Doorgaan naar hoofdcontent

Navalni: ‘Poetin zit achter vergiftiging’

Navalni: 'Poetin zit achter vergiftiging'

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni stelt president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor zijn recente vergiftiging. Hij doet dat donderdag in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. 'Andere versies van wat er is gebeurd, heb ik niet', aldus de 44-jarige Navalny.

Lees verder

KLM bereikt akkoord over besparingen met vakbonden cabine- en grondpersoneel

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft een principeakkoord bereikt met de vakbonden van het cabine- en grondpersoneel over besparingen. Met de piloten is er nog geen principeakkoord, zegt de directie. De tijd dringt.

Lees verder

Livestream. Volg hier de eedaflegging van de regering-De Croo

De terugkeer van Frank Vandenbroucke, drie gloednieuwe CD&V'ers en iedereen baas op eigen terrein: de regering-De Croo verrast meteen met de samenstelling. Om 10 uur legt de gloednieuwe federale regering de eed af op het Paleis. Hierboven kan u de eedaflegging live volgen.

Lees verder

Kunstenaar Jan De Cock in de knoei met 'vervalste identiteitskaart'

's Lands bekendste beeldend kunstenaar Jan De Cock (44) vervalste 'op amateuristische wijze' documenten om een huurwaarborg van een kwart miljoen euro terug te krijgen. Dat bevestigd het gerecht na een klacht van de huurbaas. De Cock ontkent, maar riskeert tien maanden cel.

Lees verder

Ook twee politieagenten opgepakt bij grote drugsactie

Oud-rijkswachter Willy Van Mechelen is niet de enige (ex)- politieman die verdacht wordt van betrokkenheid van smokkelen van cocaïne langs de Antwerpse haven. Vanochtend zijn in hetzelfde dossier ook twee ervaren agenten van de lokale politie opgepakt. Dat vernam De Standaard.

Lees verder

Chrissy Teigen openlijk over verlies kindje naar miskraam

Supermodel Chrissy Teigen (34) en haar echtgenoot, muzikant John Legend (41), verloren hun derde kindje door een miskraam. Dat meldt het koppel zelf via sociale media, waarin ze spreken over 'diepe pijn'.

Lees verder

Trek-Segafredo zet Amerikaanse neoprof op non-actief na politieke tweet

Wielerploeg Trek-Segafredo laat de Amerikaan Quinn Simmons (19) voorlopig geen wedstrijden meer afwerken. Het team zet hem op non-actief omdat hij volgens hen over de schreef ging op Twitter. 'Spijtig genoeg maakte Quinn Simmons online statements die we ervaren als opruiend, verdelend en schadelijk voor het team, het profwielrennen , de fans en de positieve uitkomst van onze sport', klonkt het in het persbericht.

Lees verder

Regering-De Croo is meest vrouwelijke ooit

De helft van de twintig bekende regeringsleden zijn vrouwen. De gemiddelde leeftijd ligt met 45 jaar ook laag. Het kernkabinet blijft wel een mannenclub.

Lees verder

Club Brugge weigert bod van meer dan 15 miljoen euro op Hans Vanaken

De interesse van West Ham in Hans Vanaken wordt steeds concreter. Club Brugge weigerde een bod van meer dan 15 miljoen euro van de Engelsen.

Lees verder

Buitenland over onze nieuwe regering: 'Vertrouwen van de burger moet herwonnen worden'

België heeft zestien maanden na de verkiezingen een regering, en dat hebben ze ook in het buitenland geweten. Onze formatie deed de Nederlandse krant de Volkskrant 'soms denken aan een klucht', en het Spaanse El Mundo noemt Alexander De Croo's 'Sophie Michel'-verspreking symbolisch.

Lees verder

Zeker 60 arrestaties in Hongkong na illegale demonstratie

De politie in Hongkong heeft donderdag 62 mensen opgepakt tijdens illegaal protest. Op 1 oktober viert China de nationale feestdag, en traditioneel komen die dag veel inwoners van Hongkong op straat om hun onvrede te uiten. De autoriteiten hadden die demonstraties dit jaar echter verboden.

Lees verder

Motorcrosser Kevin Strijbos zet na heupoperatie punt achter seizoen vol blessureleed

Motorcrosser Kevin Strijbos komt dit jaar niet meer in actie. Via Instagram laat hij donderdag weten dat hij door een heupoperatie een punt heeft gezet achter zijn seizoen. Voor de 35-jarige Antwerpenaar is 2020 een jaar om snel te vergeten.

Lees verder

Franse marine begeleidt migranten in bootjes naar Britse wateren

De Franse marine escorteert bootjes met migranten tot in Britse wateren. Dat veroorzaakt spanningen tussen Londen en Parijs, terwijl het aantal migranten dat in een bootje Engeland bereikt nog nooit zo hoog was.

Lees verder

VUB blijft dan toch in code geel

De Vrije Universiteit Brussel schakelt niet naar code oranje, maar blijft code geel hanteren. Eerder had de universiteit aangekondigd na de eerste week van het academiejaar over te schakelen.

Lees verder

LIVE. Premier De Croo legt regeerverklaring af in Europees Parlement

De regering-De Croo is een feit. Vanmorgen legden alle regeringsleden de eed af in het Paleis en nu is het aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om zijn regeerverklaring af te leggen. Door de coronamaatregelen vindt die uitzonderlijk niet plaats in de Kamer maar in het Europees Parlement. Volg de regeerverklaring hierboven live vanaf 14 uur.

Lees verder

Wie zijn de Proud Boys, de extreemrechtse groep die van Trump 'paraat moet staan'?

De Amerikaanse president Donald Trump weigerde tijdens het eerste verkiezingsdebat om extreemrechts en witte suprematisten te veroordelen. Integendeel, Trump richtte zich expliciet tot de 'Proud Boys' en vroeg de extreemrechtse leden van die beweging om 'alert te blijven' voor extreemlinks. Na veel heisa zegt Trump nu dat hij die groep niet kent.

Lees verder

Britse regering wil migranten op oude veerboten of verre eilanden

De Britse regering is naar verluidt van plan om ontmantelde veerboten als verblijfscentra voor asielzoekers in te zetten. Migranten zouden daar gehuisvest kunnen worden tot hun asielstatus uitgeklaard is, zo citeert de krant The Times.

Lees verder

Veerdienst tussen Zeebrugge en Hull geschrapt

P&O Ferries zet de verbinding tussen Zeebrugge en Hull in het Verenigd Koninkrijk stop. Dat bevestigt het ferrybedrijf. De Brexit en de coronacrisis zouden aan de basis liggen van de beslissing.

Lees verder

'Meest gehate bedrijf' is hit op de beurs

Uitgespuwd door velen, en nog nooit winst gemaakt. Toch is de Amerikaanse firma Palantir gewild op de beurs, en 22 miljard dollar waard.

Lees verder

Eerste match in Serie A uitgesteld door corona na 15 besmettingen bij Genoa

Het competitieduel in de Serie A van zaterdag tussen Genoa en Torino gaat niet door. Dat bevestigde Torino donderdag.

Lees verder

(Bijna) geen enkele stem gekregen en toch minister

De regering-De Croo telt drie ministers die niet via de kiezer passeerden, en nog eens drie die alleen lokaal verkozen waren. Kan dat? En is dat uitzonderlijk?

Lees verder

Natte omstandigheden en dus wint Mads Pedersen sprint in BinckBank Tour voor Jasper Philipsen en Pascal Ackermann

De Deen Mads Pedersen (Trek-Segafredo) heeft donderdag de tweede etappe in de BinckBank Tour gewonnen na een massaspurt. Hij was nipt sneller dan onze landgenoot Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en de Duitser Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe). Pedersen wordt ook de nieuwe leider, al staat hij met dezelfde tijd genoteerd als Philipsen. Jonas Rickaert, die de ontsnapping van de dag kleurde, rukt dankzij de boniseconden op naar de derde plek in het algemene klassement.

Lees verder

Vol-au-vent zonder vlees? Dat maak je zo

Steeds meer consumenten zijn op zoek naar plantaardige producten. Om geen afstand te moeten doen van een aantal klassiekers, zoals vol-au-vent, tomatensoep met balletjes of pannenkoeken, deelt Bond beter leefmilieu (BBL) recepten voor deze gerechten, maar dan een volledig plantaardige variant.

Lees verder

Indrukwekkende Novak Djokovic wint zonder moeite en bereikt derde ronde op Roland Garros

's Werelds nummer een Novak Djokovic heeft zich donderdag geplaatst voor de derde ronde (zestiende finales) op Roland Garros, het derde en meteen ook laatste grandslamtoernooi van het seizoen.

Lees verder

Zieke Alison Van Uytvanck moet opgeven op Roland Garros

Na een lijdensweg van 48 minuten staakte een zieke Alison Van Uytvanck (WTA 65) haar tweede ronde-duel tegen Irina Bara (WTA 142). In het enkelspel blijft aldus alleen nog Elise Mertens over namens België.

Lees verder

Bijna 3,6 miljoen mensen hebben gratis NMBS-rittenkaart aangevraagd

Bijna 3,6 miljoen mensen hebben de gratis twaalfrittenkaart voor de trein aangevraagd. Het initiatief moet het binnenlands toerisme ondersteunen.

Lees verder

Premier De Croo ontvangt toepasselijk cadeau van uittredend premier Wilmès

Wissel van de macht: de eerste dag voor Alexander De Croo (Open VLD) betekent ook de laatste dag voor uittredend premier Sophie Wilmès (MR). Vandaag gaf ze niet alleen de sleutel van de Wetstraat 16 door aan de nieuwe eerste minister, maar ook een toepasselijk geschenk. Ontdek het in de video hierboven.

Lees verder

Voormalig VRT-reporter Fred Janssen overleden

Fred Janssen, voormalig programmamaker en reporter van de openbare omroep, is overleden. Met programma's zoals Echo, Terloops, Afrit 9 en NV De Wereld bracht hij de 'gewone man' op televisie.

Lees verder

Club Brugge treft Zenit, Borussia Dortmund en Lazio in Champions League

Een makkelijke loting is het niet, maar Club Brugge heeft wel de echte topnamen in de Champions League vermeden. De landskampioen belandt in groep F, met Zenit Sint-Petersburg, Dortmund en Lazio Roma.

Lees verder

Niet Kevin De Bruyne maar Robert Lewandowski is 'UEFA Speler van het Jaar'

Niet Kevin De Bruyne maar Robert Lewandowski is de 'UEFA PLayer of the Year'. Dat werd bekendgemaakt in het Zwitserse Nyon, op de hoofdzetel van de UEFA, tijdens de loting voor de groepsfase van het nieuwe Champions League-seizoen. Bij de vrouwen werd Penille Harder (Wolfsburg/Chelsea) uitgeroepen tot Speelster van het Jaar.

Lees verder

'Twittermoordenaar' pleit schuldig voor negen moorden

De Japanse Takahiro Shiraishi (29) pleitte woensdag schuldig voor moord en het ontleden van lichamen. De man ging op Twitter op zoek naar kwetsbare mensen met zelfmoordgedachten. Uiteindelijk kon hij in 2017 negen slachtoffers maken.

Lees verder

Westerlo zit nog met acht coronapositieven en moet derde match op rij uitstellen

Het competitieduel tussen Westerlo en RWDM van komende zaterdag in de 1B Pro League wordt opnieuw uitgesteld op basis van het coronaprotocol. Na de tests van woensdag blijven er bij Westerlo nog acht positieve tests over. Eerder werden de wedstrijden van de Kemphanen tegen Deinze (tot twee maal toe) en Club NXT al uitgesteld omwille van coronabesmettingen.

Lees verder

Goed nieuws voor fans van Belgische teams in Europa: UEFA staat (beperkt aantal) thuissupporters toe matchen bij te wonen

Meteen na de loting van de Champions League kwam de Europese voetbalbond UEFA met goed nieuws voor de voetbalfan. De UEFA staat vanaf vanaf volgende week toe dat dertig procent van de stadions gevuld zullen zijn met thuissupporters tijdens Europese matchen. Dat wil zeggen dat fans van Club Brugge, AA Gent, Antwerp en Standard en Charleroi (indien ze vanavond doorstoten) hun team alsnog live in actie kunnen zien in Europa. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de plaatselijke autoriteiten akkoord zijn.

Lees verder

Delphine Boël is nu officieel prinses van België

Delphine Boël is nu officieel prinses van België. Dat blijkt uit een arrest van het hof van beroep. Boël zal nu de familienaam van haar biologische vader, Koning Albert II, dragen en dus door het leven zal gaan als 'Delphine van Saksen-Coburg'. Dat werd bevestigd aan de redactie van De Standaard.

Lees verder

STVV huurt rechtsachter van Inter Milaan

Sint-Truiden heeft donderdag de transfer van Georgios Vagiannidis geofficialiseerd. De negentienjarige Griek, een rechtervleugelverdediger, komt op huurbasis over van Inter Milaan. Vagiannidis is na Facundo Colidio de tweede speler die STVV huurt van het team van Rode Duivel Romelu Lukaku.

Lees verder

Verdeelde reacties bij Club Brugge op Champions League-loting: "Minder sexy, maar uitdaging blijft groot"

De meningen bij Club Brugge over de gelote ploegen in de Champions League waren donderdag verdeeld. De landskampioen mist dit jaar de poule met grote namen. Al wil dat volgens trainer Philippe Clement niet zeggen dat de uitdaging minder groot is. "De groep is minder sexy dan vorig jaar naar de buitenwereld toe maar het zijn wel ploegen met een hoger budget dan dat van ons", aldus de Brugse T1.

Lees verder

Boeddhisten blij met erkenning: 'Geld is oké, maar onze leer in de gevangenis is belangrijker'

Na veertien jaar lobbyen wordt het boeddhisme als niet-conventionele levensbeschouwing erkend. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord. Het boeddhisme zal dus geld krijgen om zijn filosofie te verspreiden. 'We zijn heel blij', zegt Carlo Luyckx, de voorzitter van de Boeddhistische Unie van België (BUB). 'Nu krijgen we eindelijk toegang tot ziekenhuizen en gevangenissen.'

Lees verder

Anderlecht is overbodige speler kwijt: James Lawrence definitief naar St. Pauli

Anderlecht is opnieuw verlost van een overbodige speler. Verdediger James Lawrence trekt na zijn uitleenbeurt van vorig seizoen op definitieve basis naar de Duitse tweedeklasser Sankt Pauli. De 28-jarige Welshman, zesvoudig international, ondertekende een overeenkomst voor twee seizoenen bij de Duitse cultclub.

Lees verder

Education First verschijnt met knotsgek wielertruitje voor de Giro: lelijkste outfit ooit?

Team Education First heeft donderdagavond zijn truitje voor de Giro bekendgemaakt. Ploegmanager Jonathan Vaughters tweette een foto van een wielershirt dat er op zijn zachtst gezegd, euh, opvallend uitziet. Donald Duck, knotsgekke patronen… het heeft het allemaal. "Welkom in de toekomst, wielernerds", schrijft hij eronder.

Lees verder

Reconstructie | Hoe Kristof Calvo geen minister voor Groen werd

Niemand bij Groen twijfelt aan de capaciteiten van Petra De Sutter als vicepremier. Maar de manier waarop Kristof Calvo woensdagnacht werd kaltgestellt, zet bij diverse prominente groenen kwaad bloed.

Lees verder

Charleroi mist afspraak met Europese geschiedenis

Sporting Charleroi zal alles op de Belgische competitie moeten zetten. De Karolo's verloren met 1-2 van Lech Poznan en gaan niet naar de poules van de Europa League. Toch een gemiste kans, want Rezaei miste een penalty en de Polen speelden het laatste kwartier met tien.

Lees verder

Zwarte vrouwen krijgen controle over Instagram beroemdheden voor Britse 'Black history month'

De Britse 'Black history month' ging donderdag van start. Om de boodschap kracht bij te zetten mochten meer dan 70 zwarte vrouwen met een sterk verhaal het Instagramaccount van evenveel witte vrouwen, die samen een bereik hebben van 175 miljoen volgers, overnemen.

Lees verder

Twee verdedigers tackelen elkaar, derde loopt bal in eigen doel: goal die wereld rondgaat maakt AA Gent reekshoofd

De wedstrijd was nog volop bezig of de goal ging al de wereld rond, want de manier waarop FC Kopenhagen zich in de laatste voorronde van de Europa League tegen het Kroatische Rijeka in de voet schoot, was al te gek om los te lopen. Zelfs wereldkampioen schaak Magnus Carlsen deelde de beelden op zijn officiële Twitteraccount: "Ze zijn blijkbaar een nieuwe Chaplin-film aan het opnemen in Kopenhagen!"

Lees verder

Standard voor derde jaar op rij naar groepsfase Europa League: Amallah haalt de trekker over tegen Hongaren

Een helft goed spelen bleek voldoende voor Standard om door te stoten naar het hoofdtoernooi van de Europa League. De Hongaren van Fehervar gingen de rust in met een ­0-1-voorsprong, maar de Rouches zetten de scheve situatie daarna recht. Selim Amallah velde met twee rake strafschoppen het verdict: 3-1. Sporting Charleroi zal alles op de Belgische competitie moeten zetten, de Karolo's verloren met 1-2 van Lech Poznan en gaan niet naar de poules van de Europa League.

Lees verder

Lazio Roma haalt Braziliaanse Belg Andreas Pereira aan boord

Andreas Pereira zet zijn carrière verder in Italië bij Lazio Roma. De Braziliaanse Belg landde donderdagavond in de Italiaanse hoofdstad. Hij moet vrijdagmorgen nog zijn medische testen afleggen en dan wordt de transfer helemaal officieel. De 24-jarige aanvallende middenvelder komt over van Manchester United. Lazio zou de middenvelder eerst een seizoen huren, met een aankoopoptie van 27 miljoen euro.

Lees verder

Divock Origi mist penalty in strafschoppenreeks en is met Liverpool al uitgeschakeld in de League Cup

De achtste finales zijn donderdag het eindpunt in de League Cup gebleken voor Liverpool en Fulham.

Lees verder

Tottenham en Toby Alderweireld halen de groepsfase van de Europa League na zeven goals tegen Maccabi Haifa

Tottenham heeft donderdagavond haar status eer aangedaan in de Europa League. De Spurs, met Toby Alderweireld negentig minuten centraal in de verdediging, plaatsten zich voor de poulefase dankzij een 7-2 zege tegen het Israëlische Maccabi Haifa.

Lees verder

Toptennissers uiten kritiek op organisatie Roland Garros: "We worden niet beschermd tegen corona"

Roland Garros doet weinig om de tennissers te beschermen tegen het coronavirus. Er is geen sprake van een bubbel op het grandslamtoernooi van Parijs, luidt de kritiek van de topspelers Alexander Zverev en Denis Shapovalov.

Lees verder

Barcelona wint ondanks vroege rode kaart ook tweede competitieduel

Nieuwe coach Ronald Koeman en FC Barcelona blijven vooralsnog foutloos in La Liga. Ondanks een rode kaart drie minuten voor rust voor Clément Lenglet wonnen de Catalanen met 0-3 bij Celta de Vigo.

Lees verder

Zo klinkt en botst het binnen Vivaldi

De regering-De Croo is vertrokken en zelf zijn de zeven partijen van de Vivaldi-coalitie alvast erg enthousiast. Maar is dat terecht? Wat zit er werkelijk in voor de groenen, socialisten, christendemocraten en liberalen?

Lees verder

Ziekenhuisopnames en overlijdens stijgen verder

Het aantal patiënten dat met covid-19 in de Belgische ziekenhuizen is opgenomen, blijft toenemen. Ook het aantal doden per dag blijft stijgen. Volgens voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano zijn nu 773 bedden ingenomen door coronapatiënten.

Lees verder

EU-landen vinden akkoord over Turkije en geven fiat voor sancties tegen Wit-Rusland

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben donderdagnacht het licht op groen gezet voor sancties tegen een veertigtal verantwoordelijken voor het geweld en de repressie in Wit-Rusland, in de nasleep van de presidentsverkiezingen van begin augustus. Die beslissing werd mogelijk gemaakt door een akkoord over een gemeenschappelijke verklaring ten aanzien van Turkije. Dat hebben Europese Raadsvoorzitter Charles Michel en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt.

Lees verder

Vijf landen, waaronder België, eisen bij VN uitleg van Rusland

Vijf Europese leden van de VN-Veiligheidsraad - Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Estland en Frankrijk - hebben in een brief uitleg gevraagd van Rusland over de vergiftiging van de Russische opposant Aleksej Navalni. De zaak betekent volgens de vijf 'een bedreiging voor de internationale veiligheid en vrede'.

Lees verder

Explosie Beiroet: Aanhouding bevolen van eigenaar en kapitein van betrokken schip

De rechter bevoegd voor het onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet heeft de aanhouding bevolen van de eigenaar en de kapitein van het schip dat het explosieve ammoniumnitraat vervoerde dat de ramp heeft veroorzaakt. Bij de ontploffing vielen meer dan 190 doden en duizenden gewonden.

Lees verder

Conflict Nagorno-Karabach: Honderden betogers tegen Azerbeidzjan in Brussel

Meer dan 600 mensen hebben donderdagavond volgens de politie aan het Schumanrondpunt in Brussel, in de buurt van de instellingen van de Europese Unie, betoogd tegen aanvallen van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach.

Lees verder

Ministerposten zetten stoelendans in gang in alle parlementen

De nieuwe ministers laten lege zetels achter in de parlementen. Wie volgt wie op? Een overzicht.

Lees verder

Cartoon van de dag - oktober 2020

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Donald en Melania Trump testen positief voor corona

De Amerikaanse president Donald Trump laat op zijn officiële Twitteraccount weten dat hij en zijn vrouw Melania positief hebben getest op corona.

Lees verder

Politie verspreidt signalement van 'Voetenman' die Gentse studentes lastigvalt

De politie van Gent heeft voor het eerst een officieel opsporingsbericht verspreid voor 'Voetenman'. Een onbekende man valt al jaren studentes lastig om aan hun voeten te zitten. Zeventien onder hen dienden al klacht in.

Lees verder

'Kinderen worden almaar vroeger bijziend'

Steeds meer kinderen moeten een bril dragen. Oogarts Patricia Delbeke maakt zich vooral zorgen over de opmars van bijziendheid. 'Speel vaker buiten, dat beschermt de ogen.'

Lees verder