Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 oktober 2020

De vrijwilligers, de helden van de rusthuizen: “Als ze ons opnieuw nodig hebben, staan we meteen paraat”

HLN
De vrijwilligers, de helden van de rusthuizen: "Als ze ons opnieuw nodig hebben, staan we meteen paraat"
Yannick (27) was technisch werkloos als kok toen de eerste golf losbarstte. Als vrijwilliger ging hij aan de slag in een rusthuis in Kraainem. De 74-jarige Gabriël -diabetespatiënt nota bene- kan je al sinds maart elke dag terugvinden in het woonzorgcentrum in Rumbeke. Wij vonden er vijf, vrijwilligers die in maart 'naar het front' trokken en ook nu weer klaar staan om in de bres te springen. "Als het straks opnieuw gebeurt, twijfel ik geen minuut", zegt oud-verpleegster Mieke (64) uit Zwijnaarde. Maak kennis met deze helden van de zorg.
Lees verder

Marc Noppen (UZ Brussel): "Jongste coronapatiënt op intensieve zorg is vier jaar oud"
"Onze jongste coronapatiënt op intensieve zorg is vier jaar oud." Dat vertelde Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, in De Afspraak op Canvas. "Dat is heel aangrijpend, ook voor ons personeel", aldus Noppen.
Lees verder

Bel20 gaat collectief onderuit: wanneer volgt herstel?
Brusselse aandelen bleven gisteren niet gespaard van de verzurende sfeer op de beurzen. De 20 bekendste namen op het koersenbord gingen tegelijk omlaag, wat wijst op een heel brede verkoopgolf. "Nu veel overheden hun economie opnieuw sluiten, valt de tweede golf niet meer te negeren."
Lees verder

"Ze hadden allebei gebrek aan vaderliefde, dat schept een band". Experts reconstrueren hoe unieke ontmoeting tot stand kwam
Of ze op een toenadering hoopte? Delphine van Saksen-Coburg (52) haalde vorige week nog de schouders op. "Ik vraag of verwacht niks." Maar die toenadering tussen de kersverse prinses van België en haar nieuwe familie kwam er dus wel, en snel. Koning Filip en zijn halfzus hadden een "warm gesprek". "Ze hebben allebei een gebrek aan vaderliefde ervaren. Dat schept een band."
Lees verder

Ivan Leko na vier maanden op de rollercoaster van Antwerp FC: "Het publiek goedkoop voor me winnen? Nee, dank je"
"Ik weiger me te verstoppen achter excuses. Of me ervan af te maken met clichés." Je kan veel over Ivan Leko (42) zeggen, maar niet dat hij saai is. Nu de kritiek weer gaan liggen is: de Kroaat over z'n eerste vier maanden op de rollercoaster van Royal Antwerp Football Club.
Lees verder

Dag met veel wolken
We krijgen vandaag aanvankelijk enkele brede opklaringen op sommige plaatsen. Daarna wordt het opnieuw zwaarbewolkt over het hele land. Het is overwegend droog met maxima tussen 7 en 12 graden.
Lees verder

Interesse zat voor Murillo, maar die wil "met Anderlecht Champions League spelen"
Het kon niet uitblijven. Zijn makelaar heeft weet van buitenlandse belangstelling, maar Anderlecht-back Amir Murillo (24) zelf denkt niet aan een transfer. "Ik voel me goed hier."
Lees verder

Interesse zat voor Murillo, maar die wil "met Anderlecht Champions League spelen"
Het kon niet uitblijven. Zijn makelaar heeft weet van buitenlandse belangstelling, maar Anderlecht-back Amir Murillo (24) zelf denkt niet aan een transfer. "Ik voel me goed hier."
Lees verder

Sopraan Astrid Stockman, dé revelatie op tv: "Dankzij 'Vive le Vélo' zit mijn najaar goed vol"
"Het was nooit de bedoeling om 'iets in de media' te doen", zegt Astrid Stockman (33). En toch ontpopte de klassiek geschoolde sopraan zich de voorbije maanden tot dé revelatie op tv, met dank aan het druk bekeken 'Vive le Vélo' op Eén. "Door dat programma krijg ik nu extra aanbiedingen."
Lees verder

De Gendt voelt zich onveilig in Giro na nieuwe besmettingen: "Er worden dingen verzwegen"
De Girokaravaan ontwaakte gisteren in Cesenatico opnieuw met zeer verontrustend coronanieuws. Liefst zeventien politieagenten die de wedstrijd begeleiden bleken positief te hebben getest op Covid-19. "Begeleiders van de Giro-E (de E-bike-versie, red.), een evenement dat losstaat van de profronde en er eigen logistiek, hotels, startlocaties en uurschema's op nahoudt", haastte de Polizia Stradale zich om de gemoederen te bedaren met een officieel communiqué. "De agenten in de Giro zélf testten allemaal negatief."
Lees verder

Jan Verheyen brengt boek uit over foute films: "Ook als het slecht is, blijf ik kijken. Als ramptoerist"
Al jaren gidst Jan Verheyen (57) liefhebbers van foute films door de 'riolen van de pulpcinema' tijdens de Nacht van de Wansmaak. Over die guilty pleasures pende hij nu het boek 'Alle remmen los!' bijeen. "Ik heb véél draken van films gezien. Maar ik bleef toch kijken, als een ramptoerist."
Lees verder

Wat als Alberto Bettiol nu eens weer de Ronde wint? "Statistisch gezien is het haast onmogelijk dat ik mezelf opvolg"
Ook een gesprek met de winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2019 Alberto Bettiol, gaat onvermijdelijk over de rivaliteit tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Bettiol hoopt er komende zondag in de Ronde van Vlaanderen zijn voordeel mee te doen. Als het niet is voor hemzelf, dan voor zijn ploegmaat Sep Vanmarcke.
Lees verder

Deze Vlamingen schetsen toestand in Europese broeihaarden: "Het was hier 'vrijheid blijheid'. En kijk nu"
Overal in Europa sneuvelen records - en niet van het soort waar je trots op bent. In Nederland registreerden ze gisteren in één dag 7.833 nieuwe coronagevallen, het hoogste aantal tot nu toe. Verhoudingsgewijs is Tsjechië dan weer het ergst getroffen land van de tweede golf, met 413 infecties per 100.000 inwoners. En in het Verenigd Koninkrijk zitten ze met 43.245 overlijdens aan het hoogste dodental van Europa. We polsten bij uitgeweken Vlamingen naar de toestand in hun nieuwe thuisland.
Lees verder

Debutant Durrant volgt Van Gerwen op als winnaar Premier League
Glen Durrant heeft in Coventry de titel in de Premier League Darts veroverd. De 49-jarige Engelsman versloeg zijn 20 jaar jongere landgenoot Nathan Aspinall in de finale met 11-8. Durrant verdiende met zijn triomf een bedrag van circa 275.000 euro. Aspinall hield aan zijn finaleplaats ruim 130.000 euro over. Beiden debuteerden in dit lucratieve toernooi.
Lees verder

Mexicaanse ex-minister van Defensie opgepakt in de VS
De vroegere Mexicaanse minister van Defensie, Salvador Cienfuegos, is opgepakt in de Verenigde Staten. Hij werd tegengehouden op de luchthaven van Los Angeles toen hij de VS binnenkwam, meldde minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard gisteravond plaatselijke tijd op Twitter. Hij werd door de Amerikaanse ambassadeur in Mexico op de hoogte gebracht van de arrestatie.
Lees verder

Disney+ plaatst ernstigere waarschuwing voor 'Peter Pan' en 'Dumbo'
De waarschuwing dat er in de klassieke animatiefilms van Disney verouderde culturele opvattingen getoond worden, is sinds woensdag een stuk prominenter te zien op streamingplatform Disney+. De mededeling wordt tien seconden lang beeldvullend gedeeld voor films als 'Fantasia' (1940), 'Dumbo' (1941) en 'Peter Pan' (1953) van start gaan.
Lees verder

Geldexperte Véronique Goossens: "Ondanks minimumpensioen moeten we ons financieel voorbereiden op het leven na onze professionele loopbaan"
1.500 euro minimumpensioen? Het is een mooi cadeau van de federale regering. Maar hoe realistisch is dat plan? Onze geldexperte Véronique Goossens zocht het uit. "We weten sinds jaren dat de pensioenfactuur nu al uitermate zwaar weegt op de overheidsfinanciën. Wie zijn levensstandaard wil behouden start beter op tijd met een financieel plan." Maar hoe en wanneer begin je daaraan?
Lees verder

Wie zijn de 'Masked Singers'? Dit denken jullie, zo blijkt uit onze poll
Elke week proberen de speurders in 'The Masked Singer' uit te dokteren wie er achter die frivole maskers zit. Ook de kijkers hebben zo hun idee over de zangers. Dit is, na drie weken, het resultaat van onze poll op hln.be
Lees verder

In deze sectoren verdien je het meest/minst
Waar valt er veel te rapen, en waar blijf je beter weg als het je ambitie is een zo hoog mogelijk inkomen te genereren? Deze prangende vraag houdt velen van ons bezig. Het meest recente Salariskompas geeft het antwoord!
Lees verder

In deze sectoren verdien je het meest/minst
Vind jij je loon zeer belangrijk? Je functie en ervaring spelen natuurlijk een rol, maar ook de sector waarin je werkt heeft een invloed op de grootte van je salaris. Zo is de kans reëel dat je als administratieve medewerker in een chemiebedrijf meer verdient dan in dezelfde job in pakweg de toeristische sector. Jobat.be dook in het Salariskompas* voor de meest recente cijfers.
Lees verder