Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 oktober 2020

‘Ook in wzc’s ziet personeel nachtmerrie herbeginnen’: sector trekt aan alarmbel over stijgende cijfers in rust...

'Ook in wzc's ziet personeel nachtmerrie herbeginnen': sector trekt aan alarmbel over stijgende cijfers in rusthuizen
Het aantal besmettingen in rusthuizen gaat opnieuw alarmerend de hoogte in, zowel bij bewoners als bij personeel. De sector, die nog met een trauma zit over de eerste golf, ziet het met lede ogen aan.
Lees verder

N-VA-afgevaardigde Rudi De Kerpel stapt op uit raad van bestuur VRT na 'integriteitsinbreuk'
Rudi De Kerpel, N-VA-afgevaardigde binnen de raad van bestuur van de openbare omroep, dient zijn ontslag in. De Kerpel kwam in opspraak in het rapport dat Audit Vlaanderen opstelde over de onregelmatigheden aan de top van de VRT. Hij leverde vanuit zijn eigen bedrijven bloemen en herbruikbare bekers aan de VRT.
Lees verder

Hoe streng wordt de 'slimme' lockdown?
Nieuwe verstrengingen staan in de sterren geschreven, nu de regering-De Croo vrijdag een nieuw Overlegcomité plant over de aanpak van het coronavirus. Als er een soort 'lockdown' komt, moet hij slimmer zijn dan in de lente, klinkt het. Maar wat betekent 'slimmer' dan precies?
Lees verder

70 procent meer doden bij kansarmen: oversterfte door Covid-19 treft vooral mensen onderaan sociale ladder
Corona slaat veel harder toe bij mensen met een lage socio-economische status dan bij de rest van de bevolking. Dat blijkt uit een studie van de Socialistische Mutualiteiten. 'We moeten die mensen extra beschermen tegen de negatieve gevolgen van de pandemie.'
Lees verder

Zware slag voor bioscoopsector: Disney gaat vol voor streaming
Disney geeft voortaan streaming absolute prioriteit, en dat is slecht nieuws voor de bioscoop- en entertainmentsector die door de coronapandemie nu al naar adem hapt. 'Dit is een big deal. Ook andere spelers zullen dit model omarmen', zegt professor media-economie Tom Evens.
Lees verder

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) weigert corona-app te installeren: 'Geen vertrouwen in Belgische staat'
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken weigert de Belgische corona-app te downloaden. 'Ik installeer de app niet omdat ik geen vertrouwen heb in de Belgische staat', zei hij gisterenavond op een debat van studentenvereniging LVSV.
Lees verder

Finland wil half jaar cel voor versturen dickpics
Finland is bezig met een nieuwe wet die het verzenden van ongevraagde expliciete foto's strafbaar zal maken. Het Finse ministerie van Justitie maakte bekend dat bij het vernieuwen van de wetten over seksuele misdrijven ook intimidatie door middel van berichten en foto's strafbaar wordt.
Lees verder

'De anderhalvemeter show': lachen lukt de ene keer beter dan de andere
Pieter Dumon zet de blik op oneindig. Vandaag: De anderhalvemeter show
Lees verder

Ook eerdere slachtoffers van 'Eveline' dienen klacht in
De Gentse twintiger die heeft bekend dat hij als 'Eveline' BV's naaktbeelden heeft afgetroggeld, maakte al eerder slachtoffers. Minstens twee van hen gaan nu klacht tegen hem indienen, zo meldt Het Nieuwsblad.
Lees verder

Onze huisdieren zijn te dik (en dat is wel degelijk een probleem)
Meer dan de helft van de honden of katten in ons land wegen (veel) te veel. Maar niet alle baasjes beseffen dat of zien daar de ernst van in.
Lees verder

Waar raken Belgen het vaakst besmet? We weten het (nog altijd) niet
Is het op café gevaarlijker dan op het werk? Loop je op de trein meer risico om besmet te geraken dan in de sportclub? Terwijl Nederland en Duitsland al maandenlang gedetailleerde gegevens over de voornaamste besmettingsbronnen met hun bevolking delen, weten wij het – zeven maanden nadat het virus de kop opstak – nog altijd niet.
Lees verder

Maak kennis met uw hormonen: 'Te weinig slapen doet je hongerhormoon stijgen'
We geven ze van zowat alles de schuld. Maar hormonen zorgen er in de eerste plaats voor dat we leven, stelt topdokter en endocrinoloog Guy T'Sjoen (49) in zijn nieuw boek Hormonen onder controle. 'Hormonen fascineren ons mateloos, maar de meeste mensen weten er nauwelijks iets van af.'
Lees verder

Vivian Gornick, peetmoeder van het feminisme: 'Het pad naar een vrij en zinvol leven loopt niet via de liefde'
Haal uw liefdesromans maar uit het rek en steek er straks de kachel mee aan. Ze kunnen voor weinig anders nog dienen. En al zeker niet om u de weg te wijzen naar zelfkennis en geluk. Dat betoogt Vivian Gornick (85) in Het einde van de liefdesroman, een boek over liefdesboeken. Gornick kan het weten. De intellectuele peetmoeder van het feminisme is 85 geworden, maar haar gedachtegoed wordt jonger met de dag.
Lees verder

▶︎ Live - 200 opnames per dag in ons land. Crisiscentrum: 'Tweede golf wint duidelijk aan kracht'
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Twee West-Vlaamse ziekenhuizen weigerden Brusselse coronapatiënten
Twee coronapatiënten die zich in het UZ Brussel hadden aangemeld, zijn deze week geweigerd door West-Vlaamse ziekenhuizen. Een ziekenhuis uit Gent ving ze wél op. Het gebrek aan solidariteit tussen ziekenhuizen heeft Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, in Terzake aangekaart.
Lees verder

Presentatrice Gerty Christoffels (62) overleden
Gerty Christoffels (62) is maandagavond overleden, dat meldt Het Laatste Nieuws. De Vlaamse presentatrice, vooral bekend van 'Boeketje Vlaanderen' en 'De Drie Wijzen', was al een tijdje ziek.
Lees verder

Live - 'Tweede golf wint duidelijk aan kracht': meer dan 200 opnames per dag in ons land
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Zo gaat Mexico de strijd aan met corona: de kinderen mogen geen junkfood meer
Corona slaat extra hard toe onder de te dikke bevolking van Mexico. De koppige deelstaat Oaxaca voerde een verbod in op de verkoop van junkfood aan minderjarigen. 'We zijn het land met de meeste obese kinderen ter wereld.' Maar op straat vindt de comida chatarra nog steeds gretig aftrek.
Lees verder

'Geniale podcastserie' is misschien wel fake: twijfels over getuigenis IS-strijder in 'New York Times'-luisterhit 'Caliphate'
Als podcast van The New York Times is Caliphate een hit. Maar nu, na de arrestatie van hoofdpersoon Chaudhry, zijn er twijfels over het verhaal van een geradicaliseerde Syrië-ganger. Heeft de Canadese Pakistaan het allemaal verzonnen?
Lees verder

Bij iPhone 12 geen lader en oortjes meer in de doos
Als je vanaf deze maand een nieuwe iPhone 12 koopt, schrik dan niet wanneer je de oortjes en lader niet vindt in het doosje. Apple heeft besloten dat wie die nodig heeft ze apart moet kopen, want dat is beter voor het milieu. Als geste zijn de Earpods met Lightning-poort goedkoper gemaakt en krijg je voor dezelfde prijs als voorheen een betere lader.
Lees verder

Live - Code geel in onderwijs blijft van kracht: scholen blijven voltijds open
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Crisiscentrum: 'De tweede golf wint duidelijk aan kracht'
"Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijft onrustwekkend stijgen", zo meldde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het crisiscentrum. "De tweede golf van de epidemie wint duidelijk aan kracht. Aan dit tempo kan tegen half november de maximumcapaciteit op intensieve zorg bereikt zijn."
Lees verder

'De nieuwe golf kan hoger pieken dan de eerste, maar ze zal trager stijgen'
Na een periode van bedrieglijke rust gaat het weer zeer hard met het coronavirus. De nieuwe regering was amper ingezworen of ze kondigde al een forse verstrenging van de maatregelen aan. Die waren zeer nodig: volgens een nieuw model van biostatistici Niel Hens en Steven Abrams zouden we zonder ingrepen tegen december aan meer dan duizend ziekenhuisopnames per dag zitten. Waar komt die tsunami plots vandaan? En wat staat ons nog te wachten?
Lees verder

Sinéad O'Connor: 'Gelukkig heb ik mijn stem: zo kan ik iets goeds doen als tegengewicht voor de asshole die ik ben'
Sinéad O'Connor heeft een nieuwe single uit, 'Trouble of the World', een cover van de Mahalia Jackson-klassieker uit 1959. Het is haar eerste wapenfeit sinds ze in september 2019 na zes jaar stilte een comeback maakte in de Ierse The Late Late Show met een hartverscheurende versie van 'Nothing Compares 2 U'. Het moest het begin worden van een wereldtournee (die haar in januari naar het Depot in Leuven bracht) en de aanloop naar een nieuwe plaat, maar toen kwam corona. Voor haar single mochten we haar thuis in Ierland opbellen voor een verhelderende babbel. 'Tijdens de lockdown heb ik leren breien.'
Lees verder

Leider van Griekse neonazipartij Gouden Dageraad krijgt 13 jaar cel
De leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad is veroordeeld tot dertien jaar celstraf. De rechtbank in Athene had partijleider Nikolaos Michaloliakos en een handvol andere oud-parlementariërs eerder al schuldig verklaard aan het runnen van een criminele organisatie.
Lees verder

Trump en Biden houden eigen vragenuurtje in plaats van televisiedebat
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In deze verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws. • Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
Lees verder

Hoe ver staan we vandaag nog af van een vaccin? Een stand van zaken
Johnson & Johnson, een farmabedrijf dat in de spits loopt bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19, schort zijn fase 3-onderzoek tijdelijk op. Eén van de proefpersonen heeft 'onverklaarbare medische klachten' en daar moet eerst meer duidelijkheid over komen. Eerder overkwam dit ook AstraZeneca al. Van andere - Chinese en Russische vaccins - weten we nauwelijks iets. Hoever staan we half oktober nog af van een vaccin? Een stand van zaken.
Lees verder

Hoever staat het met het vaccin?
Johnson & Johnson, een farmabedrijf dat in de spits loopt bij de ontwikkeling van een vaccin tegen Covid-19, schort zijn fase 3-onderzoek tijdelijk op. Eén van de proefpersonen heeft 'onverklaarbare medische klachten' en daar moet eerst meer duidelijkheid over komen. Eerder overkwam dit ook AstraZeneca al. Van andere - Chinese en Russische vaccins - weten we nauwelijks iets. Hoever staan we half oktober nog af van een vaccin? Een stand van zaken.
Lees verder

Het slotoffensief van Trump: rally's, rally's, rally's
President Trump heeft een slotoffensief ingezet, met elke dag massale bijeenkomsten in cruciale staten. Terwijl hij voortdurend om de oren wordt geslagen met slechte peilingen, probeert Trump de coalitie van kiezers bijeen te houden die hem president maakte.
Lees verder

Het slotoffensief van Trump: rally's, rally's, rally's (met weinig oog voor coronagevaar)
President Trump heeft een slotoffensief ingezet, met elke dag massale bijeenkomsten in cruciale staten. Terwijl hij voortdurend om de oren wordt geslagen met slechte peilingen, probeert Trump de coalitie van kiezers bijeen te houden die hem president maakte.
Lees verder

Squadrons is de game waar Star Wars-fans al veertig jaar van dromen ★★★★★
Gamevertalingen van films floppen meestal. Games naar Star Wars-films falen vaak. Maar Star Wars: Squadrons is de prettige uitzondering op de regel.
Lees verder

VRT-CEO bijt van zich af in interne mail: 'Nergens sprake van zelfverrijking of misbruik overheidsgeld'
In een interne mail die onze redactie in handen kreeg, bijt VRT-CEO Frederik Delaplace fel van zich af over de nieuwsberichtgeving omtrent het kritische rapport van Audit Vlaanderen. Vooral de krant De Tijd moet het daarbij ontgelden. 'Het is van de pot gerukt nu te gaan insinueren dat de hele VRT en al zijn medewerkers in dit bedje ziek zijn', klinkt het onder andere.
Lees verder

'Ruik je deze twee geuren niet meer, dan heb je waarschijnlijk Covid-19'
Wie in deze tijd geur- en/of smaakverlies bij zichzelf vaststelt, maakt zich terecht zorgen over een eventuele infectie met het coronavirus. Een kleine Indiase studie bekeek dat merkwaardige Covid-19-symptoom wat nader en stelde vast dat het reukverlies gedeeltelijk kan zijn. Twee van vijf onderzochte geuren bleken eruit te springen als besmettingsindicator.
Lees verder

Europa kritisch voor Belgisch klimaatplan: 'Geen coherent geheel'
Europa is ontgoocheld over het Belgische energie- en klimaatplan. Volgens een nieuw rapport van de Europese Commissie hangt het met spuug en paktouw aan elkaar.
Lees verder

Berlijn heeft duidelijke boodschap voor iedereen die geen mondmasker draagt, maar niet iedereen kan die smaken
Het stadsbestuur en de toeristische dienst van Berlijn hebben een controversiële advertentie gelanceerd om aandacht te vragen voor de kwetsbaarsten tijdens de coronacrisis. In beeld is een oude vrouw die haar middelvinger opsteekt naar iedereen die geen mondmasker draagt. Niet iedereen kan de campagne evenwel smaken.
Lees verder

Live - "8 op 10 Vlamingen wil strengere coronamaatregelen"
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Met insinuaties over corona-app plaatst Van Grieken (VB) zijn partij vol op de radicale rechts-populistische lijn
Met ongefundeerde insinuaties over de Belgische corona-app, plaatst Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn partij voor het eerst voluit op de radicale rechts-populistische lijn in het coronadebat.
Lees verder

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) zaait twijfel over corona-app, maar zijn argwaan is ongegrond
Met ongefundeerde insinuaties over de Belgische corona-app, plaats Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn partij voor het eerst voluit op de radicale rechts-populistische lijn in het coronadebat.
Lees verder

'Skincare junkies' over hun queeste naar de perfecte huid
Chemische Clearasil of de blauwe pot van Nivea? In de strijd tegen acne nemen jongeren daar vandaag geen genoegen meer mee. In plaats daarvan doen ze zelf uitvoerige research naar producten of wisselen ze via heuse 'skincare communities' op TikTok en Instagram tips uit. Drie skincare junkies over hun liefde voor het vel.
Lees verder

▶ Live - Coronavirus: Frankrijk voert avondklok in in grootsteden
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Live - Coronavirus: Frankrijk voert avondklok in in grootsteden
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Gerty Christoffels (62), het brave kind voor wie het glas 'altijd halfvol' was
Haar laatste tv-optreden in 2017 was een reprise van De Drie Wijzen voor Kom Op Tegen Kanker. Maandag stierf Gerty Christoffels (62) zelf aan de ziekte, die zich op haar longen had gezet. Het brave kind uit Eigenbilzen was netjes regentes Nederlands/Engels/Godsdienst geworden. Tot de roep van de zendmast haar naar de hoofdstad en de openbare omroep lokte. Op knikkende knieën.
Lees verder

Beke bekijkt of tijdelijke werklozen kunnen ingezet worden in woonzorgcentra
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekijkt samen met minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) of tijdelijke werklozen uit andere sectoren kunnen ingezet worden om eventuele personeelstekorten in de woonzorgcentra op te vangen. Dat heeft Beke gezegd in Terzake.
Lees verder

Waarom een vaccin nog even kan duren: 'We kunnen alleen zeggen dat we hopen op volgend jaar'
Na AstraZeneca zet ook Johnson & Johnson zijn proeven naar het coronavaccin on hold. Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) is niet verbaasd over de vertragingen. 'Eigenlijk kan je niets voorspellen.'
Lees verder

Lukaku loodst Rode Duivels naar zuinige zege tegen IJsland
Dankzij doelpunten nummer 54 en 55 heeft gelegenheidsaanvoerder Romelu Lukaku de Rode Duivels de zege geschonken tegen IJsland. Dankzij de 0-1 overwinning van Denemarken tegen Engeland komen de Rode Duivels weer aan de leiding in hun groep in de Nations League.
Lees verder

Enkel nog dringende zorg toegestaan in UZ Gent
Het UZ Gent stelt vanaf maandag alle niet-dringende, nieuwe opnames voor onbepaalde tijd uit. Artsen zullen moeten beslissen wie nog binnen mag. Ook andere ziekenhuizen worstelen met deze ethische dilemma's. 'Jammer dat hier niet eerder over is nagedacht.'
Lees verder

Ethische dilemma's voor ziekenhuizen: enkel nog urgente nieuwe opnames in UZ Gent
Het UZ Gent stelt vanaf maandag alle niet-dringende, nieuwe opnames voor onbepaalde tijd uit. Artsen zullen moeten beslissen wie nog binnen mag. Ook andere ziekenhuizen worstelen met deze ethische dilemma's. 'Jammer dat hier niet eerder over is nagedacht.'
Lees verder

Enkel nog niet-dringende zorg toegestaan in UZ Gent
Het UZ Gent stelt vanaf maandag alle niet-dringende, nieuwe opnames voor onbepaalde tijd uit. Artsen zullen moeten beslissen wie nog binnen mag. Ook andere ziekenhuizen worstelen met deze ethische dilemma's. 'Jammer dat hier niet eerder over is nagedacht.'
Lees verder

Grote corona-uitbraken in de klassen blijven uit. En dus blijft het onderwijs in code geel
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft zijn slag thuisgehaald: de scholen blijven in code geel. Ondanks stevige kritiek geven de cijfers hem voorlopig gelijk: de grote uitbraken in de klassen blijven uit.
Lees verder

Belgen werden meer gemotiveerd na eerste persconferentie nieuwe regering
De duidelijke, heldere communicatie waarmee de nieuwe regering vorige week strengere maatregelen aangekondigde, heeft onze motivatie goed gedaan. Dat blijkt uit een peiling door onderzoekers van de UGent.
Lees verder

Te weinig inschrijvingen voor bloedinzamelactie in studentensteden
Rode Kruis-Vlaanderen heeft dinsdag Bloedserieus afgetrapt, een bloedinzamelactie in studentensteden. Het inschrijvingsaantal is onrustwekkend laag.
Lees verder

Nu pas blijkt hoe ernstig de wantoestanden bij de VRT zijn
Het vernietigende rapport van Audit Vlaanderen doet de openbare omroep op zijn grondvesten daveren. Minister Dalle belooft de wantoestanden aan te pakken: 'Het moet en kan beter met de VRT'.
Lees verder

Nieuw proces van start: 25 ex-patiënten keren zich tegen Bo Coolsaet
Het aantal vrouwen met klachten over uroloog Bo Coolsaet is opgelopen tot 25. Negen onder hen maken melding van het ongevraagd opwekken van orgasmes tijdens een medische behandeling. Op het nieuwe proces, dat vandaag begint, vordert het parket-generaal de vrijspraak.
Lees verder

Aantal nieuwe besmettingen verdubbeld op week tijd: meer dan 300 Belgen op intensieve zorgen
Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het trieste dagrecord van vrijdag 9 oktober is inmiddels bijgesteld naar 7.481 nieuwe besmettingen.
Lees verder

Franse grootsteden krijgen strenge avondklok: 'We moeten reageren'
De Franse president Emmanuel Macron heeft gisteravond opnieuw de noodtoestand afgekondigd. Vanaf zaterdag komt er voor coronabrandhaarden als Parijs, Lyon en Marseille een avondklok. 'We moeten reageren.'
Lees verder

Live - UGent gaat naar code rood: bijna alle lessen online
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

De terugkeer van 'Spitting Image':mag het wat scherper?
Sasha Van der Speeten zet in DM Zapt de blik op oneindig. Vandaag: Spitting Image op VIER
Lees verder