Doorgaan naar hoofdcontent

Conflict Nagorno-Karabach escaleert verder: ‘We jagen ze op als honden’

Conflict Nagorno-Karabach escaleert verder: 'We jagen ze op als honden'

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan over de regio Nagorno-Karabach escaleren verder. Er wordt nu ook buiten het betwiste gebied gevochten en beiden landen beschuldigen elkaar ervan burgers als doelwit te gebruiken. Volgens 'The Guardian' werden al Syriëstrijders vanuit Turkije naar de regio gestuurd. Turkije en Azerbeidzjan ontkennen.

Lees verder

Ducarme: 'Ernstige twijfels of Bouchez vertrouwen kan herstellen'

Voormalig minister Denis Ducarme (MR) zet grote vraagtekens bij de toekomst van zijn partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Het komt er nu op aan om snel de rangen te sluiten en te vermijden dat de crisis overslaat naar de regering, zegt hij in een gesprek met RTL.

Lees verder

Waterkanon ingezet tegen Wit-Russische betogers

In Wit-Rusland is de bevolking gisteren opnieuw op straat gekomen voor een betoging tegen de herverkiezing van Aleksandr Loekasjenko tot president in augustus. Het gaat al om het achtste weekend op rij met betogingen in de hoofdstad Minsk.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus: 'Stabilisatie van de besmettingen heeft zich niet doorgezet'

Tussen 25 september en 1 oktober zijn in België dagelijks gemiddeld 2.103,3 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie in de video hierboven.

Lees verder

Aanslag op Afghaanse gouverneur kost aan acht mensen het leven

Bij een aanslag met een autobom op de gouverneur van de Afghaanse provincie Laghman zijn minstens acht doden gevallen. De gouverneur zelf bleef ongedeerd.

Lees verder

Tasmaanse duivel maakt na 3.000 jaar terugkeer op Australische vasteland

De Tasmaanse duivel is de afgelopen maanden geherintroduceerd op het Australische vasteland. In een natuurgebied ten noorden van Sydney zijn er 26 van deze buideldieren vrijgelaten.

Lees verder

In deze Europese landen slaat corona zwaar toe, en zo pakken ze het aan

Heel wat landen in Europa kampen met een sterke heropleving van het coronavirus. Daar gaan ze erg verschillend mee om. Tsjechië kondigt de noodtoestand aan, Noord-Ierland bespreekt een volledige lockdown, Frankrijk sluit de cafés in Parijs en Nederland houdt het dan weer op dringende adviezen en een vroegere sluiting van de horeca. Een overzicht.

Lees verder

Jan des Bouvrie: de witmaker van het Nederlandse interieur

Jan des Bouvrie introduceerde het idee dat interieurs af en toe mogen veranderen, en bracht in de jaren 70 en 80 met zijn strakke, symmetrische en vooral witte ontwerpen licht en ruimte in de Nederlandse interieurs.

Lees verder

Nobelprijs geneeskunde naar ontdekking hepatitis C-virus

De Nobelprijs geneeskunde gaat dit jaar naar de Amerikanen Harvey Alter, Michael Houghton en Charles Rice, voor de ontdekking van het hepatitis C-virus, dat geelzucht en leverkanker veroorzaakt.

Lees verder

Vlaanderen zet in op wijnproductie

Vorig jaar werd in Vlaanderen 750.000 liter wijn geproduceerd, mede dankzij de klimaatverandering. Om de sector te professionaliseren, trekt Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) 60.000 euro uit voor de ondersteuning en promotie van Vlaamse wijnboeren.

Lees verder

Mali laat meer dan 100 jihadisten vrij

In Mali zijn in het weekend meer dan honderd jihadistische gevangenen vrijgelaten als deel van de onderhandelingen over de vrijlating van een Franse hulpverleenster en een prominent lid van de Malinese oppositie.

Lees verder

Almaci: 'Het is niet helemaal verlopen zoals we gewild hebben'

De partij Groen gaat het besluitvormingsproces voor de aanduiding van de ministers evalueren. Dat heeft voorzitter Meyrem Almaci maandag aangekondigd na de partijvergadering.

Lees verder

LIVE. Volg hier de persconferentie van Delphine Boël

Delphine Boël is vanaf heden prinses, en daarmee komt een einde aan een heus koningsdrama. Boël geeft om 14 uur een persconferentie over de zaak.

Lees verder

Leerkrachten mogen elke dag hun gedacht zeggen

Drie vragen, elke dag, aan duizenden leerkrachten. Dat is het grootse opzet van een app die in het hoofd van leerkrachten kruipt en vandaag wordt gelanceerd door de Arteveldehogeschool. Pedagoog Pedro De Bruyckere trekt mee de kar: 'Dit kan helpen om leerkrachten in het onderwijs te houden.'

Lees verder

Laura Siegemund zit voor het eerst bij laatste acht op Roland Garros

De Duitse Laura Siegemund (WTA 66) heeft zich op Roland Garros voor het eerst in haar carrière geplaatst voor de kwartfinales van een grandslamtoernooi.

Lees verder

Britse bioscoopketen dicht na uitstel Bondfilm

Hoe erg is het dat de nieuwe James Bond alweer wordt uitgesteld? Voor de Britse bioscoopketen Cineworld volstond het nieuws om bijna 700 cinema's alvast tijdelijk te sluiten.

Lees verder

Nieuwe treinen moeten 'van begin- tot eindhalte voor iedereen toegankelijk zijn'

De bestelling van 445 M7-dubbeldeksrijtuigen in 2015 - goed voor 1,3 miljard euro - was 'een gemiste kans', zegt de NMBS, omdat ze niet voor iedereen toegankelijk zijn. In volgende bestellingen wordt dat rechtgezet.

Lees verder

Kinderen van prins William aan Attenborough: 'Vind jij spinnen leuk'?

Zaterdag heeft het Britse koningshuis een video gedeeld waarin de kinderen van prins William en Kate Middelton enkele vragen stellen aan de bekende documentairemaker David Attenborough. George (7), Charlotte (5) en de tweejarige Louis, wiens stemmen zelden in het openbaar worden gehoord, hadden elk een vraag voorbereid over de natuurlijke wereld.

Lees verder

Model deelt intieme foto's van partnergeweld: 'Aan alle vrouwen: aarzel niet, dien klacht in'

Een Antwerps model diende een klacht in tegen haar ex-partner. Op sociale media toont ze haar verwondingen. 'Ik kom hier sterker uit dan ooit.'

Lees verder

Parma leent 20-jarige Belgische rechtsback Maxime Busi van Charleroi, dat Jules Van Cleemput als vervanger haalt bij KV Mechelen

Mooie uitdaging voor Belgische belofte-international Maxime Busi. De 20-jarige rechtsback van Charleroi wordt voor de rest van het seizoen uitgeleend aan de Italiaanse eersteklasser Parma, dat ook een aankoopoptie van 7,5 miljoen bedong.

Lees verder

Overlijden Amélie Nothomb toch niet waar

Op Twitter stond te lezen dat de Belgische schrijfster Amélie Nothomb (53) overleden zou zijn. De uitgeverij Xanders Uitgeverij laat aan onze redactie weten dat het gaat om een nepaccount.

Lees verder

Geen Raheem Sterling tegen Rode Duivels, Jadon Sancho voorlopig niet welkom na inbreuk op coronaregels

Raheem Sterling haakt af bij de Engelse nationale ploeg voor het duel tegen de Rode Duivels van komende zondag (18 uur) in de Nations League. De winger van Manchester City is geblesseerd. Bij The Three Lions zijn Tammy Abraham, Ben Chilwell en Jadon Sancho voorlopig ook nog niet welkom nadat ze een inbreuk begingen op de coronaregels.

Lees verder

Famke Louise, de influencer die telkens toch weer meedoet

Van 'ik doe niet meer mee' naar een heuse voorlichtingscampagne: de Nederlandse Famke Louise is 180 graden gedraaid over de coronamaatregelen. Het is niet de eerste keer dat de influencer haar controversiële kar keert en er beter uitkomt.

Lees verder

Slagveld op Etna: vroege vluchter Caicedo verrast, Simon Yates en Geraint Thomas verliezen minuten

Jonathan Caicedo heeft een denderende Giro-etappe richting de Etna gewonnen. De Ecuadoriaanse kampioen maakte deel uit van een vroege vlucht en zong het uit tot op de finish. Harm Vanhoucke was een bijzonder knappe derde, favorieten Geraint Thomas en Simon Yates verloren een pak tijd op de andere favorieten. De 22-jarige João Almeida (Deceuninck - Quick Step) is de nieuwe roze trui.

Lees verder

Faïz Selemani (Kortrijk) riskeert vier speeldagen schorsing voor elleboogstoot tegen STVV

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft maandag een schorsingsvoorstel van vier speeldagen en een boete van 4.000 euro voorgesteld als sanctie voor Faïz Selemani. De Comorese aanvaller van KV Kortrijk werd afgelopen weekend rechtstreeks uitgesloten na een elleboogbeweging.

Lees verder

Wegpolitie Antwerpen klist Fransman met 100.000 euro aan drugs

De federale wegpolitie van de provincie Antwerpen heeft zaterdag een Fransman opgepakt die 520 gram heroïne, meer dan 5 kilogram ketamine, 2.500 lsd-trips en 2.503 xtc-tabletten in zijn wagen had liggen. De straatwaarde van die drugs bedraagt meer dan 100.000 euro, meldt de federale politie. De man was slechts één van de 250 personen die bij een internationale controleactie betrapt werden op drugbezit.

Lees verder

Triodos betaalt spaarders voortaan nul procent

Triodos Bank België schrapt alle 'gewone' spaarboekjes en betaalt niet langer de wettelijke minimumopbrengst van 0,11 procent.

Lees verder

Novak Djokovic weer stapje dichter bij tweede eindzege in Roland Garros

Novak Djokovic (ATP-1) heeft de kwartfinales van Roland-Garros bereikt. De Serviër, het eerste reekshoofd, versloeg maandag in de vierde ronde de Rus Karen Khachanov (ATP-16) met 6-4, 6-3 en 6-3 in 2 uur er 23 minuten.

Lees verder

Anderlecht huurt 20-jarige Nigeriaanse spits Paul Mukairu voor één jaar van Turkse eersteklasser Antalyaspor

Anderlecht heeft op Deadline Day toch nog een aanvallende versterking beet. De 20-jarige Paul Mukairu komt op huurbasis voor 1 seizoen over van het Turkse Antalyaspor. Dat maakte de club zelf bekend.

Lees verder

Aalsterse burgemeester Christoph D'Haese wil Brusselse coronapatiënten weigeren

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst wil in de toekomst coronapatiënten uit Brussel kunnen weigeren. 'De grenzen van onze medische solidariteit zijn bereikt', zegt D'Haese aan VRT. 'Dit druist in tegen de federale richtlijn om patiënten te spreiden', reageert Mac Noppen, de CEO van het UZ Brussel.

Lees verder

Verrassing: Jordan Lukaku strijkt neer op Antwerp

Een verrassing van formaat aan de Bosuil op Deadline Day, de laatste dag van de transfermarkt. Maandagavond streek Jordan Lukaku neer bij Antwerp om zijn transfer af te ronden. De jongere broer van Romelu Lukaku is voorlopig nog eigendom van Lazio Roma. Normaal gezien wordt hij tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Antwerp, dat ook een aankoopoptie bedong.

Lees verder

'Albert en ik hadden hier samen als winnaar kunnen uitkomen'

Op een druk bijgewoonde persconferentie gaf prinses Delphine een inkijk in hoe haar gezin met de lange juridische strijd is omgegaan. 'De kinderen zijn trots op mij.'

Lees verder

16 patiënten en medewerkers AZ Nikolaas testen positief op coronavirus: 'Lockdown binnen het ziekenhuis'

7 patiënten en 9 medewerkers van de afdeling oncologie van het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas hebben positief getest op het coronavirus. Dat meldt VTM Nieuws. De patiënten van de afdeling, 42 in totaal, liggen allemaal op aparte kamers. Bezoek is ten strengste verboden.

Lees verder

Doden in vrachtwagen Essex: Proces tegen vier verdachten gestart

In de Old Bailey in Londen is maandag het proces gestart tegen vier mannen in verband met de dood van 39 Vietnamese migranten, die ongeveer een jaar geleden aangetroffen werden in een koelwagen, zo heeft de krant Daily Mail gemeld. Het gaat om het eerste proces in Groot-Brittannië over de zaak.

Lees verder

'Niet aan burgemeester om opnamebeleid van ziekenhuis te bepalen'

Volgens Christoph D'Haese (N-VA), de burgemeester van Aalst, kunnen de ziekenhuizen in zijn stad niet nog meer patiënten uit Brussel opvangen. Maar de ziekenhuizen weten beter.

Lees verder

Donald Trump zegt dat hij het ziekenhuis straks verlaat

De Amerikaanse president Donald Trump laat weten dat hij het ziekenhuis over enkele uren kan verlaten. Dat heeft hij bekendgemaakt op Twitter.

Lees verder

AA Gent legt Noorse verdediger Hanche-Olsen vast tot 2023: "Snel, vinnig en wendbaar"

De Noor Andreas Hanche-Olsen (23) heeft een contract voor drie seizoenen, met optie op een extra jaar, ondertekend bij AA Gent. Dat hebben de Buffalo's maandag aangekondigd. De centrale verdediger komt over van het Noorse Stabaek, waar hij werd opgeleid en het tot aanvoerder had geschopt.

Lees verder

AC/DC kondigt nieuwe single aan

De van oorsprong Australische band AC/DC heeft officieel een comeback-single aangekondigd.

Lees verder

Congocommisie: 'Verwacht niet te veel tegen 1 december'

Tegen 1 december komen de tien ­experts van de parlementaire Congocommissie met een eerste rapport. De historische verantwoordelijken zullen 'met naam en toenaam' worden genoemd.

Lees verder

Jérémy Doku neemt met krop in de keel afscheid van Anderlecht-fans: "Bedankt voor de voorbije acht jaar"

Jérémy Doku heeft maandagavond zijn eigen transfer naar Rennes aangekondigd op zijn persoonlijke Twitteraccount. Met een krop in de keel: "Ik moet nu afscheid nemen van de jongens waarmee ik alles beleefd heb." De overgang werd inmiddels bevestigd door zijn club Anderlecht. De Rode Duivel tekent een contract voor vijf jaar bij de leider uit de Ligue 1.

Lees verder

Standard haalt op laatste dag van de transfermarkt nog extra verdediger en flankaanvaller

Standard heeft maandagavond nog toegeslagen in de laatste uren van de transfermarkt. De Rouches haalden rechtsback Laurent Jans (28) weg bij FC Metz en contracteerden ook nog flankaanvaller Eddy Sylvestre (21) van Nice.

Lees verder

Manchester United haalt op de valreep Edinson Cavani nog binnen als nieuwe spits

Manchester United heeft maandagavond de komst van de Uruguayaanse international Edinson Cavani kunnen afronden. De 33-jarige spits komt transfervrij over van Paris Saint-Germain. Hij tekende een contract voor één jaar, met een optie op een extra seizoen.

Lees verder

Hoe het scheef liep tussen de nieuwe prinses en de oude koning

Delphine Boël heet voortaan Delphine van Saksen-Coburg en ze voelt zich nu vrijer, blijer en gelukkiger. De procedureslag is een lijdensweg geweest, maar ze heeft gewonnen van koning Albert. Een normale vader-dochterrelatie levert het haar niet meer op, maar wel een titel, bestaansrecht, en een belangrijk precedent voor andere buitenechtelijke kinderen.

Lees verder

Hoe het scheef liep tussen de prinses en de koning

Delphine Boël heet voortaan Delphine van Saksen-Coburg en ze voelt zich nu vrijer, blijer en gelukkiger. De procedureslag is een lijdensweg geweest, maar ze heeft gewonnen van koning Albert. Een normale vader-dochterrelatie levert het haar niet meer op, maar wel een titel, bestaansrecht, en een belangrijk precedent voor andere buitenechtelijke kinderen.

Lees verder

Donald Trump heeft ziekenhuis verlaten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag zoals voorzien rond 18.30 uur lokale tijd (0.30 uur in België) het militair ziekenhuis Walter Reed in Bethesda, nabij Washington, verlaten. Hij werd enkele dagen eerder in het ziekenhuis opgenomen nadat hij besmet bleek met covid-19.

Lees verder

Nederlandse politie schiet man neer die met mes dreigt op luchthaven van Schiphol

De Nederlandse politie heeft maandagavond een man in zijn been geschoten op de luchthaven van Schiphol. De verdachte had eerder in de vertrekhal agenten van de marechaussee, de op militaire leest geschoeide politie in Nederland, met een mes belaagd. Die waren ter plaatse gegaan na de melding dat er een man met een groot mes liep in de hal.

Lees verder

Israël bombardeert Gaza na raketaanval

Israël heeft maandag een luchtaanval uitgevoerd op stellingen van Hamas in de Gazastrook.

Lees verder

Bouchez krijgt laatste kans als voorzitter, met hulp van elf 'wijzen'

De parlementsleden van de MR zijn maandagavond in de parlementaire intergroep overeengekomen om het vertrouwen te behouden in hun partijvoorzitter, Georges-Louis Bouchez. Hij zal zich wel moeten laten omringen door 11 'wijzen' van de partij.

Lees verder

Gemiddeld tiental overlijdens per dag

De coronacijfers blijven verder stijgen. Zo stierven er tussen 26 september en 2 oktober gemiddeld 10 mensen per dag. Een week eerder waren er nog gemiddeld 4,6 overlijdens per dag.

Lees verder

Warner Bros. herschikt planning: 'Dune', 'The Batman' en 'Matrix 4' uitgesteld

Filmstudio Warner Bros. heeft zijn kalender herschikt. De nieuwe filmbewerking van Frank Herberts sciencefictionklassieker 'Dune'wordt uitgesteld naar oktober 2021, 'The Batman' schuift dan weer op naar maart 2022. Het uitstel is opnieuw een ferme tegenvaller voor de bioscopen.

Lees verder

Wisselvallig met buien

Dinsdagmorgen is het overwegend zwaarbewolkt op de meeste plaatsen met plaatselijk regen of buien. Geleidelijk aan verschijnen er opklaringen vanuit het westen en wordt het wisselend bewolkt.

Lees verder

Storm Delta wordt orkaan en bedreigt Mexico en de VS

De tropische storm Delta is een orkaan geworden in de Caraïben. De orkaan zal aan kracht winnen tijdens de passage over het Mexicaanse schiereiland Yucatan dinsdag voor het natuurgeweld deze week aankomt in het zuiden van de Verenigde Staten.

Lees verder