vlaanderen pakt fake news harder aan
Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) gaat investeren in een nieuw factcheckplatform. Dat schrijft De Morgen vandaag. "We zien dat het fenomeen van fake news wereldwijd om zich heen grijpt. In Vlaanderen moeten we dus waakzaam zijn", verduidelijkt de woordvoerder van Dalle, Tom Demeyer.
Lees verder

Antwerpse chemiebedrijven schakelen vanaf 2024 over van drinkwater naar dokwater
Dankzij een nieuwe ontziltingsinstallatie kunnen de Antwerpse chemiebedrijven Covestro en Evonik vanaf 2024 brak dokwater inzetten voor hun industriële processen. Door de investering zouden de bedrijven hun drinkwatergebruik met 98 procent terugdringen en zo jaarlijks miljoenen liters drinkwater uitsparen. Dat meldt chemiekoepel essenscia vandaag.
Lees verder

Legerbaas: "Defensie staat voor een gigantische uitdaging"
Defensie staat voor de "gigantische uitdaging" om ten tijde van personeelstekort niet alleen nieuwe capaciteiten te integreren, maar ook engagementen na te blijven leven en (buitenlandse) missies te verzekeren. Dat zegt legerbaas admiraal Michel Hofman. "Defensie is in volle transformatie."
Lees verder

Eén versoepeling: winkels open
Veel versoepelingen staan er vandaag niet op de agenda van het Overlegcomité, maar de winkels mogen wél weer open. Mits strenge veiligheidsvoorwaarden uiteraard, al lijkt shoppen op afspraak van de baan. Over kerst zal er nog stevig gediscussieerd worden.
Lees verder

ANNO 2020. "Ik heb geen glamourjob, maar het betaalt de rekeningen"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2020 uitziet. Vandaag Patrick Stevens (52), 200 meterloper, die drie keer op de Olympische Spelen stond en na zijn sportcarriere het familiebedrijf van de ondergang redde.
Lees verder

COLUMN. Goedele Liekens. "Een mistige wolk heeft in mijn hoofd de plaats van mijn hersenen ingenomen en dat maakt me doodsbang"
Huidkanker. Dat verdict kreeg Goedele Liekens recent te horen. Daarmee begint ze aan een strijd die ze moet en zal winnen. Met vallen en opstaan. Dat proces beschrijft ze elke vrijdag in 'Het Laatste Nieuws'.
Lees verder

De slag om kerst: overlegcomité begint uur vroeger uit vrees voor lange discussies
Vandaag beslist het Overlegcomité over de heropening van de winkels en over hoe we kerst zullen vieren. CD&V-voorzitter Joachim Coens en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voerden gisteren de druk op om toch extra gasten toe te laten, hoewel de tandem De Croo-Vandenbroucke dat niet wil riskeren. Het wordt nog een zware discussie vandaag, want de ergernis bij MR groeit.
Lees verder

Al 43,3 miljoen euro onterechte hinderpremies teruggevorderd
De Vlaamse overheid heeft al 5.574 hinderpremies teruggevorderd, goed voor 43,3 miljoen euro. Dat meldt het kabinet van minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V), dat extra inspecteurs op pad stuurde.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Als onze politici de economische en mentale schade écht willen beperken, houden ze de zak met cadeautjes zoveel mogelijk dicht"
'CD&V'ers willen geen eenzame kerst', preekt voorzitter Joachim Coens. De vraag is: wie wel? Maar CD&V vindt het belangrijk om dat standpunt in de verf te zetten voor de regeringen zich over de versoepelingen buigen. Beste kiezer, knoop het in uw oren, CD&V is de partij die inzit met uw mentaal en sociaal welzijn.
Lees verder

Aanjager, afwerker, aangever, artiest: het WK '86 is van Maradona, en dat bewijzen deze verbluffende cijfers
Het magnum opus waaraan 'El Diego' zijn goddelijke aura dankt: het wereldkampioenschap in Mexico. Het WK van 1986 zoals het anno 2020 zou worden geanalyseerd: met cijfertjes, records en infografieken. De ongeëvenaarde individuele WK-prestatie die Maradona de legende in deed gaan. De verbluffende stats van 'El Pibe de Oro': aanjager, afwerker, aangever, artiest.
Lees verder

Joachim Van Damme (KVM) voor duel tegen rivaal Beerschot: "Iedereen staat scherp"
Een duel tegen Beerschot, de rivaal. En of dat herinneringen oproept. Joachim Van Damme (29) weet als geen ander wat deze match betekent voor KV Mechelen. "Beerschot favoriet? Nee, dat vind ik niet."
Lees verder

Aantal besmettingen, opnames en overlijdens blijven in dalende lijn
De verschillende parameters over de verspreiding van het nieuwe coronavirus in ons land blijven dalen. Zowel het aantal besmettingen als de ziekenhuisopnames en de overlijdens nemen verder af. Dat blijkt vandaag uit de voorlopige cijfers op het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Pech voor Anderlecht: Percy Tau enkele weken out
Anderlecht kent pech. Percy Tau heeft een spierblessure opgelopen en is een paar weken out. De Zuid-Afrikaan, de laatste weken bij de beteren, mist dus zeker de wedstrijden tegen Standard en Zulte Waregem, héél misschien haalt hij de topper tegen Racing Genk op speeldag 16.
Lees verder

Niet langer in het paars of het rood, Jonathan Legear wil nog anderhalf jaar voetballen bij Visé: "Ik had een carrière als Mirallas of Chadli kunnen hebben"
Elf Clasico's betwistte hij, maar vandaag hoopt Jonathan Legear (33) na de winterstop met Visé weer aan de bak te kunnen tegen Mandel United of Francs Borains. Het profbestaan zegde hij vaarwel, maar de liefde voor het spelletje bleef onaangetast. Enkele dagen voor de clash tussen zijn Anderlecht en zijn Standard, stonden we bij hem aan de voordeur.
Lees verder

Vier zwarte mannen en een vrouw: de terdoodveroordeelden die Trump nog vlug laat executeren
Donald Trump vertrekt niet uit het Witte Huis vooraleer er nog vijf mensen zijn geëxecuteerd. Zijn justitieminister begon dit jaar weer met het voltrekken van federale doodstraffen — wat zeventien jaar niet meer was gebeurd — en hij wil daar nog mee doorgaan tot een week vóór Joe Biden het roer overneemt.
Lees verder

U jaagt op pakjes, bpost op bestelwagens
Terwijl u jaagt op Black Friday-kortingen, wordt er gejaagd op de pakjescamionette. Kleine bestelwagentjes, '10 kuub-camionettes' tot lange Sprinters: alles met laadruimte en vier wielen wordt gezocht.
Lees verder

Wie is Ahmadreza Djalali, de ter dood veroordeelde VUB-docent? "Als hij over zijn land spreekt, verdwijnt die saaie wetenschapper"
Nu de ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali (49) telefonisch afscheid heeft genomen van zijn vrouw, lijkt het een kwestie van dagen voor zijn executie uitgevoerd zal worden. De Iraans-Zweedse wetenschapper zit intussen 4,5 jaar vast in een cel in Iran. Jaren vol angst en psychische foltering. En dat voor een wetenschapper die altijd enorm van zijn vaderland gehouden heeft.
Lees verder