Doorgaan naar hoofdcontent

Wel of geen ontbijt? De wetenschap is er nog niet uit

Wel of geen ontbijt? De wetenschap is er nog niet uit

Een ontbijtje na het opstaan? Nergens voor nodig, denken almaar meer mensen. Het overslaan van deze maaltijd wint aan populariteit. Maar is het wel zo verstandig?

Lees verder

Welke bomen planten we het best, gelet op het veranderende klimaat?
De beuk komt veel voor in Europa en heeft te ­lijden onder de klimaatverandering.
Lees verder

Ineens hebben we er een paar speekselklieren bij

Bij toeval zijn onderzoekers het bestaan van een nieuwe speekselklier op het spoor gekomen. Hun bevinding kan patiënten helpen die vaak last hebben van een droge keel.

Lees verder

Jean-Marie Dedecker stapt uit het parlement: 'Niet meer gelukkig als parlementslid'

Jean-Marie Dedecker stopt als parlementslid, dat heeft hij gezegd in een interview met de 'Krant van West-Vlaanderen'. 'Dit is een nutteloze stiel geworden.'

Lees verder

Nu ook derde competitiematch in gedrang in Jupiler Pro League: KV Mechelen telt plots elf spelers met corona

Corona Alarm bij KV Mechelen. Na de drie positieve gevallen eerder deze week (Togui, Peyre en testdoelman Wenssens) kreeg de club deze ochtend het nieuws dat er nog acht andere spelers positief hebben getest. Door de nieuwe golf van besmettingen komt de wedstrijd van KV Mechelen tegen Eupen van zaterdag in gedrang.

Lees verder

Alle amateurwedstrijden verboden en geen publiek meer bij de profs: dit werd door het Overlegcomité beslist voor de sport

Vrijdagochtend maakte de federale regering welke beslissingen het Overlegcomité genomen heeft om het coronavirus terug te dringen. In Vlaanderen worden alle amateurwedstrijden voor volwassenen verboden, tot achttien jaar mogen jeugdwedstrijden wel nog doorgaan. Bij de profs is geen publiek meer toegelaten.

Lees verder

Eerste uitstel voor komend weekend officieel in Jupiler Pro League: match tussen Charleroi en Waasland-Beveren verzet

De eerste uitgestelde match voor komend weekend is een feit. De Pro League communiceerde vrijdagochtend dat de partij tussen Charleroi en Waasland-Beveren van zondagmiddag niet zal doorgaan. Bij Waasland-Beveren zitten ze immers nog met te veel coronabesmettingen.

Lees verder

Overzicht | Dit zijn de nieuwe, strengere coronamaatregelen die vanaf vandaag ingaan

De overheid legt bijkomende regels op voor sport, cultuur, hogescholen en jeugd. Het gaat al bij al om beperkte verstrengingen. De maatregelen gaan vandaag in, en gelden minstens tot 19 november.

Lees verder

OH Leuven meldt één coronabesmetting: "Wedstrijd tegen Club Brugge komt niet in gedrang"

De laatste testronde bij Oud-Heverlee Leuven heeft één coronabesmetting opgeleverd. De wedstrijd van zaterdag tegen Club Brugge is niet in gevaar, zo stelt OHL.

Lees verder

Moeskroen zit nog eens met vier extra besmette spelers, match tegen Cercle Brugge uitgesteld

Uit een bijkomende testronde blijkt dat nog vier extra spelers van Moeskroen besmet zijn met het coronavirus, nadat eerder deze week al negen positief getest hadden. De wedstrijd tegen Cercle Brugge van komend weekend wordt uitgesteld.

Lees verder

Barometer laat op zich wachten: 'Niet nuttig in een storm'

Er is nog steeds geen uitsluitsel over de veelbesproken 'barometer' voor de coronamaatregelen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

Lees verder

Crisiscentrum: 'Wellicht deze week al richting 20.000 besmettingen per dag'

We staan voor een cruciale week om de ziekenhuiscapaciteit te vrijwaren, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht bij een toelichting van de dagelijkse coronacijfers. 'Het aantal besmettingen verdubbelt om de 9 dagen, wellicht gaan we deze week richting de 20.000 besmettingen per dag evolueren'. Volg hier de update van het Nationaal Crisiscentrum.

Lees verder

NBA-draft zal uitzonderlijk per videoconferentie gebeuren

De traditionele draft voor de start van de NBA-competitie zal dit jaar vanwege de coronacrisis uitzonderlijk via videoconferentie gebeuren. Het evenement, waarbij clubs nieuwkomers kunnen kiezen, staat op 18 november geprogrammeerd.

Lees verder

Waarom een lockdown politiek taboe blijft

Virologen vroegen een lockdown, de politiek houdt het bij selecte beperkingen. De huiver om de samenleving op slot te doen, haalt het voorlopig van de vrees dat het toch nodig zal blijken.

Lees verder

Gerecht stelt tweede advocaat in verdenking in onderzoek FNG

De onderzoeksrechter Theo Byl heeft een vijfde persoon in verdenking gesteld in het dossier van de retailgroep FNG. Het gaat opnieuw om een advocaat. David Lust uit Ruislede.

Lees verder

Ook sportieve opdoffer voor European Open in Antwerpen: Raonic geeft forfait met buikspierblessure

Milos Raonic (ATP 19) heeft vrijdag forfait gegeven voor zijn kwartfinale op de European Open in Antwerpen (hard/394.800 euro). De Canadees heeft last van een buikspierblessure. Zijn tegenstander, de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 20), stoot zo zonder te spelen door naar de halve finales.

Lees verder

Vilvoorde schakelt over naar halftijds fysiek en halftijds afstandsonderwijs

De tweede en derde graden van de secundaire scholen in Vilvoorde stappen vanaf komende maandag over naar halftijds afstandsonderwijs. Dat bevestigt burgemeester Hans Bonte (SP.A) aan Belga. De maatregel geldt alvast tot en met de week na de herfstvakantie. 'We doen dit om de scholen op lange termijn open te kunnen houden', aldus Bonte.

Lees verder

Wat zeggen de experten over de verstrenging? 'De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de mensen'

Het is de vraag die op ieders lippen brandt: zijn deze maatregelen wel voldoende om de corona-tsunami tegen te houden in ons land? Wat kunnen we nog meer doen als - het is de grootste schrik van wetenschappers en politici - ook deze nieuwe maatregelen te weinig impact zullen hebben op de dramatische cijfers? Dit zeggen de experten.

Lees verder

Groot-Brittannië sluit met Japan eerste grote vrijhandelsakkoord na Brexit

Groot-Brittannië en Japan hebben vrijdag in Tokio een vrijhandelsverdrag boven de doopvont gehouden. Het is de eerste keer sinds hun vertrek uit de Europese Unie dat de Britten een handelsdeal bereiken met een economische grootmacht.

Lees verder

Amerikaanse boycot weegt op groei Huawei

De Chinese telecomgigant Huawei heeft in de eerste negen maanden van het jaar 9,9 procent meer omzet gedraaid dan in dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse boycot tegen het bedrijf weegt wel op de groei.

Lees verder

Bouwsector pleit voor permanent winteruur

Dit weekend gaat het winteruur in en de bouwsector in ons land pleit ervoor om in de lente niet terug te keren naar het zomeruur. Dit debat wordt ook op Europees niveau gevoerd, maar een beslissing is er nog niet.

Lees verder

Britten sluiten eerste grote vrijhandelsakkoord sinds Brexit

Groot-Brittannië en Japan hebben vrijdag in Tokio een vrijhandelsverdrag boven de doopvont gehouden. Het is de eerste keer sinds hun vertrek uit de Europese Unie dat de Britten een handelsdeal bereiken met een economische grootmacht.

Lees verder

Akkoord over staakt-het-vuren in Libië

De belangrijkste bij het conflict in Libië betrokken partijen hebben vrijdag een nationaal en permanent staakt-het-vuren ondertekend. Dat is gebeurd na vijf dagen van besprekingen in Genève, onder begeleiding van de Verenigde Naties.

Lees verder

'Veggieburger' mag 'burger' blijven

Producenten van vleesvervangers mogen termen als 'veggieburger' of 'vegetarische worst' gewoon blijven gebruiken. Een voorstel om dat de verbieden is door de bevoegde commissie van het Europees Parlement weggestemd.

Lees verder

Trump post 'wreed' tv-interview zelf: 'Kijk eens naar al deze vooroordelen, haat en onbeschoftheid'

'Een primeur in de televisiegeschiedenis': zo noemt Donald Trump zijn actie waarbij hij een tv-interview zelf online heeft gepost nog voor het wordt uitgezonden.

Lees verder

Bookmakers zetten Remco Evenepoel nu al bij de favorieten voor eindzege in Tour de France 2021

Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Remco Evenepoel. Ziedaar de drie renners die volgens gokmaatschappijen Betway en Bwin de meeste kans maken om de Tour te winnen. Onze jonge landgenoot wordt zo hoger gequoteerd dan gereputeerde ex-winnaars als Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome.

Lees verder

Kirsten Flipkens vervoegt Elise Mertens in halve finales dubbelspel op WTA-toernooi Ostrava

Kirsten Flipkens heeft zich vrijdag, aan de zijde van de Nederlandse Demi Schuurs, geplaatst voor de halve finales van het dubbelspel op het WTA-toernooi in het Tsjechische Ostrava (hard/528.500 dollar). Flipkens en Schuurs, samen het vierde reekshoofd, haalden het na één uur en 36 minuten tennis in twee sets (6-4 en 7-6 (7/3)) van de Oekraïens-Roemeense tandem Nadiya Kichenok/Monica Niculescu.

Lees verder

Ook in 1B wordt match uitgesteld: RWDM-Lierse naar latere datum verschoven door besmettingen bij thuisploeg

Het competitieduel in 1B tussen RWDM en Lierse Kempenzonen van zaterdag wordt uitgesteld, zo bevestigt de Pro League. Bij RWDM testten meerdere spelers positief op corona.

Lees verder

Moeilijk om leerkrachten te vervangen in secundair onderwijs

Hoewel meer en meer secundaire scholen kampen met besmettingen en personeelsuitval, moet een nieuwe sluiting van middelbare scholen maximaal vermeden worden. Dat hebben verschillende schooldirecteurs vrijdag gezegd in de coronacommissie van het Vlaams Parlement. De scholen dringen wel aan op meer ondersteuning en meer lokale autonomie. Ze vragen ook duidelijke communicatie en vlottere manieren om uitvallend personeel te vervangen.

Lees verder

Ceo Mega World heeft herstelplan 'zonder ontslagen of winkelsluitingen'

Mega World heeft een herstelplan klaar dat geen impact heeft op het personeel. Dat zegt ceo Rudy Claes. Maandag beslist de rechtbank over het al dan niet toekennen van een bescherming tegen schuldeisers. Beschuldigingen van gesjoemel ontkent de ceo met klem.

Lees verder

Al 27 mensen opgepakt in nasleep onthoofding Franse leerkracht

In Frankrijk zijn 56 'huisbezoeken' uitgevoerd na de moord op een leraar vorige week. Er zijn 27 mensen opgepakt na meldingen van online content, zo heeft de Franse premier Jean Castex vrijdag bekendgemaakt na een defensieraad op het Elysée.

Lees verder

'Mensen die dicht op elkaar gepakt in de bus staan: je moet geen viroloog zijn om te weten dat dat gevaarlijk is'

Om overvolle voertuigen te vermijden, wil de Vlaamse regering de capaciteit op bussen en trams tijdens de spits 'optimaliseren'. Maar veel marge voor extra aanbod is er voorlopig niet.

Lees verder

Daniel Felipe Martinez en Simon Geschke gooien handdoek in Vuelta

De Colombiaan Daniel Felipe Martinez (EF Pro Cycling) en de Duitser Simon Geschke (CCC) zijn vrijdag niet meer gestart in de vierde etappe van de Ronde van Spanje.

Lees verder

Rechter legt nieuwe bom onder zakenmodel Uber en co.

Na een nieuwe uitspraak vechten enkele reuzen uit Silicon Valley, zoals Uber, voor hun voortbestaan in hun bakermat Californië. Maar het is de kiezer die op 3 november hun lot kan beklinken in een uitzonderlijke stemming.

Lees verder

Zondag met Lubach keert volgend jaar toch terug voor laatste seizoen

Het huidige seizoen van het Nederlandse tv-programma Zondag met Lubach wordt dan toch nog niet het laatste. Arjen Lubach zal volgend jaar nog een laatste reeks afleveringen maken, omdat hij daar door de coronacrisis nu toch tijd voor heeft.

Lees verder

4 miljoen sneltesten en een investering in een sneltest die ook besmettelijkheid meet

De Vlaamse regering koopt vier miljoen sneltesten aan, die prioritair in de zorg, onderwijs en in bedrijven ingezet zullen worden. Dat meldt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Daarnaast ondersteunt de regering ook de ontwikkeling van een sneltest op basis van uitgeademde lucht. Het imec en UZ Leuven slaan daarvoor de handen in elkaar.

Lees verder

UITSLAG ETAPPE 19 GIRO. Campenaerts strandt op tweede plek, ritzege is voor onbekende Tsjech van CCC

Hardrijder Josef Cerny (Team CCC) heeft de grootste zege van zijn carrière geboekt in de serieus ingekorte 19de etappe van de Giro. De 27-jarige Tsjech kletste op iets meer dan 20 kilometer van de streep zijn medevluchters, waaronder de Belgen Sander Armée en Victor Campenaerts, uit het wiel. In het slot bleef hij nipt uit de greep van de achtervolgers. Campenaerts finishte tweede en strandde op 17 seconden van de ritzege. Dankzij Cerny heeft CCC eindelijk zijn eerste WorldTour-zege van het jaar beet.

Lees verder

UITSLAG ETAPPE 4 VUELTA. Bennett remonteert Philipsen op de valreep en pakt ritzege

Jasper Philipsen heeft net naast een ritzege in de Vuelta gegrepen. In de laatste tweehonderd meter leek de Belg van UAE op weg naar winst in de massaspurt en pakte een voorsprong van enkele meters, maar op het laatste moment werd hij geremonteerd door de Ier Sam Bennett. Meteen de eerste ritzege voor Deceuninck-Quick Step in deze Vuelta. Philipsen werd tweede. Roglic blijft leider.

Lees verder

Al zeker één Gentse school schakelt over op noodopvang wegens personeelstekort

Scholen moeten niet door corona sluiten, maar door personeelstekort, waarschuwt Elke Decruynaere (Groen). De Gentse schepen van onderwijs ziet met lede ogen toe hoe alvast één lagere school uit het Gentse de lessen opschort. 'Het is nu aan Ben Weyts', klinkt het.

Lees verder

Avondklok wordt uitgebreid in Wallonië: 'Kwestie van leven en dood'

De Waalse regering kondigt een 'reconfinement partiel' af, een gedeeltelijke lockdown. De meest opvallende extra maatregel is de verlening van de avondklok: die geldt vanaf zaterdag van 22 uur tot zes uur 's ochtends. 'Het is mijn plicht om strengere maatregelen te nemen', zei Di Rupo op de persconferentie.

Lees verder

Opvolging Dedecker legt sluimerend conflict bij N-VA bloot

Jean-Marie Dedecker ruimt in de Kamer plaats voor zijn poulain Joren Vermeersch, adviseur ideologie bij de N-VA. Voor vrijbuiter Vermeersch, die ook dicht bij Theo Francken staat, was op het partijhoofdkwartier geen toekomst meer.

Lees verder

Zuhal Demir stelt actieplan tegen seksueel geweld voor: 'Vanaf kleuterklas grenzen aanleren'

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) heeft vrijdag op de ministerraad het eerste actieplan tegen seksueel geweld voorgesteld. Ze reserveert 9 miljoen euro om laagdrempelige centra voor intrafamiliaal geweld uit te bouwen en is er 7,5 miljoen euro per jaar voorzien voor extra personeel bij de justitiehuizen. Andere projecten moeten nog begroot worden.

Lees verder

Volstaat dit om de ziekenhuizen te vrijwaren?

Ruim 1 op de 100 Belgen is op dit moment besmettelijk. En we gaan richting de 20.000 nieuwe gevallen per dag. Toch komt er geen lockdown. Kan een overrompeling van de ziekenhuizen vermeden worden?

Lees verder

De beste film van Film Fest Gent is een documentaire: 'Een wondermooi portret'

De documentaire 'Petite fille' van de Fransman Sébastien Lifshitz is op het 47e Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor beste film. De prijs voor beste muziek en sound design is voor de zwart-witfilm 'Servants' van de Slovaak Ivan Ostrochovský.

Lees verder

Tienduizenden Polen komen op straat tegen verbod op abortus

De Poolse straten lopen vol uit protest tegen het bijna totaalverbod op abortus dat het grondwettelijk hof donderdag in het land uitvaardigde. Die uitspraak verbiedt nu ook abortus bij zware afwijkingen van de foetus. 'Een kind krijgen is altijd mijn droom geweest, gisteren was ik er voor het eerst doodsbang voor', zegt een 21-jarige demonstrante aan Gazeta Wyborcza.

Lees verder

Superefficiënt Anderlecht geeft het dit keer niet weg

Na drie pijnlijke matchen met puntenverlies heeft Anderlecht nog eens gewonnen. Het werd 1-3 op Kortrijk dankzij Nmecha en Tau, waardoor paars-wit nu 17 op 30 heeft. De Brusselaars speelden allesbehalve superieur en soms zelfs wankel, maar toonden zich uitermate efficiënt. Dat de voorsprong dit keer werd vastgehouden, is op zich al positief.

Lees verder

De veranderende staten van Amerika
Sinds 1900 vervierdubbelde de Amerikaanse bevolking van 76 tot 330 miljoen. De afgelopen decennia ging die toename gepaard met een extra omwenteling: het aandeel blanken nam snel af en zal in 2045 onder de vijftig procent duiken. Dat is goed nieuws voor de Democraten, die goed scoren bij hispanics en niet-blanke bevolkingsgroepen. Maar dan moeten ze die kiezers wel naar de stembus krijgen.
Lees verder

De veranderende staten van Amerika

Sinds 1900 vervierdubbelde de Amerikaanse bevolking van 76 tot 330 miljoen. De afgelopen decennia ging die toename gepaard met een extra omwenteling: het aandeel blanken nam snel af en zal in 2045 onder de vijftig procent duiken. Dat is goed nieuws voor de Democraten, die goed scoren bij hispanics en niet-blanke bevolkingsgroepen. Maar dan moeten ze die kiezers wel naar de stembus krijgen.

Lees verder

Ongehoord. 'Deze man is onvoorstelbaar lichtzinnig'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen klimt voor het eerst boven de 15.000 op één dag

Tussen 14 tot 20 oktober waren er dagelijks gemiddeld 11.201 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een stijging met 56 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Dinsdag zijn voor het eerst meer dan 15.000 besmettingen op één dag vastgesteld.

Lees verder

Waarom Trump het moet hebben van de diepgelovigen

Over enkele weken is het zover: dan kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. In de peilingen lijkt de democratische kandidaat Joe Biden als winnaar naar voren geschoven te worden, maar geven die peilingen een correct beeld van wat zich in de realiteit bij de kiezers afspeelt? Buitenlandjournalist Steven De Foer trok naar de Verenigde Staten om het hun op de man af te vragen. Hij ging langs bij de diepgelovige 'evangelicals'.

Lees verder

Wintertijd

Zondagochtend om drie uur begint de wintertijd. Dan zetten we de klok een uur terug: drie uur wordt twee uur. Op zondag 28 maart 2021 schakelen we opnieuw over op de zomertijd.

Lees verder

Herfstweekend met veel wolken, wind en kans op regen

Zaterdag wordt het geleidelijk winderig en eerder bewolkt met kans op wat neerslag. In de loop van de nacht bereikt een regenzone het land. Ook zondag kan het veel regenen. Na het weekend wordt het frisser, zo verwacht het KMI.

Lees verder

Amerikaanse Senaat roept Twitter en Facebook ter verantwoorden

De door de republikeinen gedomineerde Amerikaanse Senaat vraagt Twittertopman Jack Dorsey en Mark Zuckerberg van Facebook om in november vragen te komen beantwoorden over het blokkeren van een kritisch artikel over de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Lees verder

Partijgenoot van Morales zeker van verkiezingsoverwinning in Bolivia

De linkse MAS-partij van voormalig president Evo Morales heeft met een verpletterend resultaat de verkiezingen in Bolivia gewonnen vorig weekend. Dat blijkt uit de officiële resultaten die vrijdagavond laat bekend zijn gemaakt.

Lees verder

Meer dan 100 slagtanden in beslag genomen in Kameroen

In totaal zijn 118 slagtanden van olifanten in beslag genomen in Amban, in het zuiden Kameroen, een hotspot voor ivoorhandel nabij de grens met Gabon en Equatoriaal-Guinea. Dat meldt de Kameroense douane.

Lees verder