Doorgaan naar hoofdcontent

Koninklijk gezin volgt coronamaatregel in stijl met mondmaskers van Magritte

Koninklijk gezin volgt coronamaatregel in stijl met mondmaskers van Magritte

Koning Filip (60) en koningin Mathilde (47) hebben meegedaan aan autoloze zondag in Brussel met wel erg opmerkelijke mondmaskers. Zo poseerden met een print van surrealistische schilderijen van René Magritte. Ook zoon Emmanuel (14) en dochter Eléonore (12) verschenen met zo'n aangepast mondmasker. Gabriël hield het bij een neutraal wegwerpexemplaar. Oudste dochter en troonopvolgster Elisabeth (18) miste het familie-uitje omdat ze in Elsenborn in de Oostkantons op militair kamp is.

Lees verder

Politie onderzoekt schietincident op Linkeroever

In de Vlaamshoofdlaan op Linkeroever heeft zondagavond een schietincident plaatsgevonden. Allicht werd een auto onder vuur genomen met een alarmpistool.

Lees verder

LIVE. Crisiscentrum geeft persconferentie over coronavirus

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Het totaal aantal besmettingen overschrijdt intussen de kaap van 100.000. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Vooruit slaat terug naar SP.A: tijdelijke naamsverandering naar Kolruit

In een nieuwe demarche in de strijd tussen Vooruit en SP.A, en binnenkort eveneens Vooruit, verandert het Gentse kunstencentrum zijn naam naar Kolruit.

Lees verder

'Lachaert stopt als Vivaldi niet vlot wordt getrokken'

'Hij heeft zijn nek genoeg uitgestoken', klinkt het bij de Vlaamse liberalen. Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) is niet zinnens om te blijven sleuren aan het Vivaldi-project als het vanmiddag niet op de rails geraakt.

Lees verder

Virologen zijn coronamoe: 'Mensen denken dat wij betaald worden om in de studio te zitten'

Ook de experten lijden aan coronamoeheid, maar dan letterlijk. Al ruim een half jaar is het alle hens aan dek, met werkdagen van gemakkelijk 16 uur en amper een vrije dag. 'Pas op, we klagen niet', zegt Marc Van Ranst. 'Maar het is erg dat er mensen zijn die denken dat wij betaald worden om bij VRT of VTM in de studio te gaan zitten.'

Lees verder

Advocaat: 'Ilias en zijn oom hadden afgesproken om te gaan bushcraften'

De twaalfjarige Ilias en zijn oom Benyamine E.M. hadden afgesproken om samen te gaan 'bushcraften', dat is kamperen in de natuur met zoveel mogelijk natuurlijke middelen. Dat zegt de advocaat van Benyamine E.M., Ergün Top.

Lees verder

Kritiek op Zwitserse investeringsplannen gevechtsvliegtuigen: 'Wie is onze vijand?'

Het neutrale Zwitserland wil miljarden uitgeven aan nieuwe straaljagers. Tegenstanders vinden dat niet nodig omdat het land 200 jaar voor het laatst deelnam aan een buitenlandse oorlog. Bovendien heeft het op dit moment geen vijanden. Voorstanders beargumenteren dat een sterk leger dat net in stand houdt.

Lees verder

Michelin stelt voorstelling nieuwe gids twee maanden uit

De uitreiking van de Michelinsterren, het belangrijkste culinaire evenement van het jaar, wordt uitgesteld naar januari.

Lees verder

De scoutsgroep die werd opgericht om prins Filip Nederlands te leren

Toen koning Filip (60) nog op de lagere school zat, heeft zijn oom koning Boudewijn speciaal voor hem een scoutsgroep opgericht, om hem Nederlands te leren. In de nieuwe documentaire reeks 'Filip van België' op Canvas getuigt vanavond een van de andere welpen. 'Ik denk dat ze Filip soms lieten winnen om zijn zelfvertrouwen op te krikken.'

Lees verder

Ballonnen ontploffen op verjaardagsfeest Indiase premier

De Indiase premier Narendra Modi verjaart op 17 september, maar zijn verjaardag wordt een week lang gevierd. In het disctrict Chennai ging het volledig mis, toen met gas gevulde ballonnen ontploften toen iemand vuurwerk afstak.

Lees verder

Belgische regisseur Luk Perceval wint belangrijkste Noorse theaterprijs

De Belgische theaterregisseur Luk Perceval heeft de prestigieuze Noorse Hedda-theaterprijs gewonnen in de categorie 'beste regie'. De prijzen werden zondagavond uitgereikt in het Noorse Theater in Oslo.

Lees verder

Welke coalities zijn denkbaar zonder de MR?

Als de SP.A volhoudt niet te willen regeren met de MR, betekent dat niet noodzakelijk dat er verkiezingen komen. Al krimpt het aantal werkbare opties.

Lees verder

Online onderwijsplatform UGent lag uur lang plat bij start academiejaar

De Universiteit Gent opende het academiejaar op een valse noot: het digitaal studentenportaal Ufora lag er maandagochtend al meteen een uur uit. 'Zeer vervelend', reageert de universiteit.

Lees verder

Massale olifantensterfte veroorzaakt door toxines in water, zegt Botswana

De plotse dood van honderden olifanten is volgens de Botswaanse overheid veroorzaakt door gifstoffen in waterpoelen.

Lees verder

Geen toeristen? Dan maar verhuren aan studenten

De hotelsector in de grootsteden lijdt nog steeds onder de coronacrisis. Om hun bedden toch maar gevuld te krijgen, spreekt een Gentse hostel nu ook studenten aan. Hun aanbod: een kot voor één of enkele dagen per week.

Lees verder

Wangedrag fans komt Racing Genk duur te staan: komend thuisduel helft minder supporters toegelaten

De harde kern in de spionkop van Racing Genk nam het zondag niet zo nauw met de coronamaatregelen in het stadion. Het Genkse clubbestuur betreurde het onzinnige gedrag van zijn fans. 'Zonder de medewerking van onze supporters hebben al die maatregelen weinig zin', klonk het. Nu treedt ook het kabinet van Minister van Sport Ben Weyts op: de volgende thuiswedstrijd wordt het aantal supporters dat toegelaten wordt gehalveerd.

Lees verder

De man die in de kleerkast van elke sportieveling hangt

Robert W. Gore is overleden op 83-jarige leeftijd. De man, die zich liever Bob liet noemen, hangt waarschijnlijk in uw kleerkast. In 1969 vond hij immers het textiel Gore-Tex uit dat vaak gebruikt wordt voor onder meer regen- en sportkleding.

Lees verder

Barcelona verhuurt ex-Eupen-speler Moussa Wagué aan PAOK

FC Barcelona verhuurt de 21-jarige Senegalese rechtsachter Moussa Wagué het komende seizoen aan het Griekse PAOK Saloniki. Dat heeft de Spaanse grootmacht maandag gemeld.

Lees verder

Simona Halep wint WTA-toernooi van Rome na opgave van Pliskova

De Roemeense Simona Halep (WTA 2) heeft het Masters 1.000-toernooi in Rome (gravel/3.854.000 euro) op haar naam geschreven. Halep keek maandag in de finale in de Italiaanse hoofdstad de Tsjechische titelverdedigster Karolina Pliskova (WTA 4) in de ogen, maar zij staakte bij het begin van de tweede set met een blessure de strijd.

Lees verder

Honderden grienden gestrand op Australische eiland Tasmanië

Op het Australische eiland Tasmanië zijn ongeveer 270 grienden gestrand. Experts zijn onderweg om te proberen de dieren, die tot de grootste dolfijnachtigen behoren, te redden.

Lees verder

Rihanna strikt Paris Hilton en Demi Moore voor defilé in lingerie

De Amerikaanse zangeres Rihanna zal net zoals vorig jaar haar nieuwe lingeriecollectie eerst voorstellen aan de kijkers van Amazon Prime. En daarvoor rekent ze opnieuw op heel wat bekende gezichten.

Lees verder

Oom Ilias aangehouden op verdenking van ontvoering

De 12-jarige Ilias uit Mortsel is zondag teruggevonden in de Waalse gemeente Steenkerke, in het gezelschap van zijn 26-jarige oom. Die laatste is nu door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking ontvoering, bevestigt het Antwerpse parket.

Lees verder

En zo komt de bal opnieuw bij Open VLD te liggen

Hoe trouw is Open VLD aan zusterpartij MR? Die vraag zal door de Wetstraat zinderen, mocht het Vivaldischip helemaal kapseizen.

Lees verder

Lufthansa schrapt nog meer vliegtuigen en jobs

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, moet de broeksriem nog verder aanspannen. Zeker 150 vliegtuigen van een vloot van 760 zullen niet meer de lucht in gaan. En het aantal jobs dat bij de groep moet verdwijnen, zal hoger liggen dan de eerder aangekondigde 22.000. Dat heeft Lufthansa maandag bekendgemaakt. De groep verliest momenteel 500 miljoen euro per maand.

Lees verder

Zeges voor Marouane Fellaini en Mousa Dembélé in China

Shandong Luneng, de ploeg van Marouane Fellaini, heeft maandag Shenzhen met 1-2 geklopt op de twaalfde speeldag van de Chinese Super League. De middenvelder maakte het laatste halfuur vol. Mousa Dembélé en Guangzhou R&F haalden het met 1-0 van Dalian Pro.

Lees verder

Ivan Rakitic stopt als Kroatisch international: "Team heeft nog steeds prachtige toekomst voor zich"

Ivan Rakitic, die in het tussenseizoen Barcelona verliet om terug te keren naar Sevilla, heeft maandag zijn afscheid aan de Kroatische nationale ploeg aangekondigd. "Dit was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen in mijn carrière", zei de 32-jarige middenvelder op de website van de Kroatische voetbalbond (HNS). "Maar ik voel dat dit het juiste moment is."

Lees verder

Koning weigert ontslag van preformateurs Lachaert en Rousseau

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) werden om 17 uur op het paleis verwacht voor hun verslag aan de koning.

Lees verder

Huiszoeking bij KV Mechelen onderzoek naar FNG-topman Penninckx

De Mechelse onderzoeksrechter en speurders van de politie hebben maandag een huiszoeking uitgevoerd bij KV Mechelen. De huiszoeking kaderde in het onderzoek naar de failliete modegroep FNG en haar topman Dieter Penninckx. Penninckx was ook sterke man bij KV Mechelen.

Lees verder

Zelftests coronavirus niet langer verboden

De verkoop van zelftests die antistoffen tegen het nieuwe coronavirus detecteren, is niet langer verboden. Dat meldt het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) maandag. Tegelijkertijd waarschuwt het FAGG wel dat een verkeerde interpretatie van het resultaat de gebruikers een vals gevoel van veiligheid kan geven, of net onnodig ongerust kan maken.

Lees verder

Onderzoek na 'vermoedens van doping' in Tour

Volgens persagentschap AFP is er een voorlopig onderzoek geopend naar een wielerploeg die deelgenomen heeft aan de Ronde van Frankrijk. Er zouden vermoedens van dopinggebruik zijn.

Lees verder

Anuna De Wever opgepakt bij klimaatactie

Zestien activisten, onder wie Anuna De Wever van de Youth For Climate-betogingen, zijn maandagmiddag opgepakt tijdens een klimaatactie in de buurt van het Koninklijk Paleis. De activisten pleiten voor een regering die de klimaatopwarming serieus neemt.

Lees verder

Lotto-Soudal geeft youngsters Xandres Vervloesem en Sylvain Moniquet contract

Xandres Vervloesem (20) en Sylvain Moniquet (22) hebben een contract voor twee seizoenen ondertekend bij Lotto-Soudal, zo bevestigt de Belgische WorldTourploeg maandag. Vervloesem maakt de overstap van de opleidingsploeg, Moniquet verlaat het Groupama-FDJ Continental Team.

Lees verder

Conner Rousseau (SP.A): 'Laat dit mijn laatste oproep zijn: stop met saboteren'

'Ik ben enorm teleurgesteld dat men een paar dagen voor een akkoord terugkomt op datzelfde akkoord', reageert preformateur Conner Rousseau (SP.A) in een persconferentie.

Lees verder

Novak Djokovic wint voor de 5de keer het ATP-toernooi van Rome en snoept straf record af van Rafael Nadal

Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer in zijn carrière het Masters 1.000-toernooi in Rome (gravel/3.854.000 euro) op zijn naam geschreven. De Serviër, nummer 1 van de wereld, zette maandag in de finale de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 15) opzij in twee sets. Na een uur en 54 minuten stond de 7-5, 6-3 eindstand op het bord.

Lees verder

Scheidsrechterscommissie geeft OH Leuven gelijk: ref ging twee keer de mist in tegen KV Oostende

Het Professional Refereeing Department van de Belgische voetbalbond heeft maandagavond toegegeven dat de scheidsrechter twee keer de mist ingegaan is tijdens de wedstrijd KV Oostende-OH Leuven (3-1) van zaterdag. Zo hadden de bezoekers niet afgevlagd mogen worden voor buitenspel toen spits Thomas Henry alleen op weg naar doel was, en hadden de Leuvenaars een penalty moeten krijgen voor een fout op Kamal Sowah.

Lees verder

Einde seizoen voor Ysaline Bonaventure met knieblessure

Ysaline Bonaventure (WTA 111) komt dit seizoen niet meer in actie. De 26-jarige Luikse liep bij een val op training een knieblessure op en moet vier tot acht weken rusten.

Lees verder

Kimmer Coppejans knokt zich naar tweede kwalificatieronde van Roland Garros

Kimmer Coppejans (ATP 160) heeft zijn eerste kwalificatieronde op Roland Garros gewonnen. De 26-jarige Oostendenaar haalde het na twee uur en 25 minuten tennis in drie sets (0-6, 7-5 en 6-3) van de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez (ATP 212).

Lees verder

Nu ook speelster uitgesloten van kwalificaties Roland Garros na positieve coronatest

Een tennisspeelster van wie de identiteit niet is kenbaar gemaakt, is maandag uitgesloten van de kwalificaties van Roland Garros na een positieve coronatest. Dat maakte de toernooidirectie bekend. Zondag werden al vijf mannelijke spelers uitgesloten.

Lees verder

Aston Villa begint seizoen zonder geblesseerde Bjorn Engels met zege tegen Sheffield United

Aston Villa is goed begonnen aan het nieuwe seizoen in de Premier League. Het versloeg maandagavond Sheffield United met 1-0.

Lees verder

Cyriel Dessers mag uitkijken naar debuut voor Nigeria

Cyriel Dessers is maandag door bondscoach Gernot Rohr opgenomen in de selectie van Nigeria voor de oefenduels tegen Ivoorkust (9 oktober) en Tunesië (13 oktober), twee matchen die in Oostenrijk worden gespeeld.

Lees verder

Kevin De Bruyne opent meteen zijn rekening in eerste Premier League-match

Alsof hij zijn trofee van Player of the year nog wat extra kracht bij wilde zetten. Kevin De Bruyne deed meteen van zich spreken bij zijn seizoensopener met Manchester City op bezoek bij Wolverhampton. De Rode Duivel brak de ban voor zijn club in de moeilijke uitwedstrijd door een penalty uit te lokken en die zelf om te zetten: 0-1.

Lees verder

AS Roma dreigt openingsmatch in Serie A voor groene tafel te verliezen door vergeetachtigheid

AS Roma dreigt voor de groene tafel het duel van speeldag één in de Serie A op het veld van Hellas Verona (0-0) te verliezen. De Romeinen maakten immers een administratieve fout met een speler.

Lees verder

Terechte zege voor Cercle, STVV moet het spel ondergaan

Cercle wint met 3-0 van STVV en pakt zo zijn derde zege van het seizoen. De basis voor de zege werd gelegd in een sterke eerste helft.

Lees verder

Keuze van opperrechter zal Amerikaanse verkiezingen bepalen

Voor president Trump is het zeker: hij zal snel een nieuwe opperrechter benoemen ter vervanging van de overleden Ruth Bader Ginsburg. Conservatieve rechtbanken, en zeker een conservatieve Supreme Court, dat is een belofte waar je verkiezingen mee kan winnen in Amerika.

Lees verder

STVV kansloos onderuit tegen new-look Cercle Brugge van Paul Clement

In Oostende zullen ze het niet graag lezen maar net als bij de ontknoping van de degradatiestrijd vorig seizoen, doet Cercle ook nu weer haasje over met de kustploeg en komt op de zevende plaats met negen punten. De derde en oververdiende zege voor Paul ­Clement en dit aan de vooravond van de ­derby van zondag tegen zijn naamgenoot. Met dank ook aan een bleek en tam STVV dat nooit in deze maandagavondmatch zat.

Lees verder

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames stijgt tot 50 per dag

Zowel het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames als het aantal besmetting stijgt verder. Het aantal sterfgevallen blijft op dit moment stabiel.

Lees verder

Juridische klacht tegen Europese Commissie om Grieks asielbeleid

Oxfam en WeMove Europe laken dat de Europese Commissie niet ingrijpt om het asielbeleid van Griekenland bij te sturen. De twee organisaties dienen daarom een juridische klacht in bij het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Lees verder

Gevangenispersoneel legt voor 48 uur het werk neer

In de Belgische gevangenissen wordt dinsdag vanaf 6 uur 's ochtends gestaakt tegen het uitblijven van een akkoord over de versoepeling van de bezoekregels. De 48 urenstaking wordt gesteund door het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Lees verder

Na grijze start breekt de zon door: tot 26 graden

Dinsdag wordt het eerst in verscheidene regio's grijs met mist, maar later breekt de zon overal door, met maxima van 21 tot 26 graden. Dat meldt het KMI. Tegen de avond verschijnen er meer wolkenvelden en tegen het einde van de nacht valt mogelijk een eerste bui.

Lees verder

Bart De Wever (N-VA) in Gert Late Night: 'We maken ze kapot vanuit de oppositie'

Volgens Bart De Wever (N-VA) is een Vivaldi-coalitie nog goed mogelijk, maar die regering zal volgens de burgemeester van Antwerpen weinig goeds beloven. 'Ze hangen aan elkaar met spuug en paktouw', zei hij maandag tijdens de opnames van Gert Late Night aan de Antwerpse kade.

Lees verder

Koning weigert zelden ontslag

Een koning die weigert, wijst op hoogdringendheid, doorgestoken kaart of het gebrek aan een alternatief.

Lees verder

Bijna recordhoeveelheid zee-ijs gesmolten dit jaar

De hoeveelheid zee-ijs die dit jaar na de zomer is overgebleven, is de op een na kleinste hoeveelheid ooit, stelt het Amerikaanse National Snow and Ice Data Centre (NSIDC). Dat punt werd een week geleden bereikt.

Lees verder

Hogere premies voor wie elektrisch verwarmt na afschaffing dag- en nachttarief

Doordat de korting op het 'exclusief nacht'-tarief verdwijnt, dreigt wie elektrisch verwarmt per jaar honderden euro's meer te moeten betalen. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) verhoogt een aantal premies om alternatieven aantrekkelijker te maken.

Lees verder

Reizen naar rode zones vanaf 25 september niet meer verboden, maar strikt afgeraden

Vanaf 25 september zal het niet langer verboden, maar strikt afgeraden worden om naar rode zones af te reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin maandagavond meegedeeld. Daarmee keert Buitenlandse Zaken terug naar de formulering van reisadviezen zoals die voor de coronacrisis bestond.

Lees verder