Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Oudenburg: Coronalert aan = samen corona verslaan

Coronalert aan = samen corona verslaan
Vanaf 30 september 2020 kan je de app 'Coronalert' op je smartphone downloaden. Coronalert is een gratis en gebruiksvriendelijke app om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo waarschuwt de app je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft, ook indien je die persoon niet persoonlijk kent. Nauw contact betekent minstens 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Coronalert draagt op die manier bij tot snellere, meer krachtige contactopsporing. Hoe meer mensen de app downloaden, hoe nauwkeuriger de werking van de app.

Hoe werkt de app?

De app kan:
  • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer;
  • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen;
  • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.
De app houdt voor iedere appgebruiker een anonieme lijst bij met alle telefoons die de laatste weken minstens 15 minuten op anderhalve meter bij jou in de buurt waren.
 
Test iemand in jouw lijstje positief bij de dokter? Dan geeft de app je een rood signaal. Dat wil niet zeggen dat je besmet bent, je loopt gewoon een hoger risico. De app geeft je instructies en je kan je laten testen. In de app kan je bovendien aangeven dat je een test wilt doen. Je krijgt dan een testcode. Daarmee ga je naar de dokter.
 
Als blijkt dat je besmet bent, komen je testcode en uitslag samen in een centrale database. Wanneer iemand met jou minstens een kwartier lang in contact is geweest op anderhalve meter, dan krijgt die persoon op zijn beurt ook een rood scherm te zien. Er is geen naam, telefoonnummer of locatie zichtbaar waar de besmetting gebeurde. Je privacy blijft behouden.

Moet je zelf een corona-test ondergaan? Verwittig dan je arts dat je Coronalert gebruikt. Dan kan je het resultaat ook in je app krijgen. Bij een positief resultaat worden jouw nauwe contacten anoniem verwittigd.

Blijf alert

Het is niet omdat je een groen scherm te zien krijgt, dat je 100% zeker safe bent. Je kan altijd iemand tegenkomen die besmet is en geen symptomen vertoont. De app houdt bovendien ook geen rekening met mensen die de corona-app niet gebruiken. De werking van de app wordt dus nauwkeuriger wanneer zoveel mogelijk mensen de app effectief downloaden. Motiveer dus iedereen in je omgeving om de app te gebruiken! 

Alle info over deze app vind je op de website coronalert.be.
Lees verder

Oudenburg kleurt roze
Oudenburg is sinds vorig jaar Think Pink-gemeente. Als stad zetten we daarom extra in op de strijd tegen borstkanker. Oktober is internationale borstkankermaand, het moment bij uitstek om het bewustzijn rond de ziekte in de kijker te zetten. Want vroege opsporing vergroot de genezingskansen en is dus van levensbelang. Met verschillende acties willen we komende weken het belang van de screening in de kijker zetten.

Tweejaarlijks worden vrouwen van 50 tot en met 69 jaar uitgenodigd om een screeningsmammografie te laten nemen. Hierdoor kan borstkanker vroegtijdig opgespoord worden, wat de kans op genezing vergroot. De totale dekkingsgraad  geeft het aantal vrouwen tussen de 50 en 69 jaar weer dat deelnam aan het bevolkingsonderzoek rond borstkanker of een mammografie buiten het bevolkingsonderzoek kregen. In Oudenburg ligt het cijfer op 65,6 procent, twee procent hoger dan het Vlaamse cijfer. Maar het is de ambitie om dit percentage nog drastisch te verhogen.

Om de borstkankermaand extra in de kijker te zetten, worden in onze stad verschillende bewustmakingsacties gedaan. Als eyecatcher zal het abtsgebouw in het centrum van onze stad op maandag- en dinsdagavond roze kleuren. Bovendien verkopen we in alle diensten (met loket) roze lintjes ten voordele van Think Pink en zullen er roze vlaggen op verschillende locaties in de stad hangen. Ook werd een Think Pink-boekenstand ingericht in de bibliotheek en zal het stads- en OCMW-personeel deelnemen aan Pink@Work op 23 oktober 2020. Tot slot zullen we als bestuur een brief sturen naar alle dames vanaf 50 tot en met 69 jaar uit Oudenburg om hen te wijzen op het belang om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is dus belangrijk. Stad Oudenburg roept daarom op om deze deelname dus zeker niet uit het oog verliezen. Ook niet wegens COVID-19. De mammografische eenheden nemen zeer strenge maatregelen om besmetting met COVID-19 te voorkomen.

Wil je meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar www.borstkanker.bevolkingsonderzoek.be.

Lees verder

Overlegcomité beslist strengere coronamaatregelen (update 6/10/2020)
De federale regering en de minister-presidenten van de deelstaten hebben zich vandaag gebogen over de epidemiologische situatie met betrekking tot COVID-19. Het Overlegcomité beoordeelt de situatie als bijzonder ernstig en heeft daarom beslist de maatregelen te verstrengen. Het Overlegcomité heeft ook een COVID-commissaris aangeduid.

De huidige ontwikkeling van de pandemie is bijzonder zorgwekkend; het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens zit in stijgende lijn. Om een algemene lockdown te vermijden, heeft het Overlegcomité, na kennis te hebben genomen van een advies van CELEVAL, een reeks verstrengingen beslist. 

  • Nauwe contacten: beperking tot maximum 3 nauwe contacten per maand. Een nauw contact is een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker.
  • Privé-bijeenkomsten thuis: maximum 4 personen, met respecteren veilige afstand of mondmasker indien niet mogelijk.
  • Cafés, kantines en andere drankmogelijkheden: maximum 4 personen per tafel, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.
  • Niet-georganiseerde samenscholingen buiten: maximaal 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.
  • Sluitingsuur cafés: 23 uur
  • Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving opdat deze maatregelen overal worden toegepast.
  • Telewerk sterk aanbevolen, meerdere dagen per week.
 
Deze maatregelen vormen de 'nationale sokkel'. In de provincies waar de situatie ernstiger is (op basis van de toekomstige barometer) moet de gouverneur verdere maatregelen voorstellen, in overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en de COVID-19 commissaris. Deze maatregelen kunnen gelden voor de hele provincie of een deel ervan.
 
Ook de 6 gouden basisregels blijven van kracht!
  • Houd steeds 1,5 meter afstand van elkaar en draag een mondmasker waar dat niet kan.
  • Was of ontsmet regelmatig je handen.
  • Neem je voorzorgen bij ouderen en andere risicogroepen.
  • Doe activiteiten bij voorkeur buiten.
  • Respecteer de regels over de bijeenkomsten.
  • Beperk je nauwe sociale contacten!

Het strikt opvolgen van deze maatregelen is absoluut noodzakelijk om onze gezondheidszorg te beschermen, scholen maximaal open te houden en onze ouderen en kwetsbaren te beschermen. Volgt men deze maatregelen niet dan zullen nog strengere maatregelen noodzakelijk zijn. Ons sociaal leven zal verder worden ingeperkt en onze economie ernstige schade toegebracht. Het opvolgen van de maatregelen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Deze maatregelen gelden voor het hele grondgebied vanaf vrijdag 9 oktober tot en met 9 november 2020, waarna ze zullen worden geëvalueerd.

Lees verder