Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 28 oktober 2020

Regen en wind op komst

Regen en wind op komst

Dinsdag belooft op de meeste plaatsen bewolkt en regenachtig te worden, met stevige rukwinden. Ook de rest van de week blijft het wisselvallig met kans op buien.

Lees verder

Belgische vakantieparken en -huizen volgeboekt, controles op komst

Virologen die oproepen om thuis te blijven of niet, we plannen massaal uitstappen. Alle recreatieparken en vakantiehuizen in ons land zitten bomvol voor de komende herfstvakantie.

Lees verder

Wat willen de provincies?

Alle ogen zijn gericht op het overleg van de Vlaamse regering vandaag. Ook de provinciegouverneurs schuiven mee aan tafel. Zij kunnen eigen maatregelen nemen voor hun grondgebied. 'Maar we willen geen kakofonie creëren', zegt Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters. 'Liever uniformiteit over heel Vlaanderen of het hele land.'

Lees verder

Minstens zeven kinderen gedood bij bomaanslag op koranschool in Pakistan

Bij een bomaanslag op een koranschool in Peshawar, in het noordwesten van Pakistan, zijn dinsdag minstens zeven mensen gedood en meer dan vijftig gewond geraakt. Dat is vernomen van de politie en medische bronnen.

Lees verder

Dopingjagers hebben olympisch kampioen in het vizier: tas gevonden met spuiten, producten en... naam van Taoufik Makhloufi

De Franse overheid onderzoekt of de Algerijnse atleet Taoufik Makhloufi, een voormalig olympisch kampioen op de 1.500 meter, zich schuldig heeft gemaakt aan dopingpraktijken. Bij een inval in een trainingscentrum werd een verdachte tas gevonden die mogelijk aan hem toebehoort.

Lees verder

Corona in helft van rusthuizen, vooral personeel besmet

In zowat de helft van de Vlaamse woonzorgcentra is sprake van minstens één coronabesmetting. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid, waarover VRT bericht en die ook De Standaard kon inkijken. Verrassend is dat de besmettingen zich vooral bij het personeel voordoen.

Lees verder

Ook SP.A wil Van den Brande (VRT) weg als informatie klopt

Als de nieuwe documenten het rapport van Audit Vlaanderen bevestigen, dan was die informatie in 2019 al bekend bij de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT en is zijn positie onhoudbaar geworden. Dat zegt Vlaams parlementslid Katia Segers (SP.A) die daarmee Elisabeth Meuleman (Groen) bijtreedt.

Lees verder

Atomium trekt aan alarmbel: 'De kas voor 2021 is leeg'

Door de nieuwe lockdown in Brussel stevent het Atomium af op een jaarverlies van minstens 2,3 miljoen euro. Zonder financiële steun dreigt een ramp, herhaalt topman Henri Simons.

Lees verder

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers aan

Neckermann vraagt de rechtbank om een procedure van gerechtelijke reorganisatie (WCO) op te starten. De reisorganisatie, die zwaar geraakt is door de coronacrisis, hoopt zo tijd te kopen om zijn schulden te heronderhandelen. 'We hebben een adempauze nodig.'

Lees verder

Koning Albert ontmoet prinses Delphine

Koning Albert II heeft zijn dochter prinses Delphine ontmoet. Dat heeft het Koninklijk Paleis bevestigd. Ook koningin Paola was bij de ontmoeting aanwezig.

Lees verder

Brit maakt vrije val in zee vanuit helikopter op 40 meter hoogte

De Britse ex-militair John Bream heeft een poging ondernomen om het wereldrecord vrije val vanuit een luchtvaartuig te breken. Hij sprong zonder parachute in zee vanuit een helikopter op veertig meter hoogte. Met zijn halsbrekende actie vraagt hij meer aandacht voor het mentale welzijn van ex-militairen.

Lees verder

Zwaarbewapende man opgepakt aan Brussels politiekantoor, mogelijk aanslag verijdeld

De politie van Brussel heeft maandagavond een tot de tanden gewapende persoon gearresteerd. Hij drentelde rond aan het politiecommissariaat aan de Kolenmarkt. Toen agenten hem interpelleerden, vonden ze in zijn rugzak munitie, een grote bijl en verschillende messen.

Lees verder

Geen positieve tests op corona tijdens eerste rustdag Vuelta

De coronatesten op de eerste rustdag van de Ronde van Spanje hebben geen enkel positief resultaat opgeleverd. Dat maakte de Internationale Wielerunie UCI bekend.

Lees verder

Factcheck | Zijn chirurgische mondmaskers beter tegen de verspreiding van het virus?

Het H. Hartziekenhuis in Mol laat niet langer stoffen mondmaskers toe. Patiënten, bezoekers en personeel moeten vanaf nu een chirurgisch mondmasker dragen. Dat zei coördinator van Ziekenhuisnetwerk Kempen Rudy Ballaer dinsdag in Gazet Van Antwerpen. 'Chirurgische mondmaskers zijn beter tegen de verspreiding van het virus', zei hij.

Lees verder

Drie doden na ongeval met spookrijder op E19 in Machelen

Dinsdagmiddag is er op de E19 in Machelen een zwaar ongeval gebeurd. Daarbij zou een spookrijder betrokken zijn die probeerde weg te vluchten van de politie. Al zeker drie mensen kwamen om het leven, de bestuurder van een andere wagen raakte gewond.

Lees verder

Vrouw ontwaakt in camera obscura: 'Wat is deze tovenarij?'

Een Britse vrouw is toeschouwer geweest van een bijzonder optisch fenomeen dat zich zomaar in haar slaapkamer afspeelde. Toen ze op een ochtend ontwaakte, was haar kamer veranderd in een heuse camera obscura: ze zag de buitenwereld omgekeerd op haar muren geprojecteerd. Bekijk de beelden die ze van het schouwspel maakte in bovenstaande video.

Lees verder

'Kromme boot' van Middelheimmuseum krijgt grondige restauratie

Het Middelheimmuseum is zijn kroonjuweel even kwijt. Heel even maar, want het werk Misconceivable van Erwin Wurm, in de volksmond beter bekend als 'de kromme boot', zal over een drietal weken na een grondige restauratie, weer op de vertrouwde plek over de slotgracht aan de Middelheimlaan liggen.

Lees verder

Makkelijker gezegd dan gedaan: het inzetten van tijdelijk werklozen

Het lijkt simpel. Ons land telt meer dan 300.000 tijdelijk werklozen, terwijl de ziekenhuizen en zorginstellingen door een gebrek aan personeel aan het verzuipen zijn (DS 26 december). Kunnen we die tijdelijk werklozen niet inschakelen? Kunnen we ze niet inzetten in sectoren waar wel nog behoefte is aan veel jobs? In de praktijk blijkt het absoluut niet zo eenvoudig.

Lees verder

Reddingsoperatie voor migranten, minstens één dode, baby mogelijk vermist

De Franse autoriteiten hebben dinsdagmorgen een reddingsoperatie uitgevoerd voor migranten die probeerden om met een bootje het Kanaal over te steken richting Groot-Brittannië. De dodentol staat op één, maar loopt mogelijk verder op. Er is mogelijk een baby vermist.

Lees verder

Kazachstan gebruikt Borats catchphrase om toeristen te lokken

Met de release van de tweede Borat-film gebruikt Kazachstan Borats chatchphrase 'Very Nice!' in een toeristische campagne.

Lees verder

Rellen en plunderingen in Philadelphia na doodschieten zwarte man

Talrijke mensen zijn in het westen van de Amerikaanse stad Philadelphia aan het plunderen en vernielen geslagen, nadat de politie er maandagnamiddag in een straat een zwarte verdachte had doodgeschoten.

Lees verder

Twee monumentale slagtanden gestolen uit kasteel Ravenhof in Stabroek

In het kasteel Ravenhof in Stabroek zijn de twee monumentale slagtanden, die een boog vormden in de centrale inkomhal, gestolen. De dieven zijn via een kelderluik in het kasteel geraakt. Voor de gemeente hebben ze een grote emotionele waarde.

Lees verder

Emily Ratajkowski maakt zwangerschap met bekend met statement over gender

Model en actrice Emily Ratajkowski is zwanger. Maar van een gender reveal party wil ze niet weten. In de nieuwe editie van Vogue legt ze uit waarom.

Lees verder

België heeft hoogste besmettingsgraad van Europa

België heeft de hoogste besmettingsgraad in Europa, met 1.390,9 gevallen per 100.000 inwoners de voorbije twee weken. Enkel Tsjechië ging ons land tot nu toe nog vooraf, maar ook dat land hebben we dus voorbijgestoken. Dat is ook de internationale pers niet ontgaan.

Lees verder

Eva Daeleman bevallen van eerste kindje

Twee weken geleden beviel Eva Daeleman (30) van Moon, haar eerste kindje. Dat maakte de voormalige VRT-omroepster zelf bekend via Instagram.

Lees verder

Wetenschappers zetten robothond 'Spot' in bij onderzoek in Tsjernobyl

Op de nucleaire site van Tsjernobyl hebben wetenschappers wel een heel speciale hond uitgelaten. 'Spot' is een robothond die moet helpen bij het onderzoeken van straling. Bekijk in bovenstaande video hoe de robot dat doet.

Lees verder

Michael Woods rondt aanvalsspektakel nipt solo af

Michael Woods (EF Pro Cycling) heeft dinsdag in het Baskenland de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De 34-jarige Canadees verschalkte vier medevluchters net voor het ingaan van de laatste kilometer van een 159,7 kilometer lange rit van Vitoria-Gasteiz naar Villanueva de Valdegovía. De Spanjaard Omar Fraile hield op vier seconden zijn landgenoot Alejandro Valverde om de tweede plaats achter zich.

Lees verder

Antwerpse ziekenhuizen in open brief: 'Aan een verdere stijging durven we niet denken'

Zeven Antwerpse ziekenhuizen vragen in een open brief 'met spoed' om de steun van de Antwerpse bevolking. 'Wat u doet, bepaalt de kansen van anderen.'

Lees verder

Politie koopt maliënkolders: 'Veiliger tegen messteken'

De politiezone Vlas, van Kortrijk, Kuurne en Lendelede, heeft geïnvesteerd in 250 maliënkolders voor de agenten. Het gaat om een moderne versie van de middeleeuwse variant.

Lees verder

Vlaams Belang-parlementslid spreekt van 'nekschot' voor terugkerende Syriëstrijders

Vlaams parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) liet zich in de commissie Welzijn van het Vlaams Parlement ontvallen dat terugkerende Syriëstrijders een 'nekschot' verdienen. Vraagsteller Nadia Sminate (N-VA) noemt de uitspraak van De Reuse 'ongepast'.

Lees verder

Dagrecord gesneuveld: vandaag al 689 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuis

Er zijn dinsdagavond al 689 met het coronavirus besmette patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Daarmee is het dagrecord van 28 maart gesneuveld. Toen werden 629 mensen gehospitaliseerd. 'En er zullen er nog bijkomen', zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.

Lees verder

Live | Vlaamse regering kondigt strengere coronamaatregelen aan

In een poging de stijgende coronacijfers onder controle te krijgen, verstrengt de Vlaamse regering dan toch de maatregelen. Het doel van de verstrenging is om persoonlijke contacten te verminderen. De regering geeft meer uitleg hoe dat precies moet gebeuren.

Lees verder

Monsterscore voor de Red Flames in EK-kwalificatie: België hakt Litouwen met 0-9 hakt in de pan

De Red Flames hebben met véél overmacht hun voorlaatste groepswedstrijd in de voorronde van het EK gewonnen. Hoewel, een wedstrijd kon Litouwen-België bezwaarlijk genoemd worden. Na 21 minuten was het al 0-3, nog voor het halfuur stond de 0-4 op het scorebord. En zo ging het door tot 0-9. Een schoolvoorbeeld van eenrichtingsverkeer tegen Litouwen, het zwakke broertje van de groep.

Lees verder

Nederland houdt vast aan maatregelen tot december

De huidige coronamaatregelen in Nederland zullen zeker nog tot in december duren. Dat heeft de Nederlandse minister van Zorg Hugo de Jonge dinsdag gezegd tijdens een persconferentie.

Lees verder

Koning Albert ontmoet prinses Delphine: na het tumult is het tijd voor 'vergeving en verzoening'

Met de ontmoeting tussen koning Albert II, koning Paola en prinses Delphine, zondag in kasteel Belvédère, wordt een nieuwe episode gebreid aan de goednieuwsshow van het Koninklijk Hof.

Lees verder

Charlie Hebdo zet spotprent over Erdogan op cover na oplopende spanning met Macron

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo heeft een spotprent over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet van het nummer dat woensdag verschijnt. De prent komt er naar aanleiding van de confrontaties tussen Erdogan en de Franse president Macron.

Lees verder

Spoedarts Jan Stroobants: 'Dit is damage control, de tanker gaat tegen klippen varen'

De Antwerpse spoedarts Jan Stroobants vindt dat de strengere coronamaatregelen van de Vlaamse regering te laat komen. Infectiologe Erika Vlieghe spreekt van een 'totaal uit de hand gelopen epidemie'.

Lees verder

Huisgierzwaluw voor het eerst gespot in België

In Blankenberge is maandag voor de eerste keer in België een huisgierzwaluw waargenomen. Dat meldt Natuurpunt.

Lees verder

Het huis staat in brand, maar het blussen start pas vrijdagavond

De initiële aarzeling van de Vlaamse regering maakt plaats voor verstrengingen. De vrije tijd wordt aan banden gelegd: geen cultuur, geen evenementen, amper nog sport voor wie ouder is dan twaalf. Wel pas vanaf vrijdagavond.

Lees verder

Leider sekssekte Nxivm veroordeeld tot 120 jaar cel

Keith Ranieri (60), leider van de Nxivm-beweging waarin vrouwen gebruikt werden als seksslavinnen, is veroordeeld tot 120 jaar cel en een boete van 1,75 miljoen dollar. Hij werd eerder schuldig bevonden door een jury in New York aan onder andere mensenhandel en bezit van kinderporno.

Lees verder

Real in vieze papieren: invaller Eden Hazard ziet hoe zijn ploeg in extremis een (schamel) puntje pakt tegen M'Gladbach

Real Madrid start met een 1 op 6 aan de Champions League. Het had zelfs 0 op 6 kunnen zijn, had Casemiro niet de late gelijkmaker gemaakt. Eden Hazard maakte de comeback mee vanop het veld.

Lees verder

Ankara reageert fel op spotprent over president Erdogan in Charlie Hebdo

Turkije heeft dinsdag fel gereageerd op een spotprent van zijn president Recep Tayyip Erdogan die het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo op de cover gezet heeft van het nummer dat woensdag verschijnt. Turkije beschuldigt het tijdschrift van 'cultureel racisme'.

Lees verder

Ongevallen op E42 en E313 in Luikse leiden tot gevaarlijke situatie

Twee ongevallen op de E42 ter hoogte van Dison en op de E313 ter hoogte van Slins, in de provincie Luik, zorgen dinsdagavond voor gevaarlijke verkeersomstandigheden, zo waarschuwt de federale wegpolitie.

Lees verder

Philadelphia vraagt hulp Nationale Garde om rust te herstellen

De Amerikaanse stad Philadelphia zet meer politie in en heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om de rust te herstellen. Er barstten onlusten uit nadat de politie een zwarte man had doodgeschoten. Het slachtoffer, Walter Wallace (27), was gewapend met een mes en negeerde een bevel van de politie om het mes te laten vallen.

Lees verder

De strijd die Macron en Frankrijk moeten winnen

'La peur va changer de camp.' De Franse president Emmanuel Macron is het meer dan zat na de zoveelste aanslag door moslimfundamentalisten en de zoveelste dode: 264 in de voorbije acht jaar. Hij heeft een plan.

Lees verder

Nicaragua zet celstraffen tot vijf jaar op verspreiden van nepnieuws

Het parlement van Nicaragua heeft dinsdag een wet aangenomen die het verspreiden van 'fake news' strafbaar maakt met celstraffen tot vijf jaar. De oppositie spreekt van 'repressie'.

Lees verder

Burgemeester Aalst onderschrijft 'medische solidariteit' nog steeds niet

De burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA), onderschrijft het principe van 'medische solidariteit' nog steeds niet uitdrukkelijk en vraagt om voorwaardelijkheid. Dat blijkt na verschillende vragen van Aalsterse gemeenteraadsleden dinsdagavond.

Lees verder

Dagelijks bijna 14.000 nieuwe besmettingen

Dagelijks komen er bijna 14.000 nieuwe besmettingen bij in ons land. Dat blijkt woensdagochtend uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in ons land al meer dan 11.000 mensen overleden aan covid-19.

Lees verder