Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 15 oktober 2020

Kamala Harris legt kandidaat-opperrechter Barrett op de rooster: ‘Mensen zijn bang’

Kamala Harris legt kandidaat-opperrechter Barrett op de rooster: 'Mensen zijn bang'

Als lid van de Senaatscommissie Justitie kon de Democratische runningmate Kamala Harris kandidaat-opperrechter Amy Coney Barrett op de rooster leggen tijdens de tweede dag van de hoorzittingen over haar kandidatuur. Harris stelde Barrets onpartijdigheid in vraag wanneer het aankomt op Obama's gezondheidswet, de verkiezingsuitslag en de abortuswet.

Lees verder

Andy Murray gaat er meteen uit tegen Verdasco op ATP Keulen

Andy Murray heeft de eerste ronde van het indoortoernooi in Keulen (hard/325.610 euro) niet overleefd. Het voormalige nummer één van de wereld ging met twee keer 6-4 onderuit tegen Fernando Verdasco.

Lees verder

Eli Lilly onderbreekt onderzoek behandeling covid-19 vanwege veiligheidsproblemen

Het farmaceutische bedrijf Eli Lilly & Co heeft dinsdag gemeld dat het een klinische studie gepauzeerd heeft vanwege veiligheidsproblemen. De studie onderzocht de behandeling van covid-19 met antistoffen. Er worden voorlopig geen nieuwe deelnemers voor de tests aanvaard.

Lees verder

Jani Kazaltzis: 'Iedereen moet eens fout gekleed gaan, dat werkt bevrijdend'

Stilist Jani Kazaltzis, bekend van tv-programma's zoals 'Zo man zo vrouw' en 'Shopping queens' geeft aan de lopende band stijl- en modeadvies op zijn eigen online platform jani.be, Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Drie astronauten naar ISS voor kortste bemande vlucht ooit

Drie ruimtevaarders zijn woensdag vertrokken naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het moet de kortste bemande vlucht ooit worden naar het ISS.

Lees verder

Stunt of trendbreuk? Ikea koopt uw oude meubelen terug

De Zweeds meubelgigant Ikea gaat binnenkort uw oude Billy-boekenkast en andere ongewenste meubelen tegen maximaal de helft van de aankoopprijs terugkopen via aankoopbonnen. Een pr-stunt of zit er meer achter?

Lees verder

Neen, de overheid weet niet waar u bent als u Coronalert gebruikt

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft dinsdagavond op een debat van een studentenvereniging gezegd dat hij de corona-app Coronalert niet zal downloaden. 'Ik vertrouw de Belgische Staat niet', zei hij.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

De coronacijfers zijn ook vandaag stijgend op alle niveaus. Gemiddeld zijn er meer dan 5.000 nieuwe gevallen, 152 ziekenhuisopnames en 18 overlijdens per dag. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de cijfers op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Buurman haalt man uit zijn bed met nieuws: 'Je hebt de Nobelprijs gewonnen'

De Nobelprijs voor Economie ging dit jaar naar de twee Amerikanen Paul Milgrom en Robert B. Wilson voor hun onderzoek naar de werking van veilingen. Alleen was Milgrom zich niet bewust van de overwinning, want hij was al diep in slaap toen de uitreiking plaatsvond. Wilson, die naast medewinnaar ook zijn buurman is, moest hem wakker maken om het goede nieuws te brengen. De intercom van de man legde het onvergetelijke moment vast op beeld.

Lees verder

Verlies van rechtse partij FPÖ zwaarder dan verwacht bij Weense verkiezingen

Bij de deelstaatverkiezingen in Wenen heeft de rechtse FPÖ volgens de eindresultaten nog slechter gepresteerd dan de eerste prognoses aangaven. De rechtspopulisten blijken woensdag 23,7 procentpunten te verliezen, tot 7,1 procent.

Lees verder

Twee tot drie keer meer covid-19-overlijdens bij laagste inkomens

Bij armere mensen vielen tijdens de eerste coronagolf nog meer bijkomende doden dan bij de rijkeren. Daarmee volgt covid-19 het patroon van andere doodsoorzaken in het verleden.

Lees verder

Een regering? Check! En dan nu aandacht voor de partij

Vernieuwing, open debat, een nieuwe naam … een mens belooft wat tijdens een voorzittersverkiezing. Maar nu de federale regering eindelijk gevormd is, kunnen de nieuwe voorzitters hun aandacht verleggen en opnieuw voluit 'partijvoorzitter' worden.

Lees verder

Al 2.800 medewerkers uitgevallen in Vlaamse woonzorgcentra

De tweede covid-golf slaat hard toe in de woonzorgcentra: er zijn nu al 2.800 medewerkers uitgevallen door ziekte of quarantaine. In maart waren het er 1.300. N-VA-parlementslid Lorin Parys wil dat er snel mensen van buitenaf kunnen bijspringen.

Lees verder

Disney gooit strategie om en zet alles in op streaming

Disney kondigde deze week een structurele reorganisatie aan. Er wordt sterker ingezet op series voor de streamingdiensten zoals Disney+, een zware klap voor de bioscoopsector die sterk lijdt onder de coronacrisis.

Lees verder

Presentatrice Gerty Christoffels (62) overleden

Presentatrice Gerty Christoffels is op 62-jarige leeftijd overleden, nadat ze al twee jaar aan longkanker leed. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Ze werd onder meer bekend als panellid van De drie wijzen en, na een transfer naar VTM, Wie van de drie?.

Lees verder

Grootste WO II-bom ooit gevonden in Polen ontploft bij ontmijning

In het Poolse Piastkanaal is een Britse bom van 5.400 kilogram uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gekomen. Het is de grootste WO II-bom ooit in Polen gevonden. Zevenhonderdvijftig mensen werden geëvacueerd en niemand raakte bij de operatie gewond, maar ze leverde wel spectaculaire beelden op.

Lees verder

Victor Vazquez verlaat Eupen na amper twee maanden en één invalbeurt

Het verblijf van Victor Vazquez bij KAS Eupen is er een van korte duur geworden. De club uit de Oostkantons laat woensdag weten dat de Spanjaard na amper twee maanden "om persoonlijke redenen" vertrekt.

Lees verder

Te lage energie-ambitie kost Vlaanderen miljoenen

De Vlaamse regering betaalt 22,5 miljoen aan Denemarken om een Europese boete wegens een tekort aan hernieuwbare energie te vermijden.

Lees verder

Werknemer (26) Boudewijn Seapark sterft bij werken aan elektriciteitskast

Bij een ernstig arbeidsongeval in Boudewijn Seapark in Brugge is dinsdagnamiddag een 26-jarige Zedelgemnaar om het leven gekomen. Dat bevestigt de West-Vlaamse afdeling van het arbeidsauditoraat Gent. Het slachtoffer werd waarschijnlijk geëlektrocuteerd bij werken aan een elektriciteitskast.

Lees verder

Niemand wordt vervolgd in Kazachgate-dossier

Cassatie heeft vanochtend het doek doen vallen over het Kazachgate-dossier. De hoofdverdachte in de zaak , minister van Staat Armand De Decker (MR) is vorig jaar overleden. Magistraat Jean-François Godbille en prinses Lea van België zijn nu definitief buiten verdenking.

Lees verder

Onderwijs blijft voorlopig in code geel

Scholen in Vlaanderen schakelen niet over naar code oranje. Wel worden de draaiboeken aangepast. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gecommuniceerd na overleg met het onderwijsveld.

Lees verder

Boete voor activist die aandacht vraagt voor Afrikaanse roofkunst in westerse musea

De voorbije maanden probeerde Emery Mwazulu Diyabanza verscheidene keren om Afrikaanse kunst die in westerse musea tentoongesteld staat, weg te halen. Hij protesteert daarmee tegen de culturele leegroof van Afrika. Voor zijn poging om in juni een grafmonument uit Tsjaad weg te halen uit het Parijse Musée du quai Branly werd hij woensdag veroordeeld tot een boete van 1.000 euro.

Lees verder

Beelden van voor ongeval en loopspoor bewijzen: drie welpen Noëlla en August nog in leven

Drie van de vier welpen van Noëlla en August zijn nog in leven. Een loopspoor bevestigt dat er in totaal nog vijf wolven – Noëlla, August en drie welpjes – in de Limburgse bossen rondlopen. Beelden van de wildcamera's van vlak voor het ongeval konden nog vier spelende welpjes vastleggen.

Lees verder

Antonin Panenka mag ziekenhuis verlaten

De Tsjechische voetballegende Antonin Panenka heeft het ziekenhuis waar hij werd behandeld voor een coronabesmetting mogen verlaten. Dat maakte zijn zoon woensdag bekend.

Lees verder

Nicholas Lataire wordt directeur News City bij DPG Media

Nicholas Lataire volgt Paul Daenen op als directeur van News City bij DPG Media. Daenen gaat eind 2020 met pensioen.

Lees verder

Ceo VRT: 'Geen sprake van zelfverrijking of misbruik van overheidsgeld in auditrapport'

Frederik Delaplace, de gedelegeerd bestuurder van de VRT, ontkent ten stelligste de berichtgeving over het forensische rapport van Audit Vlaanderen waarmee de krant De Tijd vandaag uitpakte.

Lees verder

Leider neonazipartij Gouden Dageraad veroordeeld tot dertien jaar cel

De leider van de Griekse neonazipartij Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 13 jaar. De rechtbank is van oordeel dat Michaloliakos een 'criminele organisatie' leidde.

Lees verder

'Aanklager' Harris houdt tijdens ondervraging Barrett vurig pleidooi voor Obamacare

Als voormalig aanklager weet Kamala Harris als geen ander hoe ze iemand op de rooster moet leggen. Helaas zijn moderne hoorzittingen van kandidaat-opperrechters verveld tot een oefening in de vragen omzeilen.

Lees verder

Karel de Grote-Hogeschool verhuist naar imposante nieuwbouw op de Meir

De Karel de Grote-Hogeschool verhuist in 2024 van de Groenplaats naar een indrukwekkende nieuwe campus op de Meir. De hogeschool en projectontwikkelaar Meir Corner - een samenwerking tussen Tans Group en Urbicoon - stelden woensdag de plannen voor.

Lees verder

UITSLAG ETAPPE 11 GIRO. Moedige Sander Armée probeert het solo, maar Arnaud Démare pakt vierde zege

Arnaud Démare heeft de elfde etappe van de Giro op zijn naam geschreven. Sander Armée (Lotto-Soudal) sloop mee in de vlucht van de dag en probeerde het in het slot nog met een knappe solo, maar uiteindelijk kwam het in Rimini toch tot een massasprint. Daarin toonde Arnaud Démare zich opnieuw de snelste van het pak. Het is al de vierde zege voor de Fransman in deze Giro.

Lees verder

Brand op Kilimanjaro vermoedelijk veroorzaakt door lokale gids

Sinds zondag woedt er een brand op de flanken van de Kilimanjaro in Tanzania. Het vuur brak uit bij een tussenstop voor klimmers en zou veroorzaakt zijn door een gids die hen begeleidde. De brandweer heeft de situatie inmiddels onder controle en probeert de laatste vlammen te blussen.

Lees verder

Caleb Ewan spurt overtuigend naar de zege, valpartij ontsiert massaspurt

Caleb Ewan heeft de Scheldeprijs op zijn naam geschreven. De spurter van Lotto-Soudal was de snelste van het pak op de Churchillaan in Schoten.

Lees verder

VRT krijgt jaarlijkse doorlichting

Er komt een jaarlijkse doorlichting van de VRT die zal opgevolgd worden in het Vlaams Parlement. Dat zei Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) in het Vlaams Parlement na een kritisch auditrapport over de VRT.

Lees verder

Zeven spelers besmet bij Waasland-Beveren, match tegen KV Oostende in gevaar

Slecht nieuws voor Waasland-Beveren: bij de coronatesten van dinsdag testten liefst zeven spelers van de A-kern positief. Het is maar de vraag of de wedstrijd van maandagavond tegen KV Oostende kan doorgaan.

Lees verder

Nog slechts twee groene reisbestemmingen in Europa

Er zijn voor Belgen nog maar twee groene reisbestemmingen: de Kroatische provincie Istrië en het eiland La Palma in de Spaanse Canarische Eilanden. Dat blijkt woensdag uit een update van de kleurcodes op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Lees verder

Macron kondigt avondklok vanaf 21 uur aan voor meerdere steden

In heel Frankrijk wordt vanaf zaterdag 17 oktober opnieuw de noodtoestand voor de volksgezondheid van kracht. President Emmanuel Macron kondigde een avondklok aan voor meerdere steden.

Lees verder

Delhaize trekt stekker uit Fresh Ateliers

Delhaize gaat geen nieuwe Fresh Atelier-winkels meer openen. Bestaande winkels krijgen een nieuwe bestemming. Dat heeft de supermarktgroep bekendgemaakt. De coronacrisis leidt tot een gebrek aan passage in de hippe stadswinkels.

Lees verder

Zes jongeren voorgeleid na aanval op 15-jarige

De jeugdrechter heeft twee minderjarigen van veertien en zestien jaar in een gesloten jeugdinstelling ­geplaatst na het gewelddadige incident met een jongen van vijftien in Puurs-Sint-Amands.

Lees verder

Rode Duivels boeken zuinige zege tegen IJsland

In zijn eerste wedstrijd als aanvoerder van de Rode Duivels leidde Romelu Lukaku (27) de Belgen opnieuw naar de eerste plaats van de Nations League. De B-Duivels konden bondscoach Roberto Martinez weinig charmeren. Het eenmansleger Lukaku deed het in IJsland helemaal alleen. België blijft voorlopig op de eerste plaats van de FIFA-lijst.

Lees verder

De nieuwe AB, méér dan een concertzaal

Vandaag nemen we u mee naar de AB, dé concerttempel in hartje Brussel, waar Belgische bands optreden voor een klein, zittend en gemaskerd publiek. Tot nader order – in de AB houden ze hun hart vast. Het is business as unusual, maar de crisis is volgens de kersverse AB-directeur Tom Bonte ook een kans om de AB opnieuw uit te vinden.

Lees verder

Koele en grotendeels droge dagen op komst
Donderdag en vrijdag blijft het koel en meestal droog met wolken in het oosten en opklaringen in het westen, met maxima rond 12 graden in het centrum. Zaterdag is er meer ruimte voor de zon. Zondag is er dan opnieuw meer kans op enkele buien.
Lees verder

Bijna 1.800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen
Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat is een stijging van respectievelijk 10 en elf procent ten opzichte van een week eerder. Ook de andere cijfers stijgen. Gemiddeld worden er dagelijks 44.000 tests afgenomen.
Lees verder

Slotdebatten over benoeming Barrett gaan vooral over Trump

Op de derde dag van de debatten over de voordracht van Amy Coney Barrett als lid van het Amerikaanse hooggerechtshof is vooral gediscussieerd over de man die haar genomineerd heeft: president Donald Trump. Aangezien ze de benoeming niet meer lijken te kunnen tegenhouden, besloten de Democraten vooral van de rechter te vragen hoe ze aankijkt tegen de president.

Lees verder

Universiteit Gent schakelt over naar code rood
De universiteit van Gent schakelt vanaf maandag 26 oktober over naar code rood voor de onderwijsactiviteiten. Dat meldt de UGent donderdagochtend in een persbericht. Het is de eerste hogeronderwijsinstelling die dat doet.
Lees verder

Voorbije maand was warmste september ooit gemeten

September van dit jaar was mondiaal de warmste septembermaand sinds het begin van de metingen in 1880. De gemiddelde temperatuur boven land en oceaan in de wereld lag 0,97 graden Celsius boven het gemiddelde van 15 graden voor de 20ste eeuw.

Lees verder

Huurdiscriminatie bij Belgen met Marokkaanse roots bijna verdubbeld sinds lockdown
De discriminatie bij Belgische kandidaat-huurders met Marokkaanse roots is sinds de lockdown bijna verdubbeld. Die onrustwekkende vaststelling deden Pieter-Paul Verhaeghe en Abel Ghekiere, twee professoren van de vakgroep Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel in een onderzoek naar etnische discriminatie op de huurwoningmarkt.
Lees verder

Brusselse politie schrijft weinig pv's uit om coronaregels te handhaven: slechts twee in Molenbeek

Het Brussels Gewest hinkt achterop wat betreft de handhaving van al de coronaregels. In een week tijd werden slechts 46 pv's opgesteld in de hele regio, waarvan twee in coronahotspot Molenbeek. Ter vergelijking: In Gent – vier keer kleiner dan Brussel qua bevolking – zijn in die periode 95 pv's uitgeschreven. Ruim dubbel zoveel dus.

Lees verder