Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 2 juli 2020

Oost-Vlaamse gouverneur schrapt mondmaskerplicht in supermarkten in Deinze

Oost-Vlaamse gouverneur schrapt mondmaskerplicht in supermarkten in Deinze

Didier Detollenaere, waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen, heeft het burgemeestersbesluit geschrapt dat inwoners in Deinze zou verplichten om mondmaskers te dragen in supermarkten en superettes.

Lees verder

Denver Nuggets stoppen trainingen na positieve coronatests

NBA-team Denver Nuggets heeft de deuren van het eigen trainingscomplex gesloten. De club nam die maatregel omdat twee personen van de selectie besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus.

Lees verder

De stijlgeheimen van Eefje de Visser: 'Bijna alles wat ik draag op het podium is tweedehands'

Het zal voor een pak minder publiek zijn dan eerst gepland, maar Eefje de Visser kan dankzij de versoepelingen zondag alsnog optreden op Rock Werchter, weliswaar in de zomerbar. Voor alle anderen lanceert ze vrijdag de concertfilm 'Bitterzoet'. Dit zijn alvast haar stijlgeheimen.

Lees verder

Vakbonden boos over uitlekken sluitinglijst Brantano

Bij Brantano is er grote onrust bij het personeel over de winkels die dicht moeten. De bonden zijn boos.

Lees verder

Chad Campbell loopt als zesde golfer op PGA Tour besmetting op

De Amerikaan Chad Campbell heeft positief getest op het nieuwe coronavirus. De golfer is de zesde speler op de PGA Tour die een besmetting heeft opgelopen.

Lees verder

Nieuw seizoen start op 11 of 18 september

Het nieuwe Bundesligaseizoen begint op 11 of 18 september. "We voeren nog gesprekken met de voetbalbond", zegt Christian Seifert, topman van de Duitse voetballiga, woensdag in Die Welt. "Er zijn nog geen knopen doorgehakt, maar het wordt zeker een van die twee datums."

Lees verder

Federaal procureur Van Leeuw: 'Nog steeds onderzoek naar moord op Lumumba'

Er loopt in ons land nog steeds een onderzoek naar de betrokkenen bij de moord op de voormalige Congolese premier Patrice Lumumba in 1961. Dat heeft federaal procureur Frederik Van Leeuw woensdag verklaard op de Franstalige nieuwszender LN24.

Lees verder

Gemiddeld 84 nieuwe besmettingen per dag

De voorbije week zijn gemiddeld 84 nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus per dag gemeld, een daling met 11 procent ten opzichte van de week voordien. Dat meldt Sciensano.

Lees verder

H&M rolt tweedehandsshop Sellpy internationaal uit

Sellpy, het Zweedse online verkoopplatform voor tweedehandskleding waarvan de H&M Group meerderheidsaandeelhouder is, wordt ook internationaal uitgerold. Duitsland is als eerste aan de beurt.

Lees verder

Team Sunweb maakt selectie voor grote rondes bekend, Benoot speerpunt in de Tour

Team Sunweb heeft zijn plan voor de komende wielerseizoen uit de doeken gedaan. De Duitse wielerploeg zal zijn team in verschillende bubbels onderverdelen die vanaf nu samen zullen trainen en eenzelfde raceprogramma zullen afwerken. Tiesj Benoot is de kopman in de Tour de France.

Lees verder

Lerares doodt twee van haar kinderen, derde nog in levensgevaar

In het Henegouwse Hantes-Wihéries, deelgemeente van Erquelinnes, is het schooljaar dramatisch geëindigd. Een leerkracht die al een tijdje thuis zat, doodde er twee van haar jonge kinderen. Een derde vocht dinsdagavond nog voor zijn leven. Nadien slikte ze zelf een overdosis medicijnen. Het dorp reageert geschokt. 'Ze leefde voor haar kinderen', klinkt het.

Lees verder

New Yorkse modeweek wordt ingekort, geen publiek

Na Milaan en Parijs werd ook in New York York groen licht gegeven voor de modeweek in september. Al wordt die wel fors ingekort, en zullen de defilés plaatsvinden zonder publiek.

Lees verder

Dit verandert er op 1 juli

Op 1 juli zijn er heel wat dingen die veranderen. De sociale energietarieven dalen, de magneetkaart is niet langer bruikbaar in tram of bus en de gedetineerden in ons land mogen hun eigen kledij beginnen dragen. Een overzicht.

Lees verder

Mondmaskers verplichten: in Deinze mag het niet, in Etterbeek wel

Jan Vermeulen (CD&V), de burgemeester van Deinze, wil mondmaskers verplichten in de lokale supermarkten, maar wordt teruggefloten door zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Waarom geldt de verplichting dan wel in enkele Brusselse gemeenten?

Lees verder

Chaos in Antwerpen door gelijktijdige wegenwerken: 'Worden gegijzeld in onze eigen wijk'

Meerdere werkzaamheden in Antwerpen zorgen al enkele dagen op rij voor een waar verkeersinfarct in onder andere de wijk Zurenborg, Berchem en Borgerhout.

Lees verder

16-jarige loopt snijwonden op na discussie over mondmasker op tram

Een discussie over het dragen van een mondmasker op een tram ontaardde dinsdagavond in Antwerpen. Een dronken man haalde een zakmes boven en verwondde een 16-jarige jongen.

Lees verder

Drie IS-weduwen en hun kinderen onderweg naar België

Tatiana Wielandt, Bouchra Abouallal, Nadia Baghouri en hun kinderen zijn onderweg naar België. Dat bevestigt het federale parket.

Lees verder

Gent Jazz en Jazz Middelheim in bubbelmodus

Er komt deze zomer wel degelijk een editie van Gent Jazz én van Jazz Middelheim, maar dan wel in anderhalve­meterversie. En met alleen maar Belgische groepen.

Lees verder

Dr. Dre gaat na 24 jaar scheiden

'I still got love for the streets', ­rapte Dr. Dre in 1999 in zijn hit 'Still D.R.E'. Maar de liefde van zijn vrouw, die is intussen over. Nicole Young heeft namelijk na 24 jaar huwelijk de scheiding aangevraagd, zo meldt TMZ. Als reden voor de scheiding gaf ze 'onoverkoombare verschillen' op.

Lees verder

Idyllische baai van Acapulco vervuild met afvalwater

Op de beelden van een ooggetuige is te zien hoe een zwarte massa onder hoge druk in de Stille Oceaan vloeit via de baai van Acapulco in Mexico. De zaak wordt onderzocht, maar mogelijk gaat het om rioolwater. 'Het water stonk verschrikkelijk, ik werd er misselijk van', aldus de getuige die liever anoniem blijft.

Lees verder

Viroloog Fauci trekt aan alarmbel: 'Als we niets doen, mogelijk 100.000 besmettingen per dag in VS'

In de Amerikaanse Senaat heeft topviroloog Anthony Fauci dinsdag meer toelichting gegeven bij de coronacrisis. Tijdens de zitting trok Fauci zeer duidelijk aan de alarmbel: 'Als we niets doen, dan gaan we mogelijk naar 100.000 nieuwe besmettingen per dag.' Maandag zijn op een dag tijd meer dan 41.000 besmettingen vastgesteld.

Lees verder

Bayern München haalt "één van de grootste talenten in Europa" weg bij PSG

Bayern München heeft woensdag de 18-jarige Fransman Tanguy Nianzou Kouassi aangetrokken. De jeugdinternational komt transfervrij over van PSG en ondertekende bij de Duitse kampioen een contract tot 30 juni 2024.

Lees verder

Steun aan gascentrales mag energiefactuur niet doen stijgen

De Kamercommissie Energie bereikt onder impuls van N-VA en Groen een akkoord om het steunmechanisme voor gascentrales bij te sturen.

Lees verder

Opbod aan kortingen baart modesector zorgen

Er werd dan wel gehoor gegeven aan het pleidooi van de Belgische modelabels om de solden een maand op te schuiven naar augustus, maar nu duiken toch al overal kortingen op. Dat continue opbod aan kortingen baart de hele modesector zorgen.

Lees verder

Andy Murray: "Ik heb de opslag van mijn beste jaren teruggevonden"

Andy Murray maakte vorige week tijdens een exhibitietoernooi in Londen zijn comeback na een lange revalidatie van een heupblessure. Hij kwam voordien in november vorig jaar voor het laatst in actie. Murray heeft in Londen echter vertrouwen opgedaan. Dat bleek duidelijk in een interview met de BBC.

Lees verder

Dalle wenst jeugdbewegingen een fijn zomerkamp toe: 'Zeg muilen, mag dat eigenlijk?'

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft een ludieke video gedeeld op Twitter waarin hij jeugdbewegingen een fantastisch zomerkamp toewenst. Jeugdbewegingen zijn erin geslaagd meer dan 3.200 zomerkampen te organiseren voor meer dan 240.000 kinderen. En hoewel het lange tijd twijfelachtig was of de kampen zouden doorgaan ondanks de coronacrisis, ligt het aantal deelnemers in lijn met de vorige jaren. Dat meldt de minister woensdag.

Lees verder

Duimbreuk houdt Renaud Lavillenie tot eind augustus aan de kant

De Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie heeft tijdens een training een duimbreuk opgelopen. Hij is tot eind augustus buiten strijd.

Lees verder

Zidane predikt kalmte rond Eden Hazard: "Hij zal snel weer heel goed zijn"

Real Madrid-coach Zinédine Zidane gaf woensdag zijn persconferentie, daagse voor de thuiswedstrijd van de Koninklijke tegen Getafe op de 33e speeldag van La Liga. Zidane benadrukte dat Real nog nergens staat, ondanks het nieuwe puntenverlies van grote rivaal Barcelona dinsdag tegen Atlético Madrid (2-2). Ook de heisa rond Eden Hazard, die de voorbije wedstrijden zwaar werd aangepakt op het veld, wilde hij niet opblazen.

Lees verder

Demir verlengt jachtverbod in wolvengebied tot eind augustus

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir verlengt het jachtverbod in het wolvengebied tot eind augustus. Dat verbod liep normaal eind juni af, maar nu Noëlla vier welpen op de wereld gezet heeft, wil de minister het verbod doortrekken tot 31 augustus.

Lees verder

Maud Van de Velde wordt directeur van het Toneelhuis

Maud Van de Velde, die vooral ervaring heeft in de filmsector, wordt de nieuwe algemeen directeur van het Antwerpse stadstheater. Zij moet een opvolger helpen zoeken voor Guy Cassiers als artistiek leider, die aanblijft tot juni 2022.

Lees verder

Londen noemt Chinese veiligheidswet 'strijdig met afspraken over Hongkong'

Het Verenigd Koninkrijk zegt dat de invoering van de nieuwe Chinese veiligheidswet strijdig is met de afspraken die zijn gemaakt over Hongkong. 'Het is een duidelijke schending van de autonomie van Hongkong en een direct gevaar voor de vrijheden van haar inwoners', zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab woensdag.

Lees verder

Wigan Athletic vraagt faillissement aan

De Engelse tweedeklasser Wigan Athletic verkeert in grote financiële problemen. Verschillende Engelse media melden woensdag dat de nummer 14 uit de Championship het faillissement heeft aangevraagd.

Lees verder

Nasa vat tien jaar zon samen in fascinerende timelapse

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa heeft vorige week een opmerkelijke video online gezet. Tien jaar lang maakte hun ruimtesonde Solar Dynamics Observatory (SDO) beelden van hoge kwaliteit van de zon. 425 miljoen foto's in totaal, goed voor 20 miljoen GB. En die heeft de Nasa nu samengevoegd in een timelapse van één uur.

Lees verder

Taaltest voor kleuters komt er vanaf schooljaar 2021-2022

Zonder ongelukken keurt het Vlaams Parlement vandaag de taaltest voor kleuters goed. Die test wordt vanaf schooljaar 2021-2022 afgenomen bij kleuters in de derde kleuterklas. Kleuters die onvoldoende scoren op die test, volgen verplichte taalbadklassen.

Lees verder

Nationale Bank beducht voor vastgoedcrisis

De Nationale Bank van België (NBB) blijft in haar jaarlijks Financial Stability Report veel aandacht aan de vastgoedmarkt besteden. De covid-19-crisis zet die extra onder druk. Ze hoopt dan ook dat banken hun verantwoordelijkheid nemen om de extra kredietbuffers daadwerkelijk in meer leningen te gaan omzetten.

Lees verder

Fox-presentator ontslagen na beschuldigingen van seksueel wangedrag

Het Amerikaanse televisienetwerk Fox news heeft presentator Ed Henry ontslagen wegens beschuldigingen van seksueel wangedrag. Het nieuws werd meegedeeld in een email van ceo Suzanne Scott en hoofdredacteur Jay Wallace.

Lees verder

Den Haag opent een van de grootste fietsenstallingen ter wereld

Den Haag heeft woensdag een enorme ondergrondse fietsenstalling geopend met ruimte voor bijna 8.000 fietsen. Het complex situeert zich voor het Centraal station Den Haag in Nederland. Met een oppervlakte van 8.000 vierkante meter is het de op een na grootste fietsenstalling ter wereld.

Lees verder

Het corona-examen voor cultuurorganisatoren

Kleine culturele evenementen organiseren mag weer, maar voor u een vergunning gaat aanvragen bij stad of gemeente, moet u een voldoende halen op het 'Covid Event Risk Model'. Zet maar extra vrijwilligers in om te registreren, sensibiliseren en desinfecteren.

Lees verder

Taaltest voor kleuters komt er vanaf schooljaar 2021-2022

Zonder ongelukken keurt het Vlaams Parlement vandaag de taaltest voor kleuters goed. Die test wordt vanaf schooljaar 2021-2022 afgenomen bij kleuters in de derde kleuterklas. Kleuters die onvoldoende scoren op die test, volgen verplichte taalbadklassen.

Lees verder

Nationale Bank beducht voor vastgoedcrisis

De Nationale Bank van België (NBB) blijft in haar jaarlijks Financial Stability Report veel aandacht aan de vastgoedmarkt besteden. De covid-19-crisis zet die extra onder druk. Ze hoopt dan ook dat banken hun verantwoordelijkheid nemen om de extra kredietbuffers daadwerkelijk in meer leningen te gaan omzetten.

Lees verder

VDAB gaat nu ook tijdelijke werklozen benaderen

De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB had tot voor kort geen idee welke Vlaming in een systeem van tijdelijke werkloosheid zat. Daar komt verandering in en VDAB gaat hen actief benaderen met onder meer een opleidingsaanbod, zegt minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Lees verder

Feestende studenten komen weg met waarschuwing, politievakbond verbolgen: 'Verbaal geweld is ook geweld'

Studenten van het Europacollege in Brugge die vorige week een luidruchtig feestje – met meer dan honderd aanwezigen – organiseerden, zullen geen straf krijgen. Dat bevestigde de Brugse burgemeester tijdens de gemeenteraad. Politievakbond VSOA reageert ontgoocheld. 'Verbaal geweld is ook geweld', klinkt het.

Lees verder

Botswana staat voor raadsel door massale olifantensterfte

In Botswana, in het zuiden van Afrika, zijn al meer dan 350 olifanten een mysterieuze dood gestorven.

Lees verder

New York bezuinigt 1 miljard dollar op politie

De stad New York heeft aangekondigd dat ze 1 miljard dollar, omgerekend ongeveer 887 miljoen euro, zal besparen op het jaarlijkse budget van de politie. De gemeenteraad heeft een begroting goedgekeurd waarvan die besparing deel uitmaakt.

Lees verder

Beke sluit premie voor personeel woonzorgcentra niet uit

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gaat volgende week woensdag, op 8 juli, rond de tafel zitten met de vakbonden en werkgevers in de Vlaamse zorgsector. Het personeel van de Vlaamse zorgsector - onder andere dus de woonzorgcentra - grijpt nu nog naast de consumptiecheque van 300 euro.

Lees verder

Poetin stevent af op overwinning bij referendum

De Russische president Vladimir Poetin (67) organiseerde een volksraadpleging om de grondwet te kunnen aanpassen. Poetin lijkt op een grote overwinning af te stevenen. Zowel een exitpoll als de eerste tussentijdse uitslagen voorspellen volgens Russische media dat ongeveer driekwart van de kiezers de voorstellen steunt.

Lees verder

Gouverneur Nationale Bank associeert Wallonië met communisme

Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, zegt in een interview dat Wallonië 'dichter bij een communistisch dan bij een neoliberaal regime staat'. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) reageert verbolgen.

Lees verder

Belgische grenzen blijven dicht voor niet-Europeanen tot 7 juli

De Belgische grenzen gaan deze week nog niet open voor toeristen uit de vijftien landen die volgens een Europese aanbeveling opnieuw naar de Europese Unie mogen reizen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin woensdag aangegeven. De voorbereiding duurt minstens tot 7 juli.

Lees verder

Staatsveiligheid waarschuwt voor extreemrechts geweld

De Staatsveiligheid trok vorig jaar meer capaciteit uit om extreemrechtse haatpredikers te monitoren. 'De uitlatingen scheppen een context waarin enkelingen naar de wapens grijpen.'

Lees verder

Italië neemt 14 ton drugs van IS in beslag: 'Record'

De Italiaanse politie heeft 14 ton amfetaminen in beslag genomen die in Syrië geproduceerd zijn door terreurgroep Islamitische Staat. De amfetaminen bestaan uit 84 miljoen captagon-pillen.

Lees verder

SP.A legt 'drie koningen' lijstje sociale eisen voor

Hogere vermogensbijdragen, meer geld voor gezondheidszorg en hogere lonen en pensioenen: de SP.A wil aan de onderhandelingstafel, onder voorwaarden.

Lees verder

Poetin kan aanblijven tot 2036: 77,9 procent keurt grondwetswijziging goed

Rusland krijgt een vernieuwde grondwet die het mogelijk maakt voor president Vladimir Poetin om tot 2036 aan de macht te blijven.

Lees verder

Tesla klopt Toyota als waardevolste automerk

Tesla, de Amerikaanse constructeur van elektrische wagens, heeft de Japanse autobouwer Toyota ingehaald als waardevolste automerk ter wereld. Het aandeel Tesla steeg gisteren op de beurs van New York met 3,5 procent. Daardoor groeide de beurswaarde van het ­bedrijf tot 207,2 miljard dollar, meer dan Toyota, op dat moment 201,9 miljard dollar waard.

Lees verder

Nederlandse premier plant geen excuses voor slavernij, wel herdenkingsjaar

De Nederlandse premier Mark Rutte wil geen excuses aanbieden voor het slavernijverleden van Nederland. Hij zegt dat excuses het maatschappelijk debat nu niet verder helpen, maar eerder leiden tot polarisatie.

Lees verder

De beste podcasts: 'Ik wist niet meer wie ik was.' Wat narcisme aanricht in relaties

De hele vakantie lang laten we u kennis maken met het beste van dS Audio. Over de jongensdroom van Elon Musk, de achterkamertjes van de Europese politiek of over overgewicht bij kinderen bijvoorbeeld.

Lees verder

Meer branden in Braziliaans Amazonewoud dan vorig jaar

Het aantal bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud lag in juni 19,5 procent hoger dan in juni vorig jaar. Er werden 2.248 brandhaarden geteld, het hoogste aantal in dertien jaar, zo blijkt uit officiële cijfers.

Lees verder

Zwaarbewolkt met kans op buien

Donderdag wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt. In de voormiddag is het in vele streken droog, maar in Hoog-België en aan zee is het wisselvalliger met enkele plaatselijke buien. In de namiddag is er overal kans op een paar buien.

Lees verder

Familie redt beer uit benarde situatie

Een jonge beer bevond zich afgelopen weekend in een uiterst benarde positie. Hij zwom rond in een meer in het Amerikaanse Wisconsin, maar zat met zijn kop geklemd in een plastic ton. Hij kreeg amper lucht en de pot begon stilaan vol met water te lopen. De beer sloeg in paniek maar de redding was nabij.

Lees verder

LA Lakers halen JR Smith uit pensioen voor herstart van de NBA

Alle ploegen in de NBA zijn druk bezig om hun team samen te stellen voor de herstart van de competitie en de play-offs eind juli. Zo hebben de Los Angeles Lakers JR Smith uit zijn pensioen gehaald. Spelers in de NBA kunnen ervoor kiezen om dit seizoen niet meer in actie te komen en dat deed Avery Bradley. De guard van de LA Lakers kiest ervoor om bij zijn familie te blijven tijdens de coronapandemie, die nog altijd hevig woedt in de Verenigde Staten.

Lees verder

Serie 'Beavis and Butt-Head' maakt comeback

Er komen nieuwe afleveringen van 'Beavis and Butt-Head', een succesvolle animatiereeks die in de jaren negentig op muziekzender MTV te zien was. Dat meldt de mediawebsite Hollywood Reporter.

Lees verder

Trump nu toch 'helemaal voor mondmaskers', recordaantal besmettingen in VS

De VS kende gisteren een triest dieptepunt in de coronacijfers: bijna 50.000 nieuwe besmettingen op één dag. Republikeinse gouverneurs vragen burgers dan ook om mondmaskers te dragen. President Trump lijkt zijn eigen verzet ertegen op te geven.

Lees verder