Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 oktober 2020

LIVE. UGent naar code rood vanaf 26 oktober

HLN
LIVE. UGent naar code rood vanaf 26 oktober
De coronacijfers blijven in ons land, maar ook in andere Europese landen, met duizelingwekkende kracht toenemen. In steeds meer sectoren worden daarom nieuwe maatregelen getroffen. Cafés moeten weer om 23 uur dicht, alle universiteiten schakelen over naar code oranje, en de ziekenhuizen schalen het aantal bedden voor coronapatiënten op. Stevenen we stilaan af op een tweede lockdown? Volgens experts zitten we in de laatste fase. Lees in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Ook besmette zorgverleners blijven aan de slag in zwaarst getroffen rusthuis van Vlaanderen: "Met een bang hart. Maar opgeven doen we niet"
Woonzorgcentrum Andante in Menen is met 48 besmette bewoners en 28 besmette personeelsleden momenteel wellicht het zwaarst getroffen rusthuis in Vlaanderen. Ook elders staan woonzorgcentra opnieuw zwaar onder druk. Het aantal besmette personeelsleden is op vijf dagen tijd haast verdubbeld. Toch blijven ze vaak aan het werk. "Wij geven nooit op, daarvoor staan we in de zorg", stelt Lydia Van Coillie die in het Menense woonzorgcentrum werkt waar haar moeder verblijft.
Lees verder

Amerikanen blijven geloven dat Trump wint terwijl Biden hem stilaan verplettert in de polls
Zeventien procent. Zoveel staat Joe Biden op kop in één van de recentste polls. De grootste kloof in een kwarteeuw zo kort voor de verkiezingsdag. Toch blijft een meerderheid van de Amerikanen geloven dat Donald Trump zal winnen. Komt dat louter door het trauma van vier jaar geleden? Of is de hoop van Republikeinen en de vrees van Democraten nog altijd gegrond?
Lees verder

ONZE OPINIE. "De waarschuwingen van virologen en hulpverleners hebben effect gehad: het draagvlak voor strengere maatregelen ligt op een dienblaadje"
61% vindt de huidige coronabeperkingen te ­soepel, 84% is voorstander van strengere ­regels. Nee, deze resultaten hadden we niet ­verwacht toen we de Grote Corona Peiling ­lanceerden bij 1.000 Vlamingen. Met handen en voeten hebben virologen het ons de laatste ­dagen proberen uitleggen: dit gaat absoluut de verkeerde kant uit en een tweede lockdown is niet ondenkbaar. Het heeft effect gehad.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Als een avondklok volgens experts een efficiënte maatregel is, laten we die rationele keuze dan gewoon maken"
61% vindt de huidige coronabeperkingen te ­soepel, 84% is voorstander van strengere ­regels. Nee, deze resultaten hadden we niet ­verwacht, toen we de Grote Corona Peiling ­lanceerden bij 1.000 Vlamingen. Met handen en voeten hebben virologen het ons de laatste ­dagen proberen uitleggen: dit gaat absoluut de verkeerde kant uit en een tweede lockdown is niet ondenkbaar. Het heeft effect gehad.
Lees verder

Milow maakt indruk in Nederlandse 'Liefde Voor Muziek': "Wat is het Vlaams mooi als hij het zingt"
Nadat hij het al deed in België en Duitsland, charmeert Milow (39) nu ook de Nederlanders in hun versie van 'Liefde voor muziek'. Het liedjesprogramma leverde de Leuvenaar, die er vanavond centraal staat, miljoenen streams op. Maar met de nummers optreden lukt door corona nog niet. "Het is jammer dat we dat succes nu niet kunnen voelen."
Lees verder

INTERVIEW. Emma Corrin doet prinses Diana herleven in 'The Crown': "Ik kwam eigenlijk voor een job achter de schermen"
Op het vierde seizoen van 'The Crown' is het nog een maand wachten, maar wij laten je nu al kennismaken met de actrice die de rol van prinses Diana vertolkt. Emma Corrin (24) slaagde erin de makers van de populaire Netflix-serie te overtuigen, ook al oogt haar cv nog bijzonder mager. "Toen ik de pruik voor het eerst opzette, schrok ik er zelf van hoe hard ik op haar lijk", lacht de Britse ster in wording.
Lees verder

Extra deal hier, consultancyopdracht daar. En niemand weet hoeveel VRT eigenlijk betaalt
Een populair schermgezicht dat er via een ingenieus systeem van deelcontracten in slaagt een paar honderdduizend euro binnen te halen, royale contracten met productiehuizen of dure designmeubelen die na hun passage op tv spoorloos verdwijnen: het auditrapport van de VRT is vernietigend. Minister Dalle (CD&V) belooft beterschap.
Lees verder

De leegte zal groot zijn, de dag dat hij afzwaait: leider Lukaku nu ook als kapitein beslissend
Leading bij example. Eerste keer aanvoerder, zelfde succesrecept: alweer was Romelu Lukaku trefzeker. 55 doelpunten al, zeg. Deze machine is simpelweg niet te stoppen.
Lees verder

IN KAART. Brussel en Luik bijna aan viervoud van WHO-alarmdrempel positieve coronatesten: bekijk hier de situatie in uw regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft hoog. Er is sprake van een zorgwekkende stijging. Het ontdekken van lokale broeihaarden blijft dan ook enorm belangrijk. Deze grafieken en kaart tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Bo Coolsaet (81) verdedigt zich tegen vier jaar cel wegens verkrachting, aanklager vraagt vrijspraak
Op het Antwerpse hof van beroep staat vanmorgen Bo Coolsaet (81) terecht. De uroloog verdedigt zich tegen zijn veroordeling tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. De openbare aanklager zal opnieuw zijn vrijspraak vragen.
Lees verder

Bo Coolsaet (81) verdedigt zich tegen vier jaar cel voor verkrachting, aanklager vraagt vrijspraak
Op het Antwerpse hof van beroep staat donderdagmorgen Bo Coolsaet (81) terecht. De uroloog verdedigt zich tegen zijn veroordeling tot vier jaar cel, waarvan de helft effectief, voor de aanranding en verkrachting van een minderjarige patiënte. De openbare aanklager zal opnieuw zijn vrijspraak vragen.
Lees verder

Koele en bewolkte dag met af en toe opklaringen
Vandaag en morgen blijft het koel en meestal droog met wolken in het oosten en opklaringen in het westen, met maxima rond 12 graden in het centrum. Zaterdag is er meer ruimte voor de zon. Zondag is er dan opnieuw meer kans op enkele buien. De maxima liggen ook dan rond 12 of 13 graden in het centrum. Dat voorspelt het KMI.
Lees verder

Thibaut Courtois: "Eden Hazard zal binnen de kortste keren ontploffen"
In een uitgebreid interview met het Spaanse AS laat Thibaut Courtois (28) er geen twijfel over bestaan. "Wat ik zie van Eden Hazard op training... Hij zal binnen de kortste keren ontploffen."
Lees verder

Courtois: "Eden Hazard zal binnen de kortste keren ontploffen"
In een uitgebreid interview met het Spaanse AS laat Thibaut Courtois (28) er geen twijfel over bestaan. "Wat ik zie van Eden Hazard op training... Hij zal binnen de kortste keren ontploffen."
Lees verder

Michael C. Hall keert terug als moordlustige Dexter in nieuwe miniserie
Seriemoordenaar Dexter pakt zijn activiteiten weer op. De Amerikaanse zender Showtime gaat een miniserie maken waarin het verhaal uit de populaire show opgepakt wordt.
Lees verder

UGent stapt over naar code rood, zoveel mogelijk lessen op afstand
De UGent stapt als eerste onderwijsinstelling over op code rood voor alle onderwijsactiviteiten. Dat wil zeggen dat er geen hoorcolleges meer gegeven worden, en dat voor andere onderwijsactiviteiten speciale regels worden uitgewerkt.
Lees verder

Analisten zuchten bij diplomatische uitleg Martínez: "Het wordt steeds erger, hij kan toch eens zeggen dat het beter kan?"
Bondscoach Roberto Martínez was na de wedstrijd vol lof over de Rode Duivels. In de studio hoorden analisten Degryse en Mulder opnieuw hetzelfde liedje. "Ik vind hem een geweldige coach, hij heeft het vier jaar goed gedaan. Dat wil ik benadrukken. Maar om na deze wedstrijd zo trots te zijn, dat is erover", aldus Degryse.
Lees verder

Justyna rijdt rond met 'Q-music' als nummerplaat: "Mensen denken dat ik bij de zender hoor, en dat levert voordelen op"
Justyna is dol op auto's en op radiozender Qmusic. Ze vernoemde haar auto én boot er dan maar naar. En rondrijden met deze nummerplaat levert blijkbaar wel wat voordelen op in het verkeer.
Lees verder

Haagse feestvierders lappen regels massaal aan hun laars bij aftellen naar sluiting: "Volstrekt onverantwoord"
Bezoekers van een horecagelegenheid op het Plein in de Nederlandse stad Den Haag hebben op wel heel bijzondere manier 'gevierd' dat de horeca dicht moet. Rond 21.30 uur, een halfuur voor de verplichte sluitingstijd, werd er volop gedanst en feest gevierd. Van anderhalve meter afstand houden was geen sprake.
Lees verder