Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 7 mei 2020

Stad Oudenburg: Wat met scholen en kinderopvang vanaf 4 mei

Wat met scholen en kinderopvang vanaf 4 mei
De Nationale Veiligheidsraad nam op vrijdag 24 april enkele nieuwe beslissingen omtrent de coronamaatregelen. Vanaf 4 mei 2020 start er een nieuwe fase voor wat de scholen en opvang betreft. Er komt een verruiming van de groep die gebruik kan maken van de opvang. Ouders die buitenshuis werken kunnen nu ook terecht in de kinderopvang. Uiteraard kunnen ook de kinderen die in de vorige fase konden komen (ouders met een job in een cruciale sector of essentiële dienst die niet van thuis uit kunnen werken, kinderen uit een kwetsbaar gezin en kinderen voor wie er echt geen andere opvangmogelijkheid is) in de opvang terecht. Het stadsbestuur blijft voorzien in opvang en ondersteunt hierbij ook alle Oudenburgse scholen met een regeling op maat per school.
 
Voor de praktische organisatie van de voor- en naschoolse opvang werken we nog even door zoals we de laatste weken deden. We blijven dus voor- en naschoolse opvang aanbieden voor kinderen uit de Oudenburgse scholen, rekening houdend met de contactbubbels. Daarnaast moeten er ook enkele andere veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. Zo wordt het dragen van een mondmasker bij het brengen en afhalen van de kinderen verplicht. Mond en neus bedekken met een sjaal of bandana kan ook. Ouders moeten aan de deur wachten en moeten alleen komen. En uiteraard blijven zieke kinderen thuis!

Tijdens de schooluren voorziet elke Oudenburgse school zelf in opvang op school. Wie terecht kan in de schoolopvang overdag, kan ook gebruik maken van de voor- en naschoolse opvang van De Kikker. Er dient met de eigen school afgesproken te worden of je kind daar terecht kan in de schoolopvang. Je hoeft bij BKO De Kikker geen opvangmomenten te reserveren, wel via de school dus. De voor- en naschoolse opvang die door de kinderbegeleiders van BKO De Kikker wordt georganiseerd, wordt aangerekend conform het huishoudelijk reglement van BKO De Kikker. De opvang tijdens de schooluren is kosteloos. Deze regeling geldt tot 15 mei 2020. Hoe de opvang zal verlopen als er terug lessen worden georganiseerd, is nog niet duidelijk. Hiervoor wachten we nog de verdere richtlijnen af. 

De volgende regeling blijft van kracht tot 15 mei 2020, waarbij rekening wordt gehouden met de contactbubbels.

 • Voor VBS De Tandem worden alle kinderen, van zowel Roksem als Westkerke, opgevangen in vestiging Westkerke. Vanaf 6.30 tot 8.15 uur is er opvang voorzien en van 16 uur (op vrijdag van 15 uur) tot 19 uur door begeleiders van BKO De Kikker. Dit dus ook op woensdag van 11.30 tot 19 uur. Tijdens de schooluren voorziet de school zelf in opvang.

 • Voor VBS Heilige Familie Oudenburg worden alle kinderen voor- en naschools opgevangen in het hoofdgebouw van BKO De Kikker (Aernoudstraat 15). Dit is voorschools vanaf 6.30 tot schooltijd en naschools is er opvangmogelijkheid tot 19 uur (ook op woensdagnamiddag).

 • Voor VBS Heilige Familie Ettelgem worden de kinderen op school opgevangen tussen 7 en 18 uur. Op woensdagmiddag zijn de kinderen welkom in BKO De Kikker tot 19 uur. De kinderen worden onder begeleiding naar de BKO gebracht en verblijven in de containerunits.

 • Voor BSGO Arnoldus worden alle kinderen op school opgevangen. Vanaf 6.30 tot 8.30 uur is er opvang voorzien en van 16.15 uur (op vrijdag van 15.15 uur) tot 19 uur door begeleiders van BKO De Kikker. Tijdens de schooluren voorziet de school zelf in opvang. Ook op woensdagnamiddag wordt de opvang vanaf 11.30 uur op school georganiseerd door De Kikker en dit tot 19 uur.

Wat met schoolvrije dagen?
Sommige scholen schrappen reeds ingeplande schoolvrije dagen. Dit worden terug schooldagen. Je kunt voor die dagen dus ook niet inschrijven voor een volledige dag De Kikker. Reeds ingevoerde inschrijvingen bij De Kikker zullen worden geschrapt. Voor VBS De Tandem is dit op 25 mei en 2 juni 2020, voor VBS H. Familie op 6 mei en 2 juni 2020. BSGO Arnoldus behoudt de geplande schoolvrije dagen (20 mei, 2 juni en 3 juni 2020). Wie opvang in De Kikker nodig heeft op deze schoolvrije dagen dient hiervoor in te schrijven via i-School.  
Lees verder

Ook bewoners WZC Riethove negatief
Nadat vorige week alle personeelsleden negatief testten op COVID-19, kreeg WZC Riethove in Oudenburg vandaag het goede nieuws dat ook alle bewoners negatief zijn. Een enorme opluchting voor het volledige team, alsook voor de bewoners en hun families. We hebben als eerste in de regio grote preventieve maatregelen genomen om ons woonzorgcentrum af te sluiten. Geen evidente beslissing maar achteraf gezien wel de juiste.

Op zondag 3 mei 2020 werden alle bewoners getest, een week later dan het personeelsteam. Dat ook alle testen van de bewoners negatief zijn is een bevestiging voor het gevoerde beleid.

We blijven de vinger aan de pols houden en volgen de situatie dag na dag op om het virus alsnog buiten het woonzorgcentrum te houden. Het is nu zeker niet het moment om overmoedig te worden en we blijven de maatregelen dan ook verder opvolgen. Maar het is wel een enorme opsteker zowel voor de familieleden als voor iedereen die zich dag na dag inzet voor onze bewoners.

We blijven ook inzetten op het contact met het thuisfront dat zo belangrijk is in deze toch wel uitzonderlijke tijden. De Skype-gesprekken worden verdergezet, maar er wordt ook gekeken naar nieuwe mogelijkheden zoals bellen van achter het raam zodat bewoners en familie elkaar in het echt kunnen zien.

Lees verder

Wat verandert op zondag 10 en maandag 11 mei?
De Nationale Veiligheidsraad besliste op woensdag 6 mei 2020 over het verdere verloop van de exitstrategie. De nieuwe versoepelingen gelden steeds in combinatie met het handhaven van de sociale afstand van 1,5 meter, de hygiënerichtlijnen en telewerk als algemene norm. Ook het verbod op samenscholing en samenkomsten in de openbare ruimte is nog steeds van kracht. De toelating om te mogen wandelen, fietsen of sporten in open lucht met twee andere vaste personen blijft ook behouden. Meer dan ooit staat de persoonlijke verantwoordelijkheidszin van elke inwoner voorop. We zetten alles helder op een rij. 

Wat mag wél?

 • Sociale contacten vanaf zondag 10 mei
Vanaf zondag 10 mei 2020 mag elk gezin thuis maximaal vier personen (familie, vrienden, kennissen,…) uitnodigen. Om het aantal sociale contacten te beperken moet het gaan over vier vaste personen, liefst beperkt tot leden van één ander gezin.

Deze bezoeken gebeuren met respect voor de sociale afstand van 1,5 meter en gebeuren best buiten in de tuin of het terras. Als een gezinslid of één van de bezoekers ziek is, dan stel je het bezoek uit. Oudere en kwetsbare mensen verdienen extra aandacht.

Deze regels helpen de contactopvolging, wanneer één van de betrokken personen achteraf positief test op corona. Pas na 18 mei vindt mogelijk een verdere versoepeling van de sociale contacten plaats.

 • Heropening winkels vanaf maandag 11 mei
Maandag 11 mei 2020 mogen alle winkels heropenen. Dit gebeurt onder strikte voorwaarden:

  • Slechts één klant per 10m² winkeloppervlakte. Voor kleinere winkels geldt een uitzondering.
  • Maximaal 30 minuten per bezoek.
  • Winkelen gebeurt alleen, met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar en voor mensen die hulp nodig hebben. Winkelen is dus geen plezieruitstap met het hele gezin.
  • Je winkelt bij voorkeur in je eigen gemeente of de buurt van je werkplek.
  • In en buiten de winkel moet de sociale afstand strikt gerespecteerd worden tussen winkelmedewerkers en klanten én tussen klanten onderling.
  • Klanten beschermen zich best met een mondmasker dat ook de neus bedekt.
  • Winkeliers zijn verantwoordelijk voor het veilige verloop in hun winkel, zowel ter bescherming van hun medewerkers als de klanten.

Wat mag (nog) niet?

Voor een aantal zaken moeten we nog even geduld hebben. Hierover wordt later beslist.

 • Kappers, schoonheidssalons,… mogen voorlopig niet opstarten. Dit geldt voor alle contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg.
 • Markten blijven nog verboden. Er geldt een uitzondering voor individuele marktkramen op de gebruikelijke locaties.
 • Cafés, bars, restaurants en overige feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen blijven nog gesloten. Ook over dierentuinen, musea,… wordt later beslist.
 • Het maximum aantal aanwezigen op de plechtigheden voor huwelijken en begrafenissen blijft beperkt.
 • Je mag nog geen daguitstappen ondernemen. Tweede verblijven of vakantiewoningen mogen nog niet bezocht worden. Dit komt pas aan de orde na 8 juni.
 • Sporttrainingen (in groep) in openlucht zijn nog niet mogelijk. Ook voor andere sportactiviteiten (wedstrijden, indoor,…) wordt nog een gefaseerd schema uitgewerkt. De huidige strikte regeling met betrekking tot buitensporten blijft behouden.
Lees verder