Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 oktober 2020

LIVE. Gemiddeld 10.454 nieuwe besmettingen per dag, alle provincies nu op niveau 4 in barometer - Geen publiek meer b...

HLN
LIVE. Gemiddeld 10.454 nieuwe besmettingen per dag, alle provincies nu op niveau 4 in barometer - Geen publiek meer bij profvoetbal - Ziekenhuizen naar fase 2a
De coronacijfers blijven drastisch toenemen in België. Na hun Franstalige collega's vinden nu ook de Vlaamse virologen dat een nieuwe lockdown moet overwogen worden. De teststrategie is sinds woensdag aangepast omdat laboratoria in ons land niet meer kunnen volgen. Intussen draaien de ziekenhuizen op volle toeren om ook de niet Covid-zorg te kunnen blijven bolwerken. Lees in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

LIVE. Persconferentie over nieuwe maatregelen om 9 uur - Geen publiek meer bij profvoetbal - Gemiddeld 10.454 nieuwe besmettingen per dag
De coronacijfers blijven drastisch toenemen in België. Na hun Franstalige collega's vinden nu ook de Vlaamse virologen dat een nieuwe lockdown moet overwogen worden. De teststrategie is sinds woensdag aangepast omdat laboratoria in ons land niet meer kunnen volgen. Intussen draaien de ziekenhuizen op volle toeren om ook de niet Covid-zorg te kunnen blijven bolwerken. Lees in dit liveblog de laatste ontwikkelingen over het coronavirus.
Lees verder

Wel verstrengingen, geen lockdown
Het Overlegcomité zou pas vanmiddag samenkomen, maar de ministers staken gisteravond - vanop afstand - al de koppen bij elkaar. Er werd beslist dat er opnieuw in lege stadions gevoetbald moet worden. Een algemene lockdown komt er voorlopig niet.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven dramatisch: gisteren net geen 500 mensen opgenomen in ziekenhuizen, maandag meer dan 12.500 besmettingen
Afgelopen maandag is bij 12.730 mensen in ons land het coronavirus vastgesteld, waarmee het gemiddeld aantal besmettingen verder door blijft stijgen en nu voor het eerst boven de 10.000 uitkomt. Ook in de ziekenhuizen blijft het de slechte kant op gaan, met gisteren 496 nieuwe opnames in een dag tijd. Het is van de piek in de eerste golf begin april geleden dat dat er nog zo veel waren.
Lees verder

Is een nieuwe lockdown nodig? "Er is nog marge om in te grijpen"
Viroloog Marc Van Ranst zit op het spoor van wat microbioloog Emmanuel André gisteren in deze krant zei: een nieuwe lockdown dringt zich op. In regeringskringen vernemen we dat een strikte lockdown vooralsnog niet in de pijplijn zit. We polsten bij andere experts hoe noodwendig zij zo'n lockdown achten.
Lees verder

Sterren uit een doosje: deze topchefs schakelen over op takeaway
Gerookte Oosterscheldepaling, met bloemkool, gepofte paprika, rettich en zee-egel. De kans dat u dit sterrenvoorgerechtje vanavond zelf fabriceert, is klein, maar dat hoeft ook niet. Je kan het gewoon bestellen en afhalen in het MAS in Antwerpen bij Viki Geunes van Zilte (**). En hij is lang niet de enige sterrenchef die voor takeaway kiest nu de restaurants dicht moeten blijven door corona.
Lees verder

Veel suspense in 'Familie' vanavond: "Dit was oorspronkelijk onze seizoensfinale"
Sterft Amélie? Of Jonas? Gaat het huwelijk van Jenny en Patrick door? Verraadt Hanne haar ontvoerder bij de politie? Veel vragen die deze avond een antwoord moeten krijgen in een extra spannende aflevering van 'Familie'. "Dit was oorspronkelijk onze seizoensfinale, maar door corona werd die in juni uitgesteld tot nu."
Lees verder

"Als kind vroeg ik al aan mijn ouders: 'Hoe geraak ik later op tv?'": zanger en acteur Aaron Blommaert (18), de Vlaamse Harry Styles
Mysterieus als Raven in 'Familie', een flapuit in realiteit. Aaron Blommaert (18) ontpopt zich na anderhalve maand in de populaire soap tot nieuwe chouchou van de dagelijkse tv-avond. Hij acteert, zingt en speelt gitaar op tv en in 't echt, en is ook nog lid van de boyband BOBBY - alsof hij de Vlaamse Harry Styles is. "Als kind vroeg ik al aan mijn ouders: 'Hoe geraak ik later op tv?'"
Lees verder

IOC nu al zeker van vaccin voor álle olympische atleten in Tokio 2021: "Ze rollen nu al van de band"
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) rekent op het coronavaccin om de Spelen voor alle atleten in Tokio 2021 te laten doorgaan. Al in het eerste trimester van 2021 zouden voldoende vaccins beschikbaar zijn: "Ze rollen nu al van de band", zegt BOIC-hoofdarts Johan Bellemans.
Lees verder

Goffin maakt in Antwerpen mislukte rentree na corona: "Ik had moeite om te ademen"
David Goffin kon zijn coronabesmetting en veertien dagen zonder tennis niet van zich afschudden. Het eerste reekshoofd was te wisselvallig - 52 onnodige fouten - en ging de boot in tegen kwalificatiespeler Giron.
Lees verder

Ongeoefende deelnemers in benauwende kostuums: coaches 'The Masked Singer' hebben zware taak
Snikheet en een beperkt zicht, maar vooral: nauwelijks lucht. Zingen met een groot masker is aartsmoeilijk, vraag dat maar aan de deelnemers van 'The Masked Singer'. Hoe stoom je de zangers dan klaar voor zo'n show, zeker als ze geen ervaring hebben? Er zijn enkele trucjes, maar het meeste zit tussen de oren, vindt coach Ibernice. "Je moet doen alsof je de beste zanger ter wereld bent."
Lees verder

Gemeenten krijgen handleiding omgang met koloniaal verleden
De lokale besturen krijgen vrijdag een handleiding voor hun omgang met controversiële standbeelden en andere verwijzingen naar het koloniale verleden in de publieke ruimte. Dat meldt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers.
Lees verder

Intensivist Geert Meyfroidt: "Elke dag komt er een ziekenhuis aan patiënten bij"
Hoe ernstig de toestand in onze ziekenhuizen precies is door het stijgende aantal coronapatiënten, heeft intensivist Geert Meyfroidt van het UZ Gasthuisberg in Leuven gisteravond mooi verwoord in Terzake op Canvas. "Elke dag komt er een ziekenhuis aan patiënten bij", zei hij.
Lees verder

Nieuwe Borat-film dag eerder uitgebracht vanwege ophef
De ophef die in de Verenigde Staten ontstaan is over de nieuwste film van Sacha Baron Cohen (49) - 'Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan' - heeft ervoor gezorgd dat de film een dag eerder dan gepland te zien is op Amazon Prime. Niet geheel toevallig werd de film gelanceerd vlak voor het laatste presidentiële debat tussen kandidaten Donald Trump (74) en Joe Biden (77). Dit meldt E! News.
Lees verder

Wisselvallig weekend door wind en regen
Het wordt een wisselvallig weekend en dat hebben we vooral te danken aan de wind en de regen. Zaterdag wordt winderig en wisselend tot zwaarbewolkt met kans op enkele lokale buien en maxima van 11 tot 17 graden. Zondag trekt een storing van west naar oost. Dat meldt het KMI.
Lees verder

IN KAART. Alle provincies nu boven hoogst mogelijke alarmdrempel. Bekijk hier de coronasituatie in uw gemeente en regio
Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in België blijft sterk stijgen, net als de ziekenhuisopnames. Deze grafieken en kaart tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

De coronabarometer: vooral Moeskroen en Waasland-Beveren zwaar getroffen
In quarantaine: Krmencik, Mignolet, Kossounou (tot zondag)
Lees verder

Niemand won dit seizoen meer WTA-matchen dan Elise Mertens: "Ik hou van druk"
Haar zege tegen Karolina Muchova (WTA 28) in Ostrava betekende voor Elise Mertens (WTA 21) niet alleen een ticket voor de kwartfinales van het Tsjechische indoortoernooi. Ze behaalde ook haar 30ste WTA-overwinning in 2020 (tegen elf nederlagen), waarmee ze de Kazachse Elena Rybakina (WTA 19) van de troon stootte als nummer één.
Lees verder

Ariana Grande lanceert nieuwe single in afwachting van album
Ariana Grande (27) heeft de lockdown goed benut. Niet alleen lanceerde de zangeres vandaag haar nieuwe single 'Positions', er staat ook een volledig album op de planning.
Lees verder

Biostatisticus Geert Molenberghs: "3 tot 4 procent van Belgen nu vermoedelijk besmet"
De coronacijfers in ons land blijven dramatisch stijgen. De incidentie – het aantal gevallen per 100.000 inwoners in veertien dagen – is voor de allereerste keer boven de 1.000 gegaan. Dat betekent dat 1 procent van de Belgen de afgelopen twee weken te horen kreeg dat hij of zij besmet is met het coronavirus. In Luik is dat dubbel zo veel en in sommige gemeenten van de provincie zelfs vier (!) keer zo veel. "3 tot 4 procent van de Belgen is nu vermoedelijk besmet", aldus biostatisticus Geert Molenberghs van de KU Leuven en de UHasselt.
Lees verder