Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 oktober 2020

Wat we kunnen leren van de herfst. Expert: “Eekhoorns slaan beukennootjes op. Wij kunnen dat symbolisch doen"

HLN
Wat we kunnen leren van de herfst. Expert: "Eekhoorns slaan beukennootjes op. Wij kunnen dat symbolisch doen"
De herfst is een explosie van kleuren, kastanjes bij de vleet en geurende koffietjes met kaneel. Maar ook sneller donker, grijze lucht en véél regen. Voor veel mensen is de herfst een sombere periode: het begin van een lange, uitzichtloze winter. Zou het deze keer anders kunnen? Master coach Heidi Gelders legt uit welke symbolische boodschap de herfst voor ons heeft en hoe we de lessen van dit seizoen ons kan leren. Wij maakten een lijstje met tools om deze herfst te beleven als nooit te voren.
Lees verder

Telg wolvenfamilie bijt geit dood
Aan de Ophovenstraat in Gruitrode heeft een van de telgen van de wolvenfamilie vannacht een geit verorberd. "We hadden nochtans een stroomdraad geïnstalleerd, maar blijkbaar kon deze de hongerige wolf niet stoppen", stelt eigenares Inge Pirar vast.
Lees verder

Ewan wint overtuigend Scheldeprijs na tumultueuze sprint, Ackermann gediskwalificeerd door zware valpartij
Caleb Ewan (Lotto-Soudal) heeft het traditionele sprintfestival van de Scheldeprijs gewonnen. De 26-jarige Australiër toonde zich de snelste in een tumultueuze massasprint. Hij klopte Pascal Ackermann, maar die was de aanleiding tot een valpartij en werd gediskwalificeerd. Niccolò Bonifazio schoof zo op naar een tweede plaats, voor Bryan Coquard.
Lees verder

Football Talk. Boete voor Genk na uithaal van voorzitter Croonen richting ref - Aandelen Dieter Penninckx niet in beslag genomen
Dieter Penninckx, manager van modegroep FNG en hoofdaandeelhouder bij KV Mechelen, mag zijn aandelen bij KV Mechelen behouden. Het gerecht nam die eerst in beslag, maar dat gaat dus niet door.
Lees verder

Voorzitter Waals parlement: "Het is tijd om het Belgische model te heroverwegen"
"Het is tijd om het Belgische model te heroverwegen." Dat heeft Jean-Claude Marcourt (PS), voorzitter van het Waalse parlement, vandaag gezegd tijdens een toespraak voor het 40-jarig bestaan van het parlement. Volgens Marcourt kampt de Belgische Staat met een "aangeboren afwijking", namelijk dat ze niet "federaal geboren is".
Lees verder

Reuzegommer voor de rechter na dronken geweld in Leuvense pitabar: "Neus gebroken en dan gevlucht als laffe hond"
Een vuistslag in een Leuvense pitabar na een nachtje stappen kan J.V. uit Brasschaat duur komen te staan in de strafrechtbank. De Antwerpenaar, die tevens lid was van de beruchte studentenclub Reuzegom, herinnert zich naar eigen zeggen niets meer van de dronken avond twee jaar geleden. Na de feiten, waarbij hij de neus van het slachtoffer brak, ging hij ervandoor. "Als een laffe hond", voegde de burgerlijke partij daar fijntjes aan toe.
Lees verder

Belgen trekken massaal naar Nederland voor "geel wondermiddel": wat maakt ontvetter Dasty zo populair?
Wibrawinkels in het zuiden van Nederland worden opeens overspoeld door hamsterende Belgen met maar één doel: het schoonmaakmiddel Dasty, ook wel de "Rolls-Royce onder de ontvetters", bemachtigen. Maar waarom? Wat maakt het gele schoonmaakgoedje zo mateloos populair?
Lees verder

Waarom schoonmaakmiddel Dasty van de Wibra zo mateloos populair is
Wibrawinkels in het zuiden van Nederland worden opeens overspoeld door hamsterende Belgen met maar één doel: het schoonmaakmiddel Dasty, ook wel de "Rolls-Royce onder de ontvetters", bemachtigen. Maar waarom? Wat maakt het gele schoonmaakgoedje zo mateloos populair?
Lees verder

Besmette Ronaldo keert terug naar Italië, hele selectie Juventus opnieuw in quarantaine
Cristiano Ronaldo, die gisteren bij de Portugese selectie een positief testresultaat op Covid-19 kreeg, heeft vandaag het Portugese trainingscentrum in de rand van Lissabon verlaten. Hij vloog intussen met een privéjet terug naar Turijn, waar hij zijn quarantaine zal uitzitten. Ook de rest van de A-ploeg van Juventus zit trouwens in isolatie na een positieve test van Weston McKennie.
Lees verder

Een souvenir voor als het toch de laatste keer zou geweest zijn: Cavendish neemt kaderplaatje mee uit Scheldeprijs, maar wil nog niet stoppen
Na Gent-Wevelgem van afgelopen zondag barstte de 35-jarige Mark Cavendish in tranen uit. Hij stopte toen even in de mixed-zone ter hoogte van de camera waar hij verklaarde dat hij met Gent-Wevelgem misschien wel zijn laatste wedstrijd uit zijn carrière zou hebben gereden. Vandaag verscheen 'Cav' echter aan de start van de Scheldeprijs en de 'Manx express' staat ook op de voorlopige deelnemerslijst van de Ronde van Vlaanderen van komende zondag en de 3Daagse Brugge-De Panne van woensdag 21 oktober bij Bahrain McLaren.
Lees verder

Vergeet leeuwen en olifanten: ook België heeft voortaan zijn 'Big Five'. Welke inheemse dieren fascineren ons het meest?
Je hoeft niet in een kaki jeep door Tanzania te reizen om bij ochtendgloren de 'Big Five' te spotten. België telt dan wel geen luipaarden, leeuwen, olifanten, buffels of neushoorns, op safari gaan kan evengoed in camouflagepak in onze bossen. Meer zelfs: we hebben sinds deze week onze eigen 'Grote Vijf', dankzij de ambitieuze docureeks 'Onze Natuur', in 2022 op tv. "We denken altijd maar dat de meest fascinerende dingen in de Amazone of Afrika gebeuren. Niet dus."
Lees verder

Vinger aan de polls. Wie staat er het best voor in de peilingen, Joe Biden of Donald Trump?
Op 3 november trekken de Amerikanen naar de stembus voor misschien wel de belangrijkste verkiezingen in hun leven. Zal Donald Trump zijn verblijf in het Witte Huis met vier jaar verlengd zien, of moet hij plaats ruimen voor zijn Democratische tegenstander Joe Biden? Elke dag geven we u een stand van zaken van de peilingen en de voorspellingen, onder het voorbehoud dat niets zeker is tot alle stemmen geteld zijn.
Lees verder

Kylian (26) sterft na elektrische schok in Boudewijn Seapark: "Hij was nochtans een beer van een vent"
Ze waren al jarenlang beste vrienden, maar twee jaar geleden sloeg de vonk echt over. De toekomst lachte Kylian Vandemaele (26) uit Lissewege en z'n vriendin Jolien Deschacht toe. Tot een tragisch arbeidsongeval in Boudewijn Seapark dinsdagnamiddag een einde maakte aan het geluk van het koppel. Kylian werd geëlektrocuteerd en stierf in het ziekenhuis. "Hij heeft nog vier uur tevergeefs gevochten", zucht Jolien.
Lees verder

Corona-uitbraak bij Waasland-Beveren: 7 spelers leggen positieve test af, match tegen KVO in gevaar
Waasland-Beveren zit dik in de problemen: liefst 7 spelers uit de A-kern testten dinsdag positief op het COVID-virus. De resultaten van die testen raakten nu bekend. Maandag werd al een oefenwedstrijd tussen de beloften van W-B en het Nederlandse SV Hoek afgelast nadat er zondag een besmetting in de Beverse B-kern was vastgesteld. Ook begin juli zaten de Waaslanders al met een positieve coronatest.
Lees verder

Cyriel Dessers debuteert voor Nigeria: "Hoogtepunt in mijn carrière"
Een kwartiertje voor tijd tijdens Nigeria-Tunesië, gisteravond, lichtte plots het nummer 26 op aan de zijlijn. De speler die zich klaarmaakte om in te vallen? Cyriel Dessers. Hij mag zich nu ook officieel een 'Super Eagle' noemen. En of hij daar fier op is.
Lees verder

Regering voorziet nog een miljard extra provisie om gevolgen van coronacrisis op te vangen
De bevoegde Kamercommissie heeft woensdag het licht op groen gezet voor de voorlopige kredieten voor de maanden november en december. Die bevatten een miljard euro extra provisie om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) benadrukte dat het niet de bedoeling is om die middelen per definitie op te souperen.
Lees verder

Na zinloos geweld tegen 15-jarige aan bib Puurs: meerderjarige verdachte krijgt enkelband, twee minderjarigen naar gesloten instelling
De Mechelse jeugdrechter heeft de twee minderjarigen, die afgelopen weekend betrokken waren bij het zinloze geweld aan de bibliotheek in Puurs-Sint-Amands, geplaatst in een gesloten instelling. Drie andere minderjarigen werden vrijgelaten onder voorwaarden. De meerderjarige werd na verhoor bij de onderzoeksrechter aangehouden, maar kreeg een enkelband.
Lees verder

OPROEP. Kranige 90-plussers gezocht die willen vertellen over hun jeugd tijdens WOII
Ik ben 16 in 2020 en leef middenin de coronapandemie.
Lees verder

Hopeloze romanticus, maar niet bepaald trouw: ruzie met derde vrouw legt woelig liefdesleven van Phil Collins bloot
Een rustige oude dag lijkt Phil Collins (69) niet gegund, nu hij in de clinch ligt met z'n derde echtgenote - en tot voor kort geliefde - Orianne Cevey (46). De problemen in de liefde lijken de zanger al z'n hele leven te achtervolgen, al legt hij de oorzaak niet meteen bij zichzelf: "Ik ben een romanticus. Erg loyaal. Erg toegewijd." Daar valt echter over te discussiëren.
Lees verder

Pas na 31 versies op papier kon dit huis eindelijk gebouwd worden
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een villa in Nieuw-Zeeland.
Lees verder