Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 7 oktober 2020

Gemeente Balen: Leerkrachten: Prikkel leesgoesting bij kleuters door rode draadboxen

Leerkrachten: Prikkel leesgoesting bij kleuters door rode draadboxen
Ook volgend schooljaar kan je rode draadboxen aangevragen voor de kleuters. Zo kunnen leerlingen vanaf jonge leeftijd al geprikkeld worden door boeken. Klik verder voor een overzicht en bestel je box minstens 2 weken vooraf via het e-loket.
Lees verder

Leerkrachten: Voorlopig geen kleuterrondleidingen in de Bib
Hopelijk mogen dit schooljaar ook de kleuters van de derde kleuterklas weer op bezoek komen in onze Bib. Voorlopig plannen we nog geen bezoekjes in (wegens corona), maar zodra we terug van start mogen gaan, bezorgen we jullie de data.
Lees verder

Leerkrachten: Denk aan de ICQ-vergadering
Werd jij aangesteld als boekenjuf/meester van je school om deze te vertegenwoordigen op de ICQ-meetings? Vergeet dan onze eerstvolgende ICQ-vergadering in VC De Kruierie niet op donderdag 15 oktober om 11u (afhanklijk van de evolutie van het coronavirus uiteraard).
Lees verder

Nieuwe folder 'Sporten in Balen' beschikbaar
Elk jaar in augustus brengt de sportdienst een folder uit met daarin alle sporten die je in de gemeentelijke sportinfrastructuur kan beoefenen. Je kan de folder afhalen bij de sportdienst of de Infopunten (gemeentehuis, VC De Kruierie, ocmw-huis) of hier downloaden.
Lees verder

'Laat je tanden zien!' gaat voor gezonde mondjes
Alle gezinnen met kinderen jonger dan zes jaar uit Balen, Mol, Dessel en Retie ontvangen in augustus een speels en informatief pakket 'Laat je tanden zien!' in hun brievenbus. Met dit project wil Huis van het Kind regio Mol de gewoonten rond mondgezondheid verbeteren bij jonge kinderen.
Lees verder

De Bib leest voor: 'Een ster van ver'
Door het coronavirus kunnen de voorleessessies in de Bib van Balen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet. Deze week lezen we 'Een ster van ver'.
Lees verder

Nieuwe geocache voor jong en oud in Keimannetjesland
Sinds afgelopen weekend is er een gloednieuwe geocache in Keimannetjesland op de Keiheuvel. Ideaal om kinderen te laten kennismaken met dit schatzoekspel, maar ook volwassenen zullen er veel plezier aan beleven. Je kan deze cache-trail meteen combineren met de Keimannetjeswandeling.
Lees verder

Terrasuitbreidingen Balense horeca verlengd tot eind oktober
Lees verder

Pas op voor 'smishing': klik niet op links in verdachte sms'en
Cybercriminelen plannen de komende dagen en misschien weken verschillende aanvallen met smishingberichten (phishing via sms). Dat heeft het Centrum voor Cybercriminaliteit uit goede bron vernomen. Wees dus op je hoede voor links in een verdacht bericht!
Lees verder

11 miljoen redenen om je aan de coronaregels te blijven houden
Er zijn 11 miljoen Belgen en elke Belg heeft minstens één goede reden om de zes gouden regels tegen corona te blijven volgen. Op www.11miljoenredenen.be vind je portretten van burgers met elk hun persoonlijke drijfveren. Je kan er ook je persoonlijke redenen delen om je aan de regels te houden.
Lees verder

Ondernemers: Vlaamse steun voor omzetverlies augustus en september
Lees verder

Filmpje: de beste moppentappers en verhalenvertellers van Balen
Actrice Nele Goossens trekt deze zomer met een busje door onze regio op zoek naar de beste moppentappers en de strafste verhalen. Op 17 juli hield ze halt in Balen. Bekijk het filmpje van tvplus, met Balenaars Ann, Willy, Sara en Rik aan het woord.
Lees verder

Balen bedankt haar fantastische vrijwilligers in coronatijden
Ze zijn met véél, de vrijwilligers die in deze coronatijden alles wat draaglijker proberen te maken voor de Balenaars: mantelzorgers, boodschappers, telefonisten, mondmasker-verdelers,... Het gemeentebestuur bedankte hen de voorbije dagen en weken voor hun inzet met een origineel kaartje in de bus.
Lees verder

Kom nog snel een balletje slaan op 'good old' minigolfbaan Keiheuvel vóór renovatiesluiting
Lees verder

Handelaars, schrijf je in voor Weekend van de Klant!
Lees verder

Bewakingscamera? Verplichte aangifte en jaarlijks bevestigen
Lees verder

IMPACT! zoekt jonge kunstenaars
Lees verder

Van nutskast tot kunstkast: de filmpjes!
De voorbije weken gingen creatievelingen in heel Balen aan de slag om het straatbeeld op te fleuren. Met verfborstels en graffitispuitbussen toverden 17 lokale kunstenaars van alle leeftijden die saaie nutskasten om tot ware kunstkasten. BalenTV zet het resultaat nog eens extra in de verf!
Lees verder

Alle Balense jeugdverenigingen en startdagen op een rijtje
In september beginnen de jeugdverenigingen naar goede gewoonte weer aan een nieuw werkjaar. Download hier de flyer van de jeugddienst met info over alle Balense jeugdverenigingen (inclusief een handig overzichtskaartje) en bekijk het overzicht van alle startdagen.
Lees verder

Veilig terug naar school
Op 1 september mogen kinderen en jongeren eindelijk weer naar school. Uiteraard met de nodige veiligheidsmaatregelen en een mondmasker voor 12-plussers. We roepen automobilisten op om extra voorzichtig te zijn. Het gemeentebestuur wenst iedereen een fijne en veilige start van het nieuwe schooljaar!
Lees verder

Provincie subsidieert tewerkstellingsprojecten voor kwetsbare groepen bij bedrijven en organisaties
Lees verder

Zonnepanelenactie Kempen een groot succes
De onlangs gelanceerde campagne Zonneregio Kempen is een groot succes. Zo groot zelfs dat men vanaf nu jammer genoeg niet meer kan garanderen dat ze dit jaar nog geïnstalleerd worden. En daardoor kon je nog genieten van de terugdraaiende teller. Toch blijven zonnepanelen ook dan nog interessant.
Lees verder

Wereldprimeur voor Olmen in strijd tegen brulkikker
Er was veel persbelangstelling achter de Straalmolen in Olmen voor het project waarbij de Amerikaanse stierkikker (of brulkikker) bestreden zal worden met steriele kikkermannetjes. De bedoeling is om zo op termijn deze sterk groeiende populatie die veel schade aanricht, in te dijken.
Lees verder

De Bib leest voor: 'Ben je bang in het bos, Grote Wolf?'
Door het coronavirus kunnen de voorleessessies in de Bib van Balen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet. Deze week lezen we 'Ben je bang in het bos, Grote Wolf?'.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Een olifant in het zwembad'
De klas van juf Els heeft veel plezier in het zwembad, als ineens een olifant binnenkomt. Na de eerste schrik hebben de kinderen grote pret met het dier. Maar dan willen de badmeesters hem wegsturen...
Lees verder

Leerkrachten: Bib Bib Bib Hoeraaa!
Ook dit schooljaar gaan we verder met het het 'Bib Bib Bib Hoeraaa'-project. Net zoals vorig jaar wordt er een uitleenrugzakje mee naar huis gegeven vanuit de school aan alle drie-jarigen. Bij de eerste ronde van de kleuterpakketten worden extra materialen terug uitgedeeld.
Lees verder

Leerkrachten: Project 'Proefkampioen'
'De Proefkampioen' is een educatief project voor kinderen van 3 tot 8 jaar om de smaakontwikkeling te stimuleren. Als je deze box gaat gebruiken, laat dit dan tijdig weten aan VC De Kruierie, zij schenken je een waardebon voor een gratis groenten- en fruitpakket.
Lees verder

Leerkrachten: Boekenzoeker helpt je kiezen
Zoek je een leuk boek dat bij je les past of willen je leerlingen vooraf snuisteren tussen boekentips dan kan je de website boekenzoeker.be in de klas gebruiken. Leerlingen kunnen verschillende criteria aanduiden waaraan hun boek moet voldoen.
Lees verder

Leerkrachten: AVI-boekjes bij de Fundels
Het abonnement van de Fundels werd uitgebreid met AVI-boekjes. Dus nu kan je niet enkel prentenboeken (samen) lezen maar ook boekjes op niveau van het kind (6-10 jaar).
Lees verder

Leerkrachten: Beheer je klasbibkaart ook online
Wil je graag opvolgen welke materialen er nog op je klaskaart staan, een boek verlengen of een item reserveren log dan in met je e-mailadres en dan krijg je meteen een overzicht. Op deze manier weet je ook wanneer de uitleentermijn afloopt. Materialen kan je altijd inleveren via het inleverluik.
Lees verder

Leerkrachten: Rode Draad boxen (kleuters) reserveren
Ook volgend schooljaar kan je rode draadboxen aangevragen voor de kleuters. Zo kunnen leerlingen vanaf jonge leeftijd al geprikkeld worden door boeken. Klik verder voor een overzicht en bestel je box minstens 2 weken vooraf via het e-loket.
Lees verder

Bewoners Ter Vest rijden hun eigen Tour (foto's)
De senioren van WZC Ter Vest zijn deze dagen helemaal in de ban van de Ronde van Frankrijk. Ze volgen de renners niet alleen op TV, maar ze rijden ook letterlijk met hen mee op hun hometrainer. Bekijk de foto's.
Lees verder

Oplossingen en winnaars VVV-fotozoektochten
Jullie namen de voorbije maanden weer massaal deel aan de wandel- en fietsfotozoektocht van VVV Balen. Door de coronacrisis is de officiële prijsuitreiking dit jaar uit voorzorg geannuleerd. Bekijk hier de lijst met oplossingen en de winnaars.
Lees verder

Jaarboek Erfgoed Balen nu beschikbaar
Het Jaarboek 2020 van Erfgoed Balen is klaar. Leden kunnen het afhalen in het Oud Gemeentehuis (na afspraak via info@erfgoedbalen.be of 014/74 41 74) of aan de balie van VC De Kruierie (zonder afspraak tijdens openingsuren). Ook andere geïnteresseerden kunnen op die plaatsen een boek aanschaffen.
Lees verder

Nieuw subsidiereglement voor sportverenigingen én talentvolle sporters
Vanaf 2020 past het gemeentebestuur een nieuw subsidiereglement toe. Naast sportverenigingen kunnen nu ook individuele talentvolle sporters jaarlijks subsidies aanvragen. Op dinsdag 22 september is hierover een infoavond in VC De Kruierie. Schrijf vooraf in.
Lees verder

Tom Hollants nieuw gemeente- en ocmw-raadslid voor Vlaams Belang
Lees verder

Foto's: Veilige en succesvolle start van 'Anderhalve Meter On Tour'
Lees verder

Vraag toelage voor mindervaliden nu ook online aan (vóór 30 oktober)
Mindervaliden kunnen bij de Raad voor Gehandicapten jaarlijks een toelage van 30 euro aanvragen om hun integratie te bevorderen. Vraag deze gemeentepremie vóór 30 oktober aan. Dit kan vanaf dit jaar makkelijk en snel door het e-loket in te vullen.
Lees verder

Zitdag sociale dienst FOD sociale zekerheid (5 okt)
Lees verder

Muziek en dans met je baby/peuter? Schrijf in voor 'Kinderklanken'!
Schrijf je nog snel in voor de 6 sessies van Kinderklanken (muziek maken en dansen met je baby/peuter) in het najaar (20 sep - 25 okt). Er worden extra maatregelen genomen in turnzaal Hulsen om alles veilig te laten verlopen (o.a. onderlinge afstand). Kostprijs 40 euro, beperkt aantal plaatsen.
Lees verder

Wijziging lokalen groepslessen academies
Een aantal groepslessen van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord verhuizen van VC De Kruierie naar grotere lokalen in school De Puzzel (Schoor) en jeugdcentrum Biesakker. Dit omwille van de coronamaatregelen.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Je hoort wat in een klaslokaal'
Van toetsen met een nietje tot de eeuwige strijd met het 'smaartbord', van fantoomluizen in de leraarskamer tot de levenswijsheden van de Kevin (K-Style voor de vrienden). Als geen ander vat ARNOLEON het leven voor de klas samen in deze bundeling hilarische en herkenbare cartoons.
Lees verder

Nieuwe reeks: Lekker Actief en Fitmix
Vanaf maandag 7 september (10-11u of 11u-12u) kunnen senioren opnieuw deelnemen aan 'Lekker Actief' (sport en spel voor 50+) in sportcomplex Bleukens. Op woensdag 9 september (9u-10u of 10u-11u) start een nieuwe reeks Fitmix (conditie, kracht en figuurtraining) in de sporthal van Olmen.
Lees verder

Wij laten onze verenigingen niet in de steek! Jij toch ook niet?
De gemeente Balen blijft de verenigingen ondersteunen. Ook dit jaar krijgen ze hun subsidies, met daarnaast compensatie voor extra corona-onkosten en een aanmoedigingspremie om stilaan activiteiten veilig terug op te starten. Ook jij kan je vereniging steunen door je lidmaatschap te vernieuwen.
Lees verder

De Bib leest voor: De fantastisch meneer Vos
Door het coronavirus kunnen de voorleessessies in de Bib van Balen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet.
Lees verder

Schrijf je in voor de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord
Kriebelt het bij jou om een muziekinstrument te leren spelen, te leren zingen of om woordkunst-drama te volgen? Kom dan naar de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord. De academie stelt zich alvast graag voor in volgend filmpje.
Lees verder

Bestel inheems en streekeigen plantgoed
Van 1 september t.e.m. 20 oktober kan je via 'Behaag Onze Kempen' weer inheems en streekeigen plantgoed bestellen. Zij gedijen van nature goed op onze arme zandgronden en in ons grillig klimaat, en zijn beter bestand tegen ziekten en plagen.
Lees verder

Balen zit in waarschuwingsfase met coronabesmettingen
Er zijn de afgelopen week weer enkele coronabesmettingen bijgekomen in onze gemeente waardoor we boven de waarschuwingsdrempel zitten. Door de snelle reactie van de huisartsen, de gemeentelijke crisiscel en onze lokale contactopsporing proberen we de verdere verspreiding in te perken.
Lees verder

Scholen en verenigingen, schrijf in voor Operatie Proper!
Wil jouw vereniging of school ook in actie komen voor meer openbare netheid, op en rond je eigen terrein bijvoorbeeld? Doe dan mee aan Operatie Proper 2020-2021, inschrijven kan tot 1 november. In ruil voor alle uitgevoerde acties wacht een mooie beloning op het einde van het schooljaar.
Lees verder

De Bib leest voor: 'De fijnste plek van de wereld'
Door het coronavirus kunnen de voorleessessies in de Bib van Balen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet.
Lees verder

Foto's: 'De Vierkante Meter' op 'Anderhalve Meter On Tour'
Anderhalve Meter On Tour zorgde voor een zalige zomerse zondag in de tuin van de Pastorij van Olmen. Partyband 'De Vierkante Meter' bracht in twee sessies de grootste ambiance op het kleinste podium. Bekijk de foto's.
Lees verder

Bespaar met energiezuinige ramen via groepsaankoop IOK
IOK organiseert in samenwerking met o.a. de gemeente Balen een groepsaankoop energiezuinige ramen. Wil jij ook besparen op je energiefactuur? Schrijf je dan vrijblijvend in via www.iok.be/ramen, 014/56 27 88 of de milieudienst. Meer info krijg je op één van de digitale infosessies.
Lees verder

Openbaar onderzoek stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2022-2027
Lees verder

Gouverneur roept sporters op om niet gemeenschappelijk te douchen
Lees verder

Foto's tweede VVV-Schievewandeling
Lees verder

Iets verloren tijdens jeugdactiviteiten deze zomer?
Lees verder

De Bib leest voor: Sam en Bennie gaan naar school
Door het coronavirus kunnen de voorleessessies in de Bib van Balen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet.
Lees verder

Handelaars, registreer je bij Sodexo om de Consumptiecheque te aanvaarden
Heel wat werkgevers geven hun werknemers een Consumptiecheque. Daarmee kunnen ze tot 300 euro besteden bij de hardst getroffen sectoren in coronatijden: de horeca, sport- en cultuursector en kleine handelszaken. Om de Consumptiecheque te aanvaarden, moeten handelaars eerst registreren bij Sodexo.
Lees verder

Voorschot voor organisatoren evenementen
Omdat het onzekere tijden zijn voor de evenementensector, geeft de Vlaamse overheid organisatoren een duwtje in de rug. Wie in het najaar een evenement organiseert, kan tot uiterlijk 2 oktober 12u een terugbetaalbaar voorschot tussen 25.000 en 800.000 euro aanvragen.
Lees verder

Burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor in jouw brievenbus?
400.000 Vlamingen krijgen in september en oktober een uitnodiging om deel te nemen aan de Gemeente-Stadsmonitor 2020. Hun medewerking aan deze bevraging is vrijwillig, maar wel van groot belang. Op woensdag 9 september viel de eerste brief in de bus met een link naar de online vragenlijst.
Lees verder

Nieuwe basketbalringen op speelplein Scheps
De basketbalborden en -ringen op het speelplein in Scheps waren aan vervanging toe. Daarom liet de jeugddienst begin september nieuwe exemplaren plaatsen. Goeie bal, me dunkt!
Lees verder

Grote lijnen van Veiligheidsraad 23 sept: geen bubbel meer, quarantaine ingekort en binnenkort 'barometer'
De Veiligheidsraad van 23 september benadrukte dat iedereen de basisregels moet blijven volgen (handen wassen, afstand houden,...). Ze vroeg ook om de echt nauwe sociale contacten te beperken en kondigde een 'barometer' aan. Feesten mogen ook volgens de horecaregels en de quarantaine werd ingekort.
Lees verder

Viering 25 jaar Mispo in najaar 2021
Lees verder

Doe de deur dicht... en red levens bij brand!
Door alle binnendeuren in huis dicht te doen, kan je levens redden. Als er brand uitbreekt, blijft het vuur en de verstikkende rook – de grootste bedreiging – langer opgesloten. Zo is er meer tijd om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen als een rookmelder alarm slaat.
Lees verder

Foto's: Kirri op 'Anderhalve Meter On Tour'
Heel wat muziekliefhebbende Balenaars waren samen met de weergoden van de partij in de tuin van de Pastorij van Olmen afgelopen zondag. Kirri bracht er op de voorlaatste 'Anderhalve Meter On Tour' pop- en rockhits uit de jaren 60 en 70. Bekijk de foto's.
Lees verder

Trainingsateliers weerbaarheid voor 10- tot 12-jarigen in JC Biesakker
Eind oktober en begin november kunnen jongeren (10-12 jaar) in JC Biesakker trainingsateliers weerbaarheid volgen. Ze leren er enerzijds steviger in hun schoenen te staan, voor zichzelf op te komen, zelfzekerder te worden,... en anderzijds tot rust te komen en om te gaan met crisissituaties.
Lees verder

Strijd mee tegen armoede en ga aan de slag als buddy voor kansarme Balenaars
De vzw ArmenTeKort wil in samenwerking met het ocmw ook in Balen kansarmoede aanpakken door buddy's te koppelen aan buurtgenoten die minder kansen kregen. Wil jij ook buddy worden? Schrijf dan in voor een online infosessie en kom alles te weten over dit project.
Lees verder

Legeroefeningen van 21 september t.e.m. 2 oktober
Lees verder

Tip van de Bib: 'Woorden schieten tekort'
Over dementie: een bijzonder lang afscheid. Persoonlijke visie van de Britse schrijfster Nicci Gerard op dementie, mede naar aanleiding van de dood van haar vader, die leed aan de ziekte van Alzheimer.
Lees verder

Praatpunt voor anderstaligen terug van start
Na een verplichte coronapauze start het Praatpunt voor anderstaligen terug op. Vanaf 22 september kunnen anderstaligen elke tweede en vierde dinsdag van de maand van 13u30 tot 15u30 in Den Travoo weer gratis, vrijblijvend én coronaproof hun Nederlands oefenen met Nederlandstalige vrijwilligers.
Lees verder

Een restaurantbezoek, staat dat nog op het menu? #tuurlijkda
Een pintje drinken op café met 1,5 meter afstand, op restaurant gaan, je tent opzetten of in een hotel op beide oren slapen? #daszekerda, het kan nog allemaal. Geniet waar het kan, zonder de coronamaatregelen uit het oog te verliezen natuurlijk!
Lees verder

Grafzerk laten verwijderen vóór Allerheiligen? Aanvragen vóór 30 september
Lees verder

E-boeken lezen via de Bib
Als je lid bent van de Bib van Balen, kan je vanaf nu ook e-boeken gratis lenen via het platform cloudLibrary. Je kan telkens twee e-boeken tegelijk lenen en die 6 weken lang lezen op je eigen toestel. Loopt de uitleentermijn af, dan verdwijnen de e-boeken vanzelf van je toestel.
Lees verder

Vacature: verpleegkundigen WZC Ter Vest
Ocmw Balen is op zoek naar verpleegkundigen voor een leefgroep van 17 bewoners in woonzorgcentrum Ter Vest (deeltijds of voltijds - contractueel - onbepaalde duur - niveau B of C). Je kan je kandidatuur indienen tot uiterlijk woensdag 7 oktober 2020.
Lees verder

Krijg je voorrang voor griepprik? Reserveer nu je vaccin!
Lees verder

Andere openingsuren Rap op Stapkantoor herfst/winter
Het Rap op Stapkantoor gaat van 21 september tot 21 maart in herfst- en wintermodus. Het sociaal reiskantoor is in deze periode nog 2 keer per maand open, namelijk elke 2e woensdagmiddag (15u-17u) en elke laatste woensdagavond (17u30-19u30) van de maand.
Lees verder

Van nutskast tot kunstkast: de kasten én hun kunstenaars! (foto's)
De voorbije zomer toverden creatieve Balenaars die saaie nutskasten om tot ware kunstkasten. Als terugblik op dit prachtige project stuurden we onze fotografen Jos Mentens en Peter Hebberecht op pad om de kasten én hun kunstenaars op de gevoelige plaat vast te leggen. Geniet mee van hun tournée!
Lees verder

Onderzoek naar aardwarmte: meetpunten in Wezel
Lees verder

ViA-mobiel over wonen en energie in Rosselaar (2 oktober)
Op vrijdag 2 oktober (van 11u tot 14u) kan je terecht bij de ViA-mobiel aan de parochiezaal van Rosselaar (Roggestraat 12) met vragen over wonen, energie, inkomen, papierwerk, premies,... Medewerkers van de dienst wonen, de energiesnoeiers en de sociale dienst helpen en geven advies. Iedereen welkom
Lees verder

Gratis 'Te Gekke Wandeling' in Keiheuvel (4 okt)
Op zondag 4 oktober kan je deelnemen aan de gratis 'Te Gekke Wandeling' in Balen (Keiheuvel), Dessel (De Plaetse), Mol (Galbergen) en Retie (Prinsenpark). Verschillende afstanden, vrij vertrek tussen 10u en 15u. Met leuke opdrachten, gezonde tips van 'Fit in je hoofd' en wandelbingo voor kinderen.
Lees verder

Hoe zit het nu met de mondmaskers en privéfeesten?
De Veiligheidsraad heeft de mondmaskerplicht versoepeld. Zo is het o.a. nog verplicht op drukke plaatsen. De crisiscel roept op om dit maximaal te interpreteren: bij twijfel beter wel uit voorzorg. Via de gouverneur heeft de crisiscel ook voor meer duidelijkheid gevraagd rond privéfeesten.
Lees verder

Doe mee met test BE-Alert in Balen op donderdag 1 oktober
Op donderdag 1 oktober test onze gemeente BE-Alert, het alarmeringssysteem waarmee de overheid verwittigt en instructies geeft bij een noodsituatie in hun buurt. De 3.300 Balenaars die al ingeschreven zijn, zullen die dag een testbericht ontvangen. Wil jij mee testen? Registreer je dan nu gratis!
Lees verder

Tip van de Bib: 'De Geheime Gasten'
Tijdens de Duitse bombardementen op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden de Engelse prinsesjes in veiligheid gebracht op een verwaarloosd landgoed in Ierland, waar echter wel de IRA actief is.
Lees verder

Leerlingen stappen en trappen naar school op de Strapdag (foto's)
Op 18 september was het de jaarlijkse strapdag waarbij kinderen al stappend of trappend naar school kwamen. De hele dag stond in het teken van verkeer. Bekijk hier de foto's.
Lees verder

Win een heerlijk ontbijt tijdens de Week van de Klant
Unizo Balen organiseert van 28 september t.e.m. 4 oktober de Week van de Klant. Bij een bezoek aan één van de 24 deelnemende handels- en horecazaken (bekijk de lijst hieronder) maak je kans op een heerlijk ontbijt geschonken door jouw handelaar.
Lees verder

Vacature: schoonmaakpersoneel (m/v) - bepaalde duur
Het gemeentebestuur van Balen is op zoek naar schoonmaakpersoneel (m/v - contractueel - bepaalde duur/vervangingscontract - niveau E - deeltijds) voor verschillende locaties. Geïnteresseerden nemen contact op met Krista Meurkens (coördinator poetsdienst) op 014/74 42 47 (tijdens de kantooruren).
Lees verder

Gratis zalen voor Warmste Week-acties
Organiseer je iets voor de Warmste Week (18-24 dec) en ben je op zoek naar een geschikte locatie? Neem dan contact op met VC De Kruierie: het gemeentebestuur wil opnieuw Balense acties ondersteunen en stelt daarom de infrastructuur van De Kruierie en het gemeenschapscentrum gratis ter beschikking.
Lees verder

Bewoners Ter Vest genieten van ritje met rolstoelfiets (foto's)
WZC Ter Vest beschikt al een jaar of vier over een rolstoelfiets, waarmee het personeel en de bewoners er geregeld op uit trekken. Met de lockdown nog vers in het geheugen doet het extra deugd om op deze manier de wind in de haren te voelen. Bekijk de foto's van enkele ritjes van de afgelopen dagen.
Lees verder

De Bib leest voor: 'Koen kan niet kiezen'
Door het coronavirus kunnen de voorleessessies in de Bib van Balen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet.
Lees verder

Dakisolatie, beglazing en premies in een notendop
Lees verder

Ontdek wetenschap en techniek tijdens WiWeTer-workshops
Zit jij in het 5e of 6e leerjaar en heb je er altijd van gedroomd om een echte wetenschapper te worden? Schrijf je dan snel in voor de WiWeterworkshop (i.s.m. Thomas More) en ontdek in een reeks van 5 workshops hoe leuk wetenschap en techniek is. De eerste sessie is op zaterdag 24 oktober.
Lees verder

Ondernemers, maak je klanten warm voor 'Foto-SHOPPEN in Balen'
Lees verder

Ramp?Zalig! online editie
Vanaf 1 oktober gaat Ramp?Zalig! opnieuw online. Doe mee en laat je beste tricks zien in deze online editie. Stuur je filmpje in en maak kans op een leuke prijs en eeuwige roem.
Lees verder

Gratis borstkankeronderzoek voor vrouwen tussen 50 en 69
Oktober is maand van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Vrouwen tussen 50-69 jaar worden om de twee jaar per brief uitgenodigd voor een gratis screeningsmammografie. Ga erop in, want bij vroegtijdige opsporing is de kans op volledige genezing groter. Stel je deelname niet uit in deze coronatijden.
Lees verder

Koop lokaal en win met 'Foto-SHOPPEN in Balen'
Om de lokale handelaars en horeca een extra duwtje in de rug te geven, lanceert het gemeentebestuur 'Foto-SHOPPEN in Balen'. Neem een selfie van jou en je aankoop in een Balense handels- of horecazaak, deel hem op www.balen.be/foto-shoppen en wie weet win jij 1 van de 80 cadeau(bon)s t.w.v. 50 euro.
Lees verder

Fotografeer je favoriete trage wegen en win!
In oktober vieren we onze trage wegen, met als hoogtepunt de 'Dag van de Trage Weg' (weekend 17 & 18 oktober). Deel deze maand één of meerdere foto's van jouw favoriete trage weg(en) op sociale media met #deknappekempen en #dekempenwandelt. En wie weet, win jij wel een goed gevulde Kempenkorf.
Lees verder

Gratis tuinhandschoenen bij aankoop compost of potgrond
Het najaar is een ideaal moment om je tuin te verwennen met een compostlaag als extra vitaminekuur. Iedereen die in de maand oktober Vlaco-compost of -potgrond koopt in het IOK-recyclagepark, krijgt er gratis een paar tuinwerkhandschoenen bij, zolang de voorraad strekt.
Lees verder

Vraag COVID-19-toeslag via Groeipakket aan vóór 1 november
Gezinnen die het financieel moeilijk hebben wegens een inkomensverlies door de coronacrisis, kunnen eenmalig een extra ondersteuning van 120 euro krijgen via het Groeipakket. Je kan deze COVID-19-toeslag aanvragen tot en met 31 oktober. De sociale dienst van het ocmw kan je helpen bij deze aanvraag.
Lees verder

Attenties, promoties, wedstrijden,... tijdens Weekend van de Klant
Tijdens het 'Weekend van de Klant' (3-4 okt) leggen heel wat Balense handelaars hun klanten 'extra' in de watten, met een attentie, een promotie, een wedstrijd,... Ook bij de gemeentediensten krijg je op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober een lokale attentie.
Lees verder

Bekijk de HerfstKiXs online
Ook in coronatijden doen onze jeugd- en sportdienst hun uiterste best om een (aangepast) activiteitenprogramma aan te bieden aan de Balense kinderen dit najaar. Bekijk de HerfstKiXs hier alvast online. In de loop van volgende week komen er ook papieren versies te liggen aan de Infopunten.
Lees verder

Film: Kiss The Ground (9 okt)
Op vrijdag 9 oktober kan je om 20u in VC De Kruierie naar 'Kiss The Ground', een documentaire over een alternatieve benadering van landbouw. Vooraf inschrijven (beperkt aantal plaatsen). Inkom: 2 euro of 12 lets.
Lees verder

Bibnieuws: Bezoekersregistratie leescafé
Het is nog steeds erg gezellig in ons leescafé ook al houden we afstand. Wij houden je veiligheid in het oog en vragen je ook om je te registreren via qr-code of op papier. Welkom!
Lees verder

Cursus 'leren solliciteren' vanaf 8 oktober
Ben je op zoek naar (ander) werk en kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem dan deel aan de gratis 10-delige sollicitatietraining in Den Travoo, specifiek gericht op laaggeschoolde Nederlandstaligen. Elke donderdag (12u30-15u30) van 8 oktober t.e.m. 17 december. Vooraf inschrijven in Den Travoo.
Lees verder

Download de Coronalert-app en versla mee het coronavirus
Vanaf nu kan je in de app stores Coronalert downloaden, het nieuwe contactopsporingsinstrument in de strijd tegen Covid-19. Deze gratis en eenvoudig te gebruiken app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het coronavirus heeft, ook als je die niet persoonlijk kent.
Lees verder

Parkeerverbod G. Woutersstraat (1 okt) en Veldstraat-Kerkhofstraat (2 okt)
Op donderdag 1 oktober (8u-16u) kan je door onderhoudswerken niet parkeren op de parking in de Gustaaf Woutersstraat (Biesakker). Op vrijdag 2 oktober (8u-16u) is er om dezelfde reden een parkeerverbod op de parking in de Veldstraat-Kerkhofstraat in Olmen.
Lees verder

Check jezelf: 6 tips tegen coronastress
De coronacrisis heeft ieders leven door elkaar geschud: meer onzekerheid en minder houvast zorgt soms voor stress, angst of eenzaamheid. Daarom is checkjezelf.be uitgebreid met informatie, oefeningen en tips om goed voor jezelf te blijven zorgen. Met getuigenissen en vragenlijstjes.
Lees verder

Prijsuitreiking Tour Ter Vest
De bewoners van WZC Ter Vest waren tijdens de Ronde van Frankrijk helemaal in de ban van de fiets. Ze volgden de renners op TV en reden ook letterlijk met hen mee op hun hometrainer. Vorige week volgde de apotheose met de uitreiking van de gele, groene, witte en bolletjestrui. Bekijk de foto's.
Lees verder

Afvalkalender week 40
• maandag 28 september: GROF VUIL • vrijdag 2 oktober: PMD, RESTAFVAL, GLAS (route 2) en TEXTIEL (route 1)
Lees verder

Laat je mondmasker geen zwerfvuil worden
Draag jij een wegwerpmondmasker? Let er dan zeker op dat dit geen zwerfvuil wordt nadat je het gebruikt hebt. Hoe kan je er zelf voor zorgen dat je mondmasker niet in zwerfvuil verandert? De Mooimakers geven tips!
Lees verder

Tip van de Bib: 'Aster Berkhof: 100 jaar nieuwsgierigheid'
Aster Berkhof, jarenlang een van Vlaanderens meest gelezen auteurs, is overleden. De auteur schreef 101 romans, maar werd vooral bekend met 'Veel geluk, professor!'. Berkhof kreeg deze zomer nog een viering, voor zijn 100e verjaardag.
Lees verder

Heb jij ons BE-Alert testbericht ontvangen op donderdag 1 oktober?
Ben jij één van de 3.300 Balenaars die ingeschreven is op BE-Alert? Dan heb je op donderdag 1 oktober in de voormiddag normaal gezien een testbericht van de gemeente Balen ontvangen via sms of vaste lijn. Niks aangekregen? Stuur dan je naam en gsm/tel-nummer door naar info@balen.be om te checken.
Lees verder

Boekenverkoop in de Bib
De Bib organiseert ook dit jaar weer een boekenverkoop op zaterdag 10 en zondag 11 oktober, tussen 10u en 16u. Je vindt er boeken, tijdschriften, cd's, dvd's,… tegen spotprijsjes. Kom jij ook snuisteren en een koopje doen?
Lees verder

Skatepark en bmx terug open
Lees verder

Agenda gemeente- en ocmw-raad 12 oktober
Lees verder

Smulpapen tot 25 oktober
Heb jij een Smulpapen-brochure gekocht? Dan kan je de bonnetjes nog tot en met 25 oktober omruilen voor lekkernijen in de deelnemende horecazaken in Balen (De Waterhoek, N18 Passage en De bakkerie Olmen), Dessel, Mol en Retie.
Lees verder

Afvalkalender week 41
• maandag 5 oktober: TEXTIEL (route 2) • vrijdag 9 oktober: GFT
Lees verder

Politiecontroles: o.a. flitsmarathon op 7 oktober
Lees verder

Gemeente Balen komt naar je luisteren
Vanaf oktober stuurt de gemeente een aantal medewerkers van de welzijns- en vrijetijdsdiensten op pad, in eerste instantie in Rosselaar. Ze zullen de inwoners aanspreken over wat er leeft, welke noden er zijn en op welke manier de gemeente daar mogelijk bij kan helpen.
Lees verder

Ondernemers: vraag Vlaamse steun aan voor omzetverlies augustus en september
Lees verder

De Twinkeling maakt werk van buitenklas
Buiten spelen en les krijgen is - zeker in deze coronatijden - fijn en gezond. Dat weten ze ook bij GBS De Twinkeling in Hulsen. Met de opbrengst van de Rode Neuzenactie begonnen juf Eline en haar collega's daar aan de aanleg van een groene zenzone en buitenklas op de speelplaats.
Lees verder

Tussenkomst voor handelaars bij aankoop rolstoel-winkelwagen
Voor rolstoelgebruikers is het niet altijd evident om zelfstandig boodschappen te doen. Om het aanbod aan rolstoel-winkelwagens in Balen te vergroten, geeft het gemeentebestuur op advies van de Raad voor Gehandicapten een eenmalige financiële tussenkomst aan handelaars bij de aankoop van zo'n kar.
Lees verder

Schrijf je 'zonder zwerfvuil straat' in en win een frietkot!
Na het succes van de voorbije edities, kan je ook dit najaar weer deelnemen aan de 'zonder zwerfvuil straat'-wedstrijd. Schrijf je straat in vóór 15 november, hang de 'zonder zwerfvuil straat'-affiches massaal uit en wie weet winnen jullie wel een frietkot!
Lees verder

Prijsuitreiking Tour Ter Vest (foto's)
De bewoners van WZC Ter Vest waren tijdens de Ronde van Frankrijk helemaal in de ban van de fiets. Ze volgden de renners op TV en reden ook letterlijk met hen mee op hun hometrainer. Vorige week volgde de apotheose met de uitreiking van de gele, groene, witte en bolletjestrui. Bekijk de foto's.
Lees verder

Familiefilm in herfstvakantie 'Aïlo, het dappere rendier'
Op dinsdag 3 november kan je om 14u in VC De Kruierie komen kijken naar de familiefilm 'Aïlo, het dappere rendier'. Volg Aïlo een jaar op zijn tocht door Lapland en beleef samen met hem het ene avontuur na het andere. Tickets verkrijgbaar in VC De Kruierie aan 3 euro.
Lees verder

Voortaan in de file verplicht een 'reddingsstrook' vrijlaten
Vanaf 1 oktober moet je vanaf het moment dat er zich een file vormt, een strook openlaten voor de hulpdiensten. Voertuigen op de linkerrijstrook moeten zo ver mogelijk naar links gaan staan binnen hun rijstrook, de anderen zoveel mogelijk naar rechts. De pechstrook moet vrij blijven (takeldienst).
Lees verder

Schrijf je in voor sportkampen van HerfstKiXs
Wil je je kind inschrijven voor het Smurfensportkamp of Sportacus (beiden 3-6 november) van de HerfstKiXs? Wie de volledige week wil deelnemen, kan tot donderdag 15 oktober 10u prioritair inschrijven, aan de balie van VC De Kruierie of via vrijetijd.balen.be. Daarna starten ook de daginschrijvingen.
Lees verder

VC De Kruierie weer toegankelijk via hoofdingang
Sinds maandag 5 oktober kan je VC De Kruierie weer binnengaan via de hoofdingang in de centrale hal. Tot voor kort was dit enkel mogelijk via de achteringang (aan de grote parking), om de bezoekersstromen beter te verspreiden. Voldoende afstand houden, blijft uiteraard de norm.
Lees verder

Zwerfvuilcampagne focust voor het eerst op jongeren
Tijdens de 4e Handhavingsweek (5-11 oktober) richt de lokale politie zich voor haar controles op zwerfvuil en sluikstort specifiek op jongeren. Ze worden rechtstreeks aangesproken, gesensibiliseerd en positief gestimuleerd om bewust om te gaan met hun afval, en kunnen daarbij leuke prijzen winnen.
Lees verder

Handelaars, registreer je om de Consumptiecheque te aanvaarden
Steeds meer werkgevers geven hun werknemers een Consumptiecheque. Daarmee kunnen ze tot 300 euro besteden bij de hardst getroffen sectoren in coronatijden: de horeca, sport- en cultuursector en kleine handelszaken. Om de Consumptiecheque te aanvaarden, moeten handelaars zich eerst registreren.
Lees verder

Coronaproof Congo kermis van 11 tot 13 oktober
Van zondag 11 t.e.m. dinsdag 13 oktober is het Congo kermis op het buurtplein in Wezel. Voor de veiligheid worden er maximum 400 personen toegelaten op de afgesloten site. Mondmasker verplicht voor 12+. Ontsmet je handen aan de ingang (tegenover Wit Scholeke) en volg de looprichting.
Lees verder

Schrijf nu in voor Bubbel-bedverhalen van Bib (20 nov)
Op vrijdag 20 november laat de Bib van Balen je met je bubbel genieten van een leuk voorleesverhaal. Schrijf nu in voor deze' Bubbel-bedverhalen' aan de balie van VC De Kruierie of op vrijetijd.balen.be (tot uiterlijk 8 november, beperkt aantal plaatsen). Volledig coronaproof én gratis!
Lees verder

Schrijf in voor lezing over klimaatopwarming (14 okt)
Op woensdag 14 oktober geven twee jonge wetenschappers Samuel Helsen en Lander Van Tricht in VC De Kruierie (19u30) een lezing over de gevolgen van de klimaatopwarming, ook in onze regio. Gratis toegang, wel vooraf inschrijven.
Lees verder

Aanpassing KiXs: andere locatie speeldagen De Link
Op vrijdag 6 november organiseert Speeldagen De LinK van 9u tot 16u een speeldag voor kinderen van 6 tot 12 jaar die nood hebben aan extra ondersteuning. Deze vindt plaats in in Basisschool De Puzzel in Schoor en niet in De Schakel zoals in de KiXs herfst staat. Inschrijven in De Schakel.
Lees verder

Nieuwe maatregelen vanaf 9 oktober
Vanaf vrijdag 9 oktober gelden er nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dijken. Deze zijn een maand lang geldig. Zo mag je o.a. nog maar 3 nauwe contacten hebben, cafés sluiten om 23u en thuiswerken wordt sterk aanbevolen.
Lees verder

Bezoekersregistratie leescafé Kruierie
Lees verder

Honderdtal 'te gekke' wandelaars in Keiheuvel
Lees verder