Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 11 september 2020

Corona slaat gat in boekhouding scholen: ‘14,6 miljoen euro extra nodig in katholieke net alleen’

Corona slaat gat in boekhouding scholen: '14,6 miljoen euro extra nodig in katholieke net alleen'
Scholen hebben bijna 40 miljoen euro extra moeten uitgeven om coronaproof les te kunnen geven. De Vlaamse overheid maakte geld vrij om dat te compenseren, maar volgens een enquête van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen volstaat dat niet.
Lees verder

▶ Ex-mol Elisabet Haesevoets doorbreekt taboes over eetstoornis en miskraam: 'We moeten meer durven praten'
Elisabet Haesevoets kennen de meesten vooral als de saboteur van De Mol 2019, maar intussen maakt ze onder andere furore met haar debuutsingle 'All it takes' en een eigen praktijk in esthetische geneeskunde. Toch waren de afgelopen maanden meer dan bewogen. 'Ik kreeg een tweede miskraam in korte tijd, en dat kwam hard aan', vertelt Haesevoets in Techmag, de blog van Magali De Reu.
Lees verder

Naaktfoto's BV's moeten van rechter onmiddellijk van rechtse website verwijderd worden
Op basis van een recent artikel in het Gerechtelijk Wetboek, dat slachtoffers van sexting beter moet beschermen, heeft de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen het satirisch en rechtse 't Scheldt een verbod opgelegd om nog naaktfoto's te verspreiden van drie Vlaamse BV's. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
Lees verder

Rousseau overtuigd dat VOORUIT en Vooruit 'in harmonie' kunnen samenleven
Sp.a wordt VOORUIT, maar de keuze voor die naam zet kwaad bloed bij het Gentse kunstencentrum Vooruit, dat juridische stappen niet uitsluit. Partijvoorzitter Conner Rousseau meent dat de naamsverandering geen probleem hoeft te zijn. 'Ik denk dat mensen het onderscheid kunnen maken en dat we in harmonie kunnen samenleven', zei hij in 'De Ochtend' op Radio 1.
Lees verder

Geens over zaak-Chovanec: 'Ik slaap daar niet van'
"Ik slaap daar niet van, ik ben daar persoonlijk ziek van". Dat verklaarde minister van Justitie Koen Geens in De Afspraak. Enkele weken na zijn doorkomst in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken en Justitie gaf de CD&V-vicepremier deze avond voor het eerst een reactie op het overlijden van Jozef Chovanec.
Lees verder

Mobiliteitsbudget snakt naar turbo
Het mobiliteitsbudget komt maar niet van de grond, ondanks interesse van werkgevers en werknemers. CD&V wil het systeem daarom eenvoudiger en toegankelijker maken.
Lees verder

MR-voorzitter Bouchez gaat niet in quarantaine ondanks contact met besmette Lachaert: 'Geldt niet voor mij'
Nadat Open Vld-voorzitter en preformateur Egbert Lachaert positief testte op het coronavirus, kondigden alle regeringsonderhandelaars aan dat ze in quarantaine zouden gaan. Iedereen, behalve MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die zichzelf als 'laagrisicocontact' omschrijft.
Lees verder

Advocaat-generaal Europees Hof: 'Vlaams verbod op onverdoofd slachten in strijd met Europees recht'
Het Vlaamse decreet dat een verbod op het onverdoofd slachten van dieren invoert, is in strijd met het Europees recht. Dat oordeelt een advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie.
Lees verder

'Moet ik eerst dakloos worden voor de politici snappen dat ze slachtoffers maken?'
The show must go on, de vraag is alleen: hóé? De Belgische muzieksector kreunt en steunt. Maar blijkbaar niet luid genoeg, want de overheid biedt amper hulp, antwoorden of toekomstperspectieven. We spraken met beroepsmuzikanten over de zin en de onzin van de coronamaatregelen, en over de impact ervan op hun leven en portefeuille. 'Mijn plaat maken heeft me 30.000 euro gekost. Die put vullen lukt niet, want ik mag niet live spelen.'
Lees verder

We raken vooral besmet op werk en school: 'Thuisblijven volstaat niet. Je moet je afzonderen'
Gewoon thuisblijven volstaat niet als je besmet bent met corona. Je moet je dan ook afzonderen van je partner, kinderen en andere huisgenoten. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid dat op basis van contactonderzoek merkt dat het coronavirus zich gretig in onze huiskamers verspreidt.
Lees verder

Klokkenluider ministerie VS: 'Ik moest dreiging rechts-extremisten afzwakken en gevaar aan de grens aandikken'
Bryan Murphy, voormalig hooggeplaatst medewerker bij het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS), zegt onder druk te zijn gezet om inlichtingen te manipuleren. Doel hiervan was om informatie beter aan te laten sluiten bij de politieke belangen van president Trump.
Lees verder

Advocaten duivelskoppel: 'Gerecht speelde cruciaal bewijsmateriaal kwijt'
Volgens de advocaten van Jean-Claude Lacote (54) is het gerecht bewijsmateriaal kwijtgespeeld in het moordonderzoek tegen 'het duivelskoppel'. Onder andere de kogels waarmee de Britse zakenman Marcus Mitchell (44) werd doodgeschoten zijn volgens hen onvindbaar. Het openbaar ministerie lacht de aanklacht enigszins weg. 'We zijn geen containerpark.'
Lees verder

Slowaakse president wil eigen expert naar België sturen om dood van Chovanec te onderzoeken
Het is verontrustend dat de dood van de Slovaak Jozef Chovanec (38) niet beter onderzocht is. Dat zegt de Slowaakse president Zuzana Caputova tijdens een publieke verklaring, zo meldt Het Laatste Nieuws. Daarom wil ze een Slowaakse expert naar ons land sturen: 'Ik ben er zeker van dat dat de geloofwaardigheid van het onderzoek ten goede zal komen.'
Lees verder

Sagan misnoegd na incident met Van Aert: 'Als Wout zijn excuses aanbiedt, wil ik nog met hem praten. Anders niet'
Peter Sagan heeft vanmiddag voor de camera's van VTM misnoegd gereageerd op de beledigingen van Wout van Aert. 'Als Wout zijn excuses aanbiedt, wil ik nog met hem praten. Anders niet.' Ook Van Aert reageerde: 'Ik had niet zo fel mogen reageren, maar hij had die beweging niet mogen maken. We zijn allebei terecht beboet, maar hij maakt wel de fout.'
Lees verder

Opnieuw brand in haven Beiroet enkele weken na ontploffing
Slechts enkele weken na de verwoestende ontploffing in de haven van Beiroet kleurt de hemel er opnieuw helemaal zwart. In de hoofdstad van Libanon woedt momenteel een grote brand. Het is nog niet duidelijk waardoor de brand veroorzaakt werd en over mogelijke slachtoffers is nog geen informatie.
Lees verder

'Van tijd tot tijd kopen we een dure zweep. Maar een broodplank mept ook lekker hoor'
Droomt u ervan uw partner liefdevol te bewerken met een zweepje of boven het bed te hijsen in een touwconstructie waar zelfs de ferventste doe-het-zelver van staat te kijken? Dan koestert u net als 70 procent van de Vlamingen bdsm-fantasieën. Het coronavirus maakte samenscholingen in latex pakjes lange tijd onmogelijk, maar met alcoholgel ingesmeerde handboeien en tepelklemmen moeten meesters en slaven nu vrijwaren van een besmetting. Onze Vrouw zette haar mondkapje op en bezocht een club.
Lees verder

Live - 'Wereldgezondheidsorganisatie heeft 35 miljard dollar nodig voor aanpak coronavirus'
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op woensdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Trumps nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede kon niet gunstiger getimed zijn
Dankzij een Noorse rechtspopulist staat Donald Trump op de lijst voor de Nobelprijs voor de Vrede. Twee maanden voor de presidentsverkiezingen kon de timing niet gunstiger zijn. Wat zit er achter deze nominatie?
Lees verder

Greenpeace maakt Vivaldi-onderhandelaars ouder in klimaatcampagne
'De klimaatcrisis gaat niet in quarantaine.' Met een opmerkelijke campagne maakt Greenpeace duidelijk dat het klimaatprobleem nog steeds even urgent is, ondanks de coronacrisis en de aanslepende regeringsonderhandelingen.
Lees verder

Waalse regering in gesprek over mogelijke komst Legoland-pretpark naar ons land
De Britse entertainmentgroep Merlin Entertainments en de Waalse regering praten momenteel over de komst van een Legoland-pretpark op de vroegere site van Caterpillar in Gosselies (Charleroi). Dat heeft Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) donderdag bevestigd.
Lees verder

Live - Coronavirus: Lancering corona-app week uitgesteld: 'Wachten op advies van Europa'
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op woensdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Na de gelekte beelden: 'Het zou goed zijn als de werkgevers van de BV's met een statement komen'
Naaktfoto's en -filmpjes van drie BV's, onder wie Stan Van Samang, worden al enkele dagen gretig en massaal gedeeld op sociale media. De zanger dient nu een klacht in tegen onbekenden. Wie de beelden publiceert, riskeert een dwangsom van 10.000 euro.
Lees verder

'Het zou goed zijn als de bv's zelf met hun kant van het verhaal van de naaktfoto's naar buiten komen'
Naaktfoto's en -filmpjes van drie bv's worden sinds enkele dagen gretig gedeeld op sociale media. Voorlopig zeggen de drie er zelf niets over, maar het zou goed zijn als ze ooit met hun verhaal naar buiten komen, zegt communicatiewetenschapper Gaëlle Ouvrein (UAntwerpen). 'Dat kan de verspreiding helpen tegengaan.'
Lees verder

FAVV waarschuwt voor ongewenste zaadpakketten: 'Zaai deze niet'
Als u binnenkort plots een ongewenst pakketje met plantenzaad ontvangt, vernietig het dan meteen. Dat vraagt het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen), nadat duidelijk is geworden dat wereldwijd verschillende mensen ongewenste zaadpakketten uit China en andere Aziatische landen hebben ontvangen. In België heeft één persoon een gelijkaardig geval gemeld.
Lees verder

Stan Van Samang dient klacht in omdat naaktfoto's van hem circuleren
Zanger Stan Van Samang dient een klacht in tegen onbekenden, omdat er al enkele dagen naaktbeelden van hem en twee andere bekende Vlamingen circuleren op sociale media. Wie de beelden verder verspreidt, riskeert een dwangsom van 10.000 euro. Dat meldt de VRT.
Lees verder

Stan Van Samang dient klacht in omdat er naaktfoto's van hem circuleren: 'Zwaar geschokt'
Zanger Stan Van Samang dient een klacht in tegen onbekenden, omdat er al enkele dagen naaktbeelden van hem en twee andere bekende Vlamingen circuleren op sociale media. Wie de beelden verder verspreidt, riskeert een dwangsom van 10.000 euro.
Lees verder

Waarom het premierschap niet per se een cadeau is
Wie krijgt de sleutels van de Wetstraat 16? Terwijl de formatie vertraging oploopt door het coronavirus, gaat de strijd achter de schermen door. Maar het hoogste ambt biedt weinig garantie op succes.
Lees verder

Brokkelt de steun van Fox News voor president Trump af?
Niet dat president Trump gesneuvelde Amerikaanse militairen eerder beledigde is nieuws, maar dat het is bevestigd bij steunpilaar Fox News constateert onze correspondent Michael Persson.
Lees verder

Onverdoofd slachten: Weyts is het 'fundamenteel oneens' met advies Europees Hof
Het verbod op onverdoofd slachten is in strijd met het Europees recht, klinkt het in een advies aan het Europees Hof van Justitie. Volgens de advocaat-generaal van het Hof moet er een uitzondering komen voor religieuze rituelen. De kans is groot dat het Hof dat advies volgt en het verbod op onverdoofd slachten neersabelt.
Lees verder

Regering-Wilmès gaat door tot 1 oktober
Premier Wilmès zal op 1 oktober het vertrouwen vragen aan de Kamer, in plaats van op 17 september. Dat zijn de voorzitters van de zeven partijen die onderhandelen over een federale regering vandaag overeengekomen, zo wordt bevestigd in onderhandelaarskringen.
Lees verder

België stuurt B-Fast Team naar Lesbos
Buitenlandse Zaken meldt dat ons land een team van B-Fast stuurt naar Lesbos. Een 13-koppig team van hoofdzakelijk artsen en verpleegkundigen moet onder meer helpen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan in het brandende kamp met migranten.
Lees verder

Is het coronavirus vandaag nog zo hevig als tijdens de eerste golf?
Het contrast met het voorjaar is enorm in het UZ Gent. Tijdens de eerste coronagolf lagen er op het piekmoment maar liefst 76 coronapatiënten tegelijkertijd. Vandaag liggen er 2. Is het virus minder krachtig geworden? Viroloog Marc Van Ranst geeft uitleg.
Lees verder

In New York geldt: geen handgel, geen onderwijs
De New Yorkse burgemeester Bill De Blasio had de brandende ambitie om de scholen deze week weer te openen. Maar het is niet gelukt. Wegens gebrek aan mondmaskers, handgel en ander materiaal is de opening uitgesteld. De kinderen, vooral die uit arme gezinnen, zijn de dupe.
Lees verder

'We zijn het eens met de inwoners van Lesbos: kamp Moria moet niet heropgebouwd worden'
Europa onderhandelt over de overbrenging van niet-begeleide minderjarigen van Lesbos naar andere lidstaten, na de zware brand in kamp Moria. Te laat en te weinig, zegt Alessandro Sicari van Artsen Zonder Grenzen.
Lees verder

Nieuwe brand in haven Beiroet grotendeels geblust
De brand die donderdag in de haven van Beiroet is uitgebroken kan te wijten zijn aan "sabotage", "een technische fout" of "nalatigheid", aldus de Libanese president Michel Aoen. Een ingewijde noemt laswerkzaamheden als mogelijke oorzaak. Slechts enkele weken na de verwoestende ontploffing in de haven van Beiroet kleurde de hemel er donderdagmiddag opnieuw helemaal zwart. De autoriteiten zeggen dat de meeste vlammen bij het vallen van de avond waren geblust.
Lees verder

Gemiddeld 547 nieuwe Covid-19-infecties per dag
Tussen 1 en 7 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 547,4. Dat is een stijging met 22 procent tegenover de week voordien, zo blijkt uit de jongste cijfers van Sciensano.
Lees verder

Is voor het eerst een Belg in Syrië veroordeeld?
Een lange lijst met namen stelt dat de Koerden in Syrië zijn overgegaan tot berechting van gevangen IS'ers. Op die lijst staat ook één Belg, een Vlaming uit Kapellen. Zijn veroordeling hing al langer in de lucht. De Koerden in Syrië ontkennen.
Lees verder

Hoger onderwijs vreest terugval buitenlandse studenten
Buitenlandse studenten aantrekken is voor onze hogescholen en universiteiten in deze coronatijden verre van evident. De inschrijvingen komen laat binnen en het is nog maar de vraag of wie ingeschreven is ook effectief komt, uit schrik voor quarantaines of omdat ze niet aan visa geraken.
Lees verder

Trump bagatelliseert gevaar van corona, Russische inmenging en rechts-extremisme
Nu woensdag twee keer duidelijk werd dat president Donald Trump het Amerikaanse volk voorliegt over de belangrijkste bedreigingen van het land, is de vraag: gaat dat gevolgen hebben?
Lees verder

Hoe sp.a zich mispakte aan de keuze van haar nieuwe naam
Het Gentse kunstencentrum Vooruit beraadt zich over verdere stappen tegen de naamskeuze van de Vlaamse socialisten, die ook als Vooruit door het leven willen gaan. De socialisten dreven hun wil koppig door, maar dreigen nu een deel van hun achterban af te stoten.
Lees verder