Doorgaan naar hoofdcontent

Verplichte sluiting cafés en restaurants is een feit: “Ik heb echt te doen met de horecabazen. Het is schrijnend”

HLN
Verplichte sluiting cafés en restaurants is een feit: "Ik heb echt te doen met de horecabazen. Het is schrijnend"
Sinds elf uur gisteravond zijn de Belgische cafés en restaurants onherroepelijk voor minstens een maand dichtgegaan. Overal in het land werd er met pijn in het hart afscheid genomen van geliefde stamcafés en hun uitbaters. "Ik zal het hier enorm missen de komende maand."
Lees verder

LIVE. Cafés en restaurants maand lang gesloten - Zorgverleners uitgeteld nog voor tweede piek
De coronacijfers blijven in België en andere Europese landen met duizelingwekkende kracht toenemen. Het overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land kondigde vrijdag aan strengere coronamaatregelen te nemen. Gisteravond ging de horeca alvast onherroepelijk voor minstens een maand dicht. Lees in dit liveblog alles over de nieuwe maatregelen en laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus.
Lees verder

Politie moet verschillende (lockdown)feestjes stilleggen in Gent
Waar het zaterdagavond opvallend braaf en rustig bleef, en de meeste cafégangers netjes op tijd naar huis vertrokken, was dat zondagavond wel even anders. De politie moest verschillende keren tussenkomen om illegale feestjes stil te leggen. Omstreeks 00.45 was dat het geval in café Morris in Klein Turkije stil, nog geen uur later stonden ze aan café Damberd op de Korenmarkt. Daar ging het strikt genomen om geluidsoverlast, en niet over een 'lockdownfeestje'.
Lees verder

Brand in rusthuis in Anderlecht, negen bewoners bevangen door rook
In een rusthuis in Anderlecht is gisteravond brand uitgebroken. De bewoners moesten tijdelijk geëvacueerd worden, maar intussen is de brand onder controle. De hulpdiensten brachten negen van hen naar het ziekenhuis, omdat ze bevangen waren door rook. Dat zegt de woordvoerder van de brandweer van Brussel deze nacht.
Lees verder

Britse wetenschappers waarschuwen: "Hoeksteen Britse economie valt weg na brexit"
Het Britse vertrek uit Europa pakt nog slechter uit voor de economie van het land dan eerder werd gedacht, voorspellen Britse wetenschappers. Investeringen vanuit het buitenland, een hoeksteen van de economie, dalen met 37 procent. Dat is een verdubbeling van wat eerder werd voorspeld.
Lees verder

"Hoge ambtenaar VS bezocht Syrië om Amerikanen vrij te krijgen"
Een ambtenaar van het Witte Huis reisde eerder dit jaar naar de Syrische hoofdstad Damascus voor geheime ontmoetingen met de regering om de vrijlating van twee Amerikanen te bewerkstelligen. Dat schrijft de Wall Street Journal.
Lees verder

Steeds minder zelfstandigen doen beroep op overbruggingsrecht
Sinds juni is er een sterke daling in het aantal aanvragen van het corona-overbruggingsrecht. Waar in maart, april en mei nog bijna 50 procent van de zelfstandigen in hoofdberoep het overbruggingsrecht aanvroeg, was dat in september nog slechts 0,6 procent. Dat blijkt vandaag uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta.
Lees verder

Oververmoeide zorgverleners nog voor tweede piek uitgeteld
Er is genoeg materiaal en dus minder angst bij zorgverleners, maar de psychische klachten zijn nu al minstens even groot als in april. Dat blijkt vandaag uit de vierde online enquête van De ZorgSamen, een initiatief van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro, waarover De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag berichten.
Lees verder

Greet De Keyser in de VS. Als je gemaskerd rondloopt, ben je tegen Trump. Dat is de perceptie hier in de VS.
De afgelopen week hier in de VS waren er twee onderwerpen van gesprek: verkiezingen en de nieuwe opflakkering van de coronabesmettingen. Alle staten zien weer een zorgwekkend snel stijgend aantal mensen die positief testen, de intensieve zorgen in ziekenhuizen in staten als Wisconsin en Pennsylvania zijn bijna volzet. Het aantal doden bereikt weer het dagelijkse gruwelijke cijfer van meer dan 9.000.
Lees verder

Al elf arrestaties na onthoofding Franse leraar door 18-jarige: scholieren moesten hem aanwijzen
De 18-jarige die vrijdag in Frankrijk een leraar van 47 op straat onthoofdde, had de aanslag voorbereid. Speurders vonden in zijn gsm een opeisingsbericht dat hij vijf uur voor de moord al had opgesteld. De dader vroeg kinderen aan de schoolpoort of zij de leraar die hij zocht konden aanwijzen.
Lees verder

Slangen op maandag. Deze pandemie zal nog tot het einde van volgend jaar ons leven beheersen: tijd om ze met moderne middelen te lijf te gaan
Als je een olifant hebt zien dansen, ziet een nijlpaard er verdomd sierlijk uit. Nadat het hele land over zijn nek ging bij de modderige coronacommunicatie van Wilmès, krijgen premier De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (sp.a) niets dan lof voor hun communicatie. Zowel qua duidelijkheid, structuur als toon kan de communicatie van deze ploeg zo in een handboek crisiscommunicatie.
Lees verder

Eenzaamheid gaat even snel rond als virus: "Dat corona mij maar komt halen, ik heb toch niemand"
We gaan mekaar minder mogen vastpakken, maar laten elkaar niet los. Dat vaste voornemen van de regering zal nodig zijn, want de eenzaamheid woekert. "We horen nu al zo vaak zeggen: 'Niemand kiest mij als contact. Ik tel niet meer mee.' Het wordt nog moeilijk straks na het langdurige isolement om al die mensen terug te halen."
Lees verder

Eerste publieke optreden van Delphine als prinses: "Filip en ik gaan elkaar zeker blijven zien"
Het was een stralende Delphine van Saksen-Coburg zaterdag bij de onthulling van haar kunstwerk 'Ageless Love' in Sint-Niklaas, tijdens haar eerste publieke optreden als prinses van België. Alsof ze nog altijd energie haalt uit de "hartverwarmende" ontmoeting met haar halfbroer, koning Filip, tien dagen geleden. "Ik ben er zeker van dat we elkaar gaan blijven zien."
Lees verder

Onze chef wielrennen Marc Ghyselinck: "Wout en Mathieu, jullie waren weer geweldig"
Het was een Ronde van Vlaanderen om duimen en vingers bij af te likken. Wout van Aert en winnaar Mathieu van der Poel schotelden de kijkers een spannend kijkstuk voor. Onze chef wielrennen Marc Ghyselinck: "Hier kunnen we een lange, donkere winter mee in."
Lees verder

Vorige week 2 dagen met meer dan 10.000 besmettingen, bijna 2.500 coronapatiënten in ziekenhuizen
Er liggen momenteel al 2.485 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, waarvan 412 op intensieve zorg. Dat blijkt deze ochtend uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Rellen en plunderingen in Chileense hoofdstad nadat vreedzame demonstratie uit de hand loopt
Tienduizenden Chilenen hebben zich zondag lokale tijd verzameld op een groot plein in de hoofdstad Santiago om stil te staan bij de massademonstraties van een jaar geleden. Daarbij vielen destijds meer dan dertig doden en duizenden gewonden. De demonstraties verliepen in eerste instantie vreedzaam, maar bij het vallen van de avond ontaardden die in rellen en plunderingen.
Lees verder

De week van Julie: "Dat dagje Oostende leek op een nieuwe start, een nieuwe kans"
Zes maanden na de onverwachte breuk met 'Thuis'-acteur Mathias Vergels (28) zet Julie Houtman (28) dapper haar schouders onder haar nieuwe leven. In haar column schrijft ze openhartig over haar nieuwe leven als single mama – met alle bijbehorende én herkenbare ups en downs.
Lees verder

Wout van Aert verliest op de meest pijnlijke manier van grote rivaal: "Zal die sprint nog een paar keer opnieuw rijden"
Een centimeter of vijftien. Soms maakt het een wereld van verschil. Wat zou Wout van Aert (26) zijn sprint tegen Mathieu van der Poel (25) graag nog eens overdoen.
Lees verder

Niet enkel de ref was niet top: ook Club zélf maakte misstappen op Sclessin
Het simpelste was om naar de ref te wijzen – we zouden dat ook gedaan hebben. Maar als Club een diepgaandere analyse van de 1-1 tegen Standard maakt, zal het op nóg misstappen botsen.
Lees verder

Jan Jambon verdedigt met vuur de nieuwe coronamaatregelen, maar... "Als ik op mijn eentje kon beslissen, waren de restaurants nog open"
De horeca weer volledig sluiten, noemt hij de moeilijkste beslissing uit zijn politieke carrière. Maar dat Vlaanderen nu moet boeten voor de slechte cijfers in Brussel en Wallonië, ontkent Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). "Héél Vlaanderen, behalve Limburg, zou eind deze week in de hoogste alarmfase zitten."
Lees verder