Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 16 september 2020

Brazilië roept noodtoestand uit voor bosbranden in Pantanal

Brazilië roept noodtoestand uit voor bosbranden in Pantanal

De Braziliaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de staat Mato Grosso do Sul vanwege de bosbranden in Pantanal, het grootste draslandgebied ter wereld.

Lees verder

Oud-president Brazilië weer aangeklaagd wegens witwassen

Luiz Inacio Lula da Silva, de voormalige president van Brazilië, wordt opnieuw aangeklaagd vanwege het witwassen van geld. De nieuwe aanklacht maakt volgens de aanklagers onderdeel uit van een onderzoek naar het grootste corruptieschandaal van Zuid-Amerika.

Lees verder

Facebook start klimaatinformatiecentrum tegen nepnieuws

Facebook start een klimaatinformatiecentrum om nepnieuws te bestrijden. Het bedrijf doet dat op een moment dat de kritiek vanwege het toestaan van onwaarheden over de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten aanzwelt.

Lees verder

Huisartsen slaan alarm door plotse toevloed patiënten: 'Dit houden we maximaal nog twee weken vol'

De huisartsen slaan alarm, want ze worden overstelpt met patiënten. De massa gewone patiënten, snotterende kinderen en vooral de begeleiding van alle patiënten die getest moeten worden op Covid-19 brengen hen nu al in de problemen. En dan moet de lange winter nog komen. 'Dit houden we geen twee weken meer vol: het systeem staat op kapseizen.'

Lees verder

Opening Kanal al met een jaar opgeschoven

Kanal, het toekomstige museum in de voormalige Citroëngarage in Brussel, zal al zeker een jaar later dan gepland openen, zo meldt 'Bruzz'.

Lees verder

R-waarde per provincie: alle provincies boven 1, Oost-Vlaanderen koploper

In alle Belgische provincies en ook in Brussel ligt de r-waarde opnieuw 1. Dat betekent dat een besmet persoon daar gemiddeld meer dan 1 persoon besmet. Oost-Vlaanderen is met 1,543 de koploper en ligt daarmee ook boven het nationaal gemiddelde van 1,405.

Lees verder

Elk op hun manier: Trump en gouverneur geven verklaring voor historische bosbranden

Donald Trump bracht maandag een bezoek aan de door bosbranden geteisterde staat Californië. Net als Democratisch gouverneur Gavin Newsom erkent de president de extreme omvang van de bosbranden, maar over de oorzaak van de branden zitten beide heren niet helemaal op dezelfde golflengte. In bovenstaande video zetten we hun verklaringen naast elkaar.

Lees verder

Alle renners testen negatief tijdens tweede testronde in de Tour de France

Het Tourcircus mag zich probleemloos terug op gang trekken. Tijdens de tweede testronde kwamen geen coronabesmettingen aan het licht in het peloton. Ook tijdens de eerste testfase kwamen alle renners er zonder besmettingen vanaf.

Lees verder

Platgebrand stadje in Oregon kleurt felrood

Apocalyptische beelden uit de VS: de straten van Talent, een stadje in de staat Oregon, zijn bedekt door een dikke laag felrode materie na het blussen van de bosbranden. Een half miljoen mensen in Oregon moesten evacueren. Sinds begin augustus is aan de Amerikaanse westkust meer dan 1,6 miljoen hectare verschroeid en zijn vijfendertig mensen omgekomen.

Lees verder

Dries Van Noten grijpt naast Amerikaanse modeprijzen

Geen nieuwe CFDA-award voor Dries Van Noten. De Belgische modeontwerper was genomineerd in twee categorieën, maar moest de duimen leggen voor Pierpaolo Piccioli en Kim Jones.

Lees verder

OPROEP: Geen erasmus, niet op kot een andere opleiding?

Studenten staan aan de start van een vreemd academiejaar. De lessen gaan vaker digitaal door, fuiven en cantussen worden geschrapt. Maar we vermoeden dat corona een nog grotere impact heeft op de plannen van studenten.

Lees verder

Minister Duitstalige Gemeenschap trekt zich terug uit politiek: 'Limiet bereikt'

Harald Mollers, de minister van Onderwijs in de Duitstalige Gemeenschap, heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd. Dat meldt de krant Grenz-Echo.

Lees verder

De wraak van de orka's: zwaardwalvissen vallen motorboten aan nabij Gibraltar

In de straat van Gibraltar vallen groepen orka's motorboten aan. Niemand weet wat te denken van dat ongewoon agressieve gedrag.

Lees verder

België gaat 12 minderjarige vluchtelingen opvangen na brand in Moria

Ons land is bereid twaalf niet-begeleide minderjarigen op te vangen uit het vernielde opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Het zal met dat voorstel naar de Europese collega's trekken. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld).

Lees verder

KRC Genk zet Hannes Wolf op straat

KRC Genk zet de samenwerking met Hannes Wolf stop. De zwakke seizoensstart wordt de Duitse coach fataal. Domenico Olivieri neemt voorlopig over.

Lees verder

Recordseizoen voor orkanen: namen raken op

Het orkaanseizoen zit er nog lang niet op, maar er is wel al een record gesneuveld. Nog nooit werden zo vroeg op het jaar zo veel orkanen en tropische stormen geteld. Toch moeten we niet vrezen voor stormachtig weer in Europa.

Lees verder

'We draaien noodgedwongen om de hete brij'

Ondanks de noeste arbeid van de sherpa's staan de regeringsonderhandelingen nog altijd op hetzelfde punt als toen Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) preformateurs werden.

Lees verder

Euthanasieproces krijgt vervolg voor huisarts

De euthanasiezaak over Tine Nys wordt opnieuw geopend voor de burgerlijke rechtbank van eerste aanleg in Oost-Vlaanderen. Huisarts Joris Van Hove moet zich daar opnieuw verantwoorden voor zijn rol als uitvoerend arts.

Lees verder

Griekse politie pakt vijf verdachten van brand in Moria op

In Griekenland hebben de veiligheidsdiensten vijf vermoedelijke brandstichters opgepakt die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de brand in het vluchtelingenkamp Moria, op het eiland Lesbos, van vorige week.

Lees verder

Warmste septemberdag sinds het begin van de metingen

In Ukkel is dinsdag rond 14 uur al een temperatuur gemeten van 33,1 graden. Daarmee is het nu al de warmste septemberdag sinds het begin van de metingen. Dat meldt KMI-weerman David Dehenauw op Twitter. Maandag werd het dagrecord ook al verbroken.

Lees verder

Marianne Vos houdt Lotte Kopecky van ritwinst in Giro Rosa

Marianne Vos (CCC-Liv) heeft dinsdag de vijfde etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen gewonnen. De 33-jarige Nederlandse haalde het in de sprint voor de Belgische Lotte Kopecky (Lotto Soudal).

Lees verder

'Ik wou dat onze ministers ook wakker lagen over de onzekerheid van hun toekomst'

Gelijke kansen, mentaal welzijn of het klimaat. Uit het nieuwe rapport van de Vlaamse Jeugdraad blijkt dat jongeren wakker liggen van deze onderwerpen. 'We moeten de auto minder gebruiken, maar een treinticket wordt elk jaar duurder. Dat is hypocriet', zegt Basma Boutachali (20).

Lees verder

Make-over van vuurtoren leidt tot protest

De rol van een vuurtoren is opvallen. Een kunstenaar in het Noord-Spaanse Ajo vatte dat heel letterlijk op en dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Lees verder

Drie leden van Siciliaanse maffia gearresteerd in Maasmechelen, Luik en La Louvière

De federale gerechtelijke politie van Luik heeft dinsdagochtend gelijktijdig drie huiszoekingen uitgevoerd in Maasmechelen, Luik en La Louvière, waar in elke woning telkens een arrestatie werd verricht.

Lees verder

Wilmès roept bevolking op tot discipline: 'Neem stijgende coronacijfers serieus'

Premier Sophie Wilmès waarschuwt in een videoboodschap voor de stijgende coronacijfers. 'Ze zijn zorgwekkend en moeten serieus genomen worden.' Midden volgende week staat een Nationale Veiligheidsraad gepland, zegt ze.

Lees verder

Philippe Gilbert verteert comeback goed: "Ik wil dit seizoen minstens nog een koers winnen"

Hoe zou Philippe Gilbert het er vanaf brengen tijdens zijn rentree in de Ronde van Luxemburg? Wel goed. De Waal finishte als 36e, net na zijn ploegmakker Tosh Van der Sande. Hij kon zonder kleerscheuren de etappe beëindigen en kijkt verder uit naar wat komt in deze Ronde van Luxemburg.

Lees verder

Vijf Westerlo-spelers besmet met coronavirus

Vijf spelers van KVC Westerlo hebben positief getest op het coronavirus. Dat heeft de 1B-club dinsdag bekendgemaakt.

Lees verder

Navalni vanuit ziekenhuis: 'Ik kan weer zelfstandig ademen'

De Russische opposant Aleksej Navalni laat weten dat hij aan de beterhand is. 'Gisteren had ik geen hulp meer nodig om te ademen', laat hij via instagram weten. De bijgaande foto toont ook aan dat hij van de beademing af is.

Lees verder

John Boyega woedend omdat hij in parfumreclame ingewisseld werd door Chinese acteur

Het Britse parfumbedrijf Jo Malone heeft zich verontschuldigd bij 'Star Wars'-acteur John Boyega nadat die uit haar commercial was verwijderd. De bewerkte versie van de reclamevideo zonder Boyega was bedoeld voor de Chinese markt. Daarin werd de zwarte acteur vervangen door de Chinese acteur Liu Hoaran. Zoek de tien verschillen in bovenstaande video.

Lees verder

Matthieu Bonne zwemt als eerste hele Belgische kustlijn af

Matthieu Bonne (26) uit Bredene heeft als eerste de volledige Belgische kustlijn afgezwommen. De kanaalzwemmer, bekend van het Eén-programma Kamp Waes, was uiteindelijk ongeveer 23 uur onderweg voor zijn tocht van 67 kilometer.

Lees verder

Bradley Wiggins: "Brailsford was in voetbal ontslagen"

Ploegbaas Dave Brailsford van wielerformatie Ineos Grenadiers zou zijn ontslagen als hij trainer van een voetbalclub was geweest. Dat vertelde oud-wielrenner Bradley Wiggins tijdens een analyse over de Tour de France op Eurosport. Ineos domineerde de Tour de afgelopen jaren, maar stelt dit jaar teleur.

Lees verder

'Wolf in kasjmier' vreest lange juridische strijd met Tiffany niet

Bernard Arnault aasde lang op de juwelen van Tiffany, maar trok op het laatste moment alsnog de stekker uit de miljardendeal, geholpen door de Franse overheid. Wederzijdse rechtszaken beloven alvast een lange juridische veldslag, iets waar Arnault wel wat ervaring mee heeft.

Lees verder

Poolse premier heeft 'schaamteloos' wet overtreden, oordeelt rechtbank

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft op 'schaamteloze' wijze de wet overtreden toen hij het Poolse postbedrijf opdracht gaf om met het oog op de presidentsverkiezingen in het land een stemming per brief voor te bereiden. Hij was daar niet voor bevoegd, heeft een rechter in Warschau dinsdag geoordeeld.

Lees verder

Nederlandse koning waarschuwt voor zware economische terugslag: 'Ongekend in vredestijd'

Nederland moet zich schrap zetten voor de gevolgen van een zware economische terugslag veroorzaakt door de coronacrisis. 'Alle recente cijfers zijn ongezien in vredestijd', zei koning Willem-Alexander dinsdag in zijn traditionele troonrede op 'Prinsjesdag', de opening van het parlementaire jaar bij onze noorderburen. Die verliep omwille van het coronavirus wel heel anders dan normaal.

Lees verder

Duits talent Lennard Kämna wint in Villard-de-Lans, domper voor Julian Alaphilippe

Lennard Kämna won de zestiende rit in de Tour, een bergrit met aankomst in Villard-de-Lans. De 24-jarige Duitser van Bora-hansgrohe arriveerde solo na een vlucht met 23 renners.

Lees verder

Zestien besmettingen op één afdeling Gents rusthuis

In woon-zorgcentrum Domino zijn op één afdeling dertien bewoners en drie personeelsleden besmet met het coronavirus. De hele afdeling is in lockdown. 'Drie maanden lang hielden we corona hier buiten. Nu is er plots een spectaculaire uitbraak.'

Lees verder

Oprichter modegroep FNG blijft zeker nog een maand in de cel

De raadkamer in Mechelen heeft dinsdag beslist dat voormalig FNG-topman Dieter Penninckx minstens een maand langer in de cel moet blijven. Penninckx was vrijdag opgepakt omdat hij en zijn vrouw zich niet hielden aan opgelegde voorwaarden van hun voorlopige invrijheidsstelling. Zijn echtgenote Anja Maes kreeg een enkelband.

Lees verder

West Bromwich haalt Ivanovic terug naar Premier League

West Bromwich Albion heeft Branislav Ivanovic aangetrokken. De 36-jarige Servische verdediger zette zijn handtekening onder een contract van één jaar. Dat hebben The Baggies dinsdag aangekondigd.

Lees verder

Vrijwel intacte holenbeer uit Pleistoceen gevonden

In het Russische poolgebied zijn overblijfselen van een prehistorische holenbeer gevonden. Het is voor het eerst dat er resten zijn gevonden van een volwassen exemplaar met het karkas en weefsel nog intact.

Lees verder

Film geïnspireerd op zaak-Wesphael opent competitie Film Fest Gent 2020

De Belgische film 'L'ennemi' zal de Officiële Competitie op de 47ste editie van Film Fest Gent openen. De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de van moord verdachte Waalse politicus Bernard Wesphael.

Lees verder

Paleis verspreidt eerste beelden van prinses-soldaat Elisabeth

Prinses Elisabeth (18), die eind augustus begon aan haar legeropleiding, is meteen op een maand durend kamp vertrokken naar Elsenborn in de Oostkantons. Halverwege deze 'stage' heeft het Koninklijk Paleis de eerste beelden van prinses-soldaat Elisabeth vrijgegeven.

Lees verder

Aubameyang blijft bij Arsenal en verlengt contract

Pierre-Emerick Aubameyang blijft bij Arsenal en heeft zijn contract met drie jaar verlengd. De spits uit Gabon gaf in de zomer meermaals te kennen dat hij twijfelde over zijn toekomst in Londen, omdat Arsenal al jaren niet meer meedoet om de grote prijzen. De 31-jarige Aubameyang lag nog tot de zomer van 2021 vast.

Lees verder

AA Gent niet akkoord met vier speeldagen schorsing voor Ngadeu

AA Gent aanvaardt het voorstel tot minnelijke regeling van het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) naar aanleiding van de rode kaart voor Michael Ngadeu niet. In een poging te ontlopen aan een schorsing van vier speeldagen effectief verschijnen de Buffalo's woensdagochtend (om 9u30) met de verdediger voor het Disciplinair Comité.

Lees verder

Duitse voetbalstadions mogen 20 procent van capaciteit benutten

De Duitse deelstaten hebben dinsdag overeenstemming bereikt over de manier waarop voetbalsupporters weer geleidelijk naar het stadion kunnen. De bedoeling is dat clubs 20 procent van alle beschikbare tickets mogen verkopen. De noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein is zelfs voor een limiet van 25 procent.

Lees verder

Reizigers uit oranje zones mogen zelf kiezen of ze groen of rood worden

Een nieuw invulformulier moet de onduidelijkheid rond het testen van oranje reizigers wegnemen. Terugkeerders zullen zelf moeten aangeven welke activiteiten ze in een oranje zone hebben uitgevoerd, waarop ze geclassificeerd worden als oranje-groen, of oranje-rood.

Lees verder

Honderd bekende Belgen vragen onderhandelaars om burgerdienst te promoten

Honderd bekende Belgen vragen de onderhandelaars van de nieuwe federale regering om op grote schaal een burgerdienst in te voeren. De bestaande vrijwillige 'samenlevingsdienst' heeft volgens hen meer budget en een wettelijk kader nodig.

Lees verder

Brand nabij vluchtelingenkamp op Griekse eiland Samos

Op het Griekse eiland Samos is dinsdagavond nabij het plaatselijke vluchtelingenkamp brand uitgebroken. Op het kamp zelf brandt het niet.

Lees verder

Trump claimt vrede door Arabieren te verdelen

Bij een ceremonie in het Witte Huis hebben de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein 'vrede gesloten' met Israël, al waren ze er niet mee in oorlog. Grote verliezer zijn alweer de Palestijnen.

Lees verder

Egan Bernal niet geselecteerd voor WK wielrennen

Egan Bernal behoort niet tot de Colombiaanse selectie voor het WK wielrennen, dat van 24 tot 27 september plaatsvindt in het Italiaanse Imola. De winnaar van de Tour de France 2019 zakte zondag door het ijs in de huidige editie van La Grande Boucle.

Lees verder

'Snackmasters': de artisanale fase

Wat krijg je als je Lego masters in de blender gooit met Masterchef? Iets met 'master' in de titel, wellicht, en jawel: Snackmasters is geboren. Daarin nemen telkens twee andere chefs het tegen elkaar op: wie bouwt het best een bekende snack na?

Lees verder

Arts die euthanasie Tine Nys uitvoerde opnieuw voor rechter

Er komt een nieuw proces in de zaak-Tine Nys. De arts die de euthanasie in 2010 uitvoerde, moet zich voor een burgerlijke rechtbank verantwoorden. 'Het zal gaan over de kern van de zaak', zegt de advocaat van de familie.

Lees verder

Gent neemt eerste horde op weg naar Champions League

AA Gent heeft zich gekwalificeerd voor de laatste voorronde voor de Champions League. In de derde voorronde wonnen de Buffalo's met 2-1 van het Oostenrijkse Rapid Wien.

Lees verder

Amerikaanse stad betaalt recordbedrag aan nabestaanden doodgeschoten Breonna Taylor

De familie van de 26-jarige zwarte Breonna Taylor, die in maart door de politie werd doodgeschoten in haar huis in Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky, kan rekenen op een forse schadevergoeding van Louisville. De stad schikt de civiele zaak schikt voor een recordbedrag van 12 miljoen dollar (ruim 10 miljoen euro). Daarnaast zijn ook hervormingen van het politiekorps beloofd.

Lees verder

Wanneer verlost een vaccin ons van corona?

Het aantal besmettingen neemt weer toe, we geraken het coronavirus maar niet de baas. Tenzij. Tenzij we een vaccin hebben natuurlijk. Er wordt ons veel beloofd maar waar slaan al die beloftes op?

Lees verder

ByteDance maakt van TikTok Amerikaans bedrijf

Het Chinese bedrijf ByteDance wil zijn socialemedia-app TikTok onderbrengen in een losstaand bedrijf dat in de Verenigde Staten wordt gevestigd. Het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle krijgt een minderheidsbelang in die nieuwe onderneming, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden.

Lees verder

Mededingingsautoriteit VS bereidt zaak tegen Facebook voor

De Amerikaanse mededingingsautoriteit bereidt een zaak voor tegen techgigant en socialemediabedrijf Facebook, aldus een ingewijde. De Federal Trade Commission (FTC) zou Facebook al een jaar in de smiezen hebben.

Lees verder

Besmettingen klimmen naar 779 per dag

Zowel het aantal besmettingen, als het aantal ziekenhuisopnames én sterfgevallen ten gevolge van covid-19 stijgt opnieuw in ons land. Dat laatste getal stijgt evenwel het minst snel.

Lees verder

Belgische IS-vrouw duikt op in Turkije

De Vilvoordse Noura Firoud (24) is in Turkije opgedoken met drie kinderen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Ze trok als 17-jarige naar Syrië, trouwde er met een Belgische jihadist en sloot zich aan bij IS. Het is nu wachten op haar overbrenging.

Lees verder

Bijna helft van de jongeren piekert over geld

Vier op de tien van de Belgische jongvolwassenen ligt soms wakker van zijn financiële situatie. Het gebrek aan financiële kennis gaat samen met een lage mate aan financiële betrokkenheid, blijkt uit onderzoek van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector.

Lees verder

UGent en UAntwerpen starten op in code oranje

De onderwijsactiviteiten aan de Gentse en Antwerpse universiteit starten dit academiejaar niet op in code geel, maar wel in code oranje. Ook aan de UHasselt was dat de facto al het geval. De wijziging houdt onder meer in dat de capaciteit in de aula's daalt van een op de twee naar een op de vijf.

Lees verder

Holocaust-overlevende Henri Kichka krijgt straat in Vorst

De Brusselse gemeente Vorst gaat een straat vernoemen naar Henri Kichka, zo heeft de gemeenteraad dinsdagavond beslist. Kichka was een overlevende van de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog, hij overleed in april dit jaar op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van het coronavirus.

Lees verder

Egan Bernal heeft zich teruggetrokken uit de Tour de France

Titelverdediger Egan Bernal stapt uit de Tour. Zijn team Ineos laat weten dat de Colombiaan vandaag niet meer aan de start komt van de 17e etappe. 'Dit is duidelijk niet hoe ik wilde dat mijn Tour de France zou eindigen, maar ik ben het ermee eens dat dit in de gegeven omstandigheden de juiste beslissing voor mij is', zegt Bernal.

Lees verder