Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 oktober 2020

NATIONS LEAGUE. Italië en Nederland houden het bij draw - Mbappé schenkt Frankrijk zege - Portugal wint ook zonder ...

HLN
NATIONS LEAGUE. Italië en Nederland houden het bij draw - Mbappé schenkt Frankrijk zege - Portugal wint ook zonder Ronaldo
In groep 1 van de A-divisie van de UEFA Nations League springt Polen na vier speeldagen over Nederland en Italië naar de leiding. Italië en Oranje speelden 1-1 gelijk in Bergamo. Polen haalde het met 3-0 van Bosnië en Herzegovina.
Lees verder

Poetsvrouw krijgt geen straf voor te vondeling leggen van 'Arthur'
De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een 39-jarige Poolse vrouw uit Antwerpen een opschorting van straf gegeven voor het te vondeling leggen van haar baby. De procureur had een celstraf van 8 maanden met uitstel gevorderd.
Lees verder

LIVE. Betere communicatie coronamaatregelen zorgt voor meer motivatie onder bevolking
De coronacijfers blijven in ons land, maar ook in andere Europese landen, met duizelingwekkende kracht toenemen. In steeds meer sectoren worden daarom nieuwe maatregelen getroffen. Cafés moeten weer om 23 uur dicht, alle universiteiten schakelen over naar code oranje, en de ziekenhuizen schalen het aantal bedden voor coronapatiënten op. Stevenen we stilaan af op een tweede lockdown? Volgens experts zitten we in de laatste fase. Lees in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Thaise regering treft harde maatregelen tegen massale protesten
De Thaise regering heeft donderdagochtend (plaatselijke tijd) hard opgetreden tegen de massale anti-regeringsprotesten door een nooddecreet uit te vaardigen en enkele aanvoerders van de protestbeweging op te pakken. Daarnaast verwijderde de politie betogers die een kamp buiten het kantoor van de premier hadden opgeslagen en de koninklijke autocolonne hinderden.
Lees verder

Brand in woonzorgcentrum: twee bewoners naar het ziekenhuis
Acht bewoners van een rusthuis in Brussel hebben een rookvergiftiging opgelopen bij een brand. Twee ouderen liggen in het ziekenhuis. Drie politiemensen raakten bevangen door de rook toen ze hielpen bij de evacuatie.
Lees verder

"Windmolenbouwers rijven miljoenen binnen met sjoemelsoftware": minister Demir ontdekt grootschalig misbruik subsidies
Niet alleen autoconstructeurs maken gebruik van sjoemelsoftware, ook bouwers van windmolens gebruiken elektronica om de boel te belazeren. Dat ontdekte Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). "Subsidies worden misbruikt, puur uit winstbejag", zucht ze. Demir greep in en voorkwam zo dat er straks 72 miljoen euro extra op de energiefactuur van gezinnen en bedrijven verschijnt.
Lees verder

Waarom is er een tekort? Hoe kan ik mij beschermen? Alle vragen over het griepvaccin beantwoord
Als je naar de apotheker gaat om je griepvaccin af te halen, is de kans groot dat de voorraad uitgeput is. De vraag is dit jaar enorm, want niemand wil in het ziekenhuis belanden met een Covid-19- én influenzabesmetting. Vanwaar het huidige tekort? En moeten we vrezen voor een zwaar griepseizoen boven op alle corona-ellende?
Lees verder

Weyts (N-VA) haalt slag thuis met code geel voor onderwijs, vakbonden kritisch: "Moeten serieuze veiligheidsvoorwaarden tegenover staan"
Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) haalt zijn slag thuis: alle leerlingen van het eerste kleuterklasje tot het zesde middelbaar mogen voltijds naar school blijven gaan. Maandag wordt waarschijnlijk wel naar code 'oranje' overgeschakeld, maar ook dan wil Weyts liefst álle leerlingen op de schoolbanken houden. "De schrik zit er goed in. Er zullen dan wel serieuze compensaties tegenover moeten staan", klinkt het kritisch bij de vakbonden.
Lees verder

Marc Degryse ziet ruimte voor verbetering: "De manier waarop IJsland de gelijkmaker mocht maken, kan eigenlijk niet"
Marc Degryse keek voor ons naar IJsland-België en zag vooral een grijze wedstrijd. Onze analist zag ook dat de kloof tussen de vaste waarden en hun stand-ins nog vrij groot is. "Er is toch nog veel progressie mogelijk. En ook nodig."
Lees verder

Waarom de Amerikanen blijven geloven dat Trump de verkiezingen wint - terwijl Biden hem stilaan verplettert in de polls
Zeventien procent. Zoveel staat Joe Biden op kop in één van de recentste polls. De grootste kloof in een kwarteeuw zo kort voor de verkiezingsdag. Toch blijft een meerderheid van de Amerikanen geloven dat Donald Trump zal winnen. Komt dat louter door het trauma van vier jaar geleden? Of is de hoop van Republikeinen en de vrees van Democraten nog altijd gegrond?
Lees verder

Geslaagd experiment bij vrouwenbeweging: van 36 uur naar 30 uur werken voor zelfde loon
Minder uren werken voor hetzelfde loon en toch de baas content houden: het kan perfect. Dat blijkt uit een experiment van de vzw Femma waarin de werknemers een jaar lang 30 uur in plaats van 36 uur gingen werken. "Dit 'nieuwe voltijds' zorgt voor een rijker, rustiger leven."
Lees verder

Ook Vlaamse overheid mogelijk dupe van prijsafspraken beveiligingsfirma's
De Vlaamse overheid heeft sinds 2016 meer dan 15 miljoen euro betaald voor contracten met beveiligingsbedrijven G4S, Securitas en Seris. Intussen lopen er onderzoeken naar prijsafspraken tussen die firma's. De vraag is dus of de Vlaamse overheid niet jarenlang te veel heeft betaald.
Lees verder

K3 gaat volgende maand weer optreden: "Hier kijken we ontzettend naar uit"
Goed nieuws voor K3-fans: Hanne, Marthe en Klaasje gaan opnieuw optreden. "Op een veilige manier, coronaproof kunnen 200 mensen per optreden meegenieten van alle K3-hits", klinkt het enthousiast. De ticketverkoop start op donderdagochtend.
Lees verder

ONZE OPINIE. De regering krijgt draagvlak op een dienblaadje (maar daar zal ze zorgvuldig mee om moeten gaan)
61% vindt de huidige coronabeperkingen te ­soepel, 84% is voorstander van strengere ­regels. Nee, deze resultaten hadden we niet ­verwacht toen we de Grote Corona Peiling ­lanceerden bij 1.000 Vlamingen. Met handen en voeten hebben virologen het ons de laatste ­dagen proberen uitleggen: dit gaat absoluut de verkeerde kant uit en een tweede lockdown is niet ondenkbaar. Het heeft effect gehad.
Lees verder

OVERZICHT. Bijna 1.800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, gemiddeld aantal besmettingen verdubbeld ten opzichte van week eerder
Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is sinds half mei geleden dat er nog zoveel Covid-19-patiënten in het hospitaal lagen. Alle cijfers blijven de verkeerde kant opgaan. Het trieste dagrecord van vrijdag 9 oktober is inmiddels bijgesteld naar 7.481 nieuwe besmettingen.
Lees verder

Al bijna 1.800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, gemiddeld aantal besmettingen verdubbeld ten opzichte van week eerder
Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het is sinds half mei geleden dat er nog zoveel Covid-19-patiënten in het hospitaal lagen. Alle cijfers blijven de verkeerde kant opgaan.
Lees verder

Milow maakt indruk in Nederlandse 'Liefde Voor Muziek': "Wat is het Vlaams mooi als hij het zingt"
Nadat hij het al deed in België en Duitsland, charmeert Milow (39) nu ook de Nederlanders in hun versie van 'Liefde voor muziek'. Het liedjesprogramma leverde de Leuvenaar, die er vanavond centraal staat, miljoenen streams op. Maar met de nummers optreden lukt door corona nog niet. "Het is jammer dat we dat succes nu niet kunnen voelen."
Lees verder

Football Talk. Anderlecht kan nog niet rekenen op aanwinst Mukairu - Vandenhaute wil praten met Fan Board
De papierwinkel is eindelijk afgerond. Eerstdaags vliegt Paul Mukairu (20) vanuit Turkije naar Zaventem. Anderlecht had gehoopt zijn huurling van Antalyaspor sneller op Neerpede te verwelkomen, maar daar besliste corona en een praktische rompslomp anders over. Het betekent wel dat Anderlecht komend weekend tegen OH Leuven geen beroep kan doen op de Nigeriaanse aanvaller. De andere aanwinsten Cullen en Miazga zijn in principe wel inzetbaar, mogelijk krijgt die laatste zelfs meteen een basisplaats ter vervanging van de positief geteste Vranjes. (PJC)
Lees verder

Fotografe Lieve Blancquaert houdt fotoshoot om slachtoffers van kanker te herdenken
Het is vandaag de 21ste Dag tegen Kanker, een initiatief van Kom op tegen Kanker om patiënten en hun naasten een hart onder de riem te steken. Ook één draagt zijn steentje bij.
Lees verder

INTERVIEW. Emma Corrin doet prinses Diana herleven in 'The Crown': "Het is angstaanjagend hoe hard ik op haar lijk"
Op het vierde seizoen van 'The Crown' is het nog een maand wachten, maar wij laten je nu al kennismaken met de actrice die de rol van prinses Diana vertolkt. Emma Corrin (24) slaagde erin de makers van de populaire Netflix-serie te overtuigen, ook al oogt haar cv nog bijzonder mager. "Toen ik de pruik voor het eerst opzette, schrok ik er zelf van hoe hard ik op haar lijk", lacht de Britse ster in wording.
Lees verder