Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 13 juli 2020

Europees president Michel probeert de ‘zuinige vier’ te paaien

Europees president Michel probeert de 'zuinige vier' te paaien
Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken behouden hun kortingen op de betalingen aan de EU. Daarnaast stelt EU-president Charles Michel voor de nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027) met 20 miljard euro te verlagen. Met deze handreikingen probeert hij de 'zuinige vier' te overtuigen eind volgende week akkoord te gaan met een Europees herstelpakket van ruim 1.800 miljard euro.
Lees verder

Sports Illustrated plaatst voor het eerst transgender model op de cover
De tijd waarin bikinimodellen alleen slank en wit waren, ligt gelukkig al even achter ons. Zo bracht het befaamd magazine Sports Illustrated een nummer uit dat focuste op een positief zelfbeeld en zette het Tyra Banks als eerste zwarte vrouw ooit op de cover in 1997. Nu wordt opnieuw geschiedenis geschreven dankzij Valentina Sampaio: de eerste transgendervrouw ooit op de voorpagina.
Lees verder

Mysterieuze dood van negen Russische wandelaars opgelost na meer dan 60 jaar
Meer dan zes decennia na de mysterieuze dood van negen Russische wandelaars in het Oeralgebergte, is er nu ontdekt via een nieuw onderzoek wat hen overkomen is. Het incident op de Dyatlov-pas in februari 1959 leidde tot wilde geruchten en complottheorieën. Zo werd gespeculeerd over de tussenkomst van aliens, een rituele moord of zelfs een geheime rakettest.
Lees verder

Bijna 200.000 Belgen gaan maandelijks naar voedselbank
Bijna 200.000 mensen per maand halen een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15 procent in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken, waarover De Zondag bericht.
Lees verder

Aantal Belgen dat maandelijks naar voedselbank gaat stijgt naar bijna 200.000
Bijna 200.000 mensen per maand halen een voedselpakket op om te kunnen overleven, een stijging van 15 procent in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Federatie van Voedselbanken, waarover De Zondag bericht.
Lees verder

Advocaat Walter Damen over de IS-weduwen: 'Ik heb geen enkel medelijden met die vrouwen'
Zijn de Antwerpse Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal gebrainwasht en kunnen zij door hun identiteit te herwinnen afstand nemen van het gedachtegoed van IS? Of zijn ze de verpersoonlijking van het kwaad en verdienen ze een oneindige straf? Een debat dat hun raadsman Walter Damen na hun terugkeer graag ten gronde wil voeren.
Lees verder

Het verlof van de virologen: 'Een vakantieoord met mondmaskers spreekt me niet aan'
'Reis niet, of alleszins niet te ver', zo raadden onze virologen al aan. Maar hoe proberen zij iets van hun zomer te maken? 'Ik hoop maar dat er geen tweede golf uitbreekt, anders mag ik mijn verlof vergeten.'
Lees verder

VN-Veiligheidsraad akkoord met Belgisch-Duits voorstel om humanitaire hulp aan Syrië te hervatten
De VN-Veiligheidsraad heeft ingestemd met een Belgisch-Duits voorstel om de humanitaire hulp aan Syrië te hervatten. Er is een compromis bereikt door de noodhulp via slechts één grensovergang te laten verlopen, dat waren er eerst twee.
Lees verder

Portugese politie op zoek naar lichaam Madeleine McCann
De Portugese politie heeft de afgelopen weken meerdere putten doorzocht, speurend naar het lichaam van Madeleine McCann. Dat meldt de NOS op basis van bronnen waarmee de Portugese publieke omroep RTP uitpakt.
Lees verder

'De kloof tussen mensen dreigt door corona nóg groter te worden'
De jonge Franse denker David Djaïz (29) stelt vast hoe Covid-19 de sociale breuklijnen heeft verdiept. Slow Democracy is zijn antwoord. 'We moeten vooral de publieke macht herstellen.'
Lees verder

Van Ranst over toenemende besmettingen: 'Probleem als ook ziekenhuisopnames stijgen'
Voor de vierde dag op rij is het aantal vastgestelde besmettingen gemiddeld over zeven dagen gestegen. Geen reden voor grote zorgen, volgens viroloog Marc Van Ranst. Hij benadrukt dat we moeten kijken naar het aantal ziekenhuisopnames, die voorlopig nog een dalende trend vertonen.
Lees verder

Word je sneller dronken als de zon op je schijnt?
Iedereen weet: met ­alcohol is het altijd oppassen, maar zeker ­wanneer de zon schijnt. Het idee is toch dat die twee pintjes op een zonnig ­terras harder ­aankomen dan diezelfde twee glazen aan de toog in putje ­winter. Maar word je echt sneller dronken met de zon op je bol?
Lees verder

Carice van Houten: 'Na die kus van Meryl Streep wilde ik mijn wang niet meer wassen'
De Nederlandse topactrice Carice van Houten (43) vindt Ricky Gervais zo leuk dat hij aantrekkelijk wordt. Wie of wat zijn haar andere favorieten? 'Elleboogje­s­macaroni, blok kaas erin, roeren zodat het draderig wordt, en dan ketchup erbij. Heerlijk!'
Lees verder

Live - Trump draagt mondmasker in het openbaar: 'Nooit tegen geweest'
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
Lees verder

'Er zijn 60 vrouwen nodig om Bill Cosby te veroordelen en 30 om Harvey Weinstein te stoppen. Eén vrouw volstaat nooit'
Karin Slaughter doet beter dan het coronavirus: haar thrillers worden over 120 landen verspreid en wereldwijd kwamen al meer dan 35 miljoen mensen in aanraking met haar reeksen over kinderarts Sara Linton en agent Will Trent. Met haar nieuwe misdaadverhaal Verzwegen viert ze twintig jaar schrijverschap. Een feestje in quarantaine, maar dat deert de 49-jarige schrijfster uit het Amerikaanse zuiden niet. 'Ik kan niet schrijven in een koffiebar. Ik heb complete afzondering nodig.'
Lees verder

Homo turisticus laat zich niet afschrikken door corona: beeldverslag van aan de Spaanse costa's
De zomer van 2020 zou helemaal anders zijn, zo werd ons maandenlang voorgehouden. Maar dat is buiten de Spaanse costa's gerekend, alwaar zonnekloppers als vanouds samentroepen om ijsjes te eten, cocktails te slurpen, parasols op te tuigen en te luieren op zonnebedden tot ze roodverbrand zijn.
Lees verder

Hoge functionarissen Frans videogame-bedrijf weg na seksueel wangedrag
Het Franse videogamebedrijf Ubisoft, bekend van spellen als Assassin's Creed en Watch Dogs, heeft in de nacht van zaterdag op zondag het vertrek aangekondigd van diverse hoge functionarissen. Onder anderen de nummer twee van het bedrijf en het hoofd personeelszaken gaan weg. De stap komt nadat diverse leidinggevenden van het softwarebedrijf eerder waren beschuldigd van aanranding en seksuele intimidatie.
Lees verder

Luc Appermont: 'Bart heeft mij ooit verlaten'
Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Zevenentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: televisiepresentator Luc Appermont (70). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
Lees verder

WHO stelt onderzoek in naar 'raadselachtige' ziekteuitbraak Kazakhstan
De Wereldgezondheidsorganisatie stelt een onderzoek in naar de bewering van China dat in Kazakhstan 1.772 mensen zijn overleden aan een longontsteking die géén Covid-19 is. De WHO denkt dat het wel degelijk gaat om een uitbraak van het coronavirus, maar houdt 'een open oog' voor de mogelijkheid dat er een ander virus in het spel is.
Lees verder

Live - Coronavirus: Druktebarometer aan de kust kleurt vooral groen, maar in Oostende ook even oranje
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
Lees verder

Druktebarometer aan de kust kleurt vooral groen, maar in Oostende ook even oranje
'Een generale repetitie.' Zo noemt burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan het eerste zonnige zomerweekend zonder lockdown aan de kust. In verscheidene badplaatsen zoals Oostende en De Panne kleurde de druktebarometer van Westtoer geel, en zelfs héél eventjes oranje - de hoogste kleurcode. De burgemeesters maken zich op voor een nog drukkere periode.
Lees verder

Contactonderzoekers polsen niet naar whereabouts van patiënten: 'Ons systeem werkt anders'
Het aantal nieuwe besmettingen stijgt al enkele dagen lichtjes. Maar waar die mensen precies besmet raken, is niet duidelijk. Omdat er tijdens het contactonderzoek niet naar wordt gepolst. 'Wij werken op een andere manier.'
Lees verder

'We hebben lang genoeg thuisgezeten. Nu is het vakantie': Nederlandse tiener-comazuipers overspoelen Knokke
Twaalf politiecombi's, bijstand van de Nederlandse politie, vier agenten te paard. Het leek even of de gele hesjes helemaal terug waren. Het was gewoon een zoveelste zomeravond op het Alfred Verweeplein in Knokke.
Lees verder

Live - Coronavirus: Nieuwe lijst met rode en nu ook oranje zones, 200.000 Catalanen opnieuw in lockdown
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
Lees verder

'Als je gerust wou zijn in het leven, had je niet voor kinderen moeten kiezen'
Je tienerdochter die maar blijft doordrammen over haar uitgangsuur, je kleuter die met alle geweld in pyjama naar school wil. Elke ouder worstelt ermee: hoeveel teugel geef je je kind? En waar eindigt risicovol spel?
Lees verder

Live - Coronavirus: WHO telt recordaantal van 230.000 nieuwe besmettingen
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
Lees verder

Op de valreep naar 'rode zone' Zweden: 'Lachen die ons nu uit omdat we een mondmasker dragen?'
Was een bezoek aan Zweden, het land van zijn partner en een coronabroeihaard in Europa, nu wel of niet een goed idee, vraagt De Morgen-journalist Fernand Van Damme zich af. Hij is er nog niet uit. Sinds vrijdag is hij terug, net op tijd om een quarantaine te vermijden, want Zweden is dit weekend een 'rode zone' gedoopt.
Lees verder

Kosovaarse president, verdacht van moord en marteling, voor speciale rechtbank in Den Haag
De president van Kosovo, Hashim Thaçi, verschijnt maandag voor het speciale Kosovo Tribunaal in Den Haag om gehoord te worden over een aanklacht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.
Lees verder

Fotofinish bij Poolse presidentsverkiezingen: te klein verschil om winnaar uit te roepen
De Poolse presidentsverkiezingen zijn uitgelopen op een thriller van jewelste. Volgens de exitpoll van zondagavond haalde de zittende president Andrzej Duda 50,4 procent van de stemmen. Zijn uitdager Rafal Trzaskowski volgt op 49,6 procent.
Lees verder

Aantal besmettingen stijgt weer, maar experts panikeren nog niet
De voorbije dagen steeg het het aantal coronabesmettingen plots met 2 procent. Lange tijd vertoonde de besmettingsgraad juist een dalende trend. Zijn we op weg naar een tweede lockdown?
Lees verder

De Wever ziet abortuswet als breekpunt: stemming dreigt formatiegesprekken te torpederen
N-VA-voorzitter Bart De Wever maakt, onder meer in een opiniestuk in deze krant, van de versoepeling van de abortuswet een breekpunt voor de regeringsgesprekken. 'Degenen die een federale regering proberen vormen, zouden er goed aan doen hun dadendrang te temperen.'
Lees verder

Met nultolerantie kunnen jaarlijks 17 doden en 335 minder gewonden vallen
Als er nultolerantie in het verkeer geldt, zouden in België jaarlijks 17 minder verkeersdoden en 335 minder gewonden vallen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het verkeersinstituut Vias. De wet voor nultolerantie wordt deze week gestemd, maar momenteel staat alleen de politiek nog op het rempedaal.
Lees verder

'We willen begrijpen hoe het zo mis is kunnen gaan': nabestaanden coronadoden Bergamo doen aangifte bij justitie
'Wij zijn niet op zoek naar een schade­vergoeding. Voor ons draait het om de waarheid.' Tienduizenden nabestaanden van coronadoden in Noord-Italië hebben vragen over de dood van hun geliefden en dienen een aangifte in bij het Openbaar Ministerie in Bergamo.
Lees verder

Carine Vrancken: 'Abortus dient als schaamlapje voor de politieke impasse'
Na CD&V maakt nu ook N-VA een halszaak van de uitbreiding van de abortuswet. Carine Vrancken, directeur van LUNA, de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra, ziet het met lede ogen aan. 'De argumenten die ze aanvoeren, zijn soms flagrante leugens.'
Lees verder

Live - Coronavirus: gemiddeld aantal besmettingen stijgt opnieuw, 90 besmettingen per dag
Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend vindt u de recentste Belgische cijfers op deze pagina.
Lees verder

De Block pakt asielmisbruik harder aan
België krijgt steeds meer asielzoekers over de vloer voor wie een ander Europees land verantwoordelijk is. Vorig jaar liep hun aandeel al op tot 43 procent. Maar nog geen tiende vertrok naar het bevoegde land. Wie nu nog weigert om te vertrekken, kan opgesloten worden, stelt minister De Block.
Lees verder