Doorgaan naar hoofdcontent

België heeft voldoende stock virusremmer remdesivir, Nederland zit zonder

België heeft voldoende stock virusremmer remdesivir, Nederland zit zonder

De virusremmer remdesivir is sinds zondag niet meer leverbaar aan Nederlandse ziekenhuizen. In België is er nog voldoende stock, meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Lees verder

Rellen na verkiezingen in Kirgizië: parlementsgebouw bestormd, ex-president bevrijd

Na de parlementsverkiezingen in Kirgizië is het in de hoofdstad Bisjkek tot zware rellen gekomen met bijna 600 gewonden en één dode. Een oppositielid en de ex-president werden bevrijd. De oppositie eist nieuwe verkiezingen.

Lees verder

LIVE. Volg hier het openingscollege van Carl Devos

Naar goede gewoonte start politicoloog Carl Devos (UGent) zijn academisch jaar met een openingscollege. Deze keer zijn de voorzitters van CD&V (Joachim Coens), Open VLD (Egbert Lachaert en SP.A (Conner Rousseau) er te gast. Hierboven kan u het college live volgen.

Lees verder

Nederlandse gynaecoloog verwekte minstens 17 donorkinderen met eigen sperma

Jan Wildschut, een inmiddels overleden Nederlandse gynaecoloog, heeft tussen in 1981 en 1993 voor zeker zeventien kinderen zijn eigen sperma gebruikt bij inseminaties zonder dat de wensouders dat wisten.

Lees verder

Bij Lunch Garden staan 138 van de goed 1.100 banen op de tocht

Door een uitgebreid transformatieplan staan bij restaurantketen Lunch Garden tot maximaal 138 van de goed 1.100 banen op de tocht. Dat meldt de directie dinsdagochtend in een persbericht.

Lees verder

Ozongat boven Antarctica een van grootste en diepste van afgelopen jaren

Het ozongat boven Antarctica heeft, volgens wetenschappers van het Copernicus Athmosphere Monitoring Service (CAMS), zijn maximale omvang bereikt. Dit jaar is het ozongat een van de grootste en diepste gaten die in de afgelopen 15 jaar werd waargenomen.

Lees verder

2.000 Belgen gezocht voor langverwachte fase 3 van onderzoek coronavaccin

Het UZ Gent start met een grootschalig 'fase 3' onderzoek naar de doeltreffendheid van een coronavaccin, waarvoor het 2.000 proefpersonen zal inenten. Het gaat om drie kandidaten waarover vandaag wetenschappelijk uitsluitsel bestaat dat ze geen ernstige bijwerkingen hebben. Deelnemers zullen evenwel niet weten om welk vaccin het gaat en welke dosis ze krijgen. Die methode is wetenschappelijk cruciaal om de beste vaccins te identificeren.

Lees verder

Hoe Trumps coronabesmetting hem geen haar veranderde

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagavond zoals voorzien het ziekenhuis verlaten. Met volle overtuiging liep hij naar buiten, stond hij een hele tijd op het balkon van het Witte Huis, zonder mondmasker weliswaar, en deelde hij een videoboodschap waarin hij vertelt dat je niet bang moet zijn van het virus. Het lijkt erop dat covid-19 nog steeds weinig indruk maakt op de president.

Lees verder

Nobelprijs voor Fysica 2020 gaat naar onderzoek over zwarte gaten

De ene helft van de Nobelprijs voor Fysica 2020 gaat naar Roger Penrose voor zijn onderzoek naar zwarte gaten, de andere helft naar Reinhard Genzel en Andrea Ghez voor de ontdekking van een supermassief compact object in het midden van ons melkwegstelsel.

Lees verder

Waarom Delphine 'van Saksen-Coburg' en niet 'van België' heet

De uitspraak van de rechter was duidelijk: Delphine Boël mag voortaan als van Saksen-Coburg door het leven gaan. 'Van Saksen-Coburg', niet 'van België', zoals de koninklijke familie sinds de Eerste Wereldoorlog heet. Hoe komt dat?

Lees verder

Pedro Facon topfavoriet om coronacommissaris te worden

Het Overlegcomité buigt zich vanmiddag over de aanstelling van een coronacommissaris. Pedro Facon, topambtenaar bij de FOD Volksgezondheid, ligt in poleposition.

Lees verder

Twaalf maanden cel voor Tomorrowland-dealster

De Brusselse correctionele rechtbank heeft dinsdag een gevangenisstraf van twaalf maanden met probatie-uitstel uitgesproken tegen een vrouw die drugs had gedeald op het Tomorrowland-festival. De vrouw was op de terugweg naar huis betrapt door de politie en bekende de feiten. Volgens haar advocaat heeft ze haar leven intussen op de juiste rails gezet.

Lees verder

Bpost-baas zegt te kunnen reizen, maar moet voorzichtig zijn met transparantie

Jean-Paul Van Avermaet, ceo van BPost zegt dat hij BPost heeft laten weten dat hij kan reizen en dat hij daartoe bereid is zover dit noodwendig is en covid het toelaat. Van Avermaet zei dan weer dat hij over de onderzoeken niet veel kan zeggen op advies van zijn raadsmannen en wettelijke beperkingen.

Lees verder

Navalni verdenkt Poetin van vergiftiging

De Russische opposant Aleksej Navalni heeft nogmaals benadrukt dat volgens hem president Vladimir Poetin achter zijn vergiftiging zit. 'Er is geen zwarte markt voor novitsjok.'

Lees verder

Europees Hof: veralgemeende opslag van telecomgegevens is onwettig

De overheid vraagt dat providers als Proximus of Telenet van al hun klanten bijhouden wanneer, met wie en waar ze contact hebben, in de strijd tegen criminaliteit. Maar die preventieve massa-opslag is een inbreuk op de privacy, vindt het Europees Hof van Justitie.

Lees verder

Windhoos raast over noorden van Antwerpen

Maandagavond is er in het noorden van de provincie Antwerpen een tornado aan grond gekomen, dat bevestigt Noordweerbenelux op Twitter. Het gebeurt zelden dat er in ons land een windhoos ontstaat. Bekijk de indrukwekkende beelden in de video hierboven.

Lees verder

Rechter verplicht België om asielzoekers meteen op te vangen

De Belgische staat is veroordeeld omdat asielzoekers die via de Dienst Vreemdelingenzaken online bescherming aanvragen die niet direct krijgen. De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in kort geding in Brussel geeft de staat nu dertig dagen de tijd om de situatie in orde te brengen.

Lees verder

'Wij gaan geen schoonmoeder spelen over De Croo'

De voorzitters van Open VLD, SP.A en CD&V trekken naar buiten toe bewust eendrachtig aan hetzelfde federale zeil. De vraag is voor hoelang. Het regeerakkoord zaait de kiemen van toekomstige confrontaties.

Lees verder

UITSLAG ETAPPE 4 GIRO 2020. Arnaud Démare klopt Peter Sagan en Davide Ballerini in millimetersprint

Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft de vierde rit van de Giro gewonnen na een millimetersprint. De Fransman overleefde een tempoversnelling van Bora-Hansgrohe en troefde vervolgens Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) en Davide Ballerini (Deceuninck-Quick Step) af op de meet.

Lees verder

Italiaanse voetbalclub Napoli twee weken in quarantaine, wat met Rode Duivel Dries Mertens?

De Italiaanse topclub Napoli gaat twee weken in quarantaine. Na meerdere coronabesmettingen verblijft de spelersgroep in een hotel niet ver van de Zuid-Italiaanse stad, meldt de club op zijn website. Dat creëert meteen een probleem voor de Rode Duivels, want die rekenen onder meer op Napoli-speler Dries Mertens voor hun komende interlands.

Lees verder

Onderzoek geopend naar matchfixing op Roland Garros

Op 1 oktober is een onderzoek geopend naar mogelijke matchfixing op Roland Garros. Dat heeft het parket van Parijs dinsdag bevestigd.

Lees verder

Raad van State dwarsboomt stadiondossier van Club Brugge

Er mag geen nieuw stadion gebouwd worden langs de Blankenbergse Steenweg. Dat heeft de Raad van State beslist. Het arrest legt een bom onder het stadiondossier van Club Brugge.

Lees verder

Bizar ongeluk in Giro door te laag vliegende helikopter: twee renners zwaar geraakt door hek

Een laagvliegende helikopter en loszittende hekken hebben woensdag in de ultieme slotfase van de vierde etappe van de Giro d'Italia voor een bizar ongeluk gezorgd.

Lees verder

Oekraïense selectie houdt nog maar één doelman over voor match tegen Frankrijk door positieve tests, ook Shakhtar-spelers afwezig

De Oekraïense doelmannen Yuriy Pankiv en Andriy Lunin blijken met het coronavirus besmet te zijn en ook een kok van het team legde een positieve test af. Dat deelde de Oekraïense voetbalfederatie dinsdag mee. De Oekraïense selectie vertoeft momenteel in Frankrijk, waar ze woensdag een vriendschappelijke wedstrijd tegen de wereldkampioen speelt.

Lees verder

Wielerfans helpen verdwaalde Peter Sagan na tweede Girorit

Peter Sagan, de Slowaakse ex-wereldkampioen, was zaterdag even de weg kwijt nadat hij als tweede over de eindmeet was gekomen in de ronde van Italië. Hij was op zoek naar zijn ploegbus, maar raakte niet wegwijs uit de straten van de Italiaanse stad Agrigento. Gelukkig kwam hij enkele fans tegen die hem de weg konden wijzen

Lees verder

Drie verdachten van Rwandese genocide blijven aangehouden

De drie Rwandezen die vorige week zijn opgepakt omdat ze een rol zouden gespeeld hebben in de Rwandese genocide in 1994, blijven nog minstens een maand onder aanhoudingsbevel. Dat heeft de Brusselse raadkamer maandag beslist.

Lees verder

Onduidelijkheid over aantal slachtoffers van storm Alex: gevonden lichamen komen mogelijk van kerkhoven

De materiële schade van de storm Alex lijkt nog zwaarder dan eerst vermoed. In Italië en Frankrijk zou de schade in de miljarden euro. In Frankrijk vielen vier doden, in Italië zijn acht lichamen gevonden, al is nu onduidelijk of alle gevonden lichamen slachtoffers van de storm zijn. Mogelijk gaat het ook om een aantal lijken die weggespoeld zijn vanop Franse kerkhoven.

Lees verder

Kans dat Dries Mertens tegen Engeland kan spelen wordt steeds kleiner: Rode Duivel in quarantaine in Napels

De kans dat Dries Mertens zondag en volgende week woensdag kan spelen voor de Rode Duivels in de belangrijke Nations League-duels in Engeland en IJsland wordt steeds kleiner. Op dit moment zit de aanvaller in quarantaine met de rest van zijn team in Napels. Andere landen met spelers van Napoli in hun selectie, roepen alvast vervangers op. Voor de Rode Duivels zou de afwezigheid van Mertens slecht nieuws zijn, zeker aangezien met Eden Hazard een andere certitude voorin ook al afwezig is.

Lees verder

Arsenal ontslaat mascotte, maar speler Mesut Özil biedt aan om salaris zelf te betalen

Mesut Özil (31) heeft een dinosaurus van uitsterven gered. Maandag maakte zijn club Arsenal bekend dat het Jerry Quy, de man die al 27 jaar lang clubmascotte 'Gunnersaurus' speelde, op straat zette. De in ongenade gevallen Özil biedt nu aan het loon van Quy over te nemen.

Lees verder

Grote namen nog afwezig op training bij Rode Duivels, wel hoopgevend nieuws over Jan Vertonghen

De kans bestaat dat Jan Vertonghen alsnog aansluit bij de Rode Duivels voor de Nations League-wedstrijden tegen Engeland en IJsland. De Belgische recordinternational ontbrak aanvankelijk in de selectie van Roberto Martinez met een jukbeenblessure.

Lees verder

Les over onafhankelijkheid kost leerkracht in Hongkong zijn job

Een leerkracht lager onderwijs is in Hongkong ontslagen nadat hij ervan beschuldigd werd pro-onafhankelijke lessen voor te bereiden. Volgens het onderwijsbureau van Hongkong overtrad hij de grondwet. Carrie Lam noemt zijn inbreuk op de wet 'een ernstige zaak'.

Lees verder

Pedro Facon wordt coronacommissaris

Het werd dan toch geen viroloog. Pedro Facon, directeur-generaal Gezondheidszorg bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, is aangesteld als coronacommissaris.

Lees verder

Ann Wauters: "Quota's voor meer vrouwen in de sport zijn nodig"

"Niemand is voor quota's, maar toch hebben we ze nodig om meer vrouwen in de sport te krijgen." Dat zei Ann Wauters bij de lancering van een nieuw initiatief van het BOIC om meer gelijkheid te krijgen tussen mannen en vrouwen in de sport. Vrouwelijke boegbeelden als Wauters, Kim Gevaert, Tia Hellebaut, Gella Vandecaveye, Evi Vanacker, Gitte Haenen, Kimberly Buys, Eefje Willemsen en Nicky Dengrendele engageren zich als "game changers". Hun bedoeling is om bij atleten, trainers, officials en sportbesturen meer vrouwen te krijgen.

Lees verder

KV Mechelen haalt transfervrije Sandy Walsh

KV Mechelen versterkt zijn verdediging met Sandy Walsh. De 25-jarige ex-speler van Zulte Waregem en KRC Genk ondertekende een contract tot de zomer van 2022, zo bevestigt de club dinsdag. De Nederlands-Belgische rechtsachter komt transfervrij naar Malinwa.

Lees verder

Rookverbod tijdens voetbalwedstrijden in Jupiler Pro League om besmetting te voorkomen

Als maatregel om de verdere verspreiding van het coronavirus onder de bevolking tegen te gaan, voert de Pro League een rookverbod in tijdens de wedstrijden van 1A, 1B en de Beker van België. Dat heeft de vereniging van professionele voetbalclubs dinsdag bekendgemaakt. Het rookverbod in voetbalstadions geldt vanaf 16 oktober.

Lees verder

Faïz Selemani (Kortrijk) drie speeldagen geschorst na elleboog tegen STVV

Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Faïz Selemani dinsdag voor drie wedstrijden geschorst en bovendien een boete van 3.000 euro opgelegd. De aanvaller van KV Kortrijk werd afgelopen weekend rechtstreeks uitgesloten na een elleboogbeweging.

Lees verder

Armenië wil voorwaardelijk toegevingen doen over Nagorno-Karabach

De Armeense premier heeft dinsdag bekendgemaakt dat hij bereid is concessies te doen om het conflict in Nagorno-Karabach te beëindigen, op voorwaarde dat Azerbeidzjan dat ook is. Het aanbod komt er na 10 dagen van meedogenloze gevechten.

Lees verder

PSV stunt op transfermarkt: Mario Götze ondergaat medische tests in Eindhoven

PSV staat op het punt om Mario Götze (28) aan te trekken. De aanvallende middenvelder ondergaat op dit moment medische tests in Eindhoven. Götze was deze zomer einde contract bij Borussia Dortmund. In 2014 scoorde hij nog de enige goal in de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië.

Lees verder

Positie van voorzitter Peter Croonen en CEO Pierre François ter discussie binnen Pro League

Een aantal leden van de Pro League hebben gevraagd om de posities van CEO Pierre François en voorzitter Peter Croonen tegen het licht te houden op de bestuursvergadering van woensdag. Het valt niet uit te sluiten dat hun mandaat stopgezet wordt, al dan niet op het einde van het seizoen.

Lees verder

Diego Schwartzman is na slijtageslag tegen Dominic Thiem eerste halvefinalist op Roland Garros

De Argentijn Diego Schwartzman (ATP 14) heeft zich dinsdag als eerste man geplaatst voor de halve finales van Roland Garros. Hij ging in vijf sets voorbij de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 3). Schwartzman haalde het op Court Philippe Chatrier met 7-6 (7/1), 5-7, 6-7 (6/8), 7-6 (7/5) en 6-2. De wedstrijd duurde liefst vijf uur en acht minuten.

Lees verder

Beurzen nemen duik na dreigement Trump

De Amerikaanse president Trump heeft opdracht gegeven om voor de verkiezingen geen nieuw stimuleringspakket meer vrij te maken voor de economie. De beurs van New York dook prompt in het rood.

Lees verder

Sven Nys klaar voor comeback van één dag, maar Tom Pidcock toont waarom hij favoriet is op WK e-mountainbike

Woensdag staat het tweede WK e-mountainbike ooit op het programma, met Tom Pidcock als grote favoriet. De 21-jarige Brit zette die rol eerder deze week nog in de verf met een indrukwekkend filmpje van zijn stuurkunsten bij een afdaling door de modder.

Lees verder

Club Brugge-verdediger Simon Deli moet afhaken bij Ivoorkust voor oefenmatch tegen Rode Duivels

Geen duel tussen Club Brugge-spelers Simon Deli en Hans Vanaken tijdens België-Ivoorkust van komende donderdag. Deli moet met een lichte blessure afhaken bij de Ivoriaanse nationale ploeg. Odilon Kossounou, die andere verdediger van Club Brugge, zit wel nog altijd in de selectie van de Ivorianen.

Lees verder

Gitarist Eddie Van Halen overleden

De Amerikaans-Nederlandse gitarist Eddie Van Halen is overleden aan keelkanker. Hij werd bekend als oprichter van de groep Van Halen, waarmee hij hits als Jump scoorde.

Lees verder

Remco Evenepoel: "Scheelde maar een nagelbreedte of ik had mijn leven in een rolstoel moeten doorbrengen"

Remco Evenepoel is aan veel erger ontsnapt bij zijn val in de Ronde van Lombardije. "Het scheelde maar een nagelbreedte of ik had mijn leven zo moeten doorbrengen", wees de jonge renner van Deceuninck-Quick Step naar zijn rolstoel in VTM-documentaire 'Ik ben Remco'.

Lees verder

Personeel De Lijn legt vrijdag werk neer

Bij de Vlaamse openbaarvoermaatschappij De Lijn vindt op vrijdag 9 oktober een 24 urenstaking plaats. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdagavond meegedeeld.

Lees verder

Ploeg stapt van het veld na homofobie in Amerikaans profvoetbal, dader krijgt zes weken schorsing

Een homofobe opmerking richting een tegenstander heeft een voetballer van de Amerikaanse club Phoenix Rising een schorsing van zes wedstrijden gekost. Junior Flemmings zou vorige week "grove taal" hebben gebruikt richting Collin Martin van San Diego Loyal. Martin openbaarde twee jaar geleden dat hij homo is.

Lees verder

Twee verdachten opgepakt voor plaatsen racistische graffiti

Politie en gerecht hebben twee verdachten kunnen identificeren en oppakken, die midden juni racistische slogans aanbrachten in Lanaken, Bilzen en Tongeren. Zondag 14 juni waren gevels en bushokjes in de drie gemeenten beklad. In sommige slogans stonden taalfouten.

Lees verder

Geen stunt in EuroCup voor Telenet Giants Antwerp

Geen Europese stunt voor Telenet Giants Antwerp. De Sinjoren gingen na een schitterende eerste helft op de tweede speeldag van de EuroCup na een weer slechte tweede helft en versus Andorra onderuit. De Giants scoorden in de tweede helft slechts 23 punten. Andorra domineerde de rebound (28-44) en dropte tevens 11 bommen.

Lees verder

19-jarige Poolse Iga Swiatek is halvefinaliste op Roland Garros (en meteen ook favoriete om finale te halen)

De 19-jarige Poolse Iga Swiatek (WTA-54) heeft zich dinsdag in Parijs voor het eerst voor de halve finales van een Grand Slam geplaatst. In haar kwartfinale op Roland-Garros nam ze in 1 uur en 18 minuten met 6-3 en 6-1 de maat van de Italiaanse Martina Trevina (WTA-159).

Lees verder

Roland-Garros: Rafael Nadal stopt Jannik Sinner en plaatst zich voor halve finale

's Werelds nummer twee Rafael Nadal heeft zich dinsdagnacht voor de dertiende keer in zijn carrière voor de halve finales van Roland-Garros geplaatst. In zijn honderdste wedstrijd op het Parijse gravel nam de 34-jarige Spanjaard in 2 uur en 49 minuten met 7-6 (7/4), 6-4 en 6-1 de maat van het Italiaanse talent Jannik Sinner (ATP-75).

Lees verder

Bouchez: de keizer van de MR is uitgekleed

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is zijn almacht kwijt. Voortaan moet hij zich laten omringen door tien wijzen uit de partij. Is het straks definitief gedaan met hem? En blijft de chaos binnen de MR zonder gevolgen voor de nieuwe Vivaldi-regering?

Lees verder

VSOA trekt stakingsactie van donderdag in gevangenissen in

De liberale vakbond VSOA zal donderdag geen stakingsactie voeren in de gevangenissen. De actie wordt ingetrokken omdat de overheid is ingegaan op de eisen van de bond, zo is dinsdagavond door VSOA meegedeeld.

Lees verder

Nieuwe flitsmarathon op Belgische wegen

Wie woensdag met de wagen de weg op moet, let maar beter extra op zijn snelheid. De lokale en federale politie houden namelijk een nieuwe flitsmarathon. Dat bevestigt de federale politie.

Lees verder

Coronacijfers blijven de verkeerde kant uitgaan

De coronacijfers blijven verder stijgen. Bij de besmettingen is er sprake van meer dan de helft meer dan een week eerder. Van de mensen die zich laten testen, blijken gemiddeld 7,7 procent positief.

Lees verder

Amerikaanse zanger Johnny Nash overleden

De populaire Amerikaanse zanger Johnny Nash is dinsdag overleden. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt. Nash werd 80 jaar. Zijn succesvolste plaat was 'I Can See Clearly Now'.

Lees verder

Nog altijd geen beterschap in zicht

Woensdag krijgen we zwaarbewolkte periodes met buien, die langzaam richting Nederland en Duitsland trekken.

Lees verder

LA Lakers op één zege van zeventiende NBA-titel

Los Angeles Lakers heeft de zeventiende NBA-titel, een evenaring van het record van Boston Celtics, voor het grijpen. De club uit Californië won in de bubbel in Disney World in Orlando het vierde duel in de NBA-finale van Miami Heat. De ploeg van LeBron James nam in het vierde kwart afstand van de tegenstander uit Miami en won met 102-96.

Lees verder