Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 26 oktober 2020

Erdogan roept op tot boycot Franse producten: “Moslims in Europa behandeld zoals Joden voor WOII”

HLN
Erdogan roept op tot boycot Franse producten: "Moslims in Europa behandeld zoals Joden voor WOII"
President Recep Tayyip Erdogan heeft de Turken opgeroepen om Franse producten te boycotten. Tussen Turkije en Frankrijk is de voorbije dagen een diplomatieke rel ontstaan na kritische opmerkingen die de Franse president Emmanuel Macron had gemaakt over de islam. Volgens Erdogan worden moslims vandaag in Europa behandeld zoals de Joden in de tijd van de nazi's.
Lees verder

Afrika wil onze versleten auto's niet meer hebben
Een diesel stationwagen met 300.000 km op de teller is hier onverkoopbaar, maar nog goed genoeg voor export naar Afrika. Al gaat dat veranderen. Vijftien West-Afrikaanse landen willen die oude auto's met ingang van volgend jaar niet meer hebben. Ze zijn te vervuilend.
Lees verder

Alle hens aan dek in Zuid-West-Vlaanderen: "Vrijdag ontplofte onze spoeddienst bijna met vijftien patiënten tegelijk"
Corona gaat overal in Vlaanderen hard, maar Zuid-West-Vlaanderen is een van de regio's die er toch nog bovenuit steekt. Op de vier campussen van AZ Delta (Roeselare, Menen, Torhout en Rumbeke) is het cijfer van de ziekenhuisopnames vorig weekend met 60 procent gestegen. "Vrijdag ontplofte onze spoeddienst bijna met vijftien patiënten tegelijk", aldus Karin Decaestecker als voorzitster van de crisiscel.
Lees verder

Wat is er aan de hand met Anna Wintour? 18 (ex-)werknemers eisen ontslag van de legendarische hoofdredactrice van Vogue
Wordt Anna Wintour (70), een van de machtigste vrouwen in de modewereld, van haar troon gestoten? De wereldberoemde hoofdredactrice van modeblad Vogue ligt zwaar onder vuur sinds een analyse van The New York Times haar beschuldigt van racisme. En nu gooien ook heel wat (ex-)werknemers olie op het vuur. "Wintour schuift al wie niet wit is aan de kant."
Lees verder

10 perfecte boeken voor donkere dagen
Lezen is niet alleen plezant op een zonovergoten strand. Ook op druilerige herfstvakantiedagen is het heerlijk om in een goed boek te duiken. Om helemaal in je lectuur op te gaan stem je de thematiek ervan af op je omkadering. Voor volgende toppers lenen de koude, donkere dagen zich uitstekend.
Lees verder

VUB-rector Caroline Pauwels heeft het ziekenhuis verlaten na coronabesmetting
VUB-rector Caroline Pauwels heeft zondag het ziekenhuis mogen verlaten. Ze verbleef er ter observatie nadat ze het coronavirus had opgelopen.
Lees verder

Buitenschoolse kinderopvang vraagt dringend overleg over verlenging herfstvakantie
Het Vlaams Welzijnsverbond vraagt dringend overleg met de Vlaamse regering over de impact van de verlenging van de herfstvakantie op de buitenschoolse kinderopvang, de jeugdhulpsector en de gehandicaptensector. "Wij willen hier zeker onze verantwoordelijkheid nemen", zegt directeur Hendrik Delaruelle. "Maar dit had veel vroeger beslist en gepland moeten worden, en niet alleen met de onderwijssector."
Lees verder

N-VA vraagt noodplanning van NMBS: "Incidenten stapelen zich op"
N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman vraagt dat de NMBS een noodplanning opstelt om overbezette treinen en drukke perrons te vermijden. "De maatregelen zijn onvoldoende. De situatie op de treinen en in stations is vaak niet meer onder controle", klinkt het.
Lees verder

Bijzonder: menselijk bot op Nederlands strand blijkt afkomstig uit Romeinse tijd
Een menselijk bot dat in maart op het strand van het Nederlandse Ameland (een eiland dat tot Friesland behoort) werd gevonden, blijkt zeker 1.770 jaar oud.
Lees verder

Politieke vete in kleinste gemeente van Vlaanderen escaleert: "Door de pesterijen van de 'Zonnekoning' hebben wij nu ons huis te koop gezet"
In Herstappe, de kleinste gemeente van Vlaanderen, laaide de politieke vete tussen de twee lokale politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 hoog op. Een dag voor de kiezers in 2018 naar de stembus trokken, raakten de echtgenoot van ex-OCMW voorzitster Mariëlla Creten (63) slaags met oud-burgemeester en gemeenteraadslid Serge Louwet (76). Het koppel Pirson-Creten dagvaardde de zeventiger en vraagt nu een schadevergoeding. "Door de pesterijen van de 'zonnekoning' hebben wij nu ons huis te koop gezet." Louwet schudde het hoofd vol onbeprip. "Ik werd zelf bij de keel gegrepen."
Lees verder

Kaïs (4) mag het ziekenhuis verlaten: "Hij speelt en zingt, maar is nog niet helemaal de oude"
De Vilvoordse kleuter Kaïs (4) is weer thuis. Het jongetje lag bijna twee weken op intensieve zorg nadat hij ernstig ziek werd door het coronavirus. "Hij moet nog zeker een maand aansterken, maar het gaat goed."
Lees verder

Topmagistraat Sabbe krijgt schorsing van zes maanden (deels met uitstel) voor expliciete berichten en foto aan ondergeschikte
Johan Sabbe (60), de procureur des Konings van Oost-Vlaanderen is zes maanden, waarvan drie maanden met uitstel, geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft de Gentse tuchtrechtbank vandaag beslist. Zijn vroegere vrouwelijke chauffeur had klacht ingediend tegen hem.
Lees verder

Corona haalde Belgische profvoetballer maanden uit roulatie en deed hem zelfs op intensieve zorg belanden, nu staat hij terug op het veld
Applaus op het trainingsveld bij het Nederlandse Willem II deze voormiddag. Daar werd Elton Kabangu, een Belgische profvoetballer, opnieuw verwelkomd door zijn ploegmakkers. Kabangu (onder meer ex-AA Gent) werd drie maanden geplaagd door het coronavirus en belandde zelfs in het ziekenhuis, op de afdeling intensieve zorg.
Lees verder

Microbioloog Herman Goossens: "Nieuwe teststrategie in scholen is absolute noodzaak"
Professor klinische biologie Herman Goossens (UAntwerpen) hoopt dat er van de verlengde herfstvakantie gebruikt wordt gemaakt om na te denken over een nieuwe teststrategie in de scholen. "Dat is de enige kans om ervoor te zorgen dat we de scholen kunnen openhouden, maar we gaan sowieso nog drie tot zes uiterst zware maanden tegemoet", klinkt het.
Lees verder

Hazard en Courtois gearriveerd in Duitsland, waar Real Madrid morgen maar beter resultaat boekt tegen Gladbach
Dat Eden Hazard door Real Madrid-trainer Zinédine Zidane geselecteerd is voor het Champions League-duel van morgenavond (21u) tegen Borussia Mönchengladbach, was gisteren al duidelijk. Vandaag stapte de aanvoerder van de Rode Duivels ook effectief mee op het vliegtuig richting Duitsland. Real Madrid deelde op Twitter een filmpje van net voor het vertrek, ook doelman Thibaut Courtois is daarin te zien, en van na de aankomst (zie onder).
Lees verder

Actrice Monika Van Lierde onthult: "Vroeger was de alcohol in 'Thuis' écht"
Monika Van Lierde (51), die jarenlang de rol van dokter Ann speelde in 'Thuis', deed een verrassende onthulling over de alcoholische drankjes die getoond worden in het programma. Die waren vroeger namelijk écht.
Lees verder

Vanaf januari 2021 strengere sancties bij ontbreken van rookmelder in woning
Wie geen rookmelder(s) in zijn woning heeft, riskeert vanaf 2021 dat zijn woning ongeschikt verklaard wordt. "Vooral voor huurders en verhuurders kan dit verregaande gevolgen hebben", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers.
Lees verder

Red Flames gaan (met twee revelaties?) voor nieuw doelpuntengala: "Er zijn geen excuses"
De Red Flames gaan in de EK-kwalificatiematch tegen Litouwen voor niets minder dan een replica van de heenwedstrijd. Want elke goal telt. "Er zijn geen excuses. Zo simpel is het." Met twee revelaties in een hoofdrol?
Lees verder

"België vroeg Nederland om coronapatiënten over te nemen"
België heeft aan Nederland gevraagd om coronapatiënten over te nemen, om de druk op onze ziekenhuizen te verlichten. Maar voorlopig is er in Nederland geen plaats voor hen. Dat heeft Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland, vandaag gezegd.
Lees verder

Laadtijden van sommige PlayStation 4-games plots drastisch ingekort
Een aantal PlayStation 4-games heeft updates gekregen waardoor ze veel sneller laden. In sommige gevallen was dat twee minuten en is dat nu slechts 14 seconden. Het is niet duidelijk hoe dat kan. Mogelijk heeft het te maken met de komst van de PlayStation 5.
Lees verder