Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 oktober 2020

Ondanks kritiek blijven scholen gewoon in code geel

Ondanks kritiek blijven scholen gewoon in code geel
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft zijn slag thuisgehaald: de scholen blijven in code geel. Ondanks stevige kritiek geven de cijfers hem voorlopig gelijk: de grote uitbraken in de klassen blijven uit.
Lees verder

Bijna 1800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen: aantal nieuwe besmettingen verdubbeld
Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het trieste dagrecord van vrijdag 9 oktober is inmiddels bijgesteld naar 7.481 nieuwe besmettingen.
Lees verder

Zij keurde 3.000 miljard aan coronasteun goed: 'De wereld is een puinzooi'
Voor bijna 3.000 miljard euro aan overheidssteun voor bedrijven heeft Europees Commissaris Margrethe Vestager in deze coronacrisis al goedgekeurd. Meer dan de helft is voor Duitse ondernemingen. Nemen de verschillen tussen eurolanden zo niet enorm toe?
Lees verder

Huurdiscriminatie bij Marokkaanse Belgen bijna verdubbeld sinds lockdown
De discriminatie bij Marokkaans-Belgische kandidaat-huurders is sinds de lockdown bijna verdubbeld. Die onrustwekkende vaststelling deden Pieter-Paul Verhaeghe en Abel Ghekiere, twee professoren van de vakgroep Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel in een onderzoek naar etnische discriminatie op de huurwoningmarkt.
Lees verder

Trump boos op Twitter en Facebook omdat ze artikel over zoon Biden blokkeren
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In deze verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws. • Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
Lees verder

Nederlandse feestvierders lappen regels aan hun laars: 'Volstrekt onverantwoord'
Bezoekers van een horecagelegenheid op het Plein in de Nederlandse stad Den Haag hebben op wel heel bijzondere manier 'gevierd' dat de horeca dicht moet. Rond 21.30 uur, een halfuur voor de verplichte sluitingstijd, werd er volop gedanst en feest gevierd. Van anderhalve meter afstand houden was geen sprake.
Lees verder

Haagse feestvierders lappen regels massaal aan hun laars bij aftellen naar sluiting: 'Volstrekt onverantwoord'
Bezoekers van een horecagelegenheid op het Plein in de Nederlandse stad Den Haag hebben op wel heel bijzondere manier 'gevierd' dat de horeca dicht moet. Rond 21.30 uur, een halfuur voor de verplichte sluitingstijd, werd er volop gedanst en feest gevierd. Van anderhalve meter afstand houden was geen sprake.
Lees verder

Terwijl wij niet weten waar we besmet raken, isoleert Japan massaal superverspreiders
'Kijk naar het bos, niet alleen naar de bomen', zegt de Japanse viroloog Hitoshi Oshitani. Dat inzicht is de basis van het intussen geroemde Japanse model in de strijd tegen Covid-19. Japan zoekt niet naar wié je besmet heeft, maar wáár je het virus hebt opgeraapt. 'De data bewijzen het: onze aanpak is efficiënter dan die in het Westen. Door al dat testen, zitten jullie in een uitputtingsoorlog.'
Lees verder

WHO: 'Jonge en gezonde mensen krijgen wellicht ten vroegste in 2022 vaccin'
Gezonde jonge mensen moeten wellicht wachten tot 2022 voor ze gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Dat zegt Soumya Swaminathan, de hoofdwetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zorgverleners en risicopatiënten krijgen prioriteit. Dat meldt The Guardian.
Lees verder

Morgen geen coronatests voor woon-zorgcentra: testcapaciteit bereikt limiet
Er zullen morgen geen coronatests aangevraagd kunnen worden door de Vlaamse woon-zorgcentra omdat de federale testcapaciteit volledig benut is. Pas vanaf zaterdag kunnen opnieuw testen aangevraagd worden. Dat blijkt uit een mail van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 'Dit kan gewoon niet', zegt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA).
Lees verder

▶ Pedro Elias over gevecht van zoon Rover (4) tegen leukemie: 'Binnen enkele maanden volgt een 'eindexamen'
15 oktober is de 21ste Dag tegen Kanker. Pedro Elias getuigde bij Michèle Cuvelier op Studio Brussel over zijn 4-jarige zoontje Rover, die al even vecht tegen leukemie.
Lees verder

September 2020 was warmste maand sinds begin van metingen
September van dit jaar was mondiaal de warmste maand sinds het begin van de metingen in 1880. Dat zegt de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het Amerikaanse agentschap dat zich bezighoudt met meteorologie en oceanografie.
Lees verder

Laura Sépul, de vriendin van Geert Van Rampelberg: 'Hij liep voorbij en ik dacht: wat is dát?'
''Je hebt geen hoofd voor bijrollen', zeiden regisseurs altijd tegen me', vertelt de Luikse actrice Laura Sépul (38). Daarom komt haar carrière pas nu op volle kruissnelheid. Ze kreeg net telefoon van Indra Siera, regisseur van Professor T.: zij speelt in februari de hoofdrol in zijn nieuwste serie. Haar hele leven begint eindelijk te kloppen, zegt ze. Tegelijk sms't ze wild naar levensgezel Geert Van Rampelberg (45), die ons in de serie Black-out weer met zijn talent én zijn mannelijkheid verwent. Vier jaar geleden zag ze hem op de set van een kortfilm: 'Hij liep voorbij en ik dacht: wat is dát?!'
Lees verder

Vandaag is het Dag tegen Kanker. Voor zij die kanker hebben is het elke dag een dag tegen kanker
Mark Coenen is columnist.
Lees verder

Nederland vergaste al 2,6 miljoen nertsen om Covid-19 in te dijken
Meer dan de helft van de nertsensector in Nederland is weggevaagd sinds de uitbraak van Covid-19. Er zijn tot nu toe al 2,6 miljoen nertsen, die het virus kunnen overkrijgen en verspreiden, vergast.
Lees verder

Nabestaanden van miljardair die in gletsjerspleet viel, vechten om erfenis
Een vermoedelijk bij een bergsporttraining omgekomen detailhandelaar is officieel nog niet doodverklaard. Zijn weduwe wil dat voorlopig zo houden, zijn broers beslist niet. Op de achtergrond speelt een miljoenenkwestie.
Lees verder

Sporten is gezond, maar niet in Japan: het bloed vloeit in de judozaal
Een kind met talent voor sport is in het ene land veiliger dan in het andere. Japan en Noorwegen zijn twee extremen. In Japan zijn meer dan honderd kinderen overleden door de keiharde trainingen en straffen in de judozaal. Noorwegen daarentegen wil de jeugd zo lang mogelijk onbezorgd laten sporten. Selectieteams zijn uit den boze voor kinderen onder de dertien jaar.
Lees verder

Live - Rode kruis stuurt crisisvrijwilligers naar woon-zorgcentra in nood
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

'We kunnen het niet meer aan, tijd voor drastische maatregelen': Brusselse huisarts luidt alarmbel
Het aantal besmettingen in Brussel loopt de laatste weken op, net als het aantal mensen dat zich laat testen op het coronavirus. Dat zorgt voor toenemende druk bij huisartsen en ziekenhuizen. Volgens Elisabeth Wallays, coronacoördinator van de Brusselse huisartsenkring, is het te laat om in te zetten op testen en contactopsporing. 'Er moeten eerst drastische maatregelen komen', zegt ze bij de VRT.
Lees verder

UGent stapt over naar code rood, zo veel mogelijk lessen op afstand
De UGent stapt als eerste onderwijsinstelling over op code rood voor alle onderwijsactiviteiten. Dat wil zeggen dat er geen hoorcolleges meer gegeven worden, en dat voor andere onderwijsactiviteiten speciale regels worden uitgewerkt.
Lees verder

UGent stapt over naar code rood, zoveel mogelijk lessen op afstand
De UGent stapt als eerste onderwijsinstelling over op code rood voor alle onderwijsactiviteiten. Dat wil zeggen dat er geen hoorcolleges meer gegeven worden, en dat voor andere onderwijsactiviteiten speciale regels worden uitgewerkt.
Lees verder

Morgen dan toch coronatests voor woon-zorgcentra
Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is er intensief overleg geweest met het federale testplatform en zal er vrijdag toch extra testcapaciteit zijn voor de Vlaamse woon-zorgcentra. 'We hebben voor vrijdag bijkomende testen voor Vlaamse woon-zorgcentra gevraagd en gekregen', zo tweet de CD&V-minister.
Lees verder

Het weerbericht: voor de toekomst verwachten we natte winters, droge lentes, hete zomers
In een nieuw klimaatrapport schetst het KMI een grimmig toekomstbeeld. Snikhete zomers, natte winters en in een worstcasescenario stijgt het kwik op het einde van de eeuw met 5 graden Celsius. De vier belangrijkste conclusies op een rij.
Lees verder

Nieuw klimaatrapport: België warmt tot 5 graden op tegen 2100
Het KMI voorspelt voor ons land een opwarming van 5 graden Celsius tegen 2100, indien de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen. Bij dat worstcasescenario horen drie keer zoveel hittegolven in stedelijk gebied, die bovendien intenser en langer zullen zijn.
Lees verder

Geslaagd experiment bij vrouwenbeweging: van 36 uur naar 30 uur werken voor zelfde loon
Minder uren werken voor hetzelfde loon en toch de baas content houden: het kan perfect. Dat blijkt uit een experiment van de vzw Femma waarin de werknemers een jaar lang 30 uur in plaats van 36 uur gingen werken. 'Dit 'nieuwe voltijds' zorgt voor een rijker, rustiger leven.'
Lees verder

Kan een langere herfstvakantie het aantal besmettingen terugdringen?
Wallonië verlengt de herfstvakantie tot 11 november in een poging om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens sommige experten zou dit kunnen helpen bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen, maar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts moet er niets van weten.
Lees verder

Kan herfstvakantie van twee weken aantal besmettingen terugdringen?
Noord-Ierland verlengt de herfstvakantie en houdt de scholieren maandag al van de schoolbanken, een week vroeger dan voorzien. Dat doet het land nadat experten hadden verkondigd dat dit zou kunnen helpen bij het terugdringen van het aantal coronabesmettingen. Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, moet er alvast niets van weten.
Lees verder

Live - Coronavirus: Overlegcomité morgen om 14 uur bijeen
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Live - Coronavirus: Wallonië verlengt herfstvakantie tot 11 november
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

'Sla je ontbijt over, dat heb je nergens voor nodig'
Diabetes type 2 is in ijltempo geëvolueerd van een zeldzame aandoening tot een hardnekkige epidemie, voornamelijk bij veertigplussers. Zo'n 6 procent van alle Belgen krijgt vandaag diabetesmedicatie voorgeschreven, en bij 65-plussers is dat zelfs 17 procent. Een verkeerde aanpak, volgens de Canadese nierspecialist Jason Fung. Hij ziet meer heil in vasten dan in pillen. 'Een ziekte die met voeding te maken heeft, kun je onmogelijk genezen met medicijnen.'
Lees verder

'Sla je ontbijt over, dat heb je nergens voor nodig': weg met diabetes type 2
Diabetes type 2 is in ijltempo geëvolueerd van een zeldzame aandoening tot een hardnekkige epidemie, voornamelijk bij veertigplussers. Zo'n 6 procent van alle Belgen krijgt vandaag diabetesmedicatie voorgeschreven, en bij 65-plussers is dat zelfs 17 procent. Een verkeerde aanpak, volgens de Canadese nierspecialist Jason Fung. Hij ziet meer heil in vasten dan in pillen. 'Een ziekte die met voeding te maken heeft, kun je onmogelijk genezen met medicijnen.'
Lees verder

1 op de 3 ervaart meer mentale klachten na corona: 'Zeg nooit tegen iemand dat hij minder moet piekeren'
Een op de drie Vlamingen ervaart meer mentale klachten na corona. Dat blijkt uit verschillende parameters. 'Deze cijfers geven aan dat goed één op de drie mensen verhoogde klachten ervaart die het dagelijks functioneren mogelijks ondermijnen. Ver van oké', zegt prof. dr. Elke Van Hoof, klinisch psycholoog aan de VUB.
Lees verder

VUB-rector Caroline Pauwels test positief op coronavirus
VUB-rector Caroline Pauwels heeft positief getest op het coronavirus Dat heeft de communicatiedienst van de Brusselse universiteit laten weten. De rector (die behandeld wordt voor kanker, red.) vertoont milde symptomen.
Lees verder

Twitter en Facebook onder vuur na blokkeren artikel over Biden en zijn zoon
Twitter en Facebook worden bekritiseerd omdat ze een artikel over de Oekraïne-activiteiten van Joe Biden en zijn zoon Hunter in de ban hebben gedaan. Twitter blokkeert het doorlinken van het stuk en Facebook beperkt de verspreiding. Volgens president Trump nemen ze Biden in bescherming. Gebruikers spreken van censuur.
Lees verder

Live - Premier De Croo: 'Er zijn extra maatregelen nodig'
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Koning Filip ontmoet prinses Delphine: 'Het was een warme ontmoeting'
Koning Filip en prinses Delphine hebben elkaar vorige vrijdag voor het eerst ontmoet. Dat laten beiden weten in een gezamenlijke mededeling die het Paleis verspreidde.
Lees verder

Nederland zet vanaf volgende maand supersnelle blaastest voor corona in
In testcentra in Nederland wordt vanaf november een supersnelle blaastest ingezet die uitwijst of de lucht die iemand uitademt mogelijk sporen van het coronavirus bevat. Het apparaat, van Nederlandse makelij, kan bij ongeveer driekwart van de bezoekers direct zeggen dat ze geen Covid hebben en geldt als een voorselectie.
Lees verder

NOS haalt logo's van satellietwagens na aanhoudende bedreigingen
De NOS, de nieuwsdienst van de Nederlandse publieke omroepen, heeft van de satellietwagens waarmee op locatie wordt gewerkt de logo's afgehaald. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen van medewerkers, meldt de NOS op haar website.
Lees verder

Thuiswerk verplicht, één nauw contact of een avondklok: deze strengere maatregelen liggen op tafel
Er komen strengere maatregelen om het coronavirus in te dijken. Thuiswerk wordt zo veel mogelijk verplicht. De horeca kan bijkomende beperkingen verwachten, er wordt nagedacht over een avondklok, en mogelijk worden ook de nauwe contacten verder teruggeschroefd.
Lees verder

Wel strenger, maar geen lockdown: overlegcomité vergadert vandaag
Er komen strengere maatregelen om het coronavirus in te dijken. Thuiswerk wordt zo veel mogelijk verplicht. De horeca kan bijkomende beperkingen verwachten, er wordt nagedacht over een avondklok, en mogelijk worden ook de nauwe contacten verder teruggeschroefd.
Lees verder

'Dat er iets zwaars moet gebeuren, is duidelijk': deze strengere maatregelen liggen op tafel
Er komen strengere maatregelen om het coronavirus in te dijken. Thuiswerk wordt zo veel mogelijk verplicht. De horeca kan bijkomende beperkingen verwachten, er wordt nagedacht over een avondklok, en mogelijk worden ook de nauwe contacten verder teruggeschroefd.
Lees verder

'De Giro symboliseert wederopstanding, nu stoppen zou zo'n klap zijn voor Italië'
Nu Covid-19 heeft toegeslagen onder de wielrenners van de Ronde van Italië, is het onzeker of het peloton eindbestemming Milaan zal halen. Van een domper op het sportfestijn is (nog) geen sprake, maar de kans dat de stekker eruit getrokken wordt, is groot. We bellen met Jarl van der Ploeg, die na de Giro stopt als Italië-correspondent.
Lees verder

Hoe feministisch is De Croo I echt?
De abortusversoepeling is verder af dan ooit. Beloofde maatregelen voor gelijke pensioenen, lonen en kansen blinken uit in vaagheid. Experts wikken het feministische gehalte van De Croo I. 'Het glazen plafond breken? Klinkt leuk, maar de 'sticky floor' waar vrouwen aan blijven kleven is belangrijker.'
Lees verder

Syriëstrijdster samen met drie kinderen teruggekeerd naar België
De Vilvoordse Syriëstrijdster Noura Firoud (24) is met haar haar drie kinderen vanuit Turkije teruggekeerd naar België. Het parket Halle-Vilvoorde zal zich nu ontfermen over de drie minderjarige kinderen van de vrouw.
Lees verder

VRT-personeel eist juridische actie na wantoestanden: 'We zijn woedend'
Het VRT-personeel wil de verantwoordelijken voor de misstanden bij de openbare omroep voor de rechter dagen. Ze vragen hun CEO om juridische stappen te ondernemen als het rapport van Audit Vlaanderen bewijs bevat van frauduleuze praktijken.
Lees verder

Greta Thunberg in intieme docu: 'Mijn leven lijkt wel een surrealistische film'
I Am Greta is een persoonlijk portret van iemand die liever niet geportretteerd wil worden. Het gaat om haar boodschap: wereldleiders moeten meer doen voor het klimaat. De film werd gisteren op het Gentse filmfestival voorgesteld door Anuna De Wever.
Lees verder

Turkije houdt vliegtuig Griekse minister tegen, Frankrijk en Duitsland waarschuwen Ankara
Turks pesterijtje? Een vliegtuig met de Griekse minister van Buitenlandse Zaken aan boord, onderweg van Bagdad naar Athene, werd woensdag enige tijd niet toegelaten tot het Turkse luchtruim. Pas toen de piloot waarschuwde dat hij nauwelijks genoeg brandstof had om terug te vliegen naar Athene, gaven de Turkse luchtvaartautoriteiten toestemming.
Lees verder

Live - Eerste gemeenschappelijke EU-coronakaart kleurt overwegend rood
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

En zo speelt onze koning dus, nogal onverwachts, een hoofdrol in deze sombere tijden
Cathy Galle is journalist bij De Morgen.
Lees verder

Trump en Biden strijden om aandacht tijdens aparte tv-interviews. Waar moeten we op letten?
Donald Trump en Joe Biden laten zich donderdagavond (2 uur Belgische tijd) tijdens twee aparte bijeenkomsten ondervragen door kiezers.
Lees verder

Koning Filip erkent prinses Delphine wél: 'Eigenlijk zijn ze beiden slachtoffer van de relatie tussen Albert en Sybille'
Koning Filip doet wat zijn vader de voorbije twintig jaar steeds rigoureus heeft geweigerd: zijn halfzus Delphine in de armen sluiten. Hiermee toont de vorst zich als een familieman van de 21ste eeuw, die nieuw samengestelde gezinnen niet schuwt.
Lees verder

Vuurwerk blijft uit bij 'vragenuurtje' van Trump en Biden
De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdagavond in een zogenaamde "town hall meeting", een vragenuurtje, gezegd dat de coronapandemie in de Verenigde Staten vrijwel voorbij is. Terwijl de president geprikkeld zijn aanpak van de corona-epidemie verdedigde, kreeg hij in het gelijktijdige vragenuur van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden het verwijt dat hij "niets" heeft gedaan om het virus te stoppen.
Lees verder

Bijna 2.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen
Er liggen momenteel 1.949 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 327 op intensieve zorgen. Gisteren lagen er 1.777 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

'Geen discussie. Bo Coolsaet heeft mij verkracht', nieuw proces tegen uroloog draait uit op urenlange uitputtingsslag
'Bo Coolsaet heeft mij verkracht en daar is geen enkele discussie over mogelijk.' Pas laat gisteravond kreeg ook J. het woord op het nieuwe proces tegen de Antwerpse uroloog Bo Coolsaet.
Lees verder

Corona geeft luchthaven van Luik vleugels: verdeling van medisch materiaal zorgt voor stevige winsten
Terwijl de passagiersluchtvaart letterlijk en figuurlijk aan de grond zit, bloeit de luchthaven van Luik als nooit tevoren. Ze profiteert van haar jarenlange focus op vracht en werd in de coronacrisis hét Europees verdeelcentrum voor medisch materiaal.
Lees verder

Misverstanden over Coronalert: 'App werkt niet als ratel voor melaatse'
Al meer dan een miljoen Belgen hebben Coronalert geïnstalleerd, de app die moet helpen bij de contactopsporing. Er circuleren nog wel wat misverstanden over de app. Wat doet die precies? En vooral, waarvoor dient ze niet?
Lees verder

Overlegcomité buigt zich vanaf 14u over bijkomende maatregelen tegen coronagolf
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Sekswerkers in Antwerpen zien amper klanten: 'Perfect veilig, maar niemand komt'
De tweede coronagolf laat zich goed voelen in de Antwerpse rosse buurt. Uit schrik voor het virus blijven de klanten er massaal weg. En het ziet er niet meteen naar uit dat ze snel zullen terugkeren. 'Er gebeuren sociale drama's', zegt Violett, het steunpunt voor sekswerkers in Vlaanderen.
Lees verder