Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 14 oktober 2020

Gemiddeld bijna 4.500 besmettingen per dag

Gemiddeld bijna 4.500 besmettingen per dag

De coronacijfers gaan verder in een stijgende lijn. Het aantal nieuwe bevestigde gevallen per dag staat op bijna 4.500, ziekenhuisopnames op 136 en sterfgevallen op 17.

Lees verder

Half miljoen mondmaskers liggen al maanden in loods omdat 11 stickers ontbreken

Sinds dit voorjaar liggen 500.000 perfecte mondmaskers geblokkeerd in een loods omdat er op enkele dozen een sticker ontbrak. Intussen is de bestickering in orde, maar nu weigert de FOD Economie een herkeuring. 'Een onwaarschijnlijk geval van Kafka', hekelt Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Lees verder

Chinese buitenlandse handel groeide sterk in september

De Chinese import is in september met 13,2 procent gestegen, een groei die sterker is dan verwacht. De export steeg met 9,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo bleek dinsdag uit gegevens van de douane.

Lees verder

Telenet experimenteert met goedkoop basisinternet voor kansarme gezinnen

Telenet wil tegen eind volgend jaar een basisinternetdienst voor 5 euro per maand aanbieden aan 10.000 kwetsbare gezinnen. Onder meer in Mechelen start in december een proefproject met 700 gezinnen om de modaliteiten uit te werken.

Lees verder

Corona slaat toe in Giro: Mitchelton-Scott trekt zich terug na vier positieve tests, ook topfavoriet Steven Kruijswijk naar huis

Corona heeft voor chaos gezorgd in de Giro. Uit de meest recente testresultaten bleek dat maar liefst vier stafleden van Mitchelton-Scott positief bevonden werden op Covid-19, waarop het wielerteam besloot zich terug te trekken. Ook Steven Kruijswijk van Team Jumbo-Visma, één van de favorieten voor de eindzege, is naar huis gestuurd na een positieve test.

Lees verder

Stad Kortrijk grijpt in nadat indoorconcert niet volledig coronaproof verloopt

In zaal Depart in Kortrijk vond vrijdagavond een concert van Eefje De Visser plaats, maar dat verliep niet helemaal volgens de coronamaatregelen. De stoelen in de zaal stonden zo dicht bijeen dat sommige concertgangers zich niet veilig voelden en vertrokken. Bekijk op de video van Aurore Commeine hierboven hoe het eraan toeging. Het stadsbestuur van Kortrijk zal ingrijpen en biedt haar excuses aan.

Lees verder

Interview met Adrie van der Poel zet relatie met Wout van Aert nog meer op scherp: "Zijn WK was toch niet geslaagd?"

Adrie van der Poel, ex-wielrenner van vader van Mathieu van der Poel, heeft een paar kritische kanttekeningen geplaatst bij het succesverhaal van Wout van Aert. Zo zegt de Nederlander over de dubbele zilveren medaille van Van Aert op het WK wielrennen: "Zijn WK was toch niet geslaagd? Hij is zowel in de tijdrit als in de wegrit ruimschoots geklopt." De uitspraken dateren van vóór de bewogen Gent-Wevelgem maar werden gepubliceerd in Humo enkele dagen nadat zijn zoon en Van Aert zich na afloop boos maakten op elkaar...

Lees verder

Dieter Penninckx blijft nog zeker twee weken in de cel

Het parket is in beroep gegaan tegen de voorlopige invrijheidstelling van FNG-stichter Dieter Penninckx. Dat betekent dat hij nog minstens twee weken in de cel blijft.

Lees verder

Trump-kandidate wijst op 'beperkte rol' leden Hooggerechtshof

Amy Coney Barrett, die door de Amerikaanse president Donald Trump genomineerd als rechter voor het Hooggerechtshof, heeft in de eerste hoorzitting over haar benoeming geprobeerd de discussie over haar profiel te sussen. Toch ontspon er een hele discussie over gezondheidszorg, de coronacrisis en de manier waarop Trump de benoeming wil doordrukken.

Lees verder

Tomas Van den Spiegel blijft voorzitter van koepelorganisatie van de Europese basketcompetities ULEB

Tomas Van den Spiegel is herverkozen als voorzitter van ULEB, de koepelorganisatie van de Europese basketcompetities. Zijn nieuwe mandaat loopt tot 2024. De 42-jarige Van den Spiegel, ook CEO van Flanders Classics, leidt ULEB sinds 2016. Hij werd maandag herverkozen op de algemene vergadering van de organisatie.

Lees verder

'Iedere jongere kan de coronacommissaris van zijn wijk zijn'

De ambassadeur van je eigen buurt worden. Dat is het doel van de hackathon die gisteravond plaatsvond in Brussel. Sociaal ondernemer Hassan Al Hilou bracht er jongeren uit verschillende Brusselse buurten samen om te brainstormen over hoe de corona-info nog beter tot bij jongeren kan doordringen. 'Maak werk van communicatie voor en door jongeren.'

Lees verder

De vrouw die het opneemt tegen de Nieuw-Zeelandse anti-Trump

De nieuwe Nieuw-Zeelandse premier wordt een vrouw, dat staat zo goed als vast. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het huidig premier Jacinda Ardern, die international gelauwerd wordt voor haar corona-aanpak. Judith 'Crusher' Collins is haar belangrijkste tegenkandidate, maar lijkt twijfelaars niet te kunnen overtuigen.

Lees verder

Nigeriaanse jeugd neemt geen genoeg met opdoeken omstreden politie-eenheid

#EndSARS klinkt het overal in Nigeria op sociale media. Ook nu de meest gehate politie-eenheid van het land wordt opgedoekt, houden de protesten aan. Er vielen al twee burgerdoden. De president tracht de gemoederen te bedaren.

Lees verder

Ronde van Vlaanderen 'limited edition' voorgesteld: zonder publiek bij hellingen, kasseistroken of aankomst, politie zal "streng optreden"

Te midden van de stijgende coronacijfers heeft organisator Flanders Classics een "limited edition" van de Ronde van Vlaanderen voorgesteld voor komende zondag: veiligheid staat voorop. Aan de start en aankomst maar ook op alle hellingen en kasseistroken is een publieksverbod van kracht. Langs het volledige parcours geldt een mondmaskerplicht en moeten uiteraard ook de algemene coronamaatregelen zoals social distancing en de bubbel van vier nageleefd worden. De politie kondit alvast aan streng te zullen optreden.

Lees verder

Minimale dienstverlening niet haalbaar in zeventie gevangenissen

In zeventien Belgische gevangenissen haalt men dinsdagochtend door de 48 urenstaking de streefcijfers voor de minimale dienstverlening niet. Dat meldt het gevangeniswezen. In de gevangenissen van Sint-Gillis en Leuven Centraal is minder dan 50 procent van het nodige personeel voor een minimale dienstverlening aanwezig.

Lees verder

De Croo dient begroting pas eind deze maand in

België zal pas tegen 30 oktober zijn finaal begrotingsplan indienen bij de Europese Commissie, zo werd bevestigd aan onze redactie. Normaal gezien ligt de deadline op 15 oktober, maar omdat de regering pas op 1 oktober de eed aflegde, mag ze van Europa gebruikmaken van de mogelijkheid om dat iets later te doen.

Lees verder

Zwembond grijpt in: waterpolocompetities opgeschort, ook BK lange afstanden geannuleerd

De Koninklijke Belgische Zwembond schort alle nationale waterpolocompetities op tot en met 8 november, met uitzondering van de U11 en U13, net als de collectieve trainingen van de nationale ploegen. De bekerfinales (seizoen 2019-2020) van 11 november in La Louvière worden geannuleerd.

Lees verder

Somers deelt Vlaanderen op in dertien regio's, maar Limburg blijft één

Op voorstel van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) werd een kaart met dertien referentieregio's goedgekeurd. De kaart is het resultaat van nauw overleg met verschillende partners en lokale besturen. Limburg is één geheel.

Lees verder

Rusland, Saudi-Arabië en China dicht bij zitje in VN-mensenrechtenraad

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties staat op het punt om Rusland, Saudi-Arabië en China voor de komende drie jaar als lid te benoemen. De formele aanstelling gebeurt normaal dinsdag nog. Mensenrechtenactivisten zijn verontwaardigd.

Lees verder

Oproep: uw uitgestelde ingreep

Niet-dringende medische zorg wordt opnieuw uitgesteld in een aantal Belgische ziekenhuizen. Bent u een van de patiënten die geduld zal moeten hebben? Wat is uw verhaal?

Lees verder

Luid protest met vijfhonderd koffers aan de Dom van Milaan

Honderden mensen zijn aan de voet van de Dom van Milaan samengekomen om van zich te laten horen aan de hand van vijfhonderd koffers. Ze vragen aandacht voor de evenementensector die enorm te lijden heeft onder de coronacrisis. Bekijk het bijzondere kofferconcert in bovenstaande video.

Lees verder

Ook in ons land studie met coronavaccin gepauzeerd

Farmabedrijf Johnson&Johnson pauzeert alle tests met zijn experimenteel vaccin. Ook in België zijn proefpersonen ermee ingeënt.

Lees verder

Niemand durft het opnemen tegen De Wever

Bart De Wever volgt zichzelf op als voorzitter van N-VA. Hij is als enige kandidaat om in zijn voetsporen te treden.

Lees verder

Dertien jaar cel geëist tegen leiders van Griekse neonazipartij Gouden Dageraad

De openbare aanklager in Athene heeft dinsdag een gevangenisstraf van 13 jaar geëist voor de leiders van de neonazistische Griekse partij Gouden Dageraad. Ze waren vorige week veroordeeld voor 'het leiden van een criminele organisatie'.

Lees verder

Omstreden experte mag in Congocommissie blijven

De bijzondere Kamercommissie die het koloniaal verleden van ons land onder de loep neemt, heeft maandag beslist dat Laure Uwase deel mag blijven uitmaken van de groep experten die de commissie begeleidt. N-VA had vorige week haar ontslag geëist.

Lees verder

Wordt straks ook het amateurvoetbal stilgelegd? "Zonder kleedkamers, dat zijn geen ideale omstandigheden"

De kans bestaat dat na de indoor sporten maandag op dinsdag ook het veldvoetbal zal worden opgeschort. Voetbal Vlaanderen vergadert vanmiddag over een stopzetting nadat Vlaams minister van Sport Ben Weyts alle kleedkamers heeft laten sluiten.

Lees verder

Tienduizenden Syriërs op de vlucht voor bosbranden

Grote bosbranden in het noordwesten van Syrië hebben tienduizenden mensen dakloos gemaakt. Er is ook grote schade aan landbouwgrond aangericht. President Bashar al-Assad bezocht de regio dinsdag, meldt het staatspersbureau Sana.

Lees verder

Slovaakse bondscoach Pavel Hapal en vijf stafleden testen positief op Covid-19 en moeten Nations League-match tegen Israël missen

De Slovaakse bondscoach Pavel Hapal heeft positief getest op het coronavirus, zo bevestigde de voetbalbond van Slovakije dinsdag. Daardoor mist hij de thuismatch van woensdag in de Nations League tegen Israël.

Lees verder

Tiesj Benoot ontsnapte aan coronabesmetting in tv-studio met Jan Bakelants en start in Ronde van Vlaanderen

Tiesj Benoot, die zondag nog verstek gaf voor Gent-Wevelgem omdat hij in contact was gekomen met de positief op corona geteste Jan Bakelants, hervat in de Ronde van Vlaanderen. Hij is er samen met de Deen Sören Kragh Andersen het speerpunt binnen Team Sunweb. Voorts maken ook nog de Deen Casper Pedersen en de Nederlander Joris Nieuwenhuis deel uit van de selectie voor 'Vlaanderens Mooiste'. Eerstgenoemde schreef zondag Parijs-Tours op zijn naam, Nieuwenhuis nam er de laatste podiumplaats in.

Lees verder

Kanye West in campagnevideo: 'Dankzij ons geloof worden we het volk dat God voor ogen heeft'

Amerikaans rapper en kledingontwerper Kanye West doet nog steeds een gooi naar het presidentschap. In zijn eerste campagnevideo uit hij zich als een heuse predikant en plaatst hij geloof en het gezinsleven centraal in zijn visie voor de Verenigde Staten. De kans dat West de verkiezingen wint, is nochtans zo goed als onbestaande. Hij is namelijk in slechts een handvol staten een officiële presidentskandidaat.

Lees verder

Thomas More schakelt vanaf maandag over naar code oranje

Vanaf maandag zal op alle campussen van Thomas More de organisatie aangepast worden volgens code oranje. Dat heeft de hogeschool laten weten in een mail aan studenten en medewerkers. Thomas More spreekt van een stijging in het aantal besmettingen bij zowel medewerkers als studenten.

Lees verder

'Vrienden voor het leven zal ik niet maken. Hopelijk mag ik ten minste naar de les komen'

De druk op het hoger onderwijs om de fysieke lessen terug te schroeven, groeit zienderogen. Terwijl de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel zich beraden, vrezen studenten voor eenzaamheid. 'Ik voel me hier veilig.'

Lees verder

Vier nieuwe iPhones in aantocht

Apple stelt vanavond zijn nieuwste iPhones voor. Grote kans dat de iPhone 12 er een in vier smaken zal zijn, en dat 5G zijn intrede maakt.

Lees verder

Eliane Tillieux (PS) verkozen tot Kamervoorzitter, Dewael (Open VLD) wordt gewoon lid

Eliane Tillieux (PS) is vandaag verkozen tot nieuwe Kamervoorzitter. Ze haalde het met 91 stemmen tegen Valerie Van Peel (N-VA), die 40 stemmen kreeg. Tillieux wordt daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter van de Kamer uit de geschiedenis.

Lees verder

15-jarige wordt gestampt, geslagen en vernederd: beelden gaan viraal via sociale media

Een 15-jarige jongen is maandagavond aan de bibliotheek van Puurs-Sint-Amands belaagd door een groepje jongeren. Hij werd geslagen, gestampt, bespuwd en hij moest voor de jongeren dansen. Er werden ook enkele spullen gestolen. De politie kon al een aantal daders identificeren. Burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) wil kordaat optreden.

Lees verder

Peter Sagan weet na 461 dagen weer wat winnen is: de Slovaak rondt schitterende solo af

Na 461 dagen zonder winst was het eindelijk zover. Peter Sagan maakte een einde aan de lange droogte en heeft na verschillende pogingen dan toch zijn felbegeerde ritzege in de Giro beet. De Slovaak sloop tegen de wil van de paarse trui Arnaud Démare mee in de vroege vlucht. Hij was duidelijk de sterkste van de vluchters en rondde solo een boeiende etappe af. Voor het eerste sinds 10 juli 2019 reed Sagan met de armen in de lucht over de streep. Pelle Bilbao maakte in de achtergrond tijd goed op roze trui João Almeida.

Lees verder

Finland maakt volgend jaar het sturen van 'dick pics' strafbaar

Finland gaat het ongewenst toesturen van foto's van het mannelijk geslachtsdeel, zogeheten dick pics, strafbaar stellen. De straffen kunnen oplopen tot zes maanden cel. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie dinsdag aan AFP gezegd.

Lees verder

Katholiek onderwijs noemt nieuwe eindtermen 'ernstige bedreiging voor onderwijskwaliteit'

Het katholiek onderwijs is vernietigend voor de nieuwe eindtermen die de Vlaamse regering afgelopen vrijdag goedkeurde voor de tweede en derde graad van het middelbaar. Volgens de koepel vormen ze een ernstige inbreuk op de vrijheid van het onderwijs en een grote bedreiging voor de onderwijskwaliteit. Als er geen aanpassing komt, dreigt de koepel met juridische stappen.

Lees verder

Kinderopvang naar code oranje: wat verandert er?

De kinderopvang voor baby's, peuters en schoolkinderen schakelt over op code oranje. Alle kinderen blijven welkom zoals in code geel.

Lees verder

Ook Cristiano Ronaldo besmet met het coronavirus

Cristiano Ronaldo heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. Dat meldt de Portugese voetbalbond.

Lees verder

Vanaf maandag code oranje op KU Leuven en VUB

Door het toenemende aantal besmettingen van het coronavirus, schakelen KU Leuven en Vrije Universiteit Brussel vanaf maandag 19 oktober over naar code oranje.

Lees verder

Nederland laat alleen noodzakelijke reizen naar België toe

Nederland raadt reizen naar België af. Alleen voor noodzakelijke reizen mogen Nederlanders nu naar ons land komen, en bij terugkomst zouden ze tien dagen in quarantaine moeten gaan.

Lees verder

Hoe China het virus klein houdt door volledige steden te testen

Na Wuhan in mei, onderwerpt China nu ook de havenstad Qingdao aan een grootschalige coronatest nadat 12 besmettingen ontdekt werden. Op vijf dagen tijd nemen 9 miljoen inwoners een test af. Het massale testen als reactie op een kleine cluster lijkt daarmee een beproefd Chinees recept te worden.

Lees verder

Zware domper voor IJsland: bondscoach in quarantaine, maar liefst zeven spelers ontbreken tegen Rode Duivels

De bondscoach van IJsland, Erik Hamrén, zal morgen woensdag tegen België niet op de bank zitten. Hij moet net als de rest van zijn trainersstaf in quarantaine omdat een werknemer van de voetbalbond van IJsland positief testte op corona. Het is nog niet duidelijk wie in zijn plaats op de bank zal zitten.

Lees verder

Gentse restaurants moeten tijdens de week dicht om 23 uur

Na Leuven heeft ook Gent beslist dat restaurants tijdens weekdagen om 23 uur moeten sluiten. Alleen op vrijdag en zaterdagavond mogen de restaurants tot 1 uur open blijven. Eerder moesten de cafés al om 23 uur toe. Gent wil zo vermijden dat klanten op restaurant gaan drinken.

Lees verder

Nederland in 'gedeeltelijke lockdown': restaurants en cafés dicht, na 20 uur geen alcohol op straat

Nederland verstrengt de maatregelen en stelt een 'routekaart' voor, een soort epidemie-barometer.

Lees verder

Apple geeft startschot voor 5G met nieuwe iPhones

Apple lanceert vier nieuwe iPhone-modellen. '5G is net werkelijkheid ­geworden.'

Lees verder

Saudi-Arabië niet in VN-Mensenrechtenraad, China en Rusland wel

China en Rusland zijn, samen met dertien andere landen, verkozen voor een nieuw mandaat van drie jaar in de VN-Mensenrechtenraad. Saudi-Arabië kon dan weer geen zitje in de Raad bemachtigen.

Lees verder

Rusland dreigt dialoog met EU stop te zetten door spanning rond vergiftiging

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de Europese Unie ervoor gewaarschuwd dat de dialoog opgeschort kan worden nu de spanningen oplopen over de vergiftiging van de Russische opposant Aleksej Navalni.

Lees verder

Strengere coronaregels in de maak

Het is de bedoeling dat de coronabarometer vrijdag gelanceerd wordt. De kans is groot dat daar strengere regels mee gepaard gaan.

Lees verder

Trumps kandidaat-opperrechter ontwijkt elke heikele kwestie

Amy Coney Barrett, Trumps genomineerde voor het Hooggerechts­hof, weigert vooraf te beloven dat ze een stap opzijzet als het resultaat van de ­presidentsverkiezingen van 3 november bij dat Hooggerechtshof zou terechtkomen.

Lees verder

Rudi De Kerpel neemt ontslag als regeringscommissaris VRT

Nadat gebleken is dat hij vermeld wordt in het auditrapport over de VRT, neemt Rudi De Kerpel ontslag uit de raad van bestuur.

Lees verder

Drie mannen in de greep van Eveline: hoe konden ze zo stom zijn?

Het begon allemaal met drie bekende Vlamingen die zich blootgaven online. Het schandaal werd een gerechtelijk onderzoek en de dader, een jonge man uit Gent, is intussen bekend. Maar de vraag blijft: hoe konden die drie zo stom zijn? Of zouden we het allemaal kunnen meemaken?

Lees verder

Gemiddeld meer dan 5.000 besmettingen per dag

De coronacijfers zijn ook woensdag stijgend op alle niveaus. Gemiddeld zijn er meer dan 5.000 nieuwe gevallen, 152 ziekenhuisopnames en 18 overlijdens per dag. Er liggen op dit moment 1.621 mensen in het ziekenhuis met covid-19.

Lees verder

VS kondigen principeakkoord aan met Rusland over kernwapenverdrag, Rusland ontkent

De Verenigde Staten en Rusland hebben een 'principeakkoord' bereikt over verlenging van het kernwapenbeheersingsverdrag START, meldt de Amerikaanse onderhandelaar Marshall Billingslea. Volgens hem is er overeenstemming 'op de hoogste niveaus' tussen de regeringen in Moskou en Washington. Rusland weerspreekt dat.

Lees verder

Sam Van Rossom en Valencia verliezen van Barcelona in Euro League basket

Valencia heeft dinsdagavond voor eigen volk een 66-71 nederlaag geleden tegen Barcelona op de derde speeldag van de Euro League basketbal. De Belgische spelverdeler bij Valencia, Sam Van Rossom, kwam tot zes punten en twee assists in zeventien speelminuten. Van Rossom en co hadden hun eerste twee duels in de Euro League gewonnen.

Lees verder

Clément Desalle beëindigt zijn carrière op het einde van het seizoen

Motorcrosser Clément Desalle zet op het einde van het seizoen een punt achter zijn sportieve carrière. De 31-jarige Henegouwer werd drie maal vicewereldkampioen, maar kon de voorbije jaren niet meer meedingen om de prijzen. Hij won in totaal 23 Grote Prijzen (acht in de MXGP, vijftien in de MX1).

Lees verder