Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 4 september 2020

Politie schiet weer zwarte man neer in Washington

Politie schiet weer zwarte man neer in Washington

In de Amerikaanse hoofdstad Washington openden agenten het vuur, waarbij een zwarte man om het leven kwam. Het nieuwe incident komt er terwijl de Verenigde Staten de voorbije maanden massale protesten kennen tegen racisme en politiegeweld.

Lees verder

Lichaam gevonden op straat in De Panne: onderzoek naar moord

In de Sloepenlaan in het centrum van De Panne werd vanochtend een levenloos lichaam gevonden op straat. Het gaat om een verdacht overlijden en er wordt onderzoek gevoerd naar moord.

Lees verder

Brusselse muurschildering wil meer vrouwen op de fiets krijgen

Brussel is sinds woensdag een muurschildering rijker. Op de muur van de Leopold I-school, naast het Bockstaelplein in Laken, is de muurschildering 'Women bike the city' van kunstenares Anthea Missy te zien.

Lees verder

Tui repatrieert 2.000 Belgische toeristen uit Spanje

Touroperator Tui gaat vanaf vandaag tot 10 september zowat 2.000 Belgische toeristen uit alle regio's in Spanje, behalve Tenerife, repatriëren. Dat meldt woordvoerder Piet Demeyere donderdagochtend.

Lees verder

Nederlandse minister emotioneel tijdens spijtbetuiging na overtreding coronaregels

Nederland zit met een politiek coronaschandaal. De ­Nederlandse minister van Justitie Grapperhaus hiels zich op zijn trouwfeest niet aan de regels. 'Het spijt me', zei hij hierover tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Lees verder

Vega-raket brengt Belgische satellieten in baan rond aarde

De Europese Vega-draagraket heeft in de nacht van woensdag op donderdag een vijftigtal satellieten succesvol in een baan rond de aarde gebracht, waaronder ook twee Belgische nanosatellieten. De lancering van de raket was al herhaaldelijk uitgesteld omdat de coronapandemie of slecht weer roet in het eten gooiden. Bekijk de beelden hierboven.

Lees verder

'Mulan' vanaf december gratis te zien voor abonnees Disney+

Streamingdienst Disney+ doet er een schepje bovenop voor wie twijfelt abonnee te worden. De kaskraker 'Mulan' is vanaf december beschikbaar op het platform, zonder extra kosten voor abonnees.

Lees verder

John Boyega beschuldigt Disney wegens 'aan de kant schuiven' van niet-witte personages

De Star Wars-acteur John Boyega heeft Disney bekritiseerd voor hoe niet-witte rollen behandeld werden in vergelijking met witte personages.

Lees verder

FBI onderzoekt man met jetpack op 900 m hoogte

In de Verenigde Staten merkten enkele piloten boven Los Angeles een man in een jetpack op naast hun vliegtuig. De persoon in kwestie bevond zich op dat moment zowat 915 meter boven de grond. De FBI onderzoekt het incident.

Lees verder

OPROEP. Spanje wordt rode zone: valt uw vakantie in het water?

Morgennamiddag om 16 uur wordt heel Spanje rode zone – behalve Tenerife. Wie later terugkeert, moet in België twee weken in quarantaine. Touroperators halen hun reizigers massaal vervroegd terug. Bent u één van hen? Ziet u uw vakantie in het water vallen nu heel Spanje 'rood' wordt?

Lees verder

Tihange 2 moet niet stilgelegd worden

De kernreactor van Tihange 2 moet niet stilgelegd worden. Dat heeft de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg Brussel beslist. Een aantal Duitse, Nederlandse en Luxemburgse steden, gemeenten en deelstaten, en verschillende actiegroepen hadden de sluiting van de 'scheurtjesreactor' geëist.

Lees verder

Trump: 'Ga twee keer stemmen'

Huidig president en Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft opgeroepen om twee keer te gaan stemmen, wat illegaal is. Met zijn oproep wil hij het systeem van stemmen per brief testen, maar daarmee werkt hij de fraude waar hij en zijn partij bang voor zijn net in de hand.

Lees verder

Vier covid-experten krijgen politiebescherming na bedreigingen

Vier corona-experten krijgen politiebescherming nadat er bedreigingen aan hun adres werden geuit. Behalve viroloog Marc Van Ranst gaat het nu ook om de voorzitter van de GEES-expertengroep Erika Vlieghe en nog twee andere wetenschappers. Dat hebben Marc Van Ranst en Erika Vlieghe bevestigd aan Belga.

Lees verder

Ontwerper reageert op plagiaatbeschuldiging Walter Van Beirendonck: 'Eigendom is een mythe'

Louis Vuitton-modeontwerper Virgil Abloh heeft de plagiaatbeschuldigingen van de Belg Walter Van Beirendonck andermaal weerlegd, en trekt de discussie in een breder debat over kolonialisme.

Lees verder

Grootste bordeel van Europa is failliet

Het grootste bordeel van Europa, de Pascha in de Duitse stad Keulen, heeft het faillissement aangevraagd.

Lees verder

Voormalig Slovaaks ambassadeur: 'Alles aan gedaan om onderzoek af te dwingen'

In een interview met de Slovaakse krant DennikN ontkent voormalig ambassadeur Stanislav Vallo dat hij er niet alles aan gedaan heeft om ons land tot een onderzoek rond de dood van Jozef Chovanec te dwingen. Ook vroeg hij Chovanecs weduwe om de zaak in de media te brengen.

Lees verder

Streamz in een stroomversnelling

Het Vlaamse streamingplatform Streamz, een joint venture tussen Telenet en DPG Media (VTM), start al op maandag 14 september. Een dag voor die andere nieuwe streamingdienst, Disney+, dus. Verrassing: er komen ook al meteen nieuwe VRT-reeksen op, in preview.

Lees verder

105-jarige Amerikaanse start rechtszaak om rassenrellen in 1921

Bijna honderd jaar geleden vonden de rassenrellen in Tulsa plaats, waarbij een witte menigte het gemunt had op zwarte burgers en bedrijven. Lessie Benningfield Randle, een 105-jarige vrouw en één van de twee bekende overlevenden, vraagt gerechtigheid.

Lees verder

Zwarte Amerikaan sterft na politieoptreden met omstreden kap

Daniel Prude, een zwarte man, overleed in maart in New York nadat politieagenten hem een kap hadden opgezet en zijn gezicht twee minuten tegen de grond hebben geduwd. Zijn familie vindt dat de agenten terecht moeten staan voor moord.

Lees verder

Familiedrama in Duitsland: moeder doodt vijf kinderen

In een flatgebouw in Solingen, een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, zijn de levenloze lichamen van vijf kinderen aangetroffen. Het jongste kind was amper een jaar oud, het oudste acht. Volgens Duitse media zou de 27-jarige moeder de dader zijn.

Lees verder

Huidhonger in rusthuizen voorbij, nieuwe richtlijn laat knuffels weer toe

De Taskforce covid-19 Zorg heeft een nieuwe kaderrichtlijn voor rusthuisbezoeken uitgeschreven. Vanaf maandag kan een bezoek weer fysiek plaatsvinden voor mensen die tot dezelfde bubbel behoren.

Lees verder

Na vier decennia verdwijnt familie-Williams uit F1

Claire Williams legt na de Grote Prijs van Italië van zondag haar functie als teamverantwoordelijke bij Formule 1-renstal Williams neer. Als laatste van de familie verlaat ze het team dat in 1977 werd opgericht door haar vader, Sir Frank.

Lees verder

Coronacijfers lijken te stagneren: 'Vakantiebesmettingen en coronamoeheid'

Er is een plateau in de maak wat betreft de coronacijfers. Hoewel het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames dalen, blijven de besmettingscijfers haperen. Virologen wijzen daarbij naar dezelfde oorzaken.

Lees verder

Nieuwe besparingsronde bij Makro: personeel legt werk neer

In de vestigingen van warenhuisketen Makro in Machelen en Deurne is een staking uitgebroken. Het personeel verzet zich tegen het stopzetten van de tijdelijke contracten, waarbij 100 tot 200 werknemers van de keten moeten afvloeien. Zelfs een forse stijging van de omzet tijdens de coronacrisis was volgens de directie niet voldoende om het bedrijf weer winstgevend te maken.

Lees verder

Waarom CD&V niet over Vivaldi, maar over avanti spreekt

Nu iedereen de vierseizoenencoalitie van socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten betitelt als de Vivaldi-coalitie, spreekt CD&V van een avanti-coalitie. 'Framing die moet helpen om de bocht te maken.'

Lees verder

Vader van Lionel Messi sluit langer verblijf van zijn zoon in Barcelona niet uit

Het is toch niet geheel uitgesloten dat Lionel Messi nog een jaar bij FC Barcelona blijft. Op de vraag of dit tot de mogelijkheden behoort, antwoordde zijn vader Jorge Messi donderdag volgens Spaanse media met ja. Het is de eerste keer dat deze optie aan de orde komt sinds de Argentijn liet weten bij de club te willen vertrekken.

Lees verder

Alexey Lutsenko wint op Mont Aigoual, Greg Van Avermaet knap derde

Alexey Lutsenko (27) won de zesde rit in de Tour, met aankomst op Mont Aigoual. De Kazachse kampioen van Astana bleef over van een vlucht met acht, met daarbij onder meer Greg Van Avermaet. Maar die moest lossen op de zware Col de la Lusette.

Lees verder

Duitsland verwelkomt meer dan honderd minderjarige vluchtelingen uit Griekse kampen

Vanuit de luchthaven van Athene is donderdag een groep van 118 minderjarige vluchtelingen en familieleden vertrokken naar Duitsland. De minderjarigen lijden aan verschillende kwalen en zijn de voorbije weken van de overbevolkte kampen op de Griekse eilanden overgebracht naar Athene, aldus het Griekse ministerie van Migratie.

Lees verder

Parlementslid neemt het woord met pasgeboren dochter op de arm

Buffy Wicks, een lid van de California State Assambly, had geen andere keuze dan haar pasgeboren baby mee te nemen naar een staatsvergadering. Wicks, die eind juli via keizersnede was bevallen van een dochter, had gevraagd om bij volmacht te stemmen voor een wetsvoorstel over wonen. Haar verzoek werd geweigerd en moest dus aanwezig zijn om haar stem te laten gelden.

Lees verder

Onderzoek naar aanpak Justitie in zaak-Chovanec

De Hoge Raad voor Justitie (HRJ) start een onderzoek naar de manier waarop het gerecht het overlijden van Josef Chovanec in een politiecel in Charleroi aanpakt. Het is de eerste keer dat de Hoge Raad een onderzoek voert naar een gerechtelijk onderzoek dat nog loopt.

Lees verder

Bart De Wever kondigt 'Operatie Nachtwacht' tegen drugsgeweld aan

Systematische identiteitscontroles, woonblokken afsluiten, extra patrouilles en een verstevigde wijkwerking, het moet de meest zichtbare operatie in twintig jaar tijd zijn van de politiezone Antwerpen. Zo wil de stad het drugsgeweld onder controle krijgen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van 'Operatie Nachtwacht'.

Lees verder

De corona-app staat in de steigers: hoe werkt hij?

De langverwachte Belgische corona-app zit momenteel in een testfase. Deze week kan een tachtigtal gebruikers de app uitproberen, een brede lancering wordt verwacht in de week van 20 september. Op enkele kleine aanpassingen na, is de app dus klaar. Maar wat zal hij precies kunnen, en wat is het grootste pijnpunt?

Lees verder

Nog nooit zoveel illegale tabak voor waterpijp onderschept

De opsporingsdiensten van de Belgische douane hebben in 2020 al een recordhoeveelheid van 44,6 ton illegale waterpijptabak in beslag genomen. Ter vergelijking: vorig jaar ging het om 'slechts' om 1,45 ton. Daarnaast zijn ook vier illegale productiesites ontmanteld.

Lees verder

Narvaez viert, maar Bagioli (Deceuninck - Quick-Step) blijft aan de leiding Settimana Coppi e Bartali

De Italiaan Andrea Bagioli van Deceuninck - Quick-Step is er donderdag tijdens de derde etappe van de Settimana Coppi e Bartali in geslaagd zijn leiderstrui te verdedigen. Dagwinst in de Italiaanse rittenkoers van het niveau 2.1 ging naar de Ecuadoraan Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers).

Lees verder

ZEB nu bijna volledig in handen van Colruyt

Winkelketen Colruyt neemt de Fraluc Group, bekend van kledingketen ZEB, zo goed als volledig over. De Halse retailer trekt zijn belang verder op van 68 naar meer dan 96 procent, zo meldt hij donderdag nabeurs.

Lees verder

Vergadering met acht eindigt zonder akkoord

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) heeft deze namiddag vergaderd met acht partijvoorzitters in een poging een doorbraak te forceren in de regeringsonderhandelingen.

Lees verder

Ook Anderlecht mag opnieuw fans toelaten voor thuiswedstrijden: "We rekenen erop dat iedereen zich aan de regels houdt"

RSC Anderlecht mag in de drie komende thuiswedstrijden, tegen Cercle Brugge (13/09), Eupen (27/09) en OH Leuven (18/10), opnieuw fans toelaten in het Lotto Park. Dat is overeengekomen met de burgemeester van Anderlecht Fabrice Cumps en de veiligheidsdiensten, zo heeft paars-wit donderdag bekendgemaakt. Volgens Cumps zullen iets meer dan 6.000 supporters de wedstrijden mogen bijwonen.

Lees verder

Turkije en Griekenland aan tafel over conflict in Middellandse Zee

De Griekse en Turkse overheid zijn bereid om te overleggen over de oplopende spanningen in de Middellandse Zee. De voorbije weken startte Turkije daar met proefboringen naar olie, ten zuidoosten van Kreta en Rhodos, tot grote ergernis van Griekenland. Beide landen zijn nu toch bereid om onder leiding van de Navo verzoeningsgesprekken te voeren.

Lees verder

Yannick Carrasco kampte met overgewicht en verdedigt Chinees avontuur: "Je verliest je kwaliteiten niet. Die zijn aangeboren"

Yannick Carrasco hernam afgelopen week de trainingen bij de Rode Duivels. De buitenspeler speelde op 13 augustus zijn laatste wedstrijd, voor Atlético Madrid in de kwartfinales van de Champions League tegen RB Leipzig (2-1 nederlaag). "Ik heb even vakantie genomen en voel me uitgerust nu", zei Carrasco op de persbabbel van donderdag.

Lees verder

Giulio Ciccone mist de Tirreno-Adriatico door coronabesmetting

De Italiaanse wielrenner Giulio Ciccone kan volgende week niet starten in de Tirreno-Adriatico. Zijn ploeg Trek-Segafredo maakte donderdag bekend dat Ciccone is besmet met het coronavirus. De test werd in overeenstemming met de regels van de Internationale Wielrenunie (UCI) uitgevoerd op 31 augustus, een week voor de start van de Italiaanse rittenkoers. Voor Ciccone gold de Tirreno als een belangrijke voorbereidingskoers op de Giro.

Lees verder

Navo houdt geïmproviseerde vergadering over zaak-Navalni

Afgevaardigden van de NAVO-lidstaten zullen vrijdag in een ongeplande bijeenkomst mogelijke reacties op de vergiftiging van de Kremlin-criticus Aleksej Navalni bespreken. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg donderdag aangekondigd.

Lees verder

Studenten houden stille wake voor Sanda Dia: 'Pleiten voor rechtvaardigheid'

Studentenverenging Karibu en Belgian Youth Against Racism organiseren vrijdagavond samen een stille wake voor Sanda Dia. Dia overleed bij een uit de hand gelopen studentendoop van studentenclub Reuzegom.

Lees verder

US OPEN. Kenin stoot door naar derde ronde, Muguruza uitgeschakeld

De Amerikaanse Sofia Kenin (WTA 4) heeft zich donderdag eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van de US Open.

Lees verder

Dertiger opgepakt die vriendin in brand zou hebben gestoken

In het Antwerpse Nijlen is woensdagavond een 37-jarige vrouw ernstig gewond geraakt nadat haar 33-jarige vriend haar in brand zou hebben gestoken. De man is opgepakt, meldt het Antwerpse parket.

Lees verder

Verrassing in de NBA: ex-MVP Steve Nash is de nieuwe coach van de Brooklyn Nets

De Canadees Steve Nash, die in Zuid-Afrika werd geboren, zet volgend seizoen zijn eerste stappen als coach in de NBA. Nash, een van de beste guard in de geschiedenis van de NBA, krijgt de sportieve leiding bij de Brooklyn Nets, het team van onder meer supersterren als Kevin Durant en Kyrie Irving.

Lees verder

Flipkens en Van Uytvanck stranden in eerste ronde dubbelspel US Open

Kirsten Flipkens en Alison Van Uytvanck zijn donderdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel op de US Open. Het Belgische duo verloor met 6-4 en 7-6 (7/4) van de Amerikaans-Chinese tandem Nicole Melichar/Yifan Xu, de derde reekshoofden.

Lees verder

Leven Ayrton Senna wordt Netflix-reeks

Videostreamingdienst Netflix werkt aan een minireeks van acht afleveringen over de voormalige Braziliaanse Formule 1-piloot Ayrton Senna, die in 1994 tijdens de Grote Prijs van San Marino op 34-jarige leeftijd om het leven kwam. De miniserie wordt in 2022 uitgezonden.

Lees verder

Liefst achttien spelers testen positief bij Boca Juniors

Bij de Argentijnse voetbalploeg Boca Juniors in Buenos Aires hebben liefst achttien spelers positief getest op het coronavirus. Dat liet de ploeg donderdag zelf weten in een mededeling.

Lees verder

Na te hoge loodwaarden in bloed bij kinderen: Umicorefabriek wil woningen van 230 gezinnen opkopen

De Hobokense fabriek Umicore heeft bij 230 gezinnen een brief in de bus gestoken dat ze bereid zijn hun woning over te kopen. Het zijn de eerste stappen nu blijkt dat de loodwaarden in het bloed bij de kinderen in de buurt te hoog is. In juni sprak de directeur nog van onteigeningen, maar nu is al duidelijk dat het enkel zou gaan om mensen die vrijwillig willen vertrekken.

Lees verder

Opvoeden doe je zo: 'Is het niet wat gemakkelijk scoren, kinderen over seks laten praten in bijzijn van Wendy Van Wanten?'

Kinderen. Werkt altijd op televisie. Toch als ze negen zijn en zo schattig dat je ze zou doodknuffelen. Of doodknijpen, afhankelijk van je tolerantiedrempel voor kinderen.

Lees verder

Ontsnapte Sekkaki na 9 maanden gevat in Limburg

Oualid Sekkaki, die op 19 december ontsnapte uit de gevangenis van Turnhout, is donderdagavond opgepakt in Limburg. De wegpolitie hield hem tegen in Lummen. Hij is overgebracht naar de gevangenis.

Lees verder

De Wever laat spierballen rollen tegen drugsgeweld

Met Bearcat-pantserwagens en veel machtsvertoon gaat de Antwerpse politie de drugscriminaliteit te lijf.

Lees verder

Covid-19 van Robert Pattinson legt Batman stil

De opnames voor de film The Batman, die maar een paar dagen geleden zijn herbegonnen, liggen alweer stil. Robert Pattinson, die de man met de cape speelt, zou positief getest zijn voor covid-19.

Lees verder

Spanje pakt diep in blessuretijd nog punt in Duitsland

Spanje heeft in de Nations League op de valreep nog een punt gepakt tegen Duitsland dankzij een doelpunt in de 96ste minuut. José Gaya maakte in extremis de openingstreffer van Timo Werner ongedaan: 1-1.

Lees verder

Het coronavirus slaat toe bij Europese topclubs: drie nieuwe gevallen bij PSG

Paris Saint-Germain heeft donderdagavond aangekondigd dat er "drie nieuwe positieve coronagevallen" zijn vastgesteld in de spelersgroep. Dat brengt het total op zes spelers die positief getest hebben.

Lees verder

Ysaline Bonaventure strandt in tweede ronde US Open

Ysaline Bonaventure (WTA 121) is er donderdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de derde ronde van de US Open. De Luikse verloor na 1 uur en 50 minuten in twee sets van de Française Alizé Cornet (WTA 56): 6-7 (4/7) en 3-6. Haar debuut op Flushing Meadows eindigt dus in de tweede ronde.

Lees verder

Banksy, de artiest die ons met één tekening een geweten schopt

Banksy sponsort een boot die vluchtelingen uit de Middellandse Zee redt. Het begrip 'geëngageerde kunst' wordt daardoor wel echt tastbaar. Of is hij geen kunstenaar meer, maar een activist?

Lees verder

Banksy, de artiest die ons met één tekening een geweten schopt

Banksy sponsort een boot die vluchtelingen uit de Middellandse Zee redt. Het begrip 'geëngageerde kunst' wordt daardoor wel echt tastbaar. Of is hij geen kunstenaar meer, maar een activist?

Lees verder

Aantal nieuwe coronagevallen blijft stagneren

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus stagneert verder. Het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames blijven wel dalen.

Lees verder

Zeven agenten geschorst na verstikking zwarte man

In Rochester, een stad in New York, zijn zeven politieagenten geschorst nadat er beelden gedeeld werden van een arrestatie van Daniel Prude, een zwarte man met mentale gezondheidsproblemen. Hij overleed zeven dagen nadien door verstikking.

Lees verder

Ook Bahrein laat vluchten tussen VAE en Israël toe

Ook Bahrein zal zijn luchtruim openstellen voor vluchten tussen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Israël.

Lees verder

Benetton verlaat België volgend jaar, 29 ontslagen

De Italiaanse kledinggroep Benetton verlaat België volgend jaar. Dat staat in een brief die de directie dinsdag naar het personeel stuurde en waarover La Libre bericht. Benetton wijst op 'ontoereikende resultaten op de Belgische markt' die 'seizoen na seizoen blijven verslechteren'.

Lees verder

Zwaarbewolkt met hier en daar wat regen

Het wordt vrijdag gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt met hier en daar wat regen of een bui. Later zijn er opklaringen mogelijk over het noorden van het land. Het is zacht weer met maxima tussen 19 graden aan zee en 25 graden in Belgisch Lotharingen. Tijdens het weekend wordt het iets frisser met enkele buien, vooral op zondag. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Politie schiet verdachte van moord op radicaal-rechtse betoger dood

Een 48-jarige man uit Oregon, die wordt verdacht van het doodschieten van een aanhanger van een rechtse groep in Portland, is donderdagavond gedood toen de autoriteiten hem arresteerden. Dat zeggen drie wetshandhavers bij het politieonderzoek, meldt The New York Times.

Lees verder

De lynx is terug in ons land

Al 25 jaar wordt er gespeculeerd dat de lynx in ons land ronddwaalt. Nu is daar voor het eerst fotobewijs van. Dat meldt Landschap vzw, dat ook het meldpunt Welkom Wolf beheert.

Lees verder