Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 5 september 2020

Witte professor deed jarenlang alsof ze zwart was: ‘Ik ben een lafaard’

Witte professor deed jarenlang alsof ze zwart was: 'Ik ben een lafaard'

Jessica Crug, een professor Afro-Amerikaanse geschiedenis aan de George Washington University, deed jarenlang alsof ze zwart was. In een blogpost vertelt ze de waarheid.

Lees verder

Italiaans oud-premier Berlusconi (83) in ziekenhuis met covid-19

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is in een ziekenhuis opgenomen als gevolg van zijn coronabesmetting.

Lees verder

Het is nu goedkoper om vanuit Charleroi via Barcelona naar Zaventem te vliegen dan gewoon de trein te nemen

Met de trein kost het 17,10 euro om vanuit Charleroi in Zaventem te geraken. Met het vliegtuig kon je deze week boeken voor 10 euro. Luchtvaartmaatschappij Ryanair ging met een actie zo onder de prijs van binnenlands treinverkeer. Je moest er wel een overstap in Barcelona voor over hebben. De voorbode van een prijzenoorlog op leven en dood. 'Dit model is doodziek', klinkt het.

Lees verder

Alle tenlasteleggingen in dossier Fortis verjaard

Alle tenlasteleggingen in het onderzoek naar de teloorgang van Fortis, nu bijna 12 jaar geleden, zijn verjaard.

Lees verder

'Afgeschoten redder' FNG koopt nu toch FNG Nederland

De Nederlander Martijn Rozenboom, die in juli mee poogde FNG in de Benelux van het faillissement te redden, zit in de laatste rechte lijn om FNG Nederland te kopen. Dat vernam De Standaard. Een opvallende ontknoping, want ABN Amro torpedeerde in juli de reddingspoging.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

Het gaat nog steeds de goede kant uit met de coronacijfers in ons land, enkel in Luik werd op dinsdag een opmerkelijke stijging vastgesteld. Om 11 uur geeft het crisiscentrum meer uitleg over de recente cijfers. Volg de persconferentie hier live.

Lees verder

Niet veilig, wel glamoureus: de mondmaskers van Tilda Swinton

Op de werkvloer, in het klaslokaal en ook op de rode loper kan je niet meer opdagen zonder mondmasker. Na Lady Gaga op de MTV Video Music Awards was het nu aan actrice Tilda Swinton om een glamoureuze draai te geven aan het noodzakelijke accessoire. Swinton, die tijdens het filmfestival van Venetië werd bekroond met de prijs voor haar hele carrière, verscheen twee avonden op rij op de rode loper met een gouden, sculpturaal accessoire dat haar gezicht bedekt. Gemaakt door kunstenaar James Merry, die al jaren samenwerkt met Björk. De maskers zijn uiteraard niet gemaakt om het coronavirus tegen te houden, in het publiek droeg Swinton dan ook een banaal, doch zijden, maar vooral veilig mondmasker.

Lees verder

UAntwerpen meldt zich als benadeelde partij in zaak-Reuzegom

Universiteit Antwerpen heeft zich gemeld als benadeelde partij in de zaak-Reuzegom. Eén van de studenten van de Antwerpse universiteit is betrokken in het onderzoek naar de dood van Sanda Dia.

Lees verder

Vivaldi, Arizona, avanti … bent u nog mee?

Eerst was er paarsgeel, toen was er paarsgroen, dan kwam Vivaldi, en nu – een jaar en drie maanden na de verkiezingen - lanceert CD&V-voorzitter Joachim Coens de avanti-coalitie. Wat met paarsgeel en paarsgroen bedoeld wordt, is nog vrij eenvoudig. Maar wat met de Arizona-coalitie, de drie koningen en de bubbel van vijf? In bovenstaande video leggen we het kleurenpalet van deze regeringsvorming voor u uit.

Lees verder

IJslandse neuroloog: 'Bestrijding van coronavirus is relatief simpel, VS en Verenigd Koninkrijk hebben gefaald'

De arts die een sleutelrol speelde in de succesvolle corona-aanpak van IJsland heeft een stevige boodschap voor andere landen. Die hebben in zijn ogen gefaald als samenlevingen. 'We hebben de beste Amerikaanse en Britse instituten verslagen.'

Lees verder

vanHaren start voormalige Brantanowinkels pas vanaf 1 februari door

Van Haren (Deichmann) gaat pas vanaf 1 februari de 43 winkels van Brantano die het overneemt, opnieuw openen onder de vlag 'vanHaren'.

Lees verder

Lachaert kan naar de koning

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) wordt om 14u verwacht op het Paleis. Verschillende betrokkenen geven aan dat Lachaert samen met PS-voorzitter Paul Magnette de volgende fase van de regeringsvorming zou leiden.

Lees verder

David Blaine vliegt 7.600 m hoog met ballonnen

De Amerikaanse illusionist David Blaine (47) liet zich boven de woestijn meevoeren met ballonnen. Hij haalde ene hoogte van 7.620 meter. 'Het lijkt wel magie, alsof ik op de lucht zweef', zei hij.

Lees verder

Thibaut Courtois verlaat de Rode Duivels en keert meteen terug naar Madrid

De Rode Duivels zullen zonder Thibaut Courtois afreizen naar Kopenhagen voor de Nations League-interland tegen Denemarken. De doelman keert terug naar zijn club Real Madrid om het seizoen in La Liga voor te bereiden

Lees verder

Huiduitslag en schorre kelen door mondmaskers op school

Ze beschermen dan wel tegen het coronavirus, maar de mondmaskers die leerlingen in het secundair onderwijs een hele lesdag lang moeten dragen, zijn aanleiding tot andere klachten. 'Ze kunnen acne en sinusitis verergeren.'

Lees verder

Opvallende transfer in tv-land: Filip Joos ruilt Eleven Sports voor Play Sports

Voetbalanalist en commentator Filip Joos (47) stopt zijn activiteiten bij Eleven Sports en gaat in dienst bij Play Sports, de zender van concurrent Telenet. Hij verlegt zijn focus naar het buitenlands voetbal, met onder meer de Engelse Premier League.

Lees verder

Wilders schuldig aan groepsbelediging door 'minder Marokkanen'-uitspraak

Geert Wilders, voorzitter van de Nederlandse partij PVV, is veroordeeld voor groepsbelediging door het gerechtshof in Den Haag. De aanleiding daarvoor is zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Er werd geen straf gevorderd.

Lees verder

LIVE. Lachaert geeft persconferentie na bezoek aan koning

Om 14 uur gaat koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert langs bij de koning. Na zijn gesprek met koning Filip geeft de Open VLD-voorzitter een persconferentie in de Kamer. U kan die persconferentie hierboven live volgen.

Lees verder

Elk op hun manier bezoeken Trump en Biden Kenosha

Donald Trump en Joe Biden hebben elk op hun beurt een bezoek gebracht aan Kenosha in de Amerikaanse staat Wisconsin. De stad lijdt onder felle betogingen en gewelddadige protesten, nadat Jacob Blake in de rug werd geschoten door de politie. Hoe ze hun bezoek hebben aangepakt ziet u in de video hierboven.

Lees verder

Klacht van team Navalni verworpen door rechter

Een rechtbank in Moskou heeft een klacht tegen de Russische autoriteiten, die was ingediend door het juridische team van oppositieleider Aleksej Navalni, afgewezen.

Lees verder

Gedumpte CDH-voorzitter: 'Hoop dat regeringsvorming slaagt'

Ondanks het feit dat CDH geen deel zal uitmaken van de beoogde Vivaldi-coalitie, hoopt partijvoorzitter Maxime Prévot dat de preformateurs erin zullen slagen een regering te vormen. 'De Franstalige partijen wilden ons er niet bij, maar we blijven constructief', zegt hij in een reactie op de vooruitgang in de formatie.

Lees verder

Nieuwe MRI bevestigt diagnose Philippe Gilbert: "Er is nog geen enkel zicht wanneer hij opnieuw zal koersen"

Philippe Gilbert heeft donderdag een nieuwe MRI-scan ondergaan. De kopman van Lotto Soudal kwam ten val in de openingsrit van de Tour de France en liep daarbij een breukje op in de knie. Zijn Tour zat er na één dag op. Omdat de knie nog gezwollen stond, werd een nieuwe MRI genomen. De diagnose is dezelfde: een breukje in de knie.

Lees verder

Vijf verzoekschriften voor bijkomend onderzoek neergelegd in dossier-Reuzegom

In het dossier-Reuzegom over de dood van de 20-jarige student Sanda Dia zijn er in totaal vijf verzoekschriften neergelegd voor bijkomend onderzoek. Dat heeft Anja De Schutter van het parket van Limburg vrijdag bekendgemaakt.

Lees verder

Deceuninck - Quick-Step grijpt met het allerkleinste verschil naast eindzege in Settimana Coppi e Bartali

De Nederlander Pascal Eenkhoorn (Team Jumbo-Visma) heeft vrijdag de slotrit van de Settimana Coppi e Bartali (Ita/2.1) gewonnen. De Ecuadoraan Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers) snoepte dankzij de bonificatieseconden die hij overhield aan een derde plek de eindwinst af van Andrea Bagioli.

Lees verder

Hoop in Beiroet na teken van leven onder puin

Reddingswerkers zijn een maand na de explosie in de haven van Beiroet op zoek naar overlevenden, nadat sensoren het kloppen van een mensenhart had opgepikt. Een reddingshond had de mensen naar de juiste plaats geleid.

Lees verder

Wout Van Aert wint opnieuw na waaierspektakel

Wout van Aert won in Lavaur de zevende rit in de Tour. Na een putsch van Bora-hansgrohe van bij de start, moesten heel wat spurters meteen lossen. En ze kwamen niet meer terug. In de finale brak het peloton door waaiervorming opnieuw in twee stukken waarna Van Aert de spurt won.

Lees verder

Treinen hadden in augustus minder vertraging

De binnenlandse passagierstreinen reden in augustus met een stiptheid van 94,6 procent. Dat is beter dan een jaar geleden, toen de stiptheid 94,1 procent bedroeg. Dat betekent dat die treinen met minder dan zes minuten vertraging aankwamen.

Lees verder

Komt er echt nog een overlevende vanonder het puin in Beiroet?

Heel Libanon zit gekluisterd aan de livefeeds van hulpverleners die zich een weg graven door het puin van een ingestort huis. Komt er, liefst een maand na de explosie, nog een baby vanonder het puin, of een kat? Het is een schaars moment van hoop – en woede tegelijk.

Lees verder

Mo Farah verbetert het werelduurrecord

Haile Gebrselassie is zijn wereldrecord op het uur in de atletiek kwijt aan Mo Farah. De Brit liep op de corona-editie van de Memorial 45 meter verder: 21.330 meter. Ook bij de vrouwen sneuvelde het record.

Lees verder

Lionel Messi blijft dan toch bij FC Barcelona

Manchester City moet nog minstens een jaar wachten op Lionel Messi. De Argentijn heeft beslist om zijn contract bij FC Barcelona uit te doen.

Lees verder

Zanger 'Hallo, hier ben ik dan' overleden

Zanger en kunstenaar Luk Bral is op 71-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1974 bekend met zijn hit 'Hallo, hier ben ik dan'. Dat meldt VRT NWS. Hij verbleef al enkele jaren in een woonzorgcentrum in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg.

Lees verder

Wout van Aert krijgt opnieuw veel lof: 'Ongelooflijk, wauw!'

Een sprint met een kleiner groepje na een hectische etappe. Dat kon niet anders dan een prooi zijn voor man in vorm Wout van Aert. Onze landgenoot sprintte in Lavaur iedereen uit het wiel. 'Mijn timing was perfect', aldus de Kempenaar.

Lees verder

Tom Dumoulin kon zijn ogen alweer niet geloven toen hij Wout van Aert zag winnen: "Het is spelen met de pedalen"

Tom Dumoulin stak na de zevende etappe in de Tour de France de loftrompet over ritwinnaar en teamgenoot Wout van Aert. "Wat die jongen allemaal kan. Hij heeft kilometers gesleurd om ons uit de wind te houden en dan perst die 'grote beer' er nog even een sprint uit. Het is ongelooflijk", zei de renner van Jumbo-Visma na de helse rit.

Lees verder

Waarom de campagne in de VS zo akelig wordt, Jan Jambon geen zware taalfout maakte en CD&V zo bang is

Na maanden onder de stolp van corona lijkt de wereld in overdrive. Zelfs de formatie leek vrijdagochtend, toen ik deze nieuwsbrief schreef, op weg naar een ontknoping. Eén rustpunt: Jan Jambon blijft minister-president. Dit zijn tien van de interessantste artikels die betekenis geven aan het belangrijkste nieuws.

Lees verder

Aanwezigen op stille wake voor Sanda Dia: 'We vragen rechtvaardigheid'

In Leuven is vrijdagavond een emotionele stille wake gehouden voor Sanda Dia, de student die overleed na een doop van studentenclub Reuzegom. Vrienden getuigden over het verlies, maar ook de aanpak van de KU Leuven in de zaak werd niet gespaard. De wake verliep erg rustig, en volgens de coronamaatregelen.

Lees verder

God zei drank

In de strijd tegen het coronavirus vaardigde Zuid-Afrika enkele maanden geleden een verkoopverbod op alcohol uit. Toen die ban recent versoepeld werd, steeg specifiek bij één gemeenschap luid gejuich op: de leden van de Gabola-kerk.

Lees verder

McGuinness in pole om Hogan op te volgen als EU-commissaris

Als Von der Leyen voor de Ierse kiest, is er vrijwel een evenwicht tussen mannen en vrouwen.

Lees verder

Rani Rosius sprint op Memorial Van Damme meteen naar zege op 100m

Rani Rosius toonde zich vrijdagavond de beste op de 100 meter bij de vrouwen tijdens de 44e editie van de Memorial Van Damme. Rosius is sinds een maand de snelste Belgische op de 100m, na Kim Gevaert.

Lees verder

David Goffin staat opnieuw in achtste finales van de US Open, ook Elise Mertens wint in New York

David Goffin (ATP 10) heeft zich vrijdag voor het vierde jaar op rij geplaatst voor de achtste finales op de US Open, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. De 29-jarige Luikenaar, het zevende reekshoofd in New York en de enige Belg op de hoofdtabel bij de mannen, versloeg in de derde ronde de Serviër Filip Krajinovic (ATP 28) in drie sets: 6-1, 7-6 (7/5) en 6-4 na twee uur en vier minuten.

Lees verder

Gezocht: dirigent met vaste hand voor Vivaldipartituur

Het succes van de onuitgegeven coalitie van socialisten, liberalen, groenen en CD&V zal sterk afhangen van welke premier het project uitdraagt en leidt. Twee namen duiken op: Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS).

Lees verder

Chelsea passeert de kaap van de 200 miljoen euro na transfer van toptalent Kai Havertz

Chelsea heeft zich versterkt met de Duitse international Kai Havertz. De 21-jarige aanvallende middenvelder wordt overgenomen van Bayer Leverkusen en ondertekende op Stamford Bridge een contract voor vijf seizoenen, zo maakten beide clubs vrijdagavond bekend.

Lees verder

US OPEN. Osaka met moeite naar volgende ronde in New York

Naomi Osaka (WTA 9) heeft zich vrijdag geplaatst voor de achtste finales van de US Open, ook al ging dat niet zonder slag of stoot tegen Marta Kostyuk (WTA 137). De jonge Oekraïense verdedigde zich kranig en verloor na 2u33 met 6-3, 6-7 (4/7) en 6-2.

Lees verder

Nederland boekt zuinige zege tegen Polen in Nations League

Nederland heeft vrijdagavond de openingswedstrijd in groep 1 van de A-divisie in de Nations League met 1-0 gewonnen van Polen, dankzij een doelpunt van Steven Bergwijn. Italië kon in dezelfde groep verrassend thuis niet winnen van het stugge Bosnië-Herzegovina: 1-1.

Lees verder

Aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer

De dalende curve van het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen vlakt af. Gemiddeld waren er dagelijks 445 nieuwe gevallen gedurende de jongste zeven dagen waarvoor volledige cijfers beschikbaar zijn.

Lees verder

Eerst nat, daarna droger

De dag begint nat maar daarna wordt het droger. Ook zondag brengen de weergoden regen naar ons land.

Lees verder

Ongehoord. 'Ik steek ze samen in een stadion en ze krijgen pas eten als er een akkoord is'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Regenwoud in Amazonegebied blijft branden

Ondanks een afbrandverbod en een grootschalige militaire inzet blijft het branden in het Regenwoud in het Amazonegebied.

Lees verder

Trump schaft antiracismeopleidingen voor ambtenaren af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de overheidsagentschappen in zijn land opgedragen de antiracismeopleidingen die ze aan hun ambtenaren geven af te schaffen. Volgens Trump zou het gaan om 'on-Amerikaanse propaganda'.

Lees verder