Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 3 oktober 2020

Honderden Hondurese migranten op weg naar Amerikaanse grens

Honderden Hondurese migranten op weg naar Amerikaanse grens

Honderden Hondurese migranten trokken donderdag richting Guatemala, in de hoop via Mexico de Verenigde Staten te bereiken. De Amerikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat het moeilijker dan ooit is om de grens illegaal over te steken.

Lees verder

Mariah Carey in memoires: gedrogeerd, gedomineerd en gered door Prince

In haar memoires 'The meaning of Mariah Carey' vertelt de 'All I want for Chrismas'-zangeres openlijk over jeugdtrauma's, huiselijk geweld, haar affaire en de hobbelige weg richting wereldtop. Niet toevallig krijg je bij het boek een gratis doos zakdoekjes.

Lees verder

Persoonlijke kunstcollectie Keith Haring geveild voor 4,6 miljoen dollar

In New York is de persoonlijke kunstcollectie van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring geveild voor 4,6 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 4 miljoen euro. Dat is drie keer meer dan Sotheby's had verwacht, zo meldt het veilinghuis donderdagnacht.

Lees verder

Live. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Het aantal patiënten dat met covid-19 in de Belgische ziekenhuizen is opgenomen, blijft toenemen. Ook het aantal doden per dag blijft stijgen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Hillary Clinton werkt aan serie over stemrecht voor vrouwen

Voormalig Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton werkt samen met het productiehuis van de gerenommeerde regisseur Steven Spielberg aan 'The woman's hour'. De serie gaat over de strijd voor het stemrecht voor vrouwen.

Lees verder

Live. Volg hier debat over de regeerverklaring

In het Europees Parlement stelde toekomstig premier De Croo (Open VLD) donderdag zijn regeerakkoord voor. Vanaf 10 uur wordt in datzelfde parlement gedebatteerd over het regeerakkoord en de regeerverklaring van De Croo. Zaterdag volgt dan de stemming. U kunt het debat hierboven live volgen.

Lees verder

Ierse rechtbank vindt broodje van Subway geen brood

De broodjes die de Amerikaanse fastfoodketen Subway gebruikt, mogen niet als brood beschouwd worden. Dat heeft het hooggerechtshof in Ierland geoordeeld, schrijft de BBC. Volgens het hof bevatten ze te veel suiker.

Lees verder

Neanderthaler-DNA maakt covid-19 erger

Een DNA-variant die van neanderthalers afkomstig is verhoogt het risico op een ernstig verloop van een infectie met het coronavirus.

Lees verder

Euthanasieproces: parket acht advocaat Van Steenbrugge schuldig aan laster

Het openbaar ministerie is van oordeel dat advocaat Walter Van Steenbrugge zich schuldig gemaakt heeft aan laster tegenover de overste van de Broeders van Liefde René Stockman, omdat hij hem zonder bewijzen beschuldigde van tussenkomst om de euthanasiezaak van Tine Nys voor het hof van assisen te brengen.

Lees verder

Wereld wenst Trump beterschap, maar ook kritiek: 'Niemand is immuun'

Verschillende wereldleiders en regeringen hebben de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania een spoedig herstel gewenst. Trump had vrijdagochtend bekendgemaakt dat hij en zijn vrouw positief hebben getest op het coronavirus en in quarantaine gaan nadat het virus werd vastgesteld bij een naaste adviseur.

Lees verder

Delhaize beloont gezonder eten met grotere kortingen

Met een nieuw getrouwheidsprogramma wil Delhaize klanten aansporen om gezonder eten te kopen. Vanaf begin oktober kunnen klanten kortingen tussen 5 en 15 procent krijgen op basis van de Nutri-Score van producten.

Lees verder

Privébussen springen vanaf maandag in bij De Lijn

Om overvolle bussen te vermijden tijdens de schoolspitsuren, krijgt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn vanaf maandag versterking van autocars van privébedrijven. Zowat 120 privébussen zullen worden ingezet, goed voor circa 250 ritten per dag, aldus Anneliese Meynaerts, woordvoerster van De Lijn.

Lees verder

Uefa roept Lukaku uit tot Europa League Speler van het Jaar

Tijdens de loting voor de groepsfase van de Europa League is Romelu Lukaku uitgeroepen tot Europa League Speler van het Jaar van vorig seizoen. De Rode Duivel volgt daarmee Eden Hazard op, die de prijs won als speler van Chelsea.

Lees verder

Waalse politica's richten zich tot Bouchez: 'We zijn meer dan een quotum'

Een twintigtal vrouwen uit het Waals Parlement en de Waalse regering hebben vrijdag een signaal gestuurd naar MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Vrouwen uit alle politieke formaties, MR incluis, poseerden in de gangen van het parlement in Namen voor een foto met duidelijke boodschap: 'We zijn meer dan een quotum.'

Lees verder

Loting Europa League: Antwerp in groep met Tottenham, Standard loot Befinca, AA Gent tegen Hoffenheim

Vrijdagmiddag is geloot voor de poules van de Europa League. Daarbij kwamen er enkele interessante affiches uit de bus voor de Belgische deelnemers.

Lees verder

Trumps bochtenwerk over het coronavirus

Donald en Melania Trump hebben positief getest op corona. De Amerikaanse president blies lang warm en koud over het virus, en vooral over hoe ermee om te gaan. Een overzicht van zijn opmerkelijkste uitspraken.

Lees verder

Dierenasielen krijgen structurele steun

De dierenasielen krijgen structurele steun. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees verder

Opnieuw preventieve tests mogelijk in woonzorgcentra

Medewerkers in Vlaamse woonzorgcentra kunnen opnieuw preventief worden getest, als de besmettingsgraad in hun gemeente boven een bepaalde grens komt. Vorige week was dat tijdelijk opgeschort omdat er een capaciteitsprobleem was.

Lees verder

Budget voor de fiets verdriedubbelt op vier jaar tijd

De Vlaamse regering zal volgend jaar 335 miljoen euro investeren in fietsinfrastructuur, nadat in 2017 voor het eerst de kaap van 100 miljoen gerond werd. Zo wil minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) het 'erbarmelijk slechte' rapport dat de fietspaden vandaag krijgen, wegwerken.

Lees verder

Theo Francken over Kristof Calvo: 'Een groot politicus'

De Kamer debatteert vandaag over de regeerverklaring van premier De Croo. Na de tussenkomst van Groen-fractieleider Kristof Calvo, die deze week net naast een ministerpost greep, had N-VA-Kamerlid Theo Francken lovende woorden over voor zijn collega.

Lees verder

Contactopsporing voor de president: met hen kwam Donald Trump de voorbije dagen allemaal in contact

Donald Trump is besmet met het coronavirus. En dat in een week waarin de Amerikaanse president niet alleen een debat met zijn Democratische rivaal Joe Biden had, maar ook campagnebijeenkomsten en ontmoetingen met tal van stafleden, sponsors en aanhangers. Een rondje 'contactopsporing' voor de president.

Lees verder

ECB denkt na over antwoord op bitcoin en libra

De ECB wil de eenheidsmunt gereedmaken voor het tijdperk van digitaal geld. Ze onderzoekt of er behoefte is aan een 'digitale euro', rechtstreeks gedekt door de centrale bank.

Lees verder

Politie klist 'bovendealer' in Zandvliet: 30 kilo drugs en 100.000 euro verstopt in vervallen pand

De Antwerpse lokale politie heeft een drugsdealer gearresteerd die opereerde via een anoniem Facebookprofiel. Donderdag werd bij twee huiszoekingen in Zandvliet in totaal zo'n 30 kilo drugs in beslag genomen. De vijftiger is aangehouden door de onderzoeksrechter.

Lees verder

Vijf dagen na match tegen Genoa test nu ook ploegmaat van Dries Mertens positief op corona

Vijf dagen na de 6-0-zege tegen Genoa heeft ook Napoli-middenvelder Piotr Zielinski positief getest op het coronavirus. Afgelopen week testten bij Genoa al vijftien spelers en stafleden positief. Ook een teammedewerker van Napoli legde een positieve controle af na de testronde van donderdag.

Lees verder

Vrouw (37) die in brand werd gestoken overleden in ziekenhuis

De 37-jarige vrouw uit Nijlen die begin september zwaar verbrand raakte nadat haar vriend haar in brand zou hebben gestoken, is donderdag in het ziekenhuis overleden. Dat zegt het Antwerpse parket. Door het overlijden zijn de feiten geherkwalificeerd naar doodslag.

Lees verder

Montanier en Standard kijken uit naar "moeilijke maar haalbare" Europa League-poule

Standard-trainer Philippe Montanier kijkt uit naar de groepsfase van de Europa League. De Luikenaars werden gekoppeld aan Benfica, Rangers FC en FC Lech Poznan.

Lees verder

Zware avondspits: E403 richting Doornik volledig versperd door ongeval

Op de E403 ter hoogte van Moorsele is vrijdagnamiddag een ongeval gebeurd met twee vrachtwagens. De rijweg is er volledig versperd. Ook op de E40 is er hinder.

Lees verder

Soren Kragh Andersen wint tijdrit in BinckBank Tour, Mads Pedersen versterkt leidersplaats

Een sterke Soren Kragh Andersen heeft vrijdag de tijdrit gewonnen van de BinckBank Tour. Hij was de enige die op de ruim acht kilometer onder de tien minuten kon blijven. Mads Pedersen finishte op acht seconden van zijn landgenoot en blijft leider in het klassement. Jasper Philipsen, voor de start nog coleider, kreeg een optater van twintig seconden.

Lees verder

Macron wil islam in Frankrijk 'bevrijden van buitenlandse invloeden'

De Franse president Emmanuel Macron wil 'de islam in Frankrijk bevrijden van buitenlandse invloeden'. Imams moeten in Frankrijk zelf opgeleid worden, en kinderen vanaf drie jaar moeten verplicht naar school.

Lees verder

Club Brugge met een statement: Simon Mignolet en Hans Vanaken tekenen bij tot 2025

Club Brugge heeft vrijdagmiddag aangekondigd dat doelman Simon Mignolet (32) en tweevoudig Hans Vanaken (28) bijtekenen tot 2025. Een serieus statement van de landskampioen, dat zo buitenlandse gegadigden meteen afschrikt.

Lees verder

Trump heeft corona, wat nu met de verkiezingscampagne?

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania, hebben allebei positief getest op corona. Die october surprise zet een verkiezings­campagne op haar kop.

Lees verder

Prins Harry staat stil bij racisme in VK tijdens Black History Month: 'Ik ben wakker geworden'

In het Verenigd Koninkrijk staat de maand oktober in het teken van de geschiedenis en cultuur van de zwarte gemeenschap. In het kader van die Black History Month stonden prins Harry en Meghan Markle stil bij diversiteit en racisme bij de Britten. Bekijk in de video hierboven wat hen bezig houdt.

Lees verder

Iko-Crelan versterkt zich met Belgisch juniorenkampioene Julie De Wilde

Julie De Wilde koerst vanaf zaterdag in de kleuren van IKO-Crelan, het team ook van Sanne Cant. De meervoudige Belgische juniorenkampioene in het veldrijden en vicewereldkampioene op de weg tekent bij de Belgische formatie een profcontract tot eind 2023.

Lees verder

Kirsten Flipkens kan achtste finales niet halen in dubbeltoernooi Roland Garros, ook Van Uytvanck en Minnen uitgeschakeld

Kirsten Flipkens heeft zich niet kunnen plaatsen voor de achtste finales van het dubbelspel op Roland Garros.

Lees verder

Bijkomend onderzoek in Reuzegom-dossier

Er wordt bijkomend onderzoek uitgevoerd in het Reuzegom-dossier, de zaak waarbij een student om het leven kwam tijdens een studentendoop. De onderzoeksrechter had tot vrijdag de tijd om een antwoord te formuleren op de vragen tot bijkomend onderzoek.

Lees verder

Nieuwkomer Bastien Toma meteen twee speeldagen geschorst bij Genk

KRC Genk heeft vrijdag in de beroepsprocedure tegen de schorsing voor Bastien Toma bot gevangen. De Disciplinaire Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) hield vast aan de twee speeldagen schorsing en 2.000 euro boete die de Zwitserse middenvelder in eerste aanleg kreeg voor zijn rode kaart afgelopen weekend.

Lees verder

Bpost maakt priorzegel een derde duurder

Bpost verhoogt de postzegeltarieven begin volgend jaar. Non-priorzegels worden 9 procent duurder, priorzegels zelfs een derde. Dat blijkt vrijdag uit de nieuwe tarieven die het postbedrijf publiceerde.

Lees verder

En toen zag de nieuwste aanwinst van Barcelona er tien seconden lang uit alsof hij helemaal niet kon voetballen

Ze gaan er toch eens mee moeten ophouden. Bij Real Madrid en Barcelona is het al een tijdlang traditie dat hun nieuwste aanwinst als een aapje met de bal jongleert voor de fans om te laten zien hoe goed hij wel niet kan voetballen, maar vrijdag was Sergino Dest de volgende in een intussen stevige rij voetballers die bij hun voorstelling heel eventjes de mist ingingen.

Lees verder

EU wil Europese kampioenen kweken

De Commissie moet uitzoeken hoe Europa economisch onafhankelijker kan worden.

Lees verder

ROLAND GARROS. Stan Wawrinka sneuvelt tegen nummer 239 van de wereld, Nadal in achtste finales tegen revelatie Korda

In de derde ronde van Roland Garros is met Stan Wawrinka een grote naam gesneuveld. Rafael Nadal stootte wel door.

Lees verder

Verboden aflevering 'Axel gaat binnen' blijft nog even achter slot en grendel, nieuw seizoen 'De MUG' in de plaats

Maandagavond start op VTM het tweede seizoen van De MUG, de reportagereeks die achter de schermen duikt van de spoeddienst van het Antwerps ziekenhuis ZNA Stuivenberg. De nieuwe reeks start een weekje vroeger dan voorzien, omdat één aflevering van het programma Axel gaat binnen op het laatste nippertje niet werd uitgezonden.

Lees verder

Hannes Wolf heeft na zijn ontslag bij Genk alweer nieuwe job

Hannes Wolf, die midden september werd ontslagen als coach van Racing Genk, heeft alweer een nieuwe job te pakken. De 39-jarige Duitser gaat bij de Duitse voetbalbond (DFB) aan de slag als bondscoach van de nationale U18. Wolf is de opvolger van Manuel Baum, die hoofdcoach werd van Schalke 04.

Lees verder

Cipier opgepakt voor drugssmokkel voor rapper

Een vrouwelijke cipier van het Antwerpse arresthuis zit zelf in voorhechtenis. Ze wordt ervan verdacht cannabis te hebben geleverd aan twee gedetineerden, onder wie rapper Ibrahim A., alias Para Turk. Dat schrijft De Gazet van Antwerpen.

Lees verder

Geen Champions League-finale voor Hans Vanwijn en JDA Dijon

Hans Vanwijn heeft zich met zijn Franse club JDA Dijon niet voor de finale van de Champions League basketbal kunen plaatsen. In Athene verloor Dijon vrijdag in de halve finales met 81-67 (rust 43-30) van het Spaanse Hereda San Pablo Burgos. Vanwijn speelde twintig minuten. Daarin scoorde hij 3 punten (0/1 2pts, 1/2 3pts), plukte hij 4 rebounds en gaf hij 2 assists.

Lees verder

Daniel McLay sprint naar eerste seizoenszege in Ronde van Portugal

De Brit Daniel McLay (Team Arkea Samsic) heeft vrijdag zijn eerste overwinning van het seizoen veroverd. Hij was aan het eind van de vijfde etappe van de Ronde van Portugal (cat. 2.1) de beste in een groepssprint. De Portugees Amaro Antunes (W52-FC Porto) blijft aan de leiding.

Lees verder

Shalaunda Burney-Robinson (Phantoms Boom) nog niet speelgerechtigd in bekerfinale vrouwenbasket

Zaterdag (20u05) gaat in de Lange Munte in Kortrijk de finale van de Beker van België bij de vrouwen tussen Phantoms Boom en kampioen Castors Braine door. De finale stond geprogrammeerd op 15 maart maar werd door de coronacrisis uitgesteld.

Lees verder

Voor een zeventiger als Trump is corona géén griepje

Het risico om na een sars-CoV-2-infectie te sterven, stijgt exponentieel met de leeftijd. Voor Donald Trump, die ook overgewicht heeft, is het coronavirus veel gevaarlijker dan het griepvirus.

Lees verder

Regering neemt standpunt in over Arco na gerechtelijke procedures

De regering zal standpunt innemen over het dossier Arco eens de gerechtelijke procedures rond het dossier achter de rug liggen. Dat heeft CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten vrijdag verklaard tijdens het debat over de federale regeerverklaring.

Lees verder

Speelschema Club Brugge in de Champions League is bekend: eerst naar Zenit, dan thuis tegen Lazio

Club Brugge kent zijn speelschema in de Champions League, waar het ingedeeld zit met Zenit Sint-Petersburg, Lazio Roma en Borussia Dortmund. Blauw-zwart begint de Champions League in Sint-Petersburg, daarna volgen thuiswedstrijden tegen Lazio en Dortmund. Anders dan vorig seizoen spelen de Bruggelingen dit keer wel al hun thuismatchen pas om 21 uur.

Lees verder

Nieuwe beschuldigingen van verkrachtingen aan adres Weinstein

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein (67) zit momenteel een celstraf uit voor verkrachting, maar vrijdag werden zes nieuwe aanklachten tegen hem neergelegd. Dat meldt het Amerikaanse blad Variety. Drie daarvan gaan om verkrachtingen die meer dan tien jaar geleden in Beverly Hills zouden hebben plaatsgevonden.

Lees verder

Predikheren Mechelen krijgt Erfgoedprijs

Veertig jaar stond de Predikherenkerk in Mechelen leeg, nu is het een stemmige bibliotheek. Vrijdagavond won ze de Onroerend­erfgoedprijs. Zelfs twee keer: één keer namens de jury en één keer door het publiek.

Lees verder

Leider Seraing geeft Club NXT pak voor de broek in 1B, topschutter Mikautadze scoort hattrick en zit nu al aan 12 goals in 6 matchen

Op de zesde speeldag in 1B heeft leider Seraing vrijdag vlot met 6-1 gewonnen van de beloften van Club Brugge. Bij de rust stonden de Luikenaars 3-0 voor, dankzij doelpunten van Abdelhafid Al Badaoui (3e), Benjamin Boulenger (20e) en Georges Mikautadze (38e). Nog twee keer Mikautadze (48e en 52e) en Antoine Bernier (56e) verdubbelden de voorsprong. Vijf minuten voor tijd redde Thibo Baeten de Brugse eer.

Lees verder

Antwerp stuurt KV Mechelen met 4-1 naar huis

De eerste 6 op 6 voor Antwerp, dat zijn ruimste zege van het seizoen boekte (4-1) en voorlopig vijfde wordt. Met veel dank aan Koji Miyoshi (23), die een voet had in alle goals. KV Mechelen kan nu echt in de kelder van het klassement belanden.

Lees verder

Neymar en Mbappé amuseren zich met PSG tegen Angers, Braziliaan maakt tegenstander belachelijk met wippertje

Koningskoppel Neymar en Kylian Mbappé hebben PSG naar een 6-1-zege geleid tegen Angers. Het duo amuseerde zich prima op het veld, met enkele flitsende dribbels - Neymar scoorde twee keer, Mbappé legde er eentje binnen. Vooral de Braziliaan vertolkte echter een glansrol, door onder meer twee verdedigers van Angers op rij te poorten en zijn tegenstander helemaal belachelijk te maken door de bal over zijn hoofd te wippen.

Lees verder

Ongehoord. 'Ik ben nog niet dood, en onze planeet ook niet'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Aantal overlijdens door corona stijgt weer sneller: gemiddeld acht per dag

Het aantal overlijdens door corona in België stijgt weer sneller. Volgens voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano waren het er tussen 23 en 29 september gemiddeld al 8,1 per dag.

Lees verder

Storm en hevige regenval teisteren delen Frankrijk: tien vermisten

Storm en hevige regenval hebben vrijdag delen van Frankrijk geteisterd. Tien mensen raakten vermist.

Lees verder

De Croo na debat van ruim 15 uur: 'Waarom zoveel nervositeit?'

Aan het einde van een lang debat over de regeringsverklaring heeft premier Alexander De Croo meerderheid en oppositie opgeroepen om hun tegenstellingen niet op de spits te drijven. Conflict is eigen aan een democratie, zei De Croo, maar volgens hem is er de voorbije jaren 'een overkill' aan conflict geweest. 'Laat ons inzetten op samenwerking.'

Lees verder

Trump stelt iedereen gerust: 'Het gaat heel goed met mij, denk ik'

Hij werd uit voorzorg opgenomen in een militair ziekenhuis, maar de Amerikaanse president Donald Trump blijft optimistisch. 'Ik denk dat het heel goed gaat met mij', zei hij in een videoboodschap die werd verspreid kort na zijn vertrek naar het ziekenhuis.

Lees verder

Otter verlaat 'The masked singer': 'Vloog speciaal voor de opnames naar België'

Een nieuwe aflevering van The masked singer, een nieuwe BV die uit één van de kleurrijke kostuums tevoorschijn komt. Over Otter werd al drie weken getwijfeld. Volgens de ene was het overduidelijk een vrouw, volgens de andere een man. Bent Van Looy, misschien? Of Eline De Munck? De afvaller kan er zelf best mee lachen.

Lees verder