Doorgaan naar hoofdcontent

Weyts wil onderwijs op code geel houden: ‘Scholen openhouden voor alle kinderen is veiligst’

Weyts wil onderwijs op code geel houden: 'Scholen openhouden voor alle kinderen is veiligst'

Qua aantal besmetting kleurt ons land roodgloeiend op de Europese kaart, maar het onderwijs blijft op kleurcode geel. Dat zei Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandagochtend op Radio 1. Dat is het veiligst en pedagogisch het beste, klonk het.

Lees verder

Politie betrapt 200 aanwezigen op illegaal feest in Neder-over-Heembeek

De Brusselse lokale politie heeft in de nacht van zondag op maandag in Neder-over-Heembeek een feest met zo'n 200 aanwezigen stilgelegd. De helft had geen mondmasker op en hield geen afstand.

Lees verder

Serge Pauwels zet punt achter wielercarrière

Serge Pauwels (36, CCC) stopt na een profcarrière van vijftien jaar met wielrennen. Dat heeft de Belgische wielrenner maandagochtend bekendgemaakt. Pauwels nam dertien keer deel aan een grote ronde. In 2009 won hij een etappe in de Giro. Zes jaar later eindigde hij als dertiende in de Tour. In 2017 won Pauwels een rit en het eindklassement in de Ronde van Yorkshire.

Lees verder

Druk op politiek om extra maatregelen neemt toe

De vraag aan de politiek om bijkomende maatregelen te nemen tegen het coronavirus neemt plots een hoge vlucht, maar de regering houdt de druk af. Wat zijn de opties als er toch verder ingegrepen wordt?

Lees verder

Coronavirus kan 28 dagen overleven in donker labo

Sars-CoV-2, het virus dat covid-19 veroorzaakt, overleeft op bepaalde oppervlakten 10 dagen langer dan het griepvirus. Ook blijft het langer aanwezig bij koude temperaturen. Dat blijkt uit Australisch onderzoek. De tests werden wel gedaan in een donker labo en houden dus geen rekening met UV-licht.

Lees verder

Live | 'Tegen eind deze week 10.000 nieuwe gevallen per dag'

Als de stijging van het aantal coronabesmettingen zich aan het huidige tempo verderzet, dan zullen we eind deze week 10.000 nieuwe gevallen per dag bereiken. Dat vreest het crisiscentrum. Momenteel verdubbelt het aantal besmettingen al om de acht dagen.

Lees verder

David Goffin zakt na Roland Garros naar plaats veertien op ATP-ranking

David Goffin betaalt zijn snelle exit op Roland Garros met een plaats verlies op de nieuwe wereldranking in het mannentennis. De Luikenaar, die in Parijs al na een ronde moest inpakken, staat veertiende.

Lees verder

Kaart toont hoe virus zich in anderhalve maand tijd in België verspreidde

Het coronavirus verspreidt zich opnieuw snel in ons land, dat wordt nog maar eens duidelijk op een grafiek van UGent-onderzoeker Bart Mesuere. Hij bracht de cijfers vanaf september tot nu in kaart en stelde vast dat er afgelopen week in bijna elke Belgische gemeente een besmetting was.

Lees verder

Elise Mertens valt uit top twintig, Poolse Iga Swiatek klimt na titel op Roland Garros naar plaats zeventien

Elise Mertens is na Roland Garros haar plaats in de top twintig van het vrouwentennis kwijt. De Limburgse verloor in Parijs in de derde ronde en zakt maandag in het nieuwe WTA-klassement een positie naar nummer 21. De Poolse Iga Swiatek ziet haar verrassende eindzege aan de Porte d'Auteuil vertaald in een sprong van 54 naar 17.

Lees verder

Engelse pers onder indruk van Rode Duivels ondanks nederlaag: 'We hebben nog een hele weg af te leggen'

Nee, de Belgen hebben zondag geen goede beurt gemaakt met de 2-1-nederlaag tegen Engeland. Hoewel: de plaatselijke media blijken wel onder de indruk van de passage van de Rode Duivels. Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne krijgen lof, het kwaliteitsverschil in het voordeel van ons land wordt benadrukt.

Lees verder

IJsland-België wordt geleid door Russische ref Vitali Meshkov

Het Nations Leagueduel van de Rode Duivels woensdagavond in Reykjavik tegen IJsland wordt geleid door de Russische scheidsrechter Vitali Meshkov.

Lees verder

Europese leiders breken zich het hoofd over strengere maatregelen

Terwijl ze ons in België voorzichtig laten wennen aan het idee van een tweede lockdown, breken ze zich ook in andere Europese landen het hoofd over nieuwe, strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Een overzicht.

Lees verder

Onderzoeksrechter mag aanblijven in zaak Chovanec

Omdat ze alle vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek kwijt waren, hadden de burgerlijke partijen in de zaak Chovanec een controle van dat onderzoek gevraagd. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van het hof van beroep in Bergen is daar niet op ingegaan en heeft beslist dat de onderzoeksrechter mag aanblijven.

Lees verder

Live | Veilingtheorie wint de Nobelprijs Economie

De Nobelprijs voor Economie is toegekend aan Paul Milgrom en Robert Wilson, voor hun inzichten rond veilingen. Dat heeft de Zweedse centrale bank maandag bekendgemaakt.

Lees verder

Vrouw (34) neergestoken door ex in Berchem

Een 34-jarige vrouw is maandagmorgen neergestoken door haar ex in Berchem. De vrouw liep verschillende messteken op en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Ze verkeert niet in levensgevaar. Haar ex-man werd korte tijd later opgepakt.

Lees verder

Regering Bangladesh voert doodstraf voor verkrachting in

De regering van Bangladesh heeft maandag een wetswijziging goedgekeurd die de doodstraf invoert voor verkrachting. In het zuidelijke Aziatische land is er meer en meer woede omtrent seksuele gewelddaden.

Lees verder

Ex-topman Douwe Egberts in bestuur Ontex

Frederic Larmusea, ex-Procter & Gamble en voormalig ceo van Douwe Egberts wordt onafhankelijk bestuurder bij de luiergroep Ontex.

Lees verder

Griep nog niet in omloop: 'Rekening mee houden dat verkoudheid of grieperig gevoel aan corona te wijten is'

Op dit moment circuleert er in België nog geen griepvirus. Wie zich grieperig voelt zal dus geen griep hebben, maar moet wel rekening houden met een mogelijke besmetting met covid-19. De symptomen van beide virussen lijken immers sterk op elkaar.

Lees verder

Griekse pers: "Laszlo Bölöni wordt nieuwe trainer van Panathinaikos"

Is Laszlo Bölöni binnenkort aan zijn derde ploeg op enkele maanden toe? De Roemeense coach, die eerder dit kalenderjaar nog Antwerp en AA Gent trainde, wordt in de Griekse pers nadrukkelijk gelinkt aan Panathinaikos.

Lees verder

Toeriste geeft gestolen voorwerpen uit Pompeii terug: 'brengen ongeluk'

Een toeriste die 15 jaar geleden artefacten uit de oude stad Pompeii heeft gestolen, heeft de artefacten teruggegeven en beweert dat ze 'vervloekt' zijn.

Lees verder

'Wonder woman' wakkert opnieuw debat aan over huidskleur van Cleopatra

Dat de Israëlische actrice Gal Gadot straks in de huid kruipt van de Egyptische koningin Cleopatra, komt haar op kritiek te staan.

Lees verder

Laurent Ciman pakt met Toronto vijfde zege op rij, maar wordt nog bijna de antiheld met te harde terugspeelbal

Het gaat Toronto FC, het team van voormalig Rode Duivel Laurent Ciman, voor de wind in de Major League of Soccer (MLS). Zondagnacht won het Canadese team met 0-1 bij Cincinnati, een vijfde overwinning op rij. De ploeg leidt de Eastern Conference in de MLS met 37 punten na 17 duels.

Lees verder

Opvolger Blokker kan schulden niet meer betalen

De winkelketen Mega World, die eerder dit jaar de 123 Belgische Blokkerwinkels overnam, zoekt nu bescherming tegen zijn schuldeisers. Dat heeft de eigenaar laten weten aan de ondernemingsraad.

Lees verder

Belgische filmmaker Eric De Kuyper: 'Ik kon geen filmmaker zijn voor een breed publiek'

Met een mini-expo van vier gerestaureerde 'peeping boxes' en hernemingen van zijn films brengt Cinematek filmmaker Eric de Kuyper (78) opnieuw onder de aandacht. 'Ik heb genoeg erkenning gehad.'

Lees verder

Titelverdediger Stefanos Tsitsipas en Alexander Zverev mogen naar Masters in Londen

De Griek Stefanos Tsitsipas zal volgende maand (15 tot 22 november) zijn titel kunnen verdedigen op de ATP Finals in Londen. Ook de Duitser Alexander Zverev is zeker van een ticket voor het officieuze WK met de acht beste spelers van het seizoen. Dat bevestigde de ATP maandag.

Lees verder

Philippe Gilbert gaat met UCI en organisatoren in gesprek over meer veiligheid: "Overtuigd dat dit zal leiden tot nieuwe regels"

Morgen/dinsdag komt een werkgroep opgericht door de Internationale Wielerunie (UCI) samen om over meer veiligheid in het wielrennen te discussiëren. Voor de renners, die aandringen op maatregelen na de vele valpartijen dit seizoen, schuiven Philippe Gilbert en de Italiaan Matteo Trentin aan.

Lees verder

Astronomen zien 'spaghettificatie' in actie

Een ster 215 miljoen lichtjaar hiervandaan kwam iéts te dicht in de buurt van een superzwaar zwart gat. Gevolg: ze werd in slierten uiteengereten. Astronomen waren vorig jaar getuige van de gewelddadige dood van de ster.

Lees verder

Leuven scherpt maatregelen aan: restaurants op weekdagen dicht om 23 uur, geen alcohol op straat na 22 uur

Restaurants in Leuven moeten voortaan van zondag tot en met donderdag hun deuren sluiten om 23 uur, in plaats van om 1 uur. Dat heeft het stadsbestuur van Leuven maandag beslist. Op vrijdag en zaterdag mogen ze wel tot 1 uur open blijven.

Lees verder

Kim Jong-un geeft emotionele speech: 'Ik schaam me'

Tijdens een militaire parade ter ere van de 75e verjaardag van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij heeft Kim Jong-un zich verontschuldigd bij zijn volk. Hij moest op een bepaald moment zelfs even een traantje wegpinken. Volgens het Noord-Koreaanse regime is er overigens geen enkele persoon in het land besmet met het coronavirus. De Noord-Koreanen zien er dan ook geen graten in om deze massabijeenkomst te organiseren.

Lees verder

Voorstel tot "machtsgreep" van grote Premier League-clubs stuit op afgrijzen in Engeland: "Dit kan verwoestende impact hebben"

In Engeland is aardig wat te doen rond 'Project Big Picture', een voorstel van topclubs Manchester United en Liverpool om het Engelse (prof)voetbal te hervormen. Vooral het feit dat de topclubs alle beslissingsmacht zouden overnemen, schiet aan de andere kant van het Kanaal in het verkeerde keelgat.

Lees verder

Geel, oranje of oranje door een gele bril? Kritiek op kleurcodes onderwijs groeit

De kritiek op het systeem van de kleurcodes in het onderwijs zwelt aan. Dat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vasthoudt aan code geel, is voor velen onbegrijpbaar. 'Het onderwijsveld heeft een signaal nodig.'

Lees verder

Ook begrotingsminister Franse Gemeenschap Daerden test positief

Minister van Begroting van de Franse Gemeenschap, Frédéric Daerden (PS) heeft positief getest op het coronavirus.

Lees verder

Vanaf woensdag code oranje in sport: geen zaalsport waar geen afstand mogelijk is

De sportsector in heel Vlaanderen schakelt vanaf woensdag naar code oranje. Zaalsportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden, zijn dan voor iedereen boven 12 jaar verboden. De kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden.

Lees verder

Planeet Mars is vannacht op haar helderst

De planeet Mars is vannacht uitzonderlijk groot en helder, al kan plaatselijke bewolking dat plezier bij Belgische sterrenkundigen ontnemen.

Lees verder

Radicaal-rechts op de dool in Wenen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in de Oostenrijkse hoofdstad heeft de radicaal-rechtse partij FPÖ 23 procent van haar kiezers verloren. De schandalen rond de voormalige kopman Heinz-Christian Strache decimeren de partij.

Lees verder

Zeg niet Deceuninck - Quick-Step, maar wel Elegant - Quick-Step: Alaphilippe en co krijgen nieuwe sponsor in Ronde van Vlaanderen

De shirts waarmee het team van Patrick Lefevere zondag de start zal nemen in de 104e Ronde van Vlaanderen zullen er iets anders uitzien. De benaming Deceuninck - Quick-Step wordt voor die dag immers veranderd in Elegant - Quick-Step.

Lees verder

Absurd: Spaanse handballers moeten mondmasker dragen tijdens wedstrijd

De spelers van eersteklasseclubs Abanca Ademar en Liberbank Sinfin de Santander hebben zondag voor een primeur in de Spaanse handbalsport getekend. De teams moesten door een besluit van de regionale overheid in Castilië en Leon verplicht met mondmasker aantreden.

Lees verder

Campagne moet mentaal welzijn bij jongeren bespreekbaar maken

Een reeks video's op Youtube vormt het startschot van 'Donkere gedachten', een campagne die mentaal welzijn bij jongeren bespreekbaar moet maken.

Lees verder

De Kilimanjaro staat in brand

In Tanzania woedt sinds gisteren een brand op het hoogste punt van Afrika, op de flanken van de Kilimanjaro. Het zou gaan om een natuurbrand, maar de precieze oorzaak ervan is nog onduidelijk. De Tanzanianen proberen het vuur nog steeds te blussen.

Lees verder

Nog geen verklaring voor milieuramp Oost-Rusland

Door de ecologische ramp in Kamtsjatka, een Oost-Russisch schiereiland, zou al zeker 95 procent van de dieren op de zeebodem dood zijn. Zeehonden, zee-egels en octopussen spoelen aan. Een verklaring is er nog steeds niet, maar olie werd uitgesloten als oorzaak.

Lees verder

Lockdown skidorp Ischgl leidde tot verspreiding virus en paniek

De autoriteiten hebben het populaire Oostenrijkse wintersportoord Ischgl te laat gesloten, concludeert een onafhankelijke commissie. De overheden maakten fout na fout, zoals de toeristen te snel weg te sturen. Zo kon het virus zich ook in andere landen verspreiden.

Lees verder

Vlaams Belang voorlopig niet in raad van bestuur Unia

Vlaams Belang komt voorlopig niet in de raad van bestuur van gelijkekansencentrum Unia. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement gaat de plenaire vergadering voorstellen om de zitjes leeg te laten.

Lees verder

Lode Vereeck uit Open VLD gezet

Lode Vereeck is geen lid meer van Open Vld. Dat heeft de statutaire commissie van de Vlaamse liberalen vrijdag al beslist. Aanleiding was zijn geplande voordracht door Vlaams Belang als bestuurder van de Universiteit Hasselt.

Lees verder

Alle ziekenhuizen moeten binnen 48 uur meer bedden voorzien door sterke stijging coronacijfers

Woensdag zullen op intensieve zorg alle 300 voorbehouden bedden voor covid-patiënten bezet zijn. Daarom moeten alle ziekenhuizen officieel in fase 1a gaan.

Lees verder

Code oranje in sportwereld: welke sporten zijn verboden vanaf woensdag, wat met kantines en publiek, en hoe lang geldt het verbod?

De forse en aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen in ons land treft nu ook de sportwereld. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) besliste daarom om voor de sport over te gaan naar code oranje. Maar wat betekent dat nu precies?

Lees verder

Emma Plasschaert valt op de voorlaatste dag van EK zeilen terug naar de vijfde plaats, maar mag nog hopen op medaille

Emma Plasschaert is maandag op de voorlaatste dag van het EK zeilen in haar categorie Laser Radial teruggevallen van de derde naar de vijfde plaats. De 26-jarige Oostendense werd in de Gold Fleet in het Poolse Gdansk 16e en 31e in de regatta's van de dag. Dat laatste resultaat valt wel weg als voorlopig slechtste resultaat voor Plasschaert.

Lees verder

Ondanks corona blijft financieel vermogen van Belgen stijgen

De coronacrisis heeft nog maar weinig impact gehad op het financieel vermogen van de Belgen, integendeel. Het totale netto vermogen van alle Belgen samen steeg in het tweede kwartaal met 54,1 miljard euro tot 1.094,4 miljard euro.

Lees verder

Al twee duels tussen eersteklassers in zestiende finales Beker van België

Op 15, 16 en 17 december staan de zestiende finales van de Croky Cup – de Beker van België – op de agenda, de eerste ronde waarin de eersteklassers hun optreden maken. Titelverdediger Antwerp treft La Louvière. Verder zijn er twee duels tussen eersteklassers en is er een derby voor Standard.

Lees verder

Van Damme: 'Stel cafés gelijk met restaurants en laat winterterrassen toe'

De corona-besmettingen nemen exponentieel toe, de ziekenhuizen maken zich klaar voor een nieuwe golf covid-patiënten. Van een sluiting van de horeca wil epidemioloog Pierre Van Damme nochtans niet spreken. 'We moeten weer creatief zijn en de contacten beperken', zegt hij in 'Terzake'.

Lees verder

Belgen nemen niet meer deel aan EK mountainbike na twee coronabesmettingen bij staf

België neemt niet deel aan het EK mountainbike, dat van donderdag tot en met zondag gehouden wordt in het Zwitserse Monte Tamaro nabij de stad Monteceneri, zo maakte Belgian Cycling maandag bekend. Na het WK mountainbike in het Oostenrijkse Leogang hebben immers twee stafleden positief getest op COVID-19. Zij zitten intussen in quarantaine. "Als federatie nemen we geen risico en daarom komen we deze week niet in actie op het EK", klinkt het in een korte mededeling.

Lees verder

Europese cinema's boos op Disney over 'Soul'

'Visueel verrukkelijk, vaak heel grappig en echt diep: dit is een film die schreeuwt om het grote scherm.' De Angelsaksische pers is laaiend enthousiast over Soul van Pixar, de animatiestudio van Disney achter 'Up', 'Toy story' en 'Inside out'. Alleen: de film zien op het grote scherm is slechts weinigen gegeven.

Lees verder

Nieuwe tegenslag voor de Rode Duivels: Kevin De Bruyne haakt af voor duel tegen IJsland

Een nieuwe domper voor bondscoach Roberto Martinez en de Rode Duivels. Ook Kevin De Bruyne blijkt nu onbeschikbaar voor het Nations League-duel tegen IJsland. De Bruyne werd tegen Engeland geblesseerd vervangen en raakt niet fit tegen woensdag. Hij keert terug naar zijn club Manchester City.

Lees verder

Dat wordt kiezen: de nieuwste smartphone of het milieu?

Apple kondigt vanavond zijn nieuwste iPhone aan. Alles wijst erop dat het toestel zónder lader of oortjes zal geleverd worden. Volgens Apple is dat een ecologische zet, bedoeld om de elektronische afvalberg te verkleinen. Want die groeit onrustwekkend snel.

Lees verder

Dat wordt kiezen: de nieuwste smartphone of het milieu?

Apple kondigt vanavond zijn nieuwste iPhone aan. Alles wijst erop dat het toestel zónder lader of oortjes zal geleverd worden. Volgens Apple is dat een ecologische zet, bedoeld om de elektronische afvalberg te verkleinen. Want die groeit onrustwekkend snel.

Lees verder

Gemiddeld bijna 4.500 besmettingen per dag
De coronacijfers gaan verder in een stijgende lijn. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen per dag staat op bijna 4.500, ziekenhuisopnames op 136 en sterfgevallen op 17.
Lees verder

Ga je na al die jaren gelijken op je geliefde? Wetenschappers kraken de vraag

Beginnen de gezichten van mensen in langdurige relaties steeds meer fysiek op elkaar te lijken? In de jaren tachtig dachten psychologen dat het zo was, maar onderzoek met moderne technologie werpt daar nieuw licht op.

Lees verder

Drie ton cocaïne bestemd voor Antwerpen onderschept in Costa Rica
In Costa Rica hebben de autoriteiten bijna drie ton cocaïne gevonden op een containerschip met bestemming Antwerpen.De vangst vond plaats in de haven van Moin aan de Caraïbische kust.
Lees verder

Bewolking blijft, maar minder kans op regen
Dinsdag start zwaarbewolkt met soms wat regen in het westen. In het oosten blijft het meestal droog. De maxima variëren van 8 tot 13 graden, zo meldt het KMI.
Lees verder

Japanner mag na zeven maanden wachten als enige toerist naar Machu Picchu
Een Japanse toerist die door de coronamaatregelen al bijna zeven maanden vastzit in Peru is bij hoge uitzondering toegelaten tot Machu Picchu. De populaire attractie is gesloten voor toeristen maar werd speciaal voor Jesse Takayama eenmalig opengesteld.
Lees verder

Brusselse commissaris blijft geschorst
De Raad van State heeft het beroep van de Brusselse politiecommissaris Pierre Vandersmissen tegen zijn tijdelijke schorsing verworpen. Vandersmissen, directeur interventies bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, werd tijdelijk uit zijn ambt ontzet nadat twijfel was gerezen over zijn optreden tegen een burger die illegaal traangas in zijn bezit had tijdens een betoging op 13 september.
Lees verder

'Krachtige' Trump op eerste verkiezingsrally sinds besmetting: 'Ik wil iedereen kussen'
De Amerikaanse president heeft maandag voor het eerst sinds zijn besmetting met het coronavirus een verkiezingsmeeting gehouden. 'Ik voel me zo krachtig', vertelde Trump aan duizenden juichende aanhangers op een event in Florida. Hij haalde uit naar zijn tegenstrever Joe Biden, omdat die wel de voorschriften over social distancing naleeft.
Lees verder

Vertrekt Rik Verbrugghe als wielerbondscoach? "Er is interesse van WorldTour-teams"

"Verschillende WorldTour-ploegen" snuffelen aan bondscoach Rik Verbrugghe. Dat zegt de wielercoach zelf bij La Dernière Heure net voordat hij met de bond aan tafel gaat over een nieuw contract.

Lees verder