Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 29 oktober 2020

Aarschot en Vilvoorde voeren de verstrengingen vanavond al in

Aarschot en Vilvoorde voeren de verstrengingen vanavond al in

'Het liefst zou ik dit samen met heel Vlaanderen willen doen, maar als burgemeester kan ik vanavond geen concert met tweehonderd mensen laten doorgaan.' Dat zegt burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten (Open Vld). Ze voert de nieuwe coronamaatregelen, die normaal pas vrijdagavond om 18 uur gelden, woensdagavond al in.

Lees verder

Waarom de verstrengde maatregelen pas vrijdag ingaan

'Er moet een en ander praktisch geregeld worden', daarom zouden de verstrengde maatregelen volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) niet eerder ingevoerd kunnen worden. 'Maar het is niet verboden om die maatregelen nu al toe te passen als individu.'

Lees verder

De stijlgeheimen van Hakim Chatar: 'Sandalen onder een kostuumbroek waren vroeger marginaal, nu is dat hip'

Televisiefiguur en dj Hakim Chatar draait op vrijdagavond plaatjes bij radiozender Studio Brussel. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Hoe beïnvloedt corona de verkiezingen en 20 andere vragen over de race naar het Witte Huis
Op welke staten moet je letten en hoe zit het met poststemmen? En wat als Trump echt doet waar hij op hint en een eventueel verlies niet erkent? Wij zetten wat je moet weten over 3 november op een rij.
Lees verder

Melania Trump: 'Ik ben het niet altijd eens met de manier waarop hij de zaken zegt'

Melania Trump heeft dinsdag voor het eerst alleen campagne gevoerd voor de herverkiezing van haar echtgenoot op 3 november. Tijdens een evenement binnen in een zaal in Atglen, Pennsylvania, waar de meeste aanwezigen mondmaskers droegen, gaf ze een voor haar doen ongewoon scherpe toespraak.

Lees verder

Simulaties voorspellen: druk op ziekenhuizen wordt hoger dan in de eerste golf

In de eerste golf moesten ziekenhuizen al naar adem happen. In de tweede golf wordt de druk zo goed als zeker nog hoger, zo blijkt uit simulaties van verschillende Belgische universiteiten. 'De situatie is uiterst kritiek.'

Lees verder

LIVE | Volg hier de persconferentie van het Crisiscentrum

Het Nationaal Crisiscentrum geeft een update over de coronacijfers. Volg de persconferentie hier live.

Lees verder

Kim Kardashian West viert verjaardag op privé-eiland: 'Bescheiden herinnering aan hoe geprivilegieerd ik ben'

Realityster Kim Kardashian West heeft foto's gedeeld van haar veertigste verjaardag. Die vierde ze met haar vrienden en familie op een privé-eiland. Dat de realityster meegeeft dat ze 'zich ten volle bewust is van haar privileges', gaat er niet bij iedereen even gemakkelijk in.

Lees verder

Elio Di Rupo: 'Sterkere maatregelen nodig richt grotere lockdown'

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) wil dat de coronamaatregelen de komende dagen nog verstrengd worden. Tijdens het Overlegcomité zal hij daarop aandringen.

Lees verder

Yves Stevens: 'Egoïsme is de bondgenoot van het virus'

Woordvoerder Yves Stevens wees tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum op de ernst van de situatie. 'Je zou denken dat het intussen duidelijk is dat de situatie zeer dramatisch is. Nog steeds stellen we vast dat mensen de ernst van de situatie in vraag stellen of lak hebben aan de maatregelen. Voor deze mensen heb ik een duidelijke boodschap: egoïsme is de bondgenoot van het virus en zal tot nog chaotischere toestanden leiden. Iedereen kan morgen nood hebben aan een ziekenhuisbed.'

Lees verder

Amerikaanse kiezers al dansend naar de stembus

In Philadelphia, Pennsylvania hebben enkele kiezers hun stem voor de presidentsverkiezingen op een wel heel vrolijke manier uitgebracht. Toen ze in de wachtrij stonden voor het stembureau werden ze verrast met opbeurende muziek en een danspartij. Bekijk hun aanstekelijke enthousiasme in bovenstaande video.

Lees verder

Ceo Bpost: 'Postbodes die niet aanbellen voor levering pakje? Gaan we controleren'

Postbodes die zonder aan te bellen een kaartje in uw brievenbus steken terwijl u thuis op uw pakje wacht. 'Dat kan niet', zegt de ceo van Bpost Jean-Paul Van Avermaet op Radio 2. 'We zullen dat streng aanpakken.'

Lees verder

Kinepolis sluit Belgische bioscopen vanaf donderdag

Cinemaketen Kinepolis sluit vanaf donderdag alle Belgische filmzalen. De bioscopen blijven vanaf dan tot nader orde toe, zo meldt het bedrijf woensdag. De sluiting volgt op de verstrenging van de coronamaatregelen.

Lees verder

Antwerpse komieken roepen op om maatregelen te volgen: 'Efkes serieus nu'

Alex Agnew, Kamal Karmach, William Boeva en nog enkele andere Antwerpse comedians roepen in een gezamenlijke video, een initiatief van de stad Antwerpen, op om de coronamaatregelen te volgen. Dat is te zien in een video die de stad Antwerpen op zijn sociale media kanalen verspreidde.

Lees verder

Live | Vlaams Parlement legt regering-Jambon op de rooster

Eén dag nadat minister-president Jan Jambon (N-VA) nieuwe verstrengingen aankondigde, vindt in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat plaats over deze maatregelen. U kunt het debat hierboven live volgen.

Lees verder

Moeder zonder mondmasker aan schoolpoort opgepakt: 'Ze daagde een inspecteur uit'

In de Kerkelei in Schilde heeft politie Voorkempen gisteren moeten ingrijpen omdat een moeder halsstarrig weigerde een mondmasker te dragen toen ze haar kinderen ging afhalen aan basisschool Wonderwijzer. De discussie liep compleet uit de hand. De vrouw werd onder het oog van haar kroost en tientallen andere ouders geboeid afgevoerd.

Lees verder

Commissie legt geen verhoging minimumlonen op

De Commissie zou graag zien dat lidstaten de minimumlonen optrekken. Omdat ze niets kan opleggen, schuift ze zes procedures naar voren die daartoe zouden moeten leiden. Maar of het zal lukken?

Lees verder

Versoepelen maatregelen nog dit jaar? 'We moeten langer volhouden'

Eerst zouden we het virus 'zo snel mogelijk een tik geven', bij de nieuwe maatregelen dinsdag ging het over 'minstens drie weken'. Gaan we het virus kunnen vertragen om weer te versoepelen? En mag de horeca nog hopen op een heropening in 2020?

Lees verder

Negen gewezen ministers krijgen personeel

Voor de nieuwe regering is politieke vernieuwing een 'prioriteit'. Toch maken acht gewezen ministers gebruik van een hardnekkige gewoonte.

Lees verder

Sciensano: Ziekenhuizen mogen positief getest personeel onder voorwaarden inzetten

Ziekenhuizen mogen, als alle andere maatregelen om een eventueel personeelstekort op te vangen al genomen zijn, zorgpersoneel dat positief testte op het nieuwe coronavirus vragen om te komen werken. Voorwaarde is wel dat zorgpersoneel geen ziektesymptomen vertoont. Dat blijkt uit een update van de procedures op de website van Sciensano.

Lees verder

Armeense first lady trekt naar frontlinie

Anna Hakobyan, de vrouw van de Armeense premier Nikol Pashinyan, kondigde aan dat ze is begonnen met militaire training 'om het vaderland te beschermen' in Nagorno-Karabach.

Lees verder

Wim De Decker prikkelt zijn spelersgroep in aanloop naar duel tegen Hoffenheim: "Mooie uitdaging"

Donderdagavond ontvangt AA Gent met Hoffenheim dé uitgesproken favoriet in groep L van de Europa League. Maar Wim De Decker hoopt desondanks op een positief resultaat en puurt ook vertrouwen uit de partij van maandagavond tegen Genk: "Er zijn echt wel signalen dat we op de juiste weg zitten. Maar als je dan ziet hoe we de voorbije wedstrijden telkens drie punten bestolen werden, dat is mentaal zwaar."

Lees verder

UZ Brussel schreeuwt 'stop' van het dak, 'de speeltijd is over'

Het UZ Brussel heeft woensdag op het dak van zijn campus in Jette grote letters met daarop de duidelijke boodschap 'stop' onthuld. De symbolische actie vond plaats om exact vijf over twaalf, want de tijd dringt en de situatie rond de coronapandemie is ernstig. Deze oproep naar de samenleving moet duidelijk maken dat iedereen zich strikt aan de regels moet houden om de tweede coronagolf te stoppen.

Lees verder

34-jarige blogster is ongeneeslijk ziek: 'Mijn kinderen zal ik nooit zien opgroeien'

De mamablogster Lara Switten (34) is zwanger van haar derde kindje en kreeg onlangs te horen dat ze niet meer zal genezen van baarmoederhalskanker. 'Ik heb nog wel zes maanden, misschien langer. Maar mijn kinderen zal ik nooit meer zien opgroeien.'

Lees verder

Jonge Belg Koni De Winter in selectie van Juventus voor kraker vanavond tegen Barcelona

Cristiano Ronaldo zit niet in de selectie bij Juventus voor de clash van woensdagavond tegen FC Barcelona op de tweede speeldag in de Champions League. Wel erbij: onze jonge landgenoot Koni De Winter.

Lees verder

Overzicht | Deze strengere, Vlaamse maatregelen gaan vannacht in

In navolging van Brussel en Wallonië heeft ook de Vlaamse regering strengere maatregelen aangekondigd, bovenop de eerder aangekondigde federale verstrenging. Deze maatregelen gelden vanaf middernacht, en niet pas vanaf vrijdagavond zoals eerst was aangekondigd. Reeds bestaande regels zoals het samenscholingsverbod voor groepen groter dan vier mensen en de avondklok blijven uiteraard van kracht.

Lees verder

Qatar biedt excuses aan nadat vliegtuigpassagiers werden onderworpen aan inwendig onderzoek

De regering van Qatar heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor de gedwongen gynaecologische onderzoeken waaraan meerdere vrouwen op de luchthaven van Doha werden onderworpen, na de vondst van een in de steek gelaten pasgeboren baby.

Lees verder

Coronabesmettingen nemen af bij Waasland-Beveren

Tamelijk goed nieuws op de Freethiel vandaag: de coronabesmettingen nemen af. Waasland-Beveren zag haar jongste twee wedstrijden uitgesteld worden na een resem coronabesmettingen op de club. Op het piekmoment waren er maar liefst negentien besmette personen op de Freethiel. De club besliste afgelopen week om in een minilockdown te gaan. Lees: de spelers en staf meden alle contact, de medewerkers werkten van thuis uit.

Lees verder

'Geen sprake van aanslag' na arrestatie zwaarbewapende man in Brussel

Een man die tot op de tanden gewapend was werd maandagavond gearresteerd door de politie van Brussel. In deze fase van het onderzoek is er volgens het parket van Brussel geen sprake dat 'de feiten zich afspeelden in een context van het plegen van een aanslag'.

Lees verder

Roglic klopt rode trui Carapaz in de Vuelta op Alto de Moncalvillo

Primoz Roglic heeft de lastige achtste Vuelta-etappe op zijn naam geschreven. De Sloveen van Jumbo-Visma was de sterkste na een razendsnelle etappe met finish op de steile Alto de Moncalvillo (eerste categorie) waar hij afrekende met Richard Carapaz na een schitterend duel. De Ecuadoraan blijft toch nog in de rode leiderstrui.

Lees verder

Neefje van ex-NBA vedette Artis Gilmore opgeroepen voor Belgian Lions

Bondscoach Dario Gjergja en zijn sportieve staff presenteerden een preselectie van 24 Belgian Lions voor de komende november window. Michael Gilmore (25, 2m08) en Andy Van Vliet (25, 2m13) zijn debutanten in de preselectie van bondscoach Dario Gjergja.

Lees verder

VS bereidt zich voor op komst orkaan Zeta

De Verenigde Staten krijgen af te rekenen met orkaan Zeta, die woensdag aan land zal gaan in de staat Louisiana. Het is al de zesde storm die dit jaar over de staat raast. De orkaan herwint aan kracht, de rukwinden zullen tot ver in het binnenland te voelen zijn.

Lees verder

Roglic nadert na heerlijk duel in Vuelta weer tot op 13 seconden van leider Carapaz: "Ik koerste op instinct"

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) heeft zijn negende overwinning van het seizoen beet, zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Bovendien nadert hij in het klassement, de Sloveen is nu tweede, op 13 seconden van Richard Carapaz.

Lees verder

PSV'ers Zahavi en Teze na coronabesmetting niet welkom op Cyprus voor match Europa League

De autoriteiten op Cyprus hebben geweigerd om PSV-spelers Eran Zahavi en Jordan Teze toe te laten op het eiland. Dat meldt PSV. Volgens de club komt dit omdat zij eerder deze maand positief werden getest op het coronavirus.

Lees verder

'Het Kanaal mag geen kerkhof voor kinderen worden'

Voor de Noord-Franse kust kwamen gisteren vier mensen om het leven tijdens een poging om het Kanaal over te steken. Twee van hen waren kinderen. Hulporganisaties luiden de alarmbel. 'Mensen zijn bereid om tegen elke prijs te vertrekken, want de omstandigheden in Frankrijk zijn verschrikkelijk.'

Lees verder

Premier De Croo in videoboodschap: 'Om dit virus te verslaan, hebben we iedereen nodig'

Met een haast presidentiële boodschap vraagt premier Alexander De Croo (Open VLD) 'om elkaar in dit kritieke moment vast te houden'. En hij waarschuwde: 'De steile stijging moet naar omlaag, anders komen er meer ingrijpende maatregelen.'

Lees verder

Ondanks fel protest: Euromillions Basket League start wel degelijk op 6 november

De Belgische basketbalcompetitie zal wel degelijk in het weekend van 6, 7 en 8 november van start gaan. Dat werd woensdag beslist op een vergadering van de Euromillions Basket League en de tien eersteklassers.

Lees verder

Nieuwe lockdown voor Frankrijk? Macron licht extra maatregelen toe

De Franse president Emmanuel Macron spreekt zijn bevolking in een televisietoespraak toe, nadat hij woensdag samenzat met de Veiligheidsraad. Het coronavirus heeft ook Frankrijk nog steeds in de ban. De vraag is welke beslissingen genomen zijn om het virus onder controle te krijgen.

Lees verder

Nipte nederlaag van Oostende in Istanbul Champions League basketbal

Op de openingsspeeldag van poule H in de Champions League greep Filou Oostende nipt (79-74) naast een niet onverdiende overwinning. De kustploeg kon de geblesseerden Buysse (voet) en Bratanovic (heup) niet opstellen.

Lees verder

Ook Gentse secundaire scholen na herfstvakantie naar deeltijds onderwijs

Het Gentse stadsbestuur heeft beslist om na de herfstvakantie over te schakelen op deeltijds afstandsonderwijs in de tweede en derde graad secundair.

Lees verder

Preselectie Belgian Cats voor Portugal en Oekraïne is bekend

Bondscoach Philip Mestdagh van de Belgian Cats heeft zijn preselectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Portugal en Oekraïne in november gemaakt. Het EK gaat in 2021 in Spanje en Frankrijk door.

Lees verder

Novak Djokovic sluit allicht jaar af als nummer één en evenaart zo record Pete Sampras

Novak Djokovic zal na zijn zege tegen Borna Coric in de kwartfinales op het ATP-toernooi in Wenen (7-6, 6-3) allicht voor de zesde keer het jaar afsluiten als nummer één van de wereld. Hij evenaart daarmee recordhouder Pete Sampras. Enkel wanneer Nadal nog een wildcard zou nemen voor het toernooi van Sofia zou de Spanjaard nog roet in het eten kunnen strooien.

Lees verder

Philippe Clement geeft in Champions League basisplaats aan Kossounou, Mechele op de bank tegen Lazio

Club Brugge-coach Philippe Clement dropt Odilon Kossounou ten koste van Brandon Mechele in zijn basiselftal voor het duel met Lazio Rome op de tweede speeldag in Champions League-groep F. Simon Deli, hersteld van zijn knieblessure en niet langer Europees geschorst, start eveneens. Federico Ricca verhuist daardoor naar de bank. Nog een wijziging in vergelijking met de wedstrijd bij Zenit Sint-Petersburg (1-2 zege) van vorige week is de terugkeer in doel van Simon Mignolet.

Lees verder

Duitsland gaat over naar 'lockdown light'

Duitsland zal maandag een lockdown light invoeren. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de zestien deelstaten woensdag beslist. Zo gaat de horeca op slot en de cultuurhuizen sluiten, maar de scholen blijven open.

Lees verder

Sterke stijging besmettingen in de scholen

Het aantal leerlingen en onderwijspersoneelsleden dat een positieve coronatest aflegde, blijft stijgen. De meeste besmettingen zouden buiten de schoolmuren plaatsvinden.

Lees verder

Club Brugge mist koelbloedigheid tegen Lazio en geraakt niet verder dan 1-1

Club Brugge is er woensdagavond niet in geslaagd om zijn tweede groepsmatch in de Champions League te winnen tegen een verzwakt Lazio. De Belgische landskampioen kwam al snel op achterstand, maar Vanaken maakte nog voor de rust vanop de stip gelijk.

Lees verder

Aantal besmettingen sterk gestegen in onderwijs, maar weinig clusters

De coronacijfers in het onderwijs zijn de laatste tijd sterk gestegen en evolueren daarmee in de richting van het maatschappelijke niveau, al blijven ze tot nu toe wel lager. Dat blijkt uit een nieuwe update van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's), zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts woensdagavond. Het merendeel van de besmettingen blijkt te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren.

Lees verder

Trump was economisch goed bezig, maar toen kwam corona

Wie wil herkozen worden, kan er maar beter voor zorgen dat de kiezers het economisch goed hebben. En precies op dat gebied deed Donald Trump het lang niet slecht. Tot corona langskwam.

Lees verder

Vergeet de eenzame gamer, jongeren willen vooral samen gamen

Het klassieke beeld van de eenzame gamer is compleet achterhaald: jongeren houden ervan om samen met hun vrienden te gamen én om nieuwe mensen te leren kennen in games. Het sociaal aspect van gamen wint steeds meer aan belang en ze spelen het liefst tegen vrienden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Apestaartjarenonderzoek, een tweejaarlijkse bevraging door Mediaraven, Mediawijs en imec-mict van de Universiteit Gent.

Lees verder

Post-intensieve zorgsyndroom is miskend aspect van coronapandemie

Veel patiënten die op de afdeling intensieve zorg hebben gelegen, krijgen bij thuiskomst vaak te maken met het 'post-intensieve zorgsyndroom'. Het fenomeen, dat bij het grote publiek en de zorgsector nog vrij onbekend is, kan fysieke, psychische en cognitieve problemen veroorzaken. 'Het is een miskend aspect van de pandemie', meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).

Lees verder

Zestigtal lichamen aangetroffen in massagraven in Mexico

In de Mexicaanse staat Guanajuato zijn in verschillende massagraven alles samen minstens 59 lichamen aangetroffen. Dat heeft de onafhankelijke nationale commissie voor de opsporing van personen (CNB) woensdag gemeld.

Lees verder

Omwonenden luchthaven krijgen fikse schadevergoeding

De overheid moet een schadevergoeding betalen aan omwonenden van Brussels Airport wegens 'onrechtmatig gebruik van een landingbaan'.

Lees verder

Kim Kardashian onder vuur na eilandfeestje

Na het feestje voor haar veertigste verjaardag is Kim Kardashian de risee op de sociale media.

Lees verder

Nooit eerder zo veel coronapatiënten in onze ziekenhuizen, bijna een vierde test positief

Nooit eerder lagen er zoveel coronapatiënten in ons land in het ziekenhuis. Volgens de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano worden momenteel 5.924 bedden in onze ziekenhuizen bezet door covid-patiënten.

Lees verder

Hooggerechtshof bevestigt celstraf van 17 jaar voor Zuid-Koreaanse oud-president Lee

Het Zuid-Koreaanse Hooggerechtshof heeft de gevangenisstraf van de vroegere president Lee Myung Bak, die eerder wegens omkoping en verduistering werd veroordeeld tot 17 jaar cel, bevestigd. Dat meldt het nationale nieuwsagentschap Yonhap donderdag.

Lees verder

Regen verwacht na droge start van de dag

Donderdag begint de dag op vele plaatsen droog met opklaringen. In de namiddag wordt het zwaarbewolkt met regen vanuit het westen. De maxima schommelen tussen 8 en 13 graden.

Lees verder

Ongedane zaken nemen een keer: de beste series van de week

Als de man achter Big little lies Nicole Kidman nog eens in de arm neemt voor een nieuwe reeks, die laat regisseren door de vrouw die The night manager maakte, en ook nog eens goeie ouwe (of toch ouwe) Hugh Grant weet te strikken, dan denk je: dat kan niet tegenvallen. Ons viel het tegen, maar spreek ons gerust tegen, we luisteren toch niet.

Lees verder

Vanaf volgende week anonieme coronacontroleurs

De politie krijgt er een bondgenoot bij in de jacht op hen die de corona­regels met de voeten treden. Veertig anonieme controleurs en inspecteurs van de FOD Volksgezondheid zullen voortaan ook boetes kunnen uitschrijven. 'De hardleerse nachtwinkeluitbater zal 750 euro moeten betalen, de klant die na de avondklok toch sigaretten of drank aankoopt 250 euro', klinkt het.

Lees verder

Willy Sommers: eerst een hartoperatie, nu getroffen door corona

Na een hartoperatie en tal van geschrapte concerten blijkt Willy Sommers (68) nu besmet met het coronavirus. Sommers gaat samen met vrouw en kinderen twee weken in quarantaine.

Lees verder