Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 30 september 2020

Meer dan helft van de bevolking ziet nut van ‘coronabadges’

Meer dan helft van de bevolking ziet nut van 'coronabadges'

Meer dan helft van de bevolking zou gestimuleerd worden door 'coronabadges' met opgespelde boodschappen zoals '1,5m all day keeps the virus away!'. Dat blijkt uit een UGent-rapport aan het adviesorgaan Celeval, dat dinsdag samenkomt. 'Coronabadges signaleren dat je zelf gemotiveerd bent', zegt UGent-gedragspsycholoog Maarten Vansteenkiste. 'Ze kunnen een sociaal verbindende rol spelen en coronaproof gedrag bij omstaanders ontlokken.'

Lees verder

17-jarig wielertalent Cian Uijtdebroeks van de weg gemaaid op training: 'Ik heb geluk gehad'

Cian Uijtdebroeks is vorige week aangereden op training. De dader pleegde vluchtmisdrijf. 'Ik hoop dat gerechtigheid geschiedt, want wielrenners blijven kwetsbare weggebruikers', schreef het 17-jarige wielertalent op Instagram.

Lees verder

Pick-up trekt aandacht tijdens betoging Vlaams Belang, 'maar niets te maken met nazisme'

Een adelaar, een SS-symbool en een nazislogan op de kofferbak. Tijdens de betoging van Vlaams Belang in Brussel was er één auto die alle aandacht trok. 'Maar die stickers hebben niets te maken met het nazisme', beweert de eigenaar.

Lees verder

Noord-Korea overtreedt nucleaire sancties

Noord-Korea schendt de internationale sancties die het land zijn opgelegd om zijn nucleaire programma te stoppen. Dat blijkt uit een onderzoek door de Verenigde Naties waarin staat dat de importquotum voor aardolieproducten dit jaar al overschreden is.

Lees verder

Antwerpse voedselbedelingen evolueren tot ontmoetingsplekken

Onder druk van een groeiende vraag gaat Antwerpen de vele voedselbedelingen in de stad steunen - financieel, maar ook door hun boodschappen te doen.

Lees verder

Ex-paracommando's stellen AfricaMuseum in gebreke wegens standbeeld

De advocaten van zeven verenigingen die gewezen paracommando's en officieren vertegenwoordigen die in Afrika hebben gediend, hebben het AfricaMuseum in Tervuren in gebreke gesteld. Volgens de ex-paracommando's zou de tekst bij een beeld 'een aantasting van de eer en de reputatie van de Belgische paracommando's uitwissen'.

Lees verder

Ook in Asse sluiten cafés en bars om 23 uur

De burgemeester van Asse, Koen Van Elsen (CD&V), vaardigt een politiebesluit uit waarbij alle cafés en bars om 23 uur de deuren moeten sluiten. Eerder afgelopen week voerden het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vilvoorde deze maatregel ook in

Lees verder

Vervroegd sluitingsuur in Brussel zaait verwarring, randgemeenten vrezen horecatoerisme

Sinds maandag moeten Brusselse cafés verplicht de deuren sluiten om 23 uur, een van de maatregelen om het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw onder controle te krijgen. Maar er zijn toch heel wat cafés die de dans ontspringen. Tegelijk vrezen de randgemeenten horecatoerisme.

Lees verder

Ex-baas van Elite beschuldigd van verkrachting

Het Franse gerecht opent een onderzoek naar verkrachting van minderjarigen tegen Gérald Marie (70). Marie was jarenlang de baas van Elite, een van 's werelds bekendste modellenbureaus. Hij was van 1987 tot 1993 getrouwd met het supermodel Linda Evangelista.

Lees verder

Drie op de tien 15-jarigen moesten al eens een jaar overdoen

Drie op de tien 15-jarigen in ons land zijn in hun schoolcarrière al eens moeten zittenblijven. Dat blijkt uit het jongste Pisa-onderzoek van de Oeso, dat dinsdag wordt voorgesteld. Dat cijfer is drie keer zo hoog dan het gemiddelde in de landen waarover het rapport gaat.

Lees verder

Bestuurder rijdt zich vast op trappen station Gent-Sint-Pieters

Een vreemd zicht dinsdagmorgen aan het station Gent-Sint-Pieters. Een wagen reed er zich vast op de trappen naar de fietsenstalling.

Lees verder

Twee jonge Vlamingen maken kans op Boekenbon Literatuurprijs

Twee jonge Vlamingen en drie gevestigde Nederlandse namen prijken op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs.

Lees verder

Belg trekt nu ook in VS aan de kar tegen voedselverspilling

De Belgische ondernemer Jonas Mallisse (29) heeft de Deense app tegen voedselverspilling 'Too good to go' succesvol in ons land uitgerold. Twee jaar later mag hij dat kunstje herhalen in de Verenigde Staten, een land waar 40 procent van al het eetbaar voedsel wordt weggegooid.

Lees verder

Rzoska (Groen) over koers Vlaamse regering: 'Ik voel me bekocht'

Groen-fractieleider Björn Rzoska is van mening veranderd na lezing van de Vlaamse begroting en het relanceplan. 'Dit is vooral opgewarmde kost.'

Lees verder

Ook oefeninterland van Rode Duivels tegen Ivoorkust achter gesloten deuren

De oefeninterland van de Rode Duivels van komende week donderdag (8 oktober) in het Brusselse Koning Boudewijnstadion tegen Ivoorkust moet achter gesloten deuren gespeeld worden, zo maakte de Belgische Voetbalbond RBFA dinsdag bekend.

Lees verder

'Miljoen coronadoden is wellicht onderschatting'

Volgens officiële cijfers zijn ondertussen wereldwijd al 1 miljoen doden gevallen door het coronavirus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest echter dat het er veel meer zijn. Sommige experts spreken zelfs van het dubbel. Vast staat dat de ziekte dit jaar al meer slachtoffers heeft gemaakt dan malaria, en dat het aantal overlijdens nog fors toeneemt.

Lees verder

Grootste Belgische makelaar na verhoor vrijgelaten, wel paspoort kwijt

Zijn paspoort is hij voorlopig kwijt, en ook zijn luxejacht werd binnenstebuiten gekeerd, maar voetbalmakelaar Didier Frenay (54) is dinsdagmiddag na verhoor opnieuw vrijgelaten. Dat bevestigt zijn advocaat Sven Mary.

Lees verder

Leger verspreidt dronebeelden van militaire aanval op Armenië

Azerbeidzjan heeft dronebeelden verspreid van een aanval op voertuigen van het Armeense leger. De landen vechten om de regio Nagorno-Karabach, een Armeense enclave in Azerbeidzjan. Sinds zaterdag zouden er ongeveer veertig militairen en burgers omgekomen zijn.

Lees verder

Na storm Odette: honderden flessen motorolie uit 1966 op stranden aangespoeld

Aan de Belgische Westkust en de Noord-Franse kust zijn honderden flessen motorolie en remvloeistof van British Petroleum (BP) aangespoeld. In 2018 spoelden precies dezelfde flessen aan. Nu zijn het er een pak meer. 'Er liggen minstens duizend flessen', zegt strandjutter Aäron Fabrice de Kisangani.

Lees verder

Waals parlementslid veroordeeld voor openbare zedenschennis

Het Waals PS-parlementslid en de burgemeester van Sambreville Jean-Charles Luperto is door het Luikse hof van beroep veroordeeld tot 6 maanden cel met 2 jaar uitstel voor openbare zedenschennis. Hij heeft ook een boete van 600 euro met 2 jaar uitstel gekregen, maar gaat in cassatie tegen zijn veroordeling.

Lees verder

Aanvaller wou kantoor Charlie Hebdo in brand steken

De hoofdverdachte van de steekpartij vrijdag in Parijs heeft toegegeven dat hij de kantoren van het satirische weekblad Charlie Hebdo in brand wou steken. De man had bij de aanval flessen met brandbare vloeistof bij zich.

Lees verder

Singapore Airlines biedt toch geen 'vluchten naar nergens' aan

Luchtvaartmaatschappij Singapore Airlines zal geen 'vluchten naar nergens' aanbieden. Dat heeft ze dinsdag aangekondigd, na kritiek op de milieu-impact van de vluchten.

Lees verder

91-jarige emir van Koeweit overleden

De emir van de olierijke ministaat Koeweit, Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, is dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het paleis. Hij stond bekend als een bondgenoot van de VS.

Lees verder

Jasper Philipsen sprint in Ardooie naar de eerste ritzege van de BinckBank Tour, Naesen stevig ten val

Jasper Philipsen (UAE-Team Emirates) heeft de eerste etappe van de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. Onze jonge landgenoot won de massasprint na een vlakke etappe van Blankenberge naar Ardooie voor Mads Pedersen en Pascal Ackermann. Hij is ook de eerste leider. Op vier kilometer van de finish ging het halve peloton tegen de grond. Onder meer Oliver Naesen kwam stevig ten val.

Lees verder

Reddingsstrook bij file verplicht vanaf 1 oktober: zo hou je je aan de nieuwe verkeersregel

Vanaf donderdag 1 oktober moeten weggebruikers zich aan een nieuwe verkeersregel houden. Bevind je je op een baan met minimum twee rijstroken en is er file? Dan moet je extra ruimte vrijmaken voor de hulpdiensten. Bekijk in de video van verkeersinstituut Vias hierboven hoe dat moet.

Lees verder

Turkije ontkent betrokkenheid bij neerhalen Armeens gevechtsvliegtuig

Een Armeens SU-25-gevechtsvliegtuig, van Russische makelij, is dinsdag neergeschoten boven Armeens grondgebied. Volgens de Armeense overheid is dat gebeurd door een Turkse F-16, maar Turkije ontkent dat.

Lees verder

Schrijver Aster Berkhof (100) overleden

Schrijver Aster Berkhof, vooral bekend van het boek 'Veel geluk, professor', is op 100-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de VRT.

Lees verder

Postuum Aster Berkhof (1920-2020): 'Ik kan niet verdragen dat er niets overblijft'
Meer dan honderd boeken heeft hij op zijn naam staan, en hij was tot ver in de jaren 90 één van de meest gelezen én uitgeleende schrijvers van Vlaanderen. Aster Berkhof trok de wereld in en bracht in zijn proza met vuur en (indien nodig) verontwaardiging verslag uit van wat hij zag.
Lees verder

Biden geeft zelf belastingaangifte vrij aan vooravond van debat met Trump

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden betaalde vorig jaar bijna 300.000 dollar belastingen. Dat blijkt uit zijn aangifte, die hij enkele uren voor het eerste debat met zijn Republikeinse tegenstrever heeft vrijgegeven. Van Trump lekte dit weekend uit dat hij de voorbije jaren amper belastingen heeft betaald.

Lees verder

Gent wil roekeloze brommerkoeriers aanpakken

De stad Gent wil paal en perk stellen aan roekeloze brommerkoeriers. Dat zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD). Tijdens de lockdown hebben heel wat restauranthouders uitgepakt met leveringen aan huis en zij - of de koerierdienst - zijn vaak genoodzaakt jonge, onervaren chauffeurs in te zetten.

Lees verder

Boete Toerisme Vlaanderen voor Airbnb vernietigd

De Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de boete vernietigd die Toerisme Vlaanderen in september 2018 had opgelegd aan Airbnb.

Lees verder

Regering moet zoektocht naar top waakhond overdoen

De auditeur­-generaal van de concurrentiewaakhond BMA mag zich wel kandidaat stellen voor een nieuw mandaat.

Lees verder

Bette Westera wint opnieuw Gouden Griffel

Het boek 'Uit elkaar', geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve, is bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020. 'Hup Herman!', geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2020.

Lees verder

Corona bedreigt (weer) wielerklassiekers: Amstel Gold Race op de helling, Parijs-Roubaix zonder publiek?

Gooit corona opnieuw roet in het eten voor de wielersport? Nadat er in het voorjaar nagenoeg geen enkele koers werd gereden door de pandemie, bestaat nu de vrees dat ook in de nieuwe kalender een aantal wedstrijden het slachtoffer worden van de opnieuw stijgende besmettingscijfers. De Amstel Gold Race (11 oktober) staat op de helling en ook de coronacijfers in het noorden van Frankrijk bezorgen ASO, de organisator van Parijs-Roubaix (25 oktober), kopzorgen.

Lees verder

Regisseur Moonlight maakt vervolg op Lion King

Disney werkt aan een opvolger voor The Lion King. Die film wordt geregisseerd door Barry Jenkins, bekend van Moonlight en If Beale Street could talk.

Lees verder

Vivaldi-onderhandelaars met stevige agenda alweer de nacht in

De Vivaldi-onderhandelaars moeten woensdagochtend een inhoudelijk en budgettair akkoord hebben. Zo niet worden de partij­congressen een lachertje.

Lees verder

Johnson krijgt voldoende steun in Lagerhuis voor omstreden brexit-wet

Een Britse wet die bepaalde brexit-afspraken met de Europese Unie schendt, heeft een eerste meerderheid in het Britse parlement. Ondanks waarschuwingen van Europa ging het Lagerhuis met 340 tegen 256 stemmen akkoord. Nu moet het voorstel van premier Boris Johnson naar het Hogerhuis.

Lees verder

Zwak AA Gent kan zich niet plaatsen voor Champions League

De groepsfase van de Champions League zal dit seizoen slechts een Belgische deelnemer kennen. Een gehavend AA Gent haalde het niet tegen Dynamo Kiev. Na de 1-2 in de heenmatch werd het 3-0 in Kiev.

Lees verder

Zo wil Tesla de concurrentie voorgoed te snel af zijn

Elon Musk belooft veel: goedkopere elektrische wagens, betere batterijen en ook: 20 miljoen Tesla's op de weg. Bovendien vliegt hij straks heen en weer naar Mars. Het opvallende is: het lijkt hem allemaal te lukken.

Lees verder

Zo wil Tesla concurrentie te snel af zijn

Elon Musk belooft veel: goedkopere elektrische wagens, betere batterijen en ook: 20 miljoen Tesla's op de weg. Bovendien vliegt hij straks heen en weer naar Mars. Het opvallende is: het lijkt hem allemaal te lukken.

Lees verder

Mesaanval Parijs: verdachte aangeklaagd voor poging tot terroristische moord

De hoofdverdachte van de steekpartij die vrijdag plaatsvond in Parijs, is aangeklaagd voor 'poging tot moord met een terroristisch motief'. Dat heeft het Franse persbureau AFP dinsdag vernomen bij het antiterreurparket.

Lees verder

Conflict Nagorno-Karabach: VN-Veiligheidsraad roept in verklaring op tot 'onmiddellijke beëindiging van gevechten'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft dinsdag in een verklaring unaniem opgeroepen tot een 'onmiddellijke beëindiging van de gevechten' in Nagorno-Karabach. In de betwiste Kaukasische regio is sinds enkele dagen het geweld tussen Armeense separatisten en Azerbeidzjaanse troepen weer opgeflakkerd.

Lees verder

Martinez maakt woensdag selectie bekend voor drieluik tegen Ivoorkust, Engeland en IJsland

Bondscoach Roberto Martinez maakt woensdagmiddag zijn selectie voor de oefeninterland tegen Ivoorkust (8 oktober in Brussel), en de Nations League-duels tegen Engeland (11 oktober in Londen) en IJsland (14 oktober in Reykjavik) bekend.

Lees verder

Aantal coronadoden in België stijgt tot boven 10.000

In ons land zijn er meer dan 10.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Intussen blijft het aantal besmettingen stijgen, maar nog steeds aan een trager tempo.

Lees verder

Nederlandse ritten in BinckBank Tour in allerijl afgelast

De etappes op Nederlandse bodem van de meerdaagse WorldTour-wedstrijd BinckBank Tour zijn afgelast. Dat hebben de drie burgemeesters van de gemeenten Sittard-Geleen, Terneuzen en Vlissingen gezamenlijk besloten en officieel meegedeeld. De BinckBank Tour is dinsdag van start gegaan met een rit op Belgische bodem en zou woensdag verder worden gezet met een tijdrit in Vlissingen. Die wordt noodgedwongen vervangen door een rustdag. De organisatie probeert nu in allerijl om alternatieven te zoeken in België voor de etappes van donderdag en vrijdag.

Lees verder

Vivaldi-partijen zijn klaar met regeerakkoord

De partituur is geschreven, nu moet het orkest worden samengesteld. De Vivaldi-partijen hebben mekaar inhoudelijk gevonden. Wie welke rol krijgt in de regering is nog niet duidelijk.

Lees verder

'De schande van Cleveland': debat tussen Trump en Biden verzandt in chaotische scheldpartij

Het eerste tv-debat tussen Donald Trump en Joe Biden is, met name door Trumps onbeschofte gedrag, uitgedraaid op wat media aan linker- en rechterzijde een schande noemen.

Lees verder

Onderhandelaars hebben akkoord, wat volgt er nu?

De teksten van het federale akkoord worden nog nagelezen en de postjes moeten nog verdeeld worden, maar niemand lijkt er nog aan te twijfelen dat een regering in aantocht is. Wat zijn de volgende stappen?

Lees verder

Bewolkte en regenachtige dag

Het wordt woensdag wisselend tot zwaarbewolkt met vooral in het oosten kans op een bui. De maximumtemperaturen liggen tussen 14 en 19 graden. Ook 's avonds nog regen. Donderdag wordt het eerst zwaarbewolkt met regen, later wisselvallig met buien en temperaturen tussen 12 en 16 graden. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Wie worden de nieuwe ministers? Vivaldi lijkt frissen maar onervaren ploeg te worden

Koen Geens (CD&V) liet vorige week al weten te passen voor een ministerspost in de Vivaldi­regering. Ook andere vertrouwde boegbeelden nemen straks wellicht afscheid. Vivaldi wordt zo een frisse, maar onervaren ploeg.

Lees verder