Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 16 oktober 2020

Bijna 1.800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Bijna 1.800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen

Er liggen momenteel 1.777 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, onder wie 313 op intensieve zorgen. Dat is een stijging van respectievelijk 10 en 11 procent ten opzichte van een week eerder. Ook de andere cijfers stijgen. Gemiddeld worden er dagelijks 44.000 tests afgenomen.

Lees verder

Koele en grotendeels droge dagen op komst

Donderdag en vrijdag blijft het koel en meestal droog met wolken in het oosten en opklaringen in het westen, met maxima rond 12 graden in het centrum. Zaterdag is er meer ruimte voor de zon. Zondag is er dan opnieuw meer kans op enkele buien.

Lees verder

Huurdiscriminatie bij Belgen met Marokkaanse roots bijna verdubbeld sinds lockdown

De discriminatie bij Marokkaans-Belgische kandidaat-huurders is sinds de lockdown bijna verdubbeld. Die onrustwekkende vaststelling deden Pieter-Paul Verhaeghe en Abel Ghekiere, twee professoren van de vakgroep Sociologie van de Vrije Universiteit Brussel in een onderzoek naar etnische discriminatie op de huurwoningmarkt.

Lees verder

Beursgang maakt leden K-popgroep BTS multimiljonairs: aandeel verdubbelt meteen in waarde

Big Hit Entertainment, het muzieklabel dat de rechten van de K-popgroep BTS bezit, heeft donderdag een wervelende entree gemaakt op de Zuid-Koreaanse beurs. Het aandeel verdubbelde meteen in waarde, waardoor de baas van het label nu multimiljardair is en van de groepsleden ook miljonair worden.

Lees verder

KOERSNIEUWS. Nairo Quintana moet onder het mes

Nairo Quintana komt dit seizoen door een knieblessure niet meer in actie. In een video op de Twitterpagina van de Colombiaanse wielerbond bevestigt Quintana dat zijn wielerjaar afgelopen is. "Ik heb nood aan een lange herstelperiode door een blessure aan de linkerknieschijf", zegt de klimgeit, die eraan toevoegt dat hij onder het mes zal moeten.

Lees verder

Demir sluit achterpoortje voor windmolensubsidies
Het elektronisch aanpassen van het vermogen van windmolens om in een hogere subsdidiecategorie te vallen, wordt aangepakt.
Lees verder

Barrett weigert klimaaterverandering te erkennen: 'Ik ga me niet uitspreken over zo'n omstreden kwestie'

Op de derde dag van de hoorzittingen over de benoeming van Amy Coney Barrett als lid van het Amerikaanse hooggerechtshof weigerde Barrett klimaatverandering te erkennen. Ze wou niet antwoorden op een vraag van vicepresidentskandidaat Kamala Harris over wat Barrett 'een zeer omstreden kwestie' noemt.

Lees verder

Woonzorgcentra kunnen vrijdag geen tests meer krijgen

De Vlaamse woonzorgcentra kunnen vrijdag geen coronatests meer aanvragen, de 3.000 tests van het federaal testplatform zijn al gereserveerd. Dat liet het agentschap Zorg en Gezondheid aan de wzc's weten in een mail. 'Dit kan niet, het is weer een mentale tik voor de sector', zegt N-VA-parlementslid Lorin Parys.

Lees verder

President van Kirgizië stapt op na protesten

De president van het Centraal-Aziatische Kirgizië heeft zijn ontslag aangekondigd, na een tiental dagen van politieke chaos en manifestaties met geweld.

Lees verder

Berlijn geeft de middelvinger aan anti-maskers

De Berlijnse senaat probeert met behulp van een oudere dame en haar middelvinger Berlijners en toeristen duidelijk te maken dat maskers gedragen moeten worden in de stad.

Lees verder

MIVB start onderzoek naar pesterijen nadat medewerkster gewond raakt

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft een intern onderzoek naar pestgedrag geopend na een ongeval waarbij een werkneemster in het ziekenhuis werd opgenomen. Meerdere personen zijn tijdelijk op non-actief gezet.

Lees verder

Capriolen Mega World zaaien angst bij personeel

Bij het personeel van Mega World heerst complete verwarring door de opvallende wissels aan de top en de vraag tot gerechtelijk akkoord. De nieuwe 'topman' Rudy Claes verandert er in 24 uur drie keer van titel.

Lees verder

Hierover beslist het Overlegcomité morgen

Morgen presenteert het Overlegcomité de langverwachte coronabarometer. Tegelijk worden er heel waarschijnlijk strengere maatregelen aangekondigd. Een overzicht.

Lees verder

Billie Eilish geeft bodyshamers subtiel lik op stuk

Nadat op sociale media een foto de ronde deed van Billie Eilish in een nauwaansluitende outfit volgde er heel wat kritiek op haar figuur. Haar fans namen het massaal voor haar op en nu heeft ook de zangeres zelf gereageerd op Instagram. Zelf maakte ze er wel niet te veel woorden aan vuil: met een video waarbij ze voor haar vele muziekprijzen poseert, maakt ze meteen duidelijk wat écht telt.

Lees verder

Ronde van Vlaanderen-organisatie herhaalt oproep: "Blijf alsjeblieft thuis"

Flanders Classics, organisator van de Ronde van Vlaanderen die zondag wordt gereden, is ervan overtuigd dat het gaat lukken om de wielerwedstrijd op een veilige manier te laten doorgaan. Dat heeft CEO Tomas Van Den Spiegel gezegd op een persconferentie in Antwerpen. "We hebben allerhande maatregelen genomen om de veiligheid te garanderen, maar het gemakkelijkste is dat de supporters de wedstrijd gewoon thuis op televisie volgen."

Lees verder

Gerecht vordert opnieuw vrijspraak tegen Bo Coolsaet

Het proces in hoger beroep tegen Bo Coolsaet is donderdag begonnen in Antwerpen. De advocaat-generaal vroeg zoals verwacht opnieuw de vrijspraak in de zedenzaak tegen de uroloog.

Lees verder

Baas van Australian Open: "Toernooi kan doorgaan, maar quarantaineregels moeten soepeler"

Craig Tiley heeft er als baas van de Australian Open het volste vertrouwen in dat zijn toernooi begin volgend jaar kan doorgaan. Een voorwaarde is wel dat de tennissers geen al te strikte quarantaineregels krijgen opgelegd.

Lees verder

BK veldrijden in Meulebeke gaat zonder supporters en VIP's door op vernieuwd parcours

Tijdens het weekend van 9 en 10 januari 2021 staat het BK veldrijden in Meulebeke op het programma. De West-Vlaamse organisatie stelde donderdag haar plannen voor op een persconferentie. Het BK zal omwille van de voortdurende coronacrisis zonder supporters of VIP's doorgaan. Het parcours van de cross werd grondig vernieuwd.

Lees verder

Nederlanders vieren feest op café net voor sluiting horeca

In Den Haag hebben enkele cafégangers nog even de boel op stelten gezet vlak voordat de horeca om 22u de deuren moest sluiten. Nederland is opnieuw in een 'gedeeltelijke lockdown' gegaan, en dat betekent dus ook dat de horeca dicht moet. Bekijk in bovenstaande video hoe de Haagse feestvierders de gedeeltelijke lockdown hebben ingezet.

Lees verder

Wie krijgt eerst het vaccin? Europese Commissie wil uniforme regels

Terwijl de zoektocht naar een coronavaccin nog volop aan de gang is, dringt de Europese Commissie er bij de EU-landen op aan om overal dezelfde bevolkingsgroepen voorrang te geven. Wellicht worden dat in de eerste plaats gezondheidswerkers en kwetsbare personen. De Wereldgezondheidsorganisatie laat ondertussen weten dat gezonde jongeren mogelijk pas in 2022 een prik zullen krijgen.

Lees verder

KMI: 'Temperatuur in België kan deze eeuw met 5 graden stijgen'

Tegen 2100 zou de gemiddelde temperatuur in ons land kunnen stijgen met 5 graden Celsius, als er niet ingegrepen wordt in de wereldwijde broeikasgasuitstoot. Dat blijkt uit het nieuwe Klimaatrapport van het KMI, dat nog een stuk pessimistischer oogt dan het vorige van vijf jaar geleden.

Lees verder

Rusland staakt gesprekken met Nederland over MH17

Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten omdat de gesprekspartners 'niet geïnteresseerd zijn in de waarheid'. De Nederlandse premier Rutte wil de gesprekken wel verderzetten.

Lees verder

Live | De Croo beantwoordt vragen over corona in parlement

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) krijgt vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer een reeks vragen over de coronacrisis, in aanloop naar het Overlegcomité van morgen. Volg het hierboven live.

Lees verder

Jürgen Roelandts stopt met wielrennen

Jürgen Roelandts hangt met onmiddellijke ingang zijn fiets aan de wilgen. Dat heeft de 35-jarige renner van Movistar donderdag bekendgemaakt. Roelandts zou zondag nog de Ronde van Vlaanderen en komende woensdag de Driedaagse van De Panne moeten rijden, maar een val in de Binckbank Tour besliste daar anders over.

Lees verder

Herfstvakantie verlengd in Franstalig onderwijs

Leerlingen in het Franstalige onderwijs zullen dit jaar herfstvakantie hebben van 31 oktober tot en met 11 november. Dat bevestigt minister van Onderwijs Caroline Désir aan De Standaard.

Lees verder

Wandelaar in Utah minutenlang achternagezeten door wilde poema

De Amerikaan Kyle Burgess zal zijn wandeling in de bossen van Utah niet gauw vergeten. Een wilde poema achtervolgde hem wel zes minuten lang. Hij was eerst haar kleintjes op het pad gekruist, en daarom probeerde de poema hem weg te jagen. Bekijk de beelden van zijn uitzonderlijke ontmoeting in bovenstaande video.

Lees verder

Einde dreigt voor Australisch koraalrif

Australië kan zijn unieke koraalrif en toeristische trekker, het Great Barrier Reef, verliezen. Dat blijkt uit een nieuw overheidsrapport.

Lees verder

Amerikaanse musea verkopen topstukken om te overleven

Het Brooklyn Museum laat twaalf kunstwerken uit zijn collectie veilen, nu het door de lockdown in zwaar weer verkeert. Een versoepelde regelgeving maakt dat mogelijk. Maar het taboe blijft.

Lees verder

Koning Filip ontmoet prinses Delphine

De twee sturen een gezamenlijke persmededeling en noemen zich familie.

Lees verder

Hoe zit het met reizen binnen Europa?

Kan je binnen Europa nog reizen? En hoe zit het met het aantal besmettingen per land in Europa? Op de interactieve kaarten hieronder kunt u zowel het aantal covid-19 besmettingen als het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlands Zaken terugvinden.

Lees verder

'Among us': buitenaards saboteurtje spelen was nog nooit zo populair

Wordt 'Fortnite' van de troon gestoten als lockdown-game? Goed mogelijk, als je naar het succes van 'Among us' kijkt.

Lees verder

'Testing and tracing' kraakt: 'Tegen einde van weekend nieuwe teststrategie'

Een dringende oproep was woensdagavond nodig om extra tests voor de Vlaamse woonzorgcentra te krijgen. De teststrategie kraakt onder invloed van de stijgende besmettingen. Minister Vandenbroucke (SP.A) heeft aan microbioloog Herman Goossens (UZ Antwerpen) gevraagd om tegen het einde van het weekend een nieuwe teststrategie te bepalen.

Lees verder

Personeelsfront VRT verwerpt frauduleuze praktijken: 'Medewerkers net als belastingbetalers slachtoffer'

Het VRT personeel is 'woedend', laat het weten via een persbericht. Aan de basis liggen de recente berichten van dubieuze overeenkomsten, terwijl 'bij de interne projecten al jarenlang elke euro omgedraaid wordt'.

Lees verder

NOS haalt logo's van wagens na bedreigingen: 'Werk wordt onmogelijk gemaakt'

De Nederlandse Openbare Omroep Stichting NOS heeft de logo's weggehaald van de satellietwagens waarmee journalisten op locatie werken. Aanleiding zijn aanhoudende bedreigingen. 'Een nederlaag voor de journalistiek.'

Lees verder

Amerikaanse Senaat stemt 22 oktober over benoeming Amy Coney Barrett

De Amerikaanse Senaat zal 22 oktober stemmen over de benoeming van Amy Coney Barrett tot rechter van het Hooggerechtshof. Dat melden Amerikaanse media donderdag.

Lees verder

Narvaez zorgt voor tweede Ecuadoriaanse ritwinst in Giro

Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) heeft donderdag de twaalfde etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Ecuadoriaan haalde het na 204 kilometer, met start en aankomst in Cesenatico, solo voor de Oekraïner Mark Padun (Bahrain-McLaren).

Lees verder

Dertig cipiers van gevangenis Berkendael in quarantaine

Na zes positieve testen bij cipiers in de vrouwengevangenis van Berkendael zijn dertig gevangenisbeambten in quarantaine geplaatst, door de interne contacttracing van de lokale directie. Eén gedetineerde is in preventieve isolatie geplaatst in afwachting van een COVID test na mogelijks een hoog risico contact met een besmette cipier

Lees verder

Ghelamco vangt ook bot bij Raad van State voor vergunning Eurostadion

Bouwbedrijf Ghelamco heeft zijn laatste beroepsmogelijkheid tegen de geweigerde vergunning voor het Eurostadion uitgeput. De Raad van State heeft donderdag het cassatieberoep van Ghelamco tegen het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwistingen verworpen.

Lees verder

Eigenaar gebouw krijgt 14 maanden voorwaardelijk op proces van gasexplosie in Luik

Op het proces over de explosie in de Luikse Rue Léopold in 2010 heeft de eigenaar van het gebouw 14 maanden voorwaardelijke gekregen. Bij die explosie stierven veertien mensen en raakten negentien zwaargewond.

Lees verder

Syriëstrijdster teruggekeerd naar België met drie kinderen

De Vilvoordse Syriëstrijdster Noura Firoud (24) is donderdag met haar drie kinderen vanuit Turkije teruggekeerd naar België. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde dat zich zal ontfermen over de drie minderjarige kinderen van de vrouw.

Lees verder

'Geen enkele aanwijzing dat Coolsaets instrument medisch nut heeft'

Is uroloog Bo Coolsaet (81) een aanrander en verkrachter? Of is hij een verkeerd begrepen wonderdokter? Voor het Antwerpse hof van beroep is donderdag andermaal een bitse strijd gevoerd over die vraag.

Lees verder

'Covid heeft de relatie tussen politiemensen en jongeren geen deugd gedaan'

Er hangen donkere wolken boven Brussel: de hoofdstad kleurt bloedrood op de coronakaart. De maatregelen zijn navenant. In het kantoor van Michel Goovaerts, de korpschef van de lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene, ligt een stapel met vier dikke mappen: 'Corona 1, 2, 3 en 4. Er komen er ongetwijfeld nog.'

Lees verder

Officieel: Steven Defour tekent contract bij KV Mechelen

Wat al even in de lucht hing, is nu ook een feit. Steven Defour heeft een contract getekend bij KV Mechelen, de club waar hij als jeugdspeler werd opgeleid.

Lees verder

De covidpatrouille in Brussel:'Opvallend meer rokers en eters op straat sinds ze daarvoor hun mondmasker mogen afzetten'

De covidpatrouille van de lokale politie Brussel Hoofdstad Elsene legt elke dag gemiddeld zo'n 16 kilometer af. Op zoek naar 'afgezakte' mondmaskers en te druk bevolkte ruimtes.

Lees verder

Prijzen voor De Patrick en Studio Tarara op Film Fest Gent

Tim Mielants gaat voortaan door het leven als beste regisseur van 2019. Tim Van Aelst en David Vennix als beste scenaristen. Sabam for Culture bekroonde hen donderdagavond op Film Fest Gent. Naast de officiële erkenning krijgen de winnaars 5.000 euro om hen nog een extra zetje te geven in hun carrière.

Lees verder

The Flaming Lips houdt concert voor publiek in opblaasbare bubbels

Hoewel we het ons bijna niet meer kunnen voorstellen om te dansen op een live concert, slaagden de bandleden van The Flaming Lips daar afgelopen week toch in. Door zichzelf en hun publiek in opblaasbare bubbels te steken, bouwden ze een feestje met de nodige afstandsregels.

Lees verder

De driedubbele missie van 'eeuwig voorzitter' Bart De Wever

Binnen een kleine maand zal Bart De Wever voor de zesde keer op het schild gehesen worden als N-VA-voorzitter – ondanks de twee-mandaten-grens in de partijstatuten. De Wevers zesde termijn wordt ongetwijfeld zijn meest uitdagende: hij moet op verschillende vlakken aan de bak.

Lees verder

Ook nummer negen van de wereld past voor Antwerpen
Lees verder

Bijna 2.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen, dagelijks dubbel zo veel opnames als week eerder

Het aantal ziekenhuisopnames is op een week tijd met 101 procent gestegen. Tussen 9 en 15 oktober waren er gemiddeld 193 ziekenhuisopnames. Dagelijkse komen er zo'n 5.976 nieuwe besmettingen bij en sterven er gemiddeld bijna 23 mensen aan de gevolgen van covid-19.

Lees verder

Meestal droog weer met veel wolken

We krijgen vrijdag aanvankelijk enkele brede opklaringen op sommige plaatsen. Daarna wordt het opnieuw zwaarbewolkt over het hele land. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Wereldwijde panne bij Twitter vannacht

In de nacht van donderdag op vrijdag Belgische tijd kreeg het microblogplatform Twitter last van een wereldwijde storing. Het socialemediabedrijf zegt te onderzoeken wat de oorzaak van de storing is. Volgens Twitter is er geen bewijs dat de storing is veroorzaakt door een hack of beveiligingslek.

Lees verder

Town halls belichten groot contrast tussen Biden en Trump

De town halls van Donald Trump en Joe Biden toonden nogmaals de grote verschillen in stijl en standpunten van de twee presidentskandidaten aan.

Lees verder

De Croo over Brexitonderhandelingen: 'Geen deal sluiten is gekkenwerk, slechte deal is nog gekker'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft ijveren voor een 'zo breed mogelijk' handelsakkoord tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar niet tegen eender welke prijs.

Lees verder

Waarom Trump (niet) herverkozen wordt als president

Binnen enkele weken is het zover: dan kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Maar hoeveel kans maakt Donald Trump na 3,5 zeer bewogen jaren? Amerika-kenner Ine Roox wikt en weegt zijn sterke en zwakke punten in bovenstaande video.

Lees verder

Mexicaanse ex-minister van Defensie opgepakt in de VS

De voormalige Mexicaanse minister van Defensie, Salvador Cienfuegos, is opgepakt in de Verenigde Staten. Hij werd tegengehouden op de luchthaven van Los Angeles toen hij de VS binnenkwam, meldde minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard donderdagavond plaatselijke tijd op Twitter. Hij werd door de Amerikaanse ambassadeur in Mexico op de hoogte gebracht van de arrestatie.

Lees verder