Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 23 oktober 2020

Biostatisticus Geert Molenberghs: “3 tot 4 procent Belgen vermoedelijk besmet jongste twee weken”

HLN
Biostatisticus Geert Molenberghs: "3 tot 4 procent Belgen vermoedelijk besmet jongste twee weken"
De coronacijfers in ons land blijven dramatisch stijgen. De incidentie – het aantal gevallen per 100.000 inwoners in veertien dagen – is voor de allereerste keer boven de 1.000 gegaan. Dat betekent dat 1 procent van de Belgen de afgelopen twee weken te horen kreeg dat hij of zij besmet is met het coronavirus. "We vinden niet alle gevallen, reken dus dat het eigenlijk om 3 tot 4 procent gaat", aldus biostatisticus Geert Molenberghs van de KU Leuven en de UHasselt.
Lees verder

Anderlechtspits Mukairu zit nog steeds vast in Turkije
Het is een werk van lange adem. Hoewel Anderlecht zowat alle paperassen afgerond heeft, zit Paul Mukairu nog altijd vast in Turkije. De Belgische ambassade in Istanboel heeft door corona andere prioriteiten, waardoor Mukairu voorlopig niet naar Brussel kan afreizen. De aanvaller moest ook al zijn medische testen afleggen in Turkije. Anderlecht huurt Mukairu met aankoopoptie van Antalyaspor, de deal dateert al van 5 oktober. (PJC)
Lees verder

Mama Borsato over Marco: "Ik ben veranderd in een leeuw"
In het Nederlandse praatprogramma 'Jinek' reageerde Mary Borsato (73) eerder deze week op de vraag hoe het nu met haar zoon Marco (53) gaat. Dat weet bijna niemand, want de zanger is sinds de scheiding van Leontine (52) uit de schijnwerpers verdwenen.
Lees verder

Studie: "Oxfordvaccin zorgt voor sterke immuniteit"
Het Oxfordvaccin werkt prima en zorgt voor een sterke immuniteit. Dat blijkt uit de resultaten van een studie.
Lees verder

Wie zijn de 'Masked Singers'? Dit denken jullie volgens onze poll
Elke week proberen de speurders in 'The Masked Singer' uit te dokteren wie er achter die frivole maskers zitten. Ook de kijkers hebben zo hun idee over de zangers. Dit is, na vijf weken, het resultaat van onze poll op hln.be
Lees verder

Vanderhaeghe niet vrijgevig voor ex-ploegmaat Kompany: "Vincent weet: ik geef me nooit gewonnen"
"Raad of drie punten? (lacht) Een koffietje kan Vincent krijgen." KV Kortrijk-coach Yves Vanderhaeghe kijkt uit naar de match tegen zijn ex-club en -ploegmaat Kompany. "Anderlecht zit met twijfels."
Lees verder

De Masked Singers knallen tijdens 'One Way Or Another'
Voor het eerst zingen alle Masked Singers samen met elkaar een nummer. Hun doel: de face-off vermijden en hun masker ophouden.
Lees verder

Professor waarschuwt voor buikgriep: "Nog elk jaar sterven hier kinderen aan"
Elke Belg krijgt gemiddeld één keer per jaar buikgriep: diarree, misselijkheid en braakneigingen die veelal veroorzaakt worden door een virus. En net zoals het corona-exemplaar is het erg besmettelijk, én kan het dramatische gevolgen hebben. "Vooral voor baby's is buikgriep extreem gevaarlijk", waarschuwt huisarts en professor Dirk Devroey (VUB). Hij legt uit hoe je het voorkomt en wat je moet doen als jij of je kind besmet raakt.
Lees verder

KOERS KORT. Giro-ritwinnaar O'Connor wordt ploegmaat van Van Avermaet en Naesen
Greg Van Avermaet en Oliver Naesen krijgen er volgend seizoen bij AG2R-Citroën een Australische ploegmaat bij. Ben O'Connor verlaat NTT en tekent een contract voor één seizoen bij de Franse ploeg. O'Connor reed zich tijdens de Giro meermaals in de kijker, met als kers op de taart een ritzege op Madonna di Campiglio. De 24-jarige klimmer is tevreden dat hij onderdak gevonden heeft: "Het geeft me de kans om een nieuwe cultuur, nieuwe ploegmaats en een andere manier van koersen te leren kennen", vertelt O'Connor op de website van AG2R. "Ik ben ook blij dat ik op BMC-fietsen kan blijven rijden." AG2R-Citroën toonde zich al erg bedrijvig op de transfermarkt. Naast Greg Van Avermaet en Ben O'Connor hengelde de ploeg ook al Bob Jungels binnen.
Lees verder

Club Brugge haalt opgelucht adem: nieuwe tests brengen geen bijkomende besmettingen aan het licht
De resultaten van de nieuwste coronatests werden met ingehouden adem afgewacht bij Club Brugge. Maar er kwamen geen bijkomende besmettingen aan het licht bij de tests van donderdagvoormiddag.
Lees verder

Belg neergestoken in Nederland: man (25) vecht voor zijn leven
In het Nederlandse Spijkenisse bij Rotterdam is in de nacht van donderdag op vrijdag een Belg neergestoken, zo heeft de politie vrijdagochtend gemeld. De 25-jarige man vecht voor zijn leven.
Lees verder

Montanier scherp voor zijn spelers na matige prestatie tegen Rangers: "We waren niet goed genoeg"
Montanier kon niet lachen met de matige prestatie van Standard. Machteloos in een verzopen tweede helft. "Ons spelniveau was onvoldoende, dat moet véél beter."
Lees verder

Beter slapen dankzij white noise? Slaapexpert Annelies: "Pas na 6 tot 8 weken wen je eraan"
Of het nu gaat om het monotone geluid van een ventilator of het kabbelen van een beekje: veel mensen gebruiken white noise om in dromenland te geraken. Maar werkt het ook echt? Een nieuwe studie zorgt voor twijfel, en suggereert dat het zelfs je slaap kan verstoren. Slaapexpert Annelies Smolders zorgt voor duidelijkheid.
Lees verder

Sylver lost nieuwe single en blikt terug op twintig jaar carrière: "Die stalker in Rusland stond op een dag zelfs in mijn kleedkamer"
Ze zouden slechts eenmalig een single uitbrengen, maar twee decennia later draait danceformatie Sylver nog steeds op volle toeren. Om hun door corona verpeste feestjaar toch niet in stilte te laten voorbijgaan, lost de groep vandaag met de R.E.M-cover 'Losing my religion' hun nieuwe single en blikken ze terug op twintig waanzinnige jaren. "Als je vroeger groupies zag, was Wout nooit veraf"
Lees verder

KIJK LIVE. Komende weken weer voetballen achter gesloten deuren, Overlegcomité licht verbod op publiek bij sportwedstrijden toe
Club Brugge vreest voor een ziektegolf. Moeskroen en Waasland-Beveren stellen komend weekend hun wedstrijd zo goed als zeker uit. En nu zijn ook de fans niet meer welkom in de Belgische stadions, al zeker voor de komende drie weken. Corona grijpt ook Koning Voetbal steeds heviger naar de keel.
Lees verder

Judoka Toma Nikiforov is klaar voor rentree: "Mijn kansen om de Spelen van Tokio te halen zijn honderd procent intact"
Eindelijk, na acht maanden zonder competities, neemt het judo de draad weer op, met de Grand Slam van Boedapest. Zónder Matthias Casse (scheurtje in hamstrings), Dirk Van Tichelt (hernia) en Charline Van Snick (fysiek niet klaar na coronabesmetting in augustus) maar mét Toma Nikiforov, de Europese kampioen van 2018 in de categorie tot 100 kilo.
Lees verder

"Mijn kansen om de Spelen van Tokio te halen zijn honderd procent intact": judoka Toma Nikiforov is klaar voor rentree
Eindelijk, na acht maanden zonder competities, neemt het judo de draad weer op, met de Grand Slam van Boedapest. Zónder Matthias Casse (scheurtje in hamstrings), Dirk Van Tichelt (hernia) en Charline Van Snick (fysiek niet klaar na coronabesmetting in augustus) maar mét Toma Nikiforov, de Europese kampioen van 2018 in de categorie tot 100 kilo.
Lees verder

Tijd voor de ommekeer, Malinwa: deze cijfers bewijzen dat Vrancken terecht klaagt over inefficiëntie
Het is voorlopig niet het seizoen van KV Mechelen. Vorig seizoen nog zesde als promovendus, nu op een troosteloze veertiende plek. Amper zeven punten uit negen wedstrijden. Het pijnpunt? "Inefficiëntie. We missen te veel kansen", baalt coach Wouter Vrancken steevast. De cijfers, bijgehouden door databedrijf Gracenote, bevestigen zijn uitleg.
Lees verder

PROMOJAGERS SUPERTIP. Grote opruimactie bij Kruidvat: "Dit zie je niet zo vaak"
Winkelketen Kruidvat houdt een grote opruimactie en dat is hét gespreksonderwerp bij uitstek in de Facebookgroep Promojagers België. Wie wasmiddel, wasverzachter of vaatwasproducten nodig heeft, kan er flink zijn voordeel doen. "Per waspod van Dash betaal je bijvoorbeeld maar 0,16 euro", aldus beheerder Gunther Devisch. "Dat is heel goedkoop. Dit zie je niet zo vaak."
Lees verder

Koe op wandel, maar ze houdt zich aan de snelheid
Deze koe was vrijdagmorgen op stap op Schanker in Essen. Ze keek enigszins wat verbaasd op toen er een automobiliste passeerde. Maar het moet gezegd: de koe hield zich wel keurig aan de snelheid, want de snelheidsmeter gaf een snelheid van 19 kilometer per uur aan. De koe kreeg dan ook een lachend gezichtje van het verkeersbord.
Lees verder