Doorgaan naar hoofdcontent

Chinese VUB-onderzoeker krijgt gelijk van rechter: België mag hem niet uitwijzen op verdenking van spionage

Chinese VUB-onderzoeker krijgt gelijk van rechter: België mag hem niet uitwijzen op verdenking van spionage

Een Chinese onderzoeker aan de VUB krijgt gelijk van de rechter: België toont onvoldoende aan dat hij een gevaar vormt en daarom uitgewezen mag worden. Het probleem is de geclassificeerde informatie van Staatsveiligheid. België haalt zo voor de tweede keer dit jaar bakzeil. Dat schrijft De Morgen woensdag.

Lees verder

Bouchez wil rem op amateursporten en maskers overal

De maatregelen om het coronavirus in te dijken zullen nog strenger moeten, waarschuwt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Hij pleit voor een algemene mondmaskerplicht.

Lees verder

De stijlgeheimen van Alexandra Jacmin: 'Blauw is een kleur die bij alles past'

Het Belgische modelabel Façon Jacmin is het project van de tweelingzussen Alexandra en Ségolène Jacmin. Ze richtten het label op in 2016, hun specialiteit is denim. Dit zijn de stijlgeheimen van ontwerpster Alexandra.

Lees verder

Europese eliteclubs dreigen (alweer) met aparte topcompetitie

Gaan de absolute Europese topclubs zich dan toch afsplitsen in een gesloten elitecompetitie? Met een nieuw uitgelekt plan, mede gefinancierd door de Amerikaanse bankreus JP Morgan, blijven ze de Uefa onder druk zetten. Al kan dat ook bluf zijn.

Lees verder

Arsenal gooit Mesut Özil van spelerslijst Premier League

Arsenal heeft geen plaats meer in haar Premier League-selectie voor voormalig sterspeler Mesut Özil. De Gunners moesten voor 15 uur dinsdagnamiddag hun definitieve spelerslijst van het nieuwe seizoen indienen en schrapten de Duitser daaruit. Eerder behoorde Özil ook al niet meer tot de kern voor de Europa League bij het team van coach Mikel Arteta.

Lees verder

Gemeenteraad Gent debatteert over racistische uitspraak agent 'pak de makakken'

Tijdens de Gentse gemeenteraad is scherp gedebatteerd over het omstreden filmpje waarin een man die een arrestatie filmde hardhandig werd aangepakt door de politie. In het filmpje is te zien dat hij werd gebeten door een politiehond en werd opgepakt. Daarnaast roept een van de agenten onder meer 'pak de makakken'.

Lees verder

Nu ook Standard getroffen door corona: vier nieuwe besmettingen, waarvan twee spelers die tegen Club Brugge in de basis stonden

Nu is ook Standard getroffen door corona. De Rouches maakten woensdagochtend bekend dat Nicolas Raskin, Michel-Ange Balikwisha, Moussa Sissako en keeperstrainer Jan Van Steenberghe positief getest hebben op het virus. Die eerste twee stonden afgelopen weekend nog in de basis tegen Club Brugge, dat na de topper tegen Standard van afgelopen weekend ineens ook met besmette spelers bleek te kampen. Zij zullen komende donderdag niet kunnen meespelen in de Europa League-match tegen Rangers.

Lees verder

LIVE. Volg hier de persconferentie van het crisiscentrum

Er liggen nu al bijna 3.000 mensen met covid-19 in het ziekenhuis. Elke dag komen er nu al gemiddeld bijna 9.000 nieuwe coronabesmettingen bij in ons land. Volg hier live de persconferentie van het crisiscentrum.

Lees verder

Rode Duivels behouden eerste plaats op nieuwe FIFA-ranking en staan nu al meer dan twee jaar op één

Donderdag maakt de Wereldvoetbalbond FIFA haar nieuwe FIFA-ranking bekend en dat zal opnieuw met de Rode Duivels op de eerste plaats zijn. De Duivels verloren tijdens de vorige interlandperiode voor de Nations League in Engeland (2-1), maar dankzij de 1-2 zege enkele dagen later in IJsland kwam hun leidersplaats niet in gevaar.

Lees verder

70 procent van appgebruikers deelt testresultaat met andere gebruikers

Een miljoen Belgen gebruiken de corona-app. Nieuwe inzichten in de cijfers leren dat 70 procent van de gebruikers zijn testresultaat met anderen deelt. 25.000 gebruikers ontvingen hun resultaat via de app, maar onderzoekers hopen dat aantal nog sterk te verhogen.

Lees verder

Financiële opsteker voor Club Brugge: zege op Zenit levert 2,7 miljoen euro op

Een zege in de Champions League is in coronatijden meer dan welkom. Zo casht Club Brugge meteen 2,7 miljoen euro na de triomftocht in Sint-Petersburg. In totaal is het nu al verzekerd van ongeveer 29 miljoen euro, en dat bedrag kan aardig oplopen.

Lees verder

Nederlands kampioenschap veldrijden in Zaltbommel gaat in één dag en zonder publiek door

De Nederlandse kampioenschappen veldrijden in Zaltbommel zullen doorgaan in één dag, op 9 januari 2021. Een aantal categorieën worden geschrapt, publiek is omwille van de coronavoorschriften in Nederland niet welkom. De organistie in Zaltbommel kreeg van de Nederlandse wielerbond (KNWU) de toezegging dat het de Nederlandse kampioenschappen ook in 2022 mag organiseren, hopelijk dan onder betere omstandigheden.

Lees verder

Ex-Beerschot-middenvelder Alexander Maes vindt onderdak in Roemenië

Alexander Maes heeft een nieuwe club gevonden. De 28-jarige middenvelder trekt naar het Roemeense Arges Pitesti. Maes zat zonder club sinds zijn contract bij Beerschot eind september werd verbroken.

Lees verder

Videocall met IJslandse premier onderbroken door aardbeving

Dinsdag na de middag werd het zuidwesten van IJsland opgeschrikt door een grote aardbeving. Dat was net tijdens een interview van de Amerikaanse krant De Washington Post met Katrín Jakobsdóttir, de premier van IJsland. Het interview ging over de strijd tegen corona in IJsland. 'Ik ben ok, het huis staat er nog', zei de premier.

Lees verder

Luik dreigt het nieuwe Bergamo te worden

De provincie Luik heeft de hoogste coronacijfers van Europa. 'De kans dat dit uit de hand loopt, wordt met de dag groter.'

Lees verder

Trump loopt weg uit tv-interview en schept op: 'Allemaal kijken, het geeft zo'n kick'

Amerikaans president Donald Trump is naar verluidt weggelopen uit een televisie-interview dat komende zondag uitgezonden wordt. Hij postte er kwade tweets over en schepte erover op tijdens een rally in Pennsylvania. Een rally waar de president overigens liever niet was geweest, dat zei hij tegen het publiek. Bekijk het in bovenstaande video.

Lees verder

Spaanse artsen gaan uit de kleren als protest tegen slechte werkomstandigheden

Spaanse dokters zijn in hartje Barcelona uit de kleren gegaan als protest tegen de barre omstandigheden waarin ze moeten werken. Het coronavirus neemt, net als in de rest van Europa, sterk toe in Spanje en dat heeft een grote impact op de ziekenhuizen en hun personeel. De dokters protesteren tegen een gebrek aan rust en begeleiding en de lage salarissen. Het uit de kleren gaan symboliseert het gebrek aan bescherming die ze krijgen.

Lees verder

Mathieu van der Poel over zege in de Ronde: "Als het niet gelukt zou zijn in de sprint, zou ik er toch van hebben wakker gelegen"

Nog nagenietend van zijn zege in de Ronde van Vlaanderen stond Mathieu van der Poel woensdagochtend aan de start van de Driedaagse Brugge-De Panne. Friet met biefstuk, wijn en "nog andere drankjes", zo heeft hij zijn historische zege gevierd. "Het was vrij stevig, ja."

Lees verder

Waalse en Brusselse sportclubs worden gevraagd alle amateursporten vanaf 12 jaar stil te leggen

De FWB, de Fédération Wallonie-Bruxelles, heeft woensdag aan al zijn sportclubs gevraagd om alle amateursportevenementen vanaf 12 jaar stil te leggen.

Lees verder

Lommel neemt afscheid van sportief directeur Ronny Van Geneugden

1B-club Lommel heeft woensdag in onderling overleg afscheid genomen van sportief directeur Ronny Van Geneugden. De 52-jarige Limburger was sinds juni vorig jaar in die functie aan de slag bij Lommel, waar hij in de jaren '90 ook vijf jaar actief was als speler.

Lees verder

Elise Mertens naar tweede ronde op WTA-toernooi Ostrava

Elise Mertens (WTA 21) heeft zich woensdag geplaatst voor de tweede ronde op het WTA-toernooi in het Tsjechische Ostrava (hard/528.500 dollar). De 24-jarige Limburgse haalde het in haar eerste duel na één uur en dertien minuten tennis in twee sets (6-2 en 6-3) van de vijf jaar jongere Amerikaanse Amanda Anisimova (WTA 30), vorig jaar halvefinaliste op Roland Garrosh.

Lees verder

Geen federale maatregelen rond Allerheiligen, plaatselijk wel mondmaskerplicht op kerkhof

Er komen voorlopig geen overkoepelende federale maatregelen voor bezoeken aan het kerkhof tijdens Allerheiligen en Allerzielen. Dat bevestigt het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Vele lokale overheden hebben mondmaskers wel al verplicht op begraafplaatsen in de periode rond Allerheiligen.

Lees verder

PSV moet in Europa League drie met corona besmette spelers missen, waaronder onze landgenoot Maxime Delanghe

PSV moet het donderdag op de eerste speeldag van de Europa League tegen Granada doen zonder basisspelers Cody Gakpo en Pablo Rosario. Beide spelers hebben, net als onze landgenoot en derde doelman Maxime Delanghe, positief getest op het coronavirus. Ook twee leden uit de staf van PSV zijn besmet. Bij Granada is steraanvaller Roberto Soldado afwezig met eveneens een coronabesmetting.

Lees verder

Koning en koningin Nederland betuigen spijt na reis: 'We zijn niet onfeilbaar'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bevinden zich in het oog van de storm door hun reis naar Griekenland van afgelopen weekend. Ze keerden vroegtijdig terug uit vakantie, omdat er commotie was ontstaan in Nederland rond hun 'weinig respectvolle houding in deze coronatijden'. In een videoboodschap betuigen ze hun spijt: 'We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar.'

Lees verder

Superverspreider kan virus verspreiden via de lucht

Verspreidt het coronavirus zich nu wel of niet via fijne zweefdruppels? Een groot overzicht laat zien: bij de meeste mensen niet, maar bij sommige superverspreiders wel.

Lees verder

Lampaert wint Driedaagse Brugge-De Panne

Een beresterke Yves Lampaert reed solo naar de zege in de Driedaagse Brugge-De Panne. De hele dag was er oorlog in het peloton dankzij de hevige wind die veel waaiers opleverde. Het peloton brak al snel in stukken. Op zeven kilometer van de aankomst ontsnapte Lampaert op z'n eentje uit een sterke kopgroep met enkele snelle mannen.

Lees verder

Bultrugwalvis spoelt aan op Zuid-Afrikaans strand

Op een strand in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad is een bultrugwalvis aangespoeld. Het enorme dier overleed nadat het was vastgeraakt nabij de kust. Bekijk in bovenstaande video hoe de lokale diensten de walvis weghalen om te vermijden dat hij witte haaien lokt.

Lees verder

'Wie zal er straks die nieuwe cultuurtempels vullen?'

De cultuurwereld reageert kritisch op de relanceplannen van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Welke zin heeft het om te investeren in bakstenen, zo vragen ze zich af, terwijl de cultuur- en evenementensector volop in brand staat?

Lees verder

Advocaat Dutroux vraagt geen vervroegde vrijlating meer

Bruno Dayez, één van de advocaten van Marc Dutroux, zegt dat de misdadiger niet langer om voorwaardelijke vrijlating vraagt. De oorzaak zou het laatste psychiatrische rapport zijn.

Lees verder

Nachttrein Brussel-Innsbruck verdwijnt, maar Brussel-Wenen rijdt vaker

Vanaf midden december wordt de nachttrein tussen Brussel en de Oostenrijkse stad Innsbruck afgeschaft. Er blijven wel nachttreinen rijden tussen Brussel en hoofdstad Wenen. Die zullen voortaan het hele jaar door rijden en de frequentie wordt opgetrokken van twee naar drie keer per week. Dat heeft de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB woensdag aangekondigd.

Lees verder

UITSLAG ETAPPE 17 GIRO. Thomas De Gendt komt net tekort, ritzege voor Ben O'Connor

Ben O'Connor kwam alleen boven in de zeventiende rit van de Giro. De Australiër moest in de vorige rit nog nipt de duimen leggen voor Tratnik. Een dag later toonde O'Connor zich wel de sterkste na een lange vlucht. Harm Vanhoucke en Thomas De Gendt kleurden mee de vlucht van de dag

Lees verder

Alexandria Ocasio-Cortez lokt meer dan 400.000 kijkers voor game-stream

Democratisch congreslid Alexandria Ocasio-Cortez waagde zich aan een potje 'Among us' en streamde dat op Twitch. Het werd de derde meest bekeken stream ooit met meer dan 400.000 kijkers.

Lees verder

Microbioloog Emmanuel André: 'Nieuwe lockdown is noodzakelijk, de enige optie die ons nog rest'

'We moeten onszelf niet langer de vraag stellen wat we moeten sluiten. We moeten onszelf afvragen wat we open moeten laten. We stevenen recht op een muur af, een nieuwe lockdown is de enige optie die ons nog rest.' Dat heeft microbioloog Emmanuel André woensdagmiddag verklaard tijdens het journaal op RTBF.

Lees verder

Paus spreekt zich voor het eerst uit voor geregistreerd partnerschap homokoppels

Paus Franciscus heeft voor het eerst als hoofd van de katholieke kerk zijn steun betuigd aan een samenlevingscontract voor homoseksuele koppels. Dat gebeurde tijdens een interview voor de documentaire 'Francesco', die vandaag in première ging op het filmfestival van Rome.

Lees verder

Ritwinst voor Soler in Vuelta

De Spanjaard Marc Soler (Movistar Team) wist een knappe solo succesvol af te ronden en won de tweede etappe in de Ronde van Spanje. Primož Roglic (Jumbo-Visma) sprintte naar de tweede plaats en verstevigt dankzij de bonificaties zijn rode leiderstrui.

Lees verder

Brusselse rusthuizen laten nog twee bezoekers per week toe

De Brusselse rust- en verzorgingstehuizen gaan over naar fase 2 en passen de regels omtrent bezoek en activiteiten aan naar aanleiding van de stijgende coronabesmettingen.

Lees verder

Ziekenhuis Saint-Luc neemt afstand van standpunten van diensthoofd Jean-Luc Gala

Het ziekenhuis Saint-Luc in Brussel noemt de standpunten van infectioloog Jean-Luc Gala 'contraproductief'. Via Twitter laat het ziekenhuis weet zich 'ondubbelzinnig te distantiëren' van zijn uitspraken. 'Het is heel uitzonderlijk dat een ziekenhuis zich distantieert van een arts.'

Lees verder

Brexit-onderhandelingen over handelsakkoord gaan morgen verder

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zullen morgen hervat worden.

Lees verder

Voetbalbond zet Eerste Nationale tijdelijk stop

De Belgische Voetbalbond (KBVB) en de verschillende overheidsinstanties hebben beslist om de competitie van Eerste Nationale tijdelijk stil te leggen. Ook de vrouwencompetities in Eerste en Tweede Nationale stoppen even. De Beker van België voor vrouwen wordt ook uitgesteld. De Women's Super League mag voorlopig wel blijven doorgaan.

Lees verder

Ex-hoofdredacteur 'Gaykrant' krijgt twee jaar cel voor kinderporno

Hans P., voormalig hoofdredacteur van het Nederlandse LGBTQ-medium 'Gaykrant', is veroordeeld tot twee jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens het bezit van kinderporno.

Lees verder

'Ik huiver van de gedachte dat ik er nu misschien niet meer was'

'Mag ik uw aandacht alstublieft? Het is van levensbelang.' Dat schreef Jef Willem (29) maandag op zijn Instagram-account. Met die post wil hij aandacht vestigen op de gevolgen van de coronacrisis op onze mentale gezondheid. 'Corona neemt meer levens dan de cijfers die we elke dag zien in de media.'

Lees verder

Man (30) komt om bij arbeidsongeval met hakselaar in Pittem

Bij een dodelijk arbeidsongeval in het West-Vlaamse Pittem is vandaag een 30-jarige man uit Pittem om het leven gekomen. Het slachtoffer werd gegrepen door een hakselaar.

Lees verder

Supermarkten vragen klanten om alleen en op rustigere momenten te komen winkelen

Delhaize, Carrefour, Colruyt Group en Albert Heijn vragen hun klanten om in de mate van het mogelijke alleen te komen winkelen. 'Het gaat niet om een verplichting, maar om een warme oproep', klinkt het bij de warenhuisketens.

Lees verder

Complotkanaal verwijderd na uitzending 'Zondag met Lubach'

Youtube heeft het kanaal van de Nederlandse rapper en complotdenker Lange Frans verwijderd. Hij zou herhaaldelijk de richtlijnen van de videodienst hebben geschonden.

Lees verder

Real Madrid lijdt pijnlijke nederlaag tegen B-elftal van Shakthar Donetsk

Na het 0-1-verlies tegen Cadiz heeft Real Madrid ook in de Champions League een pijnlijke nederlaag geleden. Thibaut Courtois en co. verloren woensdagavond in eigen huis met 2-3 van Shakthar Donetsk, dat door een corona-uitbraak bovendien een aantal van zijn sleutelspelers moest missen. Bij Real begonnen jongens als Toni Kroos en Karim Benzema op de bank en zat Sergio Ramos niet eens in de selectie.

Lees verder

Vaccinstudie niet gepauzeerd na overlijden Braziliaanse proefpersoon

Een proefpersoon van een Braziliaanse studie van een kandidaat-coronavaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford is overleden. De studie wordt niet gepauzeerd. De vrijwilliger kreeg waarschijnlijk een placebo toegediend.

Lees verder

Nieuwe Borat-film brengt advocaat Trump in netelige situatie

In de nieuwe Borat-film is Rudy Giuliani, voormalig burgemeester van New York en advocaat van Amerikaans president Donald Trump, te zien. Na een nep-interview met de 24-jarige actrice Maria Bakalova gaan de twee naar een hotelkamer en steekt hij zijn hand in zijn broek.

Lees verder

Monet-parodie van Banksy geveild voor meer dan 8 miljoen euro

Het werk 'Show me the Monet' van de Britse kunstenaar Banksy, een parodie op een bekend schilderij van de Franse schilder Claude Monet, is woensdag in Londen geveild voor 7,6 miljoen pond (8,5 miljoen euro). Dat heeft het veilinghuis Sotheby's bekendgemaakt.

Lees verder

Is een nieuwe lockdown nog te vermijden?

De roep om extra coronamaat­regelen klinkt steeds luider. Als de cijfers niet snel de goede kant uitgaan, lijkt een lockdown nog moeilijk af te houden.

Lees verder

Amerikaanse Democraten boycotten stemming over Hooggerechtshof in Senaatscommissie

De Democraten in de Amerikaanse Senaatscommissie voor Juridische Zaken boycotten donderdag de stemming over president Donald Trumps kandidaat voor een zetel in het Hooggerechtshof, Amy Coney Barrett. De boycot is vooral een symbolisch gebaar. De Republikeinse meerderheid keurt Trumps voordracht van Coney Barrett naar verwachting goed.

Lees verder

Zeven personen in verdenking gesteld voor moord Franse leerkracht

De zeven personen die woensdag voor de antiterreurrechter zijn verschenen, zijn in verdenking gesteld in het kader van het onderzoek naar de onthoofding van leerkracht Samuel Paty in de buurt van Parijs. Zes van hen werden in verdenking gesteld van 'medeplichtigheid aan een terroristische moord', heeft het antiterreurparket gemeld.

Lees verder

Minister Dalle belooft extra financiële steun voor WAT WAT en Awel

In het Eén-programma Vandaag heeft minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) extra financiële steun belooft aan informatieplatform WAT WAT en jongerenhulplijn Awel. In hetzelfde programma stelde acteur James Cooke de nieuwe schooltelevisie ED TV voor dat, met steun van de minister, taboe-onderwerpen bespreekbaar wil maken bij de jeugd.

Lees verder

Jacinda Ardern, de premier die we allemaal zouden willen

Ze haalde afgelopen weekend een absolute meerderheid bij de parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland, en begint dus aan haar tweede termijn als premier. Wat maakt premier Jacinda Ardern zo populair? Niet alleen in eigen land, maar ook – en vooral – in de rest van de wereld is ze haast een cultfiguur.

Lees verder

Amerikaanse inlichtingendiensten melden dat Rusland en Iran verkiezing proberen te manipuleren

Rusland en Iran hebben de hand kunnen leggen op gegevens van honderden Amerikaanse kiezers en hebben het verloop van de verkiezingen proberen te beïnvloeden. Dat zeggen de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Lees verder

Barack Obama voert campagne voor Biden en sneert naar Trump: 'Democratie werkt niet als leider elke dag liegt'

De Amerikaanse ex-president Barack Obama heeft de Democraten woensdag (plaatselijke tijd) opgeroepen om zich massaal te mobiliseren voor Joe Biden. Het is niet omdat de peilingen in het voordeel van de Democraat zijn, dat de verkiezing al gewonnen is, aldus Obama. Hij liet zich ook zeer kritisch uit tegenover president Donald Trump, van wie hij zei dat hij niet in staat is om zijn ambt ernstig te nemen.

Lees verder

Schilderij teruggebracht naar museum in New York nadat het 60 jaar lang vermist was

Een schilderij dat zestig jaar lang vermist was, is teruggebracht naar het Metropolitan Museum of Art in New York. Dat meldt het museum.

Lees verder

Meer dan 3.250 mensen in het ziekenhuis, gemiddeld meer dan 300 opnames per dag

Er liggen nu al meer dan 3.000 mensen met covid-19 in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt donderdag uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Per dag worden gemiddeld meer dan 300 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Lees verder

Gewapende mannen doden twintig burgers in Nigeria

Gewapende mannen hebben in het noordwesten van Nigeria twintig bewoners van een dorp gedood. Dat meldt de politie, die de aanval toeschrijft aan criminele bendes die in de onstabiele regio actief zijn.

Lees verder

Kinderen Syriëstrijders toch niet verplicht naar België

Het Brusselse hof van beroep draaide een eerder vonnis terug. België moet zes kinderen van Syriëstrijders niet repatriëren en ontsnapt aan hoge dwangsommen.

Lees verder

Beloega zwemt minutenlang rond duiker

De Russische duiker Danil Koshovenko heeft vorige week iets heel bijzonder meegemaakt in de Japanse zee nabij het eiland Popov. Tijdens het duiken botste hij op een beloega, ook wel witte dolfijn genoemd. 'Ik stak mijn hand uit en zwaaide naar haar, daarna kwam ze vreugdevol rond me zwemmen', aldus Koshovenko.

Lees verder

Regen op komst

Donderdag worden vooral over de zuidoostelijke landshelft perioden van regen of buien verwacht. In de namiddag dringt de regen tijdelijk door tot het centrum van het land en kan een intensere bui gepaard gaan met een donderslag.

Lees verder

Bemanning Russisch-Amerikaanse ruimtemissie terug op aarde

Een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten zijn geland op de steppes in Kazachstan. Daarmee is hun ruimtemissie naar het internationaal ruimtestation ISS van 196 dagen ten einde gekomen.

Lees verder