Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 4 juli 2020

Minder dan 200 covid-19-patiënten opgenomen in ziekenhuis

Minder dan 200 covid-19-patiënten opgenomen in ziekenhuis

Voor het eerst zijn minder dan 200 mensen opgenomen voor covid-19. Gisteren lagen nog 183 mensen in het ziekenhuis, van wie 35 op intensieve zorg, meldt Scienscano. De algemene trends blijven dalend. De voorbije week zijn per dag gemiddeld 4 mensen overleden.

Lees verder

Sponsor vraagt Washington Redskins om naam te veranderen

Het Amerikaanse postbedrijf FedEx heeft aan de eigenaren van de American Footballclub Washington Redskins gevraagd om de clubnaam te veranderen. De raam Redskins (roodhuiden) verwijst naar de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent en wordt in de VS beschouwd als kwetsend.

Lees verder

Dochter verstoort BBC-interview: 'Wat is zijn naam?'

Het BBC-nieuws is woensdag op hilarische wijze verstoord door een meisje dat het thuiswerken van haar moeder niet zo serieus nam. Scarlett stal de show tijdens het interview van haar mama, dr. Clare Wenham, toen ze verslag uitbracht over lokale lockdowns in het Verenigd Koninkrijk. Vooral wanneer Scarlett zich luidop afvroeg hoe de journalist heette die haar moeder interviewde, kon Clare haar lach niet bedwingen.

Lees verder

Was ein geiler Kicker! Leroy Sané tekent voor vijf seizoenen bij Bayern

De transfer van aanvaller Leroy Sané van het Engelse Manchester City naar de Duitse landskampioen Bayern München is afgerond, zo maakte de Duitse club vrijdag bekend. Bij de Rekordmeister ondertekende de 24-jarige Duitse international een contract voor vijf seizoenen. "Was ein geiler Kicker!", postte de Bayern op zijn sociale media over zijn nieuwe ster.

Lees verder

Franse premier en regering nemen ontslag

Edouard Philippe, eerste minister van Frankrijk, heeft vandaag het ontslag van zijn regering ingediend bij president Emmanuel Macron. Dat meldt het Elysée-paleis in een korte persmededeling.

Lees verder

De R-waarde stijgt weer, maar nog 'niet panikeren'

De R-waarde is donderdag opnieuw gestegen, maar volgens viroloog Steven van Gucht is er vooralsnog geen reden tot paniek. Hoe belangrijk was dat reproductiegetal nu weer?

Lees verder

Lidl brengt eigen kledinglijn uit en kan vraag niet bijhouden

Witte sportkousen in geel-blauwe slippers mét het logo van Lidl: fouter kan bijna niet, en toch is dat wat de supermarktketen uitbrengt. Het verkoopt sinds gisteravond — iets vroeger dan voorzien door de grote vraag — op haar webshop namelijk zijn eigen sneakers, T-shirts en sokken.

Lees verder

Leroy Sané tekent voor vijf seizoenen bij Bayern

De transfer van aanvaller Leroy Sané van het Engelse Manchester City naar de Duitse landskampioen Bayern München is afgerond, zo maakte Bayern bekend. De 24-jarige Duitse international tekende een contract voor vijf seizoenen.

Lees verder

'Wild west'-dorp te koop in Nieuw-Zeeland

In het hart van Nieuw-Zeeland, op het Central Plateau, staat de Mellonsfolly Ranch te koop. Dit dorp werd in 2006 gebouwd als replica van een grensdorp in het Amerikaanse Wyoming uit de jaren 1860. De bijbehorende grond is meer dan 364 hectare groot. Er staan in totaal tien gebouwen, waaronder een 'saloon', een gerechtsgebouw omgevormd tot bioscoop, een biljartkamer, een politiekantoor en drie huizen met plaats voor 22 gasten. In de zomer is er mogelijkheid om te gaan vissen, jagen en zwemmen. In de winter kan men gaan skiën in de nabijgelegen gebieden Okahune en Mount Ruapehu. De ranch komt met 450 bijenkasten waar momenteel 'Manuka' honing van wordt gemaakt. Kostprijs? 11,5 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (6,7 miljoen euro).

Lees verder

Eén hondenjaar is dan toch niet gelijk aan zeven mensenjaren

Wetenschappers hebben het DNA van labradors onderzocht en ontdekt dat puppies sneller verouderen dan oudere honden. Het genoom van een éénjarige puppy staat gelijk aan dat van een dertigjarige mens. Dat zegt echter niets over het gedrag van de puppy, dat op die leeftijd eerder vergeleken kan worden met dat van pubers.

Lees verder

In deze scholen zijn besmettingen met het coronavirus vastgesteld

Sinds de schoolpoorten midden mei een beetje opengingen, zijn in zeker 29 scholen besmettingen met het virus vastgesteld. Een overzicht van de scholen, en de maatregelen die ze hebben genomen om het virus tegen te gaan.

Lees verder

Nieuwe motorcrosskalender bevestigd: Lommel krijgt dit jaar maar liefst drie GP's in oktober

Het seizoen in de MXGP-klasse van de motorsport herstart op 9 augustus in het Letse Kegums met de Grote Prijs van Letland, zo maakte de MXGP vrijdag bekend. Drie WK-manches worden dit seizoen in het Belgische Lommel gereden, op 18, 21 en 25 oktober.

Lees verder

Strandgangers verrast door indrukwekkende vangst van roofvogel

De strandgangers op Myrtle Beach in South Carolina werden eind vorige maand opgeschrikt door deze roofvogel. Op beelden die een ooggetuige vastlegde, is te zien hoe het dier met een wel heel grote vis boven het strand vloog. Op sociale media speculeerden kijkers volop over de prooi: 'Is dat een haai?'

Lees verder

Belgische huwelijken stabieler, maar 'mogelijk onzichtbare scheidingsgolf'

Huwelijken in België lopen de jongste jaren minder snel spaak. Dat blijkt uit een analyse van Statbel en de Universiteit Antwerpen. Huwelijken zijn stabieler geworden, maar de onderzoekers wijzen wel op de 'onzichtbare scheidingsgolf' van samenwonenden.

Lees verder

Minder bezoek is beter voor moeder en baby

Veel ziekenhuizen willen de coronaregels rond het kraam­bezoek aanhouden en bezoek weghouden uit de materniteit. Definitief is de beslissing nog niet, maar vroedvrouwen en ouders zijn voor en tal van ziekenhuizen voeren momenteel intern het debat. 'Voor moeder en kind zijn er alvast alleen maar voordelen.'

Lees verder

Een nieuwe premier voor Frankrijk: groener, linkser en vrouwelijker?

De Franse premier Edouard Philippe en zijn hele regering nemen ontslag. Emmanuel Macron mag op zoek naar een nieuwe rechterhand om samen een linksere en groenere koers te gaan varen.

Lees verder

Deceuninck - Quick-Step met Evenepoel en Lampaert in Ronde van Burgos: "Zo snel mogelijk dat koersgevoel terug in de benen"

WorldTour-formatie Deceuninck - Quick-Step heeft vrijdag een zevenkoppige selectie voor de Ronde van Burgos (Spa/2.Pro) bekendgemaakt met daarin onze landgenoten Remco Evenepoel en Yves Lampaert.

Lees verder

Jean Castex nieuwe premier van Frankrijk

President Emmanuel Macron heeft de 55-jarige Jean Castex (Les Républicains) aangeduid als nieuwe premier van Frankrijk.

Lees verder

'Drie koningen' doen verder na overleg, Coens trekt aan langste eind

Na een vertrouwensbreuk rond de abortuswetgeving hebben de drie voorzitters Egbert Lachaert (Open VLD), Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) de plooien weer gladgestreken. De ethische dossiers maken deel uit van de regeringsonderhandelingen.

Lees verder

Beelden tonen dodelijke aardverschuiving in Myanmar

Een aardverschuiving in een jademijn in het noorden van Myanmar veroorzaakte donderdag een enorme ravage. Er kwamen al zeker 162 mijnwerkers om het leven, ze werden meegesleurd door een moddergolf.

Lees verder

Getuigenissen coronacrisis in woonzorgcentra: 'Heel even wou ik hem bijna zelf uit zijn lijden verlossen'

Een rapport dat de Vlaamse Ombudsdienst opstelde, schetst op een onthutsende manier het leed dat zich de voorbije maanden tijdens de coronacrisis afspeelde in de verschillende woonzorgcentra. 45 anonieme getuigen vertellen er over vaak zeer schrijnende situaties.

Lees verder

In Leuven kan je een huis kopen zonder de grond om de prijs te drukken

Een huis kopen zonder de grond eronder: in Leuven wordt het binnenkort een mogelijkheid. 'De grond is al snel 30% van je aankoopprijs', zegt schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen). Via een Community Land Trust wil de stad op unieke wijze betaalbare woningen aanbieden.

Lees verder

Pech voor Adnan Januzaj: rest van het seizoen in gevaar na dijbeenblessure

Een flinke domper voor Adnan Januzaj. De 25-jarige Rode Duivel liep een verrekking aan het dijbeen op, allicht door de opeenvolging van wedstrijden. Aangezien La Liga over goed twee weken afgelopen is, wordt het een race tegen de klok voor Januzaj om nog één of twee wedstrijden mee te kunnen spelen.

Lees verder

Black Lives Matter op Amerikaanse nieuwsredacties: 'Niet aan elk verhaal zitten twee kanten'

De Black Lives Matter-beweging resoneert luid op de redacties van Amerikaanse media. Er is sprake van een 'burgeroorlog' tussen twee journalistieke kampen. 'Witte standpunten worden als objectief en neutraal voorgesteld.'

Lees verder

Praag transformeert oude ijskelders aan waterkant in bars en restaurants

Praag investeert fors in de vernieuwing van de stad. Aan de oevers van de rivier Vltava werden twintig voormalige ijskelders getransformeerd tot bars, restaurants, bibliotheken, galerijen en zelfs openbare toiletten, als deel van het eerste grote renovatieproject van publieke ruimte sinds 1989 in de stad.

Lees verder

Vier doden en minstens 97 gewonden bij explosie in vuurwerkfabriek Turkije

De explosies in een vuurwerkfabriek in het Turkse Hendek hebben vrijdagochtend viermensen het leven gekost. Er zijn ook minstens 97 gewonden. Dat melden Turkse media.

Lees verder

Agent in Atlanta gebruikt fiets van voorbijganger bij achtervolging

Dinsdag heeft een agent in Atlanta in de Amerikaanse staat Georgia een fiets geleend van een voorbijganger tijdens een achtervolging. De bodycambeelden van de arrestatie zijn nu vrijgegeven door de politie. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Beschadigd Leopold II-beeld teruggeplaatst: 'Halle zwicht niet voor vandalisme'

In afwachting van een breed maatschappelijk debat over wat er met het beeld van Leopold II moet gebeuren, heeft de stad Halle het terug in het stadspark geplaatst samen met een boodschap onder de titel 'Halle zwicht niet voor vandalisme'.

Lees verder

Keniaanse marathonkampioen Kipsang krijgt 4 jaar schorsing voor overtreden dopingreglement

De Keniaanse marathonloper Wilson Kipsang heeft een schorsing van vier jaar gekregen omdat hij verschillende overtredingen tegen het dopingreglement beging. Dat liet de Athletics Integrity Unit (AIU), de integriteitseenheid binnen de atletiekwereld, vrijdag weten.

Lees verder

Kringwinkels lanceren webshop

Voor tweedehandsspullen moet je vanaf dinsdag 7 juli zelfs je huis niet meer uit. 37 Kringwinkels in Vlaanderen lanceren dan de webshop kringshop.be, met een deel van het aanbod uit de winkels. Het aanbod varieert, met een focus op huisraad, decoratie, sport, spel en textiel.

Lees verder

Weduwe en dochter Johnny Hallyday bereiken akkoord in erfeniskwestie

Laeticia Hallyday, weduwe van Johnny Hallyday, heeft een 'definitief akkoord' bereikt met actrice Laura Smet, een dochter van haar in december 2017 overleden echtgenoot, over de nalatenschap van de zanger. Dat deelde ze vrijdag mee.

Lees verder

'Racistische vis': Kleine Zeemeermin in Kopenhagen besmeurd

Het bronzen standbeeld van de Kleine Zeemeermin aan de steiger in Kopenhagen is vannacht besmeurd met de woorden 'racistische vis'.

Lees verder

Jane Fonda gezicht van eerste duurzame collectie Gucci

Gucci heeft de boodschap van moederbedrijf Kering duidelijk begrepen: de toekomst is groen. Het modemerk lanceert daarom 'Off the grid', de allereerste duurzame collectie.

Lees verder

Christina Foerster nieuwe covoorzitter Brussels Airlines

De voormalige ceo van Brussels Airlines zal samen met Jan Smets de raad van bestuur leiden, nadat de vorige covoorzitter, Thorsten Dirks, vorige week zijn vertrek had aangekondigd.

Lees verder

'Dit is geen prioriteit' Echt?

De rel rond abortus toont dat CD&V meer respect vraagt dan ze zelf bereid is te geven. En dat je met Georges-Louis Bouchez nooit klaar bent.

Lees verder

Dewael vraagt Raad van State snelle beslissing over abortus

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) vraagt dat de Raad van State zich snel uitspreekt over een verruimde abortuswetgeving. Hij wil het dossier nog voor het zomerreces in de Kamer opnieuw behandelen.

Lees verder

Oud-voorzitter Amnesty Turkije veroordeeld: 'Schande'

In Istanbul is Taner Kilic veroordeeld tot zes jaar en drie maanden gevangenisstraf. De oud-voorzitter van Amnesty Turkije is schuldig bevonden aan lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens de rechter was Kilic lid van de in Turkije verboden beweging van imam Fethullah Gülen.

Lees verder

Boris Johnson over opening pubs: 'Verpest het nu niet, mensen'

Op 4 juli gaat de horeca weer open in het Verenigd Koninkrijk na drie maanden lockdown. In een interview met LBC radio waarschuwt premier Boris Johnson de Britten om zich daarbij verstandig te gedragen. Johnson zei dat het aantal besmettingen fors gedaald is en dat de horeca voorzichtig en zorgvuldig weer open kan.

Lees verder

British Cycling annuleert nationale kampioenschappen

Er worden dit jaar door British Cycling geen nationale kampioenschappen georganiseerd op de weg, in het mountainbiken en BMX. De Britse wielerbond verantwoordt die beslissing door de verstoring van de kalender omwille van de COVID-19-pandemie.

Lees verder

Aankomstlijn Brussels Cycling Classic ligt dit jaar in de schaduw van het Atomium

Op zondag 30 augustus wordt de Brussels Cycling Classic gereden. De aankomstlijn wordt dit jaar getrokken op het Belgiëplein aan het Atomium. De startplaats blijft behouden aan het Jubelpark in Brussel. Nadien krijgen de renners 202,6 kilometer, met daarin tien hellingen, voorgeschoteld.

Lees verder

Twee verdachten opgepakt voor gewelddadige overval op dansleraar in Schaarbeek

Een 24-jarige dansleraar is vorige week het slachtoffer geworden van een gewelddadige overval in Schaarbeek. Het slachtoffer kreeg verschillende klappen met een baseballknuppel en raakte ernstig gewond. Intussen konden al twee verdachten opgepakt worden, bevestigt het Brusselse parket.

Lees verder

Red Flames slippen zich naar duwtje in de rug voor het vrouwenvoetbal

De Red Flames tekenden vrijdagvoormiddag present in het rijvaardigheidscentrum van BMW in Rotselaar voor een slipcursus.

Lees verder

Vlaamse regering steekt half miljoen euro in fietssnelweg naar luchthaven Zaventem

De Vlaamse regering heeft vrijdag een subsidie van ruim een half miljoen euro goedgekeurd voor de realisatie van een fietssnelweg naar de luchthaven van Zaventem. Ook de provincie Vlaams-Brabant zal hetzelfde subsidiebedrag toekennen. De werken zelf starten na de zomer.

Lees verder

Eis tot opheffing coronamaatregelen onontvankelijk verklaard: 'Intellectuele armoede argumentatie verbijsterend'

Een groep mensen, onder wie plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs (59), viel de opgelegde coronamaatregelen aan. Maar nu vangen ze bot bij de rechter.

Lees verder

Belgisch kampioen Tim Merlier kijkt uit naar eerste koers sinds 3 maart: "Het is afwachten hoe de conditie is"

Zaterdag hervat Tim Merlier (Alpecin-Fenix) de competitie in een oefenwedstrijd in het Oost-Vlaamse Wortegem-Petegem. Organisator van deze koers is de moeder van de Belgische kampioen. Merlier mocht zelf het parcours uittekenen. Ook onder anderen Sep Vanmarcke, Jonas Rickaert en Otto Vergaerde zullen een rugnummer opspelden. Merlier start daags nadien ook in de GP Vermarc.

Lees verder

Nederlandse club NAC Breda neemt afscheid van technisch manager Tom Van den Abbeele

NAC Breda heeft de samenwerking met de Belg Tom Van den Abbeele, technisch manager bij de club, "in goed overleg" onmiddellijk beëindigd. Dat heeft de Nederlandse tweedeklasser vrijdag aangekondigd.

Lees verder

Cercle Brugge pakt uit met Paul Clement (ex-Real Madrid en PSG) als nieuwe trainer

Paul Clement is de nieuwe trainer van Cercle Brugge. Met de 48-jarige Engelsman haalt Cercle een man met nogal wat adelbrieven in huis, hij was jarenlang de vaste assistent van Carlo Ancelotti bij tal van Europese topclubs.

Lees verder

Toestand Nederlandse wereldkampioen shorttrack Lara Van Ruijven nog steeds kritiek

De toestand van de Nederlandse shorttrackster Lara van Ruijven (27), die ernstig ziek in een Frans ziekenhuis in Perpignan ligt, blijft kritiek. Dat laat schaatsbond KNSB vrijdagavond weten. Er heeft zich de afgelopen dagen in het ziektebeeld geen verandering voorgedaan. Van Ruijven ligt nog steeds op de intensive care, waar ze in een kunstmatige coma wordt gehouden.

Lees verder

Poetin tekent grondwetswijziging die hem toelaat tot 2036 president te blijven

Vladimir Poetin heeft vrijdag een decreet tot wijziging van de Russische grondwet ondertekend. Die grondwetswijziging laat hem onder meer toe om tot 2036 president van het land te blijven. Zijn huidige termijn loopt af in 2024. Daarna kan hij zich nog eens voor twee termijnen van zes jaar verkiesbaar stellen.

Lees verder

Oorlog in de F1: Red Bull dient protest in tegen Mercedes

Red Bull heeft vrijdag protest ingediend tegen Mercedes bij de internationale autosportfederatie (FIA). De renstal van Max Verstappen betwist dat het veelbesproken nieuwe stuursysteem - Dual Axis Steering (DAS) - van Mercedes mag gebruikt worden. Een uitspraak wordt zaterdag verwacht voor de derde vrije oefensessie van de Grote Prijs van Oostenrijk.

Lees verder

'Een bewoner viel op de grond en bleef daar een uur liggen'

Er kan niet worden hardgemaakt dat bewoners van woonzorgcentra tijdens de coronacrisis systematisch uit de ziekenhuizen werden geweerd. Maar uit getuigenissen die de Vlaamse ombudsdienst verzamelde blijkt hoe schrijnend de lockdown voor bewoners én personeel is geweest.

Lees verder

Washington Redskins dicht bij naamsverandering: 'Er is een tijd voor alles'

De Washington Redskins, het American-footballteam uit de hoofdstad, staat ­onder grote druk om zijn naam te veranderen.

Lees verder

1B-nieuwkomer Deinze strikt doelman William Dutoit: "Geen stap terug"

KMSK Deinze, dat zich verzekerde van promotie naar 1B, heeft doelman William Dutoit transfervrij overgenomen van KV Oostende. De 31-jarige Fransman ondertekende een contract voor drie seizoenen, met optie voor een extra jaar.

Lees verder

Berlijn verandert racistische naam van metrostation

De Berlijnse openbaarvervoersmaatschappij BVG heeft vrijdag bekendgemaakt dat het de naam zal veranderen van een metrostation in het centrum van de Duitse hoofdstad dat berucht is geworden omdat hij verwijst naar een racistisch woord voor zwarte mensen.

Lees verder

Bemanning Ocean Viking roept noodtoestand uit aan boord

De bemanning van het reddingsschip 'Ocean Viking' heeft vrijdag de noodtoestand afgekondigd. Dat gebeurde nadat de voorbij uren verschillende incidenten plaatsvonden aan boord.

Lees verder

Sciensano legt inventaris van clusters aan

Waar raken mensen vandaag nog besmet met sars-CoV-2? Welke plekken zijn dus te mijden, of nopen tot voorzichtigheid?

Lees verder

Trump haalt uit naar links in 4 juli-speech bij Mount Rushmore

In de week waarin de VS naar 55.000 nieuwe coronabesmettingen piekt en overal in het land de klassieke parades en vuurwerken worden afgeschaft, weigerde president Trump zijn grootse plannen voor de viering van Independence Day (4 juli) terug te schroeven. Een vuurwerk bij Mount Rushmore was de hoofdvogel van de festiviteiten. Trump verweet links de Amerikaanse geschiedenis 'te willen wissen'.

Lees verder

Waarom koning Filip niet zweeg, conservatieven en groenen elkaar vinden en de zee zo gezond is

Je benijdt ze niet, die partijvoorzitters. Het is echt sterker dan henzelf. Zo verlamd zijn ze dat koning Filip zich kan ontpoppen tot de behendigste van hen allen. Schakelt snel, ontmijnt een verdelende discussie, zet zichzelf uit de wind en zijn oplossing kost niets. Dit vind ik tien van de interessantste artikels van de voorbije week.

Lees verder