Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 28 oktober 2020

Erdogan noemt makers Charlie Hebdo “schurken” en kondigt “juridische en diplomatieke maatregelen” aan

HLN
Erdogan noemt makers Charlie Hebdo "schurken" en kondigt "juridische en diplomatieke maatregelen" aan
Turkije gaat juridische en diplomatieke maatregelen nemen nadat het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo een spotprent van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover gezet heeft van het nummer dat woensdag verschenen is. Erdogan noemt de makers van Charlie Hebdo "schurken" en heeft het over een "walgelijke aanval".
Lees verder

Helipilote Valerie (40), zelf mama van twee, getuigt over ramp op Noordzee: "Als je achteraf hoort dat er kinderen van 5 en 8 gestorven zijn, is dat erg slikken"
"Hij speelde vorige week zaterdag in zijn te grote rubber botjes in het bos van Puythouck in de modder. Artin bracht pret en hoop. Vorige nacht is Artin verdronken, ergens in het kleine stukje zee tussen Loon-Plage en Engeland." Het was gisteren een randverhaal in alle hectiek rond de coronamaatregelen, maar twee kinderen van 5 en 8, een baby, een man en een vrouw zijn gisteren om het leven gekomen toen ze samen met 15 anderen de oversteek wilden maken naar Engeland, vanuit het Franse Loon-Plage. Amper enkele kilometers van onze grens. Dokter Stephanie De Maesschalk uit Poperinge sprak afgelopen zomer met het gezin van Artin. En Valerie Verkeyn (40), zelf mama van twee kinderen, was gisteren pilote van de reddingsheli NH-90 die deelnam aan de reddingsoperatie.
Lees verder

Van ambulancier tot lesgever in woonzorgcentra: zo springt leger bij in strijd tegen coronavirus
Net zoals in de eerste golf van de corona-epidemie in ons land, worden ook nu weer mensen en materiaal van het ministerie Defensie ingezet op het terrein om steun te verlenen aan woonzorgcentra en ziekenhuizen. Een overzicht.
Lees verder

Spoedarts Jan Stroobants: "We vrezen keuzes te moeten maken, wie helpen we en wie helpen we niet"
Jan Stroobants (58), hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, zegt dat de extra coronamaatregelen die de Vlaamse regering dinsdagavond heeft aangekondigd te laat komen, met alle gevolgen van dien. "We vrezen keuzes te moeten maken, wie helpen we en wie helpen we niet", zei hij bij HLNLIVE.
Lees verder

Vliegende auto mag in Nederland de weg op, eerste modellen voor klanten wellicht in 2023
In Nederland heeft een vliegende auto van het bedrijf PAL-V de de goedkeuring gekregen om de openbare weg op te gaan. Het prototype mag wel nog niet de lucht in, want daarvoor is nog groen licht nodig van de Europese toezichthouder voor de luchtvaart. De eerste modellen voor klanten worden in 2023 verwacht.
Lees verder

Jongen (12) belandt op weg naar school met fiets onder vrachtwagen
Een 12-jarige jongen is woensdagochtend met zijn fiets onder een vrachtwagen beland op weg naar school in Brugge. De tiener werd overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar.
Lees verder

Daar komt de digitale euro: Europese Centrale Bank experimenteert met nieuw betaalmiddel
Betaalt u straks met uw digitale euro's uw kopje koffie of brood bij de bakker? Het ziet er sterk naar uit. De Europese Centrale Bank onderzoekt een nieuw betaalmiddel, schrijft De Morgen.
Lees verder

Waarom Wesley Hoedt bij Lazio en niet bij Belgische club voetbalt: Antwerp, Anderlecht én Club bedankten voor recordsalaris
4,2 miljoen euro bruto. Zoveel geld streek Wesley Hoedt afgelopen seizoen op - een bedrag in de orde van het loon van Simon Mignolet en Hans Vanaken. Geen wonder dat Antwerp, Anderlecht en Club Brugge bedankten voor de Nederlander, vanavond met Lazio alsnog terug in België.
Lees verder

Ziekenhuizen moeten kankerbehandelingen uitstellen omdat er zoveel bedden vrij moeten zijn voor coronapatiënten
"De overheid vraagt ons een groot deel van de ziekenhuisbedden vrij te houden voor coronapatiënten. Hierdoor moeten we sommige kankerbehandelingen uitstellen. Onze kankerpatiënten reageren hier verbijsterd op. Terecht, want door deze maatregel verkleint hun kans op genezing. Er zullen nu meer mensen aan kanker sterven", zegt professor kankerchirurgie Baki Topal (UZ Leuven), vooral bekend van het tv-programma 'Topdokters'.
Lees verder

Kaaslovers, opgelet: de 'raclettebowl' is hip in Parijs (en zo maak je 'm zelf)
Pokébowls, buddha bowls, rijstbowls: aan foodtrends in kommetjes geen gebrek. Maar met voorsprong onze favoriet tot nu toe? De raclettebowl. In Parijs verschijnt de cheesy lekkernij op steeds meer menukaarten. Thuis eens testen? Met dit recept flans je zo'n bowl in een wip ineen.
Lees verder

OVERZICHT. Van de lockdown op 18 maart tot de recentste coronamaatregelen: dit is het parcours dat België tot nu heeft doorlopen
De coronacijfers in ons land blijven stijgen. België is inmiddels de slechtste leerling van de Europese klas waardoor maatregelen zich opdringen. In oktober alleen hebben we reeds vier rondes aan verstrengingen achter de rug. Deze tijdlijn schetst welke maatregelen én versoepelingen er sinds 18 maart doorgevoerd werden.
Lees verder

Homokoppeltje schuimt tal van B&B's af maar betaalt rekeningen niet: "Alsof het momenteel nog niet moeilijk genoeg is"
Alsof B&B's het in deze coronacrisis nog niet moeilijk genoeg hebben, kregen een pak ervan in de ruime regio rond Dendermonde en in het Waasland af te rekenen met oplichting. De voorbije weken en maanden kregen ze stuk voor stuk een homokoppeltje over de vloer. "De grote sier uithangen en nachten bijboeken dat wel, maar de rekeningen betalen gebeurde niet", vertellen uitbaters. Pittig detail: de dader won vertrouwen door te vertellen dat hij lid is van N-VA Sint-Niklaas. Daar zijn ze hem echter al sinds vorig jaar liever kwijt dan rijk. Wegens oplichting...
Lees verder

Met hoeveel mogen we naar het kerkhof op 1 november? Mag ik nog in groep fietsen? En wanneer wordt het weer normaal? 13 prangende vragen beantwoord
Wat mag wél nog, wil u weten nu Vlaanderen weer een beetje meer op slot gaat. En is het geen tijd om ook een bezoek aan de kapper te verbieden? Meer dan vijfhonderd vragen stuurde u ons, sinds de Vlaamse regering dinsdagavond strengere maatregelen afkondigde. Wij zochten een antwoord op dertien belangrijke vragen.
Lees verder

OPROEP. Legde jij al onverwachte dingen vast met je wildcamera?
De wildcamera van Zemstenaar Wim Jonckheere legde dit weekend vast hoe zijn veld voor de zoveelste keer werd bezocht door een avontuurlijk koppeltje. Heb jij zelf ook al onverwachte beelden vastgelegd met je wildcamera? Dan horen wij graag jouw verhaal.
Lees verder

Frans Europarlementslid in hongerstaking voor hoger budget: "Quasi geen geld voor klimaat en gezondheid"
Het Franse Europarlementslid Pierre Larrouturou heeft een "hongerstaking" aangevat om "de burgers te waarschuwen" over de besparingen in de Europese begroting op domeinen als klimaat en volksgezondheid. Hij vraagt ook een ambitieuze taks op financiële transacties.
Lees verder

LIVE VUELTA. Nieuwe bergetappe in Spanje, Dumoulin en Elissonde gaan niet meer van start
Een nieuwe dag in de Vuelta, een nieuwe bergrit. De achtste etappe voert het peloton van Logroño naar Alto de Moncalvillo. De finish ligt op de top van een helling van eerste categorie. Behoudt Richard Carapaz zijn rode leiderstrui? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Margot Cloet: "Zorgverleners zetten alle zeilen bij, wetende dat het ergste nog moet nog komen"
De zorgsector hoopt dat de nieuwe maatregelen die de Vlaamse regering gisteren heeft genomen, het tij snel doen keren. De maatregelen komen zeker te laat, benadrukt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, maar "hopelijk zullen de effecten in de loop van volgende week zichtbaar worden".
Lees verder

UEFA kant zich resoluut tegen Europese Superliga: "Het zou na een tijdje saai worden"
De Europese Voetbalconfederatie UEFA is resoluut tegen de oprichting van een Europese Superliga, zo bevestigde UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin vandaag aan nieuwsagentschap AFP.
Lees verder

Kinepolis sluit alle Belgische bioscopen tot nader orde
Cinemaketen Kinepolis sluit vanaf donderdag alle Belgische filmzalen. De bioscopen blijven vanaf dan tot nader orde toe, zo meldt het bedrijf woensdag.
Lees verder

Tanya Zabarylo (34) actrice en zwangere vriendin van Bill Barberis: "Een zoontje: wat gaat dat geven?"
In de nieuwe film Kom hier dat ik u kus zet ze, in al haar breekbaarheid, een ijzersterke hoofdrol neer. Thuis in Antwerpen wacht haar binnenkort de rol van haar leven: Tanya Zabarylo (34) is vijf maanden zwanger van een zoontje. Zij en acteur Bill Barberis (38) vonden zes jaar geleden de liefde bij elkaar. Wie verder leest, begrijpt waarom. De vragen in dit interview zijn gebaseerd op een studie van hoogleraar psychologie Arthur Aron. Het gaat om 36 vragen die de intimiteit tussen twee vreemden kan versnellen. De volledige overzicht vind je hier.
Lees verder