Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 28 augustus 2020

Acid: ‘Ik ben de enige YouTuber die authentiek is gebleven’

Acid: 'Ik ben de enige YouTuber die authentiek is gebleven'
'Ja, ik geniet van de aandacht', geeft Nathan Vandergunst (21), beter bekend als YouTuber Acid, ruiterlijk toe. Maar de manier waarop hij als de schurk in de eerste Vlaamse YouTube-oorlog is weggezet? Dat vindt hij, om het in zijn eigen taal te zeggen, kanker. Of beter: 'kut.'
Lees verder

'Zowat alles aan deze zaak is bizar': als een amicale zestiger plots aan het moorden slaat
Een man met veel vrienden die van schilderen houdt, zo wordt Marc E. omschreven. Toch zou hij enkele brandstichtingen hebben gepleegd, reed hij twee mensen aan en sloeg hij een medegevangene dood. Allemaal in een dikke week tijd. 'Een zeer bizarre zaak', zeggen experts.
Lees verder

Live - Verkiezingen VS: Trump vraagt drugtest voor debat met Biden
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
Lees verder

Ierse EU-commissaris neemt ontslag na rel over diner met 80 mensen tijdens coronacrisis
De in eigen land in opspraak geraakte Ierse handelscommissaris van de Europese Unie, Phil Hogan, stapt op. Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft dat aan Ierse media bevestigd. De Ierse krant The Irish Independent meldde gisteravond al dat de Ier, die eerder vijf jaar landbouwcommissaris was, ontslag neemt.
Lees verder

Het regent boycots in Amerikaanse sportwereld na politiegeweld, dreigt einde van het NBA-seizoen?
Na de boycot in de NBA zijn ook in andere Amerikaanse sportcompetities wedstrijden afgelast uit protest tegen het politiegeweld tegen de zwarte man Jacob Blake in de Amerikaanse staat Wisconsin. Onder andere tennisster Naomi Osaka, die de halve finale van het WTA-toernooi van Cincinnati tegen onze Elise Mertens moest spelen, geeft verstek. Het toernooi ligt vandaag ook stil.
Lees verder

Het zijn de huisvrouwen die beslissen wie in het Witte Huis komt
In de Amerikaanse steden betogen Black Lives Matter-activisten tegen racisme en politiegeweld. Maar in de voorsteden zien ze vooral geweld en gevaar. Vanavond aanvaardt Trump de nominatie als presidents- kandidaat. Hij mikt op de huisvrouwen van de suburbs om die te verzilveren.
Lees verder

Deze vrouwen hebben het lot van Donald Trump in handen
In de Amerikaanse steden betogen Black Lives Matter-activisten tegen racisme en politiegeweld. Maar in de voorsteden zien ze vooral geweld en gevaar. Vanavond aanvaardt Trump de nominatie als presidents- kandidaat. Hij mikt op de huisvrouwen van de suburbs om die te verzilveren.
Lees verder

Inhoud mails gelekt: kabinet-Jambon noemde dood Chovanec 'vreemd verhaal'
Gelekte mails die de VRT-redactie kon inkijken, tonen aan dat het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de zaak Chovanec al in februari 2018 omschreef als een 'vreemd verhaal' en dat de Slovaakse ambassadeur kort daarop een onderhoud wilde met minister Jambon.
Lees verder

Inhoud mails gelekt: kabinet-Jambon noemde dood van Jozef Chovanec al in februari 2018 'vreemd verhaal'
Gelekte mails die de VRT-redactie kon inkijken, tonen aan dat het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de zaak Chovanec al in februari 2018 omschreef als een 'vreemd verhaal' en dat de Slovaakse ambassadeur hierover een onderhoud wilde met minister Jambon.
Lees verder

Mike Pence liet zien dat de Republikeinse Conventie inhoudelijk niet serieus kan worden genomen
Op de Republikeinse Conventie zei vicepresident Mike Pence woensdag in zijn toespraak over law and order iets dat de week misschien wel typeerde. Het was subtiel en grof tegelijk.
Lees verder

'Mijn papa ziet het zo niet meer zitten, het woord 'zelfmoord' is al gevallen'
Sinds de vader van Klara-presentatrice Heidi Lenaerts na een hersenbloeding in een woon-zorgcentrum terechtkwam, mag de man nauwelijks bezoek ontvangen. Ze schreef een open brief waarin ze de eenzaamheid aankaart.
Lees verder

Jonge Belgische advocaat komt tegenover Messi te staan
De vechtscheiding tussen Lionel Messi en Barcelona staat nog weken in de spotlights. Achter de coulissen rekent voorzitter Josep Bartomeu op de expertise van een jurist uit Kortrijk: Wouter Lambrecht.
Lees verder

Heidi Lenaerts over eenzaamheid in woon-zorgcentra: 'Mijn papa ziet het zo niet meer zitten'
Sinds de vader van Klara-presentatrice Heidi Lenaerts na een hersenbloeding in een woon-zorgcentrum terechtkwam, mag de man nauwelijks bezoek ontvangen. Ze schreef een open brief waarin ze de eenzaamheid aankaart.
Lees verder

Conservatief Japan zegt geen sorry meer: Pearl Harbor was 'zelfverdediging'
Na decennia van publieke spijtbetuigingen over wrede oorlogsmisdaden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, lijkt premier Abe de geschiedenis te willen herschrijven. De Japanners handelden in Pearl Harbor en Indonesië uit 'zelfverdediging', niet uit agressie.
Lees verder

Belgisch antisnurkbedrijf trekt volgende maand naar de beurs
Het Waalse medtechbedrijf Nyxoah trekt in september naar de Brusselse beurs. Dat bevestigt het bedrijf vandaag, na berichten in verschillende kranten. Het bedrijf ontwikkelde een minichip tegen slaapapneu.
Lees verder

'Op mijn leeftijd ben je gewoon redelijk overbodig'
In de herfst van haar leven schreef oud-presentatrice Hanneke Groenteman (81) haar eerste kinderboek. We treffen haar op de plek waar ze het programma maakte dat ze later zal aanduiden als het hoogtepunt van haar televisieloopbaan: De plantage, dat liep van 1994 tot 2001 op VPRO. 'Het zal nooit meer zo leuk worden als het was. Maar de pillen die mijn psychologe me liet voorschrijven, zorgen wel voor een totale goedgemutstheid.'
Lees verder

Van Ranst gedagvaard voor 'roekeloze uitspraken': 'Als ze het virus aanklagen maken ze meer kans'
Zes Vlaamse ondernemers hebben advocaat Walter Damen in de arm genomen om Marc Van Ranst te dagvaarden. Ze verwijten de viroloog dat hij 'ongenuanceerde en roekeloze uitspraken' deed die tot verwarring bij de bevolking en economische schade zouden hebben geleid. Van Ranst zelf is vooralsnog niet onder de indruk.
Lees verder

Deuren en ramen wijd open: Weyts stuurt richtlijnen rond ventilatie op school bij
De richtlijnen die scholen krijgen over ventilatie en verluchting worden geactualiseerd. Zo is de aankoop van een CO2-meter aanbevolen en moet minstens de klasdeur op elk moment op een kier blijven staan. Dat laat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten in een persbericht, nu blijkt dat 3 keer verluchten per dag onvoldoende is.
Lees verder

Spanning op de Middellandse Zee: 'Er wordt serieus gevreesd dat de boel kan ontploffen'
Turkije en Griekenland staan al maanden met gebalde vuisten tegenover elkaar vanwege een conflict over olie- en gasboringen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. 'Er wordt serieus gevreesd dat de boel kan ontploffen', zegt correspondent Rob Vreeken vanuit Istanbul.
Lees verder

Als de populist bocht na bocht neemt: Salvini duikelt in de peilingen
Waarom duikelt de eens zo populaire populistische Lega-leider in de peilingen? Hij neemt zoveel standpunten in dat iedereen het weleens met hem oneens is.
Lees verder

Jambon (N-VA) krijgt steun uit eigen partij en CD&V, vraag om aftreden uit onverwachte hoek
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ligt zwaar onder vuur naar aanleiding van het verdachte overlijden van de Slowaak Jozef Chovanec. Vanuit zijn eigen partij N-VA komt collega-minister Ben Weyts met steun, net als CD&V. Op de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak wordt echter gevraagd om zijn aftreden.
Lees verder

Jambon (N-VA) krijgt steun uit eigen partij, vraag om aftreden uit onverwachte hoek
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ligt zwaar onder vuur naar aanleiding van het verdachte overlijden van de Slowaak Jozef Chovanec. Vanuit zijn eigen partij N-VA komt collega-minister Ben Weyts met steun. Op de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak wordt echter gevraagd om zijn aftreden.
Lees verder

Artsen en verpleegkundigen pleiten voor omgekeerde lockdown: 'Nu is het genoeg'
Steeds meer medische professionals stellen de huidige coronamaatregelen in vraag. Al ruim honderd artsen en verpleegkundigen vragen in een open brief om een omgekeerde lockdown. Onder hen gezondheidseconoom Lieven Annemans, die vindt dat de slinger is doorgeslagen. 'Er is een overreactie geweest, uit vrees voor een nieuwe golf. Dat is menselijk. Maar men mag niet langer talmen.'
Lees verder

Egbert Lachaert (Open Vld) laat N-VA weten dat hij voor Vivaldi-coalitie kiest
Kort voor zijn bezoek aan de koning heeft opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) aan N-VA laten weten dat hij nu toch voor een federale regering zonder hen gaat, zo werd bevestigd aan De Morgen. Daarmee is hij officieel de weg naar een Vivaldi-coalitie (liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten) ingeslagen.
Lees verder

De verborgen dagboeken van Delphine Boël: 'Ik heb nooit een oorlog gewild, ik wilde erkenning'
Het Brusselse hof van beroep bevestigt pas in september formeel het vaderschap van koning Albert, maar Delphine Boël (52) heeft de festiviteiten al ingezet: wie de toorn en hoon van burgemeester Leopold Lippens durft te trotseren, kan nieuw werk van de kunstenares bezichtigen in galerie Guy Pieters aan het Albertplein in Knokke. De expo heet Attitude, en dat is niet toevallig. 'Je houding is het enige waar je zelf controle over hebt.'
Lees verder

Gerecht valt binnen bij Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne
Het gerecht is vandaag binnengevallen bij Patrick De Koster, de makelaar van Kevin De Bruyne. Het zou gaan om invallen in zijn kantoren in Knokke, Brussel en Senegal. De invallen zouden niets te maken hebben met Operatie Propere Handen.
Lees verder

Nachtelijk samenscholingsverbod in Molenbeek nadat brandweer werd aangevallen tijdens het blussen
Burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS) vaardigt tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens een samenscholingsverbod uit in de Sippelbergwijk, nadat daar afgelopen nacht brandweermensen tijdens een interventie werden bekogeld met glazen flessen.
Lees verder

Live - Coronavirus: vanaf september geen mondmaskerplicht meer op zeedijk
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Poetin houdt ordetroepen paraat om in te grijpen in Wit-Rusland
Rusland houdt een reserve van veiligheidsdiensten achter de hand die kan ingrijpen in buurland Wit-Rusland indien de situatie uit de hand loopt. Dat heeft president Vladimir Poetin donderdag gezegd in een gesprek met de openbare televisiezender.
Lees verder

Poetin houdt veiligheidsdiensten paraat om in te grijpen in Wit-Rusland
Rusland houdt een reserve van veiligheidsdiensten achter de hand die kan ingrijpen in buurland Wit-Rusland indien de situatie uit de hand loopt. Dat heeft president Vladimir Poetin donderdag gezegd in een gesprek met de openbare televisiezender.
Lees verder

Jeff Bezos sloopt muur van 200 miljard dollar vermogen
De topman van het Amerikaanse technologiebedrijf Amazon, Jeff Bezos, heeft een persoonlijk vermogen van meer dan 200 miljard dollar opgebouwd. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index. Bezos is daarmee de eerste persoon in de wereld die erin geslaagd is een persoonlijk vermogen van meer dan 200 miljard dollar te verzamelen.
Lees verder

België wordt honderd vierkante meter kleiner: grenslijnen op straat blijken verkeerd aangelegd
Op de grens van Essen en het Nederlandse dorpje Nispen (Roosendaal) zijn straatarbeiders volop bezig om de zichtbare grens 1,8 meter richting België te verleggen. Uit een grensschouwing bleek immers dat de grenslijnen op straat foutief aangelegd waren. 'We hebben ons eigenlijk te groot gewaand', lacht Essens burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V).
Lees verder

Niet elke fietshelm biedt bescherming, blijkt uit onderzoek
Duizenden fietsende Vlaamse schoolkinderen raken elk jaar betrokken bij een verkeersongeval. Maar vlak voor de schoolstart blijkt uit onderzoek van Test Aankoop en de Universiteit van Straatsburg dat veel fietshelmen voor kinderen een vals gevoel van bescherming bieden.
Lees verder

Hoe donkerder de wereld, hoe meer muziek de popsterren lossen
Het is een zekerheid in onzekere tijden: 's werelds grootste popsterren als Dua Lipa, Lady Gaga en Katy Perry blijven muziek lossen, hoewel ze als stadionvullers pas als laatste weer een podium zullen betreden. En dat is eigenlijk niet meer dan normaal.
Lees verder

'Jan Jambon als zondebok gebruiken is te gemakkelijk'
Bart Maddens is politicoloog aan de KU Leuven.
Lees verder

KU Leuven stelt zich belanghebbende partij in zaak Sanda Dia
De KU Leuven gaat zich belanghebbende partij stellen in de zaak van Sanda Dia om inzage te krijgen in het dossier. Dat herhaalt rector Luc Sels in het VTM-programma 'Telefacts NU'. De 20-jarige student overleed in 2018 tijdens een zwaar uit de hand gelopen doop van club Reuzegom.
Lees verder

Gerecht valt binnen bij Patrick De Koster, makelaar van Kevin De Bruyne 'zou opgepakt zijn en verhoord worden'
Het gerecht is vandaag binnengevallen bij Patrick De Koster, de makelaar van Kevin De Bruyne. Het zou gaan om invallen in zijn kantoren in Knokke, Brussel en Senegal. De invallen zouden niets te maken hebben met Operatie Propere Handen. Volgens VTM Nieuws is De Koster opgepakt en wordt hij verhoord.
Lees verder

Zijn kabinet wist van de dood van Jozef Chovanec, waarom Jambon zelf dan niet?
Er was een onderhoud met de Slowaakse ambassadeur. Er was een politieverslag. Meerdere kabinetsmedewerkers waren op de hoogte. Hoe is het mogelijk dat Jan Jambon (N-VA) zich 'niks herinnert' van de dood van Jozef Chovanec?
Lees verder

De zwarte vuist van de NBA: 'Spelers zijn bereid hun plaats in de sportgeschiedenis op te geven'
In de Verenigde Staten buitelen topsporters over elkaar heen om boycots uit te roepen nadat alweer een zwarte Amerikaan het slachtoffer geworden is van politiegeweld. Niet toevallig startte de protestgolf in het basketbal, de Afro-Amerikaanse sport bij uitstek.
Lees verder

Gezondheidseconoom Lieven Annemans: 'Ik zie soms experts die paniek zaaien'
Niet minder dan vier open brieven en opiniestukken schreef gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent), voorzitter van het Vlaamse maatschappelijke relancecomité, op enkele dagen tijd. Wat is er precies aan de hand?
Lees verder

Live - Verkiezingen VS: Pelosi: 'Ik vind dat er geen debatten tussen Trump en Biden moeten komen'
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
Lees verder

De Wever en Bouchez in discussie over mogelijke Vivaldi-regering: 'Het verdriet van Vlaanderen'
Bart De Wever reageert via Twitter teleurgesteld op de keuze van Egbert Lachaert (Open Vld) voor een Vivaldi-coalitie. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was er echter als de kippen bij om hem te counteren.
Lees verder

Tiener die twee mensen doodschoot in Wisconsin bezocht rally van Trump
Het gerecht zegt dat er een mes in de auto lag waar Jacob Blake (29) naar binnen leunde toen een agent hem zondag in de rug schoot in de stad Kenosha, in Wisconsin. De 17-jarige Kyle Rittenhouse, die wordt verdacht van het doodschieten van twee mensen in de daaropvolgende demonstraties en rellen, ging in januari naar een rally van president Trump.
Lees verder

'Vanaf oktober is de corona-app over heel Europa te gebruiken': cryptograaf Bart Preneel
Als Vlaamse bouwmeester van de corona-app overziet Bart Preneel mee de ontwikkeling. Volgende week begint een test met een kleine groep mensen, voordat hij definitief wordt uitgerold. Vanaf oktober is de app over heel Europa te gebruiken.
Lees verder

Egbert Lachaert ploetert richting Vivaldi, maar akkoord nog niet nakend
Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open Vld) trekt vandaag naar de koning met de boodschap dat hij een Vivaldi-coalitie wil vormen, zonder N-VA. Maar een akkoord ligt nog lang niet binnen handbereik.
Lees verder

Geboren in Frankrijk, opgegroeid in Brussel en toch moet David een asielprocedure doorlopen
Hij groeide op in Brussel, maar kan nu elk moment het land worden uitgezet. Het levensverhaal van de homoseksuele David (22), dat prominent aan bod kwam in de Britse krant The Guardian, dreigt door absurde migratiewetten een radicaal andere wending te krijgen.
Lees verder

Weyts stuurt richtlijnen over ventilatie en verluchting op school bij: 'We evolueren mee met de inzichten'
Zet ramen en deuren zoveel mogelijk open. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) stuurt de richtlijnen voor ventilatie en verluchting in klaslokalen vlak voor de schoolstart dan toch bij. Ook de aankoop van een CO2-meter wordt sterk aanbevolen.
Lees verder

Rapport rond oversterfte bewijst: we zijn niét het slechtste coronaland ter wereld
België schrok wakker toen 'The New York Times' ons in juni wereldwijd op nummer één zette in coronadoden. Klopte dat wel, wilde premier Sophie Wilmès weten. Ze bestelde een evaluatierapport bij Raphaël Lagasse (ULB) en Patrick Deboosere (VUB), autoriteiten inzake oversterfte. Dit zijn hun conclusies.
Lees verder

Trump in acceptatiespeech: 'Biden is vernietiger van Amerikaanse grootheid'
De Amerikaanse president Donald Trump bestempelde donderdagavond (lokale tijd) zijn Democratische rivaal Joe Biden als een 'vernietiger van Amerikaanse grootsheid' in een felle aanval, toen hij in een speech in de tuin van het Witte Huis de nominatie van de Republikeinse Partij voor herverkiezing accepteerde.
Lees verder

Live - Verkiezingen VS: Trump aanvaardt nominatie als Republikeinse kandidaat
De Verenigde Staten verkiezen op 3 november een nieuwe president. Huidig president Donald Trump neemt het namens de Republikeinse partij op tegen Joe Biden, die de Democratische nominatie in de wacht sleepte. In dit verkiezingsblog houden we u op de hoogte van het belangrijkste Amerikaanse verkiezingsnieuws.
Lees verder

Live - Aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, oversterfte van 86 procent in rusthuizen
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in België in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina. Op maandag, woensdag en vrijdag kunt u hier telkens de persconferentie van het crisiscentrum volgen.
Lees verder

Cijfers blijven dalen: gemiddeld 477 nieuwe besmettingen met coronavirus per dag
Het gemiddelde aantal gerapporteerde nieuwe besmettingen met het coronavirus per dag neemt verder af in België. In de periode van 18 tot 24 augustus bedroeg het daggemiddelde wel nog 477,1 nieuwe infecties, zo blijkt uit de dagelijkse cijfers van gezondheidsagentschap Sciensano.
Lees verder