Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 28 september 2020

Stad Oudenburg: Winnaars handelaarsactie

Winnaars handelaarsactie
Op maandag 21 september 2020 werden de winnaars van de actie 'De Handelaars Zomeren' bekend gemaakt. Wie een volle stempelkaart inleverde, maakte kans op een geschenktas ter waarde van 100 euro. 

Oudenburgnaars konden bij 69 handelaars een stempel bemachtigen. Maar liefst 377 winkelende inwoners dienden een volle stempelkaart in. Een succes!
 
De 10 winnaars van de actie werden geloot door het schepencollege. Zij zijn ondertussen op de hoogte gebracht en kunnen hun geschenktas na afspraak komen afhalen in het Oudenburgse stadhuis.
 

Proficiat!

 • Els Lemeire
 • Liliane Becu
 • Colette Vanhee
 • Marcel De Soete
 • Lindsey Schaep
 • Geert Lesaffre
 • Marleen Vanmassenhove
 • Frank Soete
 • Sybille Arix
 • Vera Hanseeuw 

Lees verder

Update coronamaatregelen - 23 september 2020
De Nationale Veiligheidsraad communiceerde woensdagnamiddag 23 september 2020 over de manier waarop we de komende maanden de strijd tegen het coronavirus aanpakken. Enkele coronaregels verdwijnen, waaronder de vaste gezinsbubbel. Wat winkelen betreft, is er geen beperking meer qua aantal personen (altijd op veilige afstand) en qua tijd. Op de werkvloer wordt telewerken nog steeds aanbevolen.  Een aantal essentiële richtlijnen blijft echter behouden. Zo geldt nog steeds een beperking van samenkomsten tot 10 personen. Respect voor de zes gouden regels blijft centraal staan. Verder werd de lancering van de app Coronalert aangekondigd voor 30 september 2020. Deze app verwittigt je automatisch wanneer je in nauw contact kwam met een besmet persoon. We geven een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die door de Nationale Veiligheidsraad werden aangekondigd. 

Wat is de actuele situatie en aanpak? 

We starten momenteel met de derde fase van de crisisaanpak. De eerste golf stond in het teken van het indammen van het oprukkende virus. Acuut ingrijpen was nodig om te vermijden dat een te hoog aantal ziekenhuisopnames ons systeem van gezondheidszorg overspoelde. 

Vervolgens gingen we naar de fase van versoepelingen en geleidelijke afbouw van de maatregelen. 

Nu komen we in de fase van het risicobeheer, waarbij we proberen terug te keren naar een zo normaal mogelijke situatie. Omdat het virus nog steeds circuleert, blijven een aantal basisregels en beperkingen noodzakelijk.
 
De Nationale Veiligheidsraad streeft naar een aanpak op langere termijn, waarbij de regels veranderen op basis van een barometer. Deze werkwijze laat toe om tijdig en gericht te anticiperen bij een stijgend aantal ziekenhuisopnames. 

Op dit moment ligt het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames boven de vijftig en zien we een verdere stijging. De besmettingscijfers stijgen snel, een evolutie die we ook vaststellen in de ons omringende landen.  

Géén vaste gezinsbubbel meer, wel vijf individuele nauwe contacten

De vaste gezinsbubbel verdwijnt. Elke persoon krijgt de mogelijkheid om - buiten je huisgenoten - maandelijks vijf nauwe contacten te zien. Je mag deze mensen dus knuffelen, ontmoeten op café, uitnodigen op restaurant,… 

Nauw contact = langer dan 15 minuten zonder mondmasker op minder dan 1,5 meter contact hebben.

Het aantal individuele nauwe contacten dat je maandelijks best hebt, kan wijzigen volgens de evolutie van de epidemie. Er is geen wettelijk verbod op meer nauwe contacten, de overheid vraagt om dit in eer en geweten op te volgen. Het is echter aangewezen om dit aantal zoveel mogelijk te beperken.

Zes gouden regels blijven behouden

 1. Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
 2. Doe zoveel mogelijk activiteiten in openlucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.
 3. Wees extra voorzichtig voor mensen die tot een risicogroep behoren. We spreken over 65-plussers en mensen met een zwakkere gezondheid.
 4. Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden en mensen die behoren tot je individuele nauwe contacten. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je een mondmasker.
 5. Nauwere contacten zijn op individuele basis mogelijk met vijf verschillende personen, maandelijks in eer en geweten te kiezen. Op deze manier blijven de nauwe sociale contacten in onze samenleving beperkt én blijft contactopvolging haalbaar bij een eventuele besmetting.
 6. Onderneem je een groepsactiviteit? Beperk de groep tot maximum tien personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle activiteiten bij je thuis of buitenshuis, zowel binnen als in openlucht.

Bijeenkomsten, evenementen en feesten

De beperking van het aantal gasten op privéfeesten of -bijeenkomsten blijft behouden op 10 personen. Dit verandert dus niet. 

Wel worden professioneel georganiseerde feesten en recepties – bijvoorbeeld voor een huwelijk – opnieuw toegelaten. Deze feesten en recepties moeten doorgaan volgens de strikte richtlijnen uit het horecaprotocol, waaronder de onderlinge afstand tussen de aanwezigen en de verplichting om aan tafel te worden bediend. Dansfeesten blijven strikt verboden.

Voor evenementen met publiek – ongeacht de aard – blijft de beperking op maximum 200 bezoekers binnenshuis en 400 buitenshuis. Specifieke uitzonderingen voor culturele evenementen en sportwedstrijden blijven mogelijk mits de nodige goedkeuringen. 

Quarantaine ingekort tot 7 dagen

De standaardquarantaine wordt ingekort tot zeven dagen in plaats van 14. 

Heb je ziektesymptomen die mogelijks wijzen op corona? Blijf dan zeven dagen in zelfquarantaine en laat je – via de huisarts – zo snel mogelijk testen. Is de test positief? Dan blijf je in quarantaine. Bij een negatieve test mag je meteen uit quarantaine, als je gezondheid het toelaat. 

Heb je geen symptomen maar kwam je in nauw contact (hoogrisicocontact van langer dan vijftien minuten) met een besmet persoon? Ga dan meteen in quarantaine voor een periode van zeven dagen, te tellen vanaf het laatste nauwe contact. Maak een afspraak voor een test op de vijfde dag van je quarantaine. Positief resultaat? Dan wordt de quarantaine met zeven dagen verlengd. Negatief? Dan mag je na zeven dagen uit quarantaine.

Mondmaskers: buiten alleen op drukke plaatsen 

De verplichting om een mondmasker te dragen, geldt buiten uitsluitend op heel drukke plaatsen wanneer je de afstand onmogelijk kan garanderen. Binnen blijven de bestaande verplichtingen wel behouden, onder andere in winkels, op het openbaar vervoer,…

Reizen naar het buitenland

Reizen naar rode zones in het buiteland is niet langer verboden, maar het wordt wel sterk afgeraden. De regels voor quarantaine en testen (op de vijfde dag) blijven wel gelden, wanneer je minstens 48 uur in een rode zone hebt verbleven. Het advies voor een test na een verblijf in een oranje zone valt weg.  

Lees verder

2 panden te koop
De stad en het OCMW verkopen 2 panden in Oudenburg, gelegen in de Pastoriestraat 1 en de Bekestraat 42. 
De aktekosten zijn zeer laag: de koper betaalt enkel de registratiebelasting en maximaal 1.000 euro aan andere kosten. Er is geen ereloon, commissie of oplopend kostenpercentage. Het is een vrije verkoop aan de hoogste bieder via de Vlaamse overheid. De verkoopakte wordt ook door Vlaamse overheid verleden.

PASTORIESTRAAT 1

Bieden vanaf 149.000 euro
Grondig te renoveren hoekwoning (buitengevelisolatie, schrijnwerk, dak…) nabij centrum en alle voorzieningen.
Bezoek enkel na afspraak om sleutel af te halen op het stadhuis, telefonisch via 059-56 84 43 of via e-mail naar inyana.sabo@ocmw-oudenburg.be.
 
Pastoriestraat

 

 

BEKESTRAAT 42 

Bieden vanaf 69.000 euro
Rustig en centraal gelegen perceel grond met af te breken klein huisje op 421m², geschikt voor halfopen woning, gelegen langs zijstraatje van de Bekestraat, vlakbij centrum en alle voorzieningen.
Het terrein is vrij te bezoeken via de toegangsweg tot het sportterrein, links van de woning Nieuwstraat 41. Indien gewenst kan het huis bezocht worden na afspraak om sleutel af te halen op het stadhuis, telefonisch via 059-56 84 43 of via e-mail naar inyana.sabo@ocmw-oudenburg.be

 
Bekestraat
 
  
 
Op donderdag 15 oktober 2020 wordt om 14.30 uur de gesloten vrijwillige verkoop georganiseerd. Dit gaat door in het Lokaal Dienstencentrum Biezenbilk. Om toegang te krijgen tot deze zitting volstaat het om een geldig schriftelijk bod uit te brengen op een van de te koop gestelde panden. Biedingen moeten uiterlijk ingediend worden op donderdag 8 oktober 2020 via een biedingsformulier naar de vastgoedcommissaris Bram Peene, bram.peene@vlaanderen.be (formulier aan de vastgoedcommissaris op te vragen).

Lees verder