Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 1 juli 2020

Eerste reacties op de brief van koning Filip aan Tshisekedi: ‘sterk en groots’

Eerste reacties op de brief van koning Filip aan Tshisekedi: 'sterk en groots'

Vandaag is het 60 jaar geleden dat Congo onafhankelijk werd. Koning Filip schreef een brief naar de huidige Congolese president Félix Tshisekedi waarin hij zijn 'diepste spijt betuigt'. Op sociale media hebben al verschillende mensen gereageerd op de brief.

Lees verder

Waarom Koning Filip wel 'spijt' betuigt, maar geen excuses geeft

Koning Filip erkent dat België 'wonden' heeft aangericht in Congo, en betuigt daarom zijn 'diepste spijt'. Maar van formele excuses is echter geen sprake. De juridische draagwijdte van de open brief is dan ook beperkt: een schadevergoeding uitbetalen aan Congo is allesbehalve evident.

Lees verder

Ook in Milaan wordt opnieuw gedefileerd

Zwaar getroffen door het coronavirus, maar in modestad Milaan is het straks opnieuw business as usual. De Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) heeft bevestigd dat de modeweek in september terugkeert met live defilés.

Lees verder

Thibaut Courtois wordt mede-eigenaar van Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois wordt de nieuwe eigenaar van Inter de Madrid. De Belgische nummer één investeert samen met Betis-aanvaller Borja Iglesias in de Spaanse derdeklasser.

Lees verder

KV Oostende speelt zaterdag eerste oefenwedstrijd voor 300 fans

KV Oostende heeft dinsdag bekendgemaakt komende zaterdag haar eerste oefenwedstrijd te spelen ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. KVO gaat op bezoek bij tweedeprovincialer Varsenare. Er worden driehonderd fans toegelaten bij de wedstrijd, maar die moeten zich wel houden aan enkele strikte voorwaarden.

Lees verder

Volgend seizoen geen verlengingen meer in Franse voetbalbeker

De Franse voetbalbond (FFF) heeft besloten komend seizoen in wedstrijden voor de Coupe de France, het nationale bekertoernooi, geen verlengingen meer te laten spelen. De uitzondering op de regel is de finale. Daar blijven de verlengingen wel behouden.

Lees verder

Slechts dertig nieuwe besmettingen gemeld in weekend

Alle indicatoren over de covid-epidemie in ons land blijven in dalende lijn. Zaterdag en zondag samen zijn er slechts dertig nieuwe besmettingen. Het daggemiddelde van de voorbije week bedraagt 81 besmettingen, een afname van 13 procent op weekbasis.

Lees verder

Emma Watson over nieuwe job bij Kering: 'Minder rode lopers, meer vergaderingen'

Emma Watson zetelt sinds kort in de raad van bestuur van het Franse Kering, de op een na grootste luxegroep ter wereld. Aan 'Vogue' deed de actrice uit de doeken hoe ze haar rol achter de schermen ziet. 'Dit wordt een marathon, geen sprint.'

Lees verder

Merkel over mondmaskers: 'Ga u niet vertellen waar ik mijn boodschappen doe'

'Waarom zien we u nooit met een mondmasker, terwijl u erop aandringt om de nodige voorschriften te volgen tegen het coronavirus?' Die vraag kreeg de Duitse bondskanselier Angela Merkel voorgeschoteld tijdens een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron. Merkel reageerde met een gevat antwoord.

Lees verder

E5 Mode krijgt groen licht voor doorstart

E5 Mode kan een doorstart maken. De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft het reorganisatieplan van de Belgische modeketen goedgekeurd. Er is evenwel nog geen nieuwe investeerder.

Lees verder

Wilmès: 'We moeten het lijden erkennen'

Premier Sophie Wilmès heeft dinsdag tijdens haar speech ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo benadrukt dat het erkennen van het lijden van het Congolese volk een eerste stap moet zijn. De eerste minister kwam ook terug op de spijtbetuiging van koning Filip aan Congo voor gruweldaden uit het verleden.

Lees verder

Verdachte van gijzeling Genkse jongen veroordeeld voor inbraak

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Omar L. (24) veroordeeld tot achttien maanden cel voor een inbraak in een gokkantoor in Antwerpen. De twintiger zit momenteel in de cel voor mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van een 13-jarige jongen uit Genk.

Lees verder

Amsterdam bant Airbnb en soortgenoten uit drie wijken in historisch centrum

Als toerist in een Airbnb of ander huurhuis verblijven in het historisch centrum van Amsterdam is vanaf 1 juli niet langer mogelijk. In de wijken Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid worden verhuurplatformen voortaan verbannen.

Lees verder

Sprintster Hanne Claes moet opnieuw onder het mes

Sprintster Hanne Claes moet binnenkort een kijkoperatie ondergaan. Dat verkondigde ze dinsdag op haar sociale media-kanalen. De aard van haar blessure maakte ze niet bekend. Claes is een vaste waarde bij de Belgian Cheetahs, het estafetteteam op de 4x400 meter bij de vrouwen. Ze werd op het EK in Berlijn in 2018 ook vierde op de 400 meter horden.

Lees verder

AfricaMuseum directeur Guido Gryseels: 'Er zijn in België te veel standbeelden van Leopold II'

Het debat over de standbeelden van Leopold II is weer volop aan de gang. De vraag klinkt om ze naar het museum te brengen, maar hoeveel standbeelden van dezelfde persoon kunnen er tentoongesteld worden voordat het trop wordt? 'Het is niet de bedoeling dat het hier vol komt te staan met zijn standbeelden', aldus Guido Gryseels, de directeur van het AfricaMuseum.

Lees verder

OPROEP. Hoe verloopt de vakantie van uw kinderen?

Het schooljaar is afgesloten en de meeste kinderen en jongeren kijken uit naar een bijna normale vakantie. Maar misschien is dat niet voor iedereen zo? Gaat het geplande zomerkamp wel door? Of misschien gaat het door en mag uw zoon of dochter niet mee omdat de 'bubbel' al vol zit? Vertel ons uw verhaal, en laat weten of we u kunnen bellen: binnenland@standaard.be.

Lees verder

Nieuwe coronaregels eindelijk bekend: openingsdans kan, polonaise liever niet

Na een week discussiëren is het er eindelijk: het ministerieel besluit waarin de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen worden uitgelegd. Daaruit blijkt onder meer dat een openingsdans weer mag omdat het ene feestbanket het andere niet is.

Lees verder

Regering beslist vandaag over Chef Defensie

De ministerraad komt vanmiddag bijeen om een beslissing te nemen over de nieuwe chef Defensie (CHOD), om generaal Marc Compernol op te volgen. Er zijn drie kanshebbers.

Lees verder

Sirotkin keert als reservecoureur terug bij Formule 1-team Renault

De Rus Sergei Sirotkin keert terug bij het Formule 1-team van Renault. De Franse renstal heeft de 24-jarige Sirotkin voor de rest van dit jaar vastgelegd als reservecoureur. Mocht er iets gebeuren met een van de vaste coureurs, Daniel Ricciardo en Esteban Ocon, dan staat de Rus klaar om in te stappen. Hij is bij alle races aanwezig, te beginnen komend weekend in Oostenrijk.

Lees verder

'Zo'n Arizonacoalitie, dat is een onzinnig scenario'

'Plots zou Egbert Lachaert, die de nota-Magnette afbrandde, een sociaal beleid willen voeren', zegt Bruno Tobback. 'Waarom zouden wij zonder de PS in een regering moeten stappen die een trofee is voor de anderen?'

Lees verder

Voor het eerst jonge vrouw met downsyndroom in campagne van Gucci

De achttienjarige Ellie Goldstein is de eerste vrouw ooit met Down die een campagne voor Gucci te pakken heeft. De foto's werden gepubliceerd in 'Vogue Italia'.

Lees verder

Schalke-keeper Alexander Nübel ondertekent vijfjarig contract bij Bayern München

Zoals in januari al werd bekendgemaakt door Bayern München maakt doelman Alexander Nübel de overstap van Schalke 04 naar de Beierse topclub. De 23-jarige Duitser ondertekende dinsdag na het slagen voor zijn medische testen bij de Rekordmeister een contract voor vijf seizoenen. Hij komt transfervrij over van Schalke. Nübel moet - op lange termijn - de opvolger worden van clubicoon Manuel Neuer.

Lees verder

Max Verstappen is klaar voor seizoensstart: "Mijn training was nog nooit zo goed"

Kan hij dit jaar voor het eerst wereldkampioen in de Formule 1 worden? Max Verstappen durft het niet zeggen. "Ik hoop het, maar het is zo moeilijk te voorspellen. Eén ding weet ik zeker: we gaan er alles aan doen om ervoor te vechten", zei de Nederlander dinsdag in een vooruitblik op de start van het seizoen komend weekend.

Lees verder

Eupen laat ook Jonathan Bolingi en Smail Prevljak vertrekken

KAS Eupen heeft dinsdag op haar website opnieuw twee vertrekkers aangekondigd. Aanvallers Jonathan Bolingi en Smail Prevljak zien hun huurovereenkomst vandaag eindigen en keren terug naar hun moederclub. Voor Bolingi is dat Antwerp, voor Prevljak Red Bull Salzburg.

Lees verder

Taalfouten op gedenkplaat voor 60 jaar onafhankelijk Congo

Op de gedenkplaat die voor de zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo aan het gemeentehuis in Elsene is onthuld, staan twee taalfouten.

Lees verder

Nieuwe lockdown in Lissabon, maar UEFA heeft geen plan B voor apotheose Champions League: "Volgen de situatie op"

Na de nieuwe lockdownmaatregelen die de voorbije dagen in Lissabon werden genomen, kwamen er ook al vraagtekens te staan bij het doorgaan van de eindronde van de Champions League, die normaal gezien in augustus in een toernooi met acht teams in de Portugese hoofdstad zal worden afgewerkt. De UEFA maakt zich voorlopig geen zorgen, maar volgt de situatie wel op de voet op.

Lees verder

Chinese CO2-uitstoot piekt alweer

De scherpe daling van de CO2-uitstoot in China tijdens de lockdown was maar tijdelijk. In mei lag de uitstoot zelfs al 4 à 5 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder

Axel Witsel, Thorgan Hazard en ploegmaats bij Dortmund stemmen in met salarisverlaging voor de rest van het jaar

De spelers van de Duitse topclub Borussia Dortmund zullen voor de rest van het jaar afzien van een deel van hun loon om de club zo te helpen het hoofd te bieden aan de financiële gevolgen van de coronacrisis. Dat maakte CEO Hans-Joachim Watzke dinsdag bekend. Dortmund, dat het seizoen in Duitsland eindigde als vicekampioen, telt met kerverse aanwinst Thomas Meunier, Axel Witsel en Thorgan Hazard drie landgenoten in haar rangen.

Lees verder

Vakbonden FNG willen top weg, vragen tijdelijke bewindvoerders

Coup de théâtre op de ondernemingsraad van FNG. De vakbonden willen de top van FNG naar huis sturen en vragen de rechtbank om tijdelijke bewindvoerders aan te stellen.

Lees verder

Ploeg van Mathieu van der Poel en Circus-Wanty Gobert krijgen wildcards voor alle Italiaanse klassiekers (maar niet de Giro)

RCS Sport, de organisator van de Italiaanse topklassiekers, heeft dinsdag zijn laatste wildcards uitgereikt. Er was goed nieuws voor Circus-Wanty Gobert en Alpecin-Fenix. Beide ploegen mogen alle Italiaanse klassiekers rijden. Voor de Giro werden de wildcards eerder al uitgereikt. Daar vielen beide teams naast de boot.

Lees verder

Pharrell Williams opent restaurant in Saint-Tropez

Na Miami heeft muzikant Pharrell Williams nu ook een restaurant geopend in de mondaine badstad Saint-Tropez, samen met de Franse chef-kok Jean Imbert. In het najaar volgt Parijs.

Lees verder

Bangkok voor en na de lockdown: skyline weer zichtbaar

De luchtkwaliteit in Bangkok, de hoofdstad van Thailand, is sinds de lockdown door het coronavirus aanzienlijk verbeterd. Begin dit jaar was de stad omgeven door een giftige smog waardoor de stad amper zichtbaar was. Intussen is het aantal fijn stof in de atmosfeer fel gedaald en kan men weer kilometers ver kijken. In de video hierboven ziet u het verschil.

Lees verder

Brief koning Filip krijg internationale weerklank: 'Spijt maar geen excuses'

Van CNN tot The Guardian en Le Monde: de spijtbetuiging van koning Filip voor de wandaden in Congo gaan de wereld rond. 'De 'Black Lives Matter'-beweging heeft effect.'

Lees verder

Ontbloot bovenlijf kan tot 350 euro kosten in Knokke-Heist

Wie deze zomer in Knokke-Heist rondloopt in ontbloot bovenlijf kan daarvoor een GAS-boete krijgen tot 350 euro. Dat bevestigt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele dinsdag.

Lees verder

Marineman Michel Hofman wordt nieuwe legerbaas

Viceadmiraal Michel Hofman wordt de nieuwe Chef Defensie (CHOD). Dat heeft de ministerraad zonet beslist, zo is bevestigd aan De Standaard. Hij volgt Marc Compernol op, die op 10 juli met pensioen gaat.

Lees verder

Europese clubs kunnen opgelucht ademhalen: Afrika Cup verplaatst naar januari 2022

De eerstvolgende editie van de Afrika Cup, die normaal gezien begin volgend jaar (9 januari - 6 februari) in Kameroen moest plaatsvinden, is gezien "de huidige situatie wereldwijd" verplaatst naar januari 2022, zo maakte de Afrikaanse Voetbalconfederatie CAF dinsdag bekend na afloop van een videoconferentie met de bestuursleden.

Lees verder

Bernstein: 'Toon van Trump is nooit gezien in internationale politiek'

In telefoongesprekken met buitenlandse leiders is president Donald Trump 'zo onbeschoft, maar ook zo slecht voorbereid, dat hij voortdurend de veiligheid van de VS in gevaar brengt'. Dat zegt Carl Bernstein, die het Watergateschandaal blootlegde, na maandenlange gesprekken met naaste (ex-)medewerkers van de president.

Lees verder

Omstreden voorzitter van Schalke 04 stapt op

Clemens Tönnies stapt op als voorzitter van Bundesliga-club Schalke 04, zo melden verscheidene Duitse media dinsdag. Het nieuws werd intussen bevestigd door de club.

Lees verder

AA Gent zorgt voor gezonde wind in Ghelamco Arena met nieuwe luchtzuivering: "Virussen als COVID-19 worden vernietigd"

Vicekampioen AA Gent installeert in de Ghelamco Arena een volledig luchtbehandelingssysteem op basis van koudplasma bipolaire ionisatie, zo maakte de club dinsdag bekend.

Lees verder

Flo Windey verlaat StuBru

Flo Windey (24), bekend van 'Flowjob' op Studio Brussel, gaat voor het productiehuis van Eric Goens werken, Het Nieuwshuis.

Lees verder

Handbiker Zanardi ook na tweede operatie nog steeds in kritieke toestand

Handbiker Alex Zanardi verkeert ook na zijn tweede hersenoperatie nog steeds in kritieke toestand, zo bevestigde het ziekenhuis in het Italiaanse Siena dinsdag.

Lees verder

Fabio Jakobsen moet zijn Nederlandse titel alsnog verdedigen in augustus

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden in augustus alsnog gehouden.

Lees verder

KV Mechelen heeft met Rocky Bushiri tweede zomeraanwinst te pakken

Belofteninternational Rocky Bushiri wordt door Norwich City tot het einde van het seizoen uitgeleend aan KV Mechelen, zo maakte de club dinsdag bekend.

Lees verder

KMI waarschuwt voor hevige regen: 1722 geactiveerd

De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het nummer 1722 omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Tijdens de periode van coronamaatregelen zal 1722 in een aantal regio's doorverwijzen naar het e-loket van de brandweer.

Lees verder

AA Gent plukt Alexandre De Bruyn nu ook officieel weg bij STVV

Alexandre De Bruyn verlaat Sint-Truiden voor AA Gent, waar hij een contract voor drie seizoenen heeft ondertekend, zo maakte de club dinsdag bekend.

Lees verder

Deinze verplicht mondmaskers in supermarkten en superettes

Iedereen die ouder is dan 12 jaar en naar de supermarkt wil in Deinze, moet voortaan een mondmasker dragen. Dat is een primeur voor Vlaanderen.

Lees verder

Airbus schrapt 15.000 banen

Het zijn turbulente tijden voor de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Als antwoord op de coronacrisis verdwijnen tegen de zomer van 2021 wereldwijd 15.000. Het bedrijf heeft geen vestigingen in België.

Lees verder

Bayern slaat dubbelslag: Leroy Sané komt (eindelijk) naar München, PSG-trainer hekelt vertrek Frans toptalent

Het Engelse Manchester City en de Duitse landskampioen Bayern München hebben een akkoord bereikt omtrent de overgang van aanvaller Leroy Sané, zo melden Britse en Duitse media dinsdagavond.

Lees verder

Chinese onderzoekers waarschuwen voor mogelijk gevaarlijke varkensgriep

Is de volgende pandemie een griepvirus dat van het varken op de mens overspringt? Onderzoekers detecteerden een potentieel gevaarlijk virus.

Lees verder

VRT moet terughoudend zijn tegenover vedettencultus schermgezichten

De VRT moet een terughoudende houding aannemen tegen de zelfpromotie en vedettencultus van VRT-medewerkers en schermgezichten. Dat zeggen de Vlaamse meerderheidspartijen in aanloop naar een nieuwe beheersovereenkomst met de openbare omroep.

Lees verder

Youri Tielemans en Dennis Praet mogen met Leicester City ondanks broeihaard coronavirus in eigen stadion blijven spelen

Ondanks de nieuwe lockdown in het Engelse Leicester na tal van besmettingen met het coronavirus mag Leicester City, de club van Rode Duivels Youri Tielemans en Dennis Praet, zijn wedstrijden achter gesloten deuren toch blijven afwerken in het eigen King Power Stadium, zo bevestigde de club dinsdag.

Lees verder

Trucker wordt onwel achter het stuur, rijdt tegen middenberm en overlijdt op autosnelweg

Op de E403 is dinsdagavond een trucker overleden. De man werd rond 19 uur onwel. De hulpdiensten snelden nog toe, maar alle hulp kwam te laat.

Lees verder

Ook Trossard en Brighton kunnen Manchester United geen strobreed in de weg leggen: Fernandes is weer de grote man

Manchester United heeft dinsdagavond op de 32e speeldag van de Premier League met 0-3 gewonnen op bezoek bij Brighton & Hove Albion.

Lees verder

Yannick Carrasco bezorgt titelkansen Barcelona fikse knauw ondanks jubileumgoal Messi

Ondanks de 700ste carrièregoal van Lionel Messi - een prinsheerlijke panenka - staat Barcelona weer wat verder van de Spaanse titel. Thuis tegen Atlético kwam Barça niet verder dan 2-2. Rode Duivel Yannick Carrasco was met twee afgedwongen penalty's de uitblinker bij de bezoekers. Als Real donderdag wint, staan Courtois en Hazard al vier punten voor.

Lees verder

Trump keurt terugtrekking 9.500 soldaten uit Duitsland goed

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een plan goedgekeurd om 9.500 Amerikaanse soldaten uit Duitsland weg te halen. Dat heeft het Amerikaanse leger dinsdag aangekondigd.

Lees verder

OVERZICHT. Deze nieuwe versoepelingen gaan vandaag in

Vanaf 1 juli gaan nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen van start. Die werden door de regering aangekondigd op de laatste veiligheidsraad. In principe blijven enkel nog massa-evenementen en het nachtleven verboden terrein, al blijven de hygiënemaatregelen overal elders wel van kracht.

Lees verder

Zomervakantie start met open hemelsluizen

Woensdagvoormiddag valt er veel neerslag over het centrum en noorden van het land en blijft het nog droog in Hoog-België. In de namiddag vooral over het oosten nog soms felle regen en kans op onweer.

Lees verder

Minister neemt ontslag, andere minister opgepakt in Slovenië in onderzoek naar coronabeleid

De Sloveense minister van Binnenlandse Zaken heeft ontslag genomen en die van Economie werd een tijdje opgepakt in een onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden bij de aankoop van beschermingsmateriaal om de coronapandemie aan te pakken.

Lees verder

Dominique Leroy schikt in voorkenniszaak

Voormalig Proximus-CEO Dominique Leroy heeft een deal van 107.000 euro gesloten met het parket om een einde te maken aan de voorkenniszaak waarvoor ze in verdenking werd gesteld. Dat melden L'Echo en De Tijd woensdag.

Lees verder

Cartoon van de dag - juli 2020

Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.

Lees verder

Seks in coronatijden: 'Beter een vluggertje met de ramen open'

Sensoa geeft singles advies over seks. 'We krijgen veel signalen dat alleenstaanden weer daten. We willen graag dat ze dat goed geïnformeerd doen', zegt Boris Cruyssaert.

Lees verder

Akkoord over fonds om slachtoffers van Harvey Weinstein te vergoeden

Vrouwen die aangerand zijn door oud-filmproducent Harvey Weinstein toen ze voor hem werkten, kunnen binnenkort gecompenseerd worden. Daarvoor wordt een fonds van 19 miljoen dollar aangemaakt. Dat is dinsdag overeengekomen in twee rechtsvorderingen, meldt de procureur van de staat New York.

Lees verder

China pareert kritiek op nieuwe veiligheidswet voor Hongkong: 'Het is jullie zaak niet'

China heeft woensdag de internationale kritiek op de nieuwe veiligheidswet voor Hongkong gepareerd door te zeggen dat andere landen zich er niet mee moeten bemoeien.

Lees verder

Parking van Tour & Taxis in Brussel wordt deze zomer een openluchtbioscoop

Vanaf vrijdag 3 juli wordt de parking van de site van Tour & Taxis in Brussel ingepalmd door een openluchtbioscoop met het grootste scherm van Europa. Tot september zijn alle filmliefhebbers er welkom.

Lees verder