Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 17 oktober 2020

Betogers blokkeren snelweg aan drie grensovergangen

Betogers blokkeren snelweg aan drie grensovergangen

Betogers hebben vrijdagochtend verkeershinder veroorzaakt aan drie grensovergangen in het land: op de E17 in Rekkem, op de E19 in Meer en op de E314 in Maasmechelen. Het gaat om Armeense betogers die de aandacht willen vestigen op het conflict in Nagorno-Karabach.

Lees verder

Pro League vreest voor voetbal zonder publiek: 'Belangrijkste is dat competities blijven doorlopen'

Na negen coronabesmettingen bij Waasland-Beveren dreigt voor het eerst uitstel voor een competitiewedstrijd in de hoogste voetbalklasse.

Lees verder

Dit seizoen dan toch geen eerste Grote Prijs F1 in Vietnam

De Grote Prijs Formule 1 van Vietnam is voor dit seizoen definitief van de kalender gehaald, zo maakten de organisatoren vrijdag bekend.

Lees verder

Ongehoord | 'De enige naaktfoto's op mijn telefoon zijn van mijn hond'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Oorbel voor jongens verboden op school: leerling klaagt 'ouderwets' reglement aan en krijgt gelijk

'Oorringen zijn enkel voor meisjes toegelaten.' Dat zinnetje in het schoolreglement van het Vrij Handels- en Sportinstituut (VHSI) in Brugge veroorzaakt een kleine storm op Twitter. Leerling Sam Vanparys zelf met bolletje in oorlel – klaagde de situatie aan. 'Ouderwets. Dit kan toch niet meer anno 2020?' De school zegt open te staan voor aanpassingen.

Lees verder

Boeing 737 MAX mag weer vliegen in Europa

De Boeing 737 MAX, het toestel dat sinds maart 2019 aan de grond staat na twee dodelijke ongevallen, is veilig om te vliegen. Dat heeft de topman van het Europese luchtvaartagentschap EASA vrijdag gezegd.

Lees verder

Twaalf coronabesmettingen bij Franse eersteklasser Montpellier

Bij de Franse subtopper Montpellier zijn twee dagen voor het competitieduel tegen AS Monaco op de zevende speeldag in de Ligue 1 twaalf besmettingen met het coronavirus vastgesteld, zo maakte de club vrijdag bekend.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Het aantal ziekenhuisopnames is in een week tijd met 101 procent gestegen. Tussen 9 en 15 oktober waren er gemiddeld 193 ziekenhuisopnames. Dagelijks komen er 5.976 nieuwe besmettingen bij en er sterven gemiddeld bijna 23 mensen aan de gevolgen van covid-19. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Vader van 4-jarige Kaïs: 'Covid is ook gevaarlijk voor kinderen'

De 4-jarige Kaïs ligt op intensieve zorg, dat bevestigde Marc Noppen, ceo van UZ Brussel. Zijn vader waarschuwt voor de ziekte: 'Ik maakte me geen zorgen om covid-19, tot mijn eigen zoon werd getroffen.'

Lees verder

Mondmaskers in ons land meer dan dubbel zo duur als in buurlanden: 'En niemand kan echt uitleggen waarom'

De mondmaskers die te koop zijn in de Belgische supermarkten zijn veel te duur. Uit een vergelijking van de prijzen in de andere Europese land blijkt volgens Test Aankoop dat hetzelfde wegwerpkapje in ons land bijna zonder uitzondering (veel) meer kost. 'Een bevredigende uitleg daarvoor is er niet', zegt woordvoerder Simon November.

Lees verder

Nederland en België roepen op om niet over de grens te reizen

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) roept samen met haar Nederlandse collega Ferd Grapperhaus op om alleen noodzakelijke verplaatsingen te maken tussen beide landen.

Lees verder

Eregouverneur Nationale Bank Fons Verplaetse overleden

Op 90-jarige leeftijd is burggraaf Fons Verplaetse, ere-gouverneur van de Nationale Bank, overleden aan de gevolgen van covid-19. Verplaetse speelde een sleutelrol in de devaluatie van de Belgische frank in 1982 en de toetreding van België tot de eurozone.

Lees verder

Ook voor Wimbledon is spelen zonder publiek inmiddels een optie

Wimbledon nog een jaar niet laten doorgaan, is geen optie. De organisatoren van het Londense grandslamtoernooi zeiden vrijdag voor de editie van 2021 alle opties open te houden, dus ook het tennissen zonder publiek.

Lees verder

Legertop noemt coronacijfers 'zever' (aan de toog van Bar Madam uit 'Thuis')

Chef Defensie Michel Hofman en zijn vice-CHOD Marc Thys hebben Bar Madam overgenomen, het café uit de VRT-soap 'Thuis'. Om de aandacht te trekken. En alle militairen de basisregels rond corona nog eens in te peperen. 'Want covid-19 is geen fictie.'

Lees verder

Van Gucht over superverspreiders: 'Veel virus of weinig virus: wie positief test, moet in isolatie'

Volgens viroloog Steven Van Gucht kan een test niet aantonen of iemand een superverspreider is. 'Het gaat om een combinatie van factoren.'

Lees verder

Luc Van den Brande mag het komen uitleggen in het Vlaams Parlement

De voorzitter van de raad van bestuur van de VRT wordt eind oktober gehoord in de commissie Media, in een zitting achter gesloten deuren.

Lees verder

'Code rood zou gigantische pedagogische kosten betekenen'

De KU Leuven houdt vooralsnog code oranje aan. Rector Luc Sels hoopt dat de universiteiten zelf kunnen blijven beslissen, al wacht hij de beslissingen van het Overlegcomité af. 'We mogen niet alles op de schouders van het hoger onderwijs stouwen met de simpele gedachte dat studenten digitaal onderwijs perfect aankunnen.'

Lees verder

Helpen pop-uprestaurants en afhaalmaaltijden luchtvaart door hongerwinter?

Luchtvaartmaatschappijen zoeken koortsachtig inkomsten, nu corona weer meer vliegtuigen aan de grond houdt. Terwijl de ene maaltijden wil verkopen, opent de andere een pop-uprestaurant in zijn geparkeerde Airbus.

Lees verder

Greg Van Avermaet moet passen voor Ronde van Vlaanderen

Hij ging nog wel verkennen, maar Greg Van Avermaet start zondag niet in de Ronde van Vlaanderen. De renner van CCC ondervindt nog te veel last van zijn val in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij drie gebroken ribben, een klaplong, een gebroken ruggenwervel en een schouderblessure opliep.

Lees verder

Tweede positieve coronatest voor David Goffin, die toch nog hoopt deel te kunnen nemen aan European Open in Antwerpen

David Goffin (ATP-14), die op 7 oktober positief testte op COVID-19, hoopt snel van het virus verlost te zijn, zodat hij volgende week kan deelnemen aan het European Open in Antwerpen. Bij een dinsdag afgenomen test bleek de 29-jarige Luikenaar wel nog altijd besmet.

Lees verder

Live | Volg hier aankondiging van nieuwe maatregelen

Sinds 14 uur zit het Overlegcomité samen over een nieuwe verstrenging van de coronamaatregelen. Na afloop volgt een persconferentie waarin de nieuwe maatregelen bekendgemaakt worden. U kunt die persconferentie hierboven live volgen.

Lees verder

Elegant - Quick Step met beproefd recept naar Ronde van Vlaanderen: "Meerdere troeven uitspelen"

Julian Alaphilippe is de uitgesproken kopman voor de Ronde van Vlaanderen, maar Deceuninck - Quick-Step kan zoals wel vaker meerdere troeven uitspelen. "Ik denk dat we een enorm sterk blok kunnen presenteren en dat moeten we zo veel mogelijk uitspelen"", vertelde Yves Lampaert vrijdag op een online persmoment van het team, voor de Ronde tijdelijk omgedoopt tot Elegant - Quick Step.

Lees verder

Diego Ulissi boekt tweede ritzege in de Giro, Almeida steviger leider

De Italiaan Diego Ulissi (Ita/UAE-Team Emirates) heeft vrijdag de dertiende etappe in de Ronde van Italië (WorldTour) op zijn naam geschreven.

Lees verder

Oproep: Hebt u ook een luie 'collega'?

Nu we vaker thuiswerken, hebben velen van ons er een extreem luie collega bijgekregen: de kat die altijd op het klavier komt liggen, de hond die niet van de kantoorstoel wijkt of - wie weet - de hamster die graag aan dossiers knabbelt.

Lees verder

Koning Albert 'verheugd' over ontmoeting Filip en Delphine: 'Begin van betere tijden'

Koning Albert zegt 'verheugd' te zijn dat zijn dochter prinses Delphine ontvangen is door zijn zoon, koning Filip. 'Mijn echtgenote en ikzelf zijn verheugd over het initiatief van de koning, het begin van betere tijden voor ons allen en in het bijzonder voor Delphine.'

Lees verder

4-jarig kind op intensieve na corona: '25-tal kinderen in België allemaal hersteld'

Een jongen van vier, Kaïs, ligt op intensieve zorg. Zijn vader meldt dat hij het hyperinflammatoir syndroom heeft, een overreactie na een besmetting met covid-19. 'Het komt zelden voor bij kinderen', zegt pediater Petra Schelstraete (UZ Gent). Maar hij is niet de eerste.

Lees verder

Tachtiger doodgebeten door eigen hond: 'Basil had weken geleden al weg moeten zijn'

Een 83-jarige man is om het leven gekomen door een beet van zijn hond. Zo heeft een autopsie aangetoond, nadat zijn lichaam donderdagnamiddag was aangetroffen in het natuurgebied Bolloheide in Tremelo. Zijn overlijden komt hard aan bij familie en buren.

Lees verder

Ziekenhuizen moeten tegen 26 oktober helft van afdeling intensieve zorg vrijmaken voor coronapatiënten

Alle universitaire en algemene ziekenhuizen in ons land moeten ten laatste op maandag 26 oktober kunnen schakelen naar fase 1B uit het spreidingsplan. Dat betekent dat de helft van de bedden op de afdelingen intensieve zorg wordt voorbehouden voor coronapatiënten.

Lees verder

Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui genomineerd voor prestigieuze Tony Award

Cherkaoui is genomineerd voor 'Jagged little pill', de musical gebaseerd op het album van Alanis Morissette. Met vijftien nominaties ligt de productie op kop voor de Tony Awards, de prijzen voor de beste nieuwe producties op Broadway in New York.

Lees verder

Man onthoofd in regio Parijs, terreuronderzoek geopend

In de regio Parijs, in Conflans-Saint-Honorine, is vrijdag op straat een man onthoofd, zo is uit een bron dichtbij het onderzoek vernomen. Er is een terreuronderzoek geopend.

Lees verder

Overzicht | Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen in België

Om het stijgend aantal coronabesmettingen af te remmen, heeft het Overlegcomité vrijdag een reeks nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd. Die gaan in vanaf maandag, en gelden voor het hele land. Een overzicht.

Lees verder

Horeca Vlaanderen: 'Dit voelt aan als heel onrechtvaardig'

Vanaf maandag moeten de cafés en restaurants verplicht een maand sluiten. 'Dit komt onwaarschijnlijk hard aan. Als er geen bewijzen zijn voor meer besmettingen in de horeca, voelt dit aan als een onrechtvaardige beslissing', zegt Matthias De Caluwé, ceo van Horeca Vlaanderen.

Lees verder

Marc Van Ranst: 'Dit weekend nog een laatste keer profiteren, zou onverantwoord zijn'

Marc Van Ranst noemt de nieuwe maatregelen van de federale regering een stevig signaal en spreekt van 'lockdownachtige maatregelen', zo zei hij in VTM Nieuws. De viroloog roept de mensen nogmaals op om de regels strikt te volgen en er dit weekend niet nog een laatste keer van te profiteren.

Lees verder

Coronabarometer krijgt nog steeds geen groen licht

De langverwachte coronabarometer staat nog niet definitief op punt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gezegd op de persconferentie na afloop van het overlegcomité. De barometer zal met verschillende alarmniveaus werken. Momenteel zitten we in alarmniveau 4, het hoogste alarmniveau.

Lees verder

Commentaar | Gemakkelijke uitweg is er niet

De pijnlijke verdere inperking van onze bewegingsvrijheid die het Overlegcomité niet zonder moeite uitvaardigde, is onvermijdelijk. De sluiting van cafés en restaurants voor bijna een maand, komt wel keihard aan.

Lees verder

Op deze steunmaatregelen kunnen getroffen ondernemers rekenen

Zowel de Federale als de Vlaamse regering treffen steunmaatregelen voor ondernemers die door de coronamaatregelen verplicht de deuren moeten sluiten. 'We zijn ons beperkt van de economische impact', zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

Lees verder

Volledige hoger onderwijs naar code oranje

Het hoger onderwijs schakelt over op code oranje. In de loop van het weekend wordt met het onderwijsveld afgetoetst wanneer die nieuwe situatie van start kan gaan.

Lees verder

Bestuurder rijdt met hoge snelheid in op Vlaams-nationalistische betogers in Puurs

In Puurs zijn vrijdagavond ruim 250 Vlaams Nationalisten samengekomen om de gebeurtenissen van afgelopen zondag te veroordelen. Toen werd een 15-jarige jongen aangevallen. Na een speech ging de groep een tocht door de gemeente maken.

Lees verder

Frankrijk opnieuw getroffen door moslimterrorisme: man onthoofd op straat

Een Franse leraar werd vrijdag op straat onthoofd nadat hij in zijn les de Mohammedcartoons van Charlie Hebdo getoond zou hebben. Frankrijk - voor de zoveelste keer getroffen - reageert geschokt.

Lees verder

Contacttracers verzuipen: risicocontacten krijgen sms

De Vlaamse contactopsporing zal hoog­risicocontacten een sms sturen in plaats van te bellen.

Lees verder

Alex de Minaur hakt tegenstand in de pan op eerste dag in Antwerpen tijdens Ultimate Tennis Showdown

Vrijdag stond in de Lotto Arena in Antwerpen de eerste dag van de derde editie van de Ultimate Tennis Showdown (UTS) op de agenda. De Australiër Alex de Minaur voelde zich in zijn sas en won zijn beide partijen ruim.

Lees verder

Voor het eerst meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen

Afgelopen dinsdag zijn er voor het eerst meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het dagelijks gemiddelde is ondertussen opgelopen tot 6.764.

Lees verder