Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 1 oktober 2020

Wat staat er in het nieuwe regeerakkoord?

Wat staat er in het nieuwe regeerakkoord?

Formateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) hebben hun eindverslag aan de koning overhandigd. Bij alle partijen kunnen de leden zich intussen inschrijven voor de ledencongressen, fysiek en digitaal, vanavond. Maar een finale tekst van het regeerakkoord is er nog niet. De sherpa's van de voorzitters leggen daar vanochtend nog de laatste hand aan. Toch is er al veel bekend over de inhoud. Een overzicht.

Lees verder

Bekijk hier meest opvallende momenten uit eerste debat Trump en Biden

Het eerste tv-debat tussen Donald Trump en Joe Biden is uitgedraaid op wat media aan linker- en rechterzijde een schande noemen. We zetten enkele opvallende momenten op een rij.

Lees verder

Open VLD-burgemeester levert partijkaart in: 'Dit is een linkse regering'

Kort nadat vanochtend bekend geraakte dat er een akkoord werd bereikt tussen de Vivaldi-partijen, gaf Ward Vergote, burgemeester van het West-Vlaamse Moorslede, dat hij zijn lidmaatschap bij Open VLD niet meer zal verlengen. 'In deze coalitie kan ik me echt niet vinden.'

Lees verder

En op het einde wint Alexander

Eindelijk laat Alexander De Croo (Open VLD) zijn voornaam voluit schitteren. Na een loopbaan waarbij hij zelden het achterste van zijn tong liet zien, spreekt hij straks namens heel België, als premier van de Vivaldi-regering.

Lees verder

De stijlgeheimen van Macha Dormal: 'Een vrouw met een rechte rug straalt meer allure uit'

Ontwerpster Macha Dormal liet zich voor haar kersverse merk Paolina inspireren door haar Catalaanse roots. De kleurrijke blouses en jurken worden handgemaakt in België. Dit zijn de stijlgeheimen van Dormal.

Lees verder

Gezinnen met kinderen worden niet meer opgesloten

Minderjarigen mogen niet meer worden opgesloten. Alternatieve maatregelen moeten vermijden dat gezinnen daarvan misbruik maken om niet terug te keren.

Lees verder

Reacties. 'Echte Vlaamse leeuwen maken geen regering zonder Vlaamse meerderheid'

In de reacties op het bereikte akkoord zijn de Vivaldi-partijen vooral tevreden dat er eindelijk een regering is. N-VA en Vlaams Belang laken het gebrek aan Vlaamse meerderheid. '2 zeteltjes, deze regering vertegenwoordigt 48 procent van de Vlaamse stemmen', benadrukte Egbert Lachaert (Open VLD).

Lees verder

Nagorno-Karabach: Armenië niet klaar voor vredesonderhandelingen met Azerbeidzjan

De Armeense premier Nikol Pachinian vindt het nog te vroeg om te onderhandelen over het conflict in Nagorno-Karabach met Azerbeidzjan. In de betwiste Kaukasische regio is sinds enkele dagen het geweld tussen Armeense separatisten en Azerbeidzjaanse troepen weer opgeflakkerd.

Lees verder

Ondergrondse meren ontdekt op Mars

Onder het oppervlak van de planeet Mars zijn drie grote zoutwatermeren ontdekt. Het water is waarschijnlijk heel zout, want het is vloeibaar bij extreme kou. De ontdekking staat in het prestigieuze wetenschapsblad Nature.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie in de video hierboven.

Lees verder

Ambitie om begrotingsgat met bijna zeven miljard te dempen

'Een eerlijke bijdrage van de personen die het grootste draagkracht hebben' moet helpen om de coronafactuur te dragen. Daarnaast belooft ook deze regering een brede fiscale hervorming.

Lees verder

Uitgesproken internationaal en pro-Europees

Vivaldi zet internationale en Europese samenwerking opnieuw op de eerste plaats. Op het vlak van Defensie en handelsakkoorden leest de tekst als een compromis tussen links en rechts.

Lees verder

De Croo: 'Hardheid heeft nooit iemand vooruitgeholpen'

Respect. Dat is volgens formateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) het toverwoord van deze nieuwe federale coalitie. 'We leven in een prachtig land, waarin we, door de handen in elkaar te slaan, meer kunnen doen.'

Lees verder

Zaak Chovanec: België en Slovakije bereiken akkoord over samenwerking

De Belgische en Slovaakse autoriteiten hebben een akkoord bereikt om samen te werken in de zaak-Chovanec. Dat meldt Eurojust, het Europese orgaan dat de coördinatie en samenwerking tussen de nationale gerechtelijke diensten bij grensoverschrijdende misdaad moet stimuleren en verbeteren.

Lees verder

Hoe de donkerblauwe De Croo Vivaldi kan belichamen

Alexander De Croo wordt de nieuwe premier van België. Is hij de juiste man om het Vivaldi-project te belichamen?

Lees verder

Abortusvoorstel komt op de lange baan

CD&V kan op twee oren slapen. Het huidige abortusvoorstel verhuist naar de Griekse kalenden.

Lees verder

Op naar 80 procent werkenden

Omdat een job de 'beste sociale bescherming' biedt, en meer jobs de sociale zekerheid helpen financieren, wordt door Vivaldi ingezet op jobcreatie. Doel: 80 procent werkenden tegen 2030.

Lees verder

Anna van der Breggen klautert het snelst op de Muur van Hoei en wint zesde Waalse Pijl op rij

Wereldkampioene Anna van der Breggen heeft de Waalse Pijl voor vrouwen gewonnen. In regenachtige omstandigheden schudde ze op de steile aankomst Uttrup Ludwig en Vollering af.

Lees verder

Eindelijk langetermijnperspectief voor het spoor en rijbewijs met punten

Een 'ambitieuze visie' tot 2040, investeringsplannen voor 10 jaar en extra budget moeten het spoorverkeer klaarstomen om meer reizigers te overtuigen.

Lees verder

Stevige financiële injectie en mentaal welzijn prioriteit

Door de coronacrisis staat de gezondheidszorg meer dan ooit centraal in het regeerakkoord.

Lees verder

De coronacommissaris zet de bakens uit

De nieuwe regering zet het huidige coronabeleid verder. Nieuw is de aanstelling van een coronacommissaris en het uitwerken van een noodplan voor volgende epidemieën.

Lees verder

17 grienden gestrand in het noorden van Spanje

Begin deze week zijn 17 Indische grienden gespot bij de kust van de Spaanse regio Asturië. Vrijwilligers en de autoriteiten hebben een reddingsactie op poten gezet om de dieren in nood te helpen. Ondanks de snelle actie kwamen negen grienden om.

Lees verder

Armoedebestrijding, ouderschapsverlof, gender

Armoedebestrijding wordt bij uitstek een dossier waarvoor de federale regering nauw zal moeten samenwerken met de deelstaten. Maar ook de betrokkenen zelf krijgen een stem.

Lees verder

Commentaar | België strompelt verder

Tout ça pour ça? Bijna 500 dagen na de verkiezingen staat er eindelijk een nieuwe federale regering. Het is de coalitie waarvoor Bart De Wever, de grootste verliezer van die verkiezingen, al in het eerste voorzittersdebat dreigend waarschuwde. Een regering zonder zijn partij en dus zonder Vlaamse meerderheid. De regering die zich al op de verkiezingsavond aftekende. De regering die onvermijdelijk was als hij geen coalitie rond de as PS/N-VA op de been zou kunnen brengen ter vervanging van de Zweedse coalitie, die hij eind 2018 had verlaten en die vervolgens in de verkiezingen haar meerderheid verloor.

Lees verder

Alle straffen uitvoeren is het doel

Een investering van zo'n miljard euro moet Politie en Justitie eindelijk de 21ste eeuw binnenloodsen.

Lees verder

Groene ambities recept voor spanning met Vlaanderen

Vivaldi slaat in klimaat en energie een andere richting in dan paars-geel. Met de kernuitstap als vlaggenschip, en hogere ambities in de vermindering van de CO2-uitstoot als grootste uitdaging.

Lees verder

Grotere betrokkenheid van burgers

Het geloof in de politiek verdient een opkikker. Meer betrokkenheid van burgers in het besluitvormingsproces moet helpen.

Lees verder

51 Congolese vrouwen beschuldigen WHO-medewerkers van misbruik tijdens Ebolacrisis

Tientallen Congolese vrouwen zeggen dat ze werden uitgebuit door internationale hulpverleners. Het gaat om mannen die voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of andere vooraanstaande ngo's zouden werken. De getuigenissen worden bevestigd door onder meer lokale ngo-medewerkers.

Lees verder

Serena Williams geeft er de brui aan op Roland Garros

Serena Williams komt niet meer in actie op de tweede ronde op Roland Garros. De Amerikaanse geeft forfait voor de ontmoeting met de Bulgaarse Tsvetana Pironkova.

Lees verder

Geen publiek welkom bij aankomst van de Sint

De kinderen zullen de aankomst van de Sint dit jaar thuis voor tv moeten volgen in plaats van in Antwerpen. Door de coronamaatregelen besliste Ketnet dat het geen publiek evenement kan worden. 'We zijn nu aan het bekijken hoe we het wel kunnen aanpakken.'

Lees verder

Twee vicepremiers bereiden staatshervorming 2024 voor

Er zijn veel goede voornemens, maar van een nieuwe staatsstructuur is nog lang geen sprake. 11 juli wordt alvast een betaalde feestdag.

Lees verder

Letterlijk. Het volledige regeerakkoord

Bijna vijfhonderd dagen na de verkiezingen hebben we een regering. Formateurs Paul Magnette (PS) en Alexander De Croo (Open VLD) hebben woensdag hun eindverslag aan de koning overhandigd. Lees hier het volledige regeerakkoord.

Lees verder

Betogen in Israël mag maximum één kilometer van thuis

Het Israëlische parlement heeft woensdag een wet goedgekeurd die de aanhoudende protesten zo goed als verbiedt. Met de nieuwe wet zouden betogers niet verder dan een kilometer van huis mogen betogen.

Lees verder

Pensioenen omhoog, pensioenleeftijd niet omlaag

Er komt een deeltijds pensioen, en de laagste pensioenen worden opgetrokken. Een verdere hervorming van het stelsel wordt voorbereid.

Lees verder

Uitgediept | De 15 belangrijkste thema's van het Vivaldi-regeerakkoord
We hebben er 493 dagen op moeten wachten, maar eindelijk is er een volwaardige regering, met een nieuwe premier én een regeerakkoord. Onze redactie nam de partituur van Vivaldi ter hand voor een grondige lezing.
Lees verder

Opnieuw een veldrit minder op de kalender: ook Kasteelcross in Zonnebeke wordt afgelast omwille van corona

Het veldritseizoen is amper begonnen, maar het regent afgelastingen door het coronavirus. Eerder raakte al bekend dat onder meer de Wereldbeker-cross van Koksijde deze winter niet zal plaatsvinden, woensdag werd aangekondigd dat de Kasteelcross in Zonnebeke hetzelfde lot is beschoren. "We willen de toekomst van de wedstrijd niet hypothekeren", klinkt het.

Lees verder

Laatste uren om gratis treintickets aan te vragen

Wie nog een gratis twaalfrittenkaart wil aanvragen bij spoorwegmaatschappij NMBS, moet zich stilaan beginnen haasten. Woensdag om middernacht loopt de aanvraagperiode af.

Lees verder

En opeens hadden we een nieuwe premier. Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos geeft tekst en uitleg
Op 26 mei 2019 trok u naar de stembus, 493 dagen en een marathonvergadering later is er eindelijk een inhoudelijk akkoord. Alexander De Croo wordt de dirigent van het Vivaldi-orkest. Kan dit verstandshuwelijk standhouden? En is De Croo de geknipte man voor de job? Vraag het aan chef politiek Jan-Frederik Abbeloos.
Lees verder

WAALSE PIJL 2020. Marc Hirschi spurt het snelste op de Muur van Hoei

Marc Hirschi heeft de Waalse Pijl op zijn palmares geschreven. De Zwitser van Sunweb was op de Muur van Hoei de snelste klimmer van het peloton. Hirschi volgt op de erelijst Julian Alaphilippe op. De kersverse wereldkampioen was er net als vijfvoudig winnaar Alejandro Valverde niet bij dit jaar.

Lees verder

493 dagen formatie in 4 minuten 33 seconden

Bijna 500 dagen lang probeerden talloze politici van evenveel partijen een federale regering te vormen. Informateurs, preformateurs en koninklijk opdrachthouders passeerden de revue. De ene met een opvallend geruit vestje, de andere op sneakers. Maar kijk, het leidt uiteindelijk toch tot een regering. In bovenstaande video blikken we terug op de voorbije 493 dagen.

Lees verder

Voorbije twee weken 1.620 leerlingen besmet

De voorbije twee weken legden 1.620 leerlingen een positieve covid-test af. Ook 286 leerkrachten raakten besmet. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB).

Lees verder

Bevestigd: de Amstel Gold Race gaat dit jaar niet door

De kogel is door de kerk, de Amstel Gold Race zal dit jaar niet plaatsvinden. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. De annulering is het gevolg van de nieuwe strenge coronamaatregelen in Nederland. "De drie betrokken gemeenten (Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul) en de Veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben geconcludeerd dat de organisatie niet haalbaar is binnen de kaders van de nieuw aangekondigde landelijke maatregelen, waarbij geldt dat er geen publiek aanwezig mag zijn bij sportwedstrijden", zo staat te lezen in de persmededeling.

Lees verder

Boek speelt Meghan Markle parten bij rechtszaak over privacy

Meghan Markle moet in haar strijd tegen uitgever Associated Newspapers een tegenslag incasseren. De rechtbank in Londen oordeelde dat de krant de verdediging mag aanpassen, om details van een recent gepubliceerd boek toe te voegen.

Lees verder

Voorzitter van Federatie Algemene Bouwaannemers doodgestoken in Jette

In de Honoré Longtinstraat is dinsdagavond Frank Goes (54) om het leven gebracht met enkele messteken. Goes werd twee jaar geleden nog benoemd tot voorzitter van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (Faba). De politie tast voorlopig nog in het duister over het motief. De dader is ook nog op de loop.

Lees verder

Beke countert kritiek op gebrek aan middelen voor wachtlijsten

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke moest zich woensdag in het Vlaams Parlement verdedigen tegen de kritiek dat de Vlaamse regering geen of onvoldoende extra middelen vrijmaakt voor de wachtlijsten voor personen met een handicap.

Lees verder

ROLAND GARROS. Titelverdediger Rafael Nadal stoomt door naar derde ronde, ook Thiem en Wawrinka kwalificeren zich

Titelverdediger Rafael Nadal (ATP 2) heeft zich woensdag vlot geplaatst voor de derde ronde (zestiende finales) van Roland Garros. De 34-jarige Spanjaard klopte in de tweede ronde de Amerikaan Mackenzie McDonald (ATP 236) in drie sets: 6-1, 6-0 en 6-3. De partij duurde 1 uur en 42 minuten.

Lees verder

Brouwerij Rochefort komt voor het eerst in 65 jaar met nieuwe trappist

Trappistenbrouwerij Rochefort pakt verrassend uit met een nieuwe trappist, Triple Extra. Het wordt het eerste nieuwe brouwsel in 65 jaar. Opvallend: voor het eerst pakt de brouwerij uit met een blond bier. Het nieuwe bier ligt vanaf dit weekend al in de winkels.

Lees verder

AC/DC is weer compleet

AC/DC is weer compleet. Na maandenlange geruchten bevestigde de band de terugkeer van frontman Brian Johnson, drummer Phil Rudd en bassist Cliff Williams. Dat meldt Rolling Stone.

Lees verder

Verdeling ministerportefeuilles stilaan bekend: Van Quickenborne krijgt Justitie

Na 493 dagen is er een inhoudelijk akkoord voor de federale regering, het werd al snel duidelijk dat Alexander De Croo (Open VLD) premier wordt. Ook de verdeling van de ministerportefeuilles raakt stilaan bekend.

Lees verder

Eerste persoon die genas van hiv sterft op 54-jarige leeftijd

Timothy Ray Brown was de eerste persoon waarvan bekend is dat hij genezen was van een hiv-infectie. Dinsdag maakte zijn partner Tim Hoeffgen bekend dat Brown overleden is aan kanker.

Lees verder

Romain Fèbvre wint GP Citta di Montova in MXGP-klasse, Jago Geerts zevende in MX2

De Fransman Romain Fèbvre (Kawasaki) heeft woensdag in de MXGP de GP Citta di Montova gewonnen, de tiende manche van het WK motorcross. In de MX2 moest Jago Geerts (Yamaha) vrede nemen met een zevende plaats. De Belg verliest terrein in het klassement.

Lees verder

Antwerpse politie rolt dertienkoppige bende op die 150.000 euro buit maakte

De Antwerpse lokale recherche heeft na een maandenlang onderzoek een bende opgerold die 150.000 euro buit maakte door phishing, een vorm van internetcriminaliteit. Er waren minstens 46 slachtoffers.

Lees verder

Astana vervangt twee renners in Giro-selectie na coronabesmetting

Astana heeft woensdag bekendgemaakt twee renners in haar selectie voor de Giro, die zaterdag start in Sicilië, te vervangen. Het duo is in nauw contact geweest met ploegmakker Zhandos Bizhigitov, die positief testte op COVID-19 en symptomatisch is. Het gaat om de Kazakken Yuriy Natarov en Vadim Pronskiy. Beiden zouden hun debuut maken in de Giro. Ze worden vervangen door de Deen Jonas Gregaard Wilsly en de Colombiaan Rodrigo Contreras.

Lees verder

Aantal coronadoden stijgt tot bijna 6 per dag

Alle coronacijfers blijven stijgen. Het tempo waaraan het aantal nieuwe besmettingen stijgt, blijft wel verder dalen. Het aantal mensen dat positief blijkt bij een coronatest, neemt toe. Er test nu gemiddeld 5,3 procent positief.

Lees verder

Conflict Nagorno-Karabach: Poetin en Macron roepen op tot volledige stopzetting van gevechten

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron roepen op tot een volledig staakt-het vuren in Nagorno-Karabach. Dat blijkt uit een mededeling die het Kremlin woensdagavond heeft verspreid, na afloop van een telefoongesprek tussen de twee staatshoofden.

Lees verder

Petra De Sutter wint in race naar de regering nipt van Kristof Calvo

Na zeven uur zware discussies, heeft de politiek raad van Groen vanmorgen om half zes beslist dat Europarlementslid Petra De Sutter - en niet Kristof Calvo – vicepremier wordt voor Groen. Ze krijgt de bevoegdheden Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven. Tinne Van der Straeten wordt zoals verwacht minister voor Energie.

Lees verder

Wie krijgt welke ministerpost in de nieuwe regering-De Croo?
De nachtelijke onderhandelingen van de zeven Vivaldi-partijen hebben niet enkel een regeerakkoord gebaard, ook de ministerportefeuilles zijn intussen verdeeld. Deze 20 tenoren verschijnen op het toneel om de komende jaren de partituur van Vivaldi uit te voeren.
Lees verder

Welke maatregelen gelden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest?

De mondmaskerplicht die sinds 12 augustus gold op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vervalt vanaf vandaag 1 oktober. Toch verdwijnt het mondmasker niet helemaal uit het straatbeeld. Na het Brusselse crisisoverleg van zaterdag 26 augustus werden bovendien verschillende maatregelen aangescherpt.

Lees verder

Welke nieuwe coronamaatregelen gelden vanaf 1 oktober?

Vanaf vandaag gelden de nieuwe coronamaatregelen die vorige week op de Nationale Veiligheidsraad werden aangekondigd. Zo vervangt het referentiecijfer vanaf vandaag officieel de bubbel.

Lees verder

Wie is Annelies Verlinden, het witte konijn van Joachim Coens?

De onbekende topadvocate Annelies Verlinden legt vandaag de eed af als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken voor CD&V. Wie is zij?

Lees verder