Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 28 oktober 2020

COLUMN. Ann De Craemer: “Kón ik mijn grootmoeder nog maar beschermen”

HLN
COLUMN. Ann De Craemer: "Kón ik mijn grootmoeder nog maar beschermen"
Ze heette Paula. Ze kwam uit een gezin van tien kinderen en schonk zelf tien kinderen het leven. Ze was mijn grootmoeder langs moeders kant. Ze stierf toen ik veertien jaar was. Ik was te jong om haar te verliezen, maar mijn moeder was de jongste van haar zeven zonen en drie dochters, en ik was de jongste van haar negenentwintig kleinkinderen. Ik wist dus dat de kans klein was dat ze me volwassen zou zien worden. Toen ze op sterven lag en ik naar huis ging omdat ik het niet meer kon aanzien hoe ze langzaam weggleed, drukte ik een laatste kus op haar voorhoofd.
Lees verder

Machelen en Vilvoorde schakelen over op avondklok: "Van 22 uur tot 6 uur blijft iedereen binnen"
Dinsdag heeft de Vlaamse regering nieuwe, striktere maatregelen aangekondigd. Deze zouden vanaf vrijdag ingaan. Vilvoords burgemeester Hans Bonte besluit sneller te schakelen, en de maatregelen versneld in te voeren. "Anders verliezen we echt te veel tijd", reageert Bonte (sp.a). Daarnaast wordt in Vilvoorde en Machelen boven op de afgekondigde maatregelen, ook de avondklok vervroegd: je mag er niet meer buiten komen tussen 22 uur en 6 uur.
Lees verder

Franse justitie ondervraagt migranten na schipbreuk
De Franse justitie heeft veertien migranten, die dinsdag de schipbreuk op het Kanaal hebben overleefd, vastgezet ten behoeve van het onderzoek ("garde à vue), zo heeft de procureur van Duinkerke bekendgemaakt. Ze worden ondervraagd om potentiële verantwoordelijken, zoals degene die het schip bestuurde, te identificeren.
Lees verder

Jan Kooijman en SBS maken programma over belagers...en moeten uiteindelijk zelf verschijnen voor rechter wegens...belaging
Mediabedrijf SBS - moederbedrijf van de commerciële zenders VIER en VIJF - en presentator Jan Kooijman (39) hebben zich vandaag voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor belaging, elektronische overlast en laster. Bij de voorbereiding van het programma 'Opgejaagd' in 2016 zouden ze een voormalig dierenarts lastig gevallen hebben, hoewel de man herhaaldelijk zou aangegeven hebben dat hij niet aan het programma wilde meewerken. Het parket vorderde de opschorting. "Ze beseften niet dat ze zelf in de sfeer van belaging bezig waren."
Lees verder

OVERZICHT. Dit zijn alle nieuwe coronamaatregelen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië
Over heel het land zijn heel wat nieuwe maatregelen getroffen om de grote verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vorige vrijdag werden de maatregelen voor cultuur, sport en vrije tijd voor het hele land aangescherpt, terwijl in Wallonië en Brussel nog strengere maatregelen werden ingevoerd. Vlaanderen besliste eerst om geen andere verstrengingen door te voeren, maar deed dat deze week toch. Wij zetten alle maatregelen per regio op een rijtje.
Lees verder

Ouders ontdekken dat dochter (15) een vriendje heeft: ze scheren het meisje kaal zodat niemand haar nog mooi zou vinden
Een echtpaar uit Balen heeft hun 15-jarige dochter zwaar aangepakt toen ze in maart van dit jaar vertelde dat ze een vriendje had. Ze gaven haar zweepslagen met een broeksriem en een tuinslang. Ze schoren ook de haren van het meisje af zodat geen enkele jongen haar nog mooi zou vinden.
Lees verder

Olieprijzen blijven zakken
De olieprijzen zetten hun neergang vandaag verder. De onzekerheid over de vraag naar ruwe olie terwijl het coronavirus zich blijft verspreiden in Europa en de Verenigde Staten, duwt de prijzen naar beneden.
Lees verder

Stevige knokpartij aan boord van vliegtuig: politie moet amokmaakster taseren
Stevige knokpartij aan boord van een Spirit-vlucht tussen Newark (New Jersey) en San Juan (Puerto Rico): één amokmaakster diende zelfs getaserd te worden door de politie. Vermoedelijk ligt een pittige discussie over het gebruik van het mondmasker aan de basis.
Lees verder

TV TIPS. De echte job zit erop en hoera, 'Bake Off Vlaanderen' is terug!
In het enorme tv-aanbod van vandaag is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Daarom schotelen we u iedere avond enkele tv-tips voor die uw keuze wat kunnen vergemakkelijken. Veel kijkplezier!
Lees verder

Een zelfverklaard genie, gebrandmerkte slavinnen en bekende actrices als handlangers: 120 jaar cel voor leider sekssekte NXIVM
Een geheime sekte waarin een 'slavendrijver' zijn seksslavinnen brandmerkt en uitbuit: het lijkt haast het script van een erotische thriller. Maar het is geen fictie, want de wereld is in de ban van dit waargebeurd verhaal dat zich jaren afspeelde in de staat New York. HBO maakte er zelfs de veelbesproken true crime-reeks 'The Vow' van. In de serie maken we kennis met de slavinnen die Keith Raniere (60), de 'oppermeester' van de sekte, moesten dienen en seksueel bevredigen. Twee jaar geleden werd hij aangehouden op basis van zeven aanklachten, waaronder sekshandel en bezit van kinderporno. Gisteren kreeg hij, na een proces van zes weken, eindelijk het verdict te horen: 120 jaar gevangenisstraf en 1,5 miljoen euro schadevergoeding.
Lees verder

LIVE VUELTA. Peloton trekt richting slotklim, wie bestookt leider Carapaz?
Een nieuwe dag in de Vuelta, een nieuwe bergrit. De achtste etappe voert het peloton van Logroño naar Alto de Moncalvillo. De finish ligt op de top van een helling van eerste categorie. Behoudt Richard Carapaz zijn rode leiderstrui? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Dalende trend ingezet: negen positieve tests minder bij Waasland-Beveren
Goed nieuws vanuit Waasland-Beveren. Het aantal coronabesmettingen neemt af. Volgens onze informatie zijn er negen besmettingen minder - zeven spelers zijn wel nog steeds Covid-19-positief. Daardoor vergroot de kans dat de wedstrijd tegen AA Gent van komende zondag plaatsvindt.
Lees verder

"Het is onmogelijk om vroeger te gaan slapen als je nog niet slaperig bent" 2 experten over het winteruur, kruiden en melatonine
Het is langzaam wennen aan het winteruur. Een uurtje langer slapen, een uurtje sneller donker. En met een beetje pech een ontregeld bioritme. Maar liefst 1 op 3 Belgen heeft last van slaapproblemen. Een prof legt uit welk effect de overschakeling naar het winteruur op ons bioritme heeft. Een herboriste tipt welke planten zorgen voor een zorgeloze nacht.
Lees verder

Hoe Trump toch verliest als iedereen hetzelfde stemt als vier jaar geleden
De Amerikaanse bevolking verandert in het nadeel van de Republikeinen. Ze wordt gekleurder, hoger opgeleid en minder religieus. Die evolutie gaat zo snel, dat Donald Trump naast zijn herverkiezing grijpt als iedere bevolkingsgroep hetzelfde stemt als vier jaar geleden.
Lees verder

"Het is onmogelijk om vroeger te gaan slapen als je nog niet slaperig bent." Twee experten over het winteruur, kruiden en melatonine
Het is langzaam wennen aan het winteruur. Een uurtje langer slapen, een uurtje sneller donker. En met een beetje pech een ontregeld bioritme. Maar liefst 1 op de 3 Belgen heeft last van slaapproblemen. Een prof legt uit welk effect de overschakeling naar het winteruur op ons bioritme heeft. Een herboriste tipt welke planten zorgen voor een zorgeloze nacht.
Lees verder

Amerikaan steelt telefoon van stervende jogster
In plaats van eerste hulp te verlenen, heeft een Amerikaan (35) de telefoon van een onwel geworden jogster ontvreemd. De vrouw (64) stierf later in het ziekenhuis.
Lees verder

Standard zonder geblesseerde Muleka tegen Benfica, Joachim Carcela wel in de kern
Standard heeft de 22 namen op papier voor de Europese trip naar Lissabon, waar het Benfica ontmoet. Jackson Muleka is geblesseerd en reisde niet mee af, Joachim Carcela en de 18-jarige Jérémy Landu zitten wel in de kern.
Lees verder

Club haalt opgelucht adem: alle spelers testen negatief in aanloop naar CL-duel tegen Lazio
Geen nieuwe coronabesmettingen bij Club Brugge. Alle spelers legden in aanloop naar het Champions League-duel tegen Lazio een negatieve test af.
Lees verder

Strengere coronamaatregelen al om middernacht van kracht
Het nieuwe Ministerieel Besluit dat oplijst en actualiseert welke regels voor het hele land gelden, wordt in de vooravond in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op Twitter. De maatregelen gaan in woensdag om middernacht.
Lees verder

Juventus-Barcelona krijgt Belgisch tintje: Koni De Winter (18) voor het eerst in selectie van Oude Dame
Juventus-Barcelona krijgt een Belgisch tintje. Koni De Winter (18) zit voor het eerst in de selectie van de Oude Dame.
Lees verder