Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 8 juli 2020

Gemeente Balen: Vijfde bewonersbrief in alle Balense brievenbussen ivm corona

Vijfde bewonersbrief in alle Balense brievenbussen ivm corona
Ons bestuur heeft opnieuw een brief laten opmaken om de Balenaars zonder internet ook op de hoogte brengen over de stand van zaken in verband met de coronacrisis. Je kan hem hieronder lezen.
Lees verder

Op zoek naar mondmaskers? Pas op voor valse webshops
Lees verder

Nieuw Erfgoed-boek rolt van de pers
Lees verder

Strijkdienst terug aan het strijken
De klanten van strijkdienst 't IJzertje kregen een sms dat de medewerkers terug paraat staan om de strijk te doen. Nieuwe klanten zijn uiteraard ook welkom. Hou je wel strikt aan de coronamaatregelen zoals o.a. je was in de inkomsas plaatsen. Je krijgt een sms als je strijk klaar is om op te halen.
Lees verder

Nationale Veiligheidsraad schetst verloop van afbouw coronacrisis
De Nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april de gefaseerde afbouw van de coronamaatregelen geschetst. Deze zal verlopen over drie fasen. Tot en met 3 mei blijven alvast de huidige maatregelen gelden. Daarna worden deze mondjesmaat versoepeld. Mondmaskers spelen daarbij een belangrijke rol.
Lees verder

Gemeente Balen heeft herbruikbaar mondmasker voor elke inwoner besteld
Het gemeentebestuur heeft alvast voor elke inwoner een herbruikbaar mondmasker besteld om de eerste periode van de afbouwfase te overbruggen. Tegelijk roept het de hogere overheid op om ook betrouwbare maskers aan redelijke prijzen te voorzien voor de periode nadien.
Lees verder

Earsavers voor personeel WZC Ter Vest
Woonzorgcentrum Ter Vest heeft 75 gratis Earsavers ter beschikking gekregen voor het personeel. Deze plastic hulpmiddelen vermijden dat de elastiekjes van de mondmaskers de hele dag achter de oren van de zorgmedewerkers moeten blijven en voorkomen zo heel wat irritatie.
Lees verder

Psychologische bijstand nodig? Vraag info via #BalenHelpt
Heel wat mensen hebben het mentaal wat moeilijker de laatste tijd en da's begrijpelijk. Via het vrijwilligersplatform #BalenHelpt kan je nu ook gratis psychologische bijstand aanvragen (bvb. online gespreksgroepen en ondersteuning bij rouw). Je kan ook gratis bellen en chatten met heel wat diensten.
Lees verder

Travoo inzamelpunt voor Nationale Naaiactie
Om het coronavirus mee te bestrijden, organiseert Maakjemondmasker.be de grootste Belgische mondmaskeractie ooit. Doe mee aan de Nationale Naaiactie en breng je zelfgemaakte mondmaskers (of stoffen en linten) binnen in Den Travoo. Ze zijn voor hen die ze meer dan anderen gaan nodig hebben.
Lees verder

Open brief van burgemeester: "Nu nog even volhouden, zodat we mekaar binnenkort weer mogen ontmoeten"
Burgemeester Johan Leysen richtte een open brief aan alle inwoners van onze gemeente. De gefaseerde afbouw van deze crisis is een lichtpuntje dankzij onze 'in je kot'-inspanningen. Voor ondernemers en organisatoren van activiteiten moet er nog opheldering komen. Maar maatregelen blijven belangrijk.
Lees verder

Verdeling mondmaskers voor zorgverleners
Sinds eind vorige week is de gemeente chirurgische mondmaskers aan het verdelen voor zorgverleners. De Vlaamse overheid heeft ons deze mondmaskers bezorgd, samen met lijsten van Balense thuisverpleegkundigen, kinesisten, tandartsen, vroedvrouwen en begrafenisondernemers.
Lees verder

Balense ondernemers, schrijf je snel in voor nieuwe gemeentelijke bedrijvengids!
In deze harde coronatijden wil het gemeentebestuur de handelaars en bedrijven extra ondersteunen door deze week nog een splinternieuwe 'Balen winkelt hier'-website te lanceren. Wil jij als Balense ondernemer ook graag gratis jouw gegevens op deze site? Vul dan snel het e-loket in!
Lees verder

Vanuit je kot op pad in 'historisch Balen'
Erfgoed Balen heeft haar 5 tours in de ErfgoedApp volledig toegankelijk gemaakt. Zo kan je nu ook simpel vanuit je kot op pad in 'historisch Balen'. Met 'Erfgoed op een bordje gepresenteerd' werd meteen ook een nieuwe tour gelanceerd.
Lees verder

BalenTV streamt concerten voor Balense en Molse rusthuisbewoners
De woonzorgcentra organiseren heel wat extra activiteiten voor hun bewoners. Zo zorgde BalenTV er begin deze maand voor dat de concerten van 'Muziek is troef' en 'België Bevrijd' te zien waren in WZC Ter Vest en Nethehof in Balen en Ten Hove in Mol.
Lees verder

Zesde corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen
Ons bestuur heeft opnieuw een brief laten opmaken om de Balenaars zonder internet ook op de hoogte brengen over de stand van zaken in verband met de coronacrisis. Je kan hem hieronder lezen. Afgelopen zaterdag was er ook al een open brief van onze burgemeester, maar die was enkel digitaal te lezen.
Lees verder

Al 314 Balense ondernemers kregen hinderpremie uitbetaald
Lees verder

Zesde bewonersbrief in alle Balense brievenbussen i.v.m. corona
Ons bestuur heeft opnieuw een brief laten opmaken om de Balenaars zonder internet ook op de hoogte brengen over de stand van zaken in verband met de coronacrisis. Je kan hem hieronder lezen.
Lees verder

Wanneer worden de gemeentelijke mondmaskers geleverd?
Lees verder

Maatregelen coronavirus: wat verandert er op 4 mei?
Op maandag 4 mei gaat de eerste fase in van de aanpassing van de coronamaatregelen. Bekijk hier alle wijzigingen. De belangrijkste richtlijnen blijven evenwel ongewijzigd: thuis blijven als je ziek bent, handen wassen, zo weinig mogelijk samenkomen en 1,5 m afstand houden als je toch buiten komt.
Lees verder

Nieuwe bedrijvengids online: Balen winkelt hier (met een gerust hart)!
Vanaf nu vind je op www.balenwinkelthier.be een handig overzicht van de (aangepaste) diensten van de Balense ondernemers. Met deze nieuwe bedrijvengids wil het gemeentebestuur burgers makkelijker de weg helpen vinden naar de lokale ondernemers, om hen zo extra te ondersteunen in deze moeilijke tijd.
Lees verder

Instructiefilmpje: Hoe gebruik je mondmaskers en wegwerphandschoenen correct?
Stoffen mondmaskers worden erg belangrijk bij het versoepelen van de coronamaatregelen. Maar hoe zet je zo'n masker correct op en af? Hoe bewaar je het? En hoe trek je wegwerphandschoenen veilig aan en uit? Bekijk het in een filmpje en brochure van de opleiding Verpleegkunde Thomas More Mechelen.
Lees verder

Laag aantal coronabesmettingen per 1.000 inwoners in Balen
Lees verder

Tennis en Finse piste Bleukens terug open, overige buiteninfrastructuur en sporthallen blijven gesloten
De tennisterreinen en Finse looppiste op sportcomplex Bleukens gaan op maandag 4 mei terug open. Respecteer de veiligheidsmaatregelen aub! De overige buiteninfrastructuur (BMX, skatepark, outdoor fitness, omnisportveld, voetbalveldjes en beachvolleybal) en sporthallen blijven voorlopig gesloten.
Lees verder

Herhaling van bewegingsprogramma voor 55+ op RTV
Door het grote succes zal RTV het dagelijkse bewegingsprogramma #samenbewegen voor 55-plussers herhalen vanaf 4 mei. Om 10u30 en om 15u kan je een kwartiertje bewegen met sportcoach Marjan. De meeste oefeningen zijn met wat aanpassingen ook te doen vanop een stoel.
Lees verder

Gratis tennissen op Bleukens kan terug vanaf 4 mei na online reservatie
Vorige week besliste de Nationale Veiligheidsraad dat het vanaf maandag 4 mei terug toegelaten is om te tennissen, mits naleving van de veiligheidsvoorschriften (zie verder). Je kan vanaf dan ook terug (gratis) terecht op de buitenterreinen van sportcomplex Bleukens na online reservatie.
Lees verder

Sanne leest voor op Eclips TV vanaf 4 mei voor senioren
Lees verder

Petanquebanen terug open
Lees verder

Update van lijst met veelgestelde corona-vragen
Lees verder

Met de auto naar een startpunt om te wandelen? Binnen onze politiezone mag het zeker!
Autoverplaatsingen door inwoners om te gaan wandelen in Balen, Dessel of Mol worden door onze politie als een 'redelijke verplaatsing' beschouwd. Binnen onze politiezone is afgesproken dat elke inwoner van Balen, Dessel en Mol naar elk wandelstartpunt in één van die drie gemeentes mag rijden.
Lees verder

Geen Fiesta Mundial dit jaar
De vzw Fiesta Mundial heeft, na rijp beraad met verschillende betrokkenen, besloten dat het festival vanwege het coronavirus niet zal doorgaan dit jaar. Voor het eerst in 24 jaar zal er in het laatste weekend van september dus geen wereldfeest plaatsvinden in recreatiedomein Keiheuvel.
Lees verder

Campagne 'Vlaanderen Feest! 2020' afgelast
Lees verder

Kringwinkels terug open vanaf maandag 11 mei
De Kringwinkels openen op maandag 11 mei opnieuw de deuren. Er worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen: o.a. ontsmette winkelkarren en -manden, plexiglazen wanden aan de kassa, afstandstape en beperking van het aantal klanten. Er is ook een aangepaste regeling voor wie spullen komt brengen.
Lees verder

Gratis vloerstickers en affiches voor Balense ondernemers!
Het gemeentebestuur wil Balense ondernemers met gratis vloerstickers en affiches helpen om het contact met en tussen klanten zo veilig mogelijk te doen verlopen. Je kan ze afhalen in het gemeentehuis, de affiches kan je hier ook downloaden en zelf printen.
Lees verder

Motivatiefilmpje Twinkeling voorbeeld voor andere scholen
Lees verder

Bezoek ontvangen van 4 personen vanaf 10 mei
Op 6 mei vergaderde de Veiligheidsraad over de verdere afbouw uit de coronacrisis. Veel mensen zullen blij zijn dat ze weer bezoek mogen ontvangen, wel van maximum en altijd dezelfde 4 personen. Ook de winkels gaan weer open vanaf 11 mei. Persoonlijke verantwoordelijkheid wordt belangrijk.
Lees verder

Geen bewonersbrief deze week
Lees verder

Bezoek aan woonzorgcentra mogelijk vanaf 18 mei, maar wel onder strikte voorwaarden
Vanaf 18 mei mogen bewoners van de woonzorgcentra opnieuw een keer per week bezoek ontvangen. Dat zal onder strenge voorwaarden zijn: het gaat om 1 (bij voorkeur vaste) bezoeker per bewoner, gedurende een half uurtje. De Balense woonzorgcentra delen rond 14 mei mee of en hoe ze dit gaan toepassen.
Lees verder

Contactonderzoekers corona gebruiken slechts één telefoon- en sms-nummer
De Vlaamse overheid start met telefonisch contactonderzoek, om te vermijden dat het coronavirus zich snel verspreidt onder de mensen. Als je in contact kwam met iemand die ziek is, krijg je mogelijk telefoon (02/214 19 19), sms (8811) of huisbezoek van een contactonderzoeker.
Lees verder

Het leven zoals het is: WZC Ter Vest (foto's)
Naast alle inspanningen om het coronavirus buiten te houden, doen de medewerkers van woonzorgcentrum Ter Vest ook elke dag heel hard hun best om de bewoners maximaal te laten genieten van het gewone, dagelijkse leven: Terrasje, spelletje hoger-lager, kienen, kaarten, voetbadje,... Bekijk de foto's.
Lees verder

Personeel en bewoners van Balense woonzorgcentra testen negatief op corona
Tot onze grote opluchting is geen enkele bewoner of personeelslid van de drie Balense woonzorgcentra besmet getest op het coronavirus. Dit uitstekende resultaat is een bijzonder mooie opsteker voor alle medewerkers van onze woonzorgcentra die de afgelopen weken enorme inspanningen hebben geleverd.
Lees verder

Uitbreiding dienstverlening gemeentehuis, ocmw-huis en VC De Kruierie vanaf 11 mei
De loketdiensten van gemeente en ocmw werkten sinds de coronacrisis onder aangepaste maatregelen: vooral dringende zaken en vragen werden behandeld. Vanaf 11 mei gaan onze diensten toegankelijker worden, maar ook onder voorwaarden. Je maakt best eerst een afspraak via telefoon. Meer info volgt
Lees verder

Doe mee aan fiets- en wandelfotozoektocht vanaf 11 mei
Vanaf maandag 11 mei kan je weer deelnemen aan de wandel- en fietsfotozoektocht van VVV Balen en de dienst toerisme. Deelnameformulieren zijn vanaf dan te koop aan de balie van VC De Kruierie (4 euro). Breng ze er uiterlijk 31 augustus ingevuld terug binnen om kans te maken op mooie prijzen.
Lees verder

Verdeling mondmaskers: hopelijk begin juni
De gemeente wacht vol ongeduld op de mondmaskers van ThinkPink (organisatie rond borstkanker). De organisatie vroeg begrip omdat het niet eenvoudig was om een betrouwbare leverancier te vinden die in grote aantallen kwalitatieve mondmaskers kan aanleveren. We hopen begin juni te kunnen verdelen.
Lees verder

Winkels heropenen op maandag 11 mei: winkel in Balen met een gerust hart
Op maandag 11 mei mogen kleinhandelszaken de deuren terug openen. Het gemeentebestuur wenst alle Balense winkeliers een vlotte en veilige heropstart, en ondersteunt hen daarbij met communicatiemateriaal. Het roept alle Balenaars ook op om lokaal te winkelen. Check www.balenwinkelthier.be!
Lees verder

Gezichtsbeschermers voor personeel WZC Ter Vest
Het personeel van woonzorgcentrum Ter Vest heeft 10 gratis gezichtsbeschermers gekregen van een informatica-consultant uit Kontich. Zo kunnen de verplegers en verzorgers weer een stukje veiliger werken. Bedankt!
Lees verder

Uitbreiding dienstverlening gemeentehuis, ocmw-huis en VC De Kruierie vanaf 11 mei: bel eerst voor een afspraak
De loketdiensten van gemeente en ocmw werkten sinds de coronacrisis onder aangepaste maatregelen: vooral dringende zaken en vragen werden behandeld. Vanaf 11 mei gaan onze diensten toegankelijker worden, maar ook onder voorwaarden. Je maakt best eerst een afspraak via telefoon.
Lees verder

Autobanden, piepschuim, zand, AEEA en bigbags weer welkom op containerpark vanaf 11 mei
Lees verder

Laat het ons weten als je herbruikbare mondmaskers verkoopt
Een mondmasker is aan te raden als je de afstand tussen elkaar niet kan garanderen. In afwachting van de mondmaskers van de gemeente, doen we een oproep aan iedereen die herbruikbare mondmaskers verkoopt. Bezorg je gegevens via het e-loket. Op www.balenwinkelthier.be vind je een overzicht.
Lees verder

Steek jij onze senioren een muzikaal hart onder de riem?
Vrijetijdscentrum De Kruierie is op zoek naar muzikanten, muziekverenigingen, bands,... die de bewoners van de Balense woonzorgcentra, assistentiewoningen en/of De Schakel willen verblijden met een muzikaal intermezzo. Dit uiteraard met alle respect voor de veiligheidsmaatregelen.
Lees verder

Online herinschrijvingen academies uitgesteld naar 18 mei
Lees verder

Serviceclubs bedanken medewerkers Ter Vest met portie vitamines
De medewerkers van woonzorgcentrum Ter Vest kregen een leuke en gezonde attentie van de Lions en Leo's van Mol en Geel. Met deze fruitkorven willen de serviceclubs hen bedanken voor hun dagelijkse zorg voor de bewoners en strijd tegen het coronavirus. Hartelijk dank hiervoor!
Lees verder

Afbouw coronamaatregelen fase 2: wat verandert er op 18 mei?
De Veiligheidsraad kwam woensdag samen om fase 2 in de afbouw van de coronamaatregelen te bespreken. Vanaf maandag 18 mei kan je weer naar de kapper, heropenen de scholen, kunnen markten weer georganiseerd worden, mogen o.a. dierenparken weer open en kan je met max. 20 personen trainen in openlucht.
Lees verder

Zevende corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen
Lees verder

Fase 2 in Balen: zoo, vrijdagmarkt, buitensporten, scholen,... terug open
De gemeentelijke crisiscel heeft de beslissingen van de Veiligheidsraad van 13 mei onder de loep genomen. Voor Balen gaan o.a. Pakawi Park, Vrijdagmarkt, scholen, buitensporten, kappers en schoonheidsspecialisten,... terug open, onder voorwaarden. Alle activiteiten zijn afgelast tot 30 juni.
Lees verder

Bestuurderspas verplicht voor taxichauffeurs vanaf 1 juli
Lees verder

Geen gratis bloemenzaad dit jaar
Lees verder

Belastingaangifte: Geen zitdagen in Kruierie, wel telefonische hulp
Door de coronacrisis houden de experts van de FOD Financiën dit jaar geen invulsessies voor de belastingaangifte in VC De Kruierie. Ze helpen je wel telefonisch verder. Je moet hiervoor eerst een afspraak maken op het nummer dat op de envelop van je belastingbrief staat.
Lees verder

Sportdienst onderzoekt mogelijkheden voor buitensporten voor clubs
Lees verder

Praatpunt gaat digitaal verder
Ook in deze coronatijden kunnen anderstaligen hun Nederlands blijven oefenen met Nederlandstalige vrijwilligers. Niet in Den Travoo uiteraard, maar wel digitaal via videogesprekken.
Lees verder

Nieuw: Competitief vrouwenvoetbal in Balen
FC Rosselaar Hulsen zorgt volgend seizoen voor een nieuwigheid in het Balense voetbal met de opstart van een damesploeg die in de competitie van Voetbal Vlaanderen zal uitkomen.
Lees verder

Vrijetijdscheques, Kruierbons, Lerarenkaarten,... (opnieuw) verkrijgbaar in Kruierie
Sinds deze week is de infobalie van VC De Kruierie weer geopend (ma 14u-17u, di-vr 10u-17u). Je kan er dus ook weer terecht voor o.a. Kruierbons (en zo de Balense handelaars steunen in deze moeilijke tijd), Vrijetijdscheques (voor bvb. lidgeld van een vereniging) en het afhalen van Lerarenkaarten.
Lees verder

Klein Gevaarlijk Afval weer welkom op containerpark
Lees verder

Bijsturing afstandsregel op bussen en trams De Lijn
Lees verder

Bewoners Ter Vest genieten van muziekoptredens (video's)
Er kwamen heel wat reacties binnen op de oproep van VC De Kruierie aan muzikanten om de bewoners van de Balense woonzorgcentra een muzikaal hart onder de riem te steken. Bekijk de filmpjes van BalenTV met o.a. optredens van Julien Hens, Jasper Volders en Shake Hands.
Lees verder

Reisblogger ontdekt toeristische pareltjes in Balen
De bekende reisblogger Vetexbart (Bart Melis) trekt meestal verder de wereld in, maar omwille van corona ging hij op zoek naar pareltjes dichter bij huis. En waar belandt hij dan? In Balen natuurlijk! Zijn verslag kan je waarschijnlijk wel inspireren, zo net voor een mooi verlengd weekend.
Lees verder

Alternatieve ZomerKiXs en -Kuren in de maak
Door de coronacrisis zullen de jeugdactiviteiten van KiXs en Kuren er komende zomervakantie anders uitzien. De jeugd- en sportdienst bekijken momenteel een alternatief zomeraanbod en hopen dit begin juni te kunnen presenteren. Digitaal inschrijven zal ten vroegste vanaf half juni mogelijk zijn.
Lees verder

Terreinen Bleukens gedeeltelijk terug open voor buitensporten in clubverband
Sinds dinsdag 19 mei zijn de buitenterreinen van sportcomplex Bleukens deels terug open. Onder voorwaarden kan er terug gebruik gemaakt worden van het omnisportterrein, BMX-parcours, beachvolleyveld en de grasvelden. Het skatepark en de outdoor fitnesstoestellen blijven voorlopig gesloten.
Lees verder

Oppompverbod omgeving Grote Nete door droogte
Gouverneur Cathy Berx stelt ook in Balen een captatieverbod in voor het stroomgebied Grote Nete: Keiheuvel, De Most, Vennen, Schoorheide, Scheps, Olmen, Rosselaar, Hulsen. Het waterpeil is er kritisch laag. Er staan boetes op het oppompen van water voor visvijvers en beregenen van velden en tuinen.
Lees verder

Proefopstelling verkeer in Scheps
Lees verder

Coronawachtpost in Den Uyt Mol vanaf 26 mei enkel bereikbaar via De Biststraat
Lees verder

Vrijdagmarkt terug van weggeweest
Vanaf vrijdag 22 mei kan je in het Centrum opnieuw terecht op de Vrijdagmarkt (13u-17u). Er geldt dan vrijdags dus ook terug een parkeerverbod op de Markt vanaf 11u. Er worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen: max. 8 kramen, éénrichtingsverkeer, afstand houden, handen ontsmetten,...
Lees verder

Terug naar het tweede verblijf vanaf 20 mei: wie mag er naartoe?
Woensdag 20 mei besliste de Nationale Veiligheidsraad over de versoepeling voor tweede verblijvers. Dit geldt voor eigenaars of jaarhuurders van een huis, appartement, stacaravan of bungalow in het binnenland, mits afstand, bubbel,... Grensverkeer voor een tweede verblijf is nog niet toegelaten.
Lees verder

Buurtspeeltuintjes terug open vanaf 27 mei en zomerkampen in 'bubbel'
Lees verder

Verdeling herbruikbare mondmaskers hopelijk begin juni
Zoals vorige week ook al meegedeeld, blijven we hopen dat we de herbruikbare mondmaskers van ThinkPink (de borstkankerorganisatie) begin juni kunnen verdelen. Vermoedelijk gaan we de mondmaskers eind mei, begin juni ontvangen. De gemeentediensten staan klaar om ze verder huis-aan-huis te verdelen.
Lees verder

Heropstart dagopvang ouderen in Balen vanaf 25 mei
CADO Balen, de kleinschalige dagopvang voor ouderen in de Vaartstraat, gaat gefaseerd terug opstarten vanaf 25 mei. Er worden maar 2 à 4 gebruikers per dag opgevangen. Om de 'bubbel' zo klein mogelijk te houden, zijn zowel medewerkers als gebruikers een hele dag best aanwezig (geen halve).
Lees verder

Kind in co-ouderschap niet gedomicilieerd in Balen? Vraag mondmasker aan!
Heb jij als co-ouder een kind dat niet in Balen gedomicilieerd is,maar er wel vaak verblijft? Meld dit dan vóór donderdag 28 mei via het e-loket. Dan zorgen we ervoor dat zij ook een mondmasker krijgen van de gemeente. Want de verdeling van die mondmaskers gebeurt op basis van officiële inschrijving
Lees verder

Draaiboeken voor organiseren van leuk en veilig jeugdaanbod deze zomer
Overheden, jeugdbewegingen en gezondheidsdeskundigen zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met draaiboeken voor het organiseren van jeugdactiviteiten deze zomer: jeugdkampen, speelpleinwerking, grabbelpasactiviteiten,... Onze jeugdverenigingen kunnen ze hier vinden en er mee aan de slag gaan.
Lees verder

Slechthorend of doof in tijden van mondmaskers?
Lees verder

Saxofoonklas speelt "we zullen doorgaan"
Lees verder

Bib stuurt Balense lagere schoolkinderen een brief
Door het coronavirus zit een vierde klasbezoek aan de Bib van Balen er dit schooljaar helaas niet meer in voor de leerlingen. De Bib stuurde hen daarom een briefje, om te laten weten dat ze hen missen en dat ze hun uitgeleende boeken kunnen binnenbrengen.
Lees verder

Balen vijfde bij verkiezing 'Fietsgemeente/-stad 2020'!
Balen is bij de verkiezing van 'Fietsgemeente/-stad 2020' als vijfde geëindigde bij de middelgrote gemeentes (20.000-50.000 inwoners). Het gemeentebestuur leverde de voorbije jaren forse inspanningen om het fietscomfort te verbeteren in Balen, en dat werpt duidelijk zijn vruchten af.
Lees verder

Achtste corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen
Lees verder

Tips voor kinderen en ouders bij heropening buurtspeeltuintjes
Sinds woensdag 27 mei zijn de buurtspeeltuintjes in open lucht terug open voor kinderen t.e.m. 12 jaar. Bekijk hier de lijst met speeltuintjes in Balen die terug toegankelijk zijn en tips voor kinderen en ouders/begeleiders. De grote speeltuin van recreatiedomein Keiheuvel blijft voorlopig gesloten.
Lees verder

Bedeling gemeentelijke mondmaskers vanaf vrijdag 29 mei
De herbruikbare mondmaskers die het gemeentebestuur heeft besteld bij ThinkPink zijn geleverd. Vrijdag 29 mei beginnen verschillende teams met het vullen van de enveloppen per gezin en de bedeling. Zo moet tegen 7 juni elke Balenaar zijn of haar mondmasker in de bus hebben.
Lees verder

Ontdek Balen met het gloednieuwe toeristisch plan
Tiptrip voor het zomerse weekend: Ben jij op zoek naar leuke wandelingen, fietstochten of 10 dingen om te ontdekken in Balen? Haast je dan naar VC De Kruierie, waar je het gloednieuwe toeristisch plan (vers van de pers!) gratis kan afhalen! Of bekijk de online versie via de link hieronder.
Lees verder

Filmpje: vlot en veilig spullen aanleveren aan de Kringwinkel
Lees verder

Reserveer je studeerplekje in pop-up klascontainer aan Kruierie
Van 2 juni tot 31 augustus kunnen studenten blokken in de pop-up klascontainer aan VC De Kruierie. Dit alle dagen (uitgezonderd zon- en feestdagen) van 9u tot 22u, enkel na reservatie via vrijetijd.balen.be. Er worden de nodige maatregelen getroffen i.v.m. het coronavirus (o.a. max. 14 studenten).
Lees verder

Volg hier de lijst met straten waar de mondmaskers al bedeeld zijn
Hieronder vind je een lijst met straatnamen waar de mondmaskers zeker al bedeeld zijn. Is je straat erbij? Haal de envelop direct uit de brievenbus. Verwittig ook je buren. Wees geduldig. Er zijn meer dan 370 straten in Balen. Tegen zondag 7 juni heeft iedereen z'n mondmasker.
Lees verder

Bedeling mondmaskers gestart
Lees verder

Skatepark vanaf 3 juni beperkt en onder voorwaarden terug open
Ook de toestellen van de outdoor fitness en calisthenics zijn vanaf 3 juni terug bruikbaar.
Lees verder

Inschrijven ZomerKiXs en -Kuren op 8 en 9 juni
Ten laatste vrijdag 5 juni wordt het programma van de ZomerKiXs en -Kuren bekendgemaakt. Inschrijven kan enkel digitaal van maandag 8 juni (9u) tot dinsdag 9 juni (22u). Let wel: kinderen mogen per week maar in 1 'bubbel' zitten. Dus niet in 1 week én kamp/speelplein én KiXs en Kuren.
Lees verder

Openingsuren infobalie Kruierie uitgebreid vanaf 3 juni
Vanaf woensdag 3 juni worden de openingsuren van de infobalie van VC De Kruierie verder uitgebreid, zoals de Bib. Je kan er dan ook op maandag en woensdag terecht tot 20u, en zaterdag zoals voorheen van 10u tot 16u. Op dinsdag, donderdag en vrijdag blijven ze open van 10u tot 17u.
Lees verder

Bib opent opnieuw haar deuren vanaf 3 juni
Vanaf 3 juni opent de Bib van Balen opnieuw haar deuren. Voorlopig drie dagen per week (maandag 14u-20u, woensdag 14u-20u & zaterdag 10u-16u). Om het bibbezoek voor iedereen veilig te houden, zijn er richtlijnen uitgewerkt en is er voorlopig een beperkte - puur functionele - dienstverlening.
Lees verder

Familiebezoek in en van Nederland toegelaten
Sinds zaterdag 30 mei mag je opnieuw familie in Nederland bezoeken. Noodzakelijk winkelen mag ook. Een ministerieel besluit laat dit sinds vandaag toe. Dit geldt voor alle buurlanden, behalve Frankrijk. Uiteraard moet je tijdens je bezoek wel de coronarichtlijnen in dat land respecteren.
Lees verder

Bibnieuws: Op zoek naar een jeugdboek? Probeer Bieblo!
Op zoek naar een jeugdboek? Probeer Bieblo eens! Bieblo helpt kinderen tussen 6 en 11 om boeken te zoeken die ze leuk vinden. Een paar keer klikken en swipen geeft heel eenvoudig boekentips op maat.
Lees verder

Muziekacademie start gedeeltelijk terug op vanaf 8 juni
Lees verder

Gemeentelijke totaalrenovatiebonus voor huurwoningen
Wie energiebesparende ingrepen uitvoert aan zijn huurwoning kan bij de gemeente een aanvullende premie aanvragen, bovenop de totaalrenovatiebonus van netbeheerder Fluvius. Hiermee wil het gemeentebestuur het aanbod aan kwaliteitsvolle en energiezuinige betaalbare huurwoningen in Balen verhogen.
Lees verder

Zonneregio Kempen: zonder zorgen zonnepanelen op je dak
Wie vóór 31 december 2020 zonnepanelen plaatst, geniet automatisch 15 jaar van het principe van de terugdraaiende teller. Doe daarom nog snel mee aan het project 'Zonneregio Kempen' van lokale burgercoöperatie Campina Energie: gunstige prijzen voor je zonnepanelen én onafhankelijk deskundig advies.
Lees verder

Openbaar onderzoek RUP zonevreemde woningen in kwetsbaar gebied
Lees verder

Skatepark vanaf 3 juni drie dagen per week open
Vanaf woensdag 3 juni heropent het skatepark op de Bleukens. Je kan er op woensdag, zaterdag en zondag in blokken van 1u20 met maximum 10 personen skaten/steppen onder begeleiding van een volwassen begeleider. Als dit goed verloopt, kunnen we het aantal dagen uitbreiden.
Lees verder

Tijdelijk geen registraties orgaandonatie mogelijk
Lees verder

Oppompverbod uitgebreid naar hele Kempen
Lees verder

Balense horecazaken krijgen extra ruimte voor veilig terras
Horecazaken mogen vanaf 8 juni heropenen. Om alles veilig en succesvol te laten verlopen, geeft het gemeentebestuur bestaande Balense horecazaken de kans om deze zomer hun terras uit te breiden, na aanvraag via het e-loket en rekening houdend met o.a. verkeersveiligheid en onderlinge afstand.
Lees verder

Veiligheidsraad beslist: heropstart horeca, culturele activiteiten,... vanaf 8 juni
Lees verder

Ondersteun mee kunstwerk ziekenhuis Mol als herinnering aan corona
Om het personeel van het ziekenhuis van Mol blijvend te bedanken voor hun inzet in de strijd tegen corona, is er een privé-initiatief opgezet voor een kunstwerk in de inkomhal. Steunen kan door geld te storten op rekeningnummer BE04 7360 6751 8431 met vermelding 'Coronazorgers'.
Lees verder

Outdoor fitness en calisthenics onder voorwaarden terug open
Lees verder

Géén fietsen meegeven bij ophaling grof vuil
Lees verder

Vraag login aan voor online inschrijvingen KiXs en Kuren
Wil jij op 8 en 9 juni je kinderen inschrijven op de wachtlijst van de zomeractiviteiten van KiXs en Kuren? Dan heb je een login nodig. Deze kan je vanaf nu tot uiterlijk zondag 7 juni (12u 's middags) aanvragen via het e-loket.
Lees verder

Bekijk het programma van de ZomerKiXs en Kuren - de bubbeleditie
Het programma voor de ZomerKiXs en Kuren is klaar, zie 'downloads' hieronder. Vraag uiterlijk zondagmiddag 7 juni (12u) je login aan, om op 8 en 9 juni te kunnen inschrijven op de wachtlijst. Van 4-12j kan je kiezen uit een themaweek of losse activiteiten. Vanaf 12j zijn er enkel losse activiteiten.
Lees verder

Sporthal Bleukens terug open voor contactloze clubtrainingen vanaf 8 juni
Lees verder

Oproep horecazaken: geef je startdatum enzo door via balenwinkelthier.be
Lees verder

Mieke Dams blaast 104 kaarsjes uit
Mieke Dams blies vorige week 104 kaarsjes uit in WZC Ter Vest. Mieke werd geboren op 28 mei 1916 (!) en is de oudste Balenaar. Daar hoorde natuurlijk een feestje bij, met taart, bloemen, een glaasje bubbels, door de bewoners zelf geknutselde versieringen én familiebezoek (aan het raam).
Lees verder

Sterk staaltje teamwork: 22.000 gemeentelijke mondmaskers bedeeld in minder dan een week tijd
De 22.000 herbruikbare mondmaskers die het gemeentebestuur bij ThinkPink bestelde voor alle Balenaars, zijn bedeeld. 10.600 enveloppen werden in minder dan een week tijd gevuld met de juiste mondmaskers per gezin en in evenveel brievenbussen gepost. Dank aan alle vrijwilligers en gemeentediensten!
Lees verder

De Bib leest voor: 'De Heksen' van Roald Dahl
De voorleessessies in de Bib kunnen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet. Tot en met 3 juli lanceren we elke vrijdag zo'n voorleesfilmpje op onze website.
Lees verder

Inschrijven kinderopvang Kikoen zomervakantie vanaf 13 juni
Lees verder

Gratis affiches met veiligheidsrichtlijnen voor Balense horeca
Lees verder

Rap op Stapkantoor weer elke week open
Lees verder

Het is zover: speeltuin Keiheuvel terug open
Sinds maandag 8 juni is de gratis speeltuin van domein Keiheuvel terug toegankelijk voor kinderen tot 12 jaar met begeleiding. Met de nodige voorzorgen uiteraard, maar we rekenen op jullie medewerking om dit veilig te laten verlopen. De betalende attracties en het zwembad openen op een latere datum.
Lees verder

Afspraak maken bij dienst bevolking nu ook online
Als je bij de dienst bevolking op het gemeentehuis moet zijn, kan je nu ook van thuis uit online een afspraak maken. Surf naar www.balen.be/afspraak en plan een moment naar keuze in. Het blijft ook mogelijk om tijdens de openingsuren telefonisch (014/74 40 00) of via de balie een afspraak te maken.
Lees verder

Leerkrachten: Spoor je leerlingen aan tot zomerlezen met kans op een prijs
Vele kinderen en jongeren gaan deze zomer een staycation tegemoet. Maar niet getreurd, de Bib wordt dé nieuwe reisbestemming. Vanaf 1 juli kunnen ze mee op reis in zes verhalen en een mooie prijs winnen. Want reizen in je hoofd is toch veel beter dan een dure trip? Bestemming: Bib!
Lees verder

Vergaderen kan terug in Kruierie
Lees verder

Ontmoetingsruimte Den Travoo terug open vanaf 15 juni
Vanaf maandag 15 juni kan je opnieuw in de ontmoetingsruimte van Den Travoo terecht voor een koffie, babbel of hapje eten. Dit elke maandag, woensdag en vrijdag (11u-15u). Om het voor iedereen veilig te houden, worden er max. 34 personen toegelaten. Reserveer vooraf je tafel op 014/68 71 93.
Lees verder

Dienst Erfgoed terug open op afspraak
Lees verder

Bibnieuws: Ga deze zomer mee op reis in zes verhalen en win een mooie prijs!
Vele kinderen en jongeren gaan deze zomer een staycation tegemoet. Maar niet getreurd, de bib wordt dé nieuwe reisbestemming. Vanaf 1 juli kan je mee op reis in zes verhalen en een mooie prijs winnen. Want reizen in je hoofd is toch veel beter dan een dure trip? Bestemming: bib!
Lees verder

Foto's: Positieve raamboodschappen fleuren Balens straatbeeld op (deel 2)
Vorige week fleurde de Balense kunstenares Ruth Mentens opnieuw een aantal Balense ramen op met een positieve boodschap. Dit om het straatbeeld wat te verfraaien in deze moeilijke tijd. Bekijk hier het resultaat.
Lees verder

Video: Leren composteren met Charlotte
IOK heeft een filmpje online gezet waarin Charlotte je stap voor stap uitlegt hoe je kan starten met thuiscomposteren. De video is opgenomen op de compostdemoplaats achter het containerpark in Balen. Tot grote fierheid van de Balense compostmeesters uiteraard! Bekijk het filmpje hieronder.
Lees verder

Skatepark terug elke dag open
Het skatepark is weer elke dag open. Hou je aan de coronavoorschriften! Je kan in blokken van 1u20 met maximum 10 personen skaten/steppen onder begeleiding van een volwassen begeleider.
Lees verder

Wees op je hoede bij controle op vispatent
Lees verder

Ziekenhuis Mol slechts beperkt toegankelijk: kom zoveel mogelijk alleen
Lees verder

Mondmaskers federale overheid vanaf 15 juni bij apotheek
Vanaf maandag 15 juni start de verdeling van de stoffen mondmaskers van de federale overheid. 1 persoon kan de maskers voor het hele gezin afhalen bij je apotheek (registratie met de eID's, 1 maat voor iedereen). De volgorde van verdeling gebeurt op basis van leeftijd, zie verdeelschema hieronder.
Lees verder

Jeugdverenigingen ten tijde van coronacrisis
Onze jeugdverenigingen zaten niet stil tijdens de coronacrisis. Hieronder vind je enkele foto's van o.a. onlineactiviteiten. #toppers #samentegencorona
Lees verder

Beperk je energieverbruik door een 'slimme meter'
Lees verder

Download 112 BE: de app die levens redt
Heb jij 112 BE al op je smartphone staan? Da's één app voor brandweer, ambulance of politie. Download hem vandaag nog. Deze gratis app van de overheid biedt verschillende voordelen tegenover gewoon bellen naar 112 of 101. Ontdek ze in het filmpje hieronder.
Lees verder

Rioleringswerken Malou van start
In de wijk Malou en een stuk van de Visbeekstraat en Antverpialaan starten de rioleringswerken. In de Malou beginnen de nutsmaatschappijen vanaf 15 juni met het vernieuwen en ondergronds brengen van leidingen. In de Visbeekstraat en Antverpialaan begint de aannemer met het openbreken van de weg.
Lees verder

Bekendmaking conformiteitsattest bodemsaneringsproject Van Dyck NV
Lees verder

Nieuwe online reserveringsmodule voor tennis op Bleukens
Lees verder

Meld haarden van processierupsen via e-loket
Lees verder

Steun onze Balense horeca: geniet 'r met een gerust hart
Sinds kort kunnen horecazaken de deuren weer openen. Ook de Balense restaurant- en caféhouders verwelkomen hun klanten opnieuw met de nodige veiligheidsmaatregelen. Steun hen in deze moeilijke tijden, het zomerse weer nodigt alvast uit tot een terrasje! Geniet 'r met een gerust hart..
Lees verder

Vraag login aan voor 2e inschrijfronde KiXs en Kuren
Had je nog geen login aangevraagd voor de 1e inschrijfronde van de ZomerKiXs en Kuren en wil je je kinderen nog inschrijven voor één of meerdere activiteiten? Dan kan je vanaf maandag 15 juni opnieuw een login aanvragen voor de 2e inschrijfronde, die start op maandag 22 juni.
Lees verder

Wijziging proefopstelling Scheps
Op vraag van de bewoners van Scheps om snelheidsremmende maatregelen te nemen, werd er half mei op twee plaatsen in de straat een proefopstelling voor het verkeer geplaatst. Deze wordt voortdurend getest en geëvalueerd. In dat opzicht werd op vrijdag 12 juni een ander soort opstelling geïnstalleerd.
Lees verder

Textiel weer welkom op containerpark vanaf 15 juni
Lees verder

De Bib leest voor: 'Marius Mindermeer'
De voorleessessies in de Bib kunnen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet. Deze week leest Jeannine voor uit 'Marius Mindermeer'!
Lees verder

Tennisschoenen verplicht op gravelterreinen Bleukens
Lees verder

Bakken en braden in Ter Vest
Heb jij vorige week ook zo genoten van een lekkere bbq of een terrasje? In woning 1 van WZC Ter Vest lieten ze het alvast smaken!
Lees verder

Negende (en hopelijk laatste) corona-bewonersbrief in Balense brievenbussen
Lees verder

Heropstart zitdagen personen met handicap FOD op 3 augustus
Lees verder

In de problemen? Ocmw-huis Balen zoekt mee naar oplossingen!
Zit jij op een of andere manier in moeilijkheden? Ocmw-huis Balen kan je op verschillende manieren helpen. De sociale dienst is goed op de hoogte van diverse hulpmaatregelen (al dan niet i.v.m. corona). Neem gerust vrijblijvend contact op via 014/82 98 48, info@ocmwbalen.be of de balie.
Lees verder

Bibnieuws: Mijn Leestipper!
Ben je op zoek naar een goed boek? Vanaf nu kan je terecht op Mijn Leestipper voor persoonlijke leestips!
Lees verder

Vertrouwde openingsuren in VC De Kruierie vanaf 22 juni
Lees verder

Bib 'gewoon' terug open vanaf 22 juni
Vanaf maandag 22 juni kan je in de Bib weer terecht tijdens de vertrouwde openingsuren en voor de dienstverlening die je gewend was voor de coronacrisis. Het leescafé en terras gaan ook terug open met beperkt aantal plaatsen. Een aantal veiligheidsrichtlijnen blijven gelden (o.a. afstand houden).
Lees verder

Haal filter voor zelfgemaakte mondmaskers af tot uiterlijk 1 juli
Heb je nog geen filters afgehaald die passen in zelfgemaakte mondmaskers of in de gemeentelijke mondmaskers van ThinkPink? Haal deze dan tot uiterlijk 1 juli af aan de balies van gemeentehuis, ocmw, Den Travoo of Kruierie, zolang de voorraad strekt.
Lees verder

Verboden op- en afritten douaneparking E34 in Postel definitief afgesloten
De op- en afritten ter hoogte van de E34 in Postel (de vroegere douaneparking) worden definitief afgesloten. Hoewel het verboden was, werden de toegangswegen door omwonenden uit onze regio ook gebruikt als illegale sluipweg van en naar de autostrade. Dit is nu niet meer mogelijk.
Lees verder

Tweede inschrijfronde KiXs en Kuren start op 22 juni
Van maandag 22 juni (9u) tot dinsdag 30 juni (22u) kan iedereen (ook niet-Balenaars) zijn kinderen inschrijven voor de zomeractiviteiten van KiXs en Kuren tijdens de tweede inschrijfronde. Op één themaweek en een paar losse activiteiten na, zijn er overal nog vrije plaatsen beschikbaar.
Lees verder

Leerkrachten: Bib in coronatijden
Wat met al die boeken? Heb je de brief aan je leerlingen gezien? Lees hieronder alle info over onze Bib in deze coronatijden
Lees verder

De Bib leest voor: 'Eend op de fiets'
De voorleessessies in de Bib kunnen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet. Deze week leest Lieve voor uit 'Eend op de fiets'!
Lees verder

Proefopstelling: 'knip' in Vosvennen vanaf 22 juni
Op maandag 22 juni wordt er - op vraag van de buurtbewoners - een proefopstelling geplaatst die een 'knip' maakt in het onverharde stuk van de Vosvennen, ter hoogte van de parking van hondenschool De Natte Neuzen. Fietsers en voetgangers kunnen daarna wel nog door, gemotoriseerd verkeer niet meer.
Lees verder

Plan toont waar je in Balen overal buiten spelen kan
Met het nieuwe Buitenspeelplan geven we je een handig overzicht van waar je overal buiten kan spelen in Balen: wijkspeelpleintjes, grotere speellocaties, petanqueterreinen, locaties van jeugdverenigingen en startpunten van wandelingen. Haal het plannetje gratis af of bekijk hier de digitale versie.
Lees verder

Agenda gemeente- en ocmw-raad 22 juni
Lees verder

Leerkrachten: Bib@school 2020-2021
Op dit moment werken we achter de schermen aan de voorbereiding van het nieuwe schooljaar. We hopen jullie en de leerlingen snel weer onder te dompelen in een bad vol leesplezier. Zodra de planning van het eerste bezoek klaar is krijgen jullie een berichtje om een moment uit te kiezen.
Lees verder

Leerkrachten: Bezorg je leerlingen de KiXs Bubbeleditie 2020
Last minute mochten jeugd- en sportdiensten dan toch activiteiten organiseren voor kids en jongeren in de zomervakantie. Mogen we vragen om de link naar de KiXs (zie verder) via Smartschool of andere online platformen aan je leerlingen te bezorgen zodat ze toch ook een leuke zomer hebben? Dankjewel!
Lees verder

Scholennieuws: Brochure schoolvoorstellingen 2020-2021
Alles hangt nog aan een zijden draadje, maar 't Getouw heeft toch een programma klaar met schoolvoorstelling voor het nieuwe schooljaar. Alles hangt af van de evolutie van het coronavirus en van jullie inschrijvingen. Bekijk het programma via de 'lees meer'' en plan alvast jouw cultuuruitstapje.
Lees verder

Schrijf in voor outdoor fitmix in juli en augustus
Ook tijdens de zomervakantie kan je op woensdagmorgen (1, 8, 22 en 29 juli, 5, 12 en 19 augustus) van 10u tot 11u fitmixles in openlucht volgen op sportcomplex Bleukens. Schrijf vooraf in via het e-loket. Betalen kan je met tienbeurtenkaart (25 euro) of per aparte les (3 euro).
Lees verder

Herbruikbare goederen weer welkom op containerpark
Lees verder

Volg ontwikkeling coronavirus per gemeente via nieuwe tool
Sciensano heeft een nieuwe tool gelanceerd, waarmee zowel de overheid als burgers per gemeente kunnen volgen hoeveel nieuwe coronabesmettingen er de laatste zeven dagen waren. Zo blijkt dat er in Balen de laatste zeven dagen geen nieuwe besmettingen waren (stand van zaken 25 juni).
Lees verder

Gratis maand Buzzy Pazz voor leerlingen 1e middelbaar
Jongeren die volgend schooljaar starten in het secundair onderwijs, krijgen eind juni van De Lijn een aanbod per brief voor een gratis Buzzy Pazz maandabonnement voor september. Daarnaast geeft de gemeente Balen haar inwoners ook nog steeds 25% korting op een Buzzy Pazz (6-24j) en Omnipas (25-64j).
Lees verder

In de droge Kempen? Bekijk tips voor zuinig watergebruik!
De laatste tijd 'regende' het alarmerende berichten over droogte en de lage stand van het grondwater. Wat is de stand van de Kempense watervoorraden? En welke oplossingen zijn er voor de toekomst? De Vlaamse Milieumaatschappij en Pidpa beantwoorden deze vragen en geven tips voor zuinig watergebruik.
Lees verder

Verras een geweldige mantelzorger!
23 juni is Dag van de Mantelzorger. Hét ideale moment om alle mantelzorgers te bedanken voor de onmisbare schakel die ze zijn in het zorgen voor naasten. Wil jij een Balense mantelzorger verrassen? Laat het weten via het e-loket of telefonisch, en dan zorgt de gemeente Balen voor een leuke attentie.
Lees verder

Warme dagen? Draag zorg voor kwetsbare personen!
Voor vele mensen is het zomerse weer puur genot. Maar tropische dagen zijn niet zonder gevaar. Vooral ouderen, kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbare groepen. Hou hen extra in het oog. Met deze tips beperk jij de kans op gezondheidsproblemen op warme dagen voor jezelf én anderen tot een minimum.
Lees verder

De brandweer: wat mag je verwachten
In een noodsituatie kan je de brandweer of ambulance bellen via het nummer 112. Maar mag je de brandweer voor alles bellen? Waarvoor komen ze en waarvoor niet? Zijn de diensten van de brandweer altijd gratis? Voor welke interventies mag je een factuur verwachten? Een folder zet alles op een rijtje.
Lees verder

Extra restafval meegeven? Geef het door aan Diftar informatielijn!
Wil jij bij de afvalophaling op vrijdag extra zakken meegeven met het restafval? Geef dit dan ten laatste de (donder)dag ervoor tegen 12u 's middags door via de Diftar informatielijn (gratis nummer 0800/97 687). Door de coronamaatregelen blijft dit voorlopig beperkt tot 4 extra vuilzakken per adres.
Lees verder

Afbouw coronamaatregelen fase 4: wat verandert er op 1 juli?
Vanaf 1 juli gaat fase 4 van de afbouw van de coronamaatregelen in. De bubbel wordt vergroot naar 15 mensen. Pretparken, binnenspeeltuinen, casino's, theaters, bioscopen, zwembaden en wellnesscentra mogen terug openen. Feesten in feestzalen en evenementen mogen doorgaan onder bepaalde voorwaarden.
Lees verder

Geen eenrichtingsverkeer meer voor bezoekers Vrijdagmarkt
Na samenspraak met de veiligheidsdiensten is beslist om vanaf deze week geen eenrichtingsverkeer meer te voorzien voor de bezoekers van de Vrijdagmarkt. Gezien de specifieke situatie in Balen, met een beperkt aantal kramen, is dit niet meer vereist om de veiligheid te waarborgen.
Lees verder

Infrastructuur 't Kruierke deze zomer voorbehouden voor jeugdverenigingen
Omdat buitenlandse kampen deze zomer verboden zijn, zijn de lokalen van Akabe scouts 't Kruierke (Waterstraat) de hele vakantieperiode afgehuurd door jeugdverenigingen. De volledige infrastructuur (incl. speeltoestel, -weide en -bos) wordt in deze periode dan ook uitzonderlijk voor hen voorbehouden.
Lees verder

De Bib leest voor: 'Het wolkje dat niet wachten wou'
De voorleessessies in de Bib kunnen waarschijnlijk nog een tijdje niet doorgaan. Om de kinderen toch niet te lang op hun voorleeshonger te laten zitten, hebben de voorlezers enkele verhalen op film gezet. Deze week leest Carine voor uit 'Het wolkje dat niet wachten wou'!
Lees verder

Vanaf 1 juli: speeltuin en zwembad Keiheuvel gratis voor Balenaars, anderen kopen ticket via webshop
Vanaf 1 juli krijgen inwoners van Balen gratis toegang tot het domein en de speeltuin op vertoon van hun identiteitskaart. Ze kunnen online ook een gratis 'zwemblok' reserveren. Inwoners van andere gemeenten kunnen vooraf via de webshop een dagticket (€ 3) en eventueel een zwemticket (€ 5) aankopen.
Lees verder

In juli en augustus starten alle afvalophalingen al vanaf 6u30
In juli en augustus start IOK Afvalbeheer alle ophalingen opnieuw om 6u30, dus een half uurtje vroeger dan anders. Mis geen enkele ophaling en zet je wekker een half uurtje vroeger of plaats je afval de avond voordien al buiten. Op de afvalkalenders staan de vroege ophalingen in roze aangeduid.
Lees verder

Voorlopig nog geen asbest op containerpark
Asbest is momenteel de enige afvalsoort die je nog niet kan aanleveren op het containerpark. Ook het project met ophaling van asbest aan huis ligt stil. De speciale FFP-3 mondmaskers (met zeer fijne filter) zijn momenteel voorbehouden aan de zorgverlening en bepaalde industriële sectoren.
Lees verder

Zorg- en medische sector: haal mondmaskers af vóór 11 juli
Lees verder

Haal je gratis blijf-in-je-buurt doe-boekje af!
Ook in deze ongewone zomervakantie mogen de kinderen zich niet vervelen. De gemeente Balen biedt een doe-boekje aan voor 6- tot 12-jarigen, met elke dag een knotsgekke tip of coole activiteit en volop inspiratie om de zomer door te komen. Haal een gratis exemplaar af aan de balie van VC De Kruierie.
Lees verder

Nog plaatsen vrij voor zomeractiviteiten 10, 11 en 12-jarigen
Voor de activiteiten voor de 10, 11 en 12-jarigen (bubbel 3) zijn nog heel wat plaatsen vrij. Je vindt een handig overzicht onderaan.
Lees verder

Voordelige combitickets voor zwembad Mol te koop in VC De Kruierie
Het zwembad van Mol (Den Uyt) is sinds 1 juli terug open. Het gemeentebestuur legt ook dit jaar het prijsverschil bij zodat je in VC De Kruierie voordelige combitickets kan kopen voor deze zomervakantie. Het weer bepaalt of je in het binnen- en/of buitenzwembad terecht kan. Je moet wel reserveren.
Lees verder

Vacature ocmw: arbeidstrajectbegeleider
Ocmw Balen is op zoek naar een arbeidstrajectbegeleider (halftijds - onbepaalde duur - bachelor). Interesse? Stel je dan kandidaat uiterlijk vrijdag 31 juli 2020.
Lees verder

Tip van de Bib: 'Het Grote Misschien'
Op een dag verongelukt het meisje Alaska. Volkomen ontredderd probeert de 16-jarige Miles uit te zoeken wat er voorviel en wat zijn aandeel in de gebeurtenissen was.
Lees verder

Gezocht: vrijwillige oppassers terwijl mama's Nederlands leren
Huis van het Kind zoekt enkele vrijwillige oppassers voor dinsdag- en donderdag (9u-12u) om zo ook anderstalige mama's kans te geven om Nederlands te leren. Geïnteresseerden mailen vóór 1 augustus naar huisvanhetkind@gemeentemol.be.
Lees verder

Speeltoestellen Biesakker enkel open voor kinderen zomerkampen (tot 9 aug)
Omwille van de zomerkampen en bijbehorende bubbels, zijn de gemeentelijke speeltoestellen aan de Biesakker enkel open voor de kinderen van het zomerkamp (en dus gesloten voor andere kinderen) tot en met 9 augustus.
Lees verder

Bestemming Bib! Reis mee en win!
Deze zomer wordt de Bib jouw ideale reisbestemming! Haal je reispas af, ga mee op leestrip en win mooie prijzen! Meer info in de Bib. Voor iedereen tussen 3 en 18 jaar.
Lees verder

Is je activiteit corona-proof?
Controleer online via www.covideventriskmodel.be of je activiteit corona-proof is. Aan de hand van een vragenlijst kan je het veiligheidsrisico inschatten. De gemeente gebruikt deze tool (CERM) ook om evenementen goed te keuren of niet.
Lees verder

Lekker Smulpapen
Van 1 juli t.e.m. 25 oktober kan je opnieuw lekker gaan Smulpapen in 12 horecazaken in Balen (De Bakkerie, De Waterhoek en N18 Passage), Dessel, Mol en Retie. Wil jij ook goed en goedkoop culinair genieten in de buurt? Koop dan de brochure voor slechts 14 euro aan de balie van VC De Kruierie.
Lees verder

Nieuw: twee padelterreinen aan Bleukens, dit jaar gratis uitproberen
De padelterreinen op sportcomplex Bleukens zijn klaar voor gebruik! Als lanceringsactie kan je er nog tot het einde van het jaar gratis kennismaken met deze mix van tennis en squash. Ook plezierig als je niet echt goed kan tennissen. Reserveer snel een plein op vrijetijd.balen.be!
Lees verder

Vacature ocmw: stafmedewerker
Ocmw Balen is op zoek naar een stafmedewerker (voltijds - onbepaalde duur - master) ter ondersteuning van de sociale dienst en beleidsvoorbereidend werk. Interesse? Stel je dan kandidaat uiterlijk vrijdag 31 juli 2020.
Lees verder

Drone van VTM & HLN uitgesteld naar maandag 6 juli wegens windvlagen
Nu maandag 6 juli gaat een drone op verschillende locaties in Balen op zoek naar hoe jij je zomer op een leuke en originele manier doorbrengt. Heb je een leuk idee? Dien dan snel je voorstel in. Let wel, hou je aan de coronarichtlijnen: afstand houden en kom niet met een te grote bubbel samen.
Lees verder

Stel je nog snel kandidaat voor de Vlaamse feestcheque
Vlaanderen Feest doet het dit jaar met de Zomerstraat! Maak van je straat een plekje om leuk de zomer door te komen. Organiseer je een buurt- of straatactiviteit in het weekend van 11 juli? Stel je dan snel kandidaat voor de Vlaamse feestcheque (max. 180 euro).
Lees verder

Feestje thuis? Wat mag en wat mag niet door de coronamaatregelen?
Als je thuis een feest wil organiseren, hou er dan rekening mee dat nog niet alles is toegelaten door de coronamaatregelen. De bubbel van 15 blijft nog behouden. Enkel als je met een professionele traiteur of catering werkt, zijn er meer mogelijkheden en kan je meer gasten uitnodigen.
Lees verder

Enkele speeltoestellen gesloten door zomerkampen
Omwille van de zomerkampen en bijbehorende bubbel, zijn enkele gemeentelijke speeltoestellen (Biesakker, van Chiro Hulsen, Chiro Olmen en Akabescouts 't Kruierke) enkel open voor de kinderen van dat zomerkamp (en dus tijdelijk gesloten voor andere kinderen). Lees meer voor de juiste data.
Lees verder

Jeugdraad schenkt veiligheidspakketten voor veilige zomer
De Jeugdraad schenkt aan elke Balense jeugdvereniging en elke speelpleinwerking een veiligheidspakket met o.a. materiaal om veilig de weg op te gaan (vestjes, reparatiesets,...) rookmelders en pictogrammen, maar dit jaar ook hygiënesets voor een corona-proof zomerkamp.
Lees verder

Ook geen kermis op Scheps Kermis
Lees verder

Verkeershinder op Rijsberg van 6 tot 10 juli
Van 6 tot 10 juli voert Pidpa werken uit ter hoogte van Rijsberg 46. Er zal plaatselijk hinder zijn door beurtelings verkeer met verkeerslichten.
Lees verder

Afvalkalender week 28
• vrijdag 10 juli: PMD, RESTAFVAL en GLAS (route 1) (opgelet: in juli & augustus vanaf 6u30 i.p.v. 7u)
Lees verder

Speeltoestellen Chiro Hulsen enkel open voor kinderen zomerkampen (6-26 juli)
Omwille van een zomerkamp en bijbehorende bubbel, zijn de gemeentelijke speeltoestellen aan Chiro Hulsen enkel open voor de kinderen van het zomerkamp (en dus gesloten voor andere kinderen) van 6 tot en met 26 juli.
Lees verder

Verlof in eigen hof of toch op reis?
Lees verder

Voorlopig geen combitickets voor zwembad Mol meer te koop in VC De Kruierie
Door een communicatiefout van zwembad Vita-Den Uyt naar de gemeente Balen zijn er geen combitickets meer te koop. Voorlopig is enkel meer 1 zwembad open (binnen of buiten). Daardoor is het combiticket nog niet van toepassing, enkel een gewoon ticket. We hopen die zo snel mogelijk te kunnen verkopen.
Lees verder

Voorlopig geen combitickets voor zwembad Mol meer te koop in VC De Kruierie
Door een communicatiefout van zwembad Vita-Den Uyt naar de gemeente Balen zijn er geen combitickets meer te koop. Voorlopig is enkel meer 1 zwembad open (binnen of buiten). Daardoor is het combiticket nog niet van toepassing, enkel een gewoon ticket. We hopen die zo snel mogelijk te kunnen verkopen.
Lees verder

Van plan om een evenement of activiteit te organiseren?
Organisatoren die een activiteit plannen, vullen een aanvraag in via het Evenementenloket op evenementen.balen.be. Afhankelijk van de aard van het evenement moet je je aan bepaalde protocollen houden (sport, horeca, jeugd, cultuur,…) en een Covid Event Scan doen (+200 personen en/of op openbare weg)
Lees verder